A barátunk, akinek dílere van, jelentkezett, hogy most vágnak valahol marhát, lehet jelentkezni. Ilyen alkalom nem minden nap adódik, kértem hát egy szép nagy marhalapockát.
A lapocka tényleg szép volt, lefagyasztottam hát vákuumzacskóban - így gazdagítom a csodahüttőt.
A kicsilyánynak szülinapja volt, kérdem, mit kér vacsorára? Hát, ha lehetne egyben sült marhát - az olyan régen volt!
Persze, hogy lehet. A gyerek óhaja ebben a korban már parancs :) Nem beszélve arról, hogy van is egy szép nagy darab marhám lefagyasztva :)
Akkor összeszedtem hozzá a klasszikus hozzávalókat:
- 1,8 kg marha lapocka
- 4 közepes vereshagyma
- 1 Lipton's hagymalevespor
- 1 olasz saláta dresszing por
- 1 dl olivaolaj
- 0,5 dl almaecet
- 1,5 dl víz
- 1 ek feketebors
- 1 ek koriandermag
- 1 tk római kömény (cumin)
- 1 ek fokhagymapor
- durva szemű só
- 1 ek osztrigaszósz
A megszokottnál több a por a receptben, de ez nem válik kárára! A borsot, koriandert és a római köményt a kis teflon serpenyőben megpirítottam, míg az illatuk belengte a konyhát. Mozsárba öntöttem és hozzáadtam 3 púpos ek durva sót (kell is, meg egyszerűbb megzúzni a magokat). Amikor összezúztam, hozzáadtam a fokhagymaport is.
Következő lépésben el kell készíteni a klasszikus Olasz Dresszinget. A hozzávaló üvegedény már rég összetört, így marad egy fefőttes üveg. Első az ecet, második a víz. Beleszórtam a zacskó tartalmát és alaposan összeráztam. Hozzáadtam a hagymalevesport is, mert folyékony állapotban könnyebben tudom majd a húsra felvinni.
Ezzel is összerázva már elég rendes sűrű öntetem lett. Jöhetett bele az olivaolaj is. Az olajjal viszont nagyon erőteljesen rázva kell keverni, mert nem szeret a vízzel elegyedni - emulziót kell csinálni.
Akkor jöjjön a hús. Mivel szuvidálni fogom, nem vágok le róla semmit: szépen lebontja a lassú hő. Egy nagyobb és egy kisebb darab húsom volt, de mindkettőt meg kell csinálni, ugyanis ez a fajta hús nagyon összeesik, mire elkészül. A megzúzott fűszerekkel bedörzsöltem, majd hagymakarikákat tettem rá. Beletoltam a vákuumzacskóba, és öntöttem utána a dresszingből is.
Ugyanezt elvégeztem a nagyobb hússal is.
A zacskók lehegesztését függesztve oldottam meg, így nem szívja ki a vákuumozó masina, ha látom, hogy már hegeszthet is.
Így lett két zacskó a hússal és a fűszerezéssel.
Összeszereltem a nagyobbik szuvidáló edényemet, beleszereltem a masinát és a vízbe engedtem a húsokat.
63,4C fokra állítottam a gépet, és a vizeskád tetejét lesúlyoztam.
24 órát ment ezen a hőfokon a lassú főzés, ami után levettem a tetejét a kádnak. Láthatóan sok szaftja lett a húsnak, amit egy tálba kiöntöttem és a húsokról a hagymát is oda kapirgáltam. A húsok egy rácson beköltöztek a sütőbe, hogy kérget süssek rajtuk.
A szaftot feltettem forrni a tűzhelyre. Öntöttem bele egy kis osztrigaszószt - attól érdekesebb lesz, meg amúgy is wok zöldséget készítek mellé.
Amíg a kéreg megerősödik a húsokon, köretet készítek. A kicsilyány zöldséget kért, a többiek se tiltakoztak.
- 2 ek mogyoróolaj
- 1 ek szezámolaj
- 1 ek ghí
- 5 sárgarépa
- 45 dkg zöldborsó (mirelit)
- 40 dkg zöldbab (házi mirelit)
- 25 dkg morzsolt kukorica
- 2 nagyobb vereshagyma
- 1 tk cukor
- 3 ek szójaszósz gombás ízesítésű
- só
A répát kis kockákra daraboltam, kevés cukorral megszórtam. A wokba a mogyoróolajból és a ghíből tettem liberálisan (mindkettő jól bírja a hevítést). Amint elkezdett füstölni, beleszórtam a sárgarépát. Kergettem pár percik, majd öntöttem kis szójaszószt is hozzá, meg egy csipet sóval is megszórtam. A megpirított répát azután kitettem egy jénaiba.
A zölborsóval hasonlóképpen bántam, mint a répával, csak sokkal rövidebb idő is elég volt neki. Szintúgy a kukorica. A zöldbabnak kb 4 perc kellett, de az is a jénaiban végezte. Utoljára a durvára vágott hagymát pirítottam le annyira, hogy még roppanós legyen.
A jénaiban a zöldségeket összekevertem.
A krumplipüréhez kellett:
- 1,5 kg sárgakrumpli
- 2 ek só
- 5 dkg vaj
- 6 dl forralt tej
A krumplit a sóval hajában megfőztem, majd meghámozva krumplinyomón át a lábasba tettem. Adagoltam hozzá menet közben a vajat. A tej a mikróban forrósodott egy kis sóval. Amikor minden krumplit átnyomtam, hozzáöntöttem a tejet és fakanállal habosra kavartam. Még éppen jutott időm a felforralt szószt botmixerrel krémesíteni.
Kiemeltem a húst a sütőből a vágódeszkára és fél centi vastag szeletekre vágtam.
A felszelt húst egy porcelántepsibe tettem, ahol meglocsoltam a szaftjával.
Máris lehetett tálalni a csapatnak.
A közeli képen jól látható a hús szaftos puhasága.
Az ünnepeltnek járt az obligát gesztenyetorta.
No meg az ajándékokról se feledkeztünk meg.
Jól elpilledtünk, mire az ajándékbontásra került a sor, de az ételt nagyon megdicsérték.
Régebben (amikor hagyományosan sütöttem) nem sikerült ennyire szaftosra sütni - kicsit mindig kiszáradt. Érdemes volt szuvidálni!