Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Libacomb színesben

2021.01.02. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt kocsmagomba konyhájából

 

11.jpg

Vagy inkább csak: libacomb egyszerűen. Egy blogkocsmai beszélgetés ösztönözte az írást, amikor arról beszélgettünk, hogyan nem szerencsés túlfűszerezni a libacombokat. Véleményem szerint a liba az az állat, ami gyárilag készen van. Így lett kitenyésztve, nem kell hozzátenni a saját ízéhez semmit. Más kérdés, melyik részét, hogyan és milyen körettel fogyasztjuk. Például a combokat. Hirtelen tekintsünk el a „legkézenfekvőbb” fogyasztástól: egyik kezünkbe fogjuk a hidegen, zsírjából kiemelt libacombot és vele együtt egy darab kenyeret, másikba a kedvenc bicskánkat, és ahogy jön, kézből befaljuk az ételt. Másik, amit ne keressen senki itt alább, az a „kötelező”, „éttermi” lilakáposzta, vagy hagymás törtkrumpli köret.

Lesz viszont cékla, alma, brokkoli, tehát piros-fehér-zöld, de a sárga krumpli sem marad ki.

13.jpg

A combokat sóztam, borsoztam, tepsiben megsütöttem, omlós puhára. Először magasabb hőfokon fedés nélkül, majd alacsonyabb hőmérsékleten lefedve. Mire kiszáradt volna, kivettem. Ennyi.

A köret a lényeg.

Készült hozzá egyszerű sós vízben blansírozott brokkoli. Egy fej brokkolit forró vízbe fojtottam 4-5 percre, majd utána szedtem rózsáira, így könnyebb vele bánni.

12.jpg

A kocsmagomba-féle híresen kockás krumpli így készül: Sárga sütnivaló krumplit hajában hagyva félbe vágom. Éles, hegyes késsel mélyen a hajáig bevágva kockásra vágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. Egy csipet sót szórok minden darabra, majd kb. fél órára forró sütőbe rakom. Addigra a bevágások szétnyílnak. Ilyenkor legalább egy teáskanálnyi kacsazsírt megitatok minden darab krumplival, ezt mélyen benyelik, tetejüket sem hagyom sehol szárazon. Visszatéve addig sütöm, amíg a teteje pirulni nem kezd. (Készüljünk fel, hogy mindig többet csináljunk belőle, mint amennyi majd a tálaláshoz kell.)

16.jpg

Cékla-alma „salátát” sokszor készítek libához vagy kacsához. A céklát most csak sós vízben megfőztem. Lehet sütni is, de most foglalt volt a sütő. Ez sincs bonyolítva. Ha szép, friss és nem fás, mély színű a cékla, akkor működik az a módszer, hogy a céklát nyersen meghámozom. Nagyobb darabokra vágva vízben főzöm. Ahogy roppanósra puhult, elzárom, és a lében hagyom kihűlni. Beszélnek a képek, megmaradt a céklaszín a haja nélkül is, tessék megnézni a pohárban az nem bor, hanem céklalé, ilyen módon teljesen tisztán. Meg is ittuk, ami kimaradt.

Almát pucolom, nyersen kockára vágom. Érdemes kemény húsú, savanyú almát választani. Az ott a képen bioalma, két éve biztosan nem látott permetszert. 350-400 méter magasan terem, a Mátrában, északi lejtőn.

14.jpg

Készítek egy öntetet, mézből, balzsamecetből és egy kevés céklaléből. Ízlés szerint. Ezzel keverem össze a céklás almát. Érdemes pár órával hamarabb elkészíteni, és néhányszor átkeverni. Oldódjon a sós cékla íze egybe a gyümölcs savakkal, édes mézzel.

15.jpg

A kép kedvéért mindent együtt tálaltam, de ez variálható köret. Aki egyiket nem szereti, eheti a másikkal. Bevallom én csak céklás almát szedtem a comb mellé.

El tudom képzelni, hogy ez a céklás alma némi plusz fűszerezéssel, vagy plusz hozzávalóval önálló étel is lehet. Ahogy a „kockáskrumpli” is, forrón egy kis tejfölt rákenve, már egy vacsora. Ezeket majd ti megírjátok!

