Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @szivar: @Boar.: :) (2021.09.24. 17:32) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A NAGY csilipaprikakrém készítés 2020-ban

2021.02.07. 07:00 Andrass9

Mondjuk ez csak egy része, amit tényleg elkészítettem, de sokan kérték, hogy a receptet is adjam meg. Nem titok és csődbe sem megyek miattuk, mert nem ebből élek :)

Ez a poszt a tavalyi nagy csiliszüret emlékére készült, bár idén több volt a paprika.

10.jpg

Mint a fenti kép is illusztrálja, elég sok kis üveget megtöltöttem idén. Azért ez senkit ne akadályozzon meg abban, hogy kisüvegeket gyűjtsön nekem!!!

Az összesről persze nem készült részletes dokumentáció, de pl. a Habanero sorozatot a többi alapján ki lehet találni! Sőt, a Carolina Reaper se használt különleges fűszereket - épp elegendő neki, hogy a világ legerősebb csilije (jelenleg).

A nagyon kicsi paprikáknál, vagy a nagyon erőteljes ízűeknél adtam hozzá 1-2 Ramiro paprikát vagy Poblanot, hogy higítsam. Nem biztos, hogy muszáj egy csilinek úgy csípnie, hogy nem érzem mellette az étel ízét.

Minden csili krémet 2% sóval és 0,1% Nátrium Benzoáttal kezeltem - nem szeretem, ha megforr a krém (kivéve, ha eleve fermentált csilit készítek). Soha nem magozom ki a csiliket, mert a magban van a legtöbb íz!

Nos akkor kezdjük a fiam kedvencénél, a KungPao csilinél. Ennek a neve azért érdekes, mert semmi köze sincs a KungPao csirkéhez, amit a kínaiak úgy szeretnek. Mi viszont ennek a paprikának a nagy hozamát és kellemes aromáját szeretjük.

26.jpg

  • 60 dkg KungPao csilipaprika érett és zöld is
  • 2 Ramiro paprika, hogy legyen valami az üvegekben is
  • 1 kis marék Habanero, hogy csípjen is
  • 3 salotta hagyma
  • 1 kis fej fokhagyma
  • 1 dl olivaolaj
  • só, NaBe

11.jpg

A hagymákat feldarabolom és a késes aprítóban nagyon kicsire összevagdosom. Az olivát felhevítem, és a hagymákat megdinsztelem benne. A csiliket is feldarabolom és az aprító gondjaira bízom. Az így összeállított alapot megmérem, hogy mennyi sót és tartósítót tegyek bele.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Még épp időben jutott eszembe, hogy beletehetném a hullott Habanero paprikákat, amivel extra csípősséget adok a krémnek.

27.jpg

 

Főzöm általában fél-egy órát, majd botmixerrel krémesítem. A kis üvegjeimet a mikróba teszem kb 1cm-nyi vízzel, és rendesen kigőzölöm - nekem ez a legjobb sterilizálási módszerem. Van egy csőrös szószos merőkanalam, amivel remekül tudom az üvegcséket tölteni - ezt mindig használom. Egy kerti kesztyű véd a kapszaicintől és a forróságtól, amikor töltöm és lezárom a tűzforró üvegcséket.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Kaptam egy különleges zugfűszert, lássuk ez mire lesz jó a BigJim chilivel

25.jpg

  • 1,2 kg BigJim chilipaprika
  • 0,4 kg Poblano csilipaprika
  • 3 salotta hagyma
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 ek Cajun fűszerkeverék
  • 1 ek Zhoug fűszerkeverék
  • 2 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • só, NaBe

20.jpg

A salottát apróra vágtam, majd oliván megdinszteltem. A paprikákat a késes aprítóval picire vagdostam és a hagyma után küldtem a lábasba. Rászórtam a fűszereket, és puhára főztem. Botmixerrel pürésítettem. A kisüvegek kupakjait egy vízfürdőre tett fémtálban tároltam, hogy mindég forrók legyenek!

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Érdekes íz, nem mindenkinek jött be.

Akkor lássunk egy nagyon sikeres darabot (kisérletezni szeretek):

Aji Mango-Peach-Serrano keverék

30.jpg

  • 40 dkg Aji Mango csilipaprika (jobb oldal)
  • 30 dkg Serrano csili
  • 1 nagyobb salotta hagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 dl olivaolaj
  • 1 mk indiai sáfrány
  • 4 dl őszibaracklé (100%-os)

31.jpg

A hagyma szokás szerint megy az olajba párolódni. A Serrano paprikákat közepes nagyságúra daraboltam (elég húsos és sok a magja). Az Aji Mangot is felvagdostam, majd mindkettőt a késes aprítóban finomra daráltam. Ekkor - mivel elég száraz volt a keverék - felöntöttem a nyáron eltett őszibarackszörppel (98% gyümölcs).

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Megszórtam a súlyának megfelelő mennyiségű sóval és NaBe-val. Ekkor hozzáadtam az indiai sáfrányt, mint extra ízt és illatot. Egy kis pirospaprika is ment bele, hogy valami színe is legyen, mert a Serrano még nem érett be. Botmixerrel ezt is pépesítettem.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Itt látható, hogyan ügyeskedem bele a pasztát a forró üvegcsébe.

40.jpg

Akkor jöjjön a legsikeresebb idei termék A Cayenne paprika magyaros fűszerezéssel.

49.jpg

  • 1.4 kg Cayenne chilipaprika (a Cayenne bors a "pepper" szó félrefordításából ered)
  • 2 db Ramiro paprika
  • 3 salotta hagyma
  • 8 dkg pirospaprika (Farkas András féle)
  • 2 dl olivaolaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • só, NaBe a szokásos arányban

50.jpg

A gyömbért, fokhagymát a késes aprítóba szórtam. Utána ment a gorombára vágott hagyma is.

51.jpg 52.jpg 53.jpg 54.jpg

Ebből egy elég finom apríték született, ami ment is a forró olajba. A hosszú csiliket felvagdostam, hogy beférjenek a késes aprítóba. Lett is sok-sok magos csilivagdalék!

55.jpg 56.jpg 57.jpg 59.jpg

A Ramiro paprikákat is összekaszaboltam a géppel. Frissen facsart almalével öblítettem ki az aprítót és az is ment a lábasba. A súlyarányos só és NaBe is ment a lábasba.

60.jpg 61.jpg 62.jpg 64.jpg

Ez egy nagyon ízes és méginkább csípős pici bogyós paprika, amit behoztunk télire - hátha áttelel.

65.jpg

Nem telelt át :(

A sok pirospaprikával is összefőztem a csiliket, majd pépesítettem.

66.jpg 67.jpg

A nagy forgatagban már nem is tudom, melyik a melyik:

68.jpg

Készült ezen kívől még Habanero Limon, Green Habanero, Habanero Choco, Carolina Reaper, Ecetes Jalapeno. Ezekről viszont nem találom a fázisképeket.

 

70.jpg

Készült még egy csodás Thai Zöld curry paszta is!

80.jpg

  • 1,5 kg Thai Bird Eye csili
  • 0,5 kg vegyes poblano
  • 4 nagy salotta hagyma
  • 2 dl olivaolaj
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 lime
  • 2 kis galanga gyökér
  • 6 Kaffir Lime levél
  • 1 ek koriander
  • 1 ek fehérbors
  • 1 tk római kömény
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 szál citromnád (saját termés)
  • 2 dl frissen csavart almalé

81.jpg

A jellegzetes thai alapfűszernövényeket beleaprítottam a mozsárba és alaposan megzúztam.

