Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Vacsora: Marhapörkölt vajas nokedlivel és egy szilvalekváros derelye

2021.03.09. 07:00 Andrass9

Kicsilyány jött élettársával vacsorára - ittalvással kijátszva a kijárási tilalmat ... Kérdeztem, mit ennének. Kiegyeztünk a címben szereplő egyszerű és könnyű vacsorában, merthogy fogyózik és farkaséhes ...

70.jpg

Eredetileg szuvid sült oldalast ajánlgattam párolt zöldségekkel, hiszen azt csak meg kell pirítani és azért nem tartalmaz túl sok szénhidrátot, dehát óhajuk parancs! Be is fűtöttem nekik az emeletet még reggel, hogy meg ne fagyjanak a mínuszokban.

Van még hús a csodahüttőben, meg minden hozzávalók. A pörkölthöz:

  • 1,8 kg marha lapocka és comb (mert Boar szerint 1 kilónál kevesebbel nem is kezdjük)
  • 3 nagy és 3 gyűrött vereshagyma (ezek már kicsíráztak, vagyis nem teljesek)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 pritamin paprika és 8 kis paradicsom a fagyasztóból
  • 4 dkg pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 liternyi sürített zöldségalaplé
  • 1 tk római kömény (cumin) a mexikói emlékért
  • 1 csipet köménymag
  • 16 tekerés feketebors
  • 5 pici girizd fokhagyma
  • 2 dl Villányi Portugieser
  • 1 ek só

10.jpg

A bőrével levágott kockányi szalonnával kezdtem. Fél tentis lapokra bevágtam, majd elforgattam 90 fokkal és ott is fél centis csíkokra metéltem. Ezután lefektettem, és lett rengeteg 5x5mm-es szalonnakocka (az ötletet mostanában láttam Bereznai Tamástól).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Egy régebbi és a mostani bőrkockákkal kikentem az orosz szovjet öntöttvas fazekamat, majd felhevítettem. Beleszórtam a szalonnakockákat, amit teljesen zsírra sütöttem. A megsült pörcöket kiszedtem a legközelebbi túrós csuszához.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A rengeteg hagymát összekaszaboltam - szerencsére nem nagyon ríkatott meg. A cuminnal és egy csipetnyi köménymaggal megszórtam, a sót is beleöntöttem, hogy kiszívja a levét. Amikorra a hagyma kezdte elfőni a saját levét, felöntöttem még egy deci vízzel is. Ezt is elfőtte, szépen megdinsztelődött. Közben sem lazsáltam, mert a húsról le kellett szednem az inakat és a zsírt. Egy részét eltettem a macskának, a többit hozzáadtam a hagymához, mert annak kell az íze, meg az is süríti a pörköltet.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A színesedő hagymába beletettem a kockákra vágott marhahúst. Állandó kavargatással pergeltem (ezért lesz ez pörkölt), míg a saját levét is elpárologta a hús. Gyorsan belereszeltem a pár fokhagymagirizdet, és újra pörköltem egy kicsit, hogy fogyjon el megint a kieresztett lé.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Már látszott ismét az edény feneke, mehet a paprika és a paradicsom bele. Ez is levet eresztett, így azonnal beletettem a pirospaprikát - az már biztos nem fog leégni! Legvégül hozzáadtam a mirelit alaplevet, és egy liter vizet, hogy kilegyen a liter :) Ezzel rotyogott még két órát, amikor megitattam kis vörösborral. Ezt már egy óra fővés szépen beleillesztette a szaftba.

35.jpg 36.jpg 37.jpg
38.jpg 39.jpg 40.jpg
66.jpg 67.jpg 69.jpg

Közben nekiláttam a vajas nokedli készítésének:

  • 65 dkg egyszerfogós rétesliszt
  • 6 db M-es tojás
  • 4+3 dkg vaj
  • 1 mk só
  • 1 dl víz

23.jpg

A tojásokat a keverőtálba ütöttem és beleöntöttem a vizet is. Utána ment a liszt és indulhat a robotgép. Egy kis plusz liszt és az olvasztott vaj is bekerült a tálba. Meg is sóztam. Alaposan kidolgoztam, mert én úgy csinálom. Van aki csak éppenhogy összekeveri, de nekem úgy nem izlik - lisztízű lesz (szerintem)! Feltettem vizet is forrni, addig pihen a tészta.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Míg a víz felforrt, egy nagy jénai tálban vajat olvasztottam, és a pici lángra tettem. A nokedliszaggatót nem kellett megkenni, mert a tészta nem ragadt hozzá. Beleszaggattam a vízbe több részletben. A kifőtt nokedlit a vajra tettem a jénaiban, ahol kapott pici pirult kérget. Lett vagy 8 adag belőle!

42.jpg 43.jpg 44.jpg 45.jpg

Nos akkor jöhet a barátfüle (derelye).

  • 1 kg sárgakrumpli (szétfővő fajta krumpli)
  • 35 dkg grízesliszt (egyszerfogós rétesliszt)
  • 8 dkg disznózsír
  • 2 tojás
  • 1 tk só
  • 25 dkg prézli (most bolti - fogyjon el az is)
  • 2 ek napraforgóolaj
  • sűrű szilvalekvár

32.jpg

A prézlit feltettem egy nagy serpenyőben a kis olajjal pirulni. A zsírt felolvasztottam a mikróban. A krumplit megfőztem hajában sós vízben. Nem szeretem sóba-vízbe krumplival, mert túl sok lisztet venne fel. A krumplit lehámoztam és krumplinyomóval átnyomtam. Még a meleg krumplihoz kevertem az olvasztott zsírt, majd vártam kicsit, hogy kihüljön.

46.jpg 47.jpg 49.jpg 50.jpg

A lehült krumplihoz adtam a tojásokat meg a liszt felét és kikevertem fakanállal. A liszt másik felét már a kézi mixerrel kevertem bele (mondtam már, hogy lusta vagyok?) Persze közben a prézlit is rázogattam - nagyon könnyen odakap!

51.jpg 52.jpg 53.jpg 54.jpg

Szilikonlapra pakoltam a kikevert tésztát, ahol további liszteket kellett belegyúrnom, mert ragadt. Azért a végére szépen kinyújtottam gyerek kisujjnyi vastagra. A tésztát rádlival 8x8 cm-es négyzetekre vágtam, és a vágási csíkot vizes ecsettel megnedvesítettem, hogy jobban összeragadjon. A négyzetszerűségek közepébe kiskanálnyi tavaly főzött szilvalekvárt halmoztam, majd összehajtogattam, ahogy sikerül módon.

