Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Diós guba

2021.01.08. 07:00 Waka

Régi álláspontom az, hogy nem vásárolok előre darált mákot, mert úgy hamar megavasodik. Kistesó is magáévá tette ezt a filozófiát, és felhívott, hogy vegyek már néki 25 deka mákot valahol, és daráljam le. Mivel nekem van mákdarálóm. Most már. Kapóra jött a dolog, mivel mákos gubát terveztem készíteni az ünnepekre. Úgy okoskodtam, hogy veszek 40 dekát, abból 25-öt ledarálok neki, a maradék meg elég lesz nekem, ha hozzácsapom azt a keveset, ami a fagyasztóban várja tavaly óta a sorsát.
Egyik nap meló után elmentem a csarnokban lévő magboltba, és megvettem a kilónként 1800-ért kínált magokat. Otthon kibontottam a zacskót, és megszagoltam a mákot. Avas volt, mint a nyavalya. A blokk persze nem volt meg, de egyébként sem volt hozzá kedvem, hogy bizonygassam, nem az évek óta a kamrában poshadó portékát akarom visszavinni. Annyiban persze nem hagytam, minden ismerősöm megtudta, hol nem szabad mákot venni.
Másnap hazafelé betértem az ABC előtti zöldségeshez. A kislány készségesen megengedte, hogy megszagoljam a mákot, épp olyan avas volt, mint a másik. Vakarta is a füle tövét erősen, előző nap adagoltak ki fél- és negyedkilós zacskókba egy 25 kilós zsákkal. Még ott volt a boltban a zsák, a címke tanúsága szerint 2021 augusztusi szavatossággal.
Elmentem a postára a csomagomért, és visszafelé betértem az egyik multihoz. 25 dekás csomagban árulták, igaz nem volt kirakva a polcra, az elé letett raklap tetején virított. Feltéptem a fóliát, és kivettem egy zacskóval. Most viszont gondosan a pénztárcámba gyűrtem a blokkot, ugyanazt a hibát nem követem el még egyszer. Az előrelátás helyesnek bizonyult. Otthon csak a kabátot vettem le, rögvest felbontottam a zacskót, hogy aztán öltözhessek újra fel. Ez a mák is avas volt. A boltban nem vitáztak, visszaadták a pénzt.
Másnap az esélytelenek nyugalmával bementem a COOP boltba, vettem 25 deka saját márkás mákot. Blokk brifkóba, otthon kabát, olló, nyisszantás, és láss csodát! A máknak a világon semmi baja nem volt. Ledaráltam Kistesónak. Nekem viszont elment a kedvem a máktól egy időre.
Ekkor kezdtem el törni a fejem, mi legyen a desszert a halászlé után. Rövid utánajárás után kiötlöttem, hogy dióval lesz a guba. Öntetnek nem vaníliasodót főzök, hanem egy rumos-csokis öntetet, ami remekül illik a dióhoz. És ha már lúd, akkor legyen dagadt, magam sütöm hozzá a tésztát. Nem gubakiflit, hanem egy édes kalácsfélét, amilyet egyszer a máglyarakáshoz készítettem.
Hát, így lett diós a guba.

img_20201225_155351.jpg

Hozzávalók 8 személyre*
A tésztához:
- 40 dkg búzafinomliszt
- 20 dkg rétesliszt
- 10 dkg vaj
- 3-4 dl tej + kevés a kenéshez
- 3 evőkanál + 1 teáskanál + 1 kávéskanál kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 egész tojás
- 1 csipet só

Az összeállításhoz:
- 50 dkg darált dió
- 3+2 evőkanál kristálycukor
- 1,5 l tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 dl zöld-dió likőr

Az öntethez:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1,1 l tej
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 0,5 dl rum

* A szóban forgó 8 személy nagyétkű és roppant éhes.

img_20201224_104610.jpg

Ahogy az összetevőkből látszik, ez az étel egy igazi tej- és cukortemető. De hát ünnep van a mindenségit, adjunk bele apait-anyait, meg aztán nem ettem édességet meg tésztát hónapok óta, igazán belefér egy kis dőzsölés.

A tésztát előző nap sütöttem meg. A liszteket összekevertem a 3 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval, majd összemorzsoltam a szoba hőmérsékletű vajjal. Beleütöttem a tojást és hozzáadtam a cukros (1 teáskanál) tejben felfuttatott élesztőt.

img_20201224_110621.jpg

További tej hozzáadásával lágy tésztát dagasztottam.

img_20201224_111251.jpg

Egy órán át meleg helyen kelesztettem.

img_20201224_121659.jpg

A tésztát öt egyenlő részre osztottam, majd kissé bumfordi rudakat formáztam belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorjáztam őket.

img_20201224_122635.jpg

Fóliával letakarva a tűzhely tetejére tettem újabb egy órát kelni. Időközben begyújtottam a sütőbe, így jó meleg volt neki. Egy óra elteltével megkentem a tetejét cukrozott (1 kávéskanál) tejjel.