82.jpg 83.jpg 84.jpg 86.jpg

A szárazfűszereket megpirítottam a kis teflon serpenyőben. A lime héját lereszeltem, a hagymákat az aprítóba tettem, ahol 1 dl olajjal péppé daráltam.

85.jpg 87.jpg 88.jpg 89.jpg

A csiliket is összevagdostam a géppel, majd 1 dl olajra a lábasba tettem. Hozzáöntöttem a pépet is, amit csináltam. Felöntöttem almalével. A száraz fűszereket a mozsárban összetörtem, majd a só és NaBe adagot is hozzákevertem.

90.jpg 91.jpg 92.jpg 94.jpg

A lábas tartalmát a főzés után pépesítettem a botmixerrel, majd a fenti módszerrel üvegekbe tettem.

95.jpg

Nagyjából ennyi, amit befőztem tavaly.

Mégiscsak megtaláltam a Habanero képeket is.

Kezdem a Carolina Reaperrel, ami félig meddig beérett, de az éretlen is több mint 1,2 milliós SHU-val rendelkezett (a szokásos higítási teszttel mértem).

21.jpg

  • 1,2 kg Carolina Reaper csili SHU:1.569.300 – 2.200.000 (jelenleg a világ legerősebb csilije)
  • 3 salotta hagyma
  • 1 dl olivaolaj
  • só, NaBe a kész krém tömegére vetített 2% illetve 0,1%
  • gumikesztyű

10.jpg

A gumikesztyű ennek a paprikának a fogdosásához-feldolgozásához kötelező. A feldolgozást lehetőleg szabadtéren, vagy jól szellőző helységben kell végezni. A nagy vödörben csak a felső réteg volt CR, lejjebb Habanerok voltak. A pici üvegeket pedig előkészítettem. Ide sokkal kisebb üvegek kellenek ...

Nem lett olyan farkincája, mint ami jellemző erre a hibridre, valószínű, hogy a szomszédaival kereszteződött. A hagymát feldaraboltam a késes aprítónak. A csiliket is elkezdtem vagdosni, de azonnal ablakot kellett nyitnom és úszószemüveget húznom (különösen, hogy három hete cseréltek szemlencsét ...). Nagyon szépek voltak a még sárga paprikák is, ott már volt kisebb hegyes végződés néhánynál. Maga a növeny nagyon erőteljes, óriási hozammal áldott meg. Mindössze 1 tövem volt idén ...

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Ezt azért további feldolgozáshoz kivittem a teraszra, mert a főzés alatt még durvábban csíp! Hozzáadtam a sót és a tartósítószert. Puhára főztem, majd botixerrel pürésítettem. Bevittem a konyhába, ahol az üvegcséket sterilizáltam, majd megtöltöttem.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A krém tetejéről lekanalaztam az olajat: abban van a kapszaicin :) Lett egy fél kisüveg, amit nagyon elrejtettem, mert az már támadófegyver!!!

19.jpg

Ennyi lett belőle (köszönhetően a kicsi üvegeknek):

20.jpg

Következő adag Habanero Choco és Habanero Limon.

24.jpg 23.jpg

Ezeket egyszerre készítettem, két lángon a konyhában, miután már immunitást szereztem a Carolina Reaper feldolgozásakor.

  • 1 kg Habanero Choco csili SHU: 425.000-577.000 (ez is csak 1 óriási tő volt)
  • 1 dl olivaolaj
  • 3 salotta hagyma
  • 1 kisebb tábla 85%-os csokoládé (Moser Roth privat chocolatiers)
  • só, NaBe
  • 1 kg Habanero Limon csili SHU: 250.000 - 325.000
  • 1 dl olivaolaj
  • 3 salotta hagyma
  • 1 ek kurkuma
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 ek barna cukor
  • 1 lime héja lereszelve
  • só,NaBe

22.jpg

 

A hagymákat feldaraboltam az aprítónak, két tottyos lábasba öntöttem oliva olajat. A gép ledarálta a hagymát, amit elosztottam a két tottyos között.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

A csokissal kezdtem az aprítást, mert ahhoz még csokit is kellett reszelni. Az egész tábla csokit megreszeltem és beleöntöttem a már rotyogó csilibe.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

 

Kivittem az indukciósra, ahol beleszórtam a sót és a NaBe adagot az 1 kilónyi krémhez. Előkészítettem a Limonhoz a sót, a NaBe-t és a pirospaprikát. Lefotóztam a legszebbeket...

34.jpg 35.jpg 36.jpg 37.jpg

 

Felvagdostam a paprikákat és az aprítóba tettem. Hirtelen ötlettől vezérelve belekanalaztam egy kis barna nádcukrot a kurkumával. Összedaráltam és ment a másik tottyosba.

38.jpg 39.jpg 40.jpg 41.jpg

A csokisat már turmixolhattam is, mielőtt behozom.

42.jpg 43.jpg

 

A citromosat pedig kivittem a csokis helyére rotyogni. Egy pohár almalével ízesítettem. Kis főzés elég volt neki, utána botmixer bele, és megreszeltem két lime héját, amit a kész krémbe kevertem az extra citrusos ízért.

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

Mindkettőt üvegekbe tettem. A csokisat egy picit kisebb üvegcsébe - mondván, hogy az édesség ... de nem fotóztam, viszont a citrusosat megörökítettem:

49.jpg

Utolsónak maradt a zöld Habanero, ami egyrészt éretlen, másrészt egy ténylegesen zöld változat.

25.jpg

  • 1,8 kg zöld Habanero csili SHU 300.000
  • 1 nagy csípős kosszarv paprika
  • 8 fej salotta hagyma
  • 2 dl olivaolaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 dl frissen facsart almalé
  • só, NaBe

50.jpg

A fokhagymát megpucoltam, és az aprítóba küldtem (kezdtem már unni a kézzel való vagdosásokat). A hagymák is oda kerültek, majd a gép ledarálta apróra.

51.jpg 52.jpg 53.jpg 54.jpg

A zöld paprikát feldaraboltam (nem tudom minek, hisz ment a gépbe). Egy szebb pédány Habaneroról portrét készítettem, majd a nagy adag felét ledaráltam és ment az olajba.

55.jpg 56.jpg 57.jpg 58.jpg

Csak megjött az eszem: A maradék Habaneroról leszedtem a szárát. Amennyi befért, ment egyenesen az aprítóba. A maradékot is egyben dobáltam a gépbe. Hogy ez miért nem jutott előbb eszembe??? (Persze a hosszabb csiliket akkor is legalább felezni kellett volna).

59.jpg 60.jpg 61.jpg 62.jpg

Már elég késő volt, felöntöttem hát az almalével és beállítottam az indukciós rezsót 2 órára 200W-os fokozatra.

63.jpg

Reggel azután felforraltam és botmixerrel pürésítettem.

65.jpg 66.jpg

Steril kisüvegekbe mertem.

64.jpg

Nagyjából ennyi, amit írni tudok a csilikről idén. Volt még egy ecetes Jalapeno is, de azt nem fotóztam, mert olyat már posztoltam.

Még várat magára a Sriracha szósz receptje, ami egy különlegesség, ezért saját posztja lesz.

