Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @szivar: @Boar.: :) (2021.09.24. 17:32) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (39) kakukkfü (95) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy finom vietnámi leves, a pho

2021.01.14. 07:00 Andrass9

Nagyon szeretjük, járunk is a városba enni, de a mostani helyzetben nincs nyitott étterem, ezért más forráshoz kellett folyamodni.

26.jpg

Rendelni is lehetne, de mi nagyon a világ végén lakunk, nem akarjuk a futárokat ilyen messzire csalogatni. Jelentkezett viszont a fiam, hogy ő most főz egyet, és hozna nekünk belőle.

Bingó! Így teljesüljön minden vágyam :) Persze a lé elkészítését nem dokumentálta, csak pár szóval jellemezte. Viszont hozott mindent hozzá, amivel tálalni kell.

A léhez:

  • 2 adag csirke levestál (aprólék, farhát, láb, 1 kiló), vagy marha leveshús csonttal, vagy karajcsont
  • 2 vereshagyma
  • 3-4 girizd fokhagyma
  • 10 dekányi gyömbér
  • 1 teljes fahéjrúd (10 cm, de lehet kettő is)
  • 3-5 csillagánizs
  • 1 ek koriandermag
  • 1/8 szerecsendió lereszelve vagy 2 db fekete kardamom
  • 8 szem szegfüszeg
  • 6 ek halszósz
  • 1 tk cukor
  • 1 tk bors
  • 3 l víz

Kép erről nincs, mi már az elkészített levet kaptuk! A lényeg, hogy egy erős csirke vagy marhalét főzzünk a fenti fűszerekkel. A gyömbért szeleteljük vékonyra, a hagymát felezzük és száraz serpenyőben alaposan (feketedésig) pirítsuk meg. A halszósszal sózzuk izlés szerint, a végén viszont szűrjük le! A kapott lében volt gomba is, de azt azonnal megettem, hogy eltüntessem a bűnjelet a feleségem elől.

A levesbe hagyományosan rengeteg üvegtészta kerül, meg mindenféle finomság. Most ezeket kaptuk hozzá:

  • 6 dkg rizs szélesmetélt
  • 5 dkg rizs cérnametélt tészták
  • 1 kis csokor újhagyma (nagyon fontos)
  • 3 fürjtojás
  • 4 karika lime
  • 1 ek 20%-os ecet
  • 5 db szárított shiitake gomba (csak az én levesembe)
  • 2 ek mungóbab csíra
  • 2 ek bambuszrügy (ezeket üvegben lehet venni)
  • 8 nagyon vékony szelet (2-3mm) bélszín (hátszín, lábszár is tökéletes)
  • Sriracha csiliszósz izlés szerint
  • 1 l pho alaplé (lásd fentebb)

10.jpg

A fürjtojáshoz megfőzési tanácsnak kaptuk, hogy ecetes vízben kb 4-5 percig főzzük, majd hideg víz alatt könnyen lehéjazható lesz. Biztos szerencsés évnek nézünk elibe, mert az egyik tojásnak két sárgája volt!

11.jpg 12.jpg 16.jpg 17.jpg

A rizstésztákat csak forró vízbe kell áztatni, gyorsan megfőnek. A szárított gombát forró levesben rehidratáltam és puhára főztem (a szárát célszerű kitörni, mert rágós, mint a nyavalya).

13.jpg 14.jpg 15.jpg 18.jpg

Amíg a gomba főtt, az újhagymát ferdén felkarikáztam. Két nagy levesestányérban mikróban vizet forraltam, hogy forró legyen (a tányér). A pho alaplét kisfazékban forraltam fel, a hússzeletekkel együtt mindent feltálaltam. A forró tányérokba ment a rizstészta (vegyesen), tetejére pedig a hússzeletek.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Szervíroztam hozzá evőpálcikát és ázsiai leveseskanalat.

23.jpg

A zubogó forró levessel felöntöttük a tányérokat, ahol a leves mindjárt el is kezdte megfőzni a marhahúst. Még egy kanál Sriracha szósz, és már ehetünk is. Azért ne felejtsük el a tojást, az újhagymát, bambuszrügyet is beletenni a tányérba. Azt már nem kell forrázni.

24.jpg 25.jpg

A két sárgájás tojás finom volt, megosztoztunk rajta a feleségemmel.

