Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Hideg van, végre lehet kocsonyát főzni!

2020.12.21. 07:00 Andrass9

Már nagyon vártam, hogy legalább egy kicsi kocsonyát főzhetek, de olyan meleg volt, hogy nem kötne meg. Most viszont bejött egy hosszabb hideg periódus...

43.jpg

Uccu neki, irány a bolt! A madarasban nagyon szép kocsonyacsomagok voltak, a két kilósban egy szép nagy húsos csülök, míg a másfelesben rengeteg köröm.

Így azután két csomagot vettem. Ebből kijön egy méretes kocsonya, kaphatnak a rendelőben is a dolgozók! Igazán egyszerűre hangoltam:

  • 3,5 kg kocsonya alap (sajnos se fül, se farok)
  • 3 dkg füstölt karaj a tavalyiból
  • 3 vereshagyma
  • 4 kis fej fokhagyma
  • 1 szál gyökér
  • 1 szál sárgarépa
  • 1/2 zöldpaprika a csumás részéből
  • kisujjnyi gyömbér
  • 1 tk feketebors
  • kevéske szerecsendióvirág
  • 2 babérlevél
  • 3 szem borókabogyó
  • középnagy teatojás (azt nem esszük meg!)

10.jpg

A teatojás kell! A csuda fogja kergetni a fűszereket, meg a paprika magjait. A kisebb fokhagymafejeket kettévágtam, úgy ment a teatojásba. A zöldpaprika, meg a felszeletelt gyömbér is oda került. Sőt, a végére még a füstölt karajból is vágtam bele szeleteket.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A csomagokat kibontottam, az alkatrészeket lemostam. Meglepően tiszta volt, alig kellett pörzsölni rajtuk! A bőröket kisebbekre vagdostam, amit szőrösnek éreztem vagy láttam, azt forrasztólámpával lepörzsöltem. A nagy fazekamban felforraltam 3 liter vizet, amibe belepakoltam mindent a bőrök kivételével. Felforraltam, míg belül is megszilárdul kicsit a fehérje.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Volt rendesen hab meg fehérje a tetején. Kivettem a vízből a lábakat, stb. és egy nagy tálban lemostam róluk mindent. A léből meg kimertem a habot, mielőtt a bőröket is beledobtam. Ment a bőr is a forró vízbe. Ennek legfontosabb szerepe, hogy a sörték kiemelkednek a bőrből, könnyebb megtalálni és kikaparni. Az így felfedezett szőröket is elimináltam, majd a lemosott anyagot a kimosott fazékba tettem a kevéske zöldséggel és a teatojással.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

5,5 liter vízzel tudtam feltölteni a fazekat. Beledugtam egy hőmérőt, hogy lássam, mikor éri el a 95C fokot. Nem akartam, hogy forrjon, csak éppen a forrpont alatt mocorogjon a lé. Éppen megmozdult, picit habzott, de azzal gyorsan végeztem. Beállítottam a hőmérőt 98C-ra, minimumra vettem a gázt és elkeztem spenótos palacsintát csinálni - majd sípol a masina, ha túl melege van.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Reggel 7-kor ébresztett a hőmérő. Hogy addig miért nem, és pont akkor miért érte el a határértéket nem értem. Illetve érthető, mert a lakás picit felmelegedett az éjszaka. Minden esetre kicsit lejjebb vettem, dobtam bele 3 girizd fokhagymát és aludtam még három órát. Addigra szépen lecsökkent a hőfok, kezdhetek rajta dolgozni. Kivettem a hagymákat és a teatojást, már csak a körmökkel-csánkokkal és bőrökkel kell harcolnom.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Előkészítettem a kis és nagyobb dobozokat a kocsonyáknak. Kivettem egy adagot egy jénai tálra, ahol a nagyobb csontokat kiszedtem, majd a többit igazságosan elosztottam a dobozok között. A feleségem két nagy fagyis dobozt kapott, amibe csak a sárgarépa, kevéske hús és tiszta lé került. további 3 girizd fokhagymát lereszeltem egy szűrőbe, amin keresztűl öntöttem jónéhány merőkanál levet - így került bele friss fokhagyma íz is. Végezetül, amikor már minden bőr, hús a helyére került, 1-1 decinyi levet tettem minden dobozba.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Kicipeltem a teraszra mindet, mert odakünn még -2C fok volt, hamar megmegkötnek. A célom, hogy az a kevéske lé, ami benne van, hamar megkössön, így mintegy odaragasztja az edény aljára a darabokat, azok nem fognak felúszni, amikor felöntöm a meleg lével. Ezt az álapotot fél óra alatt elérték a kocsonyák, gyorsan fel is öntöttem őket úgy, hogy semmi ne lógjon ki. Ez a furcsa szerkezet csak az alján engedi ki a levet, ha van még zsír, az fennmarad a tetején a kancsóban.

