Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Babos káposzta

2020.12.15. 07:00 Waka

Volt már ilyen, de akkor - a böjti időszakra való tekintettel - csak egy jelzésértékű adag kolozsvári szalonna került bele. Most azonban beleadtam apait-anyait, oldalast, füstölt csülköt és sok időt. Pontosan az a melengető, kiadós fogás lett, amit ebben a komor időben kíván az ember.
A csarnokban a "tésztás mellett" (ez egy helybélinek pontosan lokalizálja a helyet) remek füstölt árut lehet kapni, 2600 a darabolt comb, a príma kolozsvári és a füstölt kolbász. A csülköt 1900-ért adták. Itt nálunk meg az ABC előtti zöldségesnél csomagolt savanyú káposzta kapható.
Az oldalast az ABC-ben vettem, mondjuk ez kicsit necces volt. Nem a hús, az szép volt, hanem a vásárlás. A boltban hónapok óta nincs hentes. A csemegés pultból járnak át a hölgyek kiszolgálni. Igen ám, de legfeljebb késhez és a darálóhoz nyúlnak, amihez bárd is kell, azt el lehet felejteni. Nincs szakképzettségük, mondják és vállat vonnak. Akinek tehát egy kis szeletelt csontos tarja kellene, az így járt. Mindegy, a hús kellett, gondoltam, majd megoldom valahogy. Megoldottam. Azt a boltot meg kalandparknak hívom eztán.

img_20201206_212046.jpg

Hozzávalók:
- 50 dkg szárazbab
- 1 kg savanyú káposzta
- 60-70 dkg sertésoldalas
- 50 dkg füstölt csülök
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 25 dkg lecsó
- sertészsír
- fekete bors
- őrölt köménymag
- pirospaprika
- babérlevél
- só (ha elég sós a csülök, akkor kimaradhat)

Az oldalast egy rossz kés és egy kalapács segítségével hosszában szétvágtam, majd a csontok közt elvágtam. Bárd az nincs itthon.

img_20201203_181149.jpgimg_20201203_181440.jpg

A füstölt csülköt előző nap megfőztem, és a léből kiszedve kihűtöttem. A főzőlét is félretettem.

img_20201203_184855.jpg

A babot bő vízben beáztattam.

img_20201204_142826.jpg

Másnap kevés zsíron megpirítottam a finomra vágott hagymát.

img_20201204_143709.jpg

Beletettem az oldalast és kissé lepirítottam.

img_20201204_144018.jpg

A tűzről félrehúzva hozzáadtam a pirospaprikát, elkevertem, majd felöntöttem a lecsóval.

img_20201204_144258.jpg

Visszatettem a lángra, belezúdítottam a babot és felöntöttem egy kis lezsírozott főzőlével. Hozzáadtam a fűszereket és a felaprított fokhagymát. Fedő alatt kis lángon egy órán keresztül főztem.

img_20201204_144911.jpg

Míg a bab főtt, kifacsartam a káposztát és egy kicsit megvágtam. Mellékeltem a vele kapott erős paprikát is, gondoltam, nem rontja el. Nem tette.

img_20201204_150336.jpgimg_20201204_151034.jpg

A csülköt felkockáztam.

img_20201204_145736.jpg

Egy óra múlva beletettem az ételbe a káposztát és a csülköt.

img_20201204_154058.jpg

Innentől kezdve vagy három órán keresztül csendesen rotyogtattam, néha megízleltem, adtam hozzá némi káposzta- vagy csülöklét, attól függően, hogy éppen melyik íz kívánta.

img_20201204_184349.jpg

Aztán szedtem egy jó adagot a kedvenc COVID-os tányéromba, és jól belaktam.

img_20201206_212101.jpg

Pont olyan lett, amilyet szerettem volna: kiadós, ízes. Négy napig jártam rá, és napról-napra egyre jobb lett.

59 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma savanyú káposzta bab babérlevél oldalas füstölt csülök káposztás bab babos káposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr116334964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.15. 09:12:14

Remek eme eledel! A csülköt én a levében hagytam volna kihülni, dehát ez a te recepted, nem az enyém :)
Mi volt a baj a hosszabb oldalas csontokkal? Az íz kifő belőle és ráadásul könnyebb leszopogatni a hosszú csontot ...

valkür 2020.12.15. 11:47:24

Ó én szegény agyvérszegény....
Az én pulykacombból főzött, 1:3 a káposzta javára arányú káposztás húsom most szégyenében elbujdokolt, nem is tudom, elő mer e még valaha jönni.