27.jpg

A tésztát pedig leginkább csak a pálcikával lehetett kihalászni a tányérból, mert a kanálról mind lecsusszant.

28.jpg

Én meg nagyon boldog voltam a gombával is ...

29.jpg

Remek leves, csak kevés embernek főzni macerás. Egyszerre kell mindent forrón tartani és felszolgálni, hogy a hús biztosan megfőjön benne.

73 komment

Címkék: halszósz rizstészta hátszín alaplé újhagyma bambuszrügy lime csillagánizs fürjtojás shitake mungóbab csíra sriracha

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6416350302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.14. 10:01:35

Persze elfelejtettem élesíteni a posztot :( Elnézést kérek!

valkür 2021.01.14. 11:38:27

@Andrass9: Megbocsátok :-)
Éppen vasárnap kezdtem csíráztatni egy marék mungó babot. Eredetileg valami koreait akartam főzni, de elfogyott a kimcsi, és nem tudok csinálni, mert nem lehet jégcsap retket kapni.
Szóval vasárnapra pont lesz mungó bab csírám, főzök ilyet - vagy valami hasonlót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.14. 11:40:22

@valkür: Most vettem 4 zacskó japán retek magot (daikon), de az eltart egy ideig, mire ehető lesz.
Mungóbab csíráztatását egyszer próbáltam csak, de nem sikerült (mást nem próbáltam még).

valkür 2021.01.14. 13:22:18

@Andrass9: én egy gyúrós sékerben csíráztatok. 8 decis, fekete műanyag, tehát nem süt át rajta a nap. 2 evőkanál babot éjszakára beáztatok. Beteszem a sékerbe, ráteszem a szűrőt, rácsavarom a nagy kupakot. A kis csőröcske kupakját nyitva hagyom, had szellőzzőn. Egy hétig naponta kétszer a kis csőrön keresztül engedek bele vizet, óvatosan meglögybölöm, és fejjel lefordítom, hogy kicsepegjen belőle a felesleges víz, ne rohadjon. egy ilyesmi sékerről van szó. shopbuilder.hu/shaker-keveropalack-es-kulacsok/scitec-nutrition-scitec-csavaros-shaker-db-p8957
van benne egy szűrő, így em szóródik ki a bab.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.14. 13:39:16

@valkür:

Én ilyenben csinálom a palacsintatésztát, csak a pohár áltátszó, a tetejee meg piros.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.14. 14:13:06

@valkür: Jó gondolat! Kéne is legyen itthon shaker valahol ...

valkür 2021.01.14. 15:45:10

@látjátok feleim szümtükkel: bakker, tényleg, hogy ez nekem eddig nem jutott az eszembe!! nagyon szeretem ezeket a shakereket, bő szájuk van, könnyen lehet mindenfélét betölteni, mosogatni. Igen, palacsintatészta, a szűrővel tuti nem lesz csomós.

valkür 2021.01.14. 16:02:55

Tüneményes Maangchi csíráztató technikája: www.youtube.com/watch?v=-m74YYPVbWU

valkür 2021.01.14. 17:32:35

@kocsmagomba: Mostanában nem, zárva vannak a termek. De mihelyst kinyitnak, azonnal. Valahogy le kell dolgozni a karanténhájat.
Aki sokat dolgozik és kevés ideje van, annak a súlyzózás a legjobb. Ennyi ülésben pillanatok alatt leépül az izomtömeg, már fél centivel alacsonyabb vagyok, mint tavaly ilyenkor voltam.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.14. 17:37:35

Én még életemben nem ettem ilyen levest..és ha nekem kell megfőzni, nem is fogok.De majd ha elmúlik ez a járvány, Budapesten jártamban megkeresem azt a helyet, ahol kapható.Vagy főz a középső lányom...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.14. 17:44:56

@Kumari aki Nilüfer: Mi nagyon szeretjük! Ráadásul eléggé trendi lett, ezért sok olyan étterem van, amiben kapható.
Nagyon nem lehet elrontani, hisz végül is egy gazdag húsleves féleség szokatlan fűszerekkel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.14. 18:05:35

Jó lehetett, ráadásul kevés munka volt vele. Neked. :)
A tradicionális éttermekben évtizedek óta fő a leves, az előző napi maradékot töltik fel vízzel és alapanyagokkal. Na, az utánozhatatlan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.14. 19:04:57

