Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @Fenchurch68: Szépek!!!! (2021.09.25. 19:13) Bécsi palacsinta
  • Andrass9: @Boar.: Ahogy mondod! Kedvenc szomszédasszonyunk öccse főz remek hallevest! Ráadásul csak a maga f... (2021.09.25. 19:11) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • Andrass9: @Juaniita: Egészségedre váljon!!! (2021.09.25. 19:09) Tökéletes májkrém maradék resztelt májból
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kacsa alaplé a maradékból

2021.01.17. 07:00 Andrass9

Karácsonyra egy méretes kacsát sütöttem a gyerekeknek (a nagylyány kivételével mind itthon voltak). A kicsilyány inkább csirkemellet kért, nem rajong a kacsáért (azért a kacsamellből ő is evett).

18.jpg

Rendes pusztítást hajtottunk végre szenteste. Másnap persze a kötelező maradék csipegetése volt a feladat, de azért kitartott a kacsa 3 napig is. Megkértem őket, hogy ne dobják ki a csontot (kutyánk sajnos már nincs). Volt még egy szépen megpirult szárny, amit kiloptam a kacsasütőből, és csendben megettem. Csirkéből már készült hasonló alaplé, de kacsát nem főztem még így.

Összeszedtem minden csontot, meg maradékot.

10.jpg

A letisztított csontok (az éppen elfogyasztott szárnycsonttokkal), a hátából kimenekített belsőségek mind mentek a tottyos lábaskába feldarabolva. Felöntöttem 1,5 literre és kiraktam az indukciósra 200W-on lassan főni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Négy órát főtt és be is sürüsödött kicsit. Kidobtam az immáron teljesen kifőtt részeket, és besürítettem a levet kb a tizedére.

15.jpg

Már csak ki kellett porcióznom két kis műanyag tégelybe.

16.jpg

A tégelyekre rászorítottam a kupakokat, felcimkéztem és mehettek is a csodahüttőbe!

17.jpg

Hihetetlen milyen erőteljes kacsa illata volt az alaplének! Alig várom, hogy találjak egy olyan fogást, ahol felhasználhatom.

Akkor majd megértitek, miért is posztolok ilyen banális recepteket ...

63 komment

Címkék: kacsa víz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1916370448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.17. 08:57:10

pl. egy finom zöldséges, párolt rizsbe nagyon illik.

valkür 2021.01.17. 10:08:11

Ilyen hideg, havas napon én két féle levesre vágyom: vagy valami sűrű, csípős, melengető téli levesre, vagy valami olyasmire, ami tavaszt hazudik.
Úgyhogy vagy egy zöldborsólevest főznék pecsenyekacsa-májgombóccal, sok sárgarépával és apróra vágott friss petrezselyemmel, vagy egy sűrű felesborsó-krémlevest jó csípősen, beleturmixolt sárgarépával és egy kanál paradicsompürével, hogy még a színe is szép meleg, pirosas sárgás árnyalatú legyen.
Hogy éppen melyiket főzném, azt a szeszélyem dönti el.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.17. 13:10:25

Nekem a kacsából főtt leves ízlik a legjobban. A többit is szeretem, de a kacsa mindent visz. Kacsa farhátból lenne érdemes kivitelezni egy ilyet. Először jó barnára megsütni, kisülne belőle a zsír, aztán temérdek zöldséggel feltenni egy fél napra. Daragaluskát bele.
Ma elültettem a megmaradt 5 amarillisz hagymát. (A többit elosztogattam az ismerősök között.) Idén a korábbiaktól eltérően nem az OBI-ban vettem no name virágföldet és érlelt trágyát, hanem a gazdaboltban Florimo márkájút. Csaknem kétszer annyiba kerül, de zongorázni lehetne a különbséget. Nem volt ragacsos, vizenyős, ahogy felbontottam a zsákot, már lehetett szitálni. A föld nem volt tele nádtorzsával és agyagdarabokkal. Megérte a többletköltséget.

kocsmagomba 2021.01.17. 13:21:55

@valkür:

