Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Panelhalászlé

2020.12.27. 07:00 Waka

Halászléből ugyebár a bajai (dunai) meg a szegedi (tiszai). Felnőtt emberek képesek késhegyre menő vitát folytatni, hogy melyik a jobb. Én ezt most kihagynám, mindegyikből ettem jót, sőt kiválót, és volt szerencsém vacak, vagy már-már ehetetlen léhez is. (Ott van még a balatoni is, de azt hagyjuk inkább, az összetevők inkább illenek egy paprikás krumplihoz.) Mit tehet a paneldzsungel népe, ha enne egy legalább közepes halászlét? Uszadékfából naptüzet nyilván nem fog rakni, még ha lenne is hozzá alapanyag, a nyolcadikon ez minimum közveszélyokozás lenne. Aztán ott van a hal kérdése. A panellakások konyhája nem éppen erre a feladatra lett kitalálva, bár ahogy majd látható, nem egy leküzdhetetlen kihívás. Szóval elmegy valamelyik hiperbe, vesz fagyasztott pontyszelet meg halászlékockát, esetleg horror áron némi belsőséget mellé (jó esetben a fele zsír), aztán megpróbál ügyeskedni valamit belőle.
Elkészítettem én is a magam verzióját. Mint afféle panelhalász, hiszen a szakképzettségem megvan (halász), és panellakó, bár e kettő együtt soha nem állt fenn, míg a szakmát gyakoroltam. Nem mondhatom, hogy gasztronómiatörténeti mérföldkő lett az étel, de nekem ízlik.

img_20201225_131503.jpg


T mostanában elég sűrűn jár Tapolcán. Egyik nap felhívott, hogy eldicsekedjen: járt az ottani pisztrángosban, és vett füstölt halat. Rákérdeztem: pontyot nem árulnak? Mint kiderült 1200-ért adják az élő ponty kilóját. Rögvest hozattam egyet vele, délután már itt is volt.

Hozzávalók:
- 1 db 2 kg-os pikkelyes ponty
- 2 közepes fej vöröshagyma
- pirospaprika
- só
- víz

A pikkelyes pontyra esküszöm. A tükrösnek igaz, kevesebb a pikkelye, ahol viszont nincs rajta, igen vastag a bőre. A pikkelyest könnyen meg lehet tisztítani, nem röpködnek szanaszét a pikkelyek, hogy még hetek múlva is kerüljön elő innen-onnan belőle. Egy hosszú, vékony pengéjű. nagyon éles kés kell hozzá. A faroknál benyúlunk a pikkelyek alá, és a pikkelytáskákat levágva szinte egyben le tudjuk szedni az egészet. Legfeljebb az úszók tövében marad egy-két rakoncátlan pikkely, amit kapirgálni kell. Szóval megtisztítottam és kibeleztem a halat. Felszeltem, és a fagyasztóba raktam, hiszen akkor még két hét volt Karácsonyig. Volt benne kevés ikra is, azt egy külön dobozban tettem el. A pisztrángos vízében a hal kifürödte magát, hihetetlen tiszta "illata" volt, mentes mindenféle iszapszagtól, pocsolyaíztől.

img_20201210_162354.jpgimg_20201210_164343_1.jpgimg_20201210_171305_1.jpg

Mikor eljött az ideje, a halat kiolvasztottam, alaposan besóztam, és frissen tartó fóliával lefedve egy éjszakára a hűtőbe tettem.

img_20201224_192932.jpg

Az alaplének szánt fejet és pár szeletet a farokból az apróra vágott hagymával együtt 30 percre feltettem főni.

img_20201225_092424.jpgimg_20201225_100254.jpg

A húst kiszedtem, kicsipegettem belőle a csontokat és a nagyobb szálkákat.

img_20201225_101941.jpg

A húst a hagymával együtt szitán áttörtem.

img_20201225_102454.jpgimg_20201225_102727.jpg

A keletkezett nem túl bizalomgerjesztő kinézetű lét feltettem a gázra melegedni.

img_20201225_103430.jpg

Mikor lobogva forrt, beletettem két evőkanál jó minőségű mórahalmi pirospaprikát.