17.jpg

62 komment

Címkék: alma cékla brokkoli libacomb sárgakrumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3116364182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.02. 10:54:24

Ez a híresen kockás krumpli tetszik! Ki fogom próbálni vajjal :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.02. 11:46:02

Látom poszt toló nagy ívben tesz az éhes kocsmatársra, és nem igyekszik azzal a teleportálóval.:(

Kumari aki Nilüfer 2021.01.02. 12:13:38

És most ismét felmerül a kérdés: Mi a frászért cifráztam én azt a drága libacombot??:D ez így remek!A kockás krumplival egyetemben.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.02. 13:15:32

Bánatomban, hogy nem jutott libacomb, körbejártam az udvart, és leesett az állam attól, amit találtam. Árnyékos, de nem szélvédett részen kinyílt a jácint.
Télikertben meg bebábozódott kukacból lepke bújt elő, az este röpködött.
Milyen éghajlat ez?

Kumari aki Nilüfer 2021.01.02. 13:43:09

@látjátok feleim szümtükkel: na ez az..kinyílt a japánbirs, a gumós évelők több centis hajtást hoztak, az aranyvessző is sárgállik..nem normális a világ:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.02. 13:46:38

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Nálunk a jázmin bokor és a kikeleti bangita virágzik. A föld olyan sáros, hogy abból semmi se akar kikelni...

valkür 2021.01.02. 13:58:53

Gyönyörű ez a köret.
Jók a tányér makronutriens arányai is.

Bár, nekem a párolt lilakáposzta ellen sincs kifogásom :-)

valkür 2021.01.02. 15:42:42

@Andrass9: Akár azzal is, bár én jobb szeretem ha a savanykásságot valami gyümölcs adja. Az idén vékonyra szelt birsalmával és pár szem mazsolával csináltam. Sörben sütöttem egy szép malac lapockát, nem éreztem illendőnek a sört és a pezsgőt keverni :-)

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.02. 15:49:10

@Andrass9:

Nálunk a tyúkhúr kelt ki, olyan, mint egy szép zöld szőnyeg. A kertben egy japán birsnek is pattog a rügye, pedig széljárta helyen van.

valkür 2021.01.02. 16:11:20

@látjátok feleim szümtükkel: A tyúkhúr és még pár növény, pl a vérehulló fecskefű könnyen áttelel. Jobban mutatja a veszélyt a korai rügyfakadás és -virágzás. 30 éve még május elsejére nyílt ki az orgona. Manapság addigra már el is hervad. Legalább 3-4 héttel megrövidült a tél - már ha van egyáltalán.

valkür 2021.01.02. 16:14:36

@Andrass9: Hoppácska, megkaptad a köszönő mailem? Várom rá a válaszod :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.02. 16:15:46

@valkür: Megkaptam, csak egy lusta disznó vagyok!!!

kocsmagomba 2021.01.02. 16:22:29

Köszönöm mindenkinek a véleményt.
Ez amolyan házias étel, semmi különlegesség, csak egy fogás a sokféle ünnepi étel között. Annyira kevés munkával, hogy majdhogynem megúszós étel. Csak ötletet gondoltam átadni.

A sárga kockáskrumpli valóban Jolly Joker, jó még sok mindenhez. Például András mozdonyos husikáihoz is jó. Vajjal, mert neki az kell, de még inkább valami sajttal, zöldfűszeres kencével kitöltve a kockák közötti helyet. Mindenesetre aki szereti, mindenképp kacsazsírral is próbálja meg. Nem tudom, a képen mennyire látjátok: egyes kockák sütés végére maguktól kiemelkednek, mint valami városban a felhőkarcolók a környezetből. :)

A céklás dolognak az illatát nem tudom teleport nélkül átadni, de nagyon vonzó.

@valkür: persze, hogy nincs gond a lilakáposzta vagy hagymás krumpli körettel, csak ez valami más, amit mutatni akartam. De esküszöm, hogy makronutrienst nem raktam bele!!! :D

@Kumari aki Nilüfer: nincs baj a kísérletezéssel, csak így találjuk meg, ami nekünk tetszik

@Andrass9: mindenképpen sütnivaló sárga krumplit keress hozzá, azzal tökéletes. Mifelénk is csak egyetlen helyen kapok olyat, de ott viszont egész télen szokott lenni.