img_20201224_131324.jpg

Egy óra alatt szép aranybarnára sütöttem. (Ugye? 14 éves a sütő, most jöttem rá a titkára. Véletlenül egy szinttel feljebb tettem a tepsit.) Rácsra tettem, ahogy kicsit meghűlt, szétszedtem az összesült kalácsokat, és másnapig a konyhaasztalon hagytam szikkadni.

img_20201224_135215.jpg

Másnap egy liter tejet két evőkanál cukorral és a vaníliakivonattal felforraltam.

img_20201225_112839.jpg

A kalácsokat 1,5-2 centis szeletekre vágtam.

img_20201225_113036.jpg

A tepsit kikentem zsírral és megszórtam zsemlemorzsával.

img_20201225_114030.jpg

A kalácsszeleteket megmártottam a tejben és a tepsibe sorjáztam. Meglocsoltam kevés diólikőrrel és megszórtam a darált dióval. Aztán jött még egy réteg, majd még egy. Időközben kiderült, hogy az egy liter tej édeskevés lesz, úgyhogy forraltam még egy felet.

img_20201225_114531.jpgimg_20201225_114630.jpg

Az utolsó réteg kalácsot már igencsak le kellett nyomkodni, hogy ne peregjen le róla a dió. A maradék tejet kanállal szépen rácsorgattam. A tetejére maradt dióba belekevertem két evőkanál cukrot, úgy egyengettem rá.

img_20201225_120438.jpgimg_20201225_120848.jpg

Hármas fokozaton egy órát sütöttem.

img_20201225_131128.jpg

Az öntethez cca. kilenc deci tejet három evőkanál kristálycukorral feltettem melegedni. Az étcsokoládét összetörtem, és a tejben felolvasztottam.

img_20201225_140919.jpg

A keményítőt és a kakaóport szárazon összeforgattam, majd hozzáadtam a tejet, és alaposan elkevertem.

img_20201225_140627.jpg

Mikor a csokis tej felforrt, beleöntöttem a kakaós-keményítős tejet. Folyamatosan kevergetve felforraltam, hozzáadtam a rumot, majd ízibe le is zártam a gázt.

img_20201225_141716.jpg

Hagytam a tésztát hűlni egy keveset, aztán nyolc egyenlő részre vágtam. A csokoládéöntettel vastagon nyakon borítva tálaltam.

img_20201225_155334.jpg

Mit mondjak? Nagyon finom volt. Tömény, gazdag, igazi ünnepi édesség. Még jó, hogy beesett pár vendég, másképp nem tudom, hogyan fogyott volna el.

82 komment

Címkék: dió csokoládé mák guba keményítő rum vaníliás cukor zöld dió vaníliakivonat

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4916370390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.08. 08:26:52

Szeretem, vaníliasodóval is..aranygaluska újragondolva:)Azért is inspirál, mert jó szikkadt kalácsból is el tudom képzelni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.08. 09:23:45

Nekem a csokiöntet nem annyira jön be a dióhoz. Az ötlet előnyének én is a szikkadt kalácsot tartom, mert amúgy aranygaluskának megcsinálni a kelttésztát egy néhány műveletsort eliminál :)
Remélem a vendégek megették a nagyját, mert te most diétán vagy ...

valkür 2021.01.08. 09:24:02

Arról a zölddió likőrről lehet többet tudni, vagy szerzői joggal védett a recept? :-)

Évek óta diós bejgli (cukrászdából) és datolyás-mákos guba-torta van nálam. Azért torta, mert egy kis tojáshabbal a tetején át szoktam sütni.
Most kedvet csináltál, lehet, idén változtatok? Mákos bejglit veszek és diós gubát csinálok? Diólikőr helyett apróra vágott aszalt sárgabarackkal......
Hm. Megfontolandó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.08. 11:15:12

@valkür: Mi régen sokat készítettünk diólikőrt. Junius násodik felében kell hozzá a diót szedni, amig még átmegy rajta a fogpiszkáló. Ekkor valami erős, semleges és fűszerezett (fahéj, szegfüszeg, 30-40% cukor) alkoholban (pl. vodka) kell áztatni pár hónapon át (esetleg hetente összerázni), majd leszűrni. Állítólag karácsonyra lesz az igazi :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.08. 11:22:23

Off:
Az új internetes kártyás fizetés csavarja: A PayPal számlámhoz csatolt Master kártyával akartam fizetni. Az OTP SimplePay küldte el a tranzakciót, ami a Paypal mobil alkalmazását is felajánlotta a jóváhagyásra. Csak éppen 5025Ft-os számlát 501155Ft-ért, többször is. Az OTP saját kártyáit el se fogadta. Ha a Paypal-re hagytam a jóváhagyatást, akkor sikeres volt a tranzakció.
Szóval nagyon nézzétek, mennyit akarnak levonni!!!

