Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy nagyobb adag palacsinta

2020.12.06. 07:00 Andrass9

Feleségem panaszkodott, hogy rég evett palacsintát. Meg különben is a szomszédasszony koronás, neki is kéne adni - hamár karanténban a családja.

24.jpg

És amúgyis esetleg kijönnek a gyerekek a hétvégén ... Szóval magyarul: süss egy nagy kupac palacsintát!!!

Nem vagyok semmi jónak elrontója. Jó az idő is, lehet szellőztetni dosztig ... Kellett hozzá:

  • 6 db M-es tojás (ez volt a zsomporban)
  • 50 dkg búzaliszt (60 deka jobb lenne, és akkor 55 palacsinta is készülne)
  • 8 dl teljes tej
  • 2 dl szódavíz (ásványvíz volt csak, megszűnt a szódapatron ...)
  • 1 tk só (ez sok - a fele bőven elég)
  • 4 ek ghí a sütéshez
  • 3 palacsintasütő (több nincs)

10.jpg

Felütöttem a tojásokat, és ment bele a só is. Valahogy egy sárgája kipukkadt a rohanásban. Ment bele fél liter tej is, és nekiesett a robotgép habverő feje a homogenizáláshoz. Amikor már egynemű volt a tojás, hozzáadtam 40 dkg lisztet és tovább kevertem. Ez azért kicsit tojásosnak bizonyult, ezért még 10 deka liszttel és 2 deci tejjel megtoltam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A ghíből kikanalaztam egy tálkába, mert a tisztaságát őrizni kell. Nagyjából beállítottam a három lángot, ahol felhevítettem a palacsintasütőket, és belekanalaztam egy-egy kis merőkanálnyi tésztát. Túl vastag volt - kapott még egy deci tejet és két deci szódavizet is. Amúgy elég mutatósra sültek, és szépen csuszkáltak a ghís serpenyőben. Lett egy naaaagy kupac - összesen 42 palacsinta (többre számítottam). A sütőket kitöröltem papírtörlővel, és mehettek vissza a kamrába.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A kupac tetejére került a resztli darab is - ezt gyorsan eltüntettem! A következőt klasszikusan sárgabaracklekvárral kentem. Felcsavartam. Három ujj közé csippentve meg is ettem. Nem panaszkodom - kicsit sós a tészta, de nekem pont ezért jobban izlett, mint az édes.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Leültünk enni, ahol lekvárral, dióval és kakaóval töltögettünk.

23.jpg

A nyitóképen egy Nesquik-es palacsinta mosolyog. Én meg gyorsan betöltöttem egy diós-lekvárosat is:

25.jpg

Kisebb darabokra vagdosva ettem. Porcukor tiltólistán van a palacsintára - kalóriában a szórás felér egy újabb tekerccsel.

26.jpg

A szomszédasszony nem lelkesedett a palacsinta gondolatáért - szegény már nem érez ízeket és illatokat sem.

A teljes munka 70 percig tartott az alapanyagok összeszedésétől a resztli megevéséig :)

81 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr916291874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.06. 10:08:05

Hozzászólnék, de nem hozott palacsintát a mikulás.:(

Kumari aki Nilüfer 2020.12.06. 11:24:13

Ennék most vagy két nutellásat:) De itt most a férjem tegnapi szülinapi csokitortája maradéka lesz a mai desszert.

Félve írom, nehogy kritikának vedd:Ennyi tojásból legalább 60 palacsintának kellett volna lenni:) ..anyukám szerint nem szabad túl sok tojásból sütni. Mi három tojásból, esetleg négyből, tejjel 40-50 darabot sütünk, igaz, sokkal vékonyabbak. Anyut nem tudom überelni, az övé áttetsző, és nem szakad el soha.Az enyém, néha szakad, a gyerekek annak idején alig várták, hogy a szakadtat frissen forrón megkapják:) Én meg olykor kelt palacsintát csinálok, ha falánk vendég van, az vastag és jól harapható, vagy amerikait, ami sütőporos( ha ugyan nem vertek át megont a recepttel, és az nem is amerikai:DD)

valkür 2020.12.06. 12:20:26

Kettőt kérnék szépen. Egyet abból a diós-lekvárosból, egyet pedig üresen. Azt majd én megtöltöm túróval.
Előre is köszi, nyitom az ablakot!

