Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Szuvidált roast beef (egyben sült marhahús) szülinapra

2021.03.12. 07:00 Andrass9

A barátunk, akinek dílere van, jelentkezett, hogy most vágnak valahol marhát, lehet jelentkezni. Ilyen alkalom nem minden nap adódik, kértem hát egy szép nagy marhalapockát.

56.jpg

A lapocka tényleg szép volt, lefagyasztottam hát vákuumzacskóban - így gazdagítom a csodahüttőt.

A kicsilyánynak szülinapja volt, kérdem, mit kér vacsorára? Hát, ha lehetne egyben sült marhát - az olyan régen volt!

Persze, hogy lehet. A gyerek óhaja ebben a korban már parancs :) Nem beszélve arról, hogy van is egy szép nagy darab marhám lefagyasztva :)

Akkor összeszedtem hozzá a klasszikus hozzávalókat:

  • 1,8 kg marha lapocka
  • 4 közepes vereshagyma
  • 1 Lipton's hagymalevespor
  • 1 olasz saláta dresszing por
  • 1 dl olivaolaj
  • 0,5 dl almaecet
  • 1,5 dl víz
  • 1 ek feketebors
  • 1 ek koriandermag
  • 1 tk római kömény (cumin)
  • 1 ek fokhagymapor
  • durva szemű só
  • 1 ek osztrigaszósz

10.jpg

A megszokottnál több a por a receptben, de ez nem válik kárára! A borsot, koriandert és a római köményt a kis teflon serpenyőben megpirítottam, míg az illatuk belengte a konyhát. Mozsárba öntöttem és hozzáadtam 3 púpos ek durva sót (kell is, meg egyszerűbb megzúzni a magokat). Amikor összezúztam, hozzáadtam a fokhagymaport is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Következő lépésben el kell készíteni a klasszikus Olasz Dresszinget. A hozzávaló üvegedény már rég összetört, így marad egy fefőttes üveg. Első az ecet, második a víz. Beleszórtam a zacskó tartalmát és alaposan összeráztam. Hozzáadtam a hagymalevesport is, mert folyékony állapotban könnyebben tudom majd a húsra felvinni.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ezzel is összerázva már elég rendes sűrű öntetem lett. Jöhetett bele az olivaolaj is. Az olajjal viszont nagyon erőteljesen rázva kell keverni, mert nem szeret a vízzel elegyedni - emulziót kell csinálni.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Akkor jöjjön a hús. Mivel szuvidálni fogom, nem vágok le róla semmit: szépen lebontja a lassú hő. Egy nagyobb és egy kisebb darab húsom volt, de mindkettőt meg kell csinálni, ugyanis ez a fajta hús nagyon összeesik, mire elkészül. A megzúzott fűszerekkel bedörzsöltem, majd hagymakarikákat tettem rá. Beletoltam a vákuumzacskóba, és öntöttem utána a dresszingből is.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Ugyanezt elvégeztem a nagyobb hússal is.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

A zacskók lehegesztését függesztve oldottam meg, így nem szívja ki a vákuumozó masina, ha látom, hogy már hegeszthet is.

30.jpg

Így lett két zacskó a hússal és a fűszerezéssel.

31.jpg

Összeszereltem a nagyobbik szuvidáló edényemet, beleszereltem a masinát és a vízbe engedtem a húsokat.

32.jpg

63,4C fokra állítottam a gépet, és a vizeskád tetejét lesúlyoztam.

34.jpg 33.jpg

24 órát ment ezen a hőfokon a lassú főzés, ami után levettem a tetejét a kádnak. Láthatóan sok szaftja lett a húsnak, amit egy tálba kiöntöttem és a húsokról a hagymát is oda kapirgáltam. A húsok egy rácson beköltöztek a sütőbe, hogy kérget süssek rajtuk.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 64.jpg

A szaftot feltettem forrni a tűzhelyre. Öntöttem bele egy kis osztrigaszószt - attól érdekesebb lesz, meg amúgy is wok zöldséget készítek mellé.

38.jpg 39.jpg

Amíg a kéreg megerősödik a húsokon, köretet készítek. A kicsilyány zöldséget kért, a többiek se tiltakoztak.

