Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @Fenchurch68: Szépek!!!! (2021.09.25. 19:13) Bécsi palacsinta
  • Andrass9: @Boar.: Ahogy mondod! Kedvenc szomszédasszonyunk öccse főz remek hallevest! Ráadásul csak a maga f... (2021.09.25. 19:11) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • Andrass9: @Juaniita: Egészségedre váljon!!! (2021.09.25. 19:09) Tökéletes májkrém maradék resztelt májból
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Malackompót

2021.02.04. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt Valkür tollából

 

Ezekben a home office-al terhelt időkben úgy rászoktam a főzős és kertészkedős videókra, mint egyszeri informatikus a robot pornóra.

Így történt, hogy egy fárasztó nap után belebotlottam egy orosz nyelvű videóba, amin egészen konkrétan bőrös császárhúst főzött be valaki dunsztosüvegben. Csak első hallásra tűnik bizarrnak a malackompót, gyerekkoromban - bő 10 évvel a bécsi gorenje turizmus tömegessé válása előtt, amikor egy fagyasztó még elérhetetlen álomnak tűnt - zsírosbödönben tároltuk a sült kolbászt és az oldalast. Sokszor őszig is kitartott a február végi disznótor. Ha nem jut levegőhöz a hús, nem romlik meg. Márpedig sem a zsír alatt, sem egy jól dunsztolt üvegben nincs oxigén.

Nohát, egy próbát megér.

Persze, nem én lennék én, ha úgy csinálnám, ahogy mások. Juszt is egyből három féle ízesítést fogok kipróbálni.

Hozzávalók:

  • Egy szép darab bőrös császárhús

Fűszerek: üvegenként egy csapott evőkanál só, az sajna lemaradt a képről

  • A klasszikushoz: babérlevél, fokhagyma, szemes bors (az is lemaradt a fotóról)
  • Az ázsiaihoz: babérlevél, fokhagyma, gyömbér, csili, csillagánizs, szójaszósz, darabka fahéj, póréhagyma. Az ázsiai ételeknél kötelező a zöldhagyma, nem volt itthon, ezért használtam pórét.
  • A mediterránhoz: fokhagyma, bazsalikom virág, zsálya, szemes bors (lemaradt a képről)

Mosogatni való:

  • 3 befőttes üveg, kés, vágódeszka, dunsztos lábos, intim borotva

10.jpgA klasszikus, az ázsiai és a mediterrán

 

Elkészítés:

A hús bőrös oldalát minden irányban végigsimítjuk. Amelyik irányban érezzük a sörtéket, onnan húzva szépen megborotváljuk. Sercegjen a szőr a penge alatt! Így biztosan sima lesz, mig ha szálirányban borotváljuk, a szálak csak elfekszenek.

Alaposan megmossuk, majd az üveg magasságának megfelelő hosszúságú, 2-3 ujjnyi széles szeletekre vágjuk.

11.jpgAz üveg méretéhez szabjuk

A húst és a fűszereket beletömködjük az üvegekbe. Tényleg tömködni kell, ha van hely, inkább tegyünk be még egy vékony szelet húst. Nem szabad levegősnek lennie a malackompótnak. Az ázsiaira öntünk néhány evőkanál szójaszószt, a másik kettőre néhány evőkanál vizet. Lezárjuk az üvegeket.

12.jpgDunsztolásra kész

Az üvegeket kb ¾-ig vízfürdőbe tesszük, és egy nedves konyharuhával lefedve 2,5 fél órát lassan gyöngyöztetve dunszoljuk.

13.jpgNedves dunsztban

Az üvegeket a forró vízben állva lefedjük és egy éjszakán át benne hagyjuk, hogy lassan hűljön ki. Ha éjszaka néhány halk kattanást hallunk, az jó jel. A malackompótunk hűl, és a közben keletkező vákum légmentesen lezárja a kupakot, nem fog levegő jutni az üvegbe.