Nálam zöldséges-édesburgonyás-sós citromos vöröslencse leves van ebédre, pont jó lesz utána.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.06. 13:26:49

@Kumari aki Nilüfer: A kritikád jogos, ahogy magam is emlegettem a posztban, hogy keveslem a mennyis;éet ennyi tojáshoz. Általában 12 jön ki egy tojásból!

Kumari aki Nilüfer 2020.12.06. 14:09:27

@Andrass9: Igazából nem kritika, észrevétel, mert pl, a barátnőm szerint a vékony palacsintából szégyenteljesen sokat kell enni:DDD

@valkür: Igaz, Nálunk a sütőporos az amerikai. Viszont van egy műanyag flakonom, palacsintaporral, arra amerikai zászló van festve, csak tejjel kell összerázni,és sütni. Még nem került rá sor, de bevetem hamarosan, aztán ha beválik, spájzolok belőle, jó az, ha van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.06. 15:04:29

Érdekes, hogy nem tettél cukrot a tésztába. Édesanyám vizes palacsintát készített, szódával, tej nem is került bele. Én tejjel készítem, viszonylag hígra, teszek bele szódabikarbónát, attól vastagabb, viszont könnyebb lesz. No meg ott van a kelt palacsinta, de már rég nem tudtam rávenni magam, hogy bajlódjak vele.
blogkocsma.blog.hu/2015/01/20/kelt_palacsinta_281

Kumari aki Nilüfer 2020.12.06. 15:11:28

@Waka: Igaz! Éreztem, hogy van még valami..a cukor. Mi teszünk bele, édesen szereti a család.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.06. 15:14:37

@Waka: És eszembe jutott, az anyósom nem volt a nagymamák gyöngye, nem sütött a lányaimnak palacsintát, mondván : én nem mocskolódok vele. Viszont sütött egy sárga mázas nevú süteményt abban a hitben, hogy a gyerekek szeretik, de nem szerették, csak udvariasan megkóstolták.A sárga mázas valami diós izé , titok övezi, szerintem nincs meg a receptje.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.06. 17:15:25

@Waka: @Kumari aki Nilüfer: Csak egyszer tettem cukrot a palacsintatésztába - azóta se! Akkor ugyanis úgy leragadtak, hogy ki kellett dobni a palacsintasütőt ...
Akinek extra cukor kell a tölteléken kívül, az szórja meg porcukorral :) Ráadásul én a sós palacsintát jobban szeretem, mint az édeset: sütés közben ráolvadt sajttal és hideg sós tejfellel megtöltve pl.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.06. 17:17:10

@Kumari aki Nilüfer: Az a flakonos a gyerekeim szerint autentikus! Azt tán csak egyszer ettem az USA-ban ... pedig a juharszirupot nagyon szeretem a különleges íze miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.06. 17:18:17

@valkür: Túróval magamnak én is töltötök, de akkor neked is jut egy :)

Kumari aki Nilüfer 2020.12.06. 17:20:41

@Andrass9: A juharszirupot én is szeretem, eddig csak a hazai palacsintára tettem, bejött:) hamarosan kipróbálom a flakont, és beszámolok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.06. 19:16:19