  • 2 ek mogyoróolaj
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek ghí
  • 5 sárgarépa
  • 45 dkg zöldborsó (mirelit)
  • 40 dkg zöldbab (házi mirelit)
  • 25 dkg morzsolt kukorica
  • 2 nagyobb vereshagyma
  • 1 tk cukor
  • 3 ek szójaszósz gombás ízesítésű

40.jpg

A répát kis kockákra daraboltam, kevés cukorral megszórtam. A wokba a mogyoróolajból és a ghíből tettem liberálisan (mindkettő jól bírja a hevítést). Amint elkezdett füstölni, beleszórtam a sárgarépát. Kergettem pár percik, majd öntöttem kis szójaszószt is hozzá, meg egy csipet sóval is megszórtam. A megpirított répát azután kitettem egy jénaiba.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

A zölborsóval hasonlóképpen bántam, mint a répával, csak sokkal rövidebb idő is elég volt neki. Szintúgy a kukorica. A zöldbabnak kb 4 perc kellett, de az is a jénaiban végezte. Utoljára a durvára vágott hagymát pirítottam le annyira, hogy még roppanós legyen.

46.jpg 48.jpg 47.jpg 50.jpg

A jénaiban a zöldségeket összekevertem.

49.jpg

A krumplipüréhez kellett:

  • 1,5 kg sárgakrumpli
  • 2 ek só
  • 5 dkg vaj
  • 6 dl forralt tej

A krumplit a sóval hajában megfőztem, majd meghámozva krumplinyomón át a lábasba tettem. Adagoltam hozzá menet közben a vajat. A tej a mikróban forrósodott egy kis sóval. Amikor minden krumplit átnyomtam, hozzáöntöttem a tejet és fakanállal habosra kavartam. Még éppen jutott időm a felforralt szószt botmixerrel krémesíteni.

51.jpg 52.jpg 62.jpg 63.jpg

Kiemeltem a húst a sütőből a vágódeszkára és fél centi vastag szeletekre vágtam.

53.jpg

A felszelt húst egy porcelántepsibe tettem, ahol meglocsoltam a szaftjával.

54.jpg

Máris lehetett tálalni a csapatnak.

55.jpg

A közeli képen jól látható a hús szaftos puhasága.

57.jpg

Az ünnepeltnek járt az obligát gesztenyetorta.

59.jpg

No meg az ajándékokról se feledkeztünk meg.

60.jpg

Jól elpilledtünk, mire az ajándékbontásra került a sor, de az ételt nagyon megdicsérték.

Régebben (amikor hagyományosan sütöttem) nem sikerült ennyire szaftosra sütni - kicsit mindig kiszáradt. Érdemes volt szuvidálni!

72 komment

Címkék: tej hagyma zöldbab szójaszósz bors koriander római kömény vaj cukor zöldborsó sárgarépa kukorica olivaolaj almaecet szezámolaj marhalapocka mogyoróolaj fokhagymapor osztrigaszósz cumin ghí hagymalevespor olaszos fűszerkeverék Anova sárgakrumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1516413422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.12. 07:58:10

Jó nagy vasvillákkal osztogattad a darabokat.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.12. 08:54:19

@látjátok feleim szümtükkel: Ez az óriási villapár az óriási tepsivel jött együtt (a tepsinek le kellett flexelnem a füleit, hogy beférjen a sütőbe). A rács is hozzá tartozott.
Karácsonykor egy kacsa és egy csirke, vagy sok csirkemell fér el rajta. Remekül lehet pirítani vele, mert körbejárja a hő az interjúalanyokat ... A nagy villákkal pedig könnyen emelhető és forgatható még egy pulyka is.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.12. 10:38:22

@Andrass9:

Nagyon hasznos, és biztonságos szerszámnak látszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.12. 15:54:02

@látjátok feleim szümtükkel: Az alapvető probléma, hogy hol tároljam??? Már sehol nincs hely a konyhai cuccoknak :(

Kumari aki Nilüfer 2021.03.12. 15:54:49

A villa pazar, de én kérek egy adagot ebből a cuccból...enném!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.12. 15:58:07

@Kumari aki Nilüfer: Most honnan az ördögből szedjek elő belőle??? A gyerekek MIND megették :(

Kumari aki Nilüfer 2021.03.12. 16:02:30

@Andrass9: Akkor sikerült:D temesi Ferenc írta a Por-ban, hogy az anya minden vasárnap várta a dicséretet az ebédért, de nem jött Egyszer elsírta magát,hogy meg se dicsérik soha, mire az volt a válasz:dehát esszük!

kocsmagomba 2021.03.12. 19:25:59

@Andrass9: erre az esetre fejlesztette ki az Univerzum a mágnest. Én, ami nem fér a fiókba, körberakom mágneses tartókon a falra. Néha furcsa, mikor a kés az asztalon beáll észak-déli irányba, vagy önmagától letámadja a vastag aljú serpenyőt... :D

Vagy a másik megoldás, a spejzban fúrtam fel tulajdonképpen törölköző tartó fogasokat, amiket mindenhol lehet már kapni az ócsó fajtát, azokon lógnak nyeles cuccok az egész falon már.