Másnap ellenőrizzük, hogy a kupakok enyhén be legyenek horpadva. Ha igen, mehet a polcra. Ha nem feszes a kupak, jobb felbontani és megenni, mert akkor nem zár rendesen, tuti meg fog romlani.

Mivel először csináltam ilyet, a biztonság okáért tettem alájuk egy tálcát. Ha abban nedvesség jelenik meg, akkor sajnos a befőtt felforrt, nem szabad tovább tartogatni. Ki kell dobni. Reméljük, ez nem következik be.

14.jpgOptimista világvége hangulat a spájban

Mivel ez egy kísérlet, a malackompótokat húsvét környékén szeretném majd felbonatni.

A klasszikusból juhtúrós sztrapacskára lesz feltét. Centis szeletekre vágva fogom megpirítani.

Az ázsiai is vékony szeletekben lesz megsütve, terveim szerint kimcsi levelekbe csavarva fogom elfogyasztani.

A mediterrán fűszerezésűből porchettát tervezek – vagy valami hasonlót.

A malackompótok kupakjai megnyugtatóan feszesek és horpadtak. Pár naponta azért ellenőrzöm őket. A hús tényleg ilyen rózsaszínes. Azt hiszem, ez igaziból egyfajta primitív szuvidolás, azért maradt a hús pink.

Most pedig várok.

No nem a világ végét, hanem a Húsvétot, hogy kiderüljön, működik-e a módszer.

71 komment

Címkék: fokhagyma zsálya póréhagyma gyömbér csili fahéj babérlevél csillagánizs császárhús szemesbors bazsalikom virág

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1916411306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.04. 08:04:00

Utolsó képen a hosszú üvegben borsó van?

Kumari aki Nilüfer 2021.02.04. 08:52:15

Érdekes..ámbár míg van fagyasztó, azt hiszem, inkább ott tárolom..akár előre pácolva.

valkür 2021.02.04. 10:35:39

@látjátok feleim szümtükkel: A befőttek közötti tejesüvegben zöld mungóbab van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.04. 10:41:06

@Kumari aki Nilüfer: Akkora fagyasztó NINCS!!!!!
A befőtt gyümölcseit is befagyaszthatnád, aszalni sem kellene :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.04. 10:46:25

Tetszik a kompót!
Manapság ezt szuvidálásnak (levegő nélküli főzés) hívják ... Kb. 85C fokon vákuumzacskóban a megfelelő fűszerekkel 3 óra, és mehet a kamrába.
Így viszont, ahogy te készítetted, sokkal mutatósabb!

Kumari aki Nilüfer 2021.02.04. 10:52:33

@Andrass9: nincs befőtt..az a két.három üveg, ami itt fogy, azt megveszem, minőségit, És fagyasztok fekete szedret, meggyet, szilvát, ribizlit..kétszemélyes háztartás, elfér a fagyasztóban, és jut arra, hogy ha megjönnek a pulyák, tegyek a sütibe.Ha kell, veszek egy zacskó aszalt barackot, ezt.azt.évente kétszer kibírom:) ami van itthon mindig, az a vörös áfonya , zacskóban, mazsola helyett is az játszik.

Nem baj, ha más befőzi a malacot, minden bámulatom az övé, én maradok a fagyasztónál:)Hat fiókos, pluzs a hútó is kombi, ott 3 nagy rekesz van.

valkür 2021.02.04. 11:48:28

@Andrass9: a vákumzacskót is lehet kamrában tárolni?
Én mondjuk befőttpárti vagyok, mindenben. Nem kell energia a tárolásához
Nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz 3 hónap múlva.
Az ötletadó ugyebár egy orosz videó volt, az ottani telek azért mások, mint az én spájzom hőmérséklete. De egy próbát megér. A kupakok még horpadtak, a tálca száraz, szóval van esély, hogy megmarad. végülis, a löncshús is hasonló hőkezelésen megy át, csak fémdobozban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.04. 17:55:07

