Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Csirkecsont alaplé és egy káposztás cvekkedli

2020.06.11. 07:00 Andrass9

Amióta nincs kutyánk, állandóan fáj a szívünk a csontok miatt, ezért most eltökélt szándékom volt valahogy felhasználni a tegnapi 6 csirkecomb csontjait.

23.jpg

Mivel mára nem maradt a húsból, gyorsan főztem kis cvekkedlit is ebédre.

Az alapléhez kellett:

  • 6 sült csirkecomb csontja (vagy akár egy teljes sült csirke csontjai)
  • 1 kis vereshagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1 tk szinesbors
  • kis marék aszalt gyökér
  • 1 kis sárgarépa

10.jpg

A legfontosabb, hogy a csontokat kettévágtam konyhai ollóval, így a velőjéből is kifő az íze. A zöldségeket feldaraboltam, felöntöttem 1 liter vízzel és minden ment a kislángra 4 órára (ez nem fog habzani, hisz a fehérjék már megsültek korábban). Hamár főzök, feltettem egy kis cukrot karamellizálni, amíg ledaráltam a fél fej káposztát.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A cukor szépen megbarnult, hozzáadtam hát 2 ek kacsazsírt, majd kivittem a teraszra, mert a káposztának elég erős illata van, míg párolódik...

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Még 15 perc, és kész a káposzta. Feltettem hát a vizet is a kockatésztához, ami épp elkészült mire a káposzta is megpirult. Rá is halmoztam a tésztára és alaposan összekevertem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Tálaltam magamnak, ahogy a nyitóképen látszik. Csak egy dolog hiányzott: egy nagy adag frissen darált bors a tetejéről, amit pótoltam is izibe.

24.jpg

Még a villaképre is jutott belőle ...

25.jpg

Mostanra már be is fejeztem az alaplé főzését, amit leszűrtem. Később kisdobozban ment a csodahüttőbe pihenni. Erről már nem készítettem képet.

26.jpg 27.jpg

59 komment

Címkék: hagyma fokhagyma tészta káposzta bors cukor sárgarépa kacsazsír alaplé gyökér csirkecsont cvekkedli szinesbors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5415661734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.06.11. 14:14:06

Akármennyit képes vagyok megenni a cvekkedliből. Naponta háromszor, akár egy héten át is. Karamellizált édeskés káposztával, sóval-borssal. Egy dolog hibádzik csak: a jó káposztareszelő. A "food chopper"-em túl picire darálja a kápit, a tradicionális (emberhajtotta) reszelőm meg túl durvára. Be kéne már szerezni egy káprázatos V-slicert, de lusta és fösvény vagyok lépni az ügyben (egyelőre). Grrr.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.11. 14:48:52

@MadMary: Nekünk a nagy robotgépünk nagyon jól reszeli le. Nem hiszem, hogy a V-slicer jó megoldás a káposztareszelésre, hacsak nem állítgatod be a leveleket katonasorba :)

2020.06.11. 15:32:14

@Andrass9: Évek óta álmodozom egy KitchenAidről... de mivel csak a pucér alapgép egy havi jövedelmembe kerülne, egyelőre marad az álmodozás. :-/ A kápit meg majd valahogy feldarabolom, jó késeim vannak, aztán szamurájstílusban nekiesek szegény zőccségnek... de cvekkedli, az kell!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.11. 16:51:13

@MadMary: Kenwood vagy Clatronix. Semmiképp ne végy KitchenAidet, ha tésztát is akarsz vele készíteni, mert arra nem jó (meg még sok minden másra sem).

2020.06.11. 17:32:28

@Andrass9: Óóóóóóó... elkezdtem guglizni, sokkal rózsásabbá vált a perspektíva, a Kenwood igen tisztességes... nahát, köszönöm!!! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.11. 18:25:23