@Andrass9: OK, nincs azzal baj, csak valahogy így szoktam meg. A sós-édes párosítás egyébként is kedvenc. Vagy a magyarosch: blogkocsma.blog.hu/2016/06/27/ungarische_palatschinken

kocsmagomba 2020.12.06. 19:50:49

@Waka: Kétségkívül van fantázia a sós töltelékekben. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az egri Palacsintavár nevű étkezde, a hősi vár tövéhez igen közel.
Nem linkelem, keressen rá az étlapra, aki akar, van ott mindenféle sós raguval töltött óriás palacsinta. Tömegízlésnek megfelelően. Lassan 22 éve megvan a hely, én 16 éve ettem ott először és utoljára. Nem vágyom vissza, persze tudva azt, hogy egy kóstolás nem kóstolás, pláne évtizedes távlatokból.
Mindez nem jelenti, hogy ne próbáltam volna időnként utánozni azt az étlapot. Hol sikerült, hol nem, van benne fantázia, de ...
Legutóbbi elkövetésem, hogy őzlábgombából készítettem nyilván sós krémet, azt töltöttem palacsintába, és igen, édes palacsintába, mert sós a sóssal nem áll nekem össze, majd talán egyszer beszámolok róla.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.06. 20:36:47

@kocsmagomba:

Van valami hortobányi palacsinta is, azt szerintem ne okos dolog édes tésztájú palacsintával készteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.06. 20:58:17

@látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: Én valahogy a sós palacsintatésztát preferálom a sós töltéshez, de az édeshez is. Valahogy a dominánsan sós töltelék nekem disszonáns az édes csomagolásban, de mindenkinek más az izlése.

kocsmagomba 2020.12.06. 21:27:27

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: no, nem annyira édes az, amit én csinálok, ne tessék cukorhegyre gondolni, de van benne annyi, hogy édesnek is elmegy, nyilván a sóz íz érződik
Pörköltöt nem cukrozom, sőt a káposztás kockát se, mint egyesek... :))

valkür 2020.12.06. 21:50:49

Sós palacsinták kedvelőinek a figyelmébe ajánlom a juhtúrós-spenótos palacsintát. A feltekert palacsintákat le lehet rakni, tejföllel megkenni és sütőben rásütni. Vendégséghez előre össze lehet rakni és csak be kell tolni a sütőbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.06. 22:28:20

@valkür: blogkocsma.blog.hu/2015/10/21/spenotos_palacsinta_987
Ezen kívül van egy spenót-ricotta-cottage cheese változat is még karácsony előtt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 09:09:04

@valkür: @Andrass9: Helyesbítek: a posztot már beraktam, csak még nem élesítettem. Ha sürgős, akkor 9.-re berakhatom :)

kobold63 2020.12.07. 09:58:25

@Andrass9: Lesz elérhető online verzió is?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 11:57:49

@kobold63: A palacsintából? :)))
A könyvből nem tervezek online vagy elektronikus verziót kiadni.

old forester 2020.12.07. 14:04:44

@Andrass9: Lehet, hogy ezzel a könyvvel úgy jársz mint Gyémánt László ( a festő)? Az egyik festményébe ezt a szöveget írta: "Felkértek, hogy írjak egy könyvet a festészetről. Megírtam, elolvastam és megtanultam belőle festeni." Kerestem ezt a képet, de eddig nem találtam, nem jutok hozzá minden művéhez. Legalábbis az interneten. Állítólag egy napot ábrázol. Ha valaki esetleg ismeri belinkelhetné.
Remélem nem sértődsz meg, hogy Gyémánt Lászlóval hoztalak párhuzamba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 15:07:10

@old forester: A színvakság egyik nagy előnye számomra, hogy nem kell a festészettel foglalkoznom, így azután nem sértettél meg :) Fogalmam sincs ki az illető, de abból itélve, hogy a NER-től kapott Kossuth díjat, nem is érdekel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 18:10:57

Nézegetem a netet, de nem találok itthon rendes barna cukrot - ami kicsit nedves, és finom melasz íze és illata van. Mindenki nádcukrot ajánlgat, de az nem ugyanaz. Tudtok valami beszerzési helyet?