@valkür: Természetesen lehet, mivel ott is oxigén nélkül hever a zacskó tartalma :) Nem különbözik a befőttesüvegtől semmiben sem. (Aztán majd jön medvedoki, és jól ledorongol :)
Amúgy blogketrecbe került a posztod az indexen :)

valkür 2021.02.05. 16:20:48

@Andrass9: Kösz. Eddig csak a hőkezelt műanyag tartott vissza a szuvidolástól, de most azt hiszem, megpróbálok dunsztos üvegben szuvidolni valami szép darab marhahúst. Már ha egyáltalán kijutok vásárolni :-(
ma már nem, szombaton tömeg van, vasárnap meg elvből nem vásárolok élelmiszert - se.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.05. 16:25:08

Ha belegondolunk, a konzerv is hasonlóképpen működik, csak éppen horganyzott (vagy valami bevonat van rajta) fém dobozban van. Az is eláll simán négy évig.
Ma leugrottam a kertbe sárgarépáért meg karalábéért. Meg van minden indulva. Lesz még ennek böjtje.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.05. 17:01:25

@Waka: Én nem is merek még semmit se csinálni (bár a feleségem hozott Perez uborkamagot). Ásni is kéne, de a derekam nem enged...

valkür 2021.02.05. 17:32:44

@Waka: @Andrass9: Nekem is meghozta a futár salátamagokat. Színes retek, bazsalikomok, és...... és?? ÉÉSSS, mit még?????

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
spárga és földicseresznye :-)
nagy, 20 literes malteros vödrökben elkezdem nevelni a spárgát. 3-4 év múlva talán tudok valahova költözni, addigra legyen előnevelt spárgám, ami gyorsan termőre fordul.
A földicseresznye meg azt álltja magáról, hogy ahol a paradicsom megél, ott ő is jól érzi magát.
Hát, majd meglássuk.

Okrát szerettem volna még, de ahonnan rendeltem, nem reagálnak. Megbízhatónak tűntek pedig, most elkezdhetek küzdeni, hogy visszaszerezzem a pénzem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.05. 18:37:32

@Andrass9: Hát sok kárt én sem tettem... :)
@valkür: Földicseresznyével még nem foglalkoztam, de tomatillo volt már, sőt, lesz is mindig, mert mióta egyszer volt, azóta mindig van. Évek óta nem is vetek, kikél, amit beások, ahol nincs láb alatt nagyon, meghagyom. Ma voltam a gazdaboltban, volt okra mag. Én most fodros kelre gyúrok. Az persze nem volt. Viszont vettem olyan kézifűrészt, hogy a 15X15-ös gerendát egy perc alatt átvágtam vele.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.05. 18:46:27

@valkür: Majd elfeledtem, sokat nem kell vele ügyeskedni, a fagyok elmúltával (nagyjából az uborkával egy időben), helybe vetve remekül elvan.

valkür 2021.02.05. 20:52:51

@Waka: Köszi a tippet. Tuti helyben lesz, egy nagy cserepet kap. Az okra tippet is köszi, megyek gazdaboltba, mert okrát nagyon szeretnék.
@Andrass9: nem, mert átkértem, hogy futárral szállítsanak. A benzinkutas csomagpont kért volna személyit. A futár 500 Ft-tal drágább mint a csomagpont, de mindegy.
A netes vetőmagboltos teljesen korrekt volt, nem akartam azzal büntetni, hogy visszamondom a megrendelést, átkértem hát futárra. Annyit írtam neki, hogy ilyen igazoltatós csomagponttal nem lenne szabad szerződnie.

valkür 2021.02.05. 21:04:26

@Waka: nahát!
Tomatillot is akarok :-)

szivar 2021.02.06. 03:39:32

@Andrass9: Ásóvillát próbáltad-e már?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.06. 09:43:45