34.jpg 35.jpg 36.jpg 37.jpg

A tálakat ráccsal letakartam, és délre már el is készült a finom kocsonya.

38.jpg

Felaprítottam egy lilahagymát és két mogyoróhagymát picire, egy üvegtálban sóztam, picit cukroztam, majd balzsamecettel és almaecettel ízesítettem. Persze rögtön meózni kellett, nomeg ebédidő volt.

39.jpg 41.jpg 42.jpg 40.jpg

A hagymás tálat folpackkal letakarva tettem a hűtőbe. Még az egyszerű bőr is mutatósan kínálta magát a kristálytiszta lében - kifizetődött a 16 óra főzés.

45.jpg

Az elengedhetetlen villaképpel együtt..

44.jpg

Azóta már ettem belőle még egy ebédet, és most vacsorát is. Gyorsan fogy, pedig azt hittem sokáig kitart (kellett nekem friss kenyeret sütni hozzá).

Kellene már megint főzni ...

35 komment

Címkék: hagyma fokhagyma bors gyömbér sárgarépa babérlevél gyökér zöldpaprika borókabogyó füstölt karaj kocsonyahús szerecsendióvirág

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4116295616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2020.12.21. 11:41:24

Szépek a kocsonyáid. Én kicsit kevesebb bőrrel szeretem, valamint füstölt nélkül, és zöldség nélkül. Azaz teljesen máshogy, :) de ezt kóstolnám, hátha jobban megszeretném ezt a fogást. A húslevest úgy szeretem, ha másnapra megkocsonyásodik, halászlevet is, de a direkt első szándékból elkövetett kocsonya a második vonalba szorult mostanában.

A rendelőben nem hívnak még "csülkös bácsinak"? Hol kocsonya, hol körömpörkölt...
El tudom képzelni a párbeszédet a dokinál. "Volt már a csülkös bácsi? Nem, majd holnapra van előjegyezve. Oké, akkor holnapra nem főzök." Hogy január 1-től mi lesz, azt nem tudom, lapozd át a törvényt, nehogy lecsukjanak tiltott paraszolvencia felkínálásáért!!!

Hanem honnan van annyi fagyisdoboz? Ezen tűnődtem, nálam 4-5 év alatt gyűlik ennyi.

Nem is tudom, de én inkább laknék olyan tájon, ahol soha, de soha nem dermed meg a kocsonya a kinti időjárás következtében...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.21. 11:58:27

@kocsmagomba: Megbánnád, mint kutya aki hetet kölykezett... A nagylyányék is tervezték, hogy leköltöznek Floridába, de némi tapasztalat után maradtak NH-ben, ahol azért vannak rendes telek (tavaly 256cm hó).
Nem tudom, hogy úgy is paraszolvencia-é, ha az egész rendelő eszik belőle (mármint a dolgozók), nomeg ez nem pénz, még csak nem is átminősült közpénz :)
Kocsonyát sokféleképpen főznek. Nekem kialakult az évek alatt egy eléggé egyszerű fajta. Füstölt is csak mutatóban akad benne. A két szál zöldség 9 literben eltűnik. A sok bőrtől viszont szép középkemény lesz a lé. Megenni csak az egye, aki szereti (pl. én).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.21. 12:01:10

@kocsmagomba: A fagyisdobozok tartalmát nyaranta elfogyasztjuk, télire elmosva eltesszük. A kocsonyás dobozokat is elmossuk - újrahasznosítás. Bár most tűnődöm, milyen lenne a tejfeles vödörbe tett kocsonya :))))

Ahogy a posztban írtam, kellene már főzni: épp most vettem egy kis csomagot. 1,5kg az egész. Ezt most gyorsan meg is főzöm.

kocsmagomba 2020.12.21. 12:05:20

@Andrass9: az ajándék értékét is meghatározta a törvény, nem lehet a minimálbér valahány ezrelékénél nagyobb, utólag és tárgynak kell lennie, ha jól olvasom. Különben börtönkoszt lesz belőle.
Fene tudja, ahogy öregszem, egyre jobban vágyom a melegre. (hőmérsékletre gondolok...)

kocsmagomba 2020.12.21. 12:06:44

@Andrass9: Ha nem tejszínes vödör, akkor csak jó lehet.... :)

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2020.12.21. 12:41:45

Tiszteletem!
Szépek a kocsonyák!
magam is nagyon szeretem, és a kollagén jót tesz az izületeknek. szoktam bele főzni szeletelt lapockát, mert a feleségem nem szereti a bőrös inas részeket, de a kocsonya lé és a főtt szelethusi bejön neki.
Köszönet a posztért!

várom a levelet 2020.12.21. 13:20:56

én úgy szeretem,ha rezeg,de hát ízlések?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.21. 13:28:38