@MadMary: Jónéhány éve diszkutáltuk ezeket a gépeket, még amikor Babette_ is itt volt. Neki Clatronix-e van, és boldog vele. Nekem Kenwood volt és boldog voltam vele, de a nagylyány kidobta és vett egy KitchenAid-et, mert az olyan trendi és mindig arra vágyott. Csak azért nem dobja ki, mert nagyon sokba került, viszont van kézi robotgépe, amivel tésztát dagaszt :)))
Nekem egy muzeális tárgyam van, egy Braun KM32-es masina, amiből még a newyorki MOMA múzeumban is van egy példány. Azt hiszem, 1972-ben fejezték be a gyártását, én is garázsvásáron vettem. Aztán egy másikat az eBay-en, mert 220V-os kellett idehaza. Pótalkatrész még mindig kapható hozzá az eBay-en. Ezzel 2-3 kg kenyértésztát dagasztok 35 percig :))

www.google.com/search?q=braun+KM32

valkür 2020.06.12. 20:32:08

Engem vagy 15 éve szolgál egy cserélhető betétes műanyag gyalu. Van hozzá 3 féle méretű szeletelő ( 1 mm-től 3 mm-ig ) és két féle reszelő- az egyikkel cérnametélt méretűre lehet reszelni a répát, a másikon kb 1,5mmx4mm-es hasábokra. Ezt én Juliennek nevezem és kb tojok rá, más mit nevez annak. Nos, ezzel a Julienne reszelővel tökéletes káposztás cvekedli alapanyagot lehet előállítani. A tömör káposztafejet negyedelem és szépen körbereszelem, hogy a végén csak a negyed torzsa maradjon a kezemben. Olcsó és helytakarékos. Nálam ez utóbbi a legfontosabb, mert nincs helyem mindenféle masinát tárolni. Ez meg elfér a fiókban. Tököt is ezen gyalulok. Ez a reszelő és a botmixer képviseli nálam a modern konyhatechnológiát. Már ha a vastag aljú lábasokat és a jó kést nem soroljuk oda, mert azok is fontosak.

valkür 2020.06.12. 20:32:28

Engem vagy 15 éve szolgál egy cserélhető betétes műanyag gyalu. Van hozzá 3 féle méretű szeletelő ( 1 mm-től 3 mm-ig ) és két féle reszelő- az egyikkel cérnametélt méretűre lehet reszelni a répát, a másikon kb 1,5mmx4mm-es hasábokra. Ezt én Juliennek nevezem és kb tojok rá, más mit nevez annak. Nos, ezzel a Julienne reszelővel tökéletes káposztás cvekedli alapanyagot lehet előállítani. A tömör káposztafejet negyedelem és szépen körbereszelem, hogy a végén csak a negyed torzsa maradjon a kezemben. Olcsó és helytakarékos. Nálam ez utóbbi a legfontosabb, mert nincs helyem mindenféle masinát tárolni. Ez meg elfér a fiókban. Tököt is ezen gyalulok. Ez a reszelő és a botmixer képviseli nálam a modern konyhatechnológiát. Már ha a vastag aljú lábasokat és a jó kést nem soroljuk oda, mert azok is fontosak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.12. 22:14:10

@valkür: Jól mondod! A V gyula tényleg jó, ha tudod, milyen irányban tedd rá a káposztát :) Ezen kívül majdnem mindenre használható (pl. julien szeletelésre :)
Egy bajom van csak vele a fiókban: rendszeresen összevagdosom a kezem, amikor berakom vagy kiveszem ... Valószínűleg rossz irányban pakolok be?
A kések és a jó lábasok nagyon fontosak! Utóbbiakat még a szojúzból szereztem be, öntöttvas és zománcozott. Akkor 1rubel 20kopek volt. Most hasonlót 40ezerért adnak.

Pierr Kardán 2020.06.12. 22:41:36

Miért kell a káposztát karamellizált cukron pirítani? Az aprított káposzta szépen lepirul akkor is, ha csak magában pirítod kis zsíron (vagy olajon). Esetleg a vége felé lehet kis szójaszószt adni hozzá, hogy jobb színe legyen.

