Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sült kolbász káposztával

2020.12.03. 07:00 Waka

A világ legegyszerűbb és hihetetlen finom fogása. Hajdan a nagynéném gyakran sütötte így a disznótorost, csak éppen az még a lerben készült. Arrafelé a nyári konyha volt napközben a központ. Ott zajlott az élet, a "felső házban" nem tartózkodott senki, legfeljebb, ha beteg volt. Télvíz idején hajnaltól sötétedésig égett a tűz a nyári konyhában lévő sparheltben. Megfőtt rajta a tea, az ebéd, az állatoknak a dara, és egy húszliteres mosófazékban mindig ott volt a meleg víz, ha kellett valamit mosogatni az obligát alumínium vájlingban. Nem is beszélve az aludt tejről, amit rajta "hevítettek ki", hogy aztán isteni túró legyen belőle. (Később aztán került gáztűzhely, palackos, mert azért nyáron éppen elég a kánikula, nem kell rátenni még egy lapáttal.) Ha éppen nem volt dolog, Luca mama lemorzsolt egy-egy kosár tengerit, a csutka jól jött másnap reggel begyújtani, ha meg végkép nem volt mit csinálni, elücsörgött a rozzant kanapén, olvasgatta, ki tudja hányadszorra a Nők Lapját. A sarokban lévő polcon szólt a Kossuth, pontosan lehetett tudni, mikor van az ebéd ideje, és akkorra mindig volt ebéd. Mikor kezdett sötétedni, kivett egy lapát parazsat a tűzhelyből, felsietett vele, és begyújtott a cserépkályhába. Ősszel-télen valami mindig sült valami a lerben, apró krumpli, vagy éppen vastag húsú nagydobosi sütőtök, ami akkora volt, hogy be kellett fogni a szekérbe, hogy fel tudjuk hozni a kertből. Ebben a sütőben sült a hurka-kolbász savanyú káposzta ágyon.
Most nálam is ilyesmi étek volt, igaz, gázsütőben, de azért ez sem volt kutya.

img_20201111_200301.jpg

Mint fentebb említettem, végtelenül egyszerű étel. A sütni való kolbászt a tepsibe rendeztem.

img_20201111_161238.jpg

Egy kiló savanyú káposztát közé egyengettem.

img_20201111_161542.jpg

Hármas fokozaton 65 percig sütöttem.

img_20201111_172115.jpg

Aztán megettem.

img_20201111_200236.jpg

A káposzta kicsit megpirult, de nem égett meg! A kolbászból kisülő zsír és szaft összekeveredett a káposztával, és remek ízt kölcsönzött neki. Még Korpovittal is finom volt.

56 komment

Címkék: savanyú káposzta sült kolbász nyári konyha ler

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8516290362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.03. 11:16:27

Nem rossz, nem rossz, de az igazi a füstölt kolbászal sült káposzta volt. Esetleg kolbáz heylett füsölt soka szeletek. Hű de megenném.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.03. 13:41:19

Ezt megpróbálnám! De csak, ha lesz új rágófogam ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.03. 17:11:21

@látjátok feleim szümtükkel: A sütőkolbász azért jobb, mert a füstölttel ellentétben volt itthon.
@Andrass9: Remélem, nem kell sokat várnod vele.

süllőcske 2020.12.03. 18:00:21

Kiscsucsu.
Érezhető a jól irányzott posztból, népies hagyomány szerint is eljött az ideje a savanyakáposztás alkotásoknak.
Csudakerülete növekszik, magam is ilyes témákon töprengek, vetem is edénybe.
Fiiiinomm!

Kumari aki Nilüfer 2020.12.03. 18:16:08

Nálunk holnap toroskáposzta.És főzök kocsonyát.

kocsmagomba 2020.12.03. 18:22:42

Szerintem jobb friss kolbásszal, mint füstölttel. Ha füstölt, akkor inkább hús és csont.

Igen. Én akkor szerettem volna élni, azokban a nyári konyhás, valódi, valóságos időkben.