@szivar: Amerikában használtam, itt nincs olyan szerkentyűm. Nem igazán forgatja meg a földet, csak olyan talajban tudtam jól használni, amit nem kellett már tovább lazítani.
Itt ősszel mélyásással megyek végig a veteményesen (értsd min 25cm mélyről forgatom ki a földet) nagy rögökben, amit a téli fagy szépen szétrepeszt. Ez volt régen a mélyszántás. Tavasszal azután beledolgozom a komposztot. Ezt régebben ásó vagy gereble és kapa segítségével, mostanában rotációs kapával. Eltelt vagy húsz év, mire finom morzsalékos talajt csináltam a veteménynek, közben meg eltűntek a hideg telek, amikor szétfagyna a rög. Meg is öregedtem lassan, így az őszi szántás már elmarad...
A fiam meg beleszeretett a rotációs kapába, meg a fűnyíróba (vagy csak így álcázza, hogy segítsen?) - már pár éve ő csinálja a nehezebb földmunkát.

szivar 2021.02.06. 11:22:57

@Andrass9: Szóval nem. :D Amit én készítettem, az még el is gereblyézik maga után... Bocsánat az önreklámért. Köll?

youtu.be/NyASLGOmEdM

kocsmagomba 2021.02.06. 12:30:18

Ez igen!
Nagyon jó ízléssel fűszerezted háromfelé a kompótot. A hozzágondolt receptek is nagyon tetszenek! Csakhogy ezek után majd meg kell írnod vendégposztban azokat is! Ezzel egyúttal feltaláltad a "folytatásos vendégposzt" műfaját, gratulálok! :)
Lehet, hogy nekem is ki kellene már próbálnom ezt a home office-t, az tesz kreatívvá. :) Lásd még cseh akadémikus tudósok kutatása, biztos vagyok benne, hogy home office-ban vannak:
index.hu/techtud/2021/02/06/ezert-tapad-a-kaja-a-tapadasmentes-serpenyobe/

Egy apró tanács. Helyes, hogy a szalonna kompótot végül sütve-főzve képzeled el. Ez azért mégse zsírban van, mégse konzerv, mégse fagyasztó. Gombász emberek, ha ilyen módon gombakompótot csinálnak házilag, akkor a biztonság kedvéért, felbontás előtt újra dunsztolják. Azután nyitják és használják fel.

valkür 2021.02.06. 13:04:25

@szivar: @Andrass9: No Dig Gardening? www.youtube.com/watch?v=TVoruCmpfUI www.youtube.com/watch?v=0LH6-w57Slw (ő módszer nagymestere. Csupa szív, kissé lassú beszédű)
Vagy magaságyás, amihez le sem kell hajolni?
Mondjuk, mindkettő fentihez töméntelen mennyiségű kész komposztra van szükség.

valkür 2021.02.06. 13:21:33

@kocsmagomba: ezt a felbontás előtti újradunsztolós tippet köszönöm, megfogadom a tanácsot! Eleve, könnyebb lesz felbontani. Jelenleg olyan feszesek a kupakok, hogy le kellene vésni az üvegről :-)

Hm, amig sok gombát hordtam haza, mindig fontolgattam befőzni a gombát, de valamiért csak ecetes recepteket találtam, azt meg annyira nem szeretem.

Ez a bájos kínai lány a jelek szerint tud annyit annyit, mint az egész cseh akadémia :-) www.youtube.com/watch?v=jwwbILZjVHU

Hogy ment az oltás?

valkür 2021.02.06. 13:27:22

@kocsmagomba: jah, a home office kreativitásra gyakorolt jótékony hatása kb 4-5 hónapig tart. Utána már a lassú elbutulás következik. Az ember szép lassan megkukul, csökkenni kezd a szókincse és a reakcióideje. A kognitív képességek is romlani kezdenek, hajlamos összekeverni a tervezést az álmodozással.
Szóval ha engem kérdeznek, hosszú távon max a munkaidő fele legyen home office. Pláne olyan szintű izoláció mellett, mint manapság.

valkür 2021.02.06. 14:20:13

@Waka: Tejószagú, csoda ez a katalógus. Túl csodás ahhoz az 5-6 nagy cseréphez képest, aminek helye van nálam.
Nna, majd, egyszer. :-)
Viszont Ausztráliában nyár van, kedvenc kertészmackóm éppen szilvát szüretel: www.youtube.com/watch?v=Jrq6RRZzpWY

kocsmagomba 2021.02.06. 14:34:59

@valkür:
"Utána már a lassú elbutulás következik. Az ember szép lassan megkukul, csökkenni kezd a szókincse és a reakcióideje. A kognitív képességek is romlani kezdenek, hajlamos összekeverni a tervezést az álmodozással."