kocsmagomba 2021.01.08. 11:41:28

@Andrass9: Hasi tasi nem kér kódot. :)

kocsmagomba 2021.01.08. 12:06:41

Ezek szerint nem volt mákod a mák vásárlással! :)
Most én is parázok, vettem fél kiló mákot ünnep előtt, de bele se néztem, nem is került rá sor. Remélem nem suMÁKoltak vele, hogy összekeverték a tavalyit az ideivel. :)
A dió, rum és csoki jó együtt. Bár talán kevesebb tejjel, de ez ízlés dolga.
Esetleg gőz fölött tojás sárgájával kikevert étcsoki öntet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.08. 12:25:33

@kocsmagomba: Hasitasiból hogy vásárolsz az interneten? Előre ugye nem utalunk, az utánvét meg nem olcsó - azt meg kell fizetned. Ha meg személyesen akarsz vásárolni, akkor utazhatsz - szintén nem ingyenes.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.08. 12:34:43

Pont van egy felszeletelt és megszáradt fonott kalácsom, jó lesz holnap egy könnyű gyümölcsleves mellé a zserbó kalács.

kocsmagomba 2021.01.08. 12:53:14

@Andrass9: Sehogy. Ha internet alatt tengeren túli és kínai vásárlásokat értesz, akkor tényleg sehogy. Oda nem utalok előre. Ellenben magyar képviselettel és telephellyel rendelkező cég esetében egy-két utánvéttel kipróbálom, ha működött, mehet az előre utalás is. (olyan helyről eleve kizárt, ahol eleve nincs utánvétel) Az utánvételnek biztos van valami díja, de a rendeléseim legtöbbször olyanok, hogy ingyen hajítják hozzám, mert elér egy értékhatárt. Tudom, rászámítja a kereskedő, de még mindig jó nekem így.
Van olyan cég, ahol már olyan kapcsolatom van, hogy sok százezer forintos rendelésemet is utalhatom utólag, küldik a csomaggal a számlát. Sőt csak telefonon, szóban rendelek...
De kisebb dolgokra hasitasi! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.08. 15:31:41

@Kumari aki Nilüfer: Valóban kiváló hasznosítás egy szikkadt kalácsnak. Hajdan, mikor a máglyarakást készítettem, először venni akartam a kalácsot, de olyan drága volt, hogy inkább egy nappal előbb hozzáfogtam, és sütöttem kalácsot hozzá. Mostanra ez már rutin lett.
@Andrass9: Az a bizonyos Sportszelet íz motivált. Csoki, rum, dió. Amit nem bírtak megenni, elvitték dobozban, mert azért ízlett nekik.
@valkür: PO mester receptjét követem. Szentiván napja előtt kell a diót leszedni. Akkor jó, ha még a csonthéj nem keményedett meg. Ennek ellenőrzésére egy fogvájó kiválóan megfelel. Ha át tudod bökni a dión, akkor még jó. Rendszerint meg szokták szurkálni, hogy ki tudjon ázni a keserűség belőle. Én egy kockareszelőn (kesztyűben) lereszelem a vékony viaszos héját. Ezután megy egy műanyag vödörben ázni a hűtőbe 2-4 hétre. Napi 2 vízcsere ajánlott. Mikor már nem ereszt túl sötét színt, kettéágazik a történet. Vagy befőtt lesz belőle, vagy pálinka (likőr). A fűszerezés mindkét esetben azonos. Fahéj, szegfűszeg, kardamom, vanília (valódi), koriander, citrom- és narancshéj, angelikagyökér, gyömbér, etc. Aztán vagy valamilyen semleges ízű pálinkába (alma), vagy sűrű cukorszirupba teszem a fűszerekkel együtt. A pálinkát november közepén leszűröm, és ízlés szerint cukrozom. Jómagam 20 deka barna cukrot szoktam tenni 4 liter pálinkához. Naponta felrázom, mert elég nehézkesen oldódik. Kb. Karácsonyra lesz fogyasztható. A most használt anyag egy kolléga által készült a fenti recept alapján.

kobold63 2021.01.09. 02:38:13

@Waka: Köszi a részletes, remek receptekért!

A mák körüli herce-hurcával teljesen veled vagyok, kicsit más de hasonló esetem volt a mákkal. Itt ugyanis 5 dkg-os csomagolásban, fűszerként árulták, drágán. Előző években lehetett kapni a multiknál elég jót, de nem volt darálóm, barátnőmre voltam rászorulva, aki most már viszont elköltözött. Így az angyalkák megleptek darálóval, amit csak nézegettem. Végül is egy európai cuccot árusító üzletben, ahol a Pick szalámit is vesszük, volt kész, lengyel mák töltelék. Ráfanyalodtam és meglepően jó volt. Nem túl édes, még feljavítottam a kandírozott citrus keverékkel és nagyon jó bejglit sütöttem. Karácsony után aztán befutott az amazontól rendelt szép, kék cseh mák is. Még nem kóstoltam meg.