@látjátok feleim szümtükkel: hát itt nem mozdul semmi a természetben, de mint mondtam én szívesebben élnék olyan helyen, ahol nem köt meg a kocsonya, vagy rosszul gondolkodom? Ott nem lesz víz és élelem?

valkür 2021.01.02. 16:56:02

@kocsmagomba: "Ott nem lesz víz és élelem?"
Felborul az egyensúly. Nagyon súlyosan.
A növények és az különböző fejlettségű állatok tudnak alkalmazkodni, csak eltérő sebességgel.
Eggy nagyon leegyszerűsített példa:
Eddig egy időben virágoztak a fák, költöttek a madarak és szaporodtak a rovarok. A rovarok ugyebár a virágzó fák pollenjét ették, cserében beporozták a növényeket. Volt kajájuk bőven, jól voltak táplálva, szaporodtak mint a fene. A költő madarak ezekkel a gyorsan szaporodó rovarokkal és azok lárváival táplálták a fiókákat. Volt kajájuk bőven, szaporodtak, részesei voltak a táplálékláncnak.
Egyensúlyban voltak a dolgok.

Fontos dolog, hogy a különböző fejlettségű állatok alkalmazkodó képessége nem egyforma. A rovarok pl könyebben alkalmazkodnak a megváltozott viszonyokhoz, mint a gerincesek.
Most, hogy egy hónappal előbbre jött a tavasz, a rovarok viszonylag könnyen alkalmazkodnak. Nem mindegyik egyforma ütemben, a kulancsok és a levéltetvek pl jobban, mint a háziméhek. Felborul a rovarok egyensúlya, bizonyos növények beporzói késésben vannak, ami rontja az adott növény beporpozásának esélyét - kvázi csökkenni fog a termés.
A madarak viszont lassabban alkalmazkodnak mint a rovarok. Ez azt jelenti, hogy mire a fiókák kikelnek, a rovarok első szaporodási ciklusa már lezajlott - kevesebb kaja jut a fiókáknak. Ahol kevesebb a kaja, kevesebb a szaporulat - egyébként sem vagyunk túl madárbarát kultúra - lásd ezt a cikket. hvg.hu/vilag/20210101_Tobb_szaz_madar_pusztult_el_Romaban_a_tuzijatek_miatt
Az eredmény, hogy drámaian csökken a madarak száma.
Aki azt gondolná, hogy jól van ez így, legalább több rovar marad életben, az nem gondol az egyensúlyt biztosító arányokra.
Bizonyos rovarok száma drámaian csökken, bizonyos rovarok viszont túlszaporodnak. Gondolj csak az utóbbi években tapasztalható nár eleji tömeges méhpusztulásokra és a nyár végi poloskainvázióra. Augusztus-szeptemberben a poloskák már nem beporozni fogják a gyümölcsfákat, sokkal inkább tönkretenni a beérőben lévő gyümölcsökat és zöldségeket.

Ami meg a vizet illeti; pár évtizeddel ezelőtt még ritkaságnak számított, hogy a Gellért-hegy előtti Ínség-kő kilátszódjon a Dunából. Az utóbbi pár évben már minden nyáron kilátszik, annyira megszokott, hogy már be se kerül a hírekbe.
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%8Dns%C3%A9g-szikla
2-3 évente hiába van óriási árvíz, az a víz nem marad itt. Márpedig ha csökken a felszíni vizek mennyisége, előbb-utóbb csökkenin fog a talajvíz és a mélyebben fekvő vizek mennyisége is.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.02. 19:31:28

@valkür: Benne vagyunk a nagy ciklikus körforgás leszálló ágában, amre az emberiség tett egy lapáttal. Sajnos, a Föld története ilyen, hol jégkorszak, hol jég nélküli sarkok, hol emberrel, hol ember nélkül, Pontosabban hol civilizációval, hol anélkül, Csak benne lenni éppenséggel nagyon fájdalmas.Szerintem ez a mai civilizáció végjátéka, hosszú és fájdalmas haldoklással, pár emberöltő talán még elvegetál,aztán tabula rasa.

kocsmagomba 2021.01.02. 20:00:47

@valkür: @Kumari aki Nilüfer: Most akkor vegyek tartós tejet vagy ne? :)

valkür 2021.01.02. 21:08:33

@kocsmagomba: Tartós tejből pár kartonnal még betárazhatsz.
De a muzeális boraidat ne tartogasd 150-200 évnél tovább. 2220 környékén nyugodtan kezdd el felbontogatni, mert utána már nem nagyon lesz rá fizetőképes kereslet.

old forester 2021.01.02. 22:03:37

@kocsmagomba: Tejet vehetsz szerintem is, meg faanyagot bárkaépítéshez, meg egy telket a Mátrában, úgy min. 600 m tszf. És lassan elkezdhetsz rá építkezni, az unokáid majd imába foglalják a neved. Új télikabátot viszont ne vegyél! :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.03. 10:01:14

@valkür: Akkortájt majd én felvásárolom tőle, bár a vörösbor nem szereti a hosszú tárolást ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.03. 10:19:55

Ja, és virágzik a százszorszép és a hóvirág.

kocsmagomba 2021.01.03. 10:27:17

@Andrass9: Inkább igyuk meg, aztán, ahogy mondani szokták: utánunk az özönvíz! :)

@old forester: van kettő kis darab telek is, csak magasabbra kellene tolni :) Bárkát nem építek, odafönt csak tutajnak való fa van.