313 komment

Címkék: csokoládé fokhagyma gyömbér római kömény kurkuma kaliforniai paprika fehérbors olivaolaj cayenne bors salotta pirospaprika gumikesztyű barnacukor kömény almalé habanero cayenne galanga kaffir lime levél koriandermag Farkas András Poblano citromnád cajun fűszerkeverék KungPao serrano paprika őszibaracklé Ancho Gigantea NaBe Carolina Reaper galangal Bird Eye Aji Mango Zhoug Ramiro BigJim indiai sáfrány Habanero Choco Habanero Limon

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1116413800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2021.02.22. 12:19:54

@szivar:
"A gyógytornát és a többit lehetőség szerint kihagyom."

Nem akarok én beleszólni a dolgodba, hiszen nem is ismerem pontosan az esetet.
Inkább csak példálózom.
Feleségem lábát egyik alkalommal az ország legjobb sportsebésze rakta össze, az azóta már ledózerolt Sportkórházban, de ő is azt mondta, hogy hiába dolgozott, hiába szabta, varrta össze a hozott anyagot, ha a feleségem nem tartja utána a gyógytornát és nem követi utána pár hónapig a tornász utasításait, akkor legfeljebb bottal fog járni, a hátralévő évtizedekben, és nagyon fog még szenvedni.
Annyit tudok mondani, hogy a gyógytornászok a Sportkórházban igazi művészek voltak. Minden tiszteletem nekik. Olyan izmokat tudtak a másik izom terhelése nélkül megmozgatni, amiket még az Anatómia tankönyv sem említ. :)
Nos tehát hiába volt 100 kilométerre a Sportkórház tornaterme, reggel elvittem a gyereket iskolába, utána felkaptam ölbe az ágyból a teljesen járóképtelen feleségemet, bedobtam a hátsó ülésre, tolószék a csomagtartóba, oda-vissza, aztán mentem a gyerekért a suliba. Hetente 3-szor. Közben pedig lejegyzeteltem a gyógytornát és az utasításokat. Ezeket pedig itthon lehetett gyakorolni! Pár hónap, félév múlva vissza is jött majdnem minden funkció, 95%-osra lehet becsülni a gyógyulást.
Ez ugyanannyira a gyógytornászokon múlott, mint a műtő orvoson.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.22. 12:20:31

@szivar: Én megkértem a sebészt, hogy emilezze el. Ő meg megtette.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.22. 12:23:14

@kocsmagomba: Nekem is a gyógytornász követte a bokatorést, és csodákat művel. Ráadásul remek házi feladatokat adott pálcikaemberekkel illusztrálva :)

kocsmagomba 2021.02.22. 12:26:55

@szivar: minden kórházi lelet, bármilyen eü. információ, bárhol keletkezik, ami rólad készült, a te tulajdonod!!! Nem neked kell elkérni tőlük, hanem fordítva. :D Sőt, meg is tilthatod bármelyik egészségügyi szolgáltatónak, hogy hozzáférjen...

szivar 2021.02.22. 13:28:47

@kocsmagomba: Akkor átfogalmazom: A gyógytornás kórházi kezeléseket lehetőség szerint ki akarom hagyni.

A térdem köszöni, tök jól van, a doki azt mondta, hogy nyugodjak meg, nem teszek benne kárt, csak győzzem kibírni röhögés nélkül, mikor a térdemet megpróbálom teljesen kinyújtani. Hát nagy nehezen kibírtam (pedig eléggé fájt)... :/ De gyógytorna helyett(?) 'módszertanilag' járkálok, azaz nagyon odafigyelek arra, hogy mit és hogyan terhelek, nyújtok (meg hogy az ominózus lábujjaim ne nagyon legyenek terhelve). Mondjuk külső szemlélő számára ez a mozgás olyannak tűnik, mint ha egy jól elcseszett kakast nézegetne... De sokat használt, estére többnyire már teljesen ki tudom nyújtani a lábamat, csak a parasztfelkelés idejére ez elmúlik - de egyre kevésbé vehető észre az éjszakai 'reboot' az ízületek, izmok és ínak esetében. Jó lesz ez, mindenféle utókezelés nélkül is. :D Legalábbis remélem...

S ha már így beültettetek a hintába, bizon hogy el fogom koldulni a következő röntgenképet. :D

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.22. 13:36:53

@szivar:

Azért ne kapkodd el, jövőre is lesz tavasz, addig meggyógyulsz.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.22. 13:47:09

@szivar: A röntgennél elvileg lehet azonnal kérni, hogy CD-re írják ki.
Az izületeidre meg a Rheumon Forte kenőcs nagyon jó fájdalomcsillapító, nem vényköteles.

szivar 2021.02.22. 14:08:24

@látjátok feleim szümtükkel: Dehogy kapkodom el. Már kimentem a kertbe is egy kicsikét. :D A salátát kicsit megcsípte a fagy (ha ilyen idő lesz továbbra is, akkor lehet tojásos nokedlit enni, tojásos nokedlivel, mellé még vagy kétszáz fej saláta is akad), a fokhagyma szépen sorol, az ősszel vetett zöldséget meg meg lehet b...ni. :/ Eddig tél közepén már lehetett szedni a zöldjét (jutott eladásra is) - hát most nem kell, mert jó ha három centi magas a levele (nem tudom, hogy milyen fajta is volt, de többet ilyet nem vetek)... Szégyenlem magam, de muszáj a fagyasztóból használni a zöldjét. Pedig egy dinsztelt krumplihoz a friss az sokkal jobban megy. Mondjuk máshoz is...

Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de én szeretem azt, amikor kimegyek a kertbe, kiszemelek egy dinnyét és azon harmatosan behozom, félbevágom, és nekiugrok egy evőkanállal (nem, nem mosom meg :P )... No, nem olyan bolti méretű dinnyékre kell gondolni, hanem sokkal kisebbekre (max. 3-5 kilósak a görögök, a sárgábbak olyan kettő kiló környékén tetőznek) - ez nem eladásra lett termelve, hanem fogyasztásra. Vagy amikor ebédre kell némi zöldség, répa, miegyéb. Továbbá az sem hátrány, hogy az ember kimegy a kertbe, körbenéz és máris megvan az ebéd: Jé, ennyi zöldbab van és már jó is? Vagy: Aha. Zöldhagyma és füstölt csülök lesz a reggeli. Esetleg: Hmm. Zsíroskenyér és pár paradicsom? Vagy inkább retek (nyár közepén)?

Áh. Elkapott a hév...

szivar 2021.02.22. 14:29:31

@Andrass9: Nem baj az ha fáj, mert nem állandó a fájdalom. Így nem is kencézem, mert legalább sejtem azt, hogy meddig is érdemes biztonsággal terhelni.