Mindenesetre azzal a villával egy kisebb tyúkólat ki lehetne ganézni. :))) Nagyon szép darab, majdnem irigylem.

A husika meg az a fajta ami nagyon tolnék. Feleségem üzeni, hogy nem kell az a zöldségköret hozzá! Szerintem meg igen.

nincs1agy 2021.03.13. 09:47:39

Angolosan, véresre..:D

nincs1agy 2021.03.13. 09:51:09

Heston Blumenthalnál láttam egy hasonlóan maratoni hosszúságú elkészítési módot. Ő is 24 órán keresztül hőkezelte a nagy darab húst, csak ő sütőben, és asszem 50 fokon. Majd szeletelés után még rásütött a szeletek mindkét oldalára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.13. 09:55:42

@nincs1agy: Az is remek módszer, ha sztéket készítesz! Az előmelegítés megpuhítja, után a kéreg meg a Mallard effektussal tovább ízesíti a húst.
A fenti receptben készült étel nem lett sem angolos, sem véres (ahhoz 51C-ra kellett volna csak melegítenem): a célközönség gyenge és béna :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.13. 09:56:38

@nincs1agy: Sajnos nincs olyan sütőm, amiben 140C alatti hőfokot tudnék tartani csukott ajtaja mellett ...

nincs1agy 2021.03.13. 10:00:36

@Andrass9:

"A fenti receptben készült étel nem lett sem angolos, sem véres"

Látom, csak poénkodtam.. Elfelejtettem kitenni az idézőjelet, asszem Romhányi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.13. 10:31:38

@nincs1agy: Semmi gond! Végülis megbeszéltük :)

valkür 2021.03.13. 10:50:29

@kocsmagomba: @Andrass9: Szerintem is kell mellé a zöldség, akár több is.

Hanem, most tiszta erőből próbálom elképzelni azt a gesztenyetortát apró színes kis marcipánvirágokkal.
Nem akarok látni semmit, ami a télre emlékeztet, semmit :-)

Feltűnt még, hogy sokat főzöl jénaiban. Nekem ez valahogy kimaradt, van pedig egy kisebb és egy nagyobb edényem is, nem is értem, miért nem használom őket. Nyilván a kis lakás átka, hogy ami nagyon hátracsúszik a konyhaszekrényben, az kikerül a használatból. Lehet, elő kéne venni őket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.13. 11:03:21

@valkür: Nem vagyon nagyon zöldséges, de a gyerekek igen. Amióta elkezdtem használni a kínai bambusz gőzölőt (felvágásibul - szerinted (viccvót!) :) azóta nagyon sokszor veszem elő. Egy liter víz gőzében elkészül répa, borsó, bab, kukorica, stb. és ráadásul nagyon finom ropogós és ízes marad. Egy kis vajjal megkenve igencsak ízes köret lesz belőle. (A krumplipürébe is csak sok vaj és tej kell ...)
A jénaikat viszont kisgyerek korom óta használunk, szüleimtől tanultam, hogy az üveg jól tartja a hőt, egyenletesen főz, és benne fel is tálalhatom az ételt. Amikor kimentem az USA-ba, az első dolgom volt venni egy komplett konyhai üvegedény garnitúrát, aminek a másolata haza is jött velünk (az eredetit most is használjuk odakinn). Ma már majdnem, hogy fagyasztóból nyíltlángra tehető üvegedények vannak. Eddig csak kettő tört össze: leejtettem ...

valkür 2021.03.13. 11:20:08

@Andrass9: ezt a bambuszgőzölős technikát megosztanád a menza-szakácsokkal?
Amennyire szeretem a saját, pár perces párolással készített zöldségeimet, annyira rosszul vagyok a közétkeztetésben elterjedt, lottyadtra főzött, minden íztől kilúgozott "mexikói" zöldségköretektől.
Valahogy meg kéne tanítani a "profiknak", hogy gőzölni is lehet azt a fagyasztott zöldségeket, nem csak ronggyá főzni.

Hm, tényleg elő kéne bányászni azt a két jénait. Az csak a baj, hogy akkor a lábasok kerülnek hátra.
Ha valaha új konyhába tudok költözni, abban csak olyan mélységű konyhaszekrények lesznek, amikben csak egy sorban lehet pakolni, hogy minden szem előtt és kéz alatt legyen. Tényleg igaz az, hogy ami el van dugva, az nincs használatban.