55.jpg 56.jpg 57.jpg
58.jpg 59.jpg 60.jpg

Tele is lett vele a szilikonlap.

61.jpg

A prézli elkészült, 6-8 darab tésztát a nokedli vizében kifőztem (amig feljön meg 2 perc), és a forró prézliben megforgattam. Innen pedig egy nagy cseréptepsibe tettem át - abból jó lesz felszolgálni is.

62.jpg 63.jpg 64.jpg 65.jpg

Délután 1-től főztem, és este 8-ra tudtam tálalni. A fiú talált valahol a polcon egy csilipaprikát a pörköltjébe ...

71.jpg

Én meg csak lapátoltam befele.

72.jpg

A barátfülét fahéjas porcukorral megszórva ettük.

73.jpg

Lehetett volna egyenletesebb is a tészta, több liszt vagy zsír kéne bele, hogy megtartsa a formáját, és ne ragadjon a nyújtólapra, amikor a vízbe teszem.

74.jpg

Persze csak este derült ki, hogy elfelejtettem, de a kicsilyány nem tudja a krumplit megemészteni. Szólt volna időben, hogy a gyúrt tésztás változatot kéri :(

A római köményért kaptam a feleségemtől meg biztos kapok másoktól is - hagyjátok ki a receptből!

A maradékot két részre osztottuk: nekik is jut még egy étkezésre, meg a fiamék is kaptak, akik karanténban csücsülnek otthon (ők nem reklamáltak, csak azért, hogy nem lehettek itt)...

106 komment

Címkék: tojás hagyma zsír paradicsom fokhagyma vörösbor bors római kömény vaj szalonna köménymag szilvalekvár pirospaprika zöldségalaplé pritamin marhalapocka prézli napraforgóolaj marhacomb Farkas András sárgakrumpli BF55 egyszerfogós rétesliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7716427002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2021.03.09. 10:35:08

@Andrass9: ó, én szeretem így is, ahogy van, csak a családnak nem főzhetem! Legfeljebb a cumin miatt kummognék kicsit. :)

kocsmagomba 2021.03.09. 12:23:00

@Kumari aki Nilüfer: Nos igen. Ön lépjen vissza a Start mezőre, két dobásból kimarad, de vegyen fel egy "Szerencse" kártyát! :)

Bonyolultabb ez ennél.

@Andrass9: Ennél is sokkal bonyolultabb. Csak már nem akarom szétoffolni a blogodat. Bár mindenkit érintő kérdés, és legelső kézből tőlem lehet olyan infókat is kapni, amire nem is gondolnátok, de csak akkor fejtem ki, ha kéritek.

Mindenesetre Wakának jó hírt mondtak a sajtótájékoztatón pár perce. :)

trux77 2021.03.09. 13:46:15

Én bármelyik vakcinát kaphatnám, csak éppen a korom miatt majd valamikor az utolsók között leszek. Ennek örömére 15 napig küzdött a szervezetem a coviddal. Most már megmaradok, de azért van pár lécrezgős nap mögöttem.
Főzni még nem is tudnék, mert ahhoz azért kell némi fizikai erő, ezért pont az előbb rendeltem a bolgár étteremből ebédet. Pazar ételeket küldtek, és mivel már az ízlelésem is úgy-ahogy helyreállt, bizton állíthatom, innen fogok még rendelni máskor is.
A derelyére viszont bármikor vevő lennék :)

kocsmagomba 2021.03.09. 14:16:31

@trux77: Nekem eszembe jutott, hogy a blogkocsma kommentelők közül sokan vannak túlságosan csendben. :(
Hálisten, remélem teljesen felépülsz.
Az oltás most úgyse érdekes neked, legkevesebb 3 hónapig nem is adhatja be senki. Semmit. Hogy 3 hónap múlva pont milyen oltás áll rendelkezésre, és addig mennyit fejlődik az ismeretünk az egyes oltásokról, azt meg szerintem senki nem tudja ma megmondani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.09. 14:22:26

@trux77: Akkor gyorsan teleportálok neked egy adagot - még épp annyi van :)

Isley 2021.03.09. 15:50:05

@kocsmagomba: Pénteken kaptam meg a kínai vakcinát. Vasárnap délután és tegnap fáradt, álmos voltam. Mást nem tapasztaltam

trux77 2021.03.09. 16:34:42

@Andrass9: Köszönöm :))
@kocsmagomba: Igen, nyertem egy kis időt most, de azt akkor is tudom, hogy amint lehet, beadatom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.09. 16:57:51

Akad olyan polcod, ahol nem talál valaki csilit? :)
@kocsmagomba: Mit mondtak. Vidéken voltam egész nap, nem hallgattam híreket.

kocsmagomba 2021.03.09. 17:48:21

Az lemaradt, hogy ezt a szalonnavágós trükködet Faragó Andrástól láttam, valamikor 2014-ben főzött Bede Róberttel a TV Paprikán, egy műsorban. Tényleg jó. De régi. :)

Faragó András (Topy), talán a legtöbbet foglalkoztatott szinkronhang. Sorozatokban, filmekben. Főzős műsorokban is, reklámokból is kihallod, jellegzetes hang.
Szeret és tud főzni.
hu.wikipedia.org/wiki/Farag%C3%B3_Andr%C3%A1s_(sz%C3%ADnm%C5%B1v%C3%A9sz)

kocsmagomba 2021.03.09. 18:09:50

@Waka: Elkezdődik az oltás. Egyelőre a 'fronton' szolgálóké, de legalább elindul ez a kör is. Lassan.

@Isley: pihenj... dógozzon most más.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.09. 18:17:36

@kocsmagomba: Egy újszülöttnek minden vicc új! Mégha régi is :)
A lényege, hogy nagyon hideg legyen a szalonna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.09. 18:19:27

@Isley: Én se panaszkodtam túl sokat eleddig - azt hiszem :)
@kocsmagomba: tanácsa szerint sokat kell pihenni. Jó ürügy, hogy ne kelljen porszívózni a hálószobában (azt még nem tanítottam meg a porszívónak, mert messze van a töltőjétől)...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.09. 18:35:01

@kocsmagomba: Ja! Azt hittem, mondtak valami érdemlegeset. A hosszú hétvégére már belengették a tömeges oltást, ha akad valami reakció, ne hét közben essünk ki a munkából. :D

Kumari aki Nilüfer 2021.03.09. 18:56:13

@Waka: Most mondta a tévé, hogy csütörtökön elkezdik a rendőrség oltását

valkür 2021.03.09. 20:51:39

Jó estét!
Maradt még egy kis barátfüle a GDP-lapátolásban megfáradt derékhadnak?
Ha nem szilvalekvárral lenne, nem is pofátlankodnék, de a szilvalekvárt, azt nagyon-nagyon szeretem.