Sütőtök leves.
(recept)
Végy egy tetszőleges méretű kanadainak nevezett tököt. Pucold meg, vágd kockára. (Nehogy megsüsd, mert letöröm a kezed! Figyelek!!!) Vegyél hozzá ötödrész szétfővős krumplit, kockára vágva, és 3 szem közepes krumplinként 1 kis fej vöröshagymát apróra vágva. (A tejszínt most azonnal tedd vissza a hűtőbe! Nem érted? Most!!!)
Egy leveses fazékban melegíts szárnyasból olvasztott zsírt. Tyúk, kacsa. (Ne mondd, hogy nincs, hát milyen konyha ez... na ugye, megtaláltad.) Vesd bele előbb a tökkockákat, pirítsd erősen, dolgozzon a fakanál. Később, mikor már odakap a tök a fazék aljához, dobd bele a krumplit, hagymát, kevés sót. Ez majd dob egy kis vizet, nem fog leégni, pirítsd még egy kicsit, hogy a hagyma ne legyen nyers. Most jól jön egy kis húsalaplé, na jó, vegáknak zöldség alaplé, ezzel lassan öntögesd fel, hogy egészen ellepje, de ne sokkal többet. Tehetsz bele borsot, ha szereted, de ez az alaplé ízétől is függ. Főzd puhára a kockákat, végül mixerrel pürésítsd. (Teszed vissza azt a tejszínt! Ha még egyszer meglátom, baj lesz!)
A szárnyasmájat már nyersen vékony szeletekre vágtad közben. Most egy serpenyőben zsírt melegítesz, majd erősen lesütöd a máj szeleteket két oldalról. Az se baj, ha ropog a széle. (Nem puhára, nem véresre, ez most nem az a történet, még ilyet!)
Tálaláskor ezeket a máj szeleteket dobod a leves tetejére.
Utána meglocsolod cseppenként a leves tetejét, rubinpirosan fénylő csípős paprika olajjal. (Mi az, hogy honnan vegyél ilyet? Mindent én magyarázzak el? Na jó.)
Száraz csípős (csili) paprikákat megtörsz. (Napokkal előtte!) Ezt felöntöd kedvenc étolajaddal. Hagyod. Egy kevés őrölt pirospaprikával színezed. Pár nap múlva leszűröd az olajat. Legyen olyan erős, hogy a leves tetejére csepegtetett pár csepp olaj látványától is görcsöljön be az epeköved. Akkor jó.

Ha ez nem melenget fel, akkor semmi. :)

kocsmagomba 2021.01.17. 13:47:33

@Waka: Jól mondod. A daragaluska pedig biztos, hogy kiváló lenne hozzá.
Csak azzal nem tudok mit kezdeni, amit Andrass9 is ír, hogy sült kacsában megmaradt belsőségek? Tüdő? Mifelénk ez tűnik el először. Én még biztos nem tálaltam a családnak olyan kacsát, amiben ilyen dolgok vannak. Szerintem nálunk nem is tudják, hogy szokott ott lenni valami belsőség a farhátban. Én azt saját hatáskörben azonnal le szoktam rendezni. :)))

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.17. 13:52:02

No, én kacsahátból és nyakból főtt levest ebédeltem, de csak só, és sárgarépa, meg egy kis darabka zöldség volt benne. Azért ehető volt.

valkür 2021.01.17. 14:31:27

@kocsmagomba: Nincs itthon tejszin, nem voltam a héten boltban. :-(
igaz, kanadai sütőtök sincs, csak egy kilós hokkaidó tök.
meg is csinálom a csiliolajat, kedden megyek piacra, veszek csirkemájat a feltéthez.
Meg egy kacsafarhátat az alapléhez.
Jó esz így? :-)

valkür 2021.01.17. 14:32:38

@Waka: kösz hogy szóltál, nekem is a mosogató alatt vannak az amarilliszek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.17. 15:21:15

@Waka: Gyakran főzök kacsaaprólék levest, mert nagyon szeretjük. Lehet szép zuzát és nyakat is kapni a farhát mellé. Néha egy-egy szárnytövet is veszek bele a hús kedvéért :) Azért ez így - a sült kacsából - sokkal finomabb volt. Tán, mert sokáig főtt, és mert sült volt eleve.
Az amarilliszt a feleségem is beültette cserepekbe az előírás szerint ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.17. 15:22:17