TrökkösBélabá 2021.03.13. 11:29:34

Mennyi időre és milyen hőmérsékletre tetted be a sütőbe? Ha szabad a titkok után érdeklődni :)

Illetve írni akartam, hogy én lehet, hogy alacsonyabb hőmérséklettel szuvidáltam volna, de közben láttam, ezt már megválaszoltad, viszont érdekelnánek a tapasztalataid a hőmérséklet, az idő és az átsültséget (van ilyen szó? :D)illetően. Amikor szuvidálok, általában az alábbi oldal alapján lövöm be az értékeket, de valahogy mindig az az érzésem, hogy fokban kicsit fölé lő az oldal, a medium steak-em általában inkább medium-well done.

www.amazingfoodmadeeasy.com/sous-vide-times-temperatures/how-to-sous-vide/pot-roast

kobold63 2021.03.13. 12:02:37

@valkür: Ahhoz Sister Xia gőzölője kéne.

nincs1agy 2021.03.13. 12:31:36

@Andrass9: Egy ilyen szuvidáló cucc mennyibe kerül?

valkür 2021.03.13. 12:34:33

@kobold63: :D
neki nincs is olyanja, egy wokban megcsinál mindent :-)
Az ő téglából rakott, fahasábokat kijjebb-beljebb tologató hőszabályozójától egy mai szakács igencsak szívszélhűdést kapna.

Mondjuk, rizsfőzője biztos van valahol, mert azt mindig külön hozzák be, már készen.

Az én lábaskészletemhez tartozik hasonló logika. Van egy reszelő, ami a tálba is illeszkedik és az egyik lábasba is. A belső oldala sima, ott a reszelőnek csak a lyukacsossága működik. A lábas fedője is pont passzol a reszelőbe is, tökéletesen alkalmas párolásra. Szoktam is használni ilyen célra, az az egy baja van csak, hogy kicsi, max 1-2 adag zöldség fér el benne.
'90-es évekbeli koppintása az akkoriban megjelenő, iszonyat drága, hálózatos rendszerben értékesített inox edénykészleteknek. A fedők hőmérője már régen tönkrement, összetört, azokat le kellett cserélni, de a lábasok maguk tökéletesek még mindig, a harmadik x körül is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.13. 15:36:06

@TrökkösBélabá: A sütőbe 230C fokra tettem kb 15 percre. Ez elég ahhoz egy kis kéreg kialakuljon rajta.
Az általad megadott oldal az én érzésem szerint is túllő a célon. Eleinte a Fickó tanácsára a www.chefsteps.com/ -ot használtam, de az meg nekem kicsit alálőtt. A legjobbnak a saját masinám recepttára bizonyult (mert lusta vagyok) recipes.anovaculinary.com/recipes/beef

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.13. 15:46:07

@nincs1agy: 25.000-től a csillagos ég :) Nem árt hozzá vákuumcsomagoló és jó minőségű műanyag zacskó se. A kiválasztásnál érdemes legalább 800W-os teljesítményt keresni, ami elég egy közepes vendégségre is (20-30 literes kádban). Én a vákuumozót és a BPA mentes zacskókat az aliexpressről veszem - tökéletesen bevált.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.13. 19:09:22

Mondanám, hogy jöhet, de befalták. A torta is elfogyott? Ezzel a módszerrel - megfelelően zöldségelve - tán még táfelspiccet is lehetne készíteni.
Ma megvolt a veteményezés első fázisa. Sárgarépa, paszternák, cékla, mángold, fehér hagyma, vöröshagyma, mogyoróhagyma. A magas ágyásba Minowase retek. Kaptam a szomszédtól három tő levendulát, azt egyelőre csak leföldeltem, majd később elültettem. Kimertem a kútból a vizet, elég hervasztó, alig 100 liter jön ki egy alkalomra. Jöhetne egy jó eső.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.13. 19:43:14

@Waka:

Nálunk még nem lehet veteményezni, csak metszeni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.13. 19:48:03

@valkür: Nagy igazság! Nálunk is el van rejtve az összes HASZNOS edény (lábas/fazék/tepsi/etc)! Pedig ráadásul én csináltam az egész konyhabútort, és igazán sok tárolóhelyet készítettem! Sarokban pl. nagy forgó polcok, amiken az összes lábas-fazék-stb elfér :)
Szerintem alapvetően át kéne költözni egy KICSI lakásba, ahol tényleg csak az van, amit használunk!

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.13. 19:49:10

Ehhez a szuper ételhez is jut egy kedves állat történet.

