Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @Fenchurch68: Szépek!!!! (2021.09.25. 19:13) Bécsi palacsinta
  • Andrass9: @Boar.: Ahogy mondod! Kedvenc szomszédasszonyunk öccse főz remek hallevest! Ráadásul csak a maga f... (2021.09.25. 19:11) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • Andrass9: @Juaniita: Egészségedre váljon!!! (2021.09.25. 19:09) Tökéletes májkrém maradék resztelt májból
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Amarillisz ismét

2021.02.01. 07:00 Waka

Írtam már ebben a tárgyban egy posztot, de most éppen aktuális lett megint a téma. Sok évvel ezelőtt örököltem egy tucatnyi amarillisz hagymát. Ugyan minden évben adtam belőlük ennek-annak, a sarjakból folyamatosan neveltem újakat. A 15 cserép és a három balkonláda már kezdett túl sok helyet foglalni, ezért drasztikus lépésre szántam el magam, és öt hagyma kivételével az összeset elosztogattam. A hagymákhoz mellékeltem egy "használati utasítást", ezt osztom most meg a nagyérdeművel.

 8.jpg

Az Interneten – mint minden tárgyban – ezzel kapcsolatban is fellehető mindenféle okosság. Még az is lehet, hogy némelyikben van némi igazság, itt most azt foglalom röviden össze, én hogyan szoktam nevelni az amarilliszt.

A hagymákat télen ültetem el. Néha decemberben, a téli szünetben, gyakrabban inkább januárban. A nagyobb hagymák 20 cm magas, 20 cm átmérőjű műanyag cserépbe kerülnek, a sarjak (erről majd később) és a kisebb hagymák balkonládába.
Az általános virágföldet csak úgy magában nyugodtan el lehet felejteni. Ha mindenképpen bolti földet akarunk használni, vegyünk palántaföldet, az egészen jó. A legjobb, ha 1/3 rész erdei- vagy kerti földet, 1/3 rész általános virágföldet és 1/3 érlelt marhatrágyát (nem granulátumot!) keverünk össze. A zsákokat ültetés előtt egy héttel ki kell nyitni, hogy a nedvesség kicsit elillanjon belőlük. (Nedvesen nem lehet szitálni.) A földeket 1 cm-es szitán átszitáljuk, összekeverjük, majd újból átszitáljuk, hogy jól elkeveredjen. Az általános virágföld tele van nádgyökér darabokkal és agyaggombócokkal. Az erdei és kerti földet tanácsos sterilizálni. Ehhez egy használaton kívüli tepsi vagy rossz lábas tökéletesen megfelel. Kisebb adagonként meg kell sütni. Télen, mikor sokat használjuk a sütőt, a kaja után kisebb adagokban (nedvesen!) be kell rakni a sütőbe. Fél óra alatt kipurcan benne minden baci, vírus, gomba, rovar és gyommag. Én rendszerint azt csinálom, hogy az előző évi földet keverem össze általános virágfölddel és a trágyával.
A cserép aljába újságpapír korongokat szoktam vágni, hogy a föld lyukakon ne hulljon ki. Később már összeáll a föld és benn marad. A hagymákat teljesen a földbe süllyesztem, csak a nyakuk áll ki. Ezzel egy időben 3 db 60 cm-es, ceruzavastagságú pálcát szúrok le háromszög alakban a cserép szélén a földbe. A pálcákat zsineggel körbe kötöm, ahogy nőnek a levelek, egyre magasabban. (2 kötés elég szokott lenni.) A téli fényhiányos időszakban (akkor is, ha az ablakban van a növény!) a levelek nagyon felnyúlnak, és később a mozgatásnál könnyen letörnek. A cserép alá megfelelő méretű tálcát kell tenni. Ültetés után lassan adagolva be kell öntözni, míg a víz a tálcában meg nem jelenik. Ezt másnap meg kell ismételni.
Innentől alig van vele dolog. Hetente egyszer elég öntözni.

Először egy két levél kezd el hajtani, aztán hamarosan megjelennek a virágok. A nagyobb hagymák két virágot is hozhatnak, akár négy-négy bimbóval. A virágok a fény felé fognak nyújtózkodni, ezért célszerű néhanapján megforgatni a cserepeket. Lehet gyönyörködni, meg képet posztolni.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg10.jpg9.jpg11.jpg

Célszerű a növények alá újságpapírt teríteni, hogy felfogja a virágokból lecsepegő nektárt.