@kocsmagomba: Általában én is kieszegetem a farhátból a belsőségeket. Most viszont sok volt belőle ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.17. 15:29:43

@valkür: @kocsmagomba: Most, hogy újra elolvastam, az a kacsamáj gombóc sem lenne rossz belé. Hát a belsőség az illékony. A sütőtök krémleves valahogy soha nem állt közel a szívemhez, de ezt a verziót talán kipróbálnám.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.17. 16:26:20

Én vagyok itten a világ lustája..az amarilliszeim, maradtak a ládában, a fagyok elől lecipelte a szépember a pincébe, sötétbe, hidegbe, majd ha elkezdi kinyújtani a hajtásait, úgy márc körül, feljönnek a zárt teraszra, ott locsolom, utána mennek ládástól a kertbe, tűzó napra, Szeretik, gyakran locsolva szépen virágoznak. Nekem kizárólag zászlópiros színű van,de abból elég sok.

Soha nem sütöttem meg a húst a húsleveshez, a csontot sem pirítottam, de itt annyira írjátok, hogy ki kell próbáljam...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.17. 16:39:13

@Kumari aki Nilüfer: Az biztos, hogy nem kell majd lehaboznod a levest, ha minden húst-csontot lepirítasz előtte. Szerintem az íze is teltebb, de ez izlés kérdése. A feleségem pl. nem szereti ... ezt sem :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.17. 18:12:45

@Kumari aki Nilüfer: Az egyik kollegina átállította nyári virágzásra. Nekem messze van a kert, télen benn virul, az erkélyen nyaral a virág. Szintén pirosak, de valahogy nem sikerül róla valódi színű képet készíteni. Most, hogy leredukáltam a létszámot, két cserép bitang erős paprika megy a helyére.

trux77 2021.01.17. 18:39:03

Nekem tavaly akkora fehér amarilliszem volt, hogy egy-egy virágjába bele tudtam temetni az arcom. A szára felnyúlt 70centisre, úgy kellett kitámasztanom. Meseszép volt. Anyukámtól kaptam. Két virágszára volt, az elsőn lett 4 gyönyörűség, a második 3. Remélem idén én is sikerrel veszem az ültetését :) Még a spájzban csücsül sötét dobozban. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.17. 19:31:18

@trux77: A nagyobb hagymák két szálat hoznak, 3-4 virággal. Igazából soha nem gyűtöttem őket, ami van örökség. Minden évben hoznak sarjat, azt külön neveltem ládában, de mára kinőtték a rendelkezésre álló helyet, ezért is váltam meg tőlük. Lehet kapni sokfélét, de nem töröm magam érte.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.17. 19:50:00

@Waka: Nekem is csak lett, valahonnan, aztán elszaporodott, egyszet totál elfelejtettem, kihúztak egy teljes évet szomjan a sötét pincében, a hűvösön, de éltek. de nekem azért nem mind virágzik, de nem baj

1kutya 2021.01.17. 20:37:45

ma hajnalban lőttem 2 nyári ludat, a csontossából mindenképp leves lesz (külön is raktuk). a többiből rizses hús, dehát így szeretjük...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.17. 21:02:36

@1kutya: Mit csinál a nyári lúd a mínusz 15C fokban?????
Leesik magától? :)
Ludaskása!!! Azt kéne enni!

Kumari aki Nilüfer 2021.01.18. 09:04:10

@1kutya: A nyári lúdra most tilos vadászni, december 31-ig tartott az idény...

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.18. 09:14:17

@1kutya:

Nem kanadai vagy vetési lúd volt az a két nyári lúd, esetleg lilik, vagy nílusi?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.18. 10:36:42

@Kumari aki Nilüfer: Az csak nyáron nyári lúd! Most téli lúd volt ...

kocsmagomba 2021.01.18. 12:22:04

@1kutya: Kutatok az emlékezetemben, de még nem kóstoltam vadludat! Igaz krokodilt és struccot se, és a medvetalp is kimaradt a bölénypúppal együtt. Vadkacsát igen, de ludat nem. Mi a különbség, ha van?