Sok éve vannak kacsáim, és a szárnyukat minden évben legalább kétszer le kell végni, mert nagyon szeretnek repüli. Idén nem volt repülőgép kurtítás, ezért egy kis tojó rendszeresen kirepült a szomszéd telekre. Onnan haza tudtam hajtani ( van kapu a két telek közt ), de beígértem neki egy fodrászatot, ha még egyszer kirepül. Kirepült. Én se voltam rest, vittem az ollót és bezony levágtam a repülő tollakat. Azt nem tudom, hogy rám haragszik, vagy a többi kacsa előtt szégyeli a dolgot, de azóta bent ül az ól sarkába, egész nap ki sem jön. Előbb azt dongoltam valami baja van, de tapogatásal kiderült nincs semmi gond. Én arra tippelek, hogy megbántottam a gyenge női lelkét.:)

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.13. 19:50:23

@Andrass9:

Felesleges tepsik elvihetők. Minél előbb.:)

Isley 2021.03.13. 20:01:13

@Andrass9: Hogy a lényeget ragadjam meg: nekem mindig a jénai tetők törnek.
A szuvidáláshoz nem tudok hozzászólni de szuperül néz ki. Nálunk a szószos húsokhoz, mindig krumplipüré jár. De a sok párolt gezemice nem rontja el. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.13. 20:01:49

@látjátok feleim szümtükkel: Tetszett az ötleted a dunyha alá dugott vizes lepedőbe csomagolt magokról!
Kis módosítással meg is csináltam, és sokkoló az eredmény! Szerinte alapjaiban fogja reformálni a paprikatermesztésemet.
Persze nem lepedőbe dugtam a dunyha alá, mert ott hideg van, ha nem melegíti valaki a lábával. Inkább fogtam két balkonláda alátét tálcát. Az alsóba tettem 5 réteg papírtörlőt, amire rajzoltam filctollal köröket. Fel is számoztam, mert már öreg vagyok azonosítani a magokat :) Mindezt 3 napja adtam elő. Rengeteg öreg magom van, amit már nem kapni, meg újabbak is, szóval ki kellett próbálnom.
Kiváncsiságból ma megnéztem:
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/rbeefsousvide/65.jpg
Hihetetlen, hogy 3 nap alatt ennyi mag kipattant!!!!
Köszönöm az ötletet - ez alapjaiban fogja módosítani a csilitermesztést nálam!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.13. 20:04:39

@Isley: Nekem meg az alja, amikor hideg vízzel spriccelem véletlenül a 230C fokos edényt ...
Én krumplipürés vagyok, de a kicsilyány nem tudja a krumplit megemészteni, ezért ő mindig kap másik köretet.

szivar 2021.03.14. 01:26:00

@valkür: Nálam anyám csúszott szét a rizibizi készítési technikámon. Ugyanis én úgy szeretem, hogy ha pörgős a rizs - azaz nem 'maszatos', de a répa, borsó, stb az omlós és mégis ropogós. Rizs kevés vajon megkapatva, utána felöntve alaplével és megfőzve. Zöldségek vajon buzerálva addig, míg megfelelő nem lesz az állaguk. Ezek után összekeverem a kétfélét és kész a rizibizi... Elkészítési idő negyed óra.

Mondjuk tegnapra pogácsasütést terveztem, de közben meghozták a takarmányt, mire becuccoltam azt a kettő zsákot, addigra éreztem, hogy aznapra elég is lesz a térdeimnek ennyi testmozgás. Tehát ma leveles tepertős pogácsa és babos pogácsa készül majd...

Kedélyes Paraszt 2021.03.14. 07:16:34

@Andrass9: vakargatom a fejemet, de sehogy nem jön ki nekem az a 22-es szám :)

kocsmagomba 2021.03.14. 07:32:03

@szivar:
Pont tepertős pogácsára gondoltam az előbb, mondom megnézem már a kocsmáros hogy is csinálta múltkor, ezért nyitottam be a kocsmaajtón. :)
Babos az milllyen állat????

hát hogyne már! Én se főzöm vízben a zöldségeket, de nem is vacakolok gőzöléssel. Ha tehetem vajon pirítgatom egy kicsit, ha vajat nem használhatok, akkor kacsazsíron. A francia salátának valót is. Kérdezték is sokan, mitől olyan finom a fhancia salátám... A fagyasztott zöldségkeveréket is. Ha már melegszik a zsiradék, csak akkor veszem elő a fagyasztóból. Egy gyors öblítés szűrőben a csap alatt, ez ledobja a jeget, de még fagyos a közepe, és már megy is a meleg zsírba. Pirul a külseje, közben kienged és pont maradt még annyi nedvessége, hogy megpárolódik vele. Egyébként figyelni kell vásárláskor, mert van olyan gyártó, akinek van teljesen nyers de van előfőzött zacskója is a pulton.
A rizst is, persze, pirítva, pergősre.

szivar 2021.03.14. 07:55:51

@kocsmagomba: Milyen állat, milyen állat... Főtt fehér babbal, sós pogi. :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.14. 07:56:32