@Waka: Sajna pont ezt nem tudjuk reprodukálni, mert nincs akkora fogyasztás :)

kocsmagomba 2021.01.14. 19:25:11

@Waka: @Andrass9: Szép lehet, mikor valaki megörököl egy ilyen étkezdét az apjától és némi forró levet... :)))

kocsmagomba 2021.01.14. 20:01:43

@valkür: Bárcsak rá tudnám venni magam valahogy. Én is érzem a bajt. A kertásással és kapálással pár éve felhagytam, a maradék kerti munka és gombász hegyi túrák nem pótolják.

kocsmagomba 2021.01.14. 20:20:54

Sajnos a leveshez nem tudok hozzászólni. Nekem ez ismeretlen terület. A tányér szép, főleg a gomba. Elém tenné valaki, megeszem. Valószínűleg nem az én ízvilágom, de ezt se tudhatom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.14. 20:52:25

@kocsmagomba: Légy bátor, és próbáld meg a fenti receptet!

kocsmagomba 2021.01.15. 08:26:01

@Andrass9: Biztosabbnak érezném a sikert, ha nem magamnak kezdem el próbálgatni.

Én tegnap egy "nagyobb adag" gulyáslevest főztem, a fagyasztóban felszaporodott disznócsontokból. Csipetkével, ahogy kell. Volt vagy 3 kiló húsos gerinccsont, lett csontnélkül 6 liter leves. Most csinálok hozzá egy "nagyobb adag" palacsintát. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.15. 09:04:32

@kocsmagomba: Igéretesnek hangzik! A gulyásba lekapartad a csontról a húst, vagy csontostul adod fel, és leszopogatjátok?

kocsmagomba 2021.01.15. 09:14:55

@Andrass9: A szopogatás a szakács dolga, és egyben jutalma. :)
Ezek nem húsoscsontnak vett húsos csontok, hanem én magam bontom le róluk a színhúst, hártya mentén vágva, és úgy megy fagyasztóba, levesnek, alaplének későbbre. Mindig sok húst hagyok ezeken. Ebbe a levesbe sem kellett plusz színhúst beletenni. Volt a csonton elég. Megfőve szépen leválasztom a csontról a szép húst, az visszakerül a levesbe. Utána jön az élvezet. A maradék csont, tisztára nyalogatása, nagyon zsíros cafatok befalása, inakkal, hártyákkal, erekkel, gerincvelővel. :D Majd csak ezután egy nagy tányér leves frissen, forrón.

valkür 2021.01.15. 12:04:31

@kocsmagomba: Próbáld meg, érdemes, óriási érzés, amikor az ember egysezrcsak elkezdi érezni az izmait, és hogy napról napra erősebb.
Arra ügyelj csak, hogyne vigyen el a siker, ne vidd túlzásba, e akarj pár hét alatt erőemelő lenni. Az izmok nagyon gyorsan alkalmazkodnak és fejlődnek is, de az ízületek és az idegrendszer lassabb. És hamarabb ki is fárad. Ezt hívják túledzésnek. A súlyzózás nagyon intenziv terhelés, mindenképpen kell pihenés. És nem csak éjszaka, hanem 2-3 hét után 2-3 nap minimum, hogy tudjon regenerálódni a szervezet és az izomzat.
Nagyon hiányzik.

valkür 2021.01.15. 12:05:18

@kocsmagomba: Nohát, máshol is esznek sertés gulyást? Azt hittem, ez csak mifelénk volt divat. Köménymagosan főzöd?

valkür 2021.01.15. 12:06:31

@kocsmagomba: ez annyire ismerősen -és pornografikusan- hangzik, hogy elpirultam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.15. 12:27:26

@kocsmagomba: Nem véletlenül szeretek kocsonyát és körömpörköltet főzni! Ott bőven akad cupák, csont, velő, stb. szopogatni :)