@valkür: szerintem azokban az időkben a muzeális bornál többet fog érni egy kevés kockáskrumpli :) csak úgy kézből befalva...

trux77 2021.01.03. 13:12:36

Kérem, jelentkezzen az a következő kocsmatöltelék, aki ilyen finomat készít, és/de előtte híjjjon meg ebédre. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.03. 17:25:18

@trux77: Nem vállalom a "makronutriens arányokat" - elnézést!
Még a mikrokat sem :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.03. 18:13:48

Jöhet. A köretek a kedvencek köréből kerültek ki.
@valkür: @Kumari aki Nilüfer: Sajnos eljön majd az az idő, amikor milliónyi elkeseredett, éhező ember indul meg, és nem lesz az a kerítés, ami visszatartsa őket. Onnantól nem az él túl, aki meg tudja termelni az élelmet, hanem az, aki meg tudja tartani. Előbb be fog következni, mint az özönvíz.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.03. 19:04:11

Könyörgöm! Ez jósda, vagy kocsma?

Kumari aki Nilüfer 2021.01.03. 19:11:35

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, ez már hogy úgy mondjam divatosan: a rögvalóság.Nyilván nem dőlünk MOST a kardunkba, de nagyot kellen változni az emberiségnek is, a természetnek is, hogy ne így legyen.Erre igyunk!Eccer élünk, komák!

kocsmagomba 2021.01.03. 19:22:09

@látjátok feleim szümtükkel: A kabátokat és a kristálygömböket kéretik leadni a ruhatárban?
Különben is te kezdted! Az éghajlattal. ;)

Kumari aki Nilüfer 2021.01.03. 20:08:04

@kocsmagomba: nekem speciel cigánykártyám van..azt ki nem adom a kezemből(na, jó, van tarot is..)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.03. 23:05:56

@Kumari aki Nilüfer: Az ugyanaz, mint a tarokk? Mert amikor Szegeden az Eötvös koliba bevettek, kötelező volt megtanulni tarokkozni :) Jó játék, 3 évig játszottam esténként ...

Kumari aki Nilüfer 2021.01.04. 08:08:06

@Andrass9: Neeem:) ez jóskártya, az üveggömb helyett:)A cigánykártya is vetőkártya..és néha félelmetesen pontosan jelez. Mostanában nem is merem elővenni...mielőtt: nem nem vagyok ezotérikus izé, de minden érdelek, kipróbáltam, ahogy ingázni is tanultam, meg talpmasszírozásból van papirom, meg jártam UFO szabadegyetemere, olvastam Mormon könyvét, stb..Hihetetlen, de a kártya olykor nagyon beletrafál.

kocsmagomba 2021.01.04. 10:28:16

@Kumari aki Nilüfer: Azt a mindenit! Azért arra kíváncsi lennék, mi minden van ebben az UFO szabadegyetem tematikájában. Tudnál pár címszót mondani?

Nekem személyes kedvencem a tyúkjóslás. Az udvaron a földbe kell karcolni az ABC betűit, majd kukoricát kell kiszórni rá. Oda kell engedni egy tyúkot, és feljegyezni a betűket egymás után, ahonnan csipeget. Ebből áll össze a jóslat szövege. (aztán, hogy milyen nyelven csipeget a tyúk...nem tudjuk, talán a gazdája nyelvén érvényes a megfejtés)

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.04. 16:54:15

@Andrass9:

Rákerestem, és láss csudát, van tarokk és tarot kártya is. Azt viszont nem bírtam kielemezni, mi a különbség köztük. Nekem úgy tűnik semmi.

