A múltkori rosszemlékű ricottás rigatonit még mindig nem hevertem ki, ám kaptam a feleségemtől egy doboz bébi spenótot. Ezt nem szabad ebek harmincadjára hagyni! Nem is beszélve arról, hogy épp most sütöttem egy nagyobb rakat palacsintát ...
Most már csak rikottát vagy ordát kellene szerezni. Meg is kértem rá a feleségemet, hogy a nagy bevásárlókörútján a Bermuda háromszögben (Aldi-Lidl-Spar) vegyen nekem ricottát. Sehol sem kapott ez alkalommal - hozott helyette krémes túrót...
Az se rossz, de egy kis darabos is kéne, így elmentem hát a helybéli négybetűsbe, ahol viszont kaptam ricottát is, meg cottage cheese-t. Ez utóbbi apró rögös krémes valami. Sajnos nem túró - az USA-ban kipróbáltunk mindent - de elég finom.
Elvettem pár palacsintát a feleségemnek sütött toronyból az ételhez:
- 8 palacsinta (érdemes keményebbet választani vagy sütni)
- 25 dkg bébi spenót
- 25 dkg saját fagyasztott, félkész spenót
- 3 dkg vaj
- 2 ek ricotta (5 dkg ?)
- 2 ek cottage cheese
- 2 ek krémes túró
- 1 pici vereshagyma
- 1 duci girizd fokhagyma
- 6 ek Arrabbiata krém (a pincéből)
- 1/8 szerecsendió reszelve
- 1 ek oliva olaj (találtunk 13 éves Kalamata olivát, és még finom volt!)
- 8 tekerés őrölt bors
- 4 tekerés só
A vajból egy evőkanálnyit felforrósítottam, a spenót leveleket ráborítottam egy kis plusz vaj társaságában.
Fedő alatt megpároltam, míg összeesett. Egy deszkára kitettem a spenótot és összevágtam. A hagymát és a fokhagymát kicsire vagdostam.
A hagymát a maradék vajon egy kis olivával elkezdtem párolni. Amikor már áttetsző volt, rátettem a fokhagyma aprítékot és daráltam bele fekete borsot meg szerecsendiót. Ezt így egy kicsit forgattam, majd hozzáadtam a spenótot.
Hát ez így semmire sem elég :( Futás a csodahüttőhöz: ott mindig van lefagyasztva spenótom. Találtam is ghín fonnyasztott amerikai spenótot a kertből. Gyorsan kiolvasztottam, összevagdostam és hozzátettem a serpenyőben árválkodó bébispenótkához. Reszeltem rá még szerecsendiót, mert az jó...
Kanalaztam bele rikottát két púpos evőkanállal. Adtam hozzá 2 evőkanállal cottage cheese-t, végül a krémes túróból is 2 evőkanálnyit tettem a spenótra. Alaposan összezutyultam a sajtokkal, ami kellemes hőfokra lehűtötte a spenótot.
Elővettem a palacsinta tornyot a hűtőből. Még időben, mert már alig volt a tányéron - párolog ez? A jénait kicsit kikentem Arrabiata szósszal, aminek tettem el annak idején egy krémesített változatát. Megkentem a palacsintát egy púpos evőkanálnyi túrós spenóttal, feltekertem és leraktam egy réteget a jénaiba. A palacsinták tetejére is kentem kis szósz.
Egy második réteget is betöltöttem, és az előzőre fektettem. Találtam a hűtőben valami fura korong sajtot, amit olvadósnak saccoltam. Ízre leginkább füstölt Hóvirág sajt jellegű volt. Ebből vagdostam 2-4 mm vastag szeleteket (ahogy sikerült), és letakartam vele a tepsi tartalmát.
Hoppá! Nagyon száraznak tűnik a dolog! Leszedtem a sajtokat, meglocsoltam az egészet Ökörszív paradicsom passataval, és újra burkoltam, mint a teraszt.
Betoltam a sütőbe 160C fokra, ahol 30 percig szaunázott.
Ekkor 3 percre ráeresztettem a sütő grilljét, de a sajt buborékosság helyett leginkább megszáradt ...
Sebaj, akkor is enni kell, feltálaltam hát és hosszában két-két palacsintát kiemeltem a tányérjainkra.
Azért van egy jól sikerült villakép is:
A másik 4 palacsintát kisdobozban volt táncostársamnak adtam vacsorára.