img_20201225_105207.jpg

Pár percig forraltam, majd szépen egyesével belecsúsztattam a halszeleteket. Felöntöttem kevés vízzel. Az újraforrástól számított húsz percig főztem nagy lángon.

img_20201225_105511.jpg

Míg fődögélt, összevágtam nagyobb darabokra az ikrát.

img_20201225_110010.jpg

Tíz perc után megkóstoltam a lét, kevés sót még elbírt.

img_20201225_111915.jpg

Mikor letelt a húsz perc, beletettem az ikrát, főztem még öt percig, és késznek ítéltem.

img_20201225_115209.jpg

Kis csípőssel tálaltam.

img_20201225_131436.jpg

Egyáltalán nem volt rossz. Jóízű, sűrű, de nem főzelék. Nyilván kapok majd érte hideget, meleget, de attól még a karácsonyi halászlevem megvan.

36 komment

Címkék: halászlé ponty

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3316357466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.27. 08:27:45

Anyám ugyan így főzte, annyi különbséggel, hogy nem paszírozta, így minden benne főt darab az asztala került. Mivel nem volt hűtönk, ezért kizárólag fiss halból készült. Néha főzött hozzá metélt tésztát.

Én szoktam egy kis fokhagymát darabolni bele, de alapból így készítem. Viszont ha van apró hal a fagyasztóba, abból készül alaplé, de a nagy hal fejet egészben főzöm bele, mert nekem az a hal legízesebb része.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.27. 08:28:48

Még annyit, hogy az anyámé nem panel halászlé, hanem paraszt halászlé volt.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.27. 09:40:40

Ez egy nagyon tisztességes halászlé, csak az 5 alapelem! Ha nem volna passzírozva az alap, akkor szívesen enném is. Lassacskán az éttermek teljesen elvették a kedvemet a főzelék sűrűségű halászléktől :( Nekem a mai reggelim lesz halászlé - a szomszédasszonytól, velencei pontyból!

Kedélyes Paraszt 2020.12.27. 11:47:11

Én szeretem a halászlevet, de nem készitem. Egyszer főztem életemben, kb 2 évvel ezelőtt. Elég sok fagyasztott halféleség összegyűlt (ponty, kárász, keszeg), igy fogtam magam, és Karácsony napján megfőztem. Elég töményre sikeredett. Átnyomkodtam egy szűrőn, majd néhány halszelettel (harcsa) főztem véglegesre. Nem lett rossz.
Ma viszont halrőszét csinálok. Az ősszel Tiszafüred mellett a Patkó csárdában ettem. Nagyon finom volt, el is határoztam, hogy valamikor a közeljövőben ki is fogom próbálni. Gyakorlatilag a harcsafilét vékony csíkokra vágod, azt forgatod be a paprikás lisztbe, majd sütöd ki ropogósra. Különböző mártogatósokkal lehet kínálni.

Kedélyes Paraszt 2020.12.27. 11:48:56

halrőzse természetesen :) Mivel vékonyak a szeletek, kb ujjnyi vastagok, igy kisülve, rőzseszerűen lehet felhalmozni a tányéron.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.27. 11:50:47

Nálunk bolti halászlé volt. Más években Tiszacsegéről, a csárdából hozattam karácsonyra, de kettőnknek most elég volt egy doboz Berek márkanevű, vagy Berekhús? Nem rossz, fonyódi termék, a metróból, van mindig itthon, a férjem szereti, én megeszem. Kellően sűrű. szép szelet hal van benne, és nem konzervízű.Csípős paprikával meg egészen korrekt.
Nálunk apu főzte, míg élt, utána anyu,(nyilván nem lötyögtette ide karácsonyra, de otthonra maguknak mindig csinált) de mi egy ideje így oldjuk meg. Én nem fogok hozzá.