kocsmagomba 2020.12.07. 18:46:01

@Andrass9: pedig igazuk van, ez az.
Nagyon nedves, lágy, melaszos. Én évekig használtam, aztán megszűnt a bolt a közelemben, csak netről tudnám rendelni, nem éri meg.
bioliget.hu/termek/elelmiszerek/cukrok-cukorpotlok/lagy-sotetbarna-nadcukor-500g-naturmind/

kocsmagomba 2020.12.07. 18:49:12

@Andrass9: a sötét, nem a világos, szinte kenhetően lágy, nem az a pergős kristály. Ha lezáratlanul hagyod, egybe áll, egybe szárad, késsel se... szerintem ez az.. nem mindegy neked, hogy nád vagy répa??? juharból nem tudok itthon ilyet

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 18:57:27

@kocsmagomba: Tapasztalatom szerint nem nádcukor :) Odakinn minden sütibe, édességbe ezt kellett tennem ... más az íze is! És persze az ára sem tízszerese a fehér cukorénak.

kocsmagomba 2020.12.07. 19:05:52

@Andrass9: hosszú évekig ezt tettem a kávéba, most, hogy nincs, mézet használok, az se rossz, de a nevezett barnából de egy picinek is melaszos íze volt a reggeli kávémban

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 19:20:05

@kocsmagomba: Ha cukroznám a kávémat (ha egyáltalán innék cukrozható mennyiségű kávét), akkor kristályos juharcukrot használnék! Annak az aromáját imádom, pedig nem vagyok édesszájú (cukros vagyok). Párszor használtam főzésnél is, és kiemelkedő volt!

Kumari aki Nilüfer 2020.12.07. 19:36:22

Na ezért az egyért jó magyarnak lenni, itt van a legújabb gyöngyszem:

Egyébként azt beszélik,hogy a CSOK-ot kiterjesztették az ereszcsatornára a felújításnál,mert a mérnökök szerint ott szökik a meleg.

kocsmagomba 2020.12.07. 20:12:22

@Andrass9: hehe, ha látnád azt a mennyiséget: majdnem egy deci kávéval indítok reggel, (aztán egész nap nem kell több) ebbe bekerül egy legkisebb kávéskanál hegyén valami ízesítő, vagy a barnacukor, vagy a méz, de tényleg csak a kanál hegyén. A barna abból is kiérzett. Mondjuk, ha nem kell dolgozni menni, egy teáskanálnyi rumot vagy konyakot elbír az a deci kávé ;)

@Kumari aki Nilüfer: B+ :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 20:13:28

@Kumari aki Nilüfer: Körberöhögtem a lakást, és mindenkinek elmondtam :))))) Nagyon jó!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 20:19:37

@kocsmagomba: Tudom régen volt, amikor én még kissrác voltam, de akkor napi 8 kv volt az adagom. Azután kiköltöztem az USA-ba, ahol nem tudják, mi az az eszpresszó ... Egy darabig főztem rendes kávét, azután feladtam. Azt a löttyöt ma sem tudnám meginni, inkább semmi. Így azután leszoktam a kávéról. Erre felment a vérnyomásom, kaptam egy infarktust. Azóta csak reggel egy gyűszűnyit iszom pour la bonne bouche. Pedig nagyon szeretem, de a szívem ellenkezik.
Viszont amikor kinn vagyok, reggel egy rendes kávét főzök, amit megiszom két deci tejszínnel. Ettől semmi bajom sincs!
Nesze neked tejszín ...

kocsmagomba 2020.12.07. 20:32:26

@Andrass9: .. a tejszíneshez is jó a rum! ;) Érdekes ez, a feleségemnek felmegy a vérnyomása, nem tud aludni, ha délután kávézik. Nekem a szívemre nem hat, vérnyomásom kiröhögi a kávébombát, csak reggel gyorsabban kitisztul a fejem és felszabadít némi sejtszintű energiát, olyan, mint az indítókulcs az autónál.

