Régi barátainkat invitáltuk meg ebédre. Mivel tudom, hogy szeretik a Thai és egyéb ázsiai ételeket, kitettem magamért.
Az esemény egyben alkalmat adott a banánfával rendelkező barátaink banánlevelének felhasználására is, amit még soha nem próbáltam.
A menü:
- Előétel Vietnámi nyári tekercs
- Leves Thai Tom Yum Gai
- Főétel Csirke curry banánlevélben
Vietnámi nyári tekercs
A blogban szerepelt már nyári tekercs, most sem lett különösebben más, de az ismétlés a tudás anyja. A hozzávalók:
- 22cm-es rizspapír (bármely ázsiai bolt tartja, korlátlanul eláll)
- 2 sörretek vagy 1 kisebb jégcsapretek
- 3 sárgarépa
- 1 kígyóuborka
- 1 zellerszár
- 2 vastagabb újhagyma
- 1 római (kötöző) saláta vagy más, nagylevelű saláta
- 1/2 üveg mungó bab csíra
- 1/2 üveg bambuszrügy
- vizes konyharuha
- 1 serpenyő langyos víz
A serpenyőbe készítsünk oda langyos vizet, amiben majd a rizspapírokat megáztatjuk. A zöldségeket tisztítás után vágjuk vékony csíkokra (zsüliennre) és készítsük a munkaasztalra. A konyharuhát vizezzük be, és csavarjuk ki, majd terítsük a munkalapra. Tunkoljunk egy lapot a langyos vízbe, hogy az elborítsa, majd 10 másodperc múlva már vegyük is ki a ruhára. Tépjünk egy darabot a római salátából, amire pakoljunk a mindenféle zöldségcsíkokból. Nem kell sok! Csavarjuk fel a salátát, és csomagoljuk be a rizspapírba. Ez kicsit ragad és könnyen szakad, de a harmadik már jól fog sikerülni.
Tom Yum Duck
Tom Yum Gai is szerepel már valahol, de azért lássuk, ha már megfőtt:
- 1 nagy kacsanyak
- 2 kacsazúza
- 2 csirkecombfilé vagy csirkemell
- 2 marék shiirake és barna csiperke gomba szára
- 1 kis marék szárított fafülgomba
- 1 galanga gyökér vékonyra szelve
- 1 citromnád (fenyérfü?)
- 4 lime levél
- 1 sárgarépa
- 2 ek Tamarind szósz a savanyú ízhez
- 1 ek halszósz
- 5 csepp csiliolaj
- 1 kis vereshagyma
- 1 kis szerecsendióvirág
- 10 szem feketebors
- 1/2 lime leve
Mivel tiszta levest akartam főzni, a húsokat előre átforraltam, majd az abálóvizet leöntöttem, a húst megmostam. A hagymát elfelezve száraz serpenyőn megpirítottam, a gombák szárait odakészítettem.
3 liter hideg vízben feltettem főni a leves hozzávalóit. A Tom Yum alapfűszereket is begyűjtöttem: galangal, csípős csilik, kaffir lime levél és citromnád, majd ahogy tudtam, összevagdostam, végül beletettem a levesbe a citromnádat, meg a többi alkatrészt. Egy kis tálkába pici csiliolajat öntöttem, majd összekevertem a tamarind szósszal és a halszósszal, ami a sót hivatott helyettesíteni.
Két óra múlva kivadásztam belőle a húsokat, és rászűrtem a lét, mert a fűszerek nem igazán ehetők. A sárgarépát vicces rácsra gyalultam. Ezt nem igazán kell főzni, maradjon csak ropogós. Végül még egy fél lime levét is belefacsartam, és megrottyantottam.