A fagyok elmúltával ki lehet tenni a szabadba a növényeket. Ilyenkor fognak jó szolgálatot tenni a pálcák. Ekkorra már 50-60 centis levelek is lehetnek. Napos helyre tegyük. Öntözni innentől heti 2-3 alkalommal kell, mindig felülről. Nem baj, ha megáll alatta a víz, tapasztalatom szerint jól viseli a pangó vizet. El kell kezdeni tápoldatozni is, mert ilyenkorra már elfogy a tápanyag a földből. Ne feledjük, hogy ebben az időszakban gyűjti össze a növény a hagymában a tápanyagot, ami meghatározza a következő évi virágok mennyiségét és nagyságát. A Wolldünger Linz 14-7-21 kiválóan megfelel. 10-14 naponta alaposan oldjunk fel 10 liter vízben egy púpos kávéskanál (cca. 2 g) műtrágyát, és öntözzük meg vele a növényeket. (Ez a műtrágya egyébként szinte mindenféle növény számára jó.) Hosszabb időt is elvisel öntözés nélkül, de nagyon jót nem tesz neki. Jó módszer a kertbe való kiültetés. Ilyenkor egyszerűen a cseréppel együtt a földbe süllyesztjük, így nem szárad ki olyan könnyen a földje. Ügyelni kell azonban a csigákra, mert piszkosul szeretik, és simán csutkára rágják a leveleket. Csigairtó szerrel lehet védekezni ellenük, de vigyázni kell vele, mert emberre, állatra egyaránt veszélyes. Nagyobb eső után a csigairtót pótolni kell.
A fagyok beállta előtt az amarilliszt be kell vinni. Kiszedjük a földből, és hűvös, száraz helyen tároljuk (pince). A leveleket hagyjuk maguktól leszáradni, ilyenkor a hagyma a bennük lévő tápanyagot is visszaszívja.
Aztán jön a tél, és kezdhetjük elölről. A hagymák minden évben hoznak pár sarjat. Ezeket letörjük, balkonládába ültetjük, és pár év alatt virágzó hagymát nevelhetünk belőlük.
Nagy vonalakban ennyi.

87 komment

Címkék: amarillisz virágföld érlelt marhatrágya

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4616408334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2021.02.01. 10:51:56

Gyönyörűek.

Házas vagy pucér csiga van arrafelé? Egyszerű mészpor szórás a cserép körül nem segít? Eső azt is lemossa nyilván, de ócsó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.01. 11:41:27

@kocsmagomba: A mészpor se lenne rossz, de nem öli meg a csigát, csak távol tartja. Én meg jobban örülök, ha a meztelencsigák felfordulnak - akkor szaporodni sem tudnak ...

valkür 2021.02.01. 12:51:09

Gyönyörűek. Nagyon szépek, én is szeretem az amariliszt.

ahogy olvasgatom, a meztelen csigák ellen a leghatásosabb néhány kacsát tartani, azok szeretik nagyon. Akkor persze mérgezni nem szabad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.01. 13:46:57

@valkür: Nem eléggé figyelmesen olvasgatol. Csak a japán futókacsa szereti a meztelen csigát. Németországban például lehet bérelni is párat :)
A többi undorral elfordul tőle ...

kocsmagomba 2021.02.01. 13:50:56

@valkür: Igen. Már ezen a blogon is tárgyaltuk sok évvel ezelőtt a kacsákat. Ez a futókacsa lenne, nem a hagyományos magyar fajták. Én már akkor is mondtam, hogy tartanék ilyet, ha lenne mifelénk meztelen csiga. De nincs! Csak házas. Ez kérem rendes katolikus vidék... :D

Sajnos az amarillisz bármilyen szép, nekem szomorú emlékeket hordoz, viszont ez itt olyan szép, hogy lehet mégis kipróbálom.

valkür 2021.02.01. 15:03:24

a sün és a béka is megeszi.
és van egy cuki skót kertész, az is sima kacsákat terelgetett az egyik videójában az ágyások között. Azt mondja, ők a legjobbak, mert a veteményest nem bántják. Estére megkeresem.
@Andrass9: Ez mekkora üzleti tipp. ha innen kirúgnak, kacsakölcsönző vállalkozást indítok.

valkür 2021.02.01. 15:09:01

jah, ez ugyan nem amarilisz, de szép is, virág is, finom is. Igyatok hibiszkusz teát. Nem a filtereset, hanem gyógynövény boltokban lehet kapni a szárított virágot. Isteni finom, sűrű, édeskés-savanykás teája van, olyan sűrű és olajos érzéssel, mintha vörösbort innál.
És a végén a szirmokat meg lehet enni.
hidegen is finom.