@Andrass9:

Nekem meg tetszik az ötleted, hogy ne kavard össze a fajtákat.
Egyébként ezt a csíráztatási módot már egyszer régen előadtam, csak nem emlékszünk már rá.:(

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.14. 08:01:20

Régi rizibizi főző módszer:
Edényben megfuttatva zsiradékon a rizs, majd rádobva a borsó, és azonnalfeleresztve hideg vízzel. Só, bors, meg ki mit akar fűszer, fedő rá és be a sütőbe. Mire felissza a vizet kész. Ha ügyesen csináltuk pergős, és nagyon ízes. De ez friss borsóval az igazi.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.14. 08:59:06

na én meg jövök a magam heppjével: kaptam ezt a jó kis dagasztógépet, igazán kényelmes dolog..de komolyan, nekem nem olyan ízű azóta a kenyér, mióta nem kézzel dagasztom, valahogy más, feljön, meg minden, nem rossz..de igazából mégsem olyan, amit kigondolok.Pszichés alapon lennék ez ügyben? A kelt kalács tésztája elsőre egy kudarc...azt hiszem annál végképp marad a kézimunka.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.14. 09:34:24

@Kumari aki Nilüfer: Légy egy kicsit türelmesebb, és hagyd a gépet dolgozni. Nekem általában 35 percet megy a kenyértészta és 25-öt a kalács dagasztásakor. Szép fényes-selymes lesz, akkor jó.
Az is igaz, hogy én nagyon lusta vagyok :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.14. 09:35:41

@Kedélyes Paraszt: Olyannyira, hogy nem is találom, hol szerepel a 22. Biztos ez a Catch 22 :)

Kumari aki Nilüfer 2021.03.14. 09:35:59

@Andrass9: Lehet, hogy igazad van, a géphez adott utasítás szerint 15 perc a kenyér, de én túl szoktam lépni, majd még ráhúzok, Kézzel azért igen fogós munka az...

kocsmagomba 2021.03.14. 09:59:24

@Kumari aki Nilüfer: A kenyérsütő géptől lehet tanulni!!!
Nos, a kenyérsütőgép dagasztó programja 27 perces, összesen. Ebből 18 perc dagasztás után megáll, pihentet. Majd pár percig még dolgozik vele.

Utána már csak a kelesztés és sütés jönne. Kelni hagyom a gépben, de kiveszem max. 30-40 perc múlva, azonmód átgyúrom, megformázom és ismét hagyom kelni, csak egy deszkán, majd irány a sütő. Ez egy gyorskenyér, hogy ne kelljen boltba menni sz.rért.
Már volt a kép, bocs, de ez itt az, nem rossz, de a jó nem ez:
indafoto.hu/kocsmagomba/image/26837767-e7dab549/user

kocsmagomba 2021.03.14. 10:20:28

@szivar: az megvan, hogy engem testközelből érdekelne ez a babos pogácsa??!! ;)
Elmondom. Nagy reményekkel vásároltam 'termelőtől' pár kiló fehérbabot. Az első főzés után nagy csalódás lett. Valahogy fel kellene használni, nem felismerhető bab formában.
Biztos, hogy érintőlegesen elment már mellettem ez a babos pogácsa, de most különösen érdekelni kezdett a módszer.
Felhívom a figyelmedet, hogy tartozol az emberiségnek ezzel a recepttel! :)

szivar 2021.03.14. 10:43:44

@kocsmagomba: Úgy találtam a neten a reczipét, neked is menni fog a megtalálása. :P Ha minden igaz, nemsokára a blogom lesz fent a reczipe, képekkel együtt. Amennyiben elbasznám, akkor persze nem... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.14. 12:30:54

@szivar: Ez a recept még akkor készült, amikor te kéjes álom se voltál :) Akkor a gesztenyepürében is több volt a bab, mint a gesztenye!
Ma már olyan drága a bab, hogy inkább gesztenyét tesznek bele (meg cukrot)...
A pogácsába meg én inkább tepertőt (épp most készítem).