Kedélyes Paraszt 2020.12.27. 11:59:25

@Kumari aki Nilüfer: ÁÁÁÁ, Tiszacsege! Vagy 20 éve járunk oda, jellemzően ősszel. Igazi retro strand, kevés vendég, utolsó napokon nyitvatartó vendéglátó egységek, birkapörkölt. És természetesen A halászcsárda! Szeretünk odajárni. Habár, ma már kérdéses, hogy honnan van a hal, reméljük, hogy a környező hortobágyi halastavakból, és nem a középkeletről, Romániából. Mindig szoktam elhozni olajoshalat és füstöltet is. SZürkeharcsából készül.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.27. 12:45:52

@Kedélyes Paraszt: Mi elmentünk kora ősszel, mikor még lehetett, de annyian voltak, hogy egyrészt legalább egy órát kellett vona várni, míg bejutunk, másrészt benn pont letojták a távolságtartást, szorosan nyolcasával ültek -bárki, nem családtagok- az asztaloknál. Így csak megnéztük a Tiszát..és Egyekre mentünk a Patkósba, Még lehetett a teraszon enni, ott se volt rossz a halászlé a férjem szerint

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.27. 19:00:11

@látjátok feleim szümtükkel: Itt a panelban ez a helyes elnevezés.
@Andrass9: A főzelék sűrűségtől mesze volt. Ennyi paszírozmánytól nem lett olyan. Amúgy a viszonylag kevés főzési idő ellenére reggelre megkocsonyásodott.
@Kedélyes Paraszt: A Kis-Balatonon főztünk olyat, amibe a bogrács aljára került az apró, a tetejére a szelet, és csak azt mertük le róla. Aztán volt ilyen is: pasztortuz.blogspot.com/2012/04/halle-olle.html

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.27. 19:17:30

@Waka:

Nem vitattam, de anyám nem panelban, hanem parasztházban élt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.27. 22:32:14

@Waka: Akkor jó :) A szomszédasszonytól kapott halászlé remek volt! Rendesen kocsonya lett belőle másnapra.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.28. 12:16:11

Felszállt a fehér füst. Ma kaptam ezerér' süldőt. Egy három kilós darabot vettem az oldalából, a karajtól a hasaljáig. Immár semmi nem áll egy jó porchetta útjában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.28. 15:30:12

@Waka: Nálunk a Sp..-ban van szopós malac 5000/kg-ért negyedelve. Az azért túl kicsi lenne egy porchettához :)
Tűnődtem, hogy kocsonyának jó-e, de azt hiszem, még túl zsenge lenne, így nem vettem. Pedig szépek voltak!!!

valkür 2020.12.28. 19:12:48

A halleves is elég jó lehetett, de nekem mégiscsak a cím tetszik a legjobban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.28. 19:29:26

@valkür: Kétségtelenül jobb, mint a halászlé fazékban :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.28. 21:33:12

@Andrass9: Az az apróság egy malacaprólék levesnek szolgálna kiváló alapanyagul. A feje és a lába. Az enyém cca. 40 kiló lehetett élősúlyban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.29. 11:50:23

@Waka: Ez a negyed malac saccolásom szerint 2-3 kg lehetett. Levesnek önmagában sok (legfinomabb malaclevest egy Gourmet fesztiválon ettem a Malackrumpli csapat készítésében: ez volt az első étel, amiben elfogadtam és szerettem a koriander levelet), a maradékból meg tán 4 ember tudna enni...

kocsmagomba 2020.12.29. 14:22:11

@Waka: Fehér füst. Tehát van isten! Végre meglesz a parkettázós poszt? Már fenem a tepsit! :) Holnap én is próbálok szerezni. (nem fog sikerülni, nincs lezsírozva)

Idézem:

"Waka · blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.09. 21:47:45
Ez durva jó. A zsálya különösen jó barátja a sertésnek. Egy ideig kacérkodtam - na jó, mostanában is eszembe jut - egy malacból készült hasonló fogással, ahol a karaj része kerül a közepére. Néha lehet kapni a csarnokban 40-50 kilós malacból vágott részeket, olyankor beindul a fantáziám."