Cserében elküldöm a marhapörkölthöz az utolsó üveg tavalyi kovászos uborkám.

valkür 2021.03.09. 20:54:49

@Kumari aki Nilüfer: Nocsak, megmutatták a közvéleménykutatások, hogy azokat is előbbre kell venni, akik sok emberrel érintkeznek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.09. 22:14:14

@valkür: Maradt még kicsi! Megpróbálom a teleportálót működésre bírni!!!
Viszont épp most csinálok egy érdekes pörköltes káposztát! Még csak a sertés húsos csont főzésével végeztem, mert fellőtték a pizsamámat, de úgy érzem, finom lesz!!!
Azért azt is hozzá kell tennem, hogy nem vagyok igazán gyakorlott a káposztás húsokban. Szerintem @Kumari aki Nilüfer: taníthatna :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.09. 22:16:28

Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy ennyi pénzzel a hátuk megett nem képesek az oltást megoldani!!!
Lőjetek le, de nem értem ...

kobold63 2021.03.10. 06:30:43

@Andrass9: Hogy lássatok mást is, ne csak a lyukakat:

Canada népessége megközelitően 37 000 000. British Columbia, ahol élek, tízszer akkora, mint Magyarország, de csak fele annyi lakósa van, 5 millió. Ebből 2,5 millió él Vancouverben.
Az oltást minden province maga szervezi, intézi.
Itt eddig beoltották az idősotthonban lakókat, egészségügy, távoli indián települések. Börtönök, otthontalanok?

A lakósságot most kezdik a következő képen: március 8-tól jelentkezhetnek be időpontra telefonon a 9O éven felüliek, márc. 15-től oltják őket. A csoportok hetente ugranak, márc. 15-től a 85 felettiek, márc.22-től a 8O felettiek és így tovább.

Az első nap, márc.8-án a telefon összeomlott, 5-6 órát vártak, nem ment át, stb. Canada gazdag ország, de itt is emberek élnek, dolgoznak és hibáznak. Majd belejönnek, kialakul, kivárjuk.

kocsmagomba 2021.03.10. 06:52:08

@kobold63: Lyukak mindenütt vannak. Az ementáli sajt elterjedt az egész világon. Tudod, amelyik úgy készül, hogy fognak néhány lyukat, és körbeöntik sajttal. :)))

@Andrass9: -nak is. Igen, sajnos van teljesen felesleges lassító tényező a magyar szervezésben. Ezek a megyei védelmi bizottságok.
Leírom a folyamatot, aztán mindenki döntse el maga.
A háziorvosok nagyjából pénteken délután kapják meg a következő heti oltandók lehetséges táblázatait. Igen, csak közben még az előző heti oltással dolgoznak szombaton, vasárnap, hétfőn és még kedden is. Ebből azonnal következik, hogy a pénteki lista elméletileg is pontatlan, lesznek benne következő hétre oltandók, akik már előző hetivel beoltottak. Ez nem az egyetlen baj.
Magát az oltóanyagot az előző pénteki listához csak kedden kezdik teríteni országosan, majd ebből szerda vagy csütörtök délután lesz, mire megérkezik. Sőt csak egy keddi e-mailből derül ki az, hogy a doki mit fog kapni az oltópontra.(figyelem az oltandók pontatlan listája már egy hete megvan közben, és még azt is validálni kell, kihúzni, aki már közben valahol megkapta, vagy nem kaphatja) Tehát a doki csak szerdán, esetleg csütörtökön este kezdheti felhívogatni a pácienseit, akiket péntektől keddig oltania kell. (oltóanyag megléte nélkül nem telefonálunk, egyszer már mi is megjártuk, hogy nem jött meg időre) Mivel ez adott esetben 60-100 oltás megszervezését is jelentheti, a dokik mindenképpen a hétvégébe csúsznak. És mivel kétkörös, innentől az univerzum végéig, minden hétvégén dolgozni fognak, vagy oltanak vagy telefonálgatnak, pihenőnap nélkül.

Ezt a szarságot próbálták rövidíteni az sms-oltópontos mizériával, de első körben nem jött össze.

Kérdés: mi az akadálya annak, hogy pénteki listához hétfőn legyen oltóanyag? Ezt nem tudni. Könyörögve kértük, hogy legalább mehessünk érte, de nem! Nálunk kiszállítják és kuss! Erre mondtam, hogy sok doki szívesebben megy érte saját hűtőtáskával. Múlt héten például majdnem nem vettük át a Modernát, mert úgy tűnt, mintha visszafagyott volna az ÁNTSZ sofőrjénél, ami tilos... :( Ha belegondoltok hány kézen megy át az az anyag... eh.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.10. 07:32:12

@kobold63: Te csak ne mentegessed a szervezést, legalább fél éve tudjuk, hogy lesz oltás, és tömeges lesz, Nekem ne mondja senki, hogy nem lehetett volna ezt normálisan megszervezni, átláthatóan és gördülékenyen. Emberek, hát ott matatunk a Marson, itt meg egy 10 milliós országban,a szinte az egyénig kialakított közigazgatási és egészségügyi nyilvántartási rendszerben XXI. századi informatikai háttérrel ez meghaladja a szervezők tudását? nem hiszem el, na. Vagy legyintettek, hogy majd kiforogja magát, vagy valami listázási szándék is meghúzódott(könyörgöm, mit nem tudnak még bárkiről..), vagy tényleg aki a húsosfazék mellett ül, az jó elvtárs, a szakma nem számít. Érthetetlen ez.

Én várom, mikor kapok sms-t, hogy mehetek a pfizerért vagy modernáért.

kocsmagomba 2021.03.10. 08:17:07

@Kumari aki Nilüfer: Az teljesen világos, hogy neked jogaid vannak és 21. század! Sőt egy gasztróval foglalkozó blogon megértjük a húsosfazekat is!
Csakhogy a koronavírust ez kurvára nem érdekli! Se a jogaid, se a húsosfazék, se a 21. század. Nem is él igazából a szerencsétlenje.

