Nagyon szeretjük, járunk is a városba enni, de a mostani helyzetben nincs nyitott étterem, ezért más forráshoz kellett folyamodni.
Rendelni is lehetne, de mi nagyon a világ végén lakunk, nem akarjuk a futárokat ilyen messzire csalogatni. Jelentkezett viszont a fiam, hogy ő most főz egyet, és hozna nekünk belőle.
Bingó! Így teljesüljön minden vágyam :) Persze a lé elkészítését nem dokumentálta, csak pár szóval jellemezte. Viszont hozott mindent hozzá, amivel tálalni kell.
A léhez:
- 2 adag csirke levestál (aprólék, farhát, láb, 1 kiló), vagy marha leveshús csonttal, vagy karajcsont
- 2 vereshagyma
- 3-4 girizd fokhagyma
- 10 dekányi gyömbér
- 1 teljes fahéjrúd (10 cm, de lehet kettő is)
- 3-5 csillagánizs
- 1 ek koriandermag
- 1/8 szerecsendió lereszelve vagy 2 db fekete kardamom
- 8 szem szegfüszeg
- 6 ek halszósz
- 1 tk cukor
- 1 tk bors
- 3 l víz
Kép erről nincs, mi már az elkészített levet kaptuk! A lényeg, hogy egy erős csirke vagy marhalét főzzünk a fenti fűszerekkel. A gyömbért szeleteljük vékonyra, a hagymát felezzük és száraz serpenyőben alaposan (feketedésig) pirítsuk meg. A halszósszal sózzuk izlés szerint, a végén viszont szűrjük le! A kapott lében volt gomba is, de azt azonnal megettem, hogy eltüntessem a bűnjelet a feleségem elől.
A levesbe hagyományosan rengeteg üvegtészta kerül, meg mindenféle finomság. Most ezeket kaptuk hozzá:
- 6 dkg rizs szélesmetélt
- 5 dkg rizs cérnametélt tészták
- 1 kis csokor újhagyma (nagyon fontos)
- 3 fürjtojás
- 4 karika lime
- 1 ek 20%-os ecet
- 5 db szárított shiitake gomba (csak az én levesembe)
- 2 ek mungóbab csíra
- 2 ek bambuszrügy (ezeket üvegben lehet venni)
- 8 nagyon vékony szelet (2-3mm) bélszín (hátszín, lábszár is tökéletes)
- Sriracha csiliszósz izlés szerint
- 1 l pho alaplé (lásd fentebb)
A fürjtojáshoz megfőzési tanácsnak kaptuk, hogy ecetes vízben kb 4-5 percig főzzük, majd hideg víz alatt könnyen lehéjazható lesz. Biztos szerencsés évnek nézünk elibe, mert az egyik tojásnak két sárgája volt!
A rizstésztákat csak forró vízbe kell áztatni, gyorsan megfőnek. A szárított gombát forró levesben rehidratáltam és puhára főztem (a szárát célszerű kitörni, mert rágós, mint a nyavalya).
Amíg a gomba főtt, az újhagymát ferdén felkarikáztam. Két nagy levesestányérban mikróban vizet forraltam, hogy forró legyen (a tányér). A pho alaplét kisfazékban forraltam fel, a hússzeletekkel együtt mindent feltálaltam. A forró tányérokba ment a rizstészta (vegyesen), tetejére pedig a hússzeletek.
Szervíroztam hozzá evőpálcikát és ázsiai leveseskanalat.
A zubogó forró levessel felöntöttük a tányérokat, ahol a leves mindjárt el is kezdte megfőzni a marhahúst. Még egy kanál Sriracha szósz, és már ehetünk is. Azért ne felejtsük el a tojást, az újhagymát, bambuszrügyet is beletenni a tányérba. Azt már nem kell forrázni.
A két sárgájás tojás finom volt, megosztoztunk rajta a feleségemmel.
A tésztát pedig leginkább csak a pálcikával lehetett kihalászni a tányérból, mert a kanálról mind lecsusszant.
Én meg nagyon boldog voltam a gombával is ...
Remek leves, csak kevés embernek főzni macerás. Egyszerre kell mindent forrón tartani és felszolgálni, hogy a hús biztosan megfőjön benne.