Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (32) almaecet (18) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (12) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (47) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (31) bőrősháj (2) bors (302) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) Chipotle (2) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (60) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (39) fánk (3) farhát (4) Farkas András (26) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (26) fehérbors (50) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (431) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (91) gyömbér (115) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) hagyma (322) hagymakarika (2) hagymalevespor (7) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (88) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (16) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (77) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (29) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (153) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (118) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (91) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (73) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (128) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (11) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (34) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (82) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (43) rizsbor (4) rizsecet (5) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (47) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (76) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (164) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (307) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (6) szegfübors (35) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (49) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (36) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (87) tejfel (61) tejföl (84) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (219) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (25) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (74) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Amarillisz ismét

2021.02.01. 07:00 Waka

Írtam már ebben a tárgyban egy posztot, de most éppen aktuális lett megint a téma. Sok évvel ezelőtt örököltem egy tucatnyi amarillisz hagymát. Ugyan minden évben adtam belőlük ennek-annak, a sarjakból folyamatosan neveltem újakat. A 15 cserép és a három balkonláda már kezdett túl sok helyet foglalni, ezért drasztikus lépésre szántam el magam, és öt hagyma kivételével az összeset elosztogattam. A hagymákhoz mellékeltem egy "használati utasítást", ezt osztom most meg a nagyérdeművel.

 8.jpg

Az Interneten – mint minden tárgyban – ezzel kapcsolatban is fellehető mindenféle okosság. Még az is lehet, hogy némelyikben van némi igazság, itt most azt foglalom röviden össze, én hogyan szoktam nevelni az amarilliszt.

A hagymákat télen ültetem el. Néha decemberben, a téli szünetben, gyakrabban inkább januárban. A nagyobb hagymák 20 cm magas, 20 cm átmérőjű műanyag cserépbe kerülnek, a sarjak (erről majd később) és a kisebb hagymák balkonládába.
Az általános virágföldet csak úgy magában nyugodtan el lehet felejteni. Ha mindenképpen bolti földet akarunk használni, vegyünk palántaföldet, az egészen jó. A legjobb, ha 1/3 rész erdei- vagy kerti földet, 1/3 rész általános virágföldet és 1/3 érlelt marhatrágyát (nem granulátumot!) keverünk össze. A zsákokat ültetés előtt egy héttel ki kell nyitni, hogy a nedvesség kicsit elillanjon belőlük. (Nedvesen nem lehet szitálni.) A földeket 1 cm-es szitán átszitáljuk, összekeverjük, majd újból átszitáljuk, hogy jól elkeveredjen. Az általános virágföld tele van nádgyökér darabokkal és agyaggombócokkal. Az erdei és kerti földet tanácsos sterilizálni. Ehhez egy használaton kívüli tepsi vagy rossz lábas tökéletesen megfelel. Kisebb adagonként meg kell sütni. Télen, mikor sokat használjuk a sütőt, a kaja után kisebb adagokban (nedvesen!) be kell rakni a sütőbe. Fél óra alatt kipurcan benne minden baci, vírus, gomba, rovar és gyommag. Én rendszerint azt csinálom, hogy az előző évi földet keverem össze általános virágfölddel és a trágyával.
A cserép aljába újságpapír korongokat szoktam vágni, hogy a föld lyukakon ne hulljon ki. Később már összeáll a föld és benn marad. A hagymákat teljesen a földbe süllyesztem, csak a nyakuk áll ki. Ezzel egy időben 3 db 60 cm-es, ceruzavastagságú pálcát szúrok le háromszög alakban a cserép szélén a földbe. A pálcákat zsineggel körbe kötöm, ahogy nőnek a levelek, egyre magasabban. (2 kötés elég szokott lenni.) A téli fényhiányos időszakban (akkor is, ha az ablakban van a növény!) a levelek nagyon felnyúlnak, és később a mozgatásnál könnyen letörnek. A cserép alá megfelelő méretű tálcát kell tenni. Ültetés után lassan adagolva be kell öntözni, míg a víz a tálcában meg nem jelenik. Ezt másnap meg kell ismételni.
Innentől alig van vele dolog. Hetente egyszer elég öntözni.