Ma reggel majdnem megvolt egy fácánkakas nekem is, kicsit rágyorsítottam az autóval, de pont átsuhant előttem. Pár éve volt, hogy fent volt az autó tetején a biciklitartó, azon 3 bicó. Azt nem tudta elkerülni a fácán, emelkedett, emelkedett, de a bicikli kormány elcsapta szegénykét. Finom, sörét nélkül. :)

@Kumari aki Nilüfer: Jaj, hát még december 31-én lőtt rá, csak most esett le.
Tényleg, én azt se tudom, ezeket csak levegőben szabályos lőni, vagy földön is lehet? Vadászok?

Kumari aki Nilüfer 2021.01.18. 12:51:59

@kocsmagomba: FÖLDÖN???az azért gáz..nem?? soha nem hallottam, hogy vadkacsát vagy libát földön álldogáló állapotjában lótték volna...valahogy nem is sportszerű az.

kocsmagomba 2021.01.18. 14:17:59

@Kumari aki Nilüfer: nekem fogalmam sincs a vadászatról, csak kérdeztem

valkür 2021.01.18. 15:29:57

@1kutya: én mind a kettőt kikerestem, áruljátok már el, hogy lehet megkülönbötetni egy nyári ludat egy vetésitől? Komolyan érdekel. a gúglis képek alapján nekem ez lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

trux77 2021.01.18. 15:59:30

@valkür: a nyári lúd bikinit visel :D :D :D

valkür 2021.01.18. 16:34:30

@trux77: és napolaj szaga van :-)

kocsmagomba 2021.01.18. 16:47:19

@valkür: Én csak a falusi libákat ismerem meg. De azt télen-nyáron. :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.18. 16:56:29

@valkür:

Látszatra elég nehéz, mert nagyon hasolóak, de a vetési kisebb testű, a nyári lúd pedig a legnagyobb testű vadlúd. A különbséget a Wikiben a vetési lúd megjelenése címszóban részletezik.

Aki a vadászati idényt meghatározta, biztosan sokat vadászott már, és tudja, hogy a repülő és egymáshoz nagyon hasonló madarakat milyen künnyű messziről és lentről megkülönböztetni. Főleg januári szürkületben.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.18. 16:58:18

@kocsmagomba:

Jó lesz ha vigyázol magadra, mert a libák gúnárja csíp. A házi liba meg kiver a portáról.;D

valkür 2021.01.18. 17:23:39

@kocsmagomba: Falusi libát a legkönyebb megfőzni :-)

@látjátok feleim szümtükkel: Köszi. Ha jól sejtem, elég sok bírságot kiszabhatnak - már ha egyáltalán ellenőrzi valaki, hogy szezonon kvül nem ejtenek-e el ilyesmit.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.18. 18:39:41

@Kumari aki Nilüfer: 2004-ben örököltem a hagymákat, volt köztük nagyon sok apró. Mikor januárban eszembe jutott, némelyik már bimbózott. Mindet gyorsan elültettem, az apraja három ládába ment. Szinte az összes apróság hozott virágot. Azóta sem fordult elő ilyen.
@1kutya: A fazékban senki nem fog ráismerni.

valkür 2021.01.18. 19:35:30

@Waka: Az amarilisz ilyen, szeret tápdús talajban jó kövérre hízni, aztán pár hónapot mélyalvásban koplalni. Nálam kiflis zacskóban szoktak áttelelni a WC háta mögött, vagy a mosogató alatt.
Az elsőt vagy 15 éve vettem, aztán az egyik takarítócsajjal bizniszeltem sokat, mindenféléket csereberéltünk. van hófehér, vérförös, cirmos sokszirmú, cirmos szimpla de óriási szirmú.

kocsmagomba 2021.01.18. 19:43:58

Maradok én a lúdlábnál. Sok csoki, az a biztos. Nem kell ahhoz lúd se.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.18. 23:33:12