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.01. 17:45:31

@Andrass9:

Ez nem igaz, mert az én néma kacsáim nem futó fajták, és szeretik a hajléktalanokat. Az elmúlt szezonban nem sok jutott nekik, mert alig találtam néhányat. Sőt a tyúk is megeszi, mert fehérje.

valkür 2021.02.01. 17:50:51

Ó, istenem. rendeltem pár csomag színes retekmagot, bazsalikomokat, ilyesmit. kicsit több, mint 3.000 Ft értékben. Azt irja a bolt, hogy legyen nálam személyi, mert a csomagpont fel fogja írni a számát.
Pár csomag retekmagért engednem kéne, hogy egy futár igazoltasson.
az eszem megáll.
majd veszek retekmagot boltban.
De tényleg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.01. 18:09:28

@kocsmagomba: Errefelé mindenféle van, és mind szereti is. Emlékszem, az amarillisz egyik levele áthajolt a csigaméreggel húzott "bűvös körön", szépen átmásztak rajta, és másnapra tövig volt rágva az egész.
@valkür: Az egyik kollégának az összes paprikapalántáját lelegelték a kertbe beszabadult kacsák. Talán valami tájfajta lehet. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.01. 18:11:33

Tegnap elkészült a sajtos rúd, most sül az ANZAC keksz. Szerdán lesz mivel megkínálni a kollégákat.

valkür 2021.02.01. 18:15:44

@Waka: Nézd meg fent azt a videót. Ha nem is értesz mindent, érdemes. Már csak a kertész miatt is. Meg hátha felismered azt a kacsafajtát, amelyik nem tesz kárt az ő veteményében. Mondjuk ő este deszkákat szokott lefektetni a fűre, reggelre odagyűlnek a csigák, csak fel kell fordítania, és ott a terülj-terülj asztalkám a kacsanépnek.
Egyébként ebből a szempontból a sünök tűnnek a legártalmatlanabbnak. A tyúk is kikapar meg kicsipked mindet, azt tudom én is nagyon jól. Kaptam eleget, ha nem figyeltem és beszabadultak a kertbe.

Azért ez a csiga-írtó némakacsa biznisz szöget ütött a fejembe. el nem bírom mondani, mennyire unom néha az adatbázisokat meg a folyamatábrákat.

valkür 2021.02.01. 18:18:54

@valkür: @Waka: Már tudom.
én tegnap két erősen barnult banánból csináltam zabpelyhes kekszet. Nem egy nagy durranás, de arra jó, hogy a kávé mellé egyek egy falat édeset, ami nem tömény cukor.

kocsmagomba 2021.02.01. 18:39:19

@Waka: Azért vigyél valami folyadékot is nekik, nehogy túl száraz legyen. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.01. 21:30:01

@kocsmagomba: Hogyisne!!! Azt csak teleportálja nekem. Ide.

kocsmagomba 2021.02.02. 11:55:26

@valkür: ez tényleg durva, valamikor a homár blogon is volt róla szó, de nem emlékszem, hogy lett volna megoldás.
Azóta viszont van ez a Foxpost és társai, amit Andrásunk is javasol itt a könyvvel kapcsolatban, oda csak telefonszám kell, ha jól értem. Onnan kell rendelni, ahol ezt már használják. Kár, hogy csülökpörköltet nem lehet ezzel küldeni... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.02. 12:31:49

@kocsmagomba: Szerintem csülökpörkölt is mehet, ha eléggé kocsonyás és megszilárdult, de a kupakos befőttesüveg is működik :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.02. 17:45:01

@valkür: Volt már itt a blogon. András feleségétől kaptam a recept, kipróbáltam, és azóta ez a rendes névnapi/születésnapi sütemény. Nagyon egyszerű elkészíteni, mosogatással együtt másfél óra alatt megvan, sokáig eláll, ergo napokkal korábban meg lehet sütni.
@kocsmagomba: @Andrass9: Egy üveg Fanta, egy kóla. Még csak az hiányzik, hogy alkoholgőzt szuszogjon a fél banda délután az ügyfelekre.

kocsmagomba 2021.02.02. 18:41:04

@Waka: Délután? Ügyfelek? Rendes munkahelyen ebéd után új ügyekkel nem foglalkoznak!!! :D

valkür 2021.02.02. 19:23:50

@kocsmagomba: jó hogy mondod. Megyek is, megebédelek. MOST.
Uhh.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.03. 00:06:35