Fiamnak Ausztráliában egy, mákkal beszórt kifli után lett pozitiv a drog tesztje.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.09. 09:25:02

@kobold63: Ugye nem gondolod, hogy a mák miatt????

Kumari aki Nilüfer 2021.01.09. 09:26:33

@kobold63: Az étkezési mák, pláne olyan mennyiségben kizárt, hogy annyi drogot tartalmazzon..legalábbis így gondolom.Itt termesztettek gyógyszer mákot, szigorúan őrizve..

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.09. 10:52:47

@Kumari aki Nilüfer:

Megjegezném, anno gyerekkoromban ha sokat sírt egy cscsmő, akkor mákgubóból főzött teát adtak neki, hogy csendben legyen.

kobold63 2021.01.09. 11:44:12

@Kumari aki Nilüfer: Nem csak gondolom, de tudom is!!!! Frissen Ausztráliába érkezve, a rákkutató intézet vezető professzori kinevezésével nem ezzel kezdené. Más szenvedélye van, a horgászat!

valkür 2021.01.09. 12:08:14

Nagyon sok féle mák van a világon. A mi étkezési mákunk-ha teljesen megérett- biztonságos, de más fajták nem mindig, és nem minden érettségi állapotban.
Ausztráliában tényleg patikában lehet csak mákot kapni. Legalábbis 25 évvel ezelőtt úgy lehetett, pár dekát egyszerre. Maximum sós krékerekre szórták, mákos tésztát például szinte lehetetlen volt készíteni, 8-10 patikába kellett volna elmenni hogy egy tányérhoz elegendő mák összegyűljön.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.09. 13:55:35

@kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A vizeletből a gyorsteszt kimutatja, vérvizsgálat kell, hogy pontosan megállapítsák, mákot evett az illető. Tapasztalat, járok eleget drogtesztre.

valkür 2021.01.09. 15:39:05

@Waka: Köszi! Ha egyszer zölddióhoz jutok, biztos kipróbálom.

kocsmagomba 2021.01.09. 15:46:12

Az se véletlen, hogy a MÁK a Magyar Államkincstárat jelenti. :)
Na persze, kemény drog kell ahhoz, hogy elhiggyük, a TB járulék, a Szociális hozzájárulás, meg a satöbbi, amiket a cégek és vállalkozások a MÁK-nak ezeken a jogcímeken befizetnek, valóban arra a célra fordítódik. Kincstár az, a szó középkori értelmében. Arannyá változik avatott kezekben. :)

Kumari aki Nilüfer 2021.01.09. 15:49:01

@látjátok feleim szümtükkel: A gubó, az más, Abban van alkaloida, gyerekkoromban pénzért gyűjtötték

Kumari aki Nilüfer 2021.01.09. 15:52:11

@kobold63: nem azzal gyanúsítottam, hogy drogozik.. és miért jellett drogteszt a mákos kifli után? Szintén nem célozgatokj, csak érdekel.

@Waka: de ugye nem téged tesztelnek?,:DDDD

Ne vicceljetek már, soha nem állítanám senkiről, hogy drogozik!! remélem, tudjátok, ha nem, most mondom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.09. 16:07:35

@Kumari aki Nilüfer: De igen. Nálunk kötelező és gyakori a szúrópróbaszerű drogteszt.

kocsmagomba 2021.01.09. 16:55:06

@Kumari aki Nilüfer: nem értettünk félre, legalábbis én nem.
Igen, ami a világ fejlettebb részén régóta természetes, az itthon is kezd teret kapni, a multik nyomására is. Nevezetesen, a munkaegészségügy nem csak egyszeri papír, hanem a veszélyes, nagyértékű gépekkel dolgozók, fegyvert használók, magas szintű döntéshozók esetében például az alkohol és drogteszt rendszeres. Sőt a pszichiátriai alkalmasságot is komolyan veszik sok különféle munkakörben, orvostól nehézbúvárig. Ez terjedőben van és nem baj.
Mondjuk Trump pont elkerülte ezeket a teszteket...

kocsmagomba 2021.01.09. 17:07:51

@kobold63: @valkür:

Hogy ez a mák mennyire furcsa dózisú tud lenni, arra egy példa. Volt évekkel ezelőtt itt egy eset. A fickónak soha semmi baja a mákkal, de egyik alkalommal december 24-én bezabált egy fél tepsi mákos bejglit. Ettől teljesen leálltak a bélmozgásai. Másnap, harmadnap se indult meg, az ehhez szükséges gyógyszerek hatására se. Nem hashajtóról beszélek. Az ópiát teljesen kikapcsolta a simaizmokat, elkábultak azok az agyidegek, amik ezt akaratlanul vezérlik. Végül az inputon távozott, aminek az outputon kellett volna. Nagyon durva volt.