valkür 2020.12.07. 20:36:31

@Andrass9: hajóstewardess koromban volt olyan vendégem, akinek egy este 10 tupírozott kávét vittem ki.
(rövid olasz presszó fél deci konyakkal, nem kísérőnek, bele a csészébe, hogy már a párája is üssön)
Néha gondolok rá, hogy él-e még. Harmincas pasi volt, szerintem nem élte meg a negyvenet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 20:38:08

@valkür: Én is megéltem a 70-et (na jó, csak 69-et), pedig jó volt a konyakos kávé :)))

valkür 2020.12.07. 20:47:42

@Andrass9: 10-et egy este? Minden áldott nap?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 20:54:34

@valkür: Azt azért nem, de napközben folyton. Mondjuk a konyak azért ritkán volt benne ...

Kumari aki Nilüfer 2020.12.08. 08:24:51

@Andrass9: Ugye??:DDDD

Az egyik doki azt mondta, magas vérnyomás esetén is JÓ egy picike kávé, mert átmenetileg tágítja az ereket..éds igen, a férjemnél bevált, egy szimpla mennyiséget szokott inni, ha sok a nyomás.
Én reggel egy kétdecissel kezdek, vagyis egy csészébe egy teáskanál jobb nescafé, azt megreggelizem, a reggeli gyógyszereimmel, meg egy pirítóssal, majd utána egy kávéfőzővel főzött duplát is eliszogatok, azt már lassabban..és akkor még olykor 11 körül képes vagyok aludni a fotelben negyed órát. Ebéd után még egy rendes főzött, de később már nem mert nem alszom hajnalig. Fura, délelőtt alig hat rám, de délután már nem szabad még kólázni sem.Csak édesítőt teszek bele.

kocsmagomba 2020.12.08. 10:57:18

@Kumari aki Nilüfer: Csak a Szarvasi vagy a kotyogó. Ha hozzájutok, akkor török módon készült kávé, de ahhoz kevesen értenek itthon.

www.kavegourmet.hu/spg/640329,64629/Kavefozes-maskent-a-torok-kave

Nes-telenül szeretnék élni. :) Se Nescafé, se Nespresso, se Nesquick, se Nestlé, se Nestea, se Neszmély borbirtok ... :)

valkür 2020.12.08. 13:53:52

@Kumari aki Nilüfer: Arra esetleg gondoltál már, hogy nem a kávé, hanem az édesítő miatt nem tudsz aludni? Némelyiknek sajnos van ilyen hatása.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.08. 14:00:17

@kocsmagomba: Mi is kotyogósok voltunk, de túl nagy :) Ezért előkerült a kétszemélyes Midipress

Kumari aki Nilüfer 2020.12.08. 14:45:04

@valkür: Nem gondoltam, mert délelőtt is azzal iszom, és simán elpunnyadok de.11 körül:D Fotelban, ülbe, mint anno a nagyanyám:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.08. 16:19:58

@valkür: Én a gép előtt bóbiskolok újabban. Szemüvegben :) Viszont ezt délután adom elő, és csak percekre ... - tán mer már nem iszom kávét?
Próbáltam, de akkor hajnalig kukorékoltam.

kocsmagomba 2020.12.08. 16:28:55

@Andrass9: Én is meglepődtem, mikor élőben láttam, de van akár egyszemélyes kotyogó is! Elfér egy zakó zsebében állítom:

www.mediamarkt.hu/hu/product/_perfect-home-28140-d%C3%ADszdobozos-kotyog%C3%B3s-k%C3%A1v%C3%A9f%C5%91z%C5%91-1-szem%C3%A9lyes-1184036.html

Nem a méret a lényeg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.08. 16:52:16

@kocsmagomba: Nagy zsebe van a zakómnak! (Csak nincs már zakóm) :) Nekünk is van ez a picinke kotyogós - jó kávét főz!