Mondjuk egy káposztának tényleg így kéne kinézni, nagy, szaftos húsdarabokkal. Én csak annyit módosítanák rajta, hogy ha négy tányér jön ki belőle, akkor négy csövespaprikát tettem volna bele.

Francba, már csak attól híztam másfél kilót, hogy elképzeltem, hogy megeszek egy tányér ilyen húsos-babos káposztát.

Az én tudatalattimból egy ilyen kovid mintás bögre jött elő. Próbálom erőltetni az emlékezetem, hogy hol láttam ilyen tejesbögrét. Lehet tudni az életkorát annak a tényérnak?

Jah, és Andrással értek egyet. Kínlódott volna a fene, hogy kettévágjam a csontokat. Sokkal jobban bele lehet kapaszkodni a hosszabb csontokba.
Fenébe, valahogy csak beleszorítok a diétába egy ilyet.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.15. 13:16:43

Namost éppen megebédeltünk, káposztás paszulyt..nem írom le, másképp készült, egy füstölt hátsó csülök, és egy szál kolbász, jó igencsak:D Jutott belőle már két családnak, és még legalább két napra való maradt. És vasárnap készült, tehát már kétszer ettünk belőle. Szeretem, jól fagyasztható, ha el nem fogy. ,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.15. 13:18:03

@valkür: A hús nem hizlal :) Meg is lepődtem, hogy Waka nem csempészett bele valami extra szénhidrát ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.15. 13:35:25

A sok káposztarajongás miatt kivettem a fagyasztóból a tavaly karácsonyi utolsó töltött káposzta adagomat. Azt fogom ebédelni, ha kiolvad!

kobold63 2020.12.15. 13:36:19

Waka, mióta olvasom receptjeidet, nagy változáson ment át az étrended. A "szénhidrát függőség" és hús megszorítás, ha jól vettem ki az elpötyögtetett félszvakból, egyfajta orvosi felfogásból is adódhatott. Mióta váltottál és látványosan legényes alakot öltöttél.., lassan már keto kaját főzöl. Ez a pompás étel kb. 250 gr carbot tartalmaz, ez 4 napi megengedett carb. Nekünk kettőnknek egy hétig kitartana.
Már a második vödör (35 literes) savanyúkáposzta készült el, kettőnknek elég egész évre. Kár, hogy az ifjabb családtagok a steak és lobster étrendet szeretik, káposztát csak kimcsiként.
Azóta fajzottak el, mióta elkerültek itthonról, hiszen gyerekkorukban ették ezeket. Még van saját füstölésű csülök, kipróbálom receptedet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.15. 17:30:32

@Andrass9: @valkür: Nekem ebbe az ételbe a kisebb darab húsok tűntek célszerűnek. Már csak a keverhetőség miatt is. Meg osztán jobban is el (be) lehet osztani.
A tányér életkoráról nincs információm, azt sem tudom, hogyan került a polcra. Az Alföldi Porcelángyár Centrum Varia étkészletéből való. menzaminta.files.wordpress.com/2018/05/img_20180526_172154.png?w=660
@kobold63: Augusztusban egy reggelen felálltam a mérlegre, és olyan számot láttam, ami már nekem is sok. Akkor szépen elhagytam a kenyeret, a tésztát, rizst csak ritkán, krumplit módjával, sok zöldség, gyümölcs, korpovit. Két hónap alatt leugrott 5 kiló, azóta semmi, de ezt a súlyt tartom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.15. 17:31:45

Amúgy az oldalon egész készletek képei is megtalálhatók. menzaminta.wordpress.com/egyeb-porcelanjaink/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.15. 19:49:37

@Waka: Ezek tényleg Covidos díszítések! De hol van már Centrum Áruház??? Merthogy csak ott lehetett kapni...
Tetszenek!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.15. 20:08:16

@Andrass9: A Centrum ott van valahol, ahol a tányér, az emlékeinkben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.15. 20:32:16