Aki nem cukrosan eszi a káposztástésztát, annak eleve nem jó (a képen látható mennyiségű) cukorral pirítani a káposztát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.13. 08:08:41

@Pierr Kardán: Mert a karamell extra jó ízt és kontrasztot ad neki (nomeg színt is). Nálunk csak a kicsilyány eszi édesen, a többiek sósan, borsosan. A képen látható mennyiség nem annyira sok egy nagy káposzta feléhez, nem lett tőle édes az étel. Szeretem a szójaszószt is, de a cvekkedlihez nekem nem passzol.

süllőcske 2020.06.13. 08:37:14

Csodafinom étek. Én nagyobbacskára, egy centis négyzetekre vágom, tíz dekánként egy kockacukor karamellje készül alá, mindenképp szárnyaszsírral sütöm, furmintot öntök rá, vagy barna alaplét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.13. 08:56:20

@süllőcske: Hmmm.. ez az alaplé ötlet tetszik! Legközelebb megpróbálom!
Régen ragaszkodtam a disznózsírhoz ennél az ételnél, de ma már csak szárnyas zsír van a háztartásban (na jó - van kb. 20dk disznózsír is vastartaléknak :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.13. 09:54:12

Nekem egy mini zöldségaprítóm van, botmixer kiegészítője ( amikor vettem, még nem is volt aprítója ), egy termetesebb sárgarépa is csak félbe vágva fér bele. Káposztát két méretben lehet vele gyalulni. Igen apró, max 2 cm hosszú-széles egy szelet, de ha a vékonyabbal vágom, igen finomra lehet párolni. Legutóbb próbaként édesképosztát pároltam oliva olajon, és narancs levét, a kifacsart húsát tettem rá, meg kevéske sót, és cukrot. Mehetett volna több fűszer is, de ez volt évek óta az első párolt káposzta amit megettem, és nagypn jó volt, egészen új ízt adott neki a narancs. Körete rántot csirkemell lett.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.13. 11:34:46

Namost ott nem stimmel, hogy gyorsan összedobom.ÉN legalábbis ezt nem tudom gyorsan, Először elbíbelódök ugye a káposztával, mondjuk reszelje a fene, vagdosom, nem baj, ha rusztikus. Utána kicsit sóban áll, utána megy a karamellre, de onnantól egy idegölő hosszúság, le ne égjen, de piruljon, de puhuljon is..na ez minden nálam, csak nem gyors:)/mondjuk, inkább nekiállok két fej káposztának, elvacakolok vele, és adagokban fagyasztom)

Kumari aki Nilüfer 2020.06.13. 11:36:56

@látjátok feleim szümtükkel: És a vöröskáposzta párolva, némi málnaszörppel?? Bizarr, mi, pedig jó, mehet bele egy kevés ribizlilekvár is...már volt, remek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.13. 12:31:40

@látjátok feleim szümtükkel: Rántott hússal mindent el lehet adni Mo-on. Még ezt a narancsos káposztát is :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.13. 13:05:41

@Kumari aki Nilüfer:

Ha a szavrassült nem sértődik meg sem a narancstól, sem az áfonyától, akkor egy kis káposzta sem sértődhet meg a málnától, ribizlitől, egrestől, stb.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.13. 15:18:36

@Kumari aki Nilüfer:

Nagyon régen, még az átkosban az egyik rokonom sós szalonnát evett szilvalekvárral, olyan igazi vágható félével. Én elképedtem ezen, mire ő azt mondta, hogy minden egy lyukba megy. Ma már nem újdonság a sós és az édes összepárosítása, ezért nem kell félni az ízektől.Persze elsőre célszerű kisebb adagban próbálkozni.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.13. 19:20:19

@látjátok feleim szümtükkel: Nyilván:) most van bepácolva egy mézes kechupos csilis csirkeszárny adag.:) Húsz éve meg nem kóstoltam volna

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.13. 21:17:18

@MadMary: @valkür: @látjátok feleim szümtükkel: Látom mindenkinek gondot okoz az aprítás. Én a kockareszelő "almáspite" részén szoktam legyyalulni, az éppen jó.
Pénteken online suli volt, ismét kiderült pár dologról, hogy kell még vele foglalkozni. Ma egész nap a kertben ügyködtem. Reggel elmentem karót vágni. Tele volt a susnyás átokverte szederrel, összekaszaboltak rendesen. Megkapáltam a paradicsomot, felhúztam újra a tányért a tövéhez, aztán megkaróztam. 30 tő X 3 karó, eltartott egy darabig, közben szépen megpirult a hátam. Délután megkapáltam a paprikát is, meg a paradicsomban a sorközöket. Hoztak pár extra mérető egyutas raklapot, szedtem belőle 6 darab 2 méteres deszkát, felújítom belőle a padomat, hogy kényelmesen tudjam szemlélni a palánták növekedését. Kedden tervszerint Győr-Moson-Sopron megyébe indulunk, megpróbálunk felhajtani valami szedd magad eper helyet. Van pár cím és telefonszám, de a legtöbb helyen nem tudnak előre semmi biztosat mondani. Mindegy, elindulunk, csak lesz valami.