Először egy két levél kezd el hajtani, aztán hamarosan megjelennek a virágok. A nagyobb hagymák két virágot is hozhatnak, akár négy-négy bimbóval. A virágok a fény felé fognak nyújtózkodni, ezért célszerű néhanapján megforgatni a cserepeket. Lehet gyönyörködni, meg képet posztolni.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg10.jpg9.jpg11.jpg

Célszerű a növények alá újságpapírt teríteni, hogy felfogja a virágokból lecsepegő nektárt.

A fagyok elmúltával ki lehet tenni a szabadba a növényeket. Ilyenkor fognak jó szolgálatot tenni a pálcák. Ekkorra már 50-60 centis levelek is lehetnek. Napos helyre tegyük. Öntözni innentől heti 2-3 alkalommal kell, mindig felülről. Nem baj, ha megáll alatta a víz, tapasztalatom szerint jól viseli a pangó vizet. El kell kezdeni tápoldatozni is, mert ilyenkorra már elfogy a tápanyag a földből. Ne feledjük, hogy ebben az időszakban gyűjti össze a növény a hagymában a tápanyagot, ami meghatározza a következő évi virágok mennyiségét és nagyságát. A Wolldünger Linz 14-7-21 kiválóan megfelel. 10-14 naponta alaposan oldjunk fel 10 liter vízben egy púpos kávéskanál (cca. 2 g) műtrágyát, és öntözzük meg vele a növényeket. (Ez a műtrágya egyébként szinte mindenféle növény számára jó.) Hosszabb időt is elvisel öntözés nélkül, de nagyon jót nem tesz neki. Jó módszer a kertbe való kiültetés. Ilyenkor egyszerűen a cseréppel együtt a földbe süllyesztjük, így nem szárad ki olyan könnyen a földje. Ügyelni kell azonban a csigákra, mert piszkosul szeretik, és simán csutkára rágják a leveleket. Csigairtó szerrel lehet védekezni ellenük, de vigyázni kell vele, mert emberre, állatra egyaránt veszélyes. Nagyobb eső után a csigairtót pótolni kell.
A fagyok beállta előtt az amarilliszt be kell vinni. Kiszedjük a földből, és hűvös, száraz helyen tároljuk (pince). A leveleket hagyjuk maguktól leszáradni, ilyenkor a hagyma a bennük lévő tápanyagot is visszaszívja.
Aztán jön a tél, és kezdhetjük elölről. A hagymák minden évben hoznak pár sarjat. Ezeket letörjük, balkonládába ültetjük, és pár év alatt virágzó hagymát nevelhetünk belőlük.
Nagy vonalakban ennyi.

57 komment

Címkék: amarillisz virágföld érlelt marhatrágya

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9216408334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2021.02.01. 10:51:56

Gyönyörűek.

Házas vagy pucér csiga van arrafelé? Egyszerű mészpor szórás a cserép körül nem segít? Eső azt is lemossa nyilván, de ócsó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.01. 11:41:27

@kocsmagomba: A mészpor se lenne rossz, de nem öli meg a csigát, csak távol tartja. Én meg jobban örülök, ha a meztelencsigák felfordulnak - akkor szaporodni sem tudnak ...

valkür 2021.02.01. 12:51:09

Gyönyörűek. Nagyon szépek, én is szeretem az amariliszt.

ahogy olvasgatom, a meztelen csigák ellen a leghatásosabb néhány kacsát tartani, azok szeretik nagyon. Akkor persze mérgezni nem szabad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.01. 13:46:57

@valkür: Nem eléggé figyelmesen olvasgatol. Csak a japán futókacsa szereti a meztelen csigát. Németországban például lehet bérelni is párat :)
A többi undorral elfordul tőle ...