@Waka: Azért te abból a tányérból ettél most, nem?

valkür 2020.12.15. 22:21:03

@Waka: ott a bögre. Egyfolytában azon tűnődöm, hol ittam én ilyenből.

nyisztor 2020.12.16. 18:29:28

Vinnék egy kis tejfölt a t. Szerzőnek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.16. 18:32:29

@Andrass9: Abból ettem, igaz, sőt egy centrumos szatyor is akad még tán valahol, de ezek már emléktárgyak.
@nyisztor: Köszönöm!

vörösbor(de)minőségi 2020.12.16. 20:01:04

@Waka: a vicc jutott eszembe erről:
- hány kiló vagy?
-nem mondom meg!
- naaaa csak az első 3 számot áruld már el......

valkür 2020.12.17. 17:44:04

Istenem, ma olyan halászlé recepet olvastam, aminek a hozzávalói között szerepel (többek között) 2,5 kg halcsont és -fej, 1 kg harcsafilé, 20 dkg belsőség, fél liter fehérbor és 2 db halászlékocka.
Miért, mondjátok, miért? A 2,5 kiló halcsontból főzött alaplé nem ad elég ízt?
Paprika, hagyma, babérlevél, mindenféle fűszer van a hozzávalók között, nem értem, mire kell halászlékocka.

Albérletben, két vizsga között naná, hogy kell a halászlékocka. De ott nincs 2,5 kiló aprólékből alaplé, meg belsőség, meg szita a passzírozáshoz, ott csak a nyers éhség van meg 10 perc összesen a főzésre meg az evésre.

Nem értem.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.17. 18:08:04

Ma ráéheztem egy kis babos ételre ( poszthatás ), de nem volt kedvem sokáig főzőcskézni. Ezért kivettem a fagyasztóból egy doboz főtt sertéshúst, és serpenyőben felmelegítve zsíron lesütöttem. Meglocsoltam sós szójaszósszal és teryaki szósszal, majd tettem rá ananászkonzervet a levével együtt, és beforraltam. A felét megettem krumlipürével, a másik felére meg ráborítottam egy doboz babot, ananászt levéle együtt, és összeforraltam. Ez lett a vacsora, és nagyon jól sikerült.

kocsmagomba 2020.12.17. 18:20:09

@valkür: Miért, miért? Én úgy szoktam a halászlevet, hogy készítek zsíron egy hagymás pörköltalapot, lecsósan. Abba főzöm bele a halfejet és csontot. Azt leszűröm és kinyomkodom a lébe. Aztán, ha nem elég sűrű, akkor főtt krumplit török a lébe. Mehet bele só, bors, paprika. A végén ebbe főzök bele halszeletet. Ebbe a mennyiségbe, hogy jobb íze legyen, 3 vagy 3,5 halászlé kockát teszek. A babérlevél tényleg nem illik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.17. 18:25:43

@valkür: Ezt én sem értem!!! A többi hozzávaló már így is bőven túl van a maximumon :)
Halászlé: hal, hagyma, víz, só, pirospaprika. Én még így tanultam Baján.

kocsmagomba 2020.12.17. 18:39:12

@Andrass9: ja, igen, ha bajai módra akarom készíteni, akkor krumpli helyett lebbencstésztát főzök bele, de csak ha van itthon saját házi tészta, és a végén azt passzírozom a lébe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.17. 19:00:39

@kocsmagomba: Én még azt is tanultam Baján, hogy a halászlét nem passzírozzuk :)
Amúgy gyufatésztával eszik, nem lebbenccsel.

kocsmagomba 2020.12.17. 19:02:27

Ez tehát egy bárdolatlan étel.
Igen jól sikerült ez a babos káposzta. Kellően húsos, kellően lucskos.
Nincs igaza annak, aki a tejfölt hiányolja belőle.
Az oldalast pedig pontosan ilyen falatnyi darabokra vágva kell beletenni. Mert. Ez egy kanalazható étel kell legyen, nem kés, nem villa, nem kézzel-lábbal. Ebből az oldalasból így egy kanálmozdulatra kifordul a csont. Itt nem a csontba kell kapaszkodni és cupákolni, hanem egyik kézzel szilárdan a tányérba kapaszkodni, másikkal tolni befelé, kanállal. Gyorsan. Hogy másnak ne maradjon belőle...