Kumari aki Nilüfer 2021.01.15. 17:08:10

@valkür: Persze, én is..meg vegyesen is, marha-sertés. Gyerekkoromban mi egyáltalán nem ettünk marhahúst, lévén a falu húsbolt nélkül. a tehenkét nem vágták le, a városba meg csak nem mentünk holmi húsért..( nem is tudom, mikor ettem először felvágottat, szerintem parizer lehetett, és jócskán elmúltam 8-10 éves).Szóval én pl, sertés-szárnyas alapon ettem húst, abból is libát alig, pulykát felnőtt koromig soha, mi tyúk(csirke) kakas, kacsa vonalon voltunk, meg ugye a hízó, amit nevelgettünk karácsonyra.Birkát sem ettünk, nem birkatartó vidék az, nem is szeretem.Illetve..nagyon kösse fel a gatyáját, amelyiket megeszem:DDD Vadat ettünk, nyúl, őz, vaddisznó,mert apu barátja volt az erdész-vadász és sok halat, mert a gátór is a barátja volt, orvhalásztak együtt a Krasznán, meg az Ecsedi-láp szélén sok kisebb vadvíz volt, na azokat varsázták, meg hálózták, mifelénk pecás ember nem volt.

valkür 2021.01.15. 17:17:56

@Kumari aki Nilüfer: Én a marhahúsra azt hittem, hogy ahhoz spéci konyha kell, csak a napközinek tudják megfőzni, biztosan óriáslábosokban - borzasztó volt az almamártáshoz adott szálkás, rágós marhahús.
Érdekes, hogy mifelénk rengeteg birka volt, a vidékem kifejezetten híres a birkapörköltről. Viszont csak ünnepeken ettük, mert minden ment exportra. Lakodalom, brigádvacsora, ilyen alkalmakra főtt birkapörkölt. A kun paraszt amiből pénzt csinálhat, azt nem eszi meg. Bárányhúst először Írországban ettem.

kocsmagomba 2021.01.15. 17:36:55

@valkür: A hó eltakarítás mennyi súlyzózásnak számít? 40 méter járda odakint, 22 méter autóbeálló, ebből 8 méter dupla, +egyéb belső járdák kb. 25 méteren. Oké, ma könnyű pehelyhó volt, és csak 3 centi magas. :)

valkür 2021.01.15. 17:57:28

@kocsmagomba: nem rendszeres testmozgás, semmit nem számít. Legfeljebb nem szokta a cigány a szántást alapn pár napos zomlázat vagy derékfájást okoz. Kastélyban laksz? Dupla autóbeálló, az már parkolónak számít :-)

kocsmagomba 2021.01.15. 18:46:06

@valkür: rozzant kis ház ez, csak sok kocsi fér be

kocsmagomba 2021.01.15. 19:22:30

@valkür: ja, igen, illetve nem. :))) Mostanában annyi köménymagos étel volt, hogy ebből a gulyásból kihagytam. Szoktam úgy, persze.
Kételkedőknek: a különféle disznócsontok, karajcsont, tarjacsont, medencecsont, lapos lapockacsont, ha van fehércsont, és a dagadó-oldalas közötti porcogós részek kiváló gulyáslevet adnak. Főleg, ahogy én szoktam elpakolni, minden fagyasztó zacskóba mindenből ha lehet.
(én a hentesnél nem kilózok, nem szeletelek: egyben veszek egy tarját vagy karajt vagy lapockát, ezután otthon adagolom reménybeli ételek szerint felcímkézve)

És igen. Az étel szerintem is egyfajta orális élvezet! Jelentsen ez bármit...

valkür 2021.01.15. 19:53:43

@kocsmagomba: hát, itt a blogon inkább verbális élvezet lesz az :-)

A mostohaanyámnál az volt gulyás, amibe köménymag került. Disznógulyás, csirkegulyás, hamisgulyás, ha köménymag volt benne, akkor gulyás volt. Ha nem, akkor valami más.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.16. 13:31:29

@valkür:

Éppen most akartam kérdezni, csak nem tudtam hol írja, hogy ettek-e már almamártást krumplipürével, és sült császárszalonnával? Nagyon jó.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.16. 16:51:14

@látjátok feleim szümtükkel: Almaszósz is van, sóba-vízbe krumpli is van, császár is van, Egye kánya, kipróbálom!

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.16. 19:43:01

@Kumari aki Nilüfer:

Naná, hogy jó, de nem volt itthon. A császár meg finom fűszeres volt, ezért ami natur nem fogyott el, azt megsütöttem.