kocsmagomba 2020.12.29. 14:43:06

Ugyanmár! Dehogy kapsz hideget, meleget. Hideg fröccsöt a meleg halászlé mellé esetleg! :)
Akármilyen recept szerint is főzzük, bármilyen eljárással, ne csináljunk ehetetlent, ennyi a követelmény. Sokféleképpen le lehet cseszni a levet, de a passzírozás nem tartozik ezek közé. Ez a legutóbbi idők Gasztroangyal és felfuvalkodott fine dining hatása, hogy mentegetőzni kell, ha valaki passzírozza a nagyon is belevaló, arravaló részeket. Ne dőljünk be ennek.
Ez itt a képeken nagyon is jó. Mert: friss, pénzes hallal indul. Nem töltött 2 hétnél több időt fagyasztva. Minden benne van, ami kell. Minden hiányzik, ami nem kell. :) Arányok rendben.
Az enyém ugyanígy készült, most egy kicsit sűrűbb lett, de azért nem állna meg benne a gyufatészta függőlegesen.
Én is kanállal megtöröm tésztaszűrőn a kiválogatott alkatrészeket, majd a szűrőt a lébe merítem, hogy feljöjjön benne a lé, átkavarom, kicsepegtetem, és semmi főzelékes dolog így nem megy bele, csak az íz, a fehérje, a zsírok, amik majd kellően oldják a paprikát. Ha meg túl sok aprólék főtt volna az alaplében, azt nem teszem hozzá, bekapdosom, ahogy van, vagy osztozunk a macskával.
A főzelékesedést sokszor a botmixer korlátlan és gátlástalan felhasználása okozza vendéglőséknél.

kocsmagomba 2020.12.29. 15:36:07

@Kedélyes Paraszt:

Ezt a halrőzsét megcsinálhatod harcsából. Ám nem jársz rosszul, ha a ponty patkó szárait vágod le, az oldalvonal alatt, ahol már nincs ipszilon szálka, csak a bordacsont. Egy csontnyi szeletekre vágod. Ez sütés után könnyen ehető falat, és sokkal olcsóbb, és nem rosszabb íz. (a patkó szálkás felső része közben eltehető lébe akár)

kocsmagomba 2020.12.29. 16:38:29

Itt van két kép, a halpucolásról, véres részletek mellőzésével. Panel ide vagy oda, családi ház konyhájában se egyszerű. :)

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26823581-a68f2eec/user
indafoto.hu/kocsmagomba/image/26823509-77db90c3/user

A két ponty majdnem 8 kiló volt élőben. Pont ma mentem arra, ahol ezt veszem, ki volt írva: Ponty elfogyott. Ilyen is van.

BOAR 2020.12.29. 17:42:10

A fejekről lefosztott húscafatokat(ha nem eszi meg az ember azon nyomban), passzírozás nélkül is bele lehet tenni a lébe.
Válogatós cimborámnak úgy főzöm a halászlevet, hogy megfőzöm a normál bajai lét, átmerek belőle valamennyit a kisbográcsba, felforralom és pontyfilét teszek bele amit 7-8 percig főzök csak oszt jónapot. Így a gyenge húsú bolti ponty is élvezhető textúrájú marad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.29. 19:56:18

@BOAR: A tökéletes bajai módszer :)
Nekem mindig így csinálták!

kocsmagomba 2020.12.30. 08:28:03

@Andrass9: @Waka:

Fene vinné, már csak malac és süldő darabokat kaptam ma reggel a közeli kisváros boltjaiban. Sparból már kifogyott, egyik hentesnél 1700 Ft/kg kismalac alkatrész, de nem szép, másiknál 2000 Ft/kg süldő részek, az viszont gyönyörű. Mindegy, valami lesz, porchetta nem. Vagy felmerült az örökké hülyeségre álló fejemben, hogy elviszem az alkatrészeket a fiamhoz, pont ma (is) ügyeletes a klinikán, éjszaka összevarrja nekem a műtőben, legalább félmalacnak, de végül elvetettem az ötletet. Messze van. :) Annak idején, egyetemista korukban is disznó alkatrészeken gyakorolták a sebészetet, otthon is a konyhában. :D

@BOAR: úgy is tökéletes.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.30. 10:03:45

András, megjött, köszönöm, írtam!!!!!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.30. 14:57:11