Hát én ugyanígy törtem el apám kését, ami még csak rozsdamentes se volt, de nem volt más lehetőség, egy tábori főzés alkalmával, kalapáccsal daraboltam a tarját. Azóta tartok erre a célra egy kisfejszét, amit csak húshoz használunk, biztos, ami biztos. Van bárd is, de a fejsze jobb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.17. 19:05:15

@kocsmagomba: Télleg bárdolatlan :)
Én örököltem apóstól az általa gyártott bárdot (vasas volt az öreg). Ahhoz még kalapács se kell :)
Az aprított oldalasnak ez egy jogos magyarázata lehet.

kocsmagomba 2020.12.17. 19:12:56

@Andrass9: Én sose értettem ezt a gyufatésztát. Tüzet nem lehet vele gyújtani, lebbencslevesbe meg vékony. Akkor minek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.17. 20:00:44

@kocsmagomba: Halászlébe!!!!! :) Isteni jó az íze és az állaga is (ha rendesen keményregyúrták).

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.17. 21:07:54

@kocsmagomba:

Pusztán azért, hogy jól lakjon az ember a hallével. Egyébként nem rossz.

valkür 2020.12.17. 21:29:02

@kocsmagomba: Ennyi alapanyag és gondosság mellett szerintem nyugodtan elhagyhatod a halászlékockát. Egész biztos vagyok benne, hogy anélkül is meglesz a jó halászlé íze, és mindenki azt nézegeti majd, lehet-e repetázni.

Én úgy vagyok a halászlével, mint Gombóc Artúr a csokival. Szeretem a szegedi halászlét, szeretem a bajai halászlét, szeretem a kettő fúzióját. Szeretem a francia hallevest, szeretem az ír chowdert, szeretem a kínai cápauszonylevest, legyen az "clear" vagy "creamy", tökmindegy, csak halból legyen. Még az albérleti olajkályhán a négyszemélyes kávékiöntőben, halászlékockából és csíkokra vágott surimiből főzött halászlét is szerettem, amig nem volt más.

De ha már van lehetőségem arra, hogy több kiló halcsontból főzhetek alaplét és harcsafilét meg belsőséget tehetek bele, akkor a halászlékockát eltenném szegényebb napokra. Egyszerűen csak mert nincs rá szükség, mert ennyi alapanyagból biztos, hogy jó íze lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.17. 21:29:27

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Basszus! Ha a szomszédasszony nem főz halászlét, bizisten megcsinálom magam! Lebbencs vagy gyufa egykutya!

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.17. 21:52:58

@Andrass9:

Lebbencs nekem nem annyira illik bele, de a félcentis frissen gyúrt metélt már igen. Anyám azzal főzte, és szerettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.17. 22:00:43

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig az a lebbencs egy érdekes gondolat :) Mikor láttál lebbencses hallevest???

valkür 2020.12.17. 22:34:16

A lebbencs az egy jó tészta. Hallevesben még én sem láttam, de miért ne? Mióta életem első tejszínes hallevesét megkóstoltam, azóta nem akadok fenn semmin, bármit megkóstolok. Sőt, bármit meg is próbálok megfőzni ha éppen úgy hozza úri kedvem, vagy pont van hozzá otthon alapanyag.

Mondjuk -8-10 évvel ezelőtti tapasztalataim alapján- jó lebbencset csak az eszik, aki maga gyúrja. Rettenetesen elkurvult a magyar tésztagyártás.
A tésztagyúrásra még nem vettem rá magam, úgyhogy az idejét sem tudom, mikor ettem jó lebbencset.