valkür 2021.01.09. 17:45:51

@kocsmagomba: Hát egy fél tepsitől bárki rosszul lenne, akármiből is eszik meg annyit.
éppen most fejeztem be egy anyagot, januárban a mákot ajánljuk a kollégáink figyelmébe. Nagyon egészséges alapanyag. www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_mak_ezert_egeszseges/20171107111118
A magyar kollégáknak mákos rizs receptet javaslunk, hogy ne csak az édes tészta jusson az eszükbe, a külföldieknek meg mákos bejglit és mákos tésztát, hogy lássák, a mákkal szórt bagelen túl is van élet.
Azt mondjuk nem írtam bele, hogy másfél kiló körül már kockázata is van a dolognak :-)

Jut eszembe: az avas mákot szórjátok ki a madaraknak. Ha nem tetszik nekik, úgyis ott hagyják, de egy próbát megér.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.09. 17:51:05

@valkür: Legfeljebb kikel, és lesz jövőre friss mákotok :)

Kumari aki Nilüfer 2021.01.09. 20:01:57

@kocsmagomba: alkoholszonda nálunk is volt, mikor egy dolgozót akartak lebuktatni, de nem akarték megszégyeníteni(???) így mindenki fújt, Ilyen szürópróba drogteszteről eddig nem hallottam, érdekes.

kobold63 2021.01.10. 04:06:28

@Waka: Visszatérve a finom gubára, én borsodót szoktam az aranygaluskához készíteni, de hát a dió és csokoládé a Gundel palacsintában is menő párosítás.

@Kumari aki Nilüfer: Nem a kifli miatt kellett a drogtest, véletlen összeesés volt, az új munkahely és a külföldi státuszban lévőkre vonatkozó előírások miatt. Azóta már ő is Aussie, de szerencsére az unoka (mármint az enyém) születése visszahozta őket, itt élnek.

valkür 2021.01.10. 11:19:52

off topic.
Regisztrált valaki koronára? kapott visszaigazoló e-mailt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.10. 11:28:03

@valkür: Én nem kaptam, ezért (jogi segédlettel) kitöröltettem minden adatomat a rendszerükből :(

valkür 2021.01.10. 12:25:26

@Andrass9: Én is furcsállom, mert az adatkezelési szabályzatban (meg a GDPR-ban is ugyebár) az van, hogy jogom van tudni arról, hol járnak az adataim. Erre még egy visszaigazolást, egy iktató számot sem kapok, hogy érdeklődni tudnék.
Vérciki az az oldal, nagyon amatőr. Egy másodikos gimnazista különbet csinálna, ennyi erővel egy google fiókban is gyűjthetnék a regisztrációkat.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.10. 17:38:55

@valkür: Nincs visszaigazolás, írják , hogy szerencsésen regisztráltál, és slussz

Kumari aki Nilüfer 2021.01.10. 17:42:54

@valkür: És igen, miután anyut két -inkább másfél nap alatt eltakarította ez a nyomorék vírus, regisztráltam..nagyon megijedtem, az az igazság:((((( A férjemet is rábírtam, a gyerekek meg első perctől kérték, hogy regizzünk, adatkezelés ide vagy oda..mit nem tudnak ezek közül az adatok közül?? Bárkiről bármit pillanatok alatt...ugyan, ez nem oszt, nem szoroz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.10. 21:51:57

Gondolom vagyunk páran, akik elékszenek Hódos Hajnira a malackarajból. Már akkor is jól írt, de most egy szép cikket olvastam tőle:
femina.hu/kapcsolat/negyvenen-tul

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.11. 09:16:27

@Kumari aki Nilüfer: Mi nem regisztráltunk a Rogán oldalon, de a körzeti orvos már felírta, hogy nekünk is kell oltás ...

valkür 2021.01.11. 10:06:13

@Kumari aki Nilüfer: Nem számonkérésnek szántam, én is regisztráltam, csak nagyon gagyinak tartom az oldalt. A legócskább oldal is küld egy visszaigazolást, ha regisztráltál, ez meg nem. Furcsa, és aggodalomra ad okot. Nem csak az adatok miatt, hanem egyáltalán.

@Andrass9: Nahát, teljesen szem elől veszítettem a csajt, én is szerettem olvasni.

kocsmagomba 2021.01.11. 15:48:52

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: @valkür:

Meg tudnátok mondani: Név, TAJ, Születési évszám? Ennyit kell megadni? Mit kell még hozzá elfogadni, kipipálva?