Almaszósz: apró és vékony szeltekre vágott savanykás alma ( ha édes, akkor citromlé ), kevés víz, kukorica keményítő vízzel és tejföllel kikeverve, temperálva az almához, besűrítve, sózva, egy picit cukrozva.

kocsmagomba 2021.01.16. 19:49:18

@Kumari aki Nilüfer: oldalassal is jó, hányra érsz ide vele? :)

@látjátok feleim szümtükkel: Ráhibáztál valamire, mert ma pont almamentő ötleteket kerestem. Van még vagy 20 kiló a mátrai hegyi almából, el is állna, hibátlanul, csakhogy beköszönt ma reggelre a mínusz 13 fok. Így, a fűtetlen garázsból be kellett hoznom, mert ott nagyon jól elvolt eddig 2-6 fokon, de most nulla alá megy majd éjszaka ott is. Itt meg bent melege van a 15 fokos spájzban, tehát almamentés. Holnapra pont egy szószra gondoltam! Jól jön a recept, bár soha nem csináltam még almaszószt!
Sült csirke lesz hozzá. Hacsak Kumari be nem fut az oldalassal... :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.16. 20:45:26

@kocsmagomba:

Mi nagyon gyakran eszünk almakompótot. Cukor nélkül főzve.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.17. 08:37:27

@kocsmagomba: Be is futhatnék, mert két kilót sütöttem, zacskóban, hagyományosan, só,bors, fokhagyma nem durván, és egy fej szálasra vágott hagyma, a harmónia végett, valamint egy fuvallat mustár. Omlós, a porcok is szinte krémesek, ugyanakkor szép sült a színe ..szeretem a sütőzacskót,Saját zsírját is elteszem, pirítóson igen jó lesz. Szóval jutna, de nem félek, hogy nem fogy el..rájárunk, hidegen, friss kenyérrel, uborkával vagy más zöldséggel jó bármikor.Most főtt-sült krumpli van hozzá, ami kiválóan melegíthető mikróban,és török mini savanyított közepesen csípós paprika. Ja, és volt egy szelet marha karajcsont(fene tudja, mi az a marhának), abból egy erős leves, sok zödséggel..ezzel elleszünk még keddig valami nehezen:) De lesz almakompót, én nem szószozom, úgy kevésbé szeretjük.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.17. 08:59:43

@Kumari aki Nilüfer: Még annyit árulok el, hogy mindig őszintén csodálom azt, aki két szelet hússal órákat vacakol..órákat csak sok étellel vagyok hajlandó vacakolni, ezért én általában fagyasztható, eltartható ételeket főzök, nagy tételben.Így sütöttem két kiló oldalast:) /ami vágülis nem is olyan vérlázítóan sok.../

valkür 2021.01.17. 09:53:52

@látjátok feleim szümtükkel: ebben a kombinációban még konkrétan nem, de el tudom képzelni

ha sok almát kell gyorsan elfogyasztani, akkor én tuti sült almát ennék reggel, délben, este, és a köztes időben is.
Néha a változatosság kedvéért sütnék 1-1 almás palacsintát. Azt a fajtát, aminél tésztában van reszelt alma, jó vastagra lehet csak megsütni, és csak kicsúsztatni, mert fordításnál tuti eltörik. Szép magas palacsintatortát csinálnék, fahéjas porcukorral a rétegek között. Ha még mindig lenne almám, akkor másnap ugyanezt, csak flódni módra lerakva, vörös borban párolt mákkal, dióval, és szilvalekvárral.
ha meg még mindig lenne alma amit meg kell menteni a romlástól, akkor abból sütőtökkel és/vagy birsalmával vegyesen lekvárt főznék.

Kedélyes Paraszt 2021.01.17. 11:19:24

@Andrass9: Na, én igy voltam a disznótorokban a hurkakészitéskor. Az abaléből kijött cuccokból lehetett jókat csemegézni.