Pergelt lebbencsleves volt az első étel, amit egyedül főztem. 9 éves voltam, oda kellett húznom a kisszéket a gáz elé, hogy belelássak. Félúton kifogyott a palack, délután négytől este 11-ig ázott a félig főtt lebbencs a kaszrojban. Én meg ott sírtam mellette. Apu akkor ért haza a délutános műszakból. Úgy ette szegény azt a félig főtt, ronggyá ázott lebbencslevest, mintha túlórapótlékot kapott volna érte.

valkür 2020.12.17. 22:43:39

Jah, ma hentesnél jártam, vettem egy szép csík oldalast, meg füstölt kacsaszárnytövet is.
Az oldalas feléből lehet csinálok ilyen (vagy legalábbis hasonló) káposztát, a másik feléhez meg szétnézek Maangchinál. Beérett a zöldhagymás-sörretkes kimcsi, kellemesen savanyú, ropogós, csíp mint a fene, kell hozzá valami ázsiai stílusú husi. Még a zöldhagyma zöldje is ropogós maradt, isteni.

valkür 2020.12.17. 23:20:07

@kocsmagomba: Oké, meggyőztél. Majd az oldalas vékonyabbik végét főzöm a káposztába, ahol rövidebbek és porcogósabbak a csontok. Majd legfelejbb pörköltös kanállal eszem :-)
Tuti nem kezdem el csapkodni se bárddal, se késsel, ki se bírná a pultom.

A hosszúcsontos feléből meg csinálok valami gyömbéres-szójaszószos ázsiait. Ha megpuhult, kihúzkodom belőle a csontokat, kicsit lesúlyozom, ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágom. Evés előtt kicsit rápirítok és kimcsivel feltekerem.

Jó lesz a jövő heti ellátmány.
A másik fogás marokkói csirkemell. Van még két kis üveg sós citromom, el akarom használni, mielőtt készítem az újat. Csicseriborsó lesz a raguban meg sárga zöldségek: sárgarépa, sütőtök és édesburgonya. Kis kurkumával szoktam rászinezni, olyan lesz, mintha sütne a nap a tányérban.
Ebben a gány, szürke időben muszáj valami nagyon sárgát látnom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.17. 23:33:05

@valkür: Nekem van két NAGY üveg sós citromom! Még soha semmire nem használtam ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.17. 23:34:08

@valkür: Én rengeteg tésztát gyórok, mert imádom a gyórt tésztát. A blogon elég sokat találhatsz a kisérleteimből ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.17. 23:37:05

@Andrass9: Csak még nem tudok írni, mert a gyúrt és a gyórt nem ugyanaz ...

valkür 2020.12.18. 00:11:02

@Andrass9: Jó neked, mehetsz aludni.
Én éppen online tanulok elsősegélyt nyújtani, defiblirátort bekapcsolni. Meg tűzoltókészüléket kiválasztani a tűz típusának megfelelően, papírhoz, elektromos tűzhöz, robbanásveszélyes folyadékhoz, konyhai tűzhöz. Tudtátok, hogy ha kigyullad a frittőz, akkor K tipusú tűzoltókészülékkel érdemes eloltani? Meg tanulom felismerni, hogy a krónikus fáradtságot kialvatlanság, kiégés, magánéleti probléma vagy kevés folyadékbevitel okozza. Me kell ígérnem továbbá, hogy jó leszek, nem ülök részegen autóba, nem lépem át a megengedett sebességet, és ha csúszik az út vagy köd van, ahhoz igazítom a sebességet. Az sem érdekli őket, hogy nincs autóm, se jogosítványom, a lényeg, hogy ígérjem meg. Meg hogy ha robbantással fenyegetnek, ne essek pánikba, viszot figyeljek a háttérzajokra, meg a telefonáló akcentusára. Arra is figyelnem kell, hogy ha zárt helyre kell bemennem, előtte ellenőrízzem a légzőkészülékem és bizonyosodjak meg róla, hogy valaki van a lyuk szájánál, hogy ha nem jönnék ki, hívjon nekem segítséget. Nem állok függő teher alá, és ha valahol látok egy sérült szigetelésű kábelt, azonnal áramtalanítok és riasztom a munkavédelmist. Ha egy kollégám szexuálian zaklat, akkor nem vágom pofán, hanem megkérem a főnököm vagy a személyzetist, hogy tegye meg helyettem. Ha ismeretlentől kapok e-mailt, nem klikkelek a csatolmányra, hanem jelentem mint adathalászati kísérletet.
Teszt is tartozik hozzájuk, persze angolul, és nagyon nem mindegy, hogy a főnökömnek ÉS a személyzetisnek, vagy a főnökömnek VAGY a személyzetisnek kell jelentenem valamit.
Ehh, tipikus multicéges tréningek, év végéig kell megcsinálni. 14 darabot, cirka fél órásak egyenként.
Még 4 van hátra, azokat már holnapra hagyom, mert nem bírok többet.
Van közöttük hasznos is egyébként, de így iszonyat tömények, és valami olyan idegesítő zenével vezetik át a fejezeteket, hogy már rongyokban lógnak az idegeim. Mintha körömreszelővel kapirgálnák a gerincem.
Legalább két operát kell meghallgatnom, hogy valamennyire regenerálódjak.