A háziorvos egyelőre nem tud mit kezdeni az igényekkel. Nincs hová továbbítsa. Nem lehet tudni, hogy ő maga oltópont lesz-e. Szemben minden más egyéb oltással kapcsolatos eljárással.
Majd kialakul, mi lesz.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.11. 16:16:28

@kocsmagomba: csak ennyit, igen, én azt nem pipáltam ki, hogy a kormánnyal szeretnék levelezni, .A másikat ki kell, anélkül nem regisztrálhatsz, de mindegy, ezeket az adatokat úgyis az ismeri meg, aki éppen csak akarja...
Én egy percig se értettem, miért nem a háziorvosu rendszer az alap, de pl. azzal magyarázzák, hogy a hűtés nem megoldott

valkür 2021.01.11. 17:53:30

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem az e-mail címek kellenek nekik. Azt azért nem mindenkiét tudják.
Meg erősíteni a tudatot, hogy itt mindent a kormány csinál.

valkür 2021.01.11. 17:54:28

@valkür: e-mail, irányítószám, életkor, tökéletesen elég jól targetált hirdetési kampányokhoz.

kocsmagomba 2021.01.11. 18:01:17

@valkür: irányítószám kell? nem TAJ?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.11. 18:36:25

@valkür: Email, Taj teljesen elegendő, ha nyilván akarnak tartani, és levelezni akarnak veled. De leginkább az email hiányzik az adatbázisukból, minden más megvan :(

kocsmagomba 2021.01.11. 18:38:12

@valkür: na jó, megtaláltam mi kell. Oké. Erről ennyit.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.11. 19:12:32

@Andrass9: nem, az email sem, én legalábbis a kormányoldalra is regisztráltam,(egyébként nagyon hasznos) tehát bőven ismerik a címemet....

kocsmagomba 2021.01.12. 09:27:45

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: @valkür:

Most néztem a Belegyező Nyilatkozatot, ami nélkül úgyse adják be az oltást. Abban is meg kell adni: Név, Lakcím, Születés, Telefon, TAJ, Email. (ki tudja miért, nekem van ilyenem...)
Tehát végül is meglesz minden adat, amit az előzetes regisztráció is kér.
Persze ezt az oltópontnak adod meg önként, és csak probléma esetén kerül elő, azaz reméljük soha. A többit mindenki döntse el maga. De akárhogy is, törekedni kell a mielőbbi beadásra, a minél nagyobb százalékú átoltottságra. A szervezés lehetne talán gördülékenyebb és egyértelműbb.

valkür 2021.01.12. 14:26:59

@kocsmagomba: Az én problémám az, hogy ha nem kaptam visszaigazolást, akkor mivel fogok jelentkezni az oltásra? Mivel fogom bizonyítani, hogy jelentkeztem, és jogosult vagyok rá?
itt érzem az átgondolatlanságot és a szervezetlenséget - érts, gánymunka a honlap készítői részéről.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.12. 14:33:28

@valkür: Az ominózus levél szerint BÁRKI jelentkezhet oltási időpontért. Eleve ellentmond az előző mondatának ...
Amúgy ez az operatív törzset nem is érdekli, hisz nem válaszolták meg, mi lesz azokkal, akik nem kaptak visszaigazolást.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.13. 07:07:49

@Andrass9: Már gondolkodtam, fogom a telefont, és kérek időpontot. Aztán vagy adnak, vagy nem..

kocsmagomba 2021.01.13. 12:43:26

@valkür:

Nyilván van informatikai probléma, de ez nem is annyira érdekes, sokkal inkább bosszantó.

Értsük már meg. Mindenképpen jogosult vagy, ezt nem kell bizonyítani. A mostani jelentkezés pedig nem más, mint egy ELŐZETES regisztráció.
Ettől különbözik az a tény, hogy mikor, mivel, hol és milyen indokkal fognak beoltani. Ez, aminek a szervezése a sokváltozós függvény miatt, még senkinek sem tiszta.
Azt is valószínűnek tartom, hogy ha meglesz az oltópont és meglesz az oltás, akkor majd OTT, az oltóponton bejelentkezni kell a konkrét időponthoz.
Tájékozódásnak linkelem ezt: itt olvashattok némi magyarázó szöveget is az oltási tervhez, talán így érthetőbb, mekkora fába vágta a fejszét, aki ezt meg akarná hipp-hopp oldani központilag.

obuda.hu/blog/hirek/oltasi-terv-az-egeszsegugyben-dolgozok-az-elsok-majd-a-szocialis-szfera-jon/

kocsmagomba 2021.01.13. 13:03:46

@valkür: @Andrass9: @Kumari aki Nilüfer:

Elképzelhetetlennek tartom, hogy jöjjön egy kormányzati e-mail vagy levél, hogy "Önnek ez a kijelölt oltópontja és Ön ebben az időpontban jelentkezzen, azért mert Önnek tudjuk, hogy súlyos cukorbaja van, ezért előre vesszük".
Ilyen levelet ne várjatok. Pedig elvben ez a terv. Ez nem fog menni a háziorvosok nélkül... ők majd vagy oltanak is, vagy csak igazolást állítanak ki a betegségeidről, és/vagy jelentik a körzetükből a különféle feltételeknek megfelelőket. Erről még csak hír sincs jelenleg. Te akkor majd bemész vagy jelentkezel az oltópontra és eldől sorsod.