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.22. 17:04:07

@szivar:

Elég jó nagy kerted van, ha még a dinnyék is elférnek benne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.22. 17:13:52

@szivar: Kirohantam a kertbe megnézni, kibújt-e már a spenót a fólia alatt. Még nem ...

szivar 2021.02.22. 17:21:10

@látjátok feleim szümtükkel: Nem foglal az olyan sok helyet. 4x5 méteren kényelmesen elfér négy tő sárgadinnye, 5x6 méteren meg négy tő görög. Amúgy olyan 550 négyzetméter környékén van. A kinti...

szivar 2021.02.22. 17:25:35

@Andrass9: Részvétem, hogy ilyenekre fanyalodsz. :P Egy-két évente megeszek egy-egy tányérkával, de spenótot sem fogok vetni, az már biztos.. :D Azért ezen a fonalon megemlíteném azt, hogy kipróbáltam a csalánfőzeléket is - nem vált be, mert spenótíze volt...

valkür 2021.02.22. 17:49:49

@szivar: Ezt az érzést konkrétan nem ismerem.
Csak azt, hogy átlépek a szobába, és a párkányról török pár ágacska bazsalikomot. 1-2 csilit. Egy marék zsályát.
Az sem rossz érzés egyébként, csak valahogy mégsem az igazi.
Most jöttem rá, hogy az egész lakásomat be tudnám teríteni 4 tő dinnyével.
Hány darab dinnyét terem az egy szezonban, megérné vajon?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.22. 18:13:47

@szivar: Nekem az EGÉSZ veteményemben nem férne el az a 8 tő!
10x4 méteren gazdálkodom, és 4 éve várom, hogy a feleségem végre kiköltözzön a maradék 7x4 méterből :)
A csalánfőzelék nem izlett, de a spenótot éjjel-nappal tudnám enni.

kocsmagomba 2021.02.22. 18:27:38

@szivar: @valkür: @Andrass9:

Menjetek a ...-ba ezekkel a négyzetméterekkel. Én 10 éve azért adtam el (kótyavetyéltem el) az 1000 négyszögöl (kb. 3600 négyzetméter) apámtól örökölt kertet, mert nekem túl kicsi volt! Ha csak másfélszer akkora lett volna, nem adom el, pedig egyedül voltam, két kezemmel, két lábammal az egészre. Bezzeg apám még 2000 négyszögölt örökölt nagyapámtól csak megette azt is a fene, mert 2 darabban volt, nem egyben. Ne találgassatok, megsúgom miért volt kicsi: nem járt rá földalapú támogatás, őstermelőnek, azaz nem volt ingyenpénz. Ment a kukába a föld, mert nem bírtam egyedül vele. ;)

valkür 2021.02.22. 19:20:25

@kocsmagomba: Legyen itt elég annyi, hogy én eddig kb azt örököltem, ami a bőröm alatt van, a húsomat meg a csontomat. És hát eztán már aligha fogok bármi mást is, nemhogy földet. Annyim van, amit magamnak összedolgoztam, és annyim lesz, amit még eztán összedolgozok majd. Jól meg kell gondolnom, hol veszem meg azt a pár tucat négyzetmétert. Amig nem volt home office, szóba se jöhetett, hogy napi több órát autózzak csak azért hogy kert is legyen. A kettő fordítottan arányos: minél kevesebb autózás, annál drágább kert/négyzetméter. Minél olcsóbb kert/négyzetméter, annál több autózás.
A home office-szal talán változik a helyzet, de most meg idő nincs egy ekkora projectbe belefogni. Mármint nem a veteményezésbe, hanem egyáltalán, utánajárni, hirdetéseket nézni, ingatlanokat megnézni, eladni ami van, ügyintézni, felújtani, stb, stb.
Szóval pár évig még marad az ablakpárkány, meg ami az ajtó mellett van hely pár cserépnek.

kocsmagomba 2021.02.22. 19:30:46

@valkür: az ügye megvan, hogy csak bajt örököltem....

Alig 2-3 havi fizetésemért vették meg az ingatlant, amit a felmenőim beültettek, gondoztak, éltek belőle. Én ugyanakkor viszont több évi fizetésemet kockáztattam a parlagfű után járó büntetésekkel, ha nem gondozom a területet erőn és időn felül. Nem volt öröm.
De néha azt álmodom, hogy ott vagyok benne. (ott voltam gyerek...)

szivar 2021.02.22. 19:49:47

@valkür: Erkélyed van? :D Mert lehet ám futtatni is és vödörbe vetni (persze kevesebb termése lesz, mint szabadföldön - bár ez a
vödör méretétől függ leginkább)... Valamelyik évben a négy tőről behabzsoltunk 54 dinnyécskét. Plusz harmincvalamennyi sárgát (ott könnyű megállapítani az érettséget). Legalábbis ennyit ettünk meg belőle, a jól kinyúlt szezonban. Az elején, elb...m a szedést, talán kettőt megettek a madarak, mert egy kissé éretlen volt (lett belőlük tojás). A kicsi zöldeket meg elraktuk savanyúságnak, azokat sem számoltam...

valkür 2021.02.22. 19:51:24

@kocsmagomba: sajnos, ilyen a mai földpiac. A kárpótlási jegyekkel eleve tönkretették a piacot, az osztrák vircsafot kitiltották, bérbe adni nem lehet, szövetkezni nem lehet, a héják meg kivárják, amig valaki belefárad.

szivar 2021.02.22. 19:58:56

@kocsmagomba: Látod, ha bevetetted volna marihuánával, akkor egy életre nem kellene aggódni az anyagiak miatt. Ha nem buksz le, akkor azért, ha lebuksz, akkor meg azért. :D

Amúgy pár éve én is kaptam felszólítást a jegyzőtől parlagfű és gyom ügyében (a mellettünk lévő telket az önkormányzat műveltem, ott volt is embermagas parlagfű). A hivatalos válasz valami olyasmi volt, hogy nem ártana olyan embereket küldeni az ellenőrzésre, akik ismerik a parlagfüvet és tisztában vannak a telekhatár fogalmával is. Továbbá az sem lenne baj, ha megtekinthetném a földünkről készült fotókat, esetleg videókat, mely alapján a fentebb említett határozat született... Azóta nem buzerálnak ilyen fasságokkal...

kocsmagomba 2021.02.22. 20:29:33

@szivar: ebben sajnos magasabbra nőtt a parlagfű, mint az őszibarackfa :) Pár évig műveltem, abszolút ráfizetéssel, amíg meg tudtam tőle szabadulni, de volt egy év, amikor egyéb dolgok miatt nem volt időm rá, hát az nagy gaz (gáz) volt. A szomszédom be akart segíteni, de csak úgy, hogy beengedi a kecskéit a földemre. Ezt mondanom se kell, hogy nem működik, mert a gyümölcsfa teteje sokkal finomabb kecskeszemmel, mint a parlagfű. :) Mondtam neki, hogy két kecskét ad levágnivalót, akkor felőlem tövig legelhetik a kertet mindenestől, de azt meg ő nem adta. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.22. 21:54:40

@kocsmagomba: Ha kicsit közelebb lenne, érdekelne :) Így marad a feleségem piszkálgatása, hogy, ha már megkapta a fél kertet (500m2) virágosnak, legyen szíves már adni belőle 30m2-t veteménynek (pláne, hogy én gondozom mind az 1000 m2-t :)
Na jó, nem panaszkodom - azért jól megvagyunk már vagy 40 éve :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.22. 21:59:12

Hogy már ne legyek mindig OFF:
Végre elindítottam a csili csíráztatót. Ezt minden évben eddig sikerült február 23-ra időzíteni!
Most szenvedtem vele, mert új padlófűtést csináltam a paprikáknak, amik 35C vagy melegebb talajt kérnek a csírázáshoz (hogy a radai ... nekem 20C elég élni és aludni!!!), node, ha ezt kéri, ezt kapja. Pillanatnyilag a Jiffy tőzegkorongokat áztatom be indító műtrágyaoldatba. Holnap elkezdem a magokat beletenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.22. 22:00:40

@Andrass9: Ja, és gomba elleni szert is kell kiszórnom, mert képes megpenészedni ...

valkür 2021.02.22. 22:07:29

@Andrass9: hol szereztél be nekik "padlófűtést"? Gondolom, valami elektromos alátétet használsz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.23. 09:35:50