@Andrass9: @kocsmagomba: Mi sajnos nem vagyunk rendes munkahely. Akkor kell elintézni a melót, mikor éppen ideje van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.03. 22:03:44

@kocsmagomba: Hogy egészen pontos legyek, egyedül kell vinnem a saját szakterületem, ezért nem halogathatok semmit, mert összetorlódik, aztán soha nem keveredek ki belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.04. 06:23:58

@Waka:

Iagazd van, de MINDEN munkát akkor kell elvégezni, amikor éppen ideje van. Nincs kivétel.

Viszont szépek a virágaid.

És mindenkinek jó reggelt.;D

offforever.blog.hu/2021/02/04/vajon_a_pokol_exotherm_leadja_a_hot_vagy_endotherm-e_folveszi_a_hot_d#more16413238

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.07. 19:45:15

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor megyek hozzád kacsát bérelni! Állítólag a te kacsád megeszi azokat a rondaságokat ...

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.08. 08:53:35

@Andrass9:

Sajnos a zöldséget is, nem válógatósak. De nálunk nem olyan csiga van, mint amit a videón láttam, erre az a fajta nincs. Nálunk nagyra növő fajta a divat.
Sajnos a tyúk sem válogat, elsőként nem a tyúkhúrt, hanem a sóskámat csipegették le. Van ízlásük, pedig a tyúkhúr gyógyszer alapanyag. Hiába, buta tyúkok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.08. 09:17:59

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor maradok a japán futókacsánál, az sokkal válogatósabb: csak a meztelen csigát enné, és nem bántja a zöldséget :) Most már csak az a kérdés, honnan szerezzek.
@valkür: nem akarsz vállalkozást nyitni?

kocsmagomba 2021.02.08. 12:57:47

@látjátok feleim szümtükkel:
Minden nagy csiga kicsi volt egyszer... :D
Fideszes csigád is van? A narancsszínű...
Sokan nem hiszik el, de a lakóházam körül és a környéken nincs csupasz csiga. Valamiért nem él meg. Rengeteg házas csiga van, éticsiga, meg az a másik csíkos ligeti csiga. Bezzeg a közeli mátrai erdőkben! Alig tudok csigamentes gombát szedni! Ott meztelenkednek rajta állandóan. Narancsosak is.
Olvastam egy biokertésznél, hogy szedjük össze a meztelenkedőket a kertben és vigyük messzire az erdőbe. Meg a jó k... a...!

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.08. 13:15:27

@kocsmagomba:

Wiki képe alapján nagy házatlan csiga él erre. Jó 10 centisre nő még a kicsike is.:D

valkür 2021.02.08. 13:53:05

@Andrass9: De, erősen gondolkodom rajta.
@látjátok feleim szümtükkel: Jézusom, merre laksz, nehogy véletlenül odaköltözzek. 10 centis meztelen csiga, jajj. Elég a megye/járás is, nem kell pontos kordináta.
Asszem, csak nyár vége felé fogok házat keresni, nehogy egy ilyenbe belefussak. Álmodozok 40 éve, kuporgatok 30, aztán felzabálják a csigák. borzasztó még belegondolni is.

kocsmagomba 2021.02.08. 14:00:32

@valkür: Vigyázz! Egy ilyen csiga ráesik a háztetőre, hát beszakítja! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.08. 16:34:27

@kocsmagomba: Szerintem meg vigyük a narancsos házak kertjeibe ...
Ja, bocs - ezt nem illik!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.08. 16:37:48

@valkür: Mi idestova 5 éve küzdünk velük. A veteményben megoldódott a probléma a fekete talajtakaró fóliával, mert azon megsülnek a kis genyók! A feleségem virágosát meg csak ezzel a most betiltandó anyaggal tudtam csigabiztossá tenni. És valóban: legalább 10 centisek, és 2cm vastagok - hogy a radai ...

valkür 2021.02.08. 22:03:42

@Andrass9: próbálj meg egy süncsaládot beszokatni a kertedbe. Régen egy házinénimnél volt, rengeteg férget megettek. És mivel éjszakai életet élnek, nem is zavarnak, nappal nem is látod őket. Tudni kell hol van a fészkük és azt a kis területet békén hagyni. Télen beássák magukat az avarba, nincs velük semmi gond. Enni sem kell neki adni, el sem lophatják őket, mint a kacsákat.
A lakhatásért cserében szépen tisztán tartották a kertet.