Vagy oltják az embereket sorban, mint csirkét a telepen!
Utóbbit simán preferálnám! Csak ehhez elég oltóanyag kell, több oltás, mint csirke, ha értjük.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.13. 14:16:21

@kocsmagomba: Én lennék csirke, csak legyen Oltás...

kocsmagomba 2021.01.13. 15:31:21

@Kumari aki Nilüfer: Persze, én is ezért kampányolok, ezért ötletelek és gondolkozom a problémán, sőt a munkaidőmet, munkaerőmet is felajánlom, csak haladjunk, legyünk minél többen beoltva, ez az alap, aztán majd kiderül mire jó.

valkür 2021.01.13. 18:18:51

Én valósznűleg amúgy is a sor legvégére kerülnék. Bőven 60 alatt vagyok, és meg tudom oldani a home office-t. Más dolog, hogy kurvára unom. De tudomásul veszem (vagy venném, ha lenne ilyen szempontrendszer), hogy egy tanár, egy bolti eladó vagy egy buszsofőr hamarabb kell hogy megkapja mint én. Ők akár napi több száz emberrel kell hogy találkozzanak, én meg jól elvagyok a telekonferenciáimmal meg az adatbázisaimmal.
De azt azért nem bánnám, ha kaptam volna egy e-mail, hogy köszönjük a regisztrációját, tessen nyugodtan maradni a seggén, május környékén kerül magára sor, ha minden jól megy. Ha rosszul megy, akkor októberben.
Egyetlen kurva szavam nem lenne. De így, így mit mondjak? Próbáljam meg újra, és ha visszautasít, akkor VALÓSZÍNŰLEG sikerült az első regisztráció.
Valószínűleg.
MIVAN?
Valószínűlegre hogy lehet tervezni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.13. 18:44:02

@valkür: Ha újra próbálod, visszadob, hogy ez az email már használatban van. Ugyanezt TAJ számra persze nem veszik észre ...

valkür 2021.01.14. 08:26:35

Tesóm egy Tiszán-túli megyeszékhelyen úgy tudja, hogy nem kell regisztrálni, mert a családorvos fog dönteni és oltani.

valkür 2021.01.14. 08:32:34

@Andrass9: Végülis, a TAJ szám az egyedi azonosítóm, ugyan miért ne az alapján azonosítana, hát nem? e-mailt annyit csinálok magamnak, amennyit nem szégyellek. Minden ingyenes szolgáltatónál legalább egyet. Csak hogy biztosan megkapjam.

old forester 2021.01.14. 10:03:37

@Andrass9: A hölgynek (H.H. asszonyság?:-)) több írása is van az idézett oldalon hasonló témakörben. Érdemes elolvasni őket, találóak.

valkür 2021.01.15. 12:09:04

@Kumari aki Nilüfer: hát, ehhez meg kell várni, hogy ne -50 fokon kellessen tárolni a vakcinát. Meg aztán, ahogy hallom, eléggé túl vannak terhelve a családorvosok. Fene se tudja.

valkür 2021.01.15. 15:12:58

nahát, kaptam egy e-mailt a Koronavírus Tájékoztatási Központtól. Nem visszaigazolás, csak egy tájékoztató, hogy már több mnt 20 millió adag vakcinát köttöttek le. és hamarosan megkezdik az idősotthonok oltását.
Meg hogy biztassak másokat is a regisztrációra.
De hogy én sikeresen regisztráltam, az nincs benne :-)

Kumari aki Nilüfer 2021.01.15. 16:47:12

@valkür: Ja, én azt nem xeltem be, hogy levelezzenek velem, csak hogy oltsanak...
a Modernának nem kell olyan sok mínusz, de tartok tőle, addig kavarnak, míg csak azt a nyavalyás kínait fogják adni az ilyen plebsnek, mint én is vagyok.Én megvenném akár a Modernát vagy az Astra Zenecát..ha lehetne. Igen, tudom, már milliókat beoltottak a kínaival meg az orosszal, de azért annyira szeretném én kiválasztani, mit kapjak...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.15. 18:30:20

@Kumari aki Nilüfer: Egyetértek veled!
A francnak kell az orosz vagy a kínai ...

kocsmagomba 2021.01.15. 18:56:14

@valkür: Nem értelek.
Ha azt kaptad, idézlek: "biztassak másokat IS a regisztrációra", akkor ezzel el van ismerve a regisztrációd! Matematikailag.
:)

Kumari aki Nilüfer 2021.01.15. 19:13:00

@Andrass9: Nos, a millió klínai már itt van..szerintem. Nézem itt a híradókat, a föni szó szerint ezt mondta, itt a miliő kínai vakcina, csak a magyar engedélyt várjuk...ez azért nem érthető félre
Nem fognak kérdezni.Ez lesz, és jónapot...és akkor ha nem kérem, nem lesz igazolásom, és mindeféle hátrányok lesznek, ez Gulyás Gergő a pasla szájával a minap helyezte kilátásba.