@valkür: Csináltam nekik egy 160x55 cm-es 6 csöves szerkentyűt, amit egy fürdőszobai törölközőmelegítő betétjével fűtök. Abban van beépített termosztát is. A keringetést meg egy 5W-os melegvízkergető pumpával biztosítom. Nagyjából egy törölközőmelegítőre hasonlít, csak le van fektetve. Erre elfér 10 darab keltetődoboz, amit még az Aldiban vettem sok éve, és átlátszó a teteje. 20 korong fér bele, vagyis kétszáz palánta indulhat egyszerre. Végszükségre van még egy 28 korongos keltetőm is. A tőzegkorongot meg nagy kiszerelésben veszem (1000 db), mert eláll, és úgy gazdaságos. Van ezen kívül 220 db 10cm-es műanyag cserepem, amibe átültetem a palántákat korongostól. Ekkor viszont megtelik az asztal, mert kerül néhány 15cm-es cserép is pl. petrezselyem, zeller, bazsalikom, majoranna, snidling előnevelésére.
Az asztal felett egy állítható magasságú neon és ledes világítórendszer van, amivel a növényeknek szükséges teljes fényspektrummal napoztatom őket. Ez elég erős ahhoz, hogy ne kelljen a napsütéshez szoktatnom kiültetéskor (fagyosszentek után mennek a kertbe).

valkür 2021.02.23. 12:30:10

@Andrass9: wow, ez igen! :-)
Nekem csak 8-10 palántához kéne valami, pár bokor csili, törpeparadicsom, okra, földicseresznye.
De hát 30 fokot képtelen vagyok biztosítani, abban én elpusztulok. Max 20 fok a lakásban, az meg a csírázáshoz kevés.
Ha most bejárnék az irodába, csíráztatnék ott. Bent ilyenkor 28 fok van, néha majd beledöglök.
Pláne mert nyáron meg 18 - csak az egészségvédelem és az energiahatékonyság jegyében :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.23. 12:56:46

@valkür: @Andrass9: Most, hogy nézem ezeket, olcsóbb és egyszerűbb lett volna tizet vennem a 10 tálcámhoz :(

szivar 2021.02.23. 13:11:50

@valkür: Ezt egyszerűen szoktam megoldani. Elvetem a magokat, megöntözöm őket és fejjel lefelé fordítva ráhúzok egy borkányt. Bár az is igaz, hogy abban az ablakban, ahol a csimoták szoktak nőni, ott majdnem egész nap kapják a napsütést és van alattuk némi hungarocélium is...

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.23. 13:37:25

@szivar:

Ez nem rossz módszer, de annak magvak, amik sötétben szeretnek csírázni. Azokat úgy kell takarni, azon kívül néha levegőztetni is kell azt a borkánt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.23. 13:59:20

@szivar: Hát, ha neked van annyi ablakod, ahova 250 palántát tudsz tenni napozni, akkor ám legyen. @valkür: 8-10 palántája persze elfér az ablakban, DE: a csili (különösen a nagyon erős hibridek) folyamatos meleget kérnek. Éjjel-nappal. Akkor lehet visszavenni, ha már négy-hat levele is van, de nem érdemes. Én addig tartom a tőzegkorongban, amíg szép szőrös lesz a korong oldala. Akkor mehet a cserépbe, földbe. Addig viszont kapja a meleget.
Májusban már úgy mennek ki a helyükre, hogy sok növényen már van paprika vagy paradicsom is - ecsettel porzom őket.

szivar 2021.02.23. 15:11:52

Olyan szép komment lett volna, de megette az internet. Dióhéjban összefoglalva még egyszer...

@látjátok feleim szümtükkel: Azt is tedd hozzá, hogy mindehhez kell még szikrázó napsütés is. Amikor naponta kétszer benedvesítem a palánták földjét, akkor szellőznek azok eleget. A föld meg azért van, hogy eltakarjuk a magvakat a közvetlen napfény elől. :P

@Andrass9: Annak idején, amikor elkezdtem komolyabban kertészkedni, akkor az első alkalommal sikerült ~1000 tőre való paprikapalántát nevelnem, mindössze virágcserepekbe és baglyába vetve azokat (próbáltam később szemenként is, de semmi előnyét nem éreztem neki). Persze aminek már nem jutott hely és nem kellett senkinek sem, azt odaadtam a madaraknak. Azon évben volt hat kiló körül a macskapöcse paprika, 1,2 mázsa környékén a kaliforniai és a TV paprika, meg 9 kilóra való csili (azt hittem megőszülök, mire leszedtem őket). A hat tő futós paradicsom mázsa felett termett.

valkür 2021.02.23. 16:27:49

@Andrass9: Köszönöm szépen a tanácsokat! Éppen most rakom össze a bevásárló listát, cserepek helyett nagy malterosvödröket akarok venni, és megfúrni az aljukat. Azt hiszem, beruházok egy ilyen melegítő matracba, tetszik.

valkür 2021.02.23. 16:36:20

Óbakker, így bizzon az ember a házi főzésű gyümölcspálinkákban olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=13&zenid=3467f7914e0d1471024705f46c80bab1
mondjuk eddig sem ittam sokat, eztán meg pláne még annyit sem fogok. Szereti a fene két napig visszabüfizni a sárgadinnye aromát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.23. 21:01:31

Elkezdtem a magok válogatását. Mint minden évben, most is legalább háromszor annyi van, mint amennyit el tudnék ültetni! Sebaj! Inkább legyen több palánta, oszt elosztogatom, minthogy ne legyen Carolina Reaper-em :)))
A melegítő beállt, mire kiderült, hogy nem szabad levegőt beleengedni, azóta nem is visít ... 32C fokosok a csíráztatók - ez tökéletes a csiliknek. A paradicsomnak kevesebb is elég lesz. A bazsalikom/petrezselyem/zeller/majoranna meg kap közvetlen világítást.
A uborka még ráér.

valkür 2021.02.23. 21:36:23

@Andrass9: vannak képek? Kifejezetten érdekel, milyen szempontok alapján osztályozol. A méret, gondolom, az első.
Hátha egyszer többre is lehetőségem lesz, mint 8-10 cserép /sóhajt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.23. 21:55:13

@valkür: Volnának, ha annak volna értelme :) Szerinted egy pirinyó magot mi szerint lehet osztályozni????
Azon nem látszik a méret (nem igaz! mert a nagyobb magok általában nagyobb paprikát jelentenek). Mivel eléggé ismerem már a sokféle csilit, aszerint válogatok, hogy milyen krémeket-pasztákat tudnék belőle csinálni. Páldául én nagyon szeretem a poblano-guajillo párosokat: nem csípnek, de fantasztikus aromákkal rendelkeznek. Azután ott vannak a Habanerok: Azoknak van egy alap aromájuk, de így is mindegyik más! Megpróbálom olyanra kihozni, amilyen az íze. Aztán meg vannak a kevésbé csípősek: azokat fűszerezem, és eszerint válogatom.
Szóval minden évben szenvedek, hogy mit keverjek mivel :) Ha érted, mire gondolok.

valkür 2021.02.23. 22:16:03

@Andrass9: jah, hát ha Te ezt alkotásnak fogod fel, akkor igen, az alkotás szellemi gyötrelmekkel jár :-) Kombinálj csak, tipródjál, szenvedjél :-)
én meg megyek, bogarászok még azon a honlapon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.23. 22:49:13