Neked pontosítok, ha elolvastad az előző kommentemet akkor le lehet vonni a következtetést, ami rád vonatkozik.
1. Jelen pillanatban nincs tömeges Pfizer vagy Moderna oltásra lehetőség. Később, de sokkal később lehet. Ezekről az oltásokról MOST a háziorvos dönt, ő küldhet téged kórházi Pfizer vagy Moderna oltásra, illetve ha saját maga kézhez kapja (lásd fent) akkor és csakis akkor olt be ő vele. A házidoki mindkét esetben szigorú lista sorrend szerint dolgozik, de jó kapcsolat a dokival valószínűleg nem ártalmas.
2. A házidoki listája Pfizerre vagy Modernára (meg a többire is) hetente változik, bekerülnek olyanok is, akik később regisztráltak, de tényezőik miatt jogosultak. Ők sem a lista végére kerülnek be, ahogy te sem a lista végére csúsztál le, azzal, hogy visszamondtad a kínait.
3. Ugyanakkor ez a lista nem kívánságlista! Nem kérheted egyik vagy másik oltóanyagra magad. Amit tehetsz és látom ez van, hogy kivársz. Hátha lesz az országban annyi Pfizer vagy Moderna, hogy végre ne a kínait ajánlják fel neked is. ERRE mondtam viccesen tegnap a Szerencsekártyát az ismert társasjátékból!
4. A koronavírus viszont nem vár ki.....
5. Te döntesz.

Hátha így segítettem pontosabban látni... ;) Jó szándékkal.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.10. 08:40:30

@kocsmagomba:

Én emlékszem, hog a magyar közigzgatási szervezetben valamikor a járások-megyék-szakhivatalok ezen szintű szervezetei, meg minden félefajta bizottságok működtek. Gondolom kellett a sok "okos" elvtársak valami jobban fizető, és kevés munkával járó állás.
Aztán rájöttk, hogy nek kell ennyi kézen átvinni az ügyeket ahhoz, hogy gyorsabban menjenek a dolgok, megszünt a megyei szint és a hozzzá kapcsolódó sok-sok bizottság. A kredencváltáskor még a megye is megszünt, és íme megint ott vagyunk ahonnan indultuk, a kör bezárult. Bizottság-bizottság hátán, az ügyek meg nem haladnak.

kocsmagomba 2021.03.10. 08:42:58

@Kumari aki Nilüfer: Olyanról tudok, aki egyik héten visszautasította a kínait. Másik héten kétségbeesve telefonált, hogy befér-e még a következő adag kínaiba. Befért. Hiszen nem kerül a lista végére!
Ezenkívül csak olyanokat tudok, akik teljesen visszautasítottak mindenféle oltást. A gyerekeik regisztrálták őket, de nekik aztán nem kellett. Azóta is minden héten a listák kiemelt helyén szerepelnek, öreg mamák, mi nem húzhatjuk őket se végleg ki.
Olyat, hogy valaki csakis a kínait utasítsa el, azt hiszem nem tudok. Eddig 90 db kínaival oltottunk, ha jól emlékszem. Errefelé az idős népesség miatt inkább Pfizer és Moderna eső esett, Szputnyikra kórházi pontra küldhettünk párat, Astrával meg fiatal krónikusokat oltottunk, most a héten azzal viszont megint csak időseket kell. Külön felszólítás utóbbiról megvolt.

kobold63 2021.03.10. 08:49:51

@Kumari aki Nilüfer: én az itteni szituációt ismerem, már a 9O év felettiek (na, mennyien lehetnek?) bejelentkezésénél bedöglött a szervezés, mi lesz az oltásnál? A 65 év felettieknél, jóval nagyobb tömeg. Azt sem tudjuk, hol lesznek az oltóhelyek. Világváros.

kocsmagomba 2021.03.10. 08:53:15

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, általában azt felejti el mindenki, hogy magát a munkát el is kell végezni. Szakértelemmel, felelősséggel. Nem elég megszervezni!
Mert lehet szervezni: egyszerre legyen föld bevetve kukoricával, egyszerre hozzá ember, és egyszerre hozzá kapa. Akkor még nem vagyunk kész! Az időt és energiát a kapálásba kell tenni, nem a szervezésbe...
Az ÁNTSZ-t ott bták el, amikor megyei szint alatt nem volt már kötelező az orvosi diploma a vezetői poszton. Azóta csak ügyintézőkkel hadakozunk idekint a fronton.

kocsmagomba 2021.03.10. 08:56:51

@látjátok feleim szümtükkel: ja, és némelyik ántsz középiskolai végzettségű ügyintéző azt képzeli, hogy parancsolhat nekünk idekint. Párszor el lettek hajtva a bús pcsába, de ez ugye nem segíti a közegészségügy helyzetét, ilyen belső feszültségek csak a fidesz óta vannak a rendszerben, ők kezdték 2010-ben átszervezni a működő nagy múltú magyar rendszert

kocsmagomba 2021.03.10. 09:12:20

@látjátok feleim szümtükkel: a kép jó, ki is mentem a kamrába egy kis kolozsvári szalonnáért... :)))

Ebben a cikkben a számok érdekesek, a többit nagyjából sejteni lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.10. 10:21:17

@kocsmagomba: Idén sajnos nem füstöltem, csak egy nagy lazacot :(
Kénytelen vagyok bolti termékre hagyatkozni. Még a húsvéti sonkát se készítettem le ...

Kumari aki Nilüfer 2021.03.10. 12:20:31

@kocsmagomba: Mielőtt gutaütést kapnál tólem(viccvót) én messze nem arról írtam, miért nem válogathatok a kendermagban, hanem hogy kizártnak tartom, hogy ezt így, ilyen szarul szervezhették meg,és hogy nem lett volna egy sokkal követhetőbb módszer.
Az meg, hogy én kivárom a pfizert, az én hülyeségem, kínait kaphatok, ha megjön az eszem.

valkür 2021.03.10. 12:30:11

Jó étvágyat!! maradt még ebből a tegnap esti pörköltből? Hoztam hozzá kovászos uborkát. :-)

(borzasztóan unom most a csirkét, kispörköltöt akarok, kisfröccsel! - vagy azt nem is én akartam? A csuda tudja már.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.10. 15:11:44

@valkür: Átalakult káposztás hússá...
A kisfröccs pedig a tudatalattid óhaja!