Kedélyes Paraszt 2021.01.17. 11:21:31

@valkür: Mifelénk Békésben is a birka volt az ünnepi kaja. ÚÚÚÚ, nagyon szeretem! Van még vagy 4 kiló vegyes a fagyóban, lehet, a közeljöbőben meg is pattintom.

valkür 2021.01.17. 14:23:35

@Kedélyes Paraszt: majd gondolj rám, mig főzöd. :-)

kobold63 2021.01.19. 03:04:20

@kocsmagomba: @Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: @valkür:

Figyelmetekbe ajánlom ezt a kinai bizony nem a "távolkelet liliomszála" nőt, aki egy másmilyen tipusu főzést mutat. Kedvenc alapanyaga a sertés fej, köröm, oldalas, hasaalja, de a marha fejet, lábat, farkat is előszeretettel készíti. Na meg birkát és minden belsőséget. Népes családjával el is fogyasztják, mondhatnám zabálják. Nagyon kedves, dolgos teremtés, azt a wok-ot és a nyárikonyhát én is elfogadnám.

Egyenlőre így próbáljátok: a Youtube-on " xia jie cooking". Többnyelvű feliratos, iszonyú fordítással, de a video nagyon élvezhető. Több száz epizódot készitett már.

kobold63 2021.01.19. 05:15:34

@Waka: az előző üzenet neked is szól!

valkür 2021.01.19. 09:17:08

@kobold63: Jézusom, megnéztem párat, nagyon rá lehet kattanni arra a fajta felhőtlen zabálásra amit ezek hárman-négyen művelnek :-)
iszonyú kevés zöldséget esznek :-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.19. 10:07:10

@valkür: Épp most tiltották be Kínában a zabálós vlogokat...

valkür 2021.01.19. 11:03:45

@Andrass9: Ők nem öncélúan vagy versenyben zabálnak, hanem megeszik, amit főznek. Önfeledten, jó étvággyal, viccelődve, de mérték nélkül. Rá lehet érezni a hangulatukra.
Csak sajnos ahhoz képest, hogy nagyon vidék, van kert és nagy valószínűséggel földművesek, iszonyatosan kevés zöldséget esznek. Pláne az ázsiai konyhákban megszokotthoz képest. Nekem a kínai konyhában is az tetszik, hogy rengeteg féle húsos-zöldséges ragut főznek, és egyébként is telerakják az asztalt mindenféle meleg salátákkal meg effélével.
Ezek meg kiraknak az asztal közepére egy óriási tál húst, kis tálkákban némi rizst és pakolják, pakolják a tálkákba a húst, fejenként fél-egy kilót étkezésenként. Nem undorítóan, nagyon is rá lehet érezni a hangulatra, de akkor sem jó átvenni a stílusukat.

kocsmagomba 2021.01.19. 13:15:53

@kobold63: @valkür:

Belenéztem. Ezek a videók csupán Kína egyik híres nevezetességét mutatják be, ami nem más, mint a Nagy Kínai Fal. :) Ezeken persze több nagy kínai fal. :)
De Hofit idézve, "a kis kínai nem mindig fal..."
Kemény felvételek az biztos. A nő és férje(?) arcára komolyan kiült már a májfunkció és a köszvény. A laborértékeiket könnyebb lenne eltalálni, mint a lottó számokat.
Persze az ételek között vannak nagyon jók, és én is szeretem az ilyen főzéseket. Egy évben egyszer-kétszer.

kobold63 2021.01.19. 13:18:27

Kina északi részében, Shiaanxi tartományban van, hegyes vidék. Ahol főz, az mögötte egy u.n. barlang lakás, évszázadok óta használják, hasonlóan beépítve a domboldalba, mint a szőlőspincék. Jó a hőszigetelése, teljesen hasonló a külső dekeráció, kinézés.

Az epizódok közül érdekes pl. az ökör? borjú egész láb patával együtt megfőzése, vagy az egész ökör fej, a disznóvágás. A disznófejből hidegen szeletelhető étel készül. A sok gombócok, ott van növényi eredet a töltelékben.

Nagyon tetszettek a praktikus, egyszerű konyhai szerszámok. Nem az aluminium lavórokra gondolok!

kobold63 2021.01.19. 13:25:58

@kocsmagomba: nem a férje, a két fiú az testvére, valószínüleg Xiajie a legidősebb, mert őt tiszteletből nővér-ként nevezik, soha sem az adott nevén. Ő viszont a fiukat igen és dirigálja is őket. Azok meg nagybácsik a gyerekeknek.

valkür 2021.01.19. 14:05:53

@kobold63: Nagyon tisztelem a kínai konyhában a fülétől a farkáig elvet. Minden porcikáját megeszik az állatoknak. Ezt én is így tanultam, és hát a mai túlfogyasztásos világban így is etikus.
Ez a fajta főzés is nagyon tetszik, a ház előtt, pár kőből képesek tűzhelyet csinálni és finomakat főzni rajta. Ahogy meg a csaj halat filéz azzal a szögletes nyeletlen bárd-féleséggel, azt szerintem tanítani kéne. El is fogom tőle tanulni, bár akkora halat valószínűleg soha az életben nem fogok kézbe kapni. De a technikát megjegyeztem.