kocsmagomba 2021.02.01. 13:50:56

@valkür: Igen. Már ezen a blogon is tárgyaltuk sok évvel ezelőtt a kacsákat. Ez a futókacsa lenne, nem a hagyományos magyar fajták. Én már akkor is mondtam, hogy tartanék ilyet, ha lenne mifelénk meztelen csiga. De nincs! Csak házas. Ez kérem rendes katolikus vidék... :D

Sajnos az amarillisz bármilyen szép, nekem szomorú emlékeket hordoz, viszont ez itt olyan szép, hogy lehet mégis kipróbálom.

valkür 2021.02.01. 15:03:24

a sün és a béka is megeszi.
és van egy cuki skót kertész, az is sima kacsákat terelgetett az egyik videójában az ágyások között. Azt mondja, ők a legjobbak, mert a veteményest nem bántják. Estére megkeresem.
@Andrass9: Ez mekkora üzleti tipp. ha innen kirúgnak, kacsakölcsönző vállalkozást indítok.

valkür 2021.02.01. 15:09:01

jah, ez ugyan nem amarilisz, de szép is, virág is, finom is. Igyatok hibiszkusz teát. Nem a filtereset, hanem gyógynövény boltokban lehet kapni a szárított virágot. Isteni finom, sűrű, édeskés-savanykás teája van, olyan sűrű és olajos érzéssel, mintha vörösbort innál.
És a végén a szirmokat meg lehet enni.
hidegen is finom.

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.01. 17:45:31

@Andrass9:

Ez nem igaz, mert az én néma kacsáim nem futó fajták, és szeretik a hajléktalanokat. Az elmúlt szezonban nem sok jutott nekik, mert alig találtam néhányat. Sőt a tyúk is megeszi, mert fehérje.

valkür 2021.02.01. 17:50:51

Ó, istenem. rendeltem pár csomag színes retekmagot, bazsalikomokat, ilyesmit. kicsit több, mint 3.000 Ft értékben. Azt irja a bolt, hogy legyen nálam személyi, mert a csomagpont fel fogja írni a számát.
Pár csomag retekmagért engednem kéne, hogy egy futár igazoltasson.
az eszem megáll.
majd veszek retekmagot boltban.
De tényleg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.01. 18:09:28

@kocsmagomba: Errefelé mindenféle van, és mind szereti is. Emlékszem, az amarillisz egyik levele áthajolt a csigaméreggel húzott "bűvös körön", szépen átmásztak rajta, és másnapra tövig volt rágva az egész.
@valkür: Az egyik kollégának az összes paprikapalántáját lelegelték a kertbe beszabadult kacsák. Talán valami tájfajta lehet. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.01. 18:11:33

Tegnap elkészült a sajtos rúd, most sül az ANZAC keksz. Szerdán lesz mivel megkínálni a kollégákat.

valkür 2021.02.01. 18:15:44

@Waka: Nézd meg fent azt a videót. Ha nem is értesz mindent, érdemes. Már csak a kertész miatt is. Meg hátha felismered azt a kacsafajtát, amelyik nem tesz kárt az ő veteményében. Mondjuk ő este deszkákat szokott lefektetni a fűre, reggelre odagyűlnek a csigák, csak fel kell fordítania, és ott a terülj-terülj asztalkám a kacsanépnek.
Egyébként ebből a szempontból a sünök tűnnek a legártalmatlanabbnak. A tyúk is kikapar meg kicsipked mindet, azt tudom én is nagyon jól. Kaptam eleget, ha nem figyeltem és beszabadultak a kertbe.

