Volt már ilyen, de akkor - a böjti időszakra való tekintettel - csak egy jelzésértékű adag kolozsvári szalonna került bele. Most azonban beleadtam apait-anyait, oldalast, füstölt csülköt és sok időt. Pontosan az a melengető, kiadós fogás lett, amit ebben a komor időben kíván az ember.
A csarnokban a "tésztás mellett" (ez egy helybélinek pontosan lokalizálja a helyet) remek füstölt árut lehet kapni, 2600 a darabolt comb, a príma kolozsvári és a füstölt kolbász. A csülköt 1900-ért adták. Itt nálunk meg az ABC előtti zöldségesnél csomagolt savanyú káposzta kapható.
Az oldalast az ABC-ben vettem, mondjuk ez kicsit necces volt. Nem a hús, az szép volt, hanem a vásárlás. A boltban hónapok óta nincs hentes. A csemegés pultból járnak át a hölgyek kiszolgálni. Igen ám, de legfeljebb késhez és a darálóhoz nyúlnak, amihez bárd is kell, azt el lehet felejteni. Nincs szakképzettségük, mondják és vállat vonnak. Akinek tehát egy kis szeletelt csontos tarja kellene, az így járt. Mindegy, a hús kellett, gondoltam, majd megoldom valahogy. Megoldottam. Azt a boltot meg kalandparknak hívom eztán.
Hozzávalók:
- 50 dkg szárazbab
- 1 kg savanyú káposzta
- 60-70 dkg sertésoldalas
- 50 dkg füstölt csülök
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 25 dkg lecsó
- sertészsír
- fekete bors
- őrölt köménymag
- pirospaprika
- babérlevél
- só (ha elég sós a csülök, akkor kimaradhat)
Az oldalast egy rossz kés és egy kalapács segítségével hosszában szétvágtam, majd a csontok közt elvágtam. Bárd az nincs itthon.
A füstölt csülköt előző nap megfőztem, és a léből kiszedve kihűtöttem. A főzőlét is félretettem.
A babot bő vízben beáztattam.
Másnap kevés zsíron megpirítottam a finomra vágott hagymát.
Beletettem az oldalast és kissé lepirítottam.
A tűzről félrehúzva hozzáadtam a pirospaprikát, elkevertem, majd felöntöttem a lecsóval.
Visszatettem a lángra, belezúdítottam a babot és felöntöttem egy kis lezsírozott főzőlével. Hozzáadtam a fűszereket és a felaprított fokhagymát. Fedő alatt kis lángon egy órán keresztül főztem.
Míg a bab főtt, kifacsartam a káposztát és egy kicsit megvágtam. Mellékeltem a vele kapott erős paprikát is, gondoltam, nem rontja el. Nem tette.
A csülköt felkockáztam.
Egy óra múlva beletettem az ételbe a káposztát és a csülköt.
Innentől kezdve vagy három órán keresztül csendesen rotyogtattam, néha megízleltem, adtam hozzá némi káposzta- vagy csülöklét, attól függően, hogy éppen melyik íz kívánta.
Aztán szedtem egy jó adagot a kedvenc COVID-os tányéromba, és jól belaktam.
Pont olyan lett, amilyet szerettem volna: kiadós, ízes. Négy napig jártam rá, és napról-napra egyre jobb lett.