De igaza van @kocsmagomba:-nak. Ekkorát zabálni évente max 1-2 alkalommal szabad.

kocsmagomba 2021.01.19. 14:48:12

@kobold63: oké, én csak hang és fordítás nélkül pörgettem át.

kobold63 2021.01.20. 06:53:23

@valkür: @kocsmagomba: Ne felejtsük el, ez egy nagy stábbal készített program, minden felszereléssel, szinészekkel, nem a kinai földműves lakosság tipikus élete.

valkür 2021.01.20. 10:24:25

@kobold63: a profi stáb az én fejemben is motoszkált. De ezek tuti nem színészek, sokkal inkább egyfajta valósághősök.
Vagy ha színészek, akkor nagyon jók :-) ezt eljátszani, ennyire figurában lenni, ehhez kiváló színésznek kell lenni.

kocsmagomba 2021.01.22. 20:24:41

@kobold63: Hűha! Egy világ omlott össze bennem. Már a kínaiakat is hamisítják! A kínaiak! :D
Ne szívd mellre, nyilván sejtjük ezt elejitől fogva. :)

kobold63 2021.01.23. 01:22:02

@kocsmagomba: Nem az én show-m, miért szívnám mellre?

Arra is gondoltam, hogy az olcsó, elérhető ételeket mutatják meg a közönségnek, hogyan lehet felhasználni ezeket, fél szamár bordázat, marha gerinc csont, birka pata, kacsa fej és egyebek..stb.

kobold63 2021.01.23. 01:41:05

@kocsmagomba: Azért, hogy dicsérjem is ezt a nagyon érdekes sorozatot, nem hamisítják, sokkal élethűbb, mint a megszokott gasztro show-k, amit bemutat, a környezet vagy pl, ezek a barlang-házak, a kertjeik, zoldségeik, a fantasztikus méretű káposzta és retek, számámra nagyon érdekes.

old forester 2021.01.23. 12:26:56

@kobold63: Kíváncsivá tettek a fenti beszélgetések , megnéztem a sorozatot. A fenti véleményeken túlmenően van még egy érdekes megfigyelésem. Amíg a főszereplők önfeledten, teli szájjal falatoznak, addig az időnként meghívott vendégek igen csak visszafogottan csipegetnek. Nincsenek hozzászokva az ilyen nagy falatozáshoz?
Amúgy az tetszik, hogy tényleg minden részét az állatnak elkészítik, és meg is találják a módját, hogy hogyan. Mi is megesszük a sertéslábat, meg fejet, de pl. marhalábról és fejről nem nagyon hallottam a magyar ételek között. Legfeljebb a borjúlábról. Úgy tűnik igaz lehet az a mondás, hogy „a kínaiak mindent megfőznek ami mozog, ami meg nem mozog, azzal ízesítik”.
A fűszerezés az úgy tűnik mindenhol ugyanaz. Van olyan video, ahol rengeteg zöldséget tálalnak, nem úgy tűnik, hogy háttérbe szorulna. Habár kétségtelen, hogy ha a súly arányokat nézzük, a hús és egyéb tartozékok dominálnak.
Érdekes, nem tudom hány része van, majd végig veszem.

kobold63 2021.01.23. 13:14:32

@old forester: Most az ujabbak a "xia jie from shanbei" alatt
jönnek be, 500-ig számoltam a videók képét, de több van. Biztosan van átfedés is közöttük.

Azon a nagy tálon sok a csont mindig, kevés a hús. Autót még nem láttam, gyalogolnak mindenhová, a kertjeik össze-vissza vannak a hegyen. Említette, hogy sok műveletlen föld van, az emberek beköltöztek a városba.

valkür 2021.01.23. 13:15:24

@kobold63: Megtaláltam a befőzős és savanyítós videókat, tényleg lenyűgöző. Kemény életük lehet, iszonyatos sokat kellhet dolgozni, hogy az a köves, agyagos talaj ilyen zöldségeket teremjen.
A húsos videókat az evés kezdeténél becsukom, azt a részét már nem bírom végignézni. De nagyon köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem, tényleg nagyon tanulságos és roppant szórakoztató csatorna.