Banánlevélben gőzölt currys rizses csirkecomb
Ez viszont még sehol sem szerepel a blogunkon! Az ötlet onnan jött, hogy nagyon szerettem volna valamit főzni banánlevéllel, mert az olyan trendi :). A legrokonszenvesebb gondolat, amit találtam, az egy csirke curry rizzsel, mindennel banánlevélbe csomagolva és gőzön elkészítve. A banánlevél már egy hete lapult a csodahüttőben, most elővettem a többi hozzávalóval együtt:
- 65 dkg csirke felsőcombfilé
- 15 dkg barna csiperkegomba
- 8 dkg csirkemáj
- 2 tojás
- 2 szál újhagyma
- 25 dkg ceruzabab
- 1 dl olivaolaj
- 1 nagyobb salottahagyma
- 1/2 kaliforniai paprika
- sok girizd fokhagyma
- nagy ujjnyi gyömbér
- 1 tk curry por
- 1 tk őrölt fehérbors
- 1 db 2 dl-es teljes kókusztej konzerv
- durva szemű só
- 1 ek Madras curry por
- 1 ek saját Thai Curry Paste
- 35 dkg jázmin rizs
A hagymákat, paprikát és gyömbért feldaraboltam. Mindezeket egy nagy evőkanál durva sóval a mozsárba borítottam, ahol kemény munkával úgy-ahogy péppé zúztam.
Egy jénaiba öntöttem az olivát, felforrósítottam és beleborítottam a mozsár tartalmát, ami nem igazán lett pép, node majd most szétfőzöm! Hozzáadtam 15 perc múlva egy kis curry port és hagytam langyosra lehülni.
A gombát, babot, újhagymát és a csirkét is falatnyi darabokra vágtam, a csirkét kis fehérborssal ízesítettem, a tojásokat felütöttem egy tányérba. A currypépbe szórtam a hagymát, babot, csirkét, majd beledolgoztam egy doboz kókusztejből a tejszín részét.
Beleöntöttem a tojásokat, meg raktam a saját curry pasztámból is hozzá. Még mindig nem volt elég erőteljes az curry, ezért kapta a második kanál curryport is. Ezután beleöntöttem a rizst is, összekevertem, és kivettem belőle egy bő adagra valót a feleségemnek. Most már önthettem a gombát is a currybe :)
A banánleveleket anno felvágtam akkorára, hogy vákuumzacskóban beférjenek a csodahüttőbe. Most viszont kivettem annyit, amennyi ehhez a fogáshoz kellett. Ezek a darabok méretre pont jók a curryhez. Ahhoz, hogy jobban alakítható legyen, nagy láng felett kellett elhúzni párszor - így megpuhul.
Deszkára fektettem egy ilyen megsperzselt levelet, amire egy közepes merőkanálnyi curryt tettem. Szépen összehajtogattam és egy fogpiszkálóval összetűztem. A bambusz gőzölőm egy rácsára 4 fért el. Azt a kettőt, ami a feleségemé lesz, filctollal megjelöltem. A többibe már jutott gomba is, ezért a csomagok is picit nagyobbak.
Újabb gőzölőtálcát töltögettem currys banánlevelekkel, majd amikor a banánlevél elfogyott, akkor még két alufóliás csomagba is jutott curry. A két tálcát egy nagy serpenyőbe tettem, amibe 2 liter vizet töltöttem. Ez szépen forrva gőzölte a tartalmat 24 percig.
Az ebéd elkészült, lehetett is tálalni. Az előételhez felvágtam a vendégek számára a tavaszi tekercseket, amihez egy szójás-édescsilis mártogatóst kevertem.
A mártogatóssal igazán finom előétel volt.
A Tom Yum levest normál tányérból és kanállal kapták, mert nincs annyi ázsiai tálalóeszközöm ...
A banánlevelet kicsomagolva a tökéletes állagú csirkecurry fogadta a vendégeket.
A villaképet végülis elhagytam...
A curryhez nagyon jó ízt adott a levél, amit az alufóliás csomag összehasonlításával tudtam azonosítani.
Idén ősszel biztos kunyerálok a barátaimtól egy nagyobb adag levelet - úgyis komposztban vagy kukában végzik.