Érdekes! Nekem ehhez, amit felsoroltál, még home office se kell. :D
Ó, azt a tojástekercselést már ki akarom próbálni egy ideje.

Ótás megvolt, mamák, papák nagyon örültek. A héten már voltak fodrásznál, kivasalták az ünneplős blúzt vagy inget. A 4 hét múlva esedékes összejövetelre szerintem sütni is fognak!!! :) Aranyosak voltak.

szivar 2021.02.06. 14:44:49

@valkür:
No dig és no till. Kicsiben nálam már működik. Az ásóvillámat már tavaly átalakítottam lazító és nem forgató eszközzé. A zöldségfélékhez kell a lazább talaj (jövőre már a növények fogják fellazítani a helyét). Már be van rendelve a sokféle gazmag(olajretek, mustár, mézontófű, egyebek)... Idén élesben és viszonylag nagyban(>500m^2) megy majd a kísérlet - feltéve ha odajutok. :/

"...csökkenni kezd a szókincse ..."
-Józsi bácsi! Igaz, hogy magának nagyon beszűkült a szókincse?
-F@szt!

kocsmagomba 2021.02.06. 18:13:32

A kocsmanép közül valaki szokta nézni a szombat délutáni kötelező "irodalmat" a Duna TV-ben? (tv készülék nélküliek a médiaklikken?)
mediaklikk.hu/fomenu/

valkür 2021.02.06. 21:04:09

@Waka: :-) Neki könnyű, horgászik is, van halfej bőven.
A másikhoz meg szerintem inkább tarts kacsát. Felzabálják a csigát, tojást tojnak belőle így lesz mivel trágyázni a paradicsomot :-) Dupla haszon.

valkür 2021.02.06. 21:15:45

@valkür: nem, de a neten bele-bele fogok nézni. mind a két pasit csípem.

kocsmagomba 2021.02.06. 21:19:28

@valkür: nem hittem a műsorban, de meglepően jók a receptek, illetve nem meglepően. Széll jó szöveget nyom, meglepően jó tanár lenne belőle, Anger meg nagy király, laza, nagyon szeretem. Hiába no, a főzés intelligencia kérdése volt és lesz.

kocsmagomba 2021.02.06. 21:22:50

@valkür: ma például kakas-véreshurka készült. Csak azért említem errefelé, mert én egy csirke-véreshurkát küldtem egyszer Andrásnak, de még nem került ki ha jól emlékszem. Jó, az enyém közelébe sincs annak... :))) Azek után szégyellném is az enyémet kiposztolni! :DD

kocsmagomba 2021.02.06. 21:27:43

@valkür: ja, meg sokak régi ismerőse, Gál Józsi volt a mai vendégük...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.06. 21:58:37

@kocsmagomba: Csak említetted, de a képekeket soha nem küldted el. Nyoma sincs a számítógépemen. A szöveget megtaláltam. 2017-ben küldted ...

kocsmagomba 2021.02.07. 08:21:11

@Andrass9: Igen, közben én is túrtam. Megvan a szöveg, hát így utólag elég béna, az úgy nem is jó, és megvannak a fázisfotók. A tálaló kép veszett el, pedig az fontos. Nem baj, majd egyszer visszatérek a témára. Köszi, hogy megnézted.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.07. 11:02:40

