Egy időben - nem is oly régen - minden hiper olcsón adta a sertés szűzpecsenyét. Szép tiszta hús, vettük is felváltva a feleségemmel. Csak enni felejtettük el.
Amikor már a negyediket tettem be a csodahüttőbe, megálljt parancsoltam! Ami sok az sok!
Tegnap este viszont már korgott a gyomrom és húst akart enni az elmúlt napok majdnem vega étrendje után. Ekkor beugrott, hogy van szűzpecsenye, ami gyorsan elkészül, és elég megengedő a fűszerekkel is.
Irány a mélyhűtő aka csodahüttő, egyet ki kell olvasztani. Node hogy készítsem el? Ehhez a kamrába kell körülnézni, mi kapja meg a szememet. Az alábbiakat készítettem elő (és egy párat utólag vettem fel a listára):
- 40 dkg sertés szűzpecsenye
- 1/2 kis vereshagyma
- 2 kis girizd fokhagyma
- 1 ek kapribogyó
- 1 ek paradicsompüré
- 2 ek tejfel
- 1 tk frissen őrölt feketebors
- 1 tk majoranna
- 1 tk kakukkfü
- 1 tk köménymagos só
- 1 ek csípős orosz mustár
- 1 dl száraz fehérbor
- 5 száradó rozmaringlevél
- 2 ek kacsazsír
- 20 dkg basmati rizs
- 0,5 l húsleves alaplé (fagyasztottból kiolvasztva és felhigítva)
- 1 ek olivaolaj
A jamaikai fűszert végülis nem használtam. Első dolgom a rizs elkészítése volt, mert az legalább 15 percig tart. A kis öntöttvas lábasban olajat hevítettem. Ebbe beleborítottam a megmosott rizst, megsóztam és lepirítottam. Közben a mikróban felforraltam a fagyasztott-sürített alaplevemet vízzel higítva, amivel felöntöttem a rizst. 8 percig pici lángon forraltam, majd a lángot lezártam, és letakartam a lábast egy konyharuhával.
A húsról leszedtem az inakat, majd másfél centi vastag szeletekre vágtam. Alaposan borsoztam, kicsit sóztam és megszórtam a kakukkfű és majoranna keverékével. A másik oldalt is, de arra még tettem a csípős gorcsicából. Egy közepes serpenyőben a zsírt felforrósítottam és megdinszteltem rajta a kis kockákra vágott fél hagymát. Végül teleraktam a hússal. Tán jobb lett volna két lépcsőben csinálni, de így is megpirult kicsit a hús. Míg a hús pirult, a kaprit összevagdostam, hozzáreszeltem a fokhagymákat és megvágtam a száradófélben lévő néhány rozmaringlevelet is.
Az elkészült rizst fellazítottam villával. Már csak a húst kell befejezni. Az érméket kiraktam tányérba, a maradék hagymás zsírba belekanalaztam a paradicsompürét és a kaprit a fokhagymával. Kicsit megkaramellizáltam a paradicsomot is, majd felöntöttem a borral.
Kiöblítettem a paradicsomos üvegcsét (kell a csilipaprikáknak!) a szószba, és összeforraltam.
Ekkor jött az ötlet, hogy egy kis tejfellel sürítsem (tejszínt kocsmagomba miatt nem használhatok:). Szép simára összeforraltam vele. Visszaraktam a szűzérméket, amiket meg is forgattam a szószban.
Kicsalogattam a feleségemet a dolgozójából, hogy kész a vacsora. Ő ugyan diétázik, de eszik velem egy picit.
Én meg farkas éhes voltam már, gyorsan meg is ettem az adagomat.
40 percig tartott az elkészítése, amin picit még gyorsított volna, ha nem a legkisebb lángrózsán sütöm a húst ...
Nagyon jól sikerült - Ő mégegyszer is vett :) Ez a mennyiség 4 kisebb vagy 3 normál adagra elegendő, így ma is lesz mit ebédelni!
Egyetlen tanulság: érdemes lenne kissé hosszabb lére hagyni a szószt, hogy a rizsnek legyen miben fürödni ...