@1kutya: Látod, milyen szerencsés vagy? Mindenki @kocsmagomba: -t ekézi :)

old forester 2021.01.19. 08:58:12

@kocsmagomba: -Repülő vadmadarat csak a levegőben illik. Ha sebzetten fut a szántásban még akkor sem, mert az életveszélyes, a sörét kiszámíthatatlanul gellert kaphat a fagyott göröngyön, és utána lehet kiszedni bicskával az áldozat(vadásztárs vagy hajtó) hátsó feléből a sörétet. Ha van kutya a vadászaton(általában van) az végzi el a piszkos munkát, a sebzett madarak begyüjtését.
@valkür: @látjátok feleim szümtükkel: A vadászat egyik alapfeltétele, hogy valaki felismerje a vadászható fajokat. A másik, hogy olyanra nem lövünk amit nem ismertünk fel, mert nem biztató opció, hogy életünk végéig fizessük a járadékot a rőzseszedő öregasszony családjának. Mármint a letöltött börtönbüntetés után.
Ha meg nem ismerjük fel holtbiztosan, akkor elengedjük.
Azon most nincs értelem vitatkozni hogy ezt mindenki betartja-e. M.o.-n vagyunk.

valkür 2021.01.19. 09:15:41

@old forester: Hm. Lehet, kicsit több vadász kéne ebbe az országba?
Mármint etikus vadász.
Meg etikus gombász.
meg etikus stb.

kocsmagomba 2021.01.19. 13:34:12

@valkür: Ebbe az országba? Inkább egy másikba. :)
Azon gondolkodom, milyen lenne az etikus politikus?
Egyik nap megválasztják, képviselőnek, polgármesternek, államfőnek vagy miniszterelnöknek, akárminek, aztán mivel etikus, másnapra lemondana.
Mi meg járkálhatunk minden nap szavazni.
:)
"Voltál már ma szavazni Mancikám? Á, nem Annuska néni, előbb beugrom kenyérért, Jucika eltette nekem a rozsosat."

Pfej.

valkür 2021.01.19. 14:12:43

@kocsmagomba: Etikus politikus? Pl, ha valamit nem ismer fel pontosan, hagyja elmenni. Vagy megkérdez olyat, aki jobban ért hozzá. Nem lő le semmit csak azért, hogy másoknak ne jusson. Mielőtt lő, átgondolja, milyen következményei lehetnek (értsd kit találhat el a fagyos rögről visszapattanó sörét). Ha van kockázat, inkább vár egy kicsit, nehogy mindenki mást eltaláljon csak pont azt nem, akire célzott.
Meg ilyesmi.

kocsmagomba 2021.01.19. 17:19:07

@valkür: Azért annál többet várnánk el etikus politikusunktól, hogy "ne okozzon kárt"!
Amikor egy orvostól 99, 999999% hatásfokot vár el mindenki... különben megölnék, börtönbe zárnák, és éheztetnék, mert senkinek nem volt rá 300 forintja... :(((
Hagyjuk.
Mennyibe kerül két lövés a sörétes fegyverbe?
1kutya????

valkür 2021.01.19. 18:11:44

@kocsmagomba: Igazad van. De sajnos a jelenlegi gárdától már az is eredmény lenne, ha nem ártanának. Meg ha néha beismernék, hogy nem tudják megkülönböztetni a rőzseszedő nénit a szarvasbikától.

valkür 2021.01.19. 18:29:55

Jut eszembe, ma bepótoltam a múlt héten elmaradt nagybevásárlást. 2 db füstölt kacsaszárnytő landolt a szatyorban.
Ti mit főznétek belőle?

kocsmagomba 2021.01.19. 18:38:17

@valkür: itt egy hiteles ábrázolás, erről felismerhetnék, és nagyon sokat tanulhatnának, de ez manapság már nem az alapműveltség része:

cultura.hu/wp-content/uploads/2019/11/cultura-munkacsy-rozsehordo-no-1873-kicsi.jpg

:(

Különben is, erdeinkben a rőzsegyűjtés tudtommal tilos.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.19. 19:09:01

@valkür: 2db?? azért be nem gyújtom a gázt...lefagyasztanám, míg lesz több?D

valkür 2021.01.19. 19:18:39

@kocsmagomba: opssz. még sosem csináltam, lehet, ideje lenne?
@Kumari aki Nilüfer: nekem bőven elég 1 db 1 étkezésre. Ha valamibe belefő, akkor többre is. 1 szárny 2-2,5 liter levesnek tökéletesen megadja azt a sós-füstös ízt és a levesen úszó zsírcsöppeket, amit várok tőle.