süllőcske 2020.06.13. 22:09:49

@Waka: Én is alaposan megküzdöttem ma a dzsungellel. A fóliában elérték a másfél métert a paradicsomok, odakint jó, ha combközépig érnek, viszont az esők után, a melegben, hirtelen megvastagodott a száruk, gondolom, most beindulnak. A kinti paprikák is aggasztóan aprók, de hátha, van még idejük bőven. A népi permetekre, ami lúg, chili, fokhagyma ázalék, úgy néz ki, elmentek a tetvek, de előzőleg jól meggyötörték a kápiát, padlizsánt.

süllőcske 2020.06.13. 22:15:14

@Waka: Én vezérhuzalra, zsinórra kötöm, tekerem őket, te hogy is?

vörösbor(de)minőségi 2020.06.14. 00:21:35

éjfél után? ezeket a képeket megnézni,elolvasni a know-how-t? maga a kínok kínja,minden túlzás nélkül őszintén mondom.
:))

vörösbor(de)minőségi 2020.06.14. 00:23:24

@MadMary: nagyon jó gépeket találhatsz a marketplace- felületén.
nem leharcolt darabok,érdemes megnézni és alkudni is.

vörösbor(de)minőségi 2020.06.14. 00:27:07

@Andrass9: csak nem a dubnai kiküldetések apropóján?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.14. 09:09:15

@vörösbor(de)minőségi: A szösz tudja már. Rengeteget jártam ESZR ügyben odakinn, Jerevántól Novoszibirszkig :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.14. 09:19:31

@Waka: A robotgépemben van olyan reszelő, azt használom én is.
@süllőcske:
Összekötöztem a kötözősalátát (római saláta), már szedtem 2 csilit, és rengeteg a zöld és van két gyerekökölnyi paradicsom is.
Le kéne menni kacsolni, de már 32C fok van kinn és 92% páratartalom. Örüljön a paradicsom :) Nálam hálóra másznak a paradicsomok, a csiliket bambuszkaró tartja egyenesen. A fokhagyma késlekedik, még legalább egy hét kell neki, pedig kéne a 2 ágyás a maradék csilinek és bokorbabnak. Kaprot most húztam fel tökfőzelékbe :) A szárzeller magbaszökkent, lesz zellermag ismét. Petrezselyem, zeller, bazsalikom és majoranna jól tűrték a kiültetést

kobold63 2020.06.14. 12:49:16

@Andrass9:

Jól körülnéztél a szojúzban oszt meg sem álltál az USA-ig?..:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.14. 15:13:31

@kobold63: Akkoriban még krőzusok voltunk arrafelé! Egy farmerért szines TV-t tudtunk venni, vagy esztergát :)
Az USA-ból is mentem a szojúzba. Szomorú volt látni, mennyire nyomorognak az emberek - gyorsan vissza is utaztam.
Azért tudod mi a lényeg? Az USA-t is otthagytam, és hazajöttünk. Akkor persze még nem az O1G volt hatalmon...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.14. 15:14:56

@kobold63: Ja, meg nem az az őrült trampli próbált diktálni Twitteren a világnak...

