Feleségem panaszkodott, hogy rég evett palacsintát. Meg különben is a szomszédasszony koronás, neki is kéne adni - hamár karanténban a családja.
És amúgyis esetleg kijönnek a gyerekek a hétvégén ... Szóval magyarul: süss egy nagy kupac palacsintát!!!
Nem vagyok semmi jónak elrontója. Jó az idő is, lehet szellőztetni dosztig ... Kellett hozzá:
- 6 db M-es tojás (ez volt a zsomporban)
- 50 dkg búzaliszt (60 deka jobb lenne, és akkor 55 palacsinta is készülne)
- 8 dl teljes tej
- 2 dl szódavíz (ásványvíz volt csak, megszűnt a szódapatron ...)
- 1 tk só (ez sok - a fele bőven elég)
- 4 ek ghí a sütéshez
- 3 palacsintasütő (több nincs)
Felütöttem a tojásokat, és ment bele a só is. Valahogy egy sárgája kipukkadt a rohanásban. Ment bele fél liter tej is, és nekiesett a robotgép habverő feje a homogenizáláshoz. Amikor már egynemű volt a tojás, hozzáadtam 40 dkg lisztet és tovább kevertem. Ez azért kicsit tojásosnak bizonyult, ezért még 10 deka liszttel és 2 deci tejjel megtoltam.
A ghíből kikanalaztam egy tálkába, mert a tisztaságát őrizni kell. Nagyjából beállítottam a három lángot, ahol felhevítettem a palacsintasütőket, és belekanalaztam egy-egy kis merőkanálnyi tésztát. Túl vastag volt - kapott még egy deci tejet és két deci szódavizet is. Amúgy elég mutatósra sültek, és szépen csuszkáltak a ghís serpenyőben. Lett egy naaaagy kupac - összesen 42 palacsinta (többre számítottam). A sütőket kitöröltem papírtörlővel, és mehettek vissza a kamrába.
A kupac tetejére került a resztli darab is - ezt gyorsan eltüntettem! A következőt klasszikusan sárgabaracklekvárral kentem. Felcsavartam. Három ujj közé csippentve meg is ettem. Nem panaszkodom - kicsit sós a tészta, de nekem pont ezért jobban izlett, mint az édes.
Leültünk enni, ahol lekvárral, dióval és kakaóval töltögettünk.
A nyitóképen egy Nesquik-es palacsinta mosolyog. Én meg gyorsan betöltöttem egy diós-lekvárosat is:
Kisebb darabokra vagdosva ettem. Porcukor tiltólistán van a palacsintára - kalóriában a szórás felér egy újabb tekerccsel.
A szomszédasszony nem lelkesedett a palacsinta gondolatáért - szegény már nem érez ízeket és illatokat sem.
A teljes munka 70 percig tartott az alapanyagok összeszedésétől a resztli megevéséig :)