kocsmagomba 2021.01.19. 19:37:46

@valkür: hát pont így. Egy kis adaggal ki lehet próbálni. Esetleg még egy kis sovány szárnyashusi hozzá, és máris kész a húsos, füstölten zsírcseppes étel. (pulykamedál vagy egy szeletke mell, lehet csirke is) Valami könnyű fehérbab, gersli. Egytál, többszöri étkezésre.

valkür 2021.01.19. 19:41:49

@Andrass9: Jó is volt, decemberben főztem bablevest. Év elején meg lencselevest. Javítottam már fel vele pulykacombból készült káposztás húst is. Kreatívkodtam már belőle zöldséges gersli levest is. Bármelyiket bármikor szívesen eszem, de hátha van más ötlet is.
Van itthon fehér gyöngybab, tarkabab, lóbab, májbab, zöld- és fekete mungóbab. Csicseriborsó. Klasszikus lencse, vörös lencse, zöld- és sárga felesborsó. Gersli, köles.
Hajdina nincs, az most éppen hiánycikk.
Leveszöldség, káposzták.
Cékla sincs, a múlt héten volt.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.19. 19:54:09

@kocsmagomba:

Az őserdő is úgy készül, hogy senki nem gyüjti a rőzsét.

valkür 2021.01.19. 20:02:00

@kocsmagomba: Megpróbálom, köszi. Agyagedényben, gyöngybabbal és gerslivel, legkisebb lángon, hosszan sütve. Majd beszámolok.

kocsmagomba 2021.01.19. 20:16:13

@látjátok feleim szümtükkel: és nem vadásznak benne, legfeljebb a mohikán indiánok. :)
Szeretem. Van néhány hely.

@valkür: nedvességre ügyeljél, ki ne száradjon, de ne is essen szét. Kis mennyiség, több figyelem. ;)

old forester 2021.01.19. 20:49:36

@kocsmagomba: Nem tilos a rőzsegyüjtés. Az illetékes erdőgazdálkodótól függ, ő határozza meg a feltételeit. Befizetsz 5 m3 vékony tűzifára, és küldheted a nagymamát gyüjteni.:-)

valkür 2021.01.21. 17:12:39

@kocsmagomba: @Andrass9: Köszönöm a tippet!
Igen jó íze lett. 3 féle babbal főztem, mindegyikből egy-egy marékkal áztattam be, valamint egy marék gerslit.
Az agyagedényem tönkrement, így fólia alatt párolódott 4,5 órát.
Az utolsó fél óra már nem kellett volna, picit lesült az alja, de sajnos elnyúlt az egyik megbeszélésem, nem tudtam szabadulni, hogy lekapcsoljam a sütőt vagy utánatöltsek.
De nagyon finom lett. Javaslom a több féle babot. mindegyik vajpuha lett, az aprószemű gyöngybab szósszá lényegült, a nagyobb szeműek és a gersli adja a rágni valót. Isteni kaja, köszi a tippet.

kocsmagomba 2021.01.22. 17:07:26

@valkür: Örülök, hogy jó lett! A különféle babok jót tesznek ennek az ételnek. Manapság ezek a "különféle állagok és textúrák" divatosak egy tányéron. ;)

valkür 2021.01.22. 17:32:45

@kocsmagomba: a mai tányért főtt tojással és savanyú káposztával ettem. Még jobb volt, mint tegnap. A sólet is olyan, mint a töltött káposzta, hogy jót tesz neki az állás, összeérnek benne az ízek.
Holnapra még van az egyik kacsaszárny, valószínűleg zellerszárból csinálok mellé egy egyszerű salátát. Az utolsó adaghoz majd még kitalálok valamit - bár ez a főtt tojás savanyú káposzta kombó ez nagyon bejött ma.

4 bőséges étkezés jött ki kb 15 perc munkával. Tényleg minimális munka volt vele, áztatás, szűrés, összerakás, sütő bekapcsolása és néha bekukkantani a fólia alá, hogy ki ne száradjon. Megértem, hogy a zsidó asszonyok szerették ezt főzni, nagyon kíméli a szakácsot :-)
süti beállítások módosítása