@old forester: Szerintem a vendégek a videó miatt olyan szégyenlősek. Vagy nagyon megtisztelve érzik magukat, vagy tudják, hogy csak biodíszletként szolgálnak.
A csaj mondjuk egy született sztár, teljesen természetesen viselkedik a kamera előtt. Amikor a hentes jelenetek végén belevágja a bárdot a deszkába, azzal egy horror filmet lehetne indítani - vagy befejezni :-)

valkür 2021.01.23. 13:19:21

@kobold63: van pár esküvős videója, ott akkora terepjárók meg pick-upok vannak, hogy fel kell rájuk mászni. Mondjuk lehet, hogy bérautók. De kocsijuk biztos van, mert járnak kirándulni, találtam pár videót, ahol régi kolostorokhoz kirándulnak, pár száz kilométer távolságra. Gyönyörű helyekre egyébként.
Nekem a csaj férje egy rejtély. Az összes férfiszereplő vagy testvér, vagy sógor, vagy nagybácsi. De annak a 3-4 éves forma kislánynak csak kéne lenni valahol egy apukájának, nem? Sehol nem volt még rá utalás.

kobold63 2021.01.24. 09:02:33

@valkür: amit megtaláltam a férjről (képet nem), hogy együtt készítik a videókat, a férj filmez, háttérzene, feliratok, mind az ő munkájuk. Kb. 5,000 $-t keres ezzel havonta. Milye n dollár, azt nem írja.

valkür 2021.01.24. 15:37:56

@kobold63: Igen, az lesz az, egy saját fejlesztésű valóságshow. Bizonyos nézettség felett a youtube fizet, biztos megéri nekik. Gyönyörű drónfelvételeket is csinálnak, a földművelésből arra nem telne.

kocsmagomba 2021.01.25. 22:02:13

@valkür: valóságtalanshow. Előbb-utóbb mindegyiknek ez a vége. Aztán csodálkozunk, hogy a következő nemzedék nem tudja megkülönböztetni a valódit és a nem valódit.

kocsmagomba 2021.01.25. 22:03:58

@kocsmagomba: Tétel: az emberiség elhülyülése gyorsabb, mint a koronavírus. Következtetés: hülyén halunk meg. Mind.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.26. 09:29:13

@valkür: Kicsit meglepő, hogy leszedi róla az összes zsírt - nem árt az a kocsonyába :) Viszont mire a videó végetért, teljesen rosszul lettem a két rettenetesen kövér személytől, egyedül a fiú látványa oldotta fel a rosszérzésemet ...
Az angol kifejezések használatát még tanulhatnák. Ha ez a bőr chewy volt, akkor nem főzte meg rendesen a szakács. Stretchy-nek se mondanám az elég kemény kocsonyát :)

kobold63 2021.01.26. 11:18:31

@valkür: hogy te miket találsz az 500+ video között! Ügyes a csaj.

kobold63 2021.01.26. 12:02:01

@Andrass9: a sok szilfid amerikai látványa után, nem csodálom.:)

valkür 2021.01.26. 12:27:34

@Andrass9: @kobold63: Engem a gőzöléses technika ragadott meg. Elég ócska gáztűzhelyem van, mindig is gondot okozott rajta gyöngyöztetve főzés, nem tudom olyan kicsire állítani a lángot.
Ezzel a gőzöléses technikával viszont szemmel láthatóan kristálytiszta kocsonyát hozott össze, a meglehetősen primitív tűzhelyen is.
Bár, ért hozzá, lehet jobban tudja szabályozni a hőfokot mint én. Ő tudja kijebb húzni-beljebb tolni a faágakat, az én tűzhelyem meg vagy ég, vagy kialszik.

valkür 2021.01.26. 12:29:19

@Andrass9: jah, nem ők fordítják ezt, valami automata fordító lehet rajta. Tipikus gúglis "lenni neked villámhalál" végeredménnyel.
süti beállítások módosítása