Kumari aki Nilüfer 2020.12.08. 17:14:15

@valkür: Pontosan, olvasás közben, szemüvegben...sőt, ma délután is megesett ez a csúfság velem:D

valkür 2020.12.08. 17:15:21

Az ilyenféle bebóbiskolásoknak több oka is lehet.
1. az ember elfárad valamiben
2. jól esik egy kis szunyókálás
3. leesik a vércukor. Nagyon kiadós, magas szénhidráttartalmú étkezések (vagy nagyon édes italok) után van egy óriási inzulinkibocsátás, hogy a vérben lévő cukrot fel tudja dolgozni a szervezet és be tudja tenni a raktárakba. Mivel azonban a szervezetünk nem tudja pontosan kiszámolni, hogy mennyi cukor kerül az adott étkezéssel a vérbe, gyakran túl sok inzulint bocsát ki. Az meg ugye egy elég butácska, egyszerű hormon, csak egy dolgot tud, hogy neki a vérből a cukrot ki kell vonni és el kell raktároznia vagy az izomban, vagy ha ott nincs rá szükség, a zsírraktárban. Az inzulin minden körülmények között elvégzi a dolgát, és mivel nincs nála vércukormérő amiről le tudná olvasni, hogy lejárt a munkaideje és nem kell már több cukrot kivonnia a vérből, zsupsz, túl is teljesíthet és olyankor és pillanatok alatt leesik a vércukorszint. Ez az ún. inzulinhinta. Ilyenkor az ember vagy éhes, vagy elálmosdik. Ez utóbbit hívják kajakómának és az inzulinrezisztencia egyik első jele.

valkür 2020.12.08. 17:22:03

@kocsmagomba: Nahát, a nyáron vettem egy ugyanilyet az ócskapiacon. Új kávéfőző volt, 1500-re tartotta az árus, mondtam neki, egy ezresem van, ha adja, elviszem. Adta.
A jelek szerint nem sokat spóroltam :-)
Nagyon szeretem egyébként. Háklis vagyok a kávéra, ha kihűlt, inkább kiöntöm, úgyhogy elég macerás a kétszemélyes szarvasiban egyszemélyes adagot főzni. (hollóházi kannával van, hehe, azt is az ócskapiacon vettem)
Napi 2-3 kávét főzök, korty tejjel. Cukrot vagy édesítőt nem teszek bele, én szeretem a kesernyés ízeket. Nagyon szeretem a kávét, egész nap tudnám kortyolni.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.08. 17:30:47

@valkür: aha..Diab II.vagyok, ismerem. Le szokott esni, ha nem figyelek, és nem eszem időben.De az nálam brutál rosszulléttel jár, hálistennek, mert akkor is tudom korrigálni, ha nincs kéznél a mérő. Ez az alvás csak jött a korral, szerintem.A kajakóma nálunk azt jelent, hogy közvetlenül evés után tör ránk az álmosság.Az egyik vejem pl, annyira szenved ettől, hogy vezetés előtt nem is mer jóllakásig enni, mert leragad a szeme. de a cukra abszolút rendben, vizsgálták.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.08. 17:49:20

@Kumari aki Nilüfer: Ezt a kómát különösen a pulykától lehet kapni!!!! Legalábbis odakinn mindenki kómás a Hálaadásnapi pulykától :)
Én is II-es vagyok, de soha nem esik le vagy ugrik fel a cukorszintem. Meforal, Merckformin tart karban.

valkür 2020.12.08. 18:05:59

@Kumari aki Nilüfer: csak a vércukrát mérték, vagy az inzulinszintjét is?