Az egyik valami orosz lesz, talán az Igor herceg. Ennyi nyivákolóm affektálva beszélő picsa meg gagyi csilingelő "zene" után basszus hangokra és gordonkákra vágyom.

valkür 2020.12.18. 01:10:51

@Andrass9: én előszőr ebből, vagy valami nagyon hasonlóból indultam kis. www.hairybikers.com/recipes/view/chicken-tagine-with-preserved-lemons-and-olives
A méregdrága sáfrányból kurkuma lett, és mivel nálam a zöldség a kályha ahonnan a főzés indul, jött hozzá minden, ami sárga és ilyenkor télen hozzáférhető: sütőtök, répa, sárga húsú édesburgonya. A zöldségeket úgy adagold, amilyen állagúra szereted. Ha mindent puhára készítenél, előbb tedd bele a felkarikázott répát, mert annak több idő kell. Én szeretem, ha van benne valami ropogós, úgyhogy együtt teszem bele a zöldségeket, így a répa ress marad, a többi meg krémesre puhul.
Egyszer nem volt otthon semmi köretnek való, akkor borítottam bele egy üveg csicseriborsót, és annyira jó lett, hogy maradt. Néha amikor nincs időm előfőzni a csicserit akkor vöröslencsét teszek bele, az 15 perc alatt, a zöldségekkel együtt megpuhul.
Ha akarok egy-egy harapásnyi édes-sós kontrasztot, akkor pár szeletke aszalt barackot vagy arany mazsolát is dobok hozzá.

Tettem már egyébként tárkonyos ragulevesbe is, só helyett.

Január-februárban amikor a meyer citrom szezonja van 3-4 amerikai nagybácsis üveggel szoktam eltenni, úgy júniusra érik meg, akkortól főzök vele.

Ha nagy leszek, és lesz nagy ablakos lakásom ahova elfér, meg kertem, ahova nyáron ki tudom tenni, veszek egy citromfát és saját termésű citromot fogok fermentálni.

valkür 2020.12.18. 01:14:04

@valkür: jah, fontos infó, hogy receptben lévő cumin az római kömény. A mi köménymagunk nem passzol ehhez az ételhez.

kocsmagomba 2020.12.18. 08:39:45

@valkür: Ez de jól hangzik. Főleg barackkal és mazsolával, sőt csicseriborsóval. (netán fenyőmaggal, az állagok kedvéért) Az oliva akár ki is maradhat ilyenkor! Nekem a római kömény nem barátom, bele nem teszem semmibe, de a kurkuma annál inkább jöhet. Egy iraki menekült barátom főzött nekem, még vagy 30 évvel ezelőtt, kurkumás mazsolás rizzsel töltött hagymákat. Ő is emlegette ezt a citromot, amiről akkor hallottam először, hogy kellene az ételbe, de Magyarországon nem jut hozzá. Sőt akkoriban kurkuma sem volt minden sarki üzletben.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.18. 10:25:49

@valkür:

No és ha ezeken a trén ingeken adott okosságokat ha betertod, akkor mikor érsz rá dolgozni?

valkür 2020.12.18. 10:29:57

@kocsmagomba: szerintem is jó kaja, római kömény nélkül is működik. Olivát sem mindig rakok bele, sőt, jobbára nem, pláne mióta ennyire kisárgítottam. A fenyőmag is remek ötlet, bár az nincs itthon, de kesudió van. Bele sem főzöm, csak a tányérra fogok szórni egy kanálka apróra vágott kesut.