@valkür: Úgy érted, hogy tanulmányozod a dinnyepálinka honlapját? Vagy van valami spéci honlap, amit találtál ...

valkür 2021.02.24. 10:58:00

@Andrass9: nem, csak láttam, hogy nem csak palántázáshoz meg sörfőzéshez szükséges cuccokkal foglalkoznak, vannak sajtkészítéshez való dolgok is. A pálinka az utolsó, ami érdekel, csak éppen rákattintottam és elborzadtam. De sajtot pl szívesen megpróbálnék készíteni. Túrót tudok, ha van olyan tej, ami megalszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.24. 11:07:50

@valkür: Azoktól az "aromák"-tól én is elborzadtam, de emlékszem még, amikor lehetett dinnyés vodkát kapni. A családom szerette ...

valkür 2021.02.24. 11:51:04

@Andrass9: engem egyszer egy vendégségben "kínáltak meg" valami sárgadinnye likőrrel. Idézőjelben, ismered azt az igazi tukmálós kínálást, amikor azt érzed, muszáj valamit megenni/meginni, különben halálosan megsérted az illetőt. Belenyaltam a likőrbe, és szó szerint, tényleg két napig büfiztem vissza a dinnyearomát.
Azelőtt sem rajongtam az édes likőrökért meg az ízesített italokért, de azóta határozottan vissza is tudom utasítani. Azt szoktam mondani, töményből csak unikumot iszom. Egyébként tényleg. Ha van, koccintok, ha nincs, iszok vizet :-)

Egyébként otthon csinálok likőrt. Van két hetvenes évekből mentett viszkis üvegem, meg egy szép, klasszikus csiszolt likőrös üvegem. Azokat feltöltöm meggyel vagy fekete ribizlivel. Csorgatok rá mézet, vagy teszek bele cukrot és felöntöm vodkával.
Lezárom, két hétig minden nap megrázogatom, aztán november közepe felé elkezdek rájárni, hogy jó lesz-e karácsonyra.
Soha nem derült még ki, mert mindig hamarabb elfogy. :-) Finomak szoktak lenni, és nem köszöntgetnek vissza napokig az emésztő rendszeremből, mint a bolti sárgadinnye likőr.

kocsmagomba 2021.02.24. 12:55:06

@valkür: Ez teljesen így van. Én konyakos meggyet teszek el befőttes üvegben. Semmi más, mint meggy, cukor, Metaxa. Fél-egy év múlva kijön a meggy, marad likőrnek a leve. A konyak ízéből nem sok marad, de mégis van egy égetett íze a vodkához képest, amivel jobb, teltebb lesz. Inkább a meggy íze uralkodik el rajta. Legjobb újfehértói meggyből, de ez már szőrözés... :)
Unicum. Voltam egyszer náluk gyárlátogatáson. Emlékezetes volt az biztos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.24. 16:46:54

@valkür: @kocsmagomba: Nem nagyon iszom likőröket, legfeljebb Unicumot. Annó hoztunk Szicíliából Limoncellot - 10 év alatt se fogyott el, végül kidobtuk :)
Viszont rumosmeggyet minden évben teszek el 30-40 üveggel. Olyankor a nyugdíjamat 60 fokos Portorico rumra költöm. Na az finom! A fiam meg csodás marcipános csokis bonbonokat gyárt belőle, befogva a család hölgytagjait segédmunkásnak. Én csak a levét iszom meg a munka végén :) Nem ismerem a meggy eredetét (Solymáron a Fő téren lévő zöldségestől vettünk legutóbb 90 kilót), de az nagyon finom lett szörpnek, lekvárnak, kompótnak és rumosmeggynek is!

kocsmagomba 2021.02.24. 17:05:12

@Andrass9: persze, én se vagyok tömény italok pártján, sőt. Viszont az alkoholos meggylének nem tudok ellenállni. Ilyen eset volt nagyanyám meggybora, de azt sejtem, hogy abban volt megengedettnél több metil alkohol is. Szerencsére nem vedeltük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.24. 17:45:53

Elvetettem az első adag csilimagot. Lett 30 féle, és összesen 120 tőzegkorong (átlag 2,5 mag/korong). Most viszont találtam 2018-ból saját magokat. Ezeket holnap teszem a csíráztatóba.

szivar 2021.02.24. 17:45:58

@valkür: Nálunk ezek a pancsok úgy készülnek, hogy hozatok két-három liter tisztaszeszt... Ezután ami és amilyen sorrendben érik, azt rakom el befőttnek. :) Gyümi+cukor+víz+alkohol, semmi más. A feketeeper finom, a cseresznye az jellegtelen seízű lesz az idő múlásával (a szamóca is), a meggy az ellenben egyre finomabb lesz, az őszibarack mennyei (ott nem rakok bele vizet sem, így egy kissé tréfás ital lesz a végeredmény), a sárgabarack iható, az alma nem vált be, de a mézédes körte igen. Kacérkodtam én is a sárgadinnyével, de mivel a kutyult verzióból nemrég (20++ éve) egy kissé berúgtam, így még csak érlelődik a gondolat, mert utána három napig mindennek sárgadinnyevodka szaga volt, legyen az kenyértészta, húsleves, kutyaszar... Szóval meg tudlak érteni valahol. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.24. 18:22:59

@szivar: Nálunk csak tojáslikőr készül húsvétra.

kocsmagomba 2021.02.24. 18:23:44

@Andrass9: most ez házikert vagy génbank? :)

kocsmagomba 2021.02.24. 18:24:09

@Andrass9: azt igya meg a nyuszi... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.24. 18:25:50

@kocsmagomba: Valamiből el kell készíteni azt a rengeteg fajta csilikrémet, nem? Génbanknak nem mind jó, mert az F1-es hibridek nem termeszthetők tovább saját magról.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.24. 18:27:27

@Andrass9: Most nézem a tavalyi adatokat, ott 79 féle magot vetettem (nem csak csilit).

kocsmagomba 2021.02.24. 18:34:54

@szivar: fekete eper és őszbarack nálam is első helyen van a listán, ki is próbálom. Barack van, eperfát kell találnom, régen láttam már...

kocsmagomba 2021.02.24. 18:41:32

@Andrass9: de szeretnék nyugdíjas lenni...

szivar 2021.02.24. 18:41:57

@kocsmagomba: Eperfát tudok adni, kettő éves lesz idén, magról kelt - tehát nincs megcsonkítva a gyökere. Feltéve ha érdekel. El tudod földelni valahova?

kocsmagomba 2021.02.24. 19:27:49

@szivar: meggondolom, köszönöm!

szivar 2021.02.24. 19:50:50

@kocsmagomba: Azért kapsz annyi gondolkodási időt, míg el nem bírok az ásóval (már erősen nézegetem ám!)... :D Vagy rossz helyen van, vagy rossz időben kelt ki, de így halálra ítéltetett. Ha valakinek hasznára lesz, akkor sokkal jobban fogok majd örülni neki, mintha gyújtósként végezné. Még egy év és hoz pár bogyónyi termést. Ugyanitt lesz majd sok-sok mogyorócsimota, meg vörösszilva is (miket többnyire nem győzök írtani), tehát ha valakinek kell ilyesmi, akkor bátran jelezze...