Azért ez a csiga-írtó némakacsa biznisz szöget ütött a fejembe. el nem bírom mondani, mennyire unom néha az adatbázisokat meg a folyamatábrákat.

valkür 2021.02.01. 18:18:54

@valkür: @Waka: Már tudom.
én tegnap két erősen barnult banánból csináltam zabpelyhes kekszet. Nem egy nagy durranás, de arra jó, hogy a kávé mellé egyek egy falat édeset, ami nem tömény cukor.

kocsmagomba 2021.02.01. 18:39:19

@Waka: Azért vigyél valami folyadékot is nekik, nehogy túl száraz legyen. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.01. 21:30:01

@kocsmagomba: Hogyisne!!! Azt csak teleportálja nekem. Ide.

kocsmagomba 2021.02.02. 11:55:26

@valkür: ez tényleg durva, valamikor a homár blogon is volt róla szó, de nem emlékszem, hogy lett volna megoldás.
Azóta viszont van ez a Foxpost és társai, amit Andrásunk is javasol itt a könyvvel kapcsolatban, oda csak telefonszám kell, ha jól értem. Onnan kell rendelni, ahol ezt már használják. Kár, hogy csülökpörköltet nem lehet ezzel küldeni... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.02. 12:31:49

@kocsmagomba: Szerintem csülökpörkölt is mehet, ha eléggé kocsonyás és megszilárdult, de a kupakos befőttesüveg is működik :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.02. 17:45:01

@valkür: Volt már itt a blogon. András feleségétől kaptam a recept, kipróbáltam, és azóta ez a rendes névnapi/születésnapi sütemény. Nagyon egyszerű elkészíteni, mosogatással együtt másfél óra alatt megvan, sokáig eláll, ergo napokkal korábban meg lehet sütni.
@kocsmagomba: @Andrass9: Egy üveg Fanta, egy kóla. Még csak az hiányzik, hogy alkoholgőzt szuszogjon a fél banda délután az ügyfelekre.

kocsmagomba 2021.02.02. 18:41:04

@Waka: Délután? Ügyfelek? Rendes munkahelyen ebéd után új ügyekkel nem foglalkoznak!!! :D

valkür 2021.02.02. 19:23:50

@kocsmagomba: jó hogy mondod. Megyek is, megebédelek. MOST.
Uhh.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.03. 00:06:35

@Andrass9: @kocsmagomba: Mi sajnos nem vagyunk rendes munkahely. Akkor kell elintézni a melót, mikor éppen ideje van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.03. 22:03:44

@kocsmagomba: Hogy egészen pontos legyek, egyedül kell vinnem a saját szakterületem, ezért nem halogathatok semmit, mert összetorlódik, aztán soha nem keveredek ki belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.04. 06:23:58

@Waka:

Iagazd van, de MINDEN munkát akkor kell elvégezni, amikor éppen ideje van. Nincs kivétel.

Viszont szépek a virágaid.

És mindenkinek jó reggelt.;D

offforever.blog.hu/2021/02/04/vajon_a_pokol_exotherm_leadja_a_hot_vagy_endotherm-e_folveszi_a_hot_d#more16413238

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.07. 19:45:15

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor megyek hozzád kacsát bérelni! Állítólag a te kacsád megeszi azokat a rondaságokat ...

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.08. 08:53:35

@Andrass9:

Sajnos a zöldséget is, nem válógatósak. De nálunk nem olyan csiga van, mint amit a videón láttam, erre az a fajta nincs. Nálunk nagyra növő fajta a divat.
Sajnos a tyúk sem válogat, elsőként nem a tyúkhúrt, hanem a sóskámat csipegették le. Van ízlásük, pedig a tyúkhúr gyógyszer alapanyag. Hiába, buta tyúkok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.08. 09:17:59

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor maradok a japán futókacsánál, az sokkal válogatósabb: csak a meztelen csigát enné, és nem bántja a zöldséget :) Most már csak az a kérdés, honnan szerezzek.
@valkür: nem akarsz vállalkozást nyitni?

kocsmagomba 2021.02.08. 12:57:47

@látjátok feleim szümtükkel:
Minden nagy csiga kicsi volt egyszer... :D
Fideszes csigád is van? A narancsszínű...
Sokan nem hiszik el, de a lakóházam körül és a környéken nincs csupasz csiga. Valamiért nem él meg. Rengeteg házas csiga van, éticsiga, meg az a másik csíkos ligeti csiga. Bezzeg a közeli mátrai erdőkben! Alig tudok csigamentes gombát szedni! Ott meztelenkednek rajta állandóan. Narancsosak is.
Olvastam egy biokertésznél, hogy szedjük össze a meztelenkedőket a kertben és vigyük messzire az erdőbe. Meg a jó k... a...!