Most ezzel a töltött hagymával bogarat tettél a fülembe. Gyönyörű, vastag póréhagymát vettem, lehet, csinálok valami hazudós canneloni féleséget mazsolás rizzsel töltve :-)

valkür 2020.12.18. 10:38:01

@látjátok feleim szümtükkel: az év többi, kb 363 napján :-)
Az a gáz, régebben csak diasorozatok voltak, amiket lehetett pörgetni, aztán kitöltötted tesztet.
De pár éve modernizáltak, elkezdtek mindent videóra tenni, esettanulmányokkal. És nem lehet belepörgetni a videóba, végig kell nézni. A végén meg a tesztek inkább hasonlítanak egy nyelvvizsga tesztre.
piszokul meguntam, ma még 3 van hátra, aztán hawai, végeztem az évre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.18. 10:57:11

@valkür: A recept finomnak látszik. Nekem csak egész cumin van itthon, azt mindig megpirítom, mielőtt a mozsárba szórom. Nagyon szeretem az illatát!

kocsmagomba 2020.12.18. 11:07:28

@látjátok feleim szümtükkel: @valkür:

Én alapvetően egy gonosz, disznó ember vagyok, akit néha megszáll az ördög is. Bevallom.
Elnézést kérek mindenkitől, tőletek is, és azoktól, akik a hozzászólásomra nem reagáltak ugyan, de azóta is rágják a mondanivalót, és folyamatosan kést dobálnak a konyhaajtóba!

Bocsánatot kérek a beugratásért! Soha életemben nem főztem még halászlevet kockával. Se lecsóval. Se krumplival. Se pörköltalapon. Se lebbencstésztával.

Csak izomból reagáltam valkür hozzászólására, és kíváncsi voltam, hányan hiszik el nekem, hogy így főzök halászlevet. És reméltem, hogy többen veszik a bátorságot, hogy elküldjenek engem hangzatosan a sunyiba.

Szándékosan nem tettem ki semmiféle szmájlit a hozzászólásaimban. :) Ez is jel lehetett volna. Andrass9 mégis gyanakodott. :) Ő tudott róla, hogy hülyéskedem, és még adta is alá a lovat. Megbeszéltük közben emailben. Nem figyeltetek eléggé! :D

Egyetlen tanulság van. Mindig vállaljátok a véleményeteket! Soha ne hagyjátok magatokat megvezetni. Soha ne higgyetek egy embernek se, csak azért mert ő mondja, amit mond. Mindig maximális kritikával, kihegyezett figyelemmel. Ha ilyen lenne a világ! ;)

Szeretettel. :)

kocsmagomba 2020.12.18. 11:23:24

@kocsmagomba: Annyi magyarázat mégis ide illik, hogy sajnos a krumplis, a lebbencses és a lecsós halászléhez is volt már "szerencsém", nem légből kapott teljesen a szöveg. De borsot még azokban sem láttam soha. :D

Halászlé: víz, só, hagyma, őrölt paprika, hal. Na jó, éhező bajaiak ehetik tésztával. Baja egyébként még Magyarországnak számít? :)

valkür 2020.12.18. 12:04:21

@kocsmagomba: én is gyanakodtam, mert a lebbencstésztát krumpli helyett BELEPASSZIROZNI nem túl logikus :-)
Belefőzni, azt elfogadom, de tésztát passzírozni, hát, ott jó esetben is elírás van.

Egyébként meg főzni és enni bármit lehet, bármilyen kombinációban.
Ha 20-30 éve -vagy akár manapság is- egy magyarnak azt mondod, tegyen mézet a sült szalonnára, kiröhög. Holott a világ más részein ez egy kedvenc kaja.
Nem kell felakadni semmin.

Illetve, amikor látom, hogy mekkdonáldszban fagyiba mártogatják a sült krumplit, ott azért felszalad a szemöldököm. De az egyik velem egykorú kolléganőm például így eszi a a gyerekeivel a sült krumplit, és azt mondja, finom :-). lelke rajta.