kocsmagomba 2021.02.08. 22:19:59

@valkür: ez jó ötlet, nálam szoktak balhézni, de nem maradnak sokáig. Mindig lelépnek. Valami süntelep kellene, hogy ne maradjak nélkülük süntelen. :)

valkür 2021.02.08. 22:48:38

@kocsmagomba: Házinéninél is éjszaka volt a nagy hepaj :-) rájártak a macskakajára. Néha nyitott ablaknál olyan szuszogásra ébredtem, hogy a frász jött rám. Hát őkelmék rajcsúroztak a tornácon, a macskatányérok körül ropták a bugit.
Cuki állatok egyébként, nagyon helyesek voltak.
Érdekes, egy ősöreg vályogház volt, de nem voltak egerek. Amikor két utcával arrébb költöztem, nem győztem írtani őket.
Mondjuk lehet, hogy az inkább a macskáknak volt köszönhető. De nem volt se fülbemászó, se hernyó, semmi ilyen féreg sem.
Ha egyszer lesz kertes házam és netán beköltöznek, tuti mindent el fogok követni, hogy jól érezzék magukat nálam.

szivar 2021.02.09. 04:34:58

@Andrass9:
Nálam ott mentek el otthonról amikor meglepték a fóliaalagútban a salátát (a levelei között az aprók bujkáltak, kívülről meg a nagyok zabálták), utána a jobb idők beálltával csupaszra zabálták a metélőpetrezselymet. Szóval megmérgelődtem és egy locsolókanna vízbe (12 L) raktam ~másfél evőkanál klóros fertőtlenítőt (valami por állagú izé). Azzal szépen meglocsoltam a haszonnövényeket.

Azt azért látni kell, amikor a nudistacsiga ép jóízűen szunyókál a hűvösben, egyszer csak felkapja a fejét, kitolja a szemeit és (hozzá mérten) nagy sebességgel elkezd rohanni. Sajnos a sprint az nem válik be nekik, mintegy méter után kifulladnak. :D Viszont az emigyen kezelt csigákat nem eszik meg a haverjaik sem. Következő héten megismételtem ezt a kezelést és azon a nyáron én már meztelencsigát nem láttam... Sajnos klórérzékeny növényeknél nem működik ez a recept.

Amúgy az egyik (volt)kolléga szerint meg lehetne próbálni belőlük a pacalpörköltet. Az egyik falat jobban csúszna, mint a másik... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.09. 08:40:19

@valkür: Van süncsalád már sok-sok éve :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.09. 08:46:31

@szivar: Annak a volt kollégának vigyél egy vödörnyit :)
A koraesti és reggeli séta egy sószóróval (csak pár apró kristály kell) egy héten át - teljesen megtisztult a kert (amíg ki nem keltek a tojásaik/petéik) - akkor lehet előről kezdeni, de már csak kevesebb van. Viszont ez a csigaszer elég jó, és még nagyjából esőálló is.
Sajnos a klór majdnem minden haszonnövény ellensége ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.09. 08:48:37

@szivar: Ha fóliád van, azt meg tudod védeni a kerületén körbeszórt mészporral. A népnemzethy hiedelem szerinti tojáshéj csak vicc: rengeteg kéne, nem bomlik le! és a csiga is röhög rajta, mert csiklandozza a talpát:)

szivar 2021.02.09. 15:00:53

@Andrass9: Ha frottírtörülközőből lehet főzni, akkor ezekből is. :D
Nálunk a baromfiak miatt sem ajánlatos csigaölőszert használni, ezért maradt ez a megoldás. Próbáltam a meszet és a fahamut is. Egészen az első esőig vagy locsolásig működik is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.09. 18:21:22

@szivar: Erre találtam ki, hogy félbevágott ereszcsatornát teszek fölé - akkor nem ázik meg!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.09. 20:24:03

@Andrass9: @szivar: Millió lehetőséget kipróbáltam, mert egyszerűen nem bírom a kertben azokat a dögöket!!!

szivar 2021.02.10. 06:52:52

@Andrass9:
Idén, ha megjelennek, akkor készítek nekik kényelmes halóhelyet. Hűvös és nyirkos, nyáron szeretni fogják. Mondjuk egy darab deszka, alálocsolva, egy kicsit feltámasztva, hogy kényelmesen beférjenek... S utána meglocsolom őket, fényes nappal a varázsszerrel. [muhhahaha - zárójelben sátáni kacaj]

valkür 2021.02.10. 07:09:22

@szivar: hát én ebből a sztoriból írnék egy thrillert.

valkür 2021.02.24. 20:53:07

Van valakinek bevált módszere tőzeglegyek ellen?