valkür 2021.02.24. 20:18:48

No, akkor a likőröket meg pancsokat kedvelőknek egy tipp: feketeribizli. A nagyon érett, amikor már szinte hozzáérsz és lehullik a bogyó. Nna, a meggy mellett nekem az ízlik a legjobban.
A horvátoknak van még egy specialitása, ők feketeszedret és mézet áztatnak alkoholba. Az is olyan, mint a meggy, ahogy öregszik, úgy lesz egyre ízesebb. Legalábbis elméletileg, mert gyakorlatilag nem nagyon szokta megérni az egy éves kort.

old forester 2021.03.20. 20:21:19

@Andrass9: E szerint a cikk( divany.hu/eletem/ejszakai-felebredes-alvas-ket-reszletben/) szerint lehet, hogy nem is az alkohol vagy a paprika hatása, hanem valami miatt kezdünk visszatérni az évszázadokkal ezelőtti bioritmushoz. Amiben a fenti két drognak esetleg lehet hogy csak katalizátor szerepe van.:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.21. 10:46:33

@old forester: Érdekes a cikk, bár kicsit bulvárszagú ...
Köszi.

kocsmagomba 2021.03.21. 15:00:43

@szivar: még egyszer kösz a felajánlást, most nem aktuális. kerestem a helyét, de nem találtam. Illetve máshol vannak most a fókuszok, nem a kerten. Sajnos.

@old forester: én akkor ébredek éjszaka közepén, amikor telehold van. Még jó, hogy meg nem ugatom! :) Sajnos pont telibe kapja olyankor a fényt a hálószoba ablaka, merőlegesen süt be a Hold. Mindegy, hogy full sötétre le van húzva a redőny, én ébredek. Már figyeltem, hogy nem változom-e közben farkasemberré, vérfarkassá, ősi módon, de eddig nincs jele. Persze az is egy lehetőség, hogy régóta vargányázom, és tudvalévő, hogy teleholdas éjszakán nő a vargánya. Lehet ez utóbbi miatt ébredek a teleholdra. Tényleg nem vicc, már komolyan gondolkodtam rajta, hogy áthelyezem a hálószobát!

old forester 2021.03.21. 18:06:42

@kocsmagomba: Van olyan megfigyelés (brit tudósok által), hogy pl. a kutya nagyon sokszor hasonlít a gazdájához, és vice versa. Ezt néha képekkel is igazolják.
Ebből kiindulva, mivel te rengeteget foglalkozol a gombákkal, lehet hogy a vargánya lelke már beléd költözött és a szervezetetek azonos ritmusban működik. Amikor a vargánya nő, te is aktív vagy. Erre gondoltál? :-)

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.21. 20:01:40

@kocsmagomba:

Mi meg nem birjuk kiírtani a portán, mert régen volt egy nagy fa, és a madarak szétszórták a magot, meg ami kikerült szemétbe a trágyába, az mind kikel. Még mindig, pedig már jó pár éve kivágtuk a fát, mivel nyomta fel a gyökere a járdát. Hüvelykujjnyi lilásra érő fehér eper volt, pálinka is főtt egy évben belőle. Most van cserépben is egy csemete.

kocsmagomba 2021.03.22. 10:47:20

@old forester: teljes mértékben erre gondoltam. :)

@látjátok feleim szümtükkel: hát pont ez az, kerestem volna neki helyet, ahol nagyra nőve is elfér, és nem zavar a potyogó termés. Most nem sikerült. Majd legközelebb. Egyébként mi igaz abból, hogy a kacsák megeszik és lesántulnak tőle???

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.22. 10:54:40

@kocsmagomba:

Szerintem semmi, legfeljebb berúgnak, főleg, ha más sok és erjedt eper van a fa alatt. Nálunk nem jrtak a kacsák a fa alá.

kocsmagomba 2021.03.22. 11:24:56

@látjátok feleim szümtükkel: Hmm. Az a májuknak végül is "használ". :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.22. 13:18:39

@kocsmagomba:

Egyébként annyira finom eper volt, hogy a mopszikánk abból a vödörből válogatta ki az érett szemeket, amibe szedtük. Aminek nem volt jó az illata, azt nem is ette meg.:D

valkür 2021.03.22. 14:39:19

@kocsmagomba: borzasztóan szeretik, a nagyanyámnál volt eperfa, csak a sötétlila. Imádták a kacsák is, a csirkék is. Tényleg be tudnak csiccsenteni, nagyon viccesen viselkednek :-)

valkür 2021.03.22. 14:41:57

le kell teríteni az eperfa alját ponyvával vagy fóliával, akkor könnyebb összegyűjteni. Pláne ha cefrébe megy, akkor nem baj, ha törik kicsit. Mondjuk ezért nem nagyon lehet piacon kapni, egyáltalán nem szállítható a gyümölcse. Nekem a munkahelyemre menet esik útba két fa, a fehér az elég sokáig kitart, a lila hamarabb lepotyog. Szezonban minden reggel megállok mind a kettőnél, ott szoktam reggelizni :) - már persze ha nincs covid hómeoffisz :-(

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.22. 19:53:54

@valkür:

A fóliás gyűjtés nem mindig jön be, esős időben pl. abszolut értelmetlen. Mire eláll az eső, meg is erjed-rothad az eper. Nekünk kb. 10 év alatt két évben sikerült annyit gyüjteni egy fáról, hogy lett belőle kifőzhető mennyiségű cefre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.22. 19:55:52

@látjátok feleim szümtükkel: Ha talajtakaró fóliát teszel le, abból kimegy a víz, csak lemossa a gyümölcsöt :)

szivar 2021.03.23. 10:23:31

@kocsmagomba: Öreganyám mesélte, hogy a szomszédasszony késő délután, átment hozzá panaszkodni, hogy amikor hazajött a piarcról, akkorra az összes kacsája kint feküdt döglötten az udvaron. Ezt úgy kell elképzelni, hogy eladásra voltak a madarak tartva, tehát volt belőlük vagy száz. Nos, ő szárazon megkopasztotta őket, hogy majd holnap rendesen megkopasztja őket és kizsigereli a brigádot, utána meg felviszi Pestre a piacra és eladja őket, jó lesz az a pestieknek így is alapon.

Ámde másnap, amikor kora hajnalan kinyitotta az istállóajtót, akkor lerohanta a száz meztelen kacsa... Az egész falu ezen röhögött, mert mint utóbb kiderült, a kiszabadult kacsák felzabálták a hulló epret és egy kissé elálmosodtak. :D

szivar 2021.03.23. 10:37:31

@látjátok feleim szümtükkel: Az ország melyik részén laksz? A fehér az érdekelne... Ha netalán lenne kis csimota, akkor azt nyáron is át lehet ültetni, de akkor már a postázást nem élné túl.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.23. 11:32:10

@szivar:

De ha cserépben tartom, akkor egész évben ültethető.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.23. 11:33:31

@szivar:

Ja, ha a járókerettel elbicegsz erre, akkor még a levét is kipróbálhatod. Hazafelé már nem kell a járókeret.:D

szivar 2021.03.23. 12:19:50

@látjátok feleim szümtükkel: Tudom, négykézláb mászkálva már nem sok hasznát veszi az ember az ilyen segédeszközöknek. :D

A postaszolgálatot meg inkább hagyjuk is, mert bár rendesen megkérik az árát, de facsimotát nem bíznék rájuk, pláne olyat, ami cserépben van... Tehát Kalocsától köbö hány kiló? Méter? Százig többnyire belefér kecskével is, de akkor a levét inkább kihagyom...

kocsmagomba 2021.03.23. 16:47:25

@szivar: ez a részeg kacsás jelenet befért volna az "Indul a bakterház" című filmbe (könyvbe) is! :)

szivar 2021.03.23. 17:04:26

@kocsmagomba: S akkor még nem láttad a kakasunkat. Azt a feketét. Ami Örzse ángyom szerint "jaj, de milyen aranyos kiskakas." Ami tíz másodperc elteltével átváltozott "az a rohadt dög, le kellene vágni a g***be" jellegű élőlénnyé. Mivel rövid volt az esze ennek a fajta jószágnak, hetente meg kellett fognom 'rúgtában', és vagy kedvesen megszorongattam a nyakát, vagy eldobtam a tetőre, vagy a fák ágai közé. Akkor köbö egy hétig messzire elkerült, de utána újra indult nála a ciklus.