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.08. 13:15:27

@kocsmagomba:

Wiki képe alapján nagy házatlan csiga él erre. Jó 10 centisre nő még a kicsike is.:D

valkür 2021.02.08. 13:53:05

@Andrass9: De, erősen gondolkodom rajta.
@látjátok feleim szümtükkel: Jézusom, merre laksz, nehogy véletlenül odaköltözzek. 10 centis meztelen csiga, jajj. Elég a megye/járás is, nem kell pontos kordináta.
Asszem, csak nyár vége felé fogok házat keresni, nehogy egy ilyenbe belefussak. Álmodozok 40 éve, kuporgatok 30, aztán felzabálják a csigák. borzasztó még belegondolni is.

kocsmagomba 2021.02.08. 14:00:32

@valkür: Vigyázz! Egy ilyen csiga ráesik a háztetőre, hát beszakítja! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.08. 16:34:27

@kocsmagomba: Szerintem meg vigyük a narancsos házak kertjeibe ...
Ja, bocs - ezt nem illik!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.08. 16:37:48

@valkür: Mi idestova 5 éve küzdünk velük. A veteményben megoldódott a probléma a fekete talajtakaró fóliával, mert azon megsülnek a kis genyók! A feleségem virágosát meg csak ezzel a most betiltandó anyaggal tudtam csigabiztossá tenni. És valóban: legalább 10 centisek, és 2cm vastagok - hogy a radai ...

valkür 2021.02.08. 22:03:42

@Andrass9: próbálj meg egy süncsaládot beszokatni a kertedbe. Régen egy házinénimnél volt, rengeteg férget megettek. És mivel éjszakai életet élnek, nem is zavarnak, nappal nem is látod őket. Tudni kell hol van a fészkük és azt a kis területet békén hagyni. Télen beássák magukat az avarba, nincs velük semmi gond. Enni sem kell neki adni, el sem lophatják őket, mint a kacsákat.
A lakhatásért cserében szépen tisztán tartották a kertet.

kocsmagomba 2021.02.08. 22:19:59

@valkür: ez jó ötlet, nálam szoktak balhézni, de nem maradnak sokáig. Mindig lelépnek. Valami süntelep kellene, hogy ne maradjak nélkülük süntelen. :)

valkür 2021.02.08. 22:48:38

@kocsmagomba: Házinéninél is éjszaka volt a nagy hepaj :-) rájártak a macskakajára. Néha nyitott ablaknál olyan szuszogásra ébredtem, hogy a frász jött rám. Hát őkelmék rajcsúroztak a tornácon, a macskatányérok körül ropták a bugit.
Cuki állatok egyébként, nagyon helyesek voltak.
Érdekes, egy ősöreg vályogház volt, de nem voltak egerek. Amikor két utcával arrébb költöztem, nem győztem írtani őket.
Mondjuk lehet, hogy az inkább a macskáknak volt köszönhető. De nem volt se fülbemászó, se hernyó, semmi ilyen féreg sem.
Ha egyszer lesz kertes házam és netán beköltöznek, tuti mindent el fogok követni, hogy jól érezzék magukat nálam.

szivar 2021.02.09. 04:34:58

@Andrass9:
Nálam ott mentek el otthonról amikor meglepték a fóliaalagútban a salátát (a levelei között az aprók bujkáltak, kívülről meg a nagyok zabálták), utána a jobb idők beálltával csupaszra zabálták a metélőpetrezselymet. Szóval megmérgelődtem és egy locsolókanna vízbe (12 L) raktam ~másfél evőkanál klóros fertőtlenítőt (valami por állagú izé). Azzal szépen meglocsoltam a haszonnövényeket.