úgy látszik, sikerült fertőzött virágföldet beszereznem :-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.24. 21:16:30

Gyönyörű lett a Wakától kapott Amarillisz !!!!

valkür 2021.02.24. 22:00:03

@Andrass9: Köszönöm szépen!
Az almaecetet azonnal ki is helyezem. Remélem használ.
Ha mégsem, akkor Biokill.
Biokill.
El ne felejtsek Biokillt venni.
Biokill.
.
.
.
.
.
Biokill.

kocsmagomba 2021.02.24. 22:16:17

@valkür: ez rosszabbul hangzik, mint egy Domestos reklám, ahol mindenki meghal... :D

valkür 2021.02.24. 22:20:42

@kocsmagomba: Ezek meg is fognak halni, ha máshogy nem, egyenként fogdosom össze őket.
hörr, görr, csitt-csatt, Krrr.
Jobb nekik, ha belefulladnak az almaecetbe, akkor legalább előtte volt pár jó másodpercük.

szivar 2021.02.25. 19:08:03

@valkür: Adjál nekik sárgalapot.

kocsmagomba 2021.02.26. 16:36:23

@szivar: ...és a második sárga után jöhet a piros lap! :)))

Légy ellen légypapírt! Istenem, azok a 60-as évekbeli hentesüzletek, ahol lógtak a plafonról a fekete pöttyös szalagok... :DDD

szivar 2021.02.26. 16:52:53

@kocsmagomba: A pirosra nem mennek annyira. Ilyenre gondoltam (nálam ez volt az első találat, azért ezt linkelem): www.novenypatika.hu/sarga-ragados-lapok-nagy-10-db

valkür 2021.02.26. 17:02:44

mintha nem röpködnének a monitorra. hátha használt a biokill. Mert az ecet sajna tényleg nem.

kocsmagomba 2021.02.26. 17:16:13

@szivar: tudom, mire gondoltál, én tele szoktam vele aggatni a cseresznyefát, egyrészt jelzi, hogy mikor lenne hatásos a permetezés, másrészt gyéríti is a cseresznyelegyet erősen. Nekem nem szokott kukacos cseresznyém lenni, miközben a szomszéd folyton káromkodik miatta. :)
Csak vicceltem: fociban a második sárga lap után automatikusan jön a piros lap, azaz a kiállítás, mehet a légy az öltözőbe vissza! :)

kocsmagomba 2021.02.26. 17:16:53

@valkür: a monitort megvédte... :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.26. 17:31:38

@valkür: A monitor alapvetően kék, nem sárga ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.26. 17:33:09

Én sok sárgalapot használok. Nem kukacos a cseresznye. Idén a diót is feldíszítem vele :)

kocsmagomba 2021.02.26. 18:43:38

Éled a természet az biztos.
Ma reggel is mentem oda, ahová minden reggel kitámolygok, hát egy fekete tücsök fogadott a fajanszon. Ez hol bújt el egész télen? És még nem is hegedült. Pár napja meg egy darázs éledezett ugyanott. Mi jöhet még? Mérgeskígyó, patkány esetleg medve???
www.travelo.hu/tavol/20210220-alaszka-chilkat-lake-a-kerti-wcben-tamadt-egy-medve-egy-nore.html

kocsmagomba 2021.02.26. 19:46:03

@Andrass9: viszont annyira kék, hogy UV kék! Nagyon is szeretik a legyek, legalábbis a közönséges fajta. Vagy a szunnnyogok. Egész mást látnak ők a monitorból UV érzékeny látószervükkel, mint mi. Biztos nem a TV sorozat kedvéért maradnak a szobában... :D
Azt hiszem Attenboroughnál láttam, hogy a rovarok látása számára egy-egy virágszirom úgy néz ki, mint repülőgépnek a leszállópálya, megvilágítva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.27. 21:19:19

A második amarillisz is kinyílt ma! Felkészül egy harmadik, bár az már picit kisebb hagyma :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.01. 12:49:25

@Andrass9: Már a harmadik is virít!!!
Nagyon szépek mind.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.01. 19:33:14

@Andrass9:

Nálam a kertben a nárcis virít. Minden virágnak hat szirma van, de találtam kettőt nyolc, háromat pedig hét szirommal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.01. 20:52:16

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk már sárgul, de még nem virít: hideg ez a kút!
Amúgy a feleségem virágosai csodás szinesek, rengeteg virág van benne.