Én deák koromban nem is halottam a tarokkról, csak a pókerről, ultiról, meg minden fél csapdlecsacsiról. Pókerről is csak annyit, hogy egy falunk beli fickó elpókerozta a feleségét.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.04. 17:36:54

@kocsmagomba: Ó, nagyon színvonalas volt, neves előadókkal, Hargitai András és társi. Külföldi jól vagy rosszul dokumentált észlelések, Csillagászat, beszámolók fura történetekrőlPilóták észelélsei fotókkal..nem mellesleg itt Józsa mellett a Mély völgy egy elég ufós hely, nekünk is voltak fura észleléseink, meg a faluban sok embernek.Érdekes a téma, én azt vallom, ha a világegyetem végtelen, a lehetőségek is végtelenek, semmit sem szabad ugyan elhinni, de kizárni sem.Remekül szórakoztam, sok érdekes emberrel találkoztam, radiesztéziával foglalkozókkal, és más fura szerzettel.Én nagyon nyitott vagyok, azonban kételkedő, így ez egy élvezeti forrás volt, agyalni is lehetett sokat.Aztán átnyergeltem másra:)

@látjátok feleim szümtükkel: a tarot kártya nem játszani való, hanem ezotérikus jóskártya, érteni kell hozzá, Csak mondom, pl, Kazanlar Emil ajánlásával van kártyám, aki ma Magyarországon ennek a nagymestere..de nem én jártam a tanfolyamára, Kár, mert érdekel, bár ugye.. a kétely örödge..de pl, 14 éve egy jósnő(nem röhög, ott os voltam) megjósolta, hogy anyukám úgy fog meghalni, hogy nem kell őt ápolni..úgy lett? és sok más is, de nem sorolom...ugyanakkor persze pl, nem nyertem MÉG a hatos lottón:DDDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.04. 17:44:29

@látjátok feleim szümtükkel: A figurák, minták teljesen eltérnek, de a lapok definíciója hasonló. Tarokkot viszont nem láttam még tarot kártyával játszani :)
Bemondásai, vállalásai hasonlítanak a bridzshez.
Az Eötvös koleszban az én időmben kötelező volt mindenki számára. Legrosszabbul a jogászok teljesítettek, legjobban meg a TTK-sok. A 23 ágyat számláló koleszban minden este legalább egy "asztal" volt ...
Azután koedukálták a koleszt, és ez ment is a levesbe.

kocsmagomba 2021.01.04. 18:34:00

@Kumari aki Nilüfer:

Hát, a Bodaszőlőn, a kiskertekben termelt boroktól, főzött pálinkáktól lehetnek is fura észlelések. :)
Várjál, akkor ez a zeneszám tetszeni fog. Van itt a kocsma sarkában egy rozzant zenegép, mindjárt bedobok egy bélást, és kikeresem, ha működik. Kocsmáros nem szereti, de neked beüzemelem.
www.youtube.com/watch?v=3BFQaILGzxY

:)))

Kumari aki Nilüfer 2021.01.04. 18:43:28

@kocsmagomba: Boda más káposzta, a Mály völgy ( Míívőgy, ahogy a józsasiak mondják) az út másik oldalán van, és biza csuda dolgok esnek ott meg..ha van hó, még ereszkedni is lehet, szánkóval..az is kuriózum már, akár az ufók.

kocsmagomba 2021.01.04. 19:27:57

@Kumari aki Nilüfer: Szíp lehet. De ha van elég pízed, lúval is húzathatod a szánkót. Csak maradjon mindig kenyírre való. :)

kocsmagomba 2021.01.04. 19:30:55

@Kumari aki Nilüfer: ... ellenkező esetben megnízheted magad! :) Van míg ilyen? (apósom beszílt így)

valkür 2021.01.04. 22:43:45

nekem a jóskártyáról csak ez bír az eszembe jutni www.youtube.com/watch?v=V2t-zMA32_M

Kumari aki Nilüfer 2021.01.05. 07:59:46

@kocsmagomba: Le se tagadhatnád, hogy debreceni, sőt, szinte józsasi vagy:D "Osztán a kisfattyú jóvan-i?" Igen, az öregek így, de a fiatalok is , ha hazai környezetben vannak.Mondjuk ha hazamegyek a falumba, én is azonnal az ottani tájnyelvet használom, tájszólással, észere sem veszem, csak mikor a férjem vigyorog:D

Én szatmári vagyok, néha agyalnom kellett az elején ha idős józsaiakkal beszélgettem, mert nem értettem...

valkür 2021.01.08. 09:33:15

Ahh, az élet szép.