Fenchurch68 2021.03.10. 15:23:07

@Kumari aki Nilüfer: Anyuékat két hete oltották volna kínaival, azt nem kérték, ma reggel hívta őket a dokinéni, hogy este hatra mehetnek Astra Zenecáért. Nagy megkönnyebbülés nekem ez. Édesemet már három hete beoltották az első adag Astrával, komolyan mondom, ezektől sokkal nyugodtabb vagyok, mintha én kaptam volna oltást :) de nekem a mi életformánk meg az egészségi állapotom mellett szerintem marhára ráér.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.10. 15:33:16

@Fenchurch68: És az Astra mért jobb, mint a kínai
?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.10. 15:39:18

@Kumari aki Nilüfer: Az a gyanúm, hogy ez csupán hit kérdése. Az egyik így, a másik úgy, de mindegyik védelmet nyújt.
A mértékét nem tudjuk, mert olyan kevés volt a vakcina tesztelésre jutó idő.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.10. 16:03:11

@Andrass9: Írtam már, hogy az influ ellenitől nagyon komolyan megbetegedtem anno. Nos, azt remélem, a Pfizer más alapon történő hatása nem fog annyira megviselni.Kizárólag ezért szeretném, és ezért ne,m szeretném az Astrát sem, mert az ugyanolyan elven működik, mint a kínai vagy az orosz.Nem sznobság vagy politika, a H1N1 után háromszor voltam súlyos beteg, harmadszor éppen hogy megúsztam a kórházat.

kocsmagomba 2021.03.10. 17:01:43

@Kumari aki Nilüfer: kicsit más, a kínai nem tartalmaz "élő" vírust.

Háromféle technológia:
1. pfizer, moderna
2. astra, szputnyik
3. kínai

ez nem minőségi sorrend, csak felsorolás.

kocsmagomba 2021.03.10. 17:47:24

@valkür: ha tehetnénk, teljesen más sorrendben, más felfogásban, de b.hatjuk, ez már nem a mi felelősségünk...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.10. 17:53:51

@Andrass9: Nekem már nem mernek fegyvert adni a kezembe. :D
Készül az olajos hal. Két hete voltam Tapolcán a pisztrángtelepen, éppen megfelelő méretű, tenyérnyi kárászokat válogattak nekem. Tegnap kiolvadt, beirdaltam, besóztam, most olajjal lepve, kis vízzel, szemes borssal, babérral, borókával, kis hagymával és fokhagymával csendesen rotyog, becslésem szerit este tízig.

kocsmagomba 2021.03.10. 17:54:50

@Waka: gyönyörű lesz, már itt az íze a számban :)

valkür 2021.03.10. 17:55:13

@kocsmagomba: ez a populizmus hátulütője, hogy menet közben szinte lehetetlen visszacsatolni a tapasztalatokat és változtatni. Súlyosbítja a helyzetet a szubszidiaritás teljes és totális kinyírása, hisz akár településenként is változhatna az oltási stratégia a korösszetétel, a kitettség, az életmód, a népsűrűség, az akármi függvényében. Feltétel, hogy legyenek helyi szakemberek, akikre rábízzák a szervezést. De ha vannak is helyi szakemberek, nem bízzák rájuk a stratégiát, "csak" az aprómunkát, a kivitelezést.
Szóval tényleg nem a mi hibánk.

Hanem novemberi covidos 50-55 közötti cukorbeteg kolléganőmet a hétvégén beoltották modernával. Picit álmosabb volt, de semmi "mellékhatást" nem érzett. Pláne nem ahhoz képest, hogy mennyire beteg volt novemberben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.11. 13:59:17

Mindenki elégedetten simogatja a pociját és szundikál ...

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.11. 14:51:59

@Andrass9:

Kivéve, ha annyit dolgozik, hogy lóg a nyelve.:D

De van egy aranyos történetem. A ház előtt van egy nagy akácfa, amin tavaly két fészket raktak a madarak. Most egy pár gerle a közeli fenyőt nézte ki magának, és az egyik a két fészket lebontotta. Az egyikből azonban nem birta kiszedegetni a galyakat, ezért ugrálni kezdett rajta, és így az leesett. A gerle territóriumban a rend helyre állt.

kocsmagomba 2021.03.11. 15:25:02

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel:

Én meg ma elmentem megkeresni a cinkéket. Borzasztó, hogy ezen a télen egy se jött a kajára, egyetlen egy cinke se! Már tényleg azt hittem, kipusztultak.
Ma kimentem az erdőbe, sokkal magasabbra, fagyos havas a föld. Ennek ellenére tele volt széncinkével az erdős, patakos liget, és a csupasz bükkös is, de az erdei pintyek se fáztak 1-2 fokban, vidáman elvoltak. Máskor bezzeg még skandináv cinkefajok is itt zabáltak télen az etetőn. Most csak 6-8 tengelic, néhány zöldike. Slussz. Meg egy galambpár nálam is, nagyon aranyosak, összebújnak és már el se repülnek, mikor közelítek. :)
A tengelicek is máskor áprilisban szoktak jönni, most meg átteleltek.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.11. 16:07:50

@kocsmagomba: Köszönöm!

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk tavaly egy örvös pár úgy rakta a fészket, hogy a szomorúfűz két párhuzamos ága közé hevenyészve raktak ágakat, majd lett tojás,,az első komolyabb szél miatt(külön mozgó ágak) a fészek leesett, Még kétszer csinálták meg ugyanolyan bénán, odalett a tojás, majd nyár végén végre elvonultak egy dús koronájú szilvafára a kertben, aztán nem tudom, ott mi lett, fióka nem, az biztos, rettenetes béna egy pár volt.

kocsmagomba 2021.03.11. 17:41:53

@Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: bezzeg, ha felvették volna a csokot, építhettek volna csilivili fészket bárhová, igaz több tojást kellett volna vállalni... :)
Az ilyen béna galambokat meg kell főzni levesnek. :)

kocsmagomba 2021.03.11. 17:44:37

@Kumari aki Nilüfer: majd írok mélt, picit később...

valkür 2021.03.11. 18:08:28

@látjátok feleim szümtükkel: Lóg a nyelve(m)
Harmadik hete nincs hétvégém se, ismerkedek mindenféle sharepoint-okkal, flow-kal, automatize-okkal.
És hát nem működnek túl jól, a megosztott fájloknál 20 másodpercenként kapok egy figyelmeztetést, hogy valaki beleírt valamit, akarom-e látni.
Akarom hát, de majd csak a végén, b+, csak a végén, ha befejezte.
és nem, nem lehet kikapcsolni.