Egy nap, sikerült úgy megrúgnia, hogy fájt is, vérzett is. De nem adta fel, bepróbálkozott még egyszer. Elmartam, a hónom alá csaptam és elvittem világot látni a konyhánkba. Elővettem a pálinkásüveget, és belétraktáltam egy kupaknyi pálinkát. Több ment mellé, mint a kakasba, de mindegy is, legalább férfias szaga lett. Ezután elraktam a pálinkát, s elengedtem az udvaron a madarat. Keskeny volt neki a járda, esett-kelt, mint a betlehemesek. Aznapra eltűnt. Este etetéskor előkerült, s csak nézegette azt, hogy a többi madár mind eszik. Egy hónapig nem rugdosott meg senkit sem...

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.23. 18:54:50

@szivar:

Kb. 200. Tudok úgy csomagolni, hogy 8 üveg lekvár elment törés nélkül.
Megbeszélhetjük, ha kell.

A kakasos történeted a fasorba sincs az enyém mellett.
Kisgyerek voltam még, 4-5 éves, apámnak meg volt a városban nővére, annak ketrecben egy Pityu nevű törpe kakasa. Szép volt, a fene a dógát, de nagyon hamis. Mivel a városi lakókat zavarta a kukorékolás, apámhoz adták albérletbe. Nálunk ennek előtte pont csirke dögvész volt, egy nyanvadt csirkénk maradt, így jöhetett a Pityu. Bent laktak a konyhába a berakott psarhelt alatti lyukban. Én balga gyerekként meg állandóan mondtam neki, hogy Pityu. Pityu megunta, és a fejere ugrott, mire elkezdtem ordítani. Apám másnap visszaköktöztette a városba.
Most is van törpe kakasunk, de nem hamis.
Egy ólban pedig 10 tyúkkal 3 kakas lakik együtt, de ha szólók neki, hogy nem veszekszünk, mert itt én vagyok a kakas, akkor azonnal kitör a béke.

valkür 2021.03.23. 20:19:27

részeg szarka www.youtube.com/watch?v=8pnqYG9E9AQ
Csak mert az interneten tényleg minden van :-)

szivar 2021.03.24. 12:00:12

@látjátok feleim szümtükkel: Érdekelni érdekel. Bár azt, hogy küldjed-e vagy ne, azt csak a holnapi orvosi szakvélemény után tudom megmondani, lásd: 'ásó' címszó alatt... A postaköltséget át tudom utálni, de ezt majd a színfalak mögött lemeccseljük.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.24. 12:24:55

@szivar:

Nagy cserépben van, de cserép nélkül földlabdával küldöm majd. Berakod egy régi rossz vödörbe, abban el lesz addig, amíg ásó netárssal kibékülsz. Vödörből bármikor kiültethető.
Persze csak a nagybőjt után, addig még mozogni sem birok a böjtöléstől./sok a csomag a szállítóknál.

Egyébként nem kell nagy gödör egy fa ültetéséhez. Volt egy tanítóm, aki mindig azt mondta, a növényt úgy kell ültetni, ahogy a gyereket öltöztetni. Kis gyereket sem rakunk nagy nadrágba. Csak eteni kell rendesen, hogy nőjön.

szivar 2021.03.24. 12:40:27

@látjátok feleim szümtükkel: Az ültetéssel, átültetéssel soha nem volt gondom. Volt, amikor nyár közepén egy rossz helyen nőtt kajszit ültettem át. Aki tudott róla, az látatlanban feladta rá az utolsó kenetet (azóta már lekvár is keletkezett ezen reménytelen cselekedett következményeként). De. Ahhoz, hogy egy vödörbe át tudjam ültetni, ahhoz márpedig föld kell. A földhöz pedig ásó, vagy járóképesség
a boltig. :/

Holnap, vagy holnapután megbeszéljük, feltéve, ha neked így megfelel.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.24. 19:55:24

@szivar:

Közben eszembe jutott, hogy műanyag cserépbe áttéve olcsóbban el tudom küldeni, mint az agyagcserépben, és abban maradhat jövő tavaszig is.

szivar 2021.03.24. 21:17:44

@látjátok feleim szümtükkel: Majd holnap kiderül. Ha aszongya doki, hogy már csak az én hülyeségem gátol a mozgásban, akkor dobok mélt és rock' and roll.

szivar 2021.03.25. 19:19:21

@szivar: No, voltam kontrolon. Azt mondta a jóember, hogy legalább május végéig felejtsem el azt az ásás dolgot... :S De azért majd megkonzultálom anyámmal az új fácska helyét, hogy majd ő is tudjon belőle csipegetni (mert a nagyobbik kertbe nem tud már kimenni), ne láb alatt legyen, hanem kéznél, meg ilyesmik... Utána majd megbeszéljük a mocskos anyagiakat (hova és mennyit útáljak át).

valkür 2021.03.25. 20:23:00

@szivar: gyógyulni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen!
:-)

szivar 2021.03.25. 20:45:43

@valkür: "Dolgozni csak lassan és szépen, ahogy csiga megy a jégen, úgy érdemes."
Idézni csak pontosan szabad. :D S még rám mondják azt, hogy műveletlen vagyok. :P

valkür 2021.03.25. 20:50:05

Kínában virágzik a repce. Teraszos művelés, elképesztő drónos felvételeket csinált a bárdos menyecske férje, érdemes megnézni az első néhány percet. Utána a megszokott zabálás amit a pincérnő után ki is kapcsoltam, de az első pár perc, az tényleg lenyűgöző.
www.youtube.com/watch?v=YbCyOjtlLk0

kocsmagomba 2021.03.26. 10:22:38

@szivar: sose bánd! Ha már idézetek és mondások:
"Ami ma megtehetsz, megteheted holnap is."
:)

Sydney Briar életben van! 2021.04.28. 15:19:15

Sziasztok! Láttam a receptekben (amik fantasztikusak) a ramiro paprikát alapanyagként. Hm...nincs valakinek belőle eladó magja? Ez után kutatok már jó ideje. Ha lenne esetleg és megszánna valaki pár szemmel, dobna egy mailt a regikidekukacgmail.com címre? Irtó boldoggá tenne :)Köszönöm!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.28. 18:23:03

@Sydney Briar életben van!: Szívesen küldenék, de nem mentettem belőle :( Sajna kevés a hely, ahova vethetem.
Viszont, ha találsz szép pirosat belőle a boltban, nyugodtan szedd ki a magokat, és kis szárítás után már vetheted is! Tanács:
25-28C fokos földet szereti a legjobban a csírázáshoz ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.29. 10:52:39

@Sydney Briar életben van!: Palermo paprika van most az Aldiban. Eléggé hasonlít az íze a Ramirohoz.
süti beállítások módosítása