Kumari aki Nilüfer 2020.12.08. 18:06:10

@Andrass9: meforal, és Ozempic..nekem arra kell vigyázni, hogy ne essen le, kiugrani nagyon ritkán szokott.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.08. 18:07:12

@valkür: Kivizsgálták, tehát mindent mértek.

valkür 2020.12.08. 18:11:33

@Andrass9: A pulykában állítólag sok a tryptophan. De azért ott van még mellette a krumplipüré, a sütőtöktorta, meg még egy csomó minden, ami inkább az inzulinhinta felé tolja a gyanút :-) Trypthophanból 3-4 gramm is kell, hogy tényleg elálmosodj. Azt úgy 15-20 kiló pulykahúsból lehetne bevinni :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.12.08. 18:29:25

@valkür: Jaj már, ne ijesztgess mindenkit..aki benne van, ismeri, a kajakóma meg azt jelenti, hogy teleette magát annyira, hogy csak pislog.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.08. 18:29:42

@valkür: Pumpkin pie-t soha nem eszem :) Krumplipüré meg mindig valam bolti zacskós volt, inkább maradtam a zöldbabnál...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.08. 18:43:37

@Kumari aki Nilüfer: Nekem meg, ha rendetlenkedik, akkor felmegy, de ezt gyakran tesztelem egy terheléses adag szőlőcukorral, és mindig szépen visszamegy. Le kellene adnom a zsigeri zsírból, és akkor semmi gondom nem lenne...

kocsmagomba 2020.12.08. 18:50:18

@valkür: Ne hagyd magad, neked van igazad! ;)

valkür 2020.12.08. 18:54:30

@Kumari aki Nilüfer: dehogy akarok ijesztgetni.
@Andrass9: ma láttam a piacon zöldbabot, eléggé fonnyadtkás volt 2.000Ft/kg-ért. Maradok inkább a kelbimbónál vagy a fagyasztott zöldbabnál.
Nem szereted a pumpkin pie-t? Mondjuk az igazi amerikait lehet én sem, abban több a cukor mint a tök.
Éppen a hétvégén gondoltam ki a saját pumpkin pie verziómat tarte tatin beütéssel, liszt nélkül.

A tökpürébe áztatott zabpehely kerül, tojás, némi joghurt és persze sütőpor. Cukor nem, mert a forma vékonyan ki lesz szórva cukorral és a birsalma szirupja is fel lesz használva. A megszórt formába kerül egy sor enyhén cukros vízben előfőzött birsalma, szépen elrendezve, majd a sütőtökös tészta.
Mire megsül, a formába szórt cukor karamellizálódik. Amikor kész, benne kell hagyni az edényben, egy villával megszurkálni a tetejét és felönteni a birsalma sziruppal. Ha kihűlt, ki lehet fordítani a tepsiből. Isteni lesz majd, ahogy a birsalmás lében karamellizálódott szósz eláztatja a tökös-zabpelyhes tésztát.

Csináltam már ilyesmit banánból, szerintem sült tökkel is működhet.
A birsalma főzőlevébe pár szem szegfűszeg, a tökös-zabpelyhes tésztába fahéj és szerecsendió kerül majd. Esetleg egy marék dió is, ha lesz kedvem pucolni.

kocsmagomba 2020.12.08. 18:59:46

@valkür: azannya, de jól hangzik! Legalább egy képet valahová, ha elkészült!

valkür 2020.12.08. 19:01:29

@kocsmagomba: Tényleg nekem van. Sokan megelégszenek a vércukorméréssel. Pedig ha nagy cukorterhelés után hamar helyreáll a vércukor szintje, az pont azt jelenti, hogy rengeteg inzulin került a vérbe. Ami azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei nagyon dolgoznak, túl vannak terhelve. Ami pedig túl van terhelve, az hamar kifárad. Ami pedig kifáradt, az előbb-utóbb összeomlik. A láncolat végén pedig ott 2-es típusú diabetes.
De hát ezzel még az orvosok sem mindig foglalkoznak, letudják a dolgot egy sima vércukor-méréssel, holott az nagyon nem elég.

kocsmagomba 2020.12.08. 19:10:36

@valkür: Ez így van, de azért hidd el nekem, hogy a normális, és hormonális szabályozásban is túlképzett orvosok, nem tudják le ennyivel. ;)

Azután meg, arra hajlamosaknál, jönnek a különféle kis árnyékok, és szöveti elváltozások, már nagyon korán a hasnyálmirigy ultrahang képén. Ó, évtizedekig semmi makro tünet. Aztán a daganat. Szegény EP! Ő se a legjobb helyre került, megírta a naplójában.