@Andrass9: Egy cigány szakácskönyvben olvastam a recept. Ott csak a körmöt és a fejet használták fel.
@kocsmagomba: Zsálya most is van a kertben, két nagy bokor, abból szedek majd frisset hozzá, ha addig be nem lepi a hó.
@BOAR: Bajaiból a legjobbat irdalt halból ettem. Bajai halász főzte Ráckevén, pontyból, márnából és harcsából. A fej amúgy elengedhetetlen, a benne lévő zsír kell a paprika oldódásához. Arról nem is beszélve, hogy milyen remek falat. Ha lett volna más alapanyagom az alapléhez, biztosan nem áldozom fel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.30. 16:58:54

@Waka: Látod, nekem milyen jó dolgom van! A szomszédasszonyom megfőzi nekem a halászlevet :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.31. 12:17:37

@Andrass9: Úgy cserélődnek felénk a lakók, hogy nagy részüket már nem is ismerem. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.31. 13:32:18

@Waka: Nálunk is vannak újak az utcában, de a kemény mag '86-ban kezdett itt építkezni (7 család). Akkoriban földút volt sártengerbe fordulva, most meg locsolóautó mossa az aszfaltot ...

kocsmagomba 2020.12.31. 14:53:08

@Andrass9: Az ilyen helyekre mondják mifelénk, hogy "Ewing negyed". :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.31. 16:34:58

@kocsmagomba: Ez nekem sajnos nem jelent semmit. Megmagyaráznád?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.31. 16:38:12

@kocsmagomba: @Andrass9: A gugli segített :) Életemben nem láttam egyetlen részt sem a Dallasból, ezért is értetlenkedem.

kocsmagomba 2020.12.31. 17:02:51

@Andrass9: Normál kistelepüléseken vannak elnevezések. Pesten kerületek, lakóparkok, máshol lakótelepek, Debrecenben "kertek". Itt mifelénk elnevezések.
Van a "falu". Ez mindig az öreg falu, a török hódoltság óta változatlan szerkezetben.
Van a "tanya". Pár száz éve külterület volt. Manapság összeépült a "faluval" de sokkal újabb, világosabb szerkezetű, szebb, sokszor jobb az infrastruktúra, de a falusi lenézi a tanyasit. :)))
Van a "cigánysor". Kieső terület, ahol szegényeknek osztottak házhelyeket, van hogy 100 éve. Esküszöm, itt egyetlen roma sincs, soha se volt, mégis a "cigánysor" és a "falu" között lakom...
Aztán meg van a "Ewing negyed". Na az ahol a rendszerváltás előtt vagy közvetlen utána már lakóparkot létesítettek, pont amikor a Dallas ment a TV-ben Magyarországon. De jellemzően se a "falusinak" se a "tanyasinak" nem volt pénze ott építkezni, a "cigánysorról" meg nem lehet. Ide jöttek a betelepülők. A gyüttmentek. Ez a Ewing negyed.

kocsmagomba 2020.12.31. 17:32:58

@Andrass9: Kiegészítve: tehát a belterjes(!) nép szemszögéből kell nézni. Vannak valakik, akik a földjükre jöttek, építkeztek, azoknak volt pénzük, a helyi népnek nem, és azóta se tudnak az újakról semmit. Nekik az elérhetetlen álom maradt a Dallas Ewing családja, bár reménykedtek egy ideig. Hát így maradt az új utcákon, új és sokszor gazdag házakon rajta a Ewing elnevezés.
Ennyi. Meg még sokkal hosszabb a téma, de az már kis esszé lenne, nem idevaló.

valkür 2022.01.31. 23:12:59

Cukorbogyó japán srác minimalista hallevese, bónuszban néhány asztali etikett tanács, ha netán olyan szerencsénk lenne, hogy Japánban ehetünk hallevest.
A videói elején, amikor "nekigyűrkőzik" a főzésnek, az a kedvencem.
www.youtube.com/watch?v=cPrRD44xdLA
Csinál fűszeresebb ételeket is, nagyon meglepődtem, hogy ez a leves mennyire minimalista.
süti beállítások módosítása