De ha valaki azt mondja, nem gyufatésztát, hanem lebbencset tesz a halászlébe, simán elhiszem és ha netán főz nekem olyat, meg is eszem, jó évággyal - hacsak el nem sózta.

valkür 2020.12.18. 12:11:05

@valkür: jah, a halászlékockán sem akadtam ki, csak fölöslegesnek tartom olyankor, amikor bőven van alapanyag.

kocsmagomba 2020.12.18. 15:29:06

@valkür: pontosan. Nem a sűrítményekkel van a baj, hanem ha nem a helyén használjuk. Miért ne lehetne kockából főzött lébe egy-két szelet halat tenni? Sok szituáció van, ahol ez működő megoldás lehet. Nyilván nem az ünnepi asztalra szánjuk, de még azok az idők is eljöhetnek... :(

kocsmagomba 2020.12.18. 15:44:26

@valkür:

Csak két kérdés:
1. Mi van, ha az aki szexuálisan zaklat, a főnököd. Kinek kell szólni?
2. Mi van, ha bekapcsolsz egy defibrillátort, és .... mi a fenét csinálsz utána? Kivasalod a kolléga ingét vele? Legutóbb, mikor bekapcsoltam egy ilyen 2 millió forintos "kis" gépet, elkezdett hozzám angolul beszélni és utasításokat adni. Női hangon. Majdnem földhöz vertem... mert amíg dumált, nem végezte a dolgát. Hát mondom, ez rosszabb, mint egy feleség. :) A régi gépek ilyet meg nem engedtek maguknak. :)

Részvétem a hülyeség miatt.

valkür 2020.12.18. 16:11:21

@kocsmagomba:
1. Nálunk van ombudsman, akinél lehet névtelenül jelenteni. A mi konkrét ombudsmanónkban nem bíznék ilyen ügyben, de forduhatnék más ország, másik telephely ombudsmanójához is. Volt már ilyen esetünk, több is, azonnal elküldték a zaklatót.

2. A defibrillátor nem azonnal üt. Kell neki pár perc, amig felméri a beteg állapotát és eldönti, hogy szükséges-e sokkolni, és ha igen, mi arra a legmegfelelőbb pillanat. Addig várni kell. Arra is időt ad, hogy el tudj távolodni a betegtől, nehogy te is kapj az áramütésből valami vízfolt vagy szigeteletlen betonpadló miatt. Mondja ezt is, hogy ne érj hozzá a beteghez és távolodj is el.

30-40 másodperc kb, de aki egy eszméletlen ember mellett térdel, annak ez örökkévalóságnak tűnik.
Elméletileg a defibrillátorok több nyelven kéne beszéljenek, amit én próbáltam, azon legalábbis voltak kis zácslócskák a nyelv kiválasztásához.

ha érdekel, itt találsz fázisfotókat. Ha hangosfilm lenne, mondaná is. hirmagazin.sulinet.hu/hu/eletmod/felautomata-defibrillator-hasznalata

valkür 2020.12.18. 16:19:13

@valkür: jah, a személyzetisnél is tehetnék panaszt. Ebben a konkrét esetben is inkább másik telephely személyzetisétől kérnék segítséget.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.18. 16:48:57

@kocsmagomba:

Szerintem mindenkinek joga van gonosz, disznó embernek lenni, ha úgy érzi jól magát. Egészségére.
Azért néha nem árt meg neki sem, ha utólag elnézést kér. De ha nem kér, az sem gond, ehhez is joga van. Én senkinek a jogát nem szoktam elvitatni.

Amikor gonoszkodsz, és erre reakciót vársz, az egy kicsit..., na nem is írom le, hogy szerintem mi, de nincs baj ezzel sem, ha te tudod kezelni. Egyben biztos lehetsz, nem a gonoszkodásodért szeretnek a kocsmában.

kocsmagomba 2020.12.19. 10:39:30

@látjátok feleim szümtükkel:

Kedves szümtük!
Én is szeretlek! :)

Csak annyi megjegyzés, hogy egy kvázi ismerősök közötti, kocsmai hangulatú, ártatlan ugratásból nem kell emberkísérletre asszociálni. Az én lelkiismeretem tiszta. ;)
És igen, konkrétan apósom volt az, aki a lebbencstésztát belefőzte, szétfőzte a halászlében, hogy sűrítse vele, létező recept, nincs is ezzel baj, onnan az ötlet, és igen ettem is belőle, Karácsonykor, igaz, több pohárka pálinka után támadt gusztusom...
:D
süti beállítások módosítása