@kocsmagomba: Én már 30 éve kiszereltem a "Delete" gombot a klaviatúrámból :) Vagy 12 Terrabyte van ezen a gépen, de csak a 2 TByte levelezésre (21 év terméke) és a 300 GByte blogkocsma fileokra eresztettem rá a keresőt a reshurka szótöredékre (az ékezet bezavart volna).

kocsmagomba 2021.02.07. 12:11:10

@Andrass9: Ez a különbség köztünk: én soha nem használom a Delete gombot, csak és kizárólag a Shift+Delete kombinációt! :) Persze, ugyanakkor minden megvan 2-3 példányban. Ezzel a képpel valószínűleg az történt, hogy nem lett azonnal áttöltve a gépemre. Pár nappal később a hátizsákomat mosógéppel kimostuk, abban volt a kis fényképező, amivel akkoriban fényképezgettem. Járt már így telefon is nálunk, sebaj. Érdekes, hogy a pénzt így nagyon szépen tisztára lehet mosni, de ezek az adathordozók nem bírják az adat tisztítást. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.07. 19:32:17

@valkür: Oszt, hova tegyem? A kertből ellopják, a tizediken meg macerás. :D

valkür 2021.02.17. 00:00:20

medvekompót. itt egy év eltarthatóságot mond a srác www.youtube.com/watch?v=2BR1ZPffzL0

kocsmagomba 2021.02.17. 12:59:20

@valkür: amindenit. Simán szilvabefőttnek nézném. :) Milyen lehet a medvehús? Jaj.

valkür 2021.02.17. 13:21:44

@kocsmagomba: Azt mondja, hogy "tender", tehát lágy, omlós, puha. A következő részben a mackó háját süti ki. Ott azt mondja, hogy olyan puha, hogy már a kéz melegétől olvadni kezd - erről én a kacsa- vagy libahájra asszociáltam.
De hogy milyen íze van, hát hogy az megtudjuk, ahhoz vadásznak kellene lenni Amerikában :-)
Kikapcsolódásnak azért nem volt rossz ez a videó :-)

szivar 2021.05.08. 16:25:17

De már csak-csak ideje vagyon megkérdezni... Milyenre sikerült?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.09. 19:57:36

@szivar: Ahogy mondod! Február óta már igazán beérhetett az a kompót ...
Beszámolót szeretnénk!!!

valkür 2021.05.11. 21:42:01

@szivar: @Andrass9: Ok, tényleg ideje megnézni, hogy áll. a hétvégék összerakok valamit az egyikből. Még nem tudom mi lesz, attól függ, milyen zöldséget kapok a piacon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.11. 21:51:02

@valkür: Megtennéd, hogy dokumentálod? Akkor lehetne follow-up posztot csinálni belőle!

valkür 2021.05.25. 12:24:14

A malackompótok sajnos nem élték túl. Nem futottak ki, de a kupakok felpuhultak, és savanykás szagúak a húsok.
Az orosz kamrák nyilván hidegebbek, mint az én garzonom szekrény méretű kis spájza a lakás közepén.
Szóval marad a fagyasztó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.25. 14:33:01

@valkür: Úgy nézem a képeken, hogy túl sok levegő maradt az üvegekben. Ami még csak hagyján, ha az a tetején van, de a hús teljesen víz alá kerül, de látok buborékot az oldalán a hús és az üveg között.
Nagy kár érte, mert sok munkát beletettél :(

valkür 2021.05.25. 14:42:11

@Andrass9: így szólt a recept, nem írta, hogy fel kéne önteni vízzel.
Egy próbát megért. Legközelebb maradok a gyerekkorban megtanult 'lesütöm és felöntöm forró olvasztott zsírral' módszernél. Oldalast és kolbászt raktunk így el, bödönben.
Márciusban egyébként még horpadtak voltak a kupakok, szóval pár hetet kibírtak.
Most is inkább csak olyasmi savanyú szaguk van, mint egy megbuggyant levesnek.

szivar 2021.05.25. 14:54:05

@valkür: Kár érte. De még le lehet főzni pálinkának. :]