@Walter_Dornberger: Nálunk is kell a tiszta hús a feleségemnek a lében:) Ő még a sáragépát is kéri mellé ...

motoroskonyhaja 2020.12.21. 15:50:11

Naggggyon jól néz ki, gratula! ;) Nekem is megvan az évek alatt kialakult metódusom a saját szám íze szerinti kocsonyára, ahogy Neked is. Nekem jöhet fül, farok, nyelv, köröm, bőrke miegymás (csak legyen jó sok a kollagén benne ;) Én több borókát, babért és fokhagymát használok (gyökeret és répát én is rakok bele), plusz én teszek bele színhúst is (csülök vagy lapocka) ééééés egy kevés fűszerpaprika sem hiányozhat belőle. Hangulatomtól függően ecettel vagy citromlével spriccelve tálalom a friss, puha kenyér és a méretes (vagy méteres?) sör mellett. Erre mondják, hogy ahány ház annyi szokás .) Gyömbérrel még nem próbáltam, de most már van erre is iránymutatásom Általad ;)
Meg is éheztem rendesen, ráadásul pár nap múlva Karácsony, és én még nem készültem fel az ünnepre kocsonya-ügyileg ;)

kobold63 2020.12.21. 15:52:38

@kocsmagomba: Szerencsésnek érzem magam, jó néhány évet töltöttem ilyen helyeken. Volt ahol éveket másutt évente pár hónapot. Ha van elég pénzed az alapvető hűtő-fagyasztó-kondicionáló-autó megszerzésére, csodálatos élet. A kocsonya a hűtőpen is megdermed. Amikor reggei kidugod a lábad az ágyból és nem fázik, hogy egyéb örömöket ne is emlegessek.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.21. 15:59:10

Nálam egy hátsó csülök, két köröm,ha van még bőr, fül, az jöhet. 6-8 liter szokott lenni, jut a szomszédoknak is, meg rájárunk.Bele babérlevél, egy hagyma, sok fokhagyma, sok szemes bors, szemes koriander, egy kis gyömbér, egy szelet citrom,sárgarépa, petrezselyem és zeller, utóbbiak egy.egy szál, illetve egy szelet.

De nálam a húsleves is megkocsonyásodik...

kocsmagomba 2020.12.21. 16:21:02

@motoroskonyhaja:

"...a méretes (vagy méteres?) sör mellett."

erre a sörre gondoltál? hány méteres?

tinyurl.com/y9cm2o2h

:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.21. 17:33:13

@motoroskonyhaja: Köszönöm :) Az első vagy, aki szintén ecettel vagy citrommal eszi, mint én !! Színhúsnak nálam első csülök, mert az nem annyira zsíros. Fül, farok nyelv nekem is jöhetne, ha volna...
Fűszerpaprikát nem próbáltam még, de most éppen fő egy újabb adag, abba gyorsan teszek egyet!

motoroskonyhaja 2020.12.21. 17:54:46

@Andrass9: Örülök, hogy mindkettőnknek hasonló az ízlése kocsonyafogyasztás-ügyben ;) ITt az én receptem hogyan is készítem. Ne zavarjon meg, hogy a poszt eleje abált sertésfej, utána jön a kocsonya ;)

motoroskonyhaja.blog.hu/2014/01/05/kocsonya_es_abalt_sertesfej

Tatai Katalin 2020.12.21. 19:51:54

én akkor szeretek kocsonyát főzni és enni - a család is - mikor julius augusztusban 3o fok vagy afeletti a hőmérséklet, nem sokat 8-9 tányérral készül csak, zöldséggel, fokhagymával, sok lével és csülökhussal, minden egyebet /csont, bőr zsir/ a kutyusé. a hütő legfelső polcán l. fokozaton hüldögél, igen finom a nyári kánikulában. télen sem rossz, akkor fázom tőle, de citrommal igy is finom.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.21. 19:57:15

@Tatai Katalin: Igen, én is szoktam, egy nyáron egyszer, és az jó

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.21. 19:58:45

Se füle, se farka. Középnagy teatojás. Amit belepakoltál, rá sem merek gondolni, mekkora lehet a nagy. "Kivettem egy adagot egy jénai tálra, ahol a nagyobb csontokat kiszedtem, majd igazságosan elosztottam a dobozok között." Gondolom, ezeket a dobozokat a kiszedett csonttal a szomszéd kutyáknak szántad. SRY :)
@kobold63: Nálam csak annyi időt tölt az erkélyen, hogy valamennyire megdermedjen, aztán irány a hűtő. Ha benne van a kellő mennyiségű kötőanyag, 10 fok celsius alatt simán megdermed.
@motoroskonyhaja: Egyszer rábeszéltek, hogy a belefűzött hagymába szurkáljak pár szegfűszeget, attól illatos lesz. Túl markáns lett, soha többet.
@Andrass9: Nálam citromlé a nyerő. Lehet, meggyőztél, holnap úgyis lógok a melóból, elnézek a csarnokba alapanyagért.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.21. 20:11:22