2020.06.14. 16:38:00

Köszönöm szépen mindenkinek a káposztaaprítós tippeket, @vörösbor(de)minőségi: ötlete eszembe nem jutott volna soha, de most elkezdek keresgélni!
@Waka: Lehet hogy én vagyok nyiffnyaff vagy béna szerencsétlenség, de a kockareszelő almáspite oldalán rendszeresen szétnyílt-levált a káposztalevelek külső rétege, meg az ujjam is sokszor megsérült. :-/
@Kumari aki Nilüfer: A vöröskáposzta kiválóan bírja az édes-savanyú felhangokat, egyik óriási kedvencünk a rodekool met appeltjes, párolt vöröskáposzta almával, aminek a fűszerezése só, cukor, fahéj, szegfűszeg és egy pötty ecet. Akármennyit képes vagyok megenni belőle. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.14. 16:54:52

@MadMary: Ha ecet helyett egy kis pezsgővel készítenéd ... :)

2020.06.14. 17:16:39

@Andrass9: Egyáltalán nem kizárt, százaz pezsgő vagy száraz fehérbor ugyanígy remekül illik a holland almás káphoz! :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.14. 17:17:40

@Andrass9:

Nem panaszkodhatsz, kaptál esőt a kertedbe. Remélem nem nagy a kár.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.14. 17:19:28

@Andrass9:

Valamikori szegedi szilveszteri menü része volt a malacsült pezsgős káposztával. Ott a Dankó szobra mögött.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.14. 18:03:15

@látjátok feleim szümtükkel: Ismét mázlink volt! Mindössze 17mm eső esett, szép csendesen. Bezzeg a belvárosban! A fiúék házában 25cm jég az udvaron, 50 cm víz a pincében! Az utcán állt a jég, mintha tél lenne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.14. 18:04:40

@látjátok feleim szümtükkel: Soha nem szilvesztereztem nyilvános helyen, így erről sem tudtam, de biztos, hogy szeretném, mert a pezsgős káposztát ismerem, meg készítem is :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.14. 18:06:42

@látjátok feleim szümtükkel: Úgy látom, most nálad van éppen vihar ... Remélem, megúszod a jeget!

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.14. 18:57:44

@Andrass9:

Jó nagy eső esett, de nem volt nagy szél, és jég sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.14. 19:54:50

@látjátok feleim szümtükkel: Ha jól emlékszem, nálatok nem volt akkora aszály, mint nálunk. Az eső jó, de a jég nem annyira hasznos ...

2020.06.14. 21:03:59

@Andrass9: Láttam néhány képet, szaladgált a hátamon a hideg. Errefelé több mint 15 éve volt hasonló, mindent elpusztított a kertben, szó szerint péppé vert minden növényt, számos ablak betört... pingponglabda nagyságú jéggolyókról volt szó, ma is emlékszem, ahogy a kertre néző ablakban álltam, először csak szokott nyári zápornak indult, aztán átláthatatlan vízfüggöny, aztán megindult a jég és minden elkezdett apró darabokra zúzódni... felejthetetlen, a szó legrosszabb értelmében. :-(((

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.14. 21:51:45

@süllőcske: Kinn nincs lehetőségem ilyesmire. három vékony karót szúrok le köréjük, körbe kötözöm rafiával. Kinn még nálam is csak 60-80 centisek. Most az eső dob rajtuk egyet. Hiána öntöztem, ezért az eső, ami sokat segít.
@Andrass9: Az első kacsolás még a karózás előtt megvolt. A szentjánosbogár paradicsomokon hagytam két hajtást, had sűrűsödjön. A fokhagymák már kezdenek beérni. Ősszel kicsit elbambultam a szaporítóanyag beszerzéskor, mire mentem, már nem volt dughagyma a kertészboltban. A sajátból kitellett egy fél sor, de sajnáltam volna többet ilyesmire, hiszen azt inkább az asztalra szántam. A közeli boltban aztán akciósan adták a kicsírázott fokhagymát, abból ültettem el a maradékot. Szépen kihajtott, aztán megjelentek rajta a bulbillik (sarjhagyma). Szépen lenyiszáltam, innentől viszont el is kezdett gyorsan fonnyadni a száruk. Nem tudom, milyen lesz a termés, de hamarosan fel kell szedni, mert elkorhad a szára.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.14. 21:56:21

@MadMary: Az a titok, hogy a levelekre merőlegesen kell szelni. Bármilyen reszelő felgyűri, ha nem forgatod megfelelően.
@Andrass9: Itt cca. három órás kiadós eső hullt, különösebb csimm-bumm nélkül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.14. 22:25:35