Kumari aki Nilüfer 2021.04.02. 07:27:45

Itt a nárcisz ezerrel virít, a jácint és a szentgyörgyöcske (kék fürtös gyöngyike) is, ibolyával van tele a kert, a tulipán bimbós, az árnyékos helyen meg még virít a krókusz, Aranyvessző, bimbós japánbirs, bimbós mahónia..öröm kimenni.

Az amarilliszokoat (ládában) felcipelte szépember a pincéből, elkezdtek hajtani, ki is kerültek nyomban a kertbe..vagy kibírják, vagy nem, ha igen, akkor lesz szépséges zászlópiros virágom, sok.

Van egy télálló citrom magoncom, azt az ünnep után óltetem ki , és hat-nyolc év múlva szedhetem a jó félvad citromot...

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.02. 08:38:42

Virágzó növényeim: primula, ibolya, jácint külön féle színekben, hunyor fekete és fehér, kék györgyike, tulipán két féle, egyik apró és sok virágú, és természetesen a nárciszok több színű változatban, továbbá a hófény nevű kék virág, aminek fehér a közepe ( ez lenne az: www.botanikaland.hu/chionodoxa/hofeny/ ). ÉS végre egy igazi húsvéti virág, a császárkorona két változatban, hagyományos magyar ( piros virágú, és a perzsa, ami sötét bordó ) .
Virágzó fák: őszibarack több színű viággal, sárgabarack, körte kezd, ringló, nyári alma napokon belül. Csodás a tavasz, régen volt ilyen szép.
Egy gond van, a kertünk még soha nem volt ennyire tele tyúkhúrral, bár már egy rész fel lett rotálva, de a fák sorát kapálni kell. Viszont a tyúkocskák örülnek neki.

Egyébként meg attól tartok jön a tavaszi aszály, nagyon szárad a föld.

Szépen leveledzik a decemberben átültetett mini kiwi, és az utcán a korábban nyíló hárs. Pedig most nem erre van a legnagyobb meleg, viszont ezt az időjárást élvezik a növények.

Sajnos a szibériai mézbogyó idén sem terem, pedig decemberben teli volt bimbóval, aztán a március eleji -10 elintézte a kis terméskéket.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.02. 08:44:08

@Kumari aki Nilüfer:

Citromjaim a télikertben üdülnek, van egy nagy fajta, két öklömnyi terméssel és egy csomó apróval, meg virággal, van az ausztrál kaviár citromon 3 termés, pedig elég csipetnyi a bokor ( viszont nagyon tud szúrni ), a vad citrom még kicsi és szét is kell ültetni, mert több van egy cserépben, és van egy ildiben vett citrom, szokott néha lenni náluk nagyon apró terméssel, és dekor növényként árulják. Érdemes megvenni, mert ehető, és ha jól érzi magát, akkor nagyobbra is megnő rajta a bogyó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.02. 09:46:59

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem kicsírázott két Meyer citrom mag - cserépbe tettem :)

Kumari aki Nilüfer 2021.04.02. 09:55:52

@látjátok feleim szümtükkel: Érdekes, itt a gyümölcsfák alig virágzanak, talán a vérszilva, a kökény, mást nem láttam.Viszont voltunk Dömösön, arra minden virágos.
Viszont nagyon szépen megindult a gojicserjém, nem tudom, lesz-e rajta bogyó, hátha.

Tyúkhúr itt is van, szeretem, szépen tartja a nedvességet. ma reggelre mérhető mennyiségű eső volt, csak ne jönne nagyon hideg.

Citromom mindig volt, soha nem fordult termőre, csak egy gránátalma, az kb 10 évig termett(nagyon szép a vorága), de eztán meghalt a cserépben. Lehet, ki kellett volna ültetni, ha a füge bírja..Kenesén láttam hatalmas bokrot szabadban, de az más éghajlat.Nálam a teleltetés a gond, a lakás meleg hozzá, illetve ahova elfér, az nem elég világos.

@Andrass9: ezek a nemes citromok csak szemzés után teremnem, úgy tudom, a télálló nem nemes, talán-ha megérem, , és nem pusztul ki, ezen lesz termés csak úgy.