A karácsonyra sütött kacsacomb zsírából ma zsidótojást csináltam reggelire.
A kedvenc tojásételem, csak túl sok peremfeltétenek kell teljesülnie ahhoz, hogy meg tudjam csinálni.
1. legyen otthon liba- vagy kacsazsír
2. legyen készen főtt tojás, kihűtve
3. legyen otthon friss kenyér
4. ne kellessen reggel rohanni

A zsír ugye a karácsonyi kacsacomb óta megvan, és tegnap vettem egy kis rozscipót. Este pedig főztem pár darab keménytojást is.
Reggel már csak meg kellett pucolni, villával összetörni. Hozzákevertem egy tojásnyi kacsazsírt, csipet sót, pirospaprikát, apróra vágott salottát. Megkentem a kenyereket, koktélparadicsomot és zöldpaprikát ettem hozzá.
Nem egy bonyolult kaja, de nagyon finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.08. 17:49:10

A híresen kockás krumpli már a sütőben! :)
@valkür: Most sült ki a rozskenyerem - van sok tojás idehaza. Tán reggelire megcsinálom? Minden esetre megfőzök pár tojást most!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.08. 20:18:54

@Andrass9: A krumpli fele elfogyott magában! Egy pirinyó fokhagymát reszeltem a kacsazsírhoz, valamint kettőt vajjal kentem, nem zsírral. A kacsazsíros volt a jobb :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.08. 20:19:28

@valkür: Tojások meghámozva a hűtőben pihennek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.09. 13:56:58

@valkür: Őszintén: teljesen elfeledkeztem róla! Pedig reggel még nézegettem is, miért van az edényszárítón a kis piros fazék ... Ráadásul már be is laktam kacsazsíros kenyérrel, és még attól se jutott az eszembe.

valkür 2021.01.09. 15:19:17

@Andrass9: :-) a zsidótojás vacsoráa is jó. Sőt, apró falatkákra vágva, paprikaszeletkékkel és némi petrezselyemmel megdíszítve partifalatnak is jók. csak ügyelni kell, hogy gyorsan elfogyjon mert a kacsazsír szobahőmérsékleten hamar folyóssá válik :-)

A libazsíros kenyér jonatánalmával gyermekkorom egyik meghatározó étele. Tudja valaki, hova lettek azok a -mostani almákhoz képest- apró szemű, ropogós húsú, édes-savanykás jonatán almák?

kocsmagomba 2021.01.09. 16:09:14

@Andrass9: Na ugye, hogy ugye. A kacsazsíros. Az étel lényege egyébként, hogy a vágások mélyek legyenek, legyen jól beitatva zsiradékkal a krumpli, mélyen süljön bele, és a teteje is kenve, hogy ne legyen száraz, ellenben omlós, sült, kérgesen puha, ízes. Ehhez a kacsazsír a legjobb, ami nekem bejött. Nem állítom, hogy ne lehetne más, de.
Cukrot, koleszterint ilyenkor nem nézünk...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.09. 16:11:47

@kocsmagomba: egy csipetnyi kakukkfüvel is megszórtam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.09. 16:13:13

@valkür: Ilyen alma lóg kétévente a kertben, de meg vannak számlálva a napjai, mert nagyon lisztharmatos, és már nem győzöm a permetezését :( Pedig finom alma!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.09. 16:13:54

@valkür: Ja, a tojás átminősült tojássalátává ...

kocsmagomba 2021.01.09. 16:24:30

@valkür: Almák? Én néha belógok a Mátrában, gazdátlan felhagyott kertekbe, öreg, 50+ éves gondozatlan almafák terméséért.
Az én kertemben is az egyik fa ilyen édes-savanyú. Majd készítek is képet a termésről, hátha valaki (szümtük?) megismerné. Mert én "készen" vettem a kertet a fával, nem tudom mi az. Viszont olyasmi, amit mondasz, de mégis van egy muskotályos bukéja, ami a jonatánnak nincs. A fa két legnagyobb kártevője, azon az éghajlaton a feketerigó, és egy szarvas, ami télen bejár, és dörgölőző fának használja. Szarvaskám tavaly meg is döntötte a fát, annyira vakarózott.

kocsmagomba 2021.01.09. 16:27:10

@Andrass9: nem rontja el. Szórtam már én is valami grillfűszer keverékkel: kakukkfű, rozmaring... de nyilván a fenti libához ezt nem. Mozdonyos kajáidhoz inkább.

kocsmagomba 2021.01.09. 16:39:58

@Andrass9: csak javaslat volt, elképzeltem valamelyikhez
süti beállítások módosítása