@Waka: Én Makóról rendelem a vetőanyagot, ami október vége felé jön meg. Akkor már vethetem is és novemberben nyugodtan mehetek hálaadásra :) Most két ágyás, kétféle fokhagyma tán 240 fej lesz is belőle. Ami nehéz, az a tárolás. Épp most fogyott el a tavalyi, de már az utolsó 5 csomó teljesen kiszáradt. Végülis azért az egy évet kibírták kis jóindulattal.
Ez az eső segít még növelni a girizdeket :) Utána úgy is szárazabb idők jönnek (elmegy Medárd is pihenni), akkor kiszáradhatnak a szárak, és fonhatom.

kobold63 2020.06.15. 06:35:04

@Andrass9:

Ha ez igaz az esőröl, akkor nálam görögdinnye nagyságúra kéne nőniük!

kobold63 2020.06.15. 09:33:10

@Andrass9:

O1G? Bizonyos szint felett...:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.15. 11:23:42

@kobold63: Ennél több karaktert nem ér meg ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.15. 16:52:28

@látjátok feleim szümtükkel: Itt volt 3 csepp. De lehet, hogy 4 is ...
Csak, hogy bevizezze a cseresznyét!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.15. 21:58:43

@Andrass9: A saját fajta cca. 6 éve jött, egy deklaráltan magyar termelőtől. Akkor diónyi volt egy-egy gumó. Nálam szebben muzsikál, majd' öklömnyi egy fej, a külső gerezdekből szedek ültetni. Az különösen érdekes, hogy hosszú évek óta ez az első fajta, amelyik nem fajzott el. Igaz, ültetni mindig a javából válogatok. Hamarosan kiderül, hogy mire ment a bolti változat, enni talán jó lesz, és őszig kitart.

2020.06.16. 00:47:00

@Waka: Külföldi kertészetek honlapján láttam óriásira növő fokhagymákat, szó szerint ökölnyi volt egy-egy fej... gondolkoztam is a rendelésen, de a legtöbb helyen kiárusították a szaporítóanyagot, aztán jött a vírus. :-( Egy ideje dédelgetem már a fűszeres páclében eltett fokhagymagerezdek ötletét (naná hogy olasz), ahhoz meg nem jó az incifinci nyersanyag. Talán majd egyszer sikerül. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.16. 09:25:45

@MadMary: Ez az "elefánt" fokhagyma messze nem olyan illatos és ízes, mint a normál méret (60mm max, amit eddig láttam)...
Én innen rendelek enni és vetni is:
fokhagymavetomag.hu
Egy nyári rendelés október elejére itt van, akkor eldugdosok belőle 2 kg-ot (2 ágyás, kb 250 fej lesz belőle). A többit megesszük, mert olcsóbb, mint a bolti :) Ami meg június végére megérik, azt is felakasztom szárazon, és természetesen megesszük. Meglepően sok fokhagymát eszünk ...

valkür 2020.06.16. 20:02:31

@Andrass9: Akaszd fel egy kampóra. Nekem a kamraajtó belső oldalára csavarozott fogason lóg, pár egyéb, "veszélyes" eszközzel, amit tényleg nehézkes fiókban tárolni - nagyolló, kisbárd, ilyesmi, amikhez sok hely kéne, és tényleg bele lehet kapni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.16. 20:48:16

@valkür: Az ötlet jó, de szerintem neked nem volt még V-Gyulád :) Tudod te, hány darabból áll az????
Amógy a kamraajtóra csavarozott kampó megér egy misét, köszi!

valkür 2020.06.18. 23:56:06

@Andrass9: igen, azt hiszem, tényleg nincs. Az enyémben egy ferdén applikált, egyenes acélpenge van, a cserélhető betétek csapott tetejű háromszög alakúak. A julien reszelőt szoktam beilleszteni mielőtt elteszem, mert abba tényleg bele lehet kapni és nagyon éles. A többi betét elfér a fiókban, azok nem veszélyesek és a cucc életkorából következtetve nem is túl sérülékenyek :-). A V-gyulák okosabban néznek ki, de ez az én kis reszelőm annyia kézre áll, és olyan jól bírja a gyűrődést, hogy nem cserélem le egy akármilyen menő izé miatt.
süti beállítások módosítása