Mi jót főztetek/ettetek?
én ma vettem egy szép darab tarját, 6 db pulykamedaliont. Hokkaidó tököt, medvehagymát, kínai kelt, jégcsapretket, pár darab céklát, ilyesmiket.
Dunsztom sincs még, mi legyen belőlük.
a kínai kelből és a retekből persze kimcsi lesz, az már nálam olyan, mint a savanyú káposzta; kell hogy legyen itthon, mert sohse lehet tudni, mikor tudok éppen csak egy szelet sült húst felmelegíteni. Azt a kimcsi mindig egy egzotikus fogássá tudja változtatni.

Jön a medvehagyma szezon, Ti használjátok? én salátába, nyersen, mert főzni sajnálom. És újabban csinálok pesztót is belőle. Most pedig kitaláltam, hogy ha már annyira beleszerettem a kapribogyóba, ha majd öregszik a medvehagyma és sok bimbó lesz benne, abból csinálok hazudós kaprit. Végül is az is az, egy virágbimbó.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.11. 19:10:24

@kocsmagomba:

Úgy emlékszem már a balkáni gerle is védett.

kocsmagomba 2021.03.11. 20:26:48

@látjátok feleim szümtükkel: Persze. A veréb is madár! :)
Szólok már ennek a karvalynak itt mifelénk, hogy ne bántsa a gerlét, mert védett. Múltkor majdnem kiverte a karvaly a galambfogás közben az ablakot. Aztán meg jól befalatozta a mellehúsát, itt az ajtó előtt két lépésre, nem is zavarta semmi. Én meg takaríthattam a tollakat.(akkor épp nem volt macskám)

@valkür:

Hát ez a medvehagyma csak Pannóniában terem. Én valahogy itt a pálócföldön nem vagyok megszokva vele. Főleg meg, ahonnan származom, a hajdúság széle, hát nélküle nőttünk fel az biztos. Ez olyan nyugati növény. Újabban lehozzák ide is pesti piacról, de nem láttam még embert vásárolni belőle. Én se gondoltam rá, hogy kipróbálnám.
Különben is, itt hidegrekordok dőltek ma, ki gondol a tavaszra? Voltam kedvenc patakomnál sétálni egy 10 percet, délben jég burkolta a széleit, köveit. Semmi zöld az erdőben. Pár levélke kis télizöld meténget kivéve. (Nem meeting, hanem meténg.) Hogy a cinkék mit esznek ott, az nekem rejtély.
Reggel (hajnalban?) marhalábszár pörköltet főztem tarhonyával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.11. 21:03:05

@kocsmagomba: Hát ez érdekes! Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire hasonló a hozzáállásunk a természethez :)
Nálam a szajkó gyilkolja a madarakat. A lüke macskám csak lesi: mivan??? (amit ő megfog, azt már nem látom, mert megette ...)
Medvehagymát meghagyom nektek (már aki szereti, mert én nem) Nekem viszont néhány cinege ideszokott a szotyi etetőhöz, pedig nem volt se hó, se hideg. Szeretem őket nézni, amint csipegetik a szotyolát (szerintem az O1G-nek dolgoznak ...)

Megsütöttem eddigi legszebb kenyeremet! Posztolni nem tudom, mert nem fotóztam - amióta csak azt esszük, minek legyen róla kép ...

Kumari aki Nilüfer 2021.03.12. 10:34:45

@kocsmagomba: a medvehagymát én is kb 10 éve ismerem, a szatmári végeken, és a hajdúk közt se volt ismert korábban

kocsmagomba 2021.03.12. 11:54:52

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:

A témáról szól kedvenc népmesém, Benedek Elek gyűjtése. Nem hosszú, idefér:

"Szép madár a vadgalamb, de nem ért a fészekrakáshoz. Elmondom nektek, hogy miért nem ért. Réges-régen, még az ántivilágban volt, a vadgalamb is szerette volna megtanulni a fészekrakást. Látta, hogy a szarka vékony ágacskákból, gallyakból milyen pompás fészkeket rak. Elment hozzá, s kérte szépen: - Kedves szarka pajtás, taníts meg engem a fészekrakásra! - Én jó szívvel - mondotta a szarka. Hirtelen összeszedett egy csomó ágat, ügyesen rakta az egyiket a másikra, s magyarázgatta a galambnak: - Csak így, csak úgy, csak így, csak úgy. A vadgalamb ugyan nem értette, de szégyellette megvallani. Egyre mondta: - Túdom, túdom, túdom. - Hát, ha tudod, csináld - mondotta a szarka nagy haragosan, s ott hagyta a vadgalambot a félig rakott fészekkel. Nem is tanulta meg a vadgalamb azóta sem a fészekrakást, s ha a szarka ki nem békül vele, nem is tanulja meg sohasem."

:)
Én gyakran mondogatom, galamb módra búgva a szót, viccből, de páran értik, hogy miért: "Túdom, Túdom..."

Kumari aki Nilüfer 2021.03.12. 15:27:17

Pfizerre hívtak, 16-án...öröm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.12. 15:37:46

@Kumari aki Nilüfer: Gratulálok! Szerintem fontos, hogy olyat kapsz, amit szeretnél ... Pláne, hogy már annyi lehetőség van amit nem is lehet megszámolni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.12. 15:40:09

@kocsmagomba: Nálunk van egy béna galambpár... Még egyszer se sikerült fészekaljat nevelniük, pedig 5 éve járnak ide! Viszont minden más galambot elüldöznek.

szivar 2021.03.12. 16:59:06

Taszári légibázis, konyhatündér az amcsi katonának:
-Ne fogdosd a seggem, mert kapsz a fakanállal!
-Oh, yeah! Fuck anal!
Asszem (vószem?) mai naptól számolva én leszek a szenvedő alany. Beköszöntött (remélem, hogy csak) a megfázás ideje. Ha pedig nem, akkor vagy a tengeralattjárón kaptam el (das bótban), vagy a DHL, vagy a GLS futár hozott ajándékba valami plusz juttatást. :/ Tök jó, kezdenek élesedni a szagok*, olyan megfázás előtti feeling... Rock and roll! Ha netán anyám hozta haza, akkor meg mindegy is, mert ő tünetmentes. :)

Innentől maszk és kézfertőtlenítés itthon is. Ha én megdöglendenék, akkor mást ne ráncigáljak már magammal, azért nem vagyok én annyira magyar...