Lehet, hogy úgy kellett volna elrakni, mint a lecsót. Üvegbe bele, utána zsírral 'ledugózni', oszt' rá a kupak.

valkür 2021.05.25. 15:36:22

@szivar: :-) a malacpálinkától elég disznórészegnek lehet lenni :-)

valkür 2021.05.25. 15:41:00

Jah, tényleg kár érte, ritka szép húsos császár volt.
A rózsaszín rész -ami ugye elméletileg izom és feszesebbnek kéne lennie mint a zsíros rétegnek- gyakorlatilag elolvadt az üvegben. Ki sem lehet szedni az üvegből, a babérlevél az egyetlen, ami egyben maradt. Az összes többi gyakorlatilag egy egységes krémmé alakult. Lehet, a fermentáció miatt, nem tudom.

szivar 2021.05.25. 15:55:52

@valkür: Melegszendvicskrém? :D

szivar 2021.05.25. 19:33:51

@Andrass9: Igazad lehet. A babbérlevél nem a legszerencsésebb választás ilyen krémekbe. :D

valkür 2021.05.25. 19:46:21

@szivar: jajj, visítva röhögök, fáj az oldalam :-D

valkür 2021.05.25. 21:39:58

Úristen, több mint egy év után holnap este színházba megyek.
tavaly márciusban, pont a lezárás előtt voltam operában. inkább koncert volt mint színház. Csak azért tartották meg, mert modern opera, és annak a közönsége bőven 50 fő alatt van :-(
Meg nyáron, a Gellért-hegyen.

És most végre megint színházba megyek, jegyszedővel, ruhatárral, székekkel, szünetben a WC előtt sorban állással (nyilván, csodálkoznék, ha nem így lenne)

valkür 2021.05.25. 23:44:17

Update!!!
Csak az ázsiai savanyodott kenőcsösre.
A mediterrán majdnem teljesen jó állapotban van, a szaga sem volt olyan borzasztó savanyú. A hús, a bőr, egyben van, szeletelhető. Azért azt is kikukáztam, nem eszünk sziszegős befőttet.
A natur viszont teljesen egyben van, annak a kupakja is feszes, első nekifutásra letekerni sem tudtam, akkora vákum van benne. Nem is erőltettem, beköltöztettem a hűtőbe, a hétvégén csinálok belőle valamit.

valkür 2021.05.26. 11:25:24

@Andrass9: Igen. Teljesen be van rajta cuppanva a kupak, csak a kupakfogóval tudtam megmozdítani. Szombaton vagy vasárnap abból főzök.

Csak gyanítom, hogy a szója szósztól buggyant meg az ázsiai.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.26. 15:36:37

@valkür: Hát, ne haragudj, de már a képekből itélve se csuda, hogy megbuggyantak...
Elfelejtetted, hogy színig töltsd folyadékkal, mielőtt dunsztolod. Szerintem. Ez viszont látszik a képeken is ...

valkür 2021.05.26. 22:44:07

@Andrass9: nem felejtettem el, nem volt benne a videóban. Belegyömöszölte a húst és a fűszereket az üvegbe és lezárta azzal az érdekes orosz szerkentyűvel, ami nem csavaros, hanem ahogy tekeri körbe, az aluminium kupak rágyógyul az üveg szájára.
A kétfajta fűszerezéssel tértem el, a mézes kupakos tikkre a leírás alapján készült. És az az egy meg is maradt, a másik kettő buggyant meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.27. 09:04:07

@valkür: Bocsánatot kérek a gyanúsítás miatt. Feltételeztem, hogy józan ésszel követted a leírást, nem pedig vakon :)

valkür 2021.05.27. 11:59:05

@Andrass9: A józan ész majd még csak eztán jön, ha levontam a tanulságokat :-)

szivar 2021.05.27. 16:12:50

@valkür: Az élet egy kegyetlen tanár. Először osztályoz, utána leadja a tananyagot.
süti beállítások módosítása