Na, ez volt az esti mese mára, elég az ijesztő történetekből.

valkür 2020.12.08. 19:26:41

@kocsmagomba: EP. istenem, de hiányik. ma hallottam a rádióban, hogy a németek őrzik a hagyatékát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.08. 19:58:55

@Andrass9: Ázsia Bt. ?
@kocsmagomba: Az a jó kis "mászós" nádcukor.
@valkür: A dinnyési presszóban a "borzas" dívott. Dupla kávé fél rummal, felgőzölve. Na, az gyilkos tudott lenni. Tapolcán volt egy kávézó az áruház mellett. A presszó oldalán n+1 nyelven kiírva: kávé. Ott volt az "Én kávém" (nem az enyém), presszó fél deci Campona tojáslikőrrel. Az ír kávé kárpát-medencei változata. Isteni finom volt, krémes és tüzes.
Amikor 24/72-ben jártam szolgálatba, napi 4 kávé csusszant le, mikor dolgoztam, 06.00, 12.00, 02.00, aztán másnap 06.00. Mikor 8 órában kezdtem dolgozni, már csak napi kettő volt, reggel és délben. Aztán jött a reggeli tea, csak, hogy valami meleg legyen. Mostanság reggel 3 deci víz egy fél citrom levével. Odabenn egy csésze tea 2 pötyivel. Kávé csak nagy ritkán, inkább csak délután, hosszú, tejjel, édesítővel. Különösebb hatással soha nem volt rám, de az ízét szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.08. 20:06:33

@Waka: Messze van, és nehéz parkolni :)

valkür 2020.12.08. 20:20:08

@Waka: Ez a borzas ugyanaz, amit én tupírozott-nak ismerek.
Azért érdekes lenne egy kis nyelvészeti kutatás, mikor, melyik vidékeken hogy változott ez a név :-D

kocsmagomba 2020.12.08. 20:46:18

@valkür: és tényleg. Összehasonlító nyelvészeti szempontból én szívesen felajánlom a nyelvemet, hogy összehasonlítsam ezeket az italokat. Persze csak ha valaki finanszírozza a kutatást! Tisztán tudományos érdeklődésből.

vörösbor(de)minőségi 2020.12.09. 01:08:15

@kocsmagomba: hejj de finom is az ha az amúgy jóó borsosan elkészitett káposztástésztát kristálycukorral megszórom,és ropog a fogam alatt.
magam is az "egyesek" táborát gyarapítom :))))

vörösbor(de)minőségi 2020.12.09. 01:32:45

@Andrass9: és az ázsia center? ott lehet parkolni és szerintem megkapod ott is.

old forester 2020.12.09. 09:40:18

@Andrass9: Nem biztos, hogy a kávé a megoldás. Van egy más megközelítése a jelenségnek, amit sreen-apnoe-nak neveznek.
lifeadvisor.hu/2020/11/16/a_4_leghatasosabb_tipp_a_screen-apnoe_ellen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.09. 10:23:31

@vörösbor(de)minőségi: Arra gondolsz, ami a világ másik végén van? Valahol Kőbányán?

vörösbor(de)minőségi 2020.12.16. 12:24:29

@Andrass9: nem nem ez a szentmihályi úton van és az asszem inkább rákospalotai közelség,óriási parkolója van no és már webáruházon keresztül is lehet keresgélni/rendelni.
süti beállítások módosítása