Azt azért látni kell, amikor a nudistacsiga ép jóízűen szunyókál a hűvösben, egyszer csak felkapja a fejét, kitolja a szemeit és (hozzá mérten) nagy sebességgel elkezd rohanni. Sajnos a sprint az nem válik be nekik, mintegy méter után kifulladnak. :D Viszont az emigyen kezelt csigákat nem eszik meg a haverjaik sem. Következő héten megismételtem ezt a kezelést és azon a nyáron én már meztelencsigát nem láttam... Sajnos klórérzékeny növényeknél nem működik ez a recept.

Amúgy az egyik (volt)kolléga szerint meg lehetne próbálni belőlük a pacalpörköltet. Az egyik falat jobban csúszna, mint a másik... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.09. 08:40:19

@valkür: Van süncsalád már sok-sok éve :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.09. 08:46:31

@szivar: Annak a volt kollégának vigyél egy vödörnyit :)
A koraesti és reggeli séta egy sószóróval (csak pár apró kristály kell) egy héten át - teljesen megtisztult a kert (amíg ki nem keltek a tojásaik/petéik) - akkor lehet előről kezdeni, de már csak kevesebb van. Viszont ez a csigaszer elég jó, és még nagyjából esőálló is.
Sajnos a klór majdnem minden haszonnövény ellensége ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.09. 08:48:37

@szivar: Ha fóliád van, azt meg tudod védeni a kerületén körbeszórt mészporral. A népnemzethy hiedelem szerinti tojáshéj csak vicc: rengeteg kéne, nem bomlik le! és a csiga is röhög rajta, mert csiklandozza a talpát:)

szivar 2021.02.09. 15:00:53

@Andrass9: Ha frottírtörülközőből lehet főzni, akkor ezekből is. :D
Nálunk a baromfiak miatt sem ajánlatos csigaölőszert használni, ezért maradt ez a megoldás. Próbáltam a meszet és a fahamut is. Egészen az első esőig vagy locsolásig működik is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.09. 18:21:22

@szivar: Erre találtam ki, hogy félbevágott ereszcsatornát teszek fölé - akkor nem ázik meg!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.09. 20:24:03

@Andrass9: @szivar: Millió lehetőséget kipróbáltam, mert egyszerűen nem bírom a kertben azokat a dögöket!!!

szivar 2021.02.10. 06:52:52

@Andrass9:
Idén, ha megjelennek, akkor készítek nekik kényelmes halóhelyet. Hűvös és nyirkos, nyáron szeretni fogják. Mondjuk egy darab deszka, alálocsolva, egy kicsit feltámasztva, hogy kényelmesen beférjenek... S utána meglocsolom őket, fényes nappal a varázsszerrel. [muhhahaha - zárójelben sátáni kacaj]

valkür 2021.02.10. 07:09:22

@szivar: hát én ebből a sztoriból írnék egy thrillert.

valkür 2021.02.24. 20:53:07

Van valakinek bevált módszere tőzeglegyek ellen?

úgy látszik, sikerült fertőzött virágföldet beszereznem :-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.24. 21:16:30

Gyönyörű lett a Wakától kapott Amarillisz !!!!

valkür 2021.02.24. 22:00:03

@Andrass9: Köszönöm szépen!
Az almaecetet azonnal ki is helyezem. Remélem használ.
Ha mégsem, akkor Biokill.
Biokill.
El ne felejtsek Biokillt venni.
Biokill.
.
.
.
.
.
Biokill.

kocsmagomba 2021.02.24. 22:16:17

@valkür: ez rosszabbul hangzik, mint egy Domestos reklám, ahol mindenki meghal... :D

valkür 2021.02.24. 22:20:42

@kocsmagomba: Ezek meg is fognak halni, ha máshogy nem, egyenként fogdosom össze őket.
hörr, görr, csitt-csatt, Krrr.
Jobb nekik, ha belefulladnak az almaecetbe, akkor legalább előtte volt pár jó másodpercük.
süti beállítások módosítása