valkür 2021.01.15. 19:51:19

@kocsmagomba: Igen, rövid szövegelemzés után én is erre jutottam.
Vajon hívhatjuk ezt ráutaló magatartásnak?
Vagy ráutaló fogalmazásnak?
Vagy csak simámn sorok között olvastatásnak, nehogy véletlenül valami konkrétumot mondjunk.

kocsmagomba 2021.01.15. 19:56:18

@Kumari aki Nilüfer: sebaj
Majd lesz magyar vakcina is! "Vak-Co-mondor" néven hozzák majd forgalomba. :) Egy baj lesz vele, hogy csak az eddig még ismeretlen magyar koronavírus mutáció ellen fog védeni, a "szentkoronavírus" ellen.

:)
(vicvót)

kocsmagomba 2021.01.15. 19:58:30

@valkür: Ó, aki nem tud a sorok között olvasni, az nem élt még eleget. Ebben az országban... :)

valkür 2021.01.16. 06:19:05

Nem találom már, hol beszélgettünk a sharon gyümölcsről vagy kakiszilváról. egy tartósítási mód: www.youtube.com/watch?v=QHTnuI9IKBA

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.16. 08:51:28

@valkür:

Kipróbálnám, csak azt nem tudom, az a fehér bevonat mi a gyümölcsön. Félek nálunk megpenészesedne.
Azért ha találs még vaami jót, akkor tedd bee valahol, örülnék minél több felhasználási ötltnek.
Egyébként maga a szedés is egy jó ötlet, mert itthon azt olvastam egy okostól, hogy nem szabad a fát metszeni, mert kiszárad.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.16. 08:58:55

@kocsmagomba:

Magas volt a labda.

A én magas labdám:

Valaki 30 napig volt kórházba. Hasi műtét után 3 hétig a covid osztályon. Részletek nem érdekesek, de az egy hónap alatt ő fürödni nem tudott különböző okok miatt, felülről megtörölgette magát, lábát viszont nem tudta, és soha senki nem mosta meg az egy hónap alatt. Körmét senki nem vágta le. Indőnkén akadt egy-egy nővér aki megborotválta, mert a füdrdőszobai lámpa kapcsolója olyan magasan volt, hogy csak pipiskedve tudta elérni, pipiskedni meg nem bír, illetve veszélyes volt elesés miatt.

No ezt üsd le, de ha nem te, akkor Kásler nertás a világhírű egészség ügyünkkel.

valkür 2021.01.16. 09:06:36

@látjátok feleim szümtükkel: azt mondja a szöveg, hogy sugar, azaz cukor - akkortól igazán jó, amikor a tárolás közben kiül rá a cukor.

Mondjuk, ahogy elnéztem, ott igencsak vadon nő a kakiszilva, nem nagyon kell ügyelniük a fákra.

A héját én tuti teához használnám, almahéjjal, mazsolával, bodzával, hársfavirággal meg mindenféle gyógyfüvekkel keverve.

Ez a hideg levegőn szárítás nekem elég biztonságosnak tűnik.

valkür 2021.01.16. 09:11:46

@látjátok feleim szümtükkel: amikor Anyukám kórházban volt, bent feküdt egy néni, akinek aférje panaszkodott a nővérnél, hogy cserepes a felesége szája.
A nővér azt mondta neki, kenje be szőlőzsírral.
Azt nem mondta el, hogy a néni egész nap nem kap vizet, annyi folyadékot kap, ami az infúzióból belecsorog - 5 decit. Az a mennyiség egy fűtött kórházi szobában a szomjanhaláshoz elég. Olyan volt szegény néni, mint a pergamen - meg egyéként minden beteg, aki infúzión volt. Az én cukorbeteg anyukám mellé is úgy tették le a cukros(!!) teát, hogy nem érte el. Aki infúzión meg katétern van, az egyébként sem tud mozdulni, azt itatni kell, mese nincs.
A nővérek nem csinálták, és még annyi esze sem volt, hogy mondja a bácsinak, hogy amikor bent van, itassa a nénit, minél több folyadékot diktáljon bele.
Nem mondta, mert akkor nyilván több katéteres zacskót kellett volna cserélnie.
Inkább elintézte annyival, hogy kenje szőlőzsírral, és hagyta, hogy szép lassan szomjan haljon a néni.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.16. 09:24:28

@valkür:

Köszi, csak nálunk érési időben a hideg hiánycikk már évek óta. Mire jön a hideg, puhára érik a fán, bár lehet, hogy a száraz levegőn is megaszalodik, csak utána kell jól tárolni. Ha lesz termésem, akkor kipróbálom.

kocsmagomba 2021.01.16. 16:58:59

@látjátok feleim szümtükkel: @valkür:

Remélem nem éled pont itt újra a Praxisblog. :( Szar lenne.
süti beállítások módosítása