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.14. 13:23:21

Én pedig szuvidáltam ma ebédre egy szép, csontnélküli oldalast. Kb. fél 11-kor kezdtem, és 12 óra 45-kor megettük.
Reggel beáztattam némi teriaky szószba a húst, és betettem egy fedeles serpenyőbe. Amikor odáig értem, hogy főzzek, akkor
tettem a hús mellé egészben egy fokhagyma gerezdet, és egy kisebb vöröshagymát. Héjastúl. Megsóztam a húst és némi vegetát is löktem rá, majd öntöttem alá annyi vizet, hogy a hús feléig álljon benne, ráraktam a serpenyőre a födelet é begyújtottam a szudidáló lángját. Megvártam, hogy felmelegedjen a víz, majd levettem a lángot takarékra, és kimentem fát ültetni. Néha ránéztem szuvidáló szerkezetre, és némi vízzel besegítettem. Miután a fák a helyükre kerültek, elkezdtem az ebéddel foglalkozni. A hús nagyon íez, és puha lett. Mi legyen hozá a köret? Mi, mi, hát kuszkusz.
Erről el kell mondani, hogy először vettem, és most másodszor főztem, mert az első nagyon ízlett. Eddig valahogy nem volt hozzá ingerem, mert a nevéről mindig az jutott eszembe, hogy régen ha a kisgyerek oldalát csiklandozták, mindig azt mondták neki, hogy kuszkusz.
Az ebéd eleje orjaleves volt, amihez nagyon jól illett a szuvidált, szaftos és ízes oldalas ( pirítás szubjektíve objektív okok miatt elmaradt ) a kuszkusszal, és némi bírsalma kompót.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.14. 13:23:49

@kocsmagomba: én is dagasztom, , pihen, újra hajtogatom, dagasztom, van, hogy háromszor. és újra kelés után meg a sütőbe, Szép magas kenyerek, de a gépi dagasztást kell még csiszolni
Ez a mai küllemre jó, nem vályogszerű, remélem, lassan kitanulom a gép lelkületét is:)

valkür 2021.03.14. 13:32:32

@kocsmagomba: ha szeretitek az egyben sült pitéket, érdemes az ázsiai mungóbab-torta receptekből kiindulni. pl ebből www.youtube.com/watch?v=zZmnAv8DfX8
Eleve kókusztejjel készül, a kondenzált tejet is ki tudod váltani, vaj helyett meg használj libazsírt vagy olajat a kenéshez. A felezett babot úgy tudod előállítani, hogy beáztatod az egész babot, és amikor levált róla a héja, ledörzsölöd.
Egyébként a babból készült gesztenyéről és második világháborús generációtól hallottam, tipikus válság-eledel, de biztos vagyok benne, hogy jó ízű. A világ más részein nem helyettestő, de egyenesen lapoznak a babfélékre.

@szivar: engem is érdekelne az babos pogácsa :-)

szivar 2021.03.14. 13:43:20

@Andrass9: Hát akkor nem lesz dokumentálva. Úgy is mindenki ismeri, mert olyan régi... :P

@valkür:
Fél kiló liszt,
Húsz deka főtt fehérbab,
Húsz deka zsír,
Három deka halasztó,
Egy deci tejföl,
Egy deci tej,
Egy tojás a tésztába,
Frissen darált bors (sok-sok-sok),
Kettő deka só.
Begyúr, kiszaggat, leken a második tojással, ha megkelt, akkor forró sütőbe vele. Oszt' ennyi.

Valamit elbasztam a tepertős pogival, mert nem lett leveles. :/ Viszont... FINOM!!!!

valkür 2021.03.14. 14:06:31

@szivar: Tepertős pogácsa rossz nem lehet :-)

szivar 2021.03.14. 14:36:28

@valkür: Dehogynem lehet. Amikor még a pékségben dolgoztam, akkor Selejt Zoltán* csinált tepertős pogácsát. A fonottkalács tésztájába belekeverte a tepertőt. Nem azért, hogy dicsérjem, de az ritka rossz ízű volt...

*Na, honnan is került ez a 'becenév'?

kocsmagomba 2021.03.14. 15:01:18

@szivar: de akkor az nem is tepertős pogácsa volt, hanem tepertős kalács. Nem azonos kategória.
Ez olyasmi lehet, mint a Chocolitza, a mangalica tepertős étcsokoládé. Azt hittem, hogy ennél epegyilkosabb kombináció nem létezik, de ránéztem most a neten. Találtam rozmaringos, pirospaprikás Chocolitzát. Ez már 4 olyan összetevő, ami külön-külön is képes végezni egy epebeteggel, de így együtt biztosra lehet vele menni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.14. 15:05:33

@valkür: Dehogynem!!! Sok alkalommal próbáltam, és csak Babette szigorú fenyítése után derültek ki a titkok :))) De kiderültek, és azóta mindig jó!

kocsmagomba 2021.03.14. 15:52:30

@látjátok feleim szümtükkel: Finom. Bármilyen formában szeretem az oldalast.
Nekem van még 8 gyümölcsfa, amit meg kellene metszeni, ritkítani, de nem volt kedvem ma a kerti munkához. A tepertős pogi elmaradt szintén.
Viszont hirtelen felindulásból töltöttem 7 kiló kolbászt!
(mert volt itthon alapanyag, és főleg, aki fogja a végét, ugyebár...)

:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.14. 16:46:59

@Andrass9: Nálam is úgy tekeregnek elő a földből az elsőként elültetett csírázott magok, mint megannyi kis kukac. :)
Megjött az udvari szállító, egy darab szarvaslapockát és egy egész őzcombot hozott. Kapott cserébe csilikrémet meg reszelt tormát.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.14. 17:13:58

@Andrass9: Lavorral, vagy húsdarálóval? _DDD

kocsmagomba 2021.03.14. 17:41:17

@Kumari aki Nilüfer: a redőnyhúzó vagy maga a konyhaasztal sem lenne meglepetés... :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.14. 19:59:09

@kocsmagomba:

Én meg a kuszkuszt. Bár ilyen finom oldalast nagyon régen nem kaptam boltban. Csontnélküli és szép húsos, alig volt rajta zsír. Ki is kaptam soron kívül a hűtőből, pedig bordatársnak elméletben még nem szabadna ilyet enni, de nem lett belőle gondja.

Ez a kuszkusz meg nagyon jó felmelegítve és cukorral megszórva reggelinek. Szerintem a lusta ember eledele, de nagyon megéri az étrendbe iktatni, mert pillanatok alatt kész, és laktató.

szivar 2021.03.15. 03:24:58

@kocsmagomba: Pogácsa alakú volt, tepertős és borsos. De ehetetlen volt, így mindegy is, hogy minek nevezzük.Még azon kolléga szerint is szar volt, aki lekvárral ette a tepertős pogit...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.15. 09:59:44

@szivar: Pedig lekvárral is mindent el lehet adni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.15. 10:00:50

@Kumari aki Nilüfer: Babette anyó a húsdarálót preferálta ...

szivar 2021.03.15. 10:53:32

@szivar: Hú. Azt elfelejtettem leírni, hogy a fehérbabot nem szabad szétfőzni, akkor pont jó, ha villával összetörve szép nagy cafatok maradnak utána. Próbáltam konzervvel is, de izé... Abból csak pépet lehet gyártani.

@Andrass9: A füstölt áru például jól megy a fonott kalácshoz, de a boros tepertőkrém nem igazán. Ezen még a lekvár sem segített volna. :D

kocsmagomba 2021.03.15. 10:54:00

@Andrass9: lekvárral igen, de csak a gyerek, kutya és meztelen nő után :)
Szerintem Babette anyó a lavórt kezelte kivételes ügyességgel... :)

kocsmagomba 2021.03.15. 10:57:16

@szivar: húsvétkor kalács+sonka

szivar 2021.03.15. 11:03:18

@kocsmagomba: Nem, nem. Kalács és füstölt csülök. Ez utóbbin van bőven minden szem&száj ingere. Legalábbis nálunk jobban bevált, mint a sonka.

valkür 2021.03.17. 21:48:26

tüneményes kínai nagypapa elmagyarázza, hogyan kell élénk színű, roppanós zöldséget főzni. Azt is, hogy mit nézzünk vásárlásnál, és hogyan tároljuk.
www.youtube.com/watch?v=zi3FB2NtLCc

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.18. 09:06:27

@szivar: Én bőrös sonkát csináltam tavaly (lapockát), idén meg azt vettem a fótiaktól. De valóban a csülök picit finomabb hús, és nem csak sima zsír van rajta, de sok ín is - sokkal szaftosabb. Azok az izomkötegek csodásak tudnak lenni!
Sajnos belefutok néha olyanba, aminek kiszárították a bőrét: 5 óra alatt se fő meg puhára. Olyankor szomorú vagyok ...

szivar 2021.03.18. 16:28:38

@Andrass9: Látod, látod... Már ezért megéri otthon füstölni a húsokat. :) Mi egyöntetűleg megszavaztuk, hogy: csülök. Csont nélkül, van rajt' bőre is, hája is, meg azért a húsban sem szűkölködik (meg nem is olyan drága mint a kacsamáj, vagy a kakashere). Most még ázik némi oldalaszalonna is, de az már nem leend kész húsvétra. Így az örök fagy birodalmából előveszünk egy darabkát (ami se nem nyers, se nem túl szikkadt) és az lesz húsvétra megfőzve...

valkür 2021.03.18. 17:14:01

@szivar: @Andrass9: meg se merem mondani, hogy éppen ma rendeltem a hentesnél két füstölt libamellet húsvétra. Csak ennek a kedvéért tanultam meg ferdén szeletelni, hogy minél nagyobb szeleteket tudjak kihozni a sertéssonkához viszonyítva csenevész darabka húsból.
süti beállítások módosítása