Kumari aki Nilüfer 2021.04.02. 10:11:15

NNNaa. Kész a sárgatúró, és megfőtt a sonka-kolbász..a levében hűl:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.02. 11:38:47

@Kumari aki Nilüfer: Utánaolvastam a Meyernek, és lehet magról szaporítani. Nem mell szemezni-oltani! Viszont a nagyon hideget nem szereti - cserébe3 méterre is megnő (hogy a csudába fogom tudni behozni ...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.02. 11:40:01

@Kumari aki Nilüfer: Hopsz - jó, hogy szólsz! Fel is teszem a sonkát főni! Sárgatúrót elfelejtettem, a kalács meg ráér holnap (amikor még kenyeret is kell csinálni a gyerekeknek).

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.02. 12:42:06

@Kumari aki Nilüfer:

Teleltetéshez tegnaap hallottam új módszert. Van valami fűthető fólia, azt a sszomszédban ráhúzták a két nagy pálmára, és a teraszon teleltek egész télen.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.02. 12:46:23

@Andrass9:

Ki sem kell vinni. Láttam lakásban olyan nagy, kb. 10-15 cm átmérőjű törzsű citromfát, ami szép gömb alakra volt metszve, és kevésbé fűtött közlekedő részen, sok ablak mellett élt sok éve, és több, mint 50 citrom volt rajta. Elég nagy ládában volt, azt már hurcibálni nem lehetett.

Idén én sem viszem ki őket, a télikertben maradnak.

szivar 2021.04.02. 15:13:57

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk kettő magról kelt mandarinfa csimota volt a folyosón, hét vagy nyolc évet éltek meg. Kézzel bagzottam meg őket, volt már rajtuk pár kis bogyó is, erre anyám kedvenc macskái kitrágyázták őket. De sebaj, legalább a szobapálmája is erre a sorsra jutott. :]

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.02. 16:02:14

@szivar:

Kár.
A magról vetett fák általában 4-6 év után kezdenek teremni, kivéve az őszibarackot, mert az már két-három éves korában meg tudja mutatni milyen termése lesz. Fajtájától függ. Van most két ilyen fám, egy évben keltek, ( 4 éve ), kelés helyén nőttek első évben, második évben mentek a helyükre, az egyik nagyon nőtt, és már tavaly volt rajta mutatóba barack, a másik alig nőtt, de az idén már az is virágzik. Igaz, hogy a magról keltek nem is bírák húsz-harminc évig a kiképzést.

Van az udvar védett részén egy kb. másfél méter magas fácskám, valami egzotikus gyümölcs magjából kelt ( amit a tescoban vettem ), no az még nem akar virágozni. Nőni is alig, ezért egy éve kissé megvágtam a hajtásai végét, és duplájára nőtt. Kiváncsi vagyok lesz-e rajta virág.

szivar 2021.04.02. 16:54:35

@látjátok feleim szümtükkel: "...a magról keltek nem..." Ezzel az élettartam dologgal kapcsolatos kijelentésed nem biztos, hogy fedi a valóságot. Például a sárgabarackunk negyvenegypár évesen halálozott el, addig minden évben több mint egy mázsa barackot adott. A szembeszomszéd kertjében lassan az ötvenedik évét tapossa a cseresznyefa (ha nem többet). Az, ami már gyerekkoromban (idestova majd' 40 éve) is volt vagy hat méter magas... Szerintem ez az élettartam dolog függ a fajtától, a talajól és minden mástól is. De a tévedés jogát fenntartom.

A mandarinokat valóban sajnáltam, mert amiket a volt kolléganő apja hozott olaszból, az mézédes volt, ámde mégis savanyú mint az élet. Olyan nagyon-nagyon finom volt, én meg elszórtam egy marék magot belőle. Abban az évben kóstolhattuk volna meg először a termését, de az aranyos cicukák elintézték, hogy ne kelljen... A szobapálmán már volt valami virágkezdemény is, meg
akkora levelei voltak, mint a péklapát. Azt is sikeresen elintézték. Ez van.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.02. 17:10:43

@szivar:

Ha elolvasod onnan kezdve, hogy kivéve, akkor láthatod, hogy az az őszibarackról írtam. A magról kelt nem bírja sokáig. Már sok tíz éve foglalkozok vele, saját tapasztalás. Ezek a fák a metszést sem birják úgy, mint az oltott őszibarackfa. Persze kivétel mindig lehet.

szivar 2021.04.02. 19:03:44

@látjátok feleim szümtükkel:
Jogos. Csak elvesztem a részletekben...
süti beállítások módosítása