*Olyankor mindig méterekről (20-30 méter) érzek olyan szagokat, amiket senki más nem tud kiszagolni, csak közelről...

Kumari aki Nilüfer 2021.03.12. 18:13:49

@Andrass9: Igen, tulajdonképpen nagyon érdekesen alakult, de úgy tűnik kiforogta magát.

kocsmagomba 2021.03.12. 19:07:50

@szivar: 500 mg C-vitamin, húzóra!

kocsmagomba 2021.03.12. 20:59:30

Csak, hogy ne csodálkozzunk, hogy jutottunk idáig, és valkürnek is legyen újabb gyöngyszem a 'maszk nemviselés' gyűjteményébe.
Minap sajnos feleségemen volt a sor, hogy másfél napos hullát azonosítson és helyszíneljen egy itteni házban. Nem ez a gond, természetes halál, ha létezik egyáltalán ilyen fogalom. Volt már rosszabb is, mikor a melegben szétfolyó sok napos hullát lapáttal rakták zsákba, ez most rutin művelet volt. De hülye volt a hozzátartozó és a mentés irányító központos sem állt a helyzet magaslatán, ezért kijött a mentő és kijött a rendőrség is.
Se a mentősökön, se a rendőrökön nem volt maszk, vagy kesztyű. Írjam le még egyszer, vagy elsőre is érthető? Na még egyszer, se a mentősökön, se a rendőrökön, a hozzátartozókon meg főleg nem volt maszk. Jó, a hullán sem volt...
Tudjátok a maszk és a kesztyű, sőt lábzsák ilyen esetben akkor is elvárás, ha nincs Covid a világon se....
Belefáradt, ezen látszik, hogy belefáradt mindenki a szabályokba. Meg a szabályok váltakozásába.
De a józan ész ne hagyjon el! A fáradtság nem ment fel a felelősség alól!

szivar 2021.03.13. 01:59:26

@kocsmagomba: Sajnos nem élek ilyenekkel. Évente veszek húsz deka aszkorbinsavat és elszopogatom azt, ami nem a tésztákba kerül. :D Kellemes, enyhén savanykás íze van.

Amúgy ami nálam az influenza esetében is bevált, az a könnyű étkezés, és az alkohol teljes elhagyása lefekvés előtt. Lsd.: lefekvés előtt búboz tányér pörkölt vagy töltött káposzta, lefojtva deci mézes-csilis cefrével... Alig izzad meg tőle az ember. :D

valkür 2021.03.13. 10:36:14

@szivar: Jó lesz az aszkorbinsav is, csak most naponta nyalogass el egy mokkáskanálnyit belőle. Nem muszáj egyszerre, lehet több részletben, apránként elosztva.

valkür 2021.03.13. 10:40:25

@kocsmagomba: Akiben ennyire nincs meg sem az önvédelmi ösztön, sem a szakmai szabályzat betartása, arra nem lehet mit mondani. Azaz lehet. Azt hiszem, ezek az emberek simán csak Darwin-díjasok - mint ahogy az emberiség egy része is az, lásd a szakadék szélén szelfizőket meg a vezetés közben sms-t írókat.

szivar 2021.03.13. 10:56:21

@valkür: Tudom, hogy tudod, de azért leírom a jövőben idetévedő kekeckedők kedvéért. C-vitamin = aszkorbinsav. Túladagolásával elképzelhető a vesekő képződése. Napi ajánlott adag, cirka 0.1 gramm. Egy mókáskanál bőven több annál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.13. 11:08:56

@szivar: 20 éve minden reggel 500mg (egy kenyérre való) adagot eszem, vesekőre hajlamosan. Még nem lett tőle kövem, csak a fekete teától. Valahogy beépült a napi diétámba :)

valkür 2021.03.13. 11:10:46

@szivar: lebuktam :-)
ha elég folyadékot iszol, nem lesz baj a vesekővel. És lázasan több C-vitamin kell.

Jobbulást!!

kocsmagomba 2021.03.13. 11:35:30

@valkür: @szivar: nem akartam belemenni, de provokáltok. Szarunk a vesekőre, amikor egy komolyabb vírus, baktérium vagy a kettő közti plazmaállapotú kórokozó első hatásait érezzük. Olyankor egy nagy dózis, nem naponta mondtam bakker, hanem egy, maximum két nagy dózis, nagyon nagy dózis, hányszor írjam le a dózis szót, na az kell!
Megállítja, mint kalauz a vonatot...
És állandóan aszkorbinsavat se kell nyalogatni, ne keverjük a kecskével meg a sóval, esetleg vén kecskével elképzelhető. :)

valkür 2021.03.13. 11:40:58

@kocsmagomba: én is ezt mondom, 1 mokkáskanál az kb 1000-1500 mg. Elég nagy dózis annak, aki amúgy nem szed C-vitamint? Aminek java részét sajnos pár órán belül kipisili, hacsak nem kisebb adagokban viszi be, akkorákban, amit azonnal felhasznál a szervezete.

kocsmagomba 2021.03.13. 12:03:54

@valkür: ja, ezt mondják a C vitamin eladó gyárosok és patikák, pont amit te.
Én meg továbbra is egyet hajtok, mint a pereces, egy nagy dózis, két nagy dózis, ismételve, ha kell.... szarunk rá, hogy kipisiljük, csak telítse meg a szervezetet valamennyi időre, amíg magára talál az immunrendszer.
Olvasd csak el sokszor, amit írok, meg fogod te érteni, a reklámokat és a népszerű weborvos dumákat most felejtsük el, menjünk le alfába, tiszta lap és logika, más nem kell.
És pont ezért nem kell agyba főbe szedni, csak akkor, amikor nagyon kell a telítő adag.

valkür 2021.03.13. 12:22:55

@kocsmagomba: Ok, meg vagyok győzve. Szóval ha ráz a hideg, meg szarul vagyok, egy nagy adag. Ha nem elég, másnap megint. Ha jobban vagyok, abba lehet hagyni.
Így jó lesz?

szivar 2021.03.13. 13:25:43

@kocsmagomba: Annak idején fogmosás után úgy néztem ki, mint a Drakula. Enyhén kivérzett az ínyem. Orvoshoz el, átirányított a fogorvoshoz. Belenézett a fejembe, aszonta', hogy öblögető miskulancia. Az hagyján, hogy rózsaszínű volt tőle az akkor még létező fogsorom, de nem is használt. Kettő hét múlva vissza, ilyen tabletta, olyan öblögető. Azt nem váltottam ki, mert közben szép piros szömöm lött, mint a bagzó fehér nyúlnak... Orvoshoz el, az meg szemorvoshoz át. Közben véletlenül olvastam a skorbutról... Napi 3000 mg C-vitamin és huss. Kettő nap alatt elmúlt minden tünet...