Állítólag Tesla gondolkodott a teleportáláson. Sajnos nem fejezte be a gondolkodást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.21. 20:22:32

@Waka: @motoroskonyhaja: A fűszerpaprika kicsit csípős volt :( Már késő, mert kivenni nem lehet. Viszont a fokhagymaadalék remek!
@Tatai Katalin: Nekem is nyáron jut eszembe, de sajnos nincs hely a hűtőszekrényben, így maradnak a hideg évszakok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.21. 20:29:59

@Waka: A nagy az az ázsiai rizsfőző kézikészülék - kb 1,5 literes :)
Jóvanna! Félreérthető volt. Javítom is izibe ...

kobold63 2020.12.21. 21:33:16

@Andrass9:
Mi ecetes tormával vagy citrommal esszük.
Egszer már volt itt egy nagy vita a citromról, Hagyma nagyon ellenezte, talán emlékeztek vagy ha tudjátok az internetet használni megtaláljátok ))).

kocsmagomba 2020.12.22. 08:57:14

@Andrass9: Szemközti szomszédom szokta szándékosan kicsit csípősre és pirosasra csinálni a levét! Noszvaji, onnan a recept. Nem rossz, csak ha megszalad a keze egy kicsit.

@kobold63: ne is emlegesd! ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.22. 09:07:40

@kocsmagomba: Már csak csontozni és kiporcióznom kell :)
Főtt 92C fokon 9 órát, majd 75C fokon további 9 órát. Csontoznám, de a konyha foglalt ...

GöTi 2020.12.22. 10:15:11

Egyszer próbáljátok meg bográcsban, kis tűzön, türelemmel (5 óra körüli főzési idő) elkészíteni - azután valószínűleg visszatérő mutatvány lesz nálatok is.

A 9..10 C°-os pincében (ha van ilyen lehetőséged) tökéletesre dermed, nem évszak függő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.22. 16:42:43

@GöTi: Brrrrr - ebben a hidegben 5-6 órát bográcsozni :) A gondolat amúgy tetszik, mert az egy kis füstöt is az ízhez.
Sajnos a pincém télen-nyáron 20C fokos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.22. 23:54:23

@motoroskonyhaja: A saját blogom hatására főztem tegnap éjjel egy kisebbet (1,5kg bőrös dolgok), de már csak két tányér van belőle :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.23. 15:01:20

@Andrass9: Tudod, az élő fába is... :D
@GöTi: Príma ötlet, csak két bogrács kell. A másik a forralt bornak.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.23. 16:38:46

Ha már Waka elért a fához, akkor én sem hagyom ki.

Aki teheti, annak ajánlom, hogy ültessen piros bélű almát. Nekem van két fa, egy téli és egy nyári fajta, nem túlságosan igyekszik a novekedéssel. A nyári minden évben elég sokat terem, a télit rosszul metszettem, és csak két évente van tele, de okosabb metszéssel minden évben teremhet.
Az érett almákból 2019-ben nagyon szép, világos rózsaszín almalekvárt főztem. Héjasan főztem meg a kimagozott almát, és úgy turmixoltam, majd valamennyi ( nem sok ) cukrot tettem bele. Ferottyantottam, és üvegbe rakva kidunsztoltam. Tartósító, zselésítő nincs benne, és valami különlegesen finom lett, amit most kezdtem el eszegetni vajaskenyérrel. Sokkal finomabb, mint bármely más fajta almából főzött püré.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.23. 18:31:15

@Waka:

Nem tudom, a gödöllőiektől vettem már több éve. Nekem azok fái jobban dolgoznak, onnan van a datolyaszilvám, és a csodás Afuz Ali szőlőm is.

trux77 2020.12.23. 23:28:43

Kocsányon lógnak a szemeim a kocsonyád láttán András! Nagyon szeretem!
Régen én is tettem bele zöldséget, meg mindent, a tálaláskor még tojást is, aztán fokozatosan leszoktam róla. Manapság már csak egy fej vereshagyma héjasan megy bele, szemesbors, só, egy szárított, erős paprika és fokhagyma. Mindegyik gondolomformán. Mennyi étek. Amilyen puritán a fűszerezés, olyan komplex a végeredmény.
Szilveszterre főzök is egy adagot magunknak. :)
Boldog karácsonyt kívánok minden kocsmatölteléknek! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.23. 23:36:45

@trux77: Boldog karácsonyt neked is!!! (A második kocsonyám is elfogyott ...:(
süti beállítások módosítása