Azóta csipegetek belőle. Felhígítva teában még elmegy az íze, de mivel én csak sörön, pálinkán és boron élek... :D Így magában fogyasztom.

szivar 2021.03.13. 13:37:48

@Andrass9: Nem azt írtam, hogy biztosan veseköves leend tőle az ember, hanem azt, hogy elősegítheti annak a kialakulását. Volt olyan ember a tágabban értelmezett környezetemben, aki kilencvenkettő éves korában halálozott el, pedig mindennap kettő doboz cigit elpöfékelt. Ez is egy ilyen dolog.

@valkür: Annak idején, amikor ment a reklám a tévében, hogy "Fogyasszon naponta legalább három liter folyadékot!", akkor javasoltam azt a kocsma tulajának, hogy ezt nyomtassa ki és írja alá azt, hogy xyz sör, most csak 300 forint korsónként... A sör az folyadéknak számít? :D

kocsmagomba 2021.03.14. 10:25:51

@szivar: a sör sajnos anti-folyadéknak számít. Többet visz ki, mint amennyit te beviszel vele. :(
Ezért kell felkeléstől lefekvésig folyamatosan sört inni. :)))

kocsmagomba 2021.03.17. 11:32:34

@valkür: sajnos nem vagyok előfizető, így nem tudom megnézni

valkür 2021.03.17. 16:31:50

@kocsmagomba: kár, nagyon viccesek.
Mindegy, tegnap be kellett mennem az irodába, és olyat láttam, amit még soha.
Az egyik biztonsági őrünk nem úgy hordja a maszkot, hogy letolja a tokájára, nem. Ő ügyel a látszatra. Felhúzza az orrára, alul viszont felhajtogatja, így az álla és a szája szabadon van. Gyakorlatilag egy 5-6 centi széles kis függönyke van az orra előtt. Nagyon kreatív ilyet még tényleg nem láttam.
Mondjuk nem is nagyon szeretnék.

kocsmagomba 2021.03.17. 18:51:02

@valkür: ugye, hogy jobb a hómofisz? :)
Kár, persze, hogy kár, hogy nem látom a videjót, de nincs nekem erre ennyi pénzem.... pedig a duma aktuál miatt erősen kísértésbe estem, hogy előfizetek, már régen.
Bezzeg, ha valaki letöltené, és feltöltené elérhető helyre nekem. De nem bujtogatok senkit bűnelkövetésre.

valkür 2021.03.17. 20:32:47

@kocsmagomba: hallod, a buszon láttam olyan nénit, akin a tavaly kapott eldobható maszk volt. A színe galambszürke, az elrongyolódott bélés cafatokban lógott ki.
És hogy mennyi krumpliorrú ember él ebben az országban.... azért ha néha tükörbe néznének, rájönnének, hogy a világos színű maszk fölött kilógó orr legalább másfélszer akkorának látszik, mint a valós méret.
Egyébként tényleg borzasztó nehéz egész nap maszkban lenni, szinte felázott alatta a bőröm, pedig napközben cseréltem.
De azért vége lehetne ennek a kényszer home office-nak, heti 1-2 nap szívesen bemennék. Ha másért nem, hogy a kávéautomatába betöltsem a pénztárcából a felgyűlt aprót.

Letölteném neked, de nem lehet csak úgy. Én csak a támogatás miatt fizetek elő rá egyébként.

kocsmagomba 2021.03.18. 09:36:46

@valkür: Nézd a jó oldalát: az a néni simán egy környezetvédő aktivista volt. Nem dobta el az egyszer használatos mikroműanyagot, nem szennyezte tovább ezt a bolygót, az élete kockáztatása árán is! Kitüntetést érdemelne. :(

Ha csak a technikai oldalról van szó, akkor bármi, amit a számítógéped megjelenít a monitoron vagy a hangszórókon, elmenthető, hiszen éppen ott van... fizikailag is a memóriában. :)

kocsmagomba 2021.03.22. 16:27:26

@valkür: aláírtam, elég ennyi? ;)

Sőt. Aláírnám, hogy zárják már be az iskolákat erre a tanévre végleg. Zárják be a tanulókat is legalább két hétre valami sötétzárkába, mert mindegyik megérdemli... :))) és tiltsák el a tanárokat az iskolák 100 méteres körzetéből! Végleg. :)))

www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.22. 16:39:44

@valkür: Én is aláírtam, mert egyetértek vele!

valkür 2021.03.22. 19:15:26

@Andrass9: Kösz.
nyitni kéne egyet a bolti eladók érdekében is.

@kocsmagomba:
Művészet az, amikor valaki egy néhány soros versben vagy dalban elmondja azt, amihez egy tudósnak sok év és sok ezer oldal kell: hvg.hu/elet/20210321_fekete_pedagogia_gyerekneveles_alice_miller

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.22. 19:19:03

@valkür: Ha frissíted az oldalt, mielőtt elküldöd a kommentet, a válaszolási linkek eltűnnek :(

valkür 2021.03.22. 19:27:51

@Andrass9: az is lehet, de itt most konkrétan visszatértem a Pink Floyd számról, és még emlékezett a komment első felére. bocs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.22. 19:28:57

@valkür: Semmi probléma, csak nem tudtam, hogy tudod-e :)

valkür 2021.03.22. 19:55:42

@Andrass9: Most már igen :-)

Ha nem lenne most egy egy órás tréningem, főznék egy brainstorming levest churut-tal, töltött tollhegytésztával, csirkegombóccal, zöldségekkel, tejfellel.
De hát 5 perc múlva kezdődik, azalatt nem lehet összerakni egy ilyet - befotózni pláne sőt nem :-(

valkür 2021.03.23. 22:25:46

@Andrass9: hiszed vagy nem, most fő. nem volt erőm befotózni a nyersanyagokat :-(
De ha jól sikerül, majd megfőzöm máskor is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.24. 09:46:57

@valkür: Még a covid vége előtt? (viccvót! Mi lehet Dikusz aka Jegeskávééval?)
süti beállítások módosítása