Hanem, már meg ne sértődjön az úr: Nem túl hosszú a szakálla mostanában, aktuálisan ennek a kolbásznak? :)

kocsmagomba 2020.12.03. 18:35:54

Akartam is építeni itt a telken egy nyári konyhát. Azután dupla autó garázs lett a helyén. Már nagyon bánom. Vele együtt az elcseszett életet. :(((
Úgy jártam, mint Szergej, a traktorgyári munkás, hogy minden nap hazavitt egy alkatrészt a gyárból, hogy legyen egy traktora, de akárhányszor összeszerelte, mindig harckocsi lett belőle. :)

Kumari aki Nilüfer 2020.12.03. 19:26:45

@kocsmagomba: én éltem a nyárikonyhás, lavorban fürdős, udvari wc-s időben.
Köszönöm, nem kérem....nyáron a spór mellett meg lehetett veszni, télen meg bizony, egy héten egyszer fürödtünk, gogy egyéb nyalánkságokat ne soroljak. Igen, az ember nosztalgiázik olykor..de aztán érzem az ujjaimat meg az izületeimet,emlékeztetnek.... télen a kútnál öblögetni, vizet 300 méterről, kanákban cipelni a mosáshoz, iváshoz, főzéshez..hát, Isten bocsássa meg,elvagyok én a padlófütéssel, a gáz meg villany tűzhellyel, és imádom, hogy ha tízszer akarok zuhanyozni, annyiszor jön meleg víz a csapból.

Nem akartam a remek írás hangulatát rontani,de én magam bizony nem őrzök sok kellemes emléket .Arról igen, hogy a szomszédok összejártak, nagy családi kaláka volt a mezei munka, meg a disznóvágás, stb..de a körülmények egy lánygyereknek ..amitől elbírtam a kannát, vizet hordtam, amitől meg tudtam fogni a kapát, a vasalót,megtanultam főzni, befőzni a bármit, sort dolgoztam anyámmal. Nem, köszi. Nem az a baj, hogy segítettem, vagy nekem is megvolt a feladatom, hanem amit erőben beletettem, meg kényelmetlenségben, az aránytalanul sok volt. jelzem, a 83 éves anyám pontosan így gondolja(apám pont így, ami az ő reszortja volt, az sem volt kevés)

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.03. 20:05:52

@kocsmagomba:

Tudod, amikor gyerek voltam, nem volt csak a disznóvágáskor friss kolbász, ezért télen a káposztát már a füstölt alkatrészekkel lehetett megsütni. Talán a hozzászokás okán, nekem az igazi ott kezdődik.
Egyebkben meg nem kell bánni semmit, mert ami elmúlt, azon már senki nem segít, a bánkódás meg nem tesz jót az egészségnek. Rádásul úgy cseszi el mindenki az életét, ahogy jól esik neki. Én nem érzem elcseszettnek az enyémet, csak színesnek, változatosnak, és nagyon rövidnek. No meg sikeresnek is. Mert ilyen kocsmába járni, és barátokat szerezni is siker.:D

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.03. 20:07:39

@Kumari aki Nilüfer:

Mit gondolsz anyukádat mi edzette meg annyira, hogy már 83 éves?

Kumari aki Nilüfer 2020.12.03. 20:10:04

@látjátok feleim szümtükkel: Apám 66 évesen meghalt, az öcsém 56 évesen, hagyjuk ezt,genetika, szerencse, franc tudja.de akkor sem sírom vissza azokat az állapotokat, ÉN éltem benne, de ha bárki szeretné, semmi közöm hozzá, csak a saját élményeimet írtam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.03. 20:20:54

@süllőcske: :)
@Kumari aki Nilüfer: Amit jó csinálni, azt túlzásba is jó vinni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.03. 20:39:14

@Kumari aki Nilüfer: Meg tudlak érteni. Könnyen nosztalgiázok, nem kellett benne élnem. Én gyermekként éltem meg ezeket a dolgokat. Évente 7-10 napra utaztunk oda a szüleimmel a rokonokhoz. Akkoriban annyira nem érdekelt a fürdés, később lett fürdőszoba a "felső házban". de még emlékszem, mikor a tekerős kútról hordtuk a vizet, meg az is beugrik, mikor elkészült az ásott kút az udvarban. Amit aztán én temettem be valamikor a nyolcvanas években. Ástam egy irdatlan gödröt, kötéllel kihengergettem a gyűrűket. Mikor már idősek voltak, gyakran mentem hozzájuk, főleg ősszel, reggelente elhajtottam a teheneket a gulyára (azt a csökönyös marháját) hazafelé megvettem a friss kenyeret a boltban. Pár nap alatt összevágtam egy hónapra való fát, szépen összeraktam. Elvoltam.

kobold63 2020.12.04. 04:26:22

@Kumari aki Nilüfer: Közelebb állok anyukád generációjához, bár még innen a 80-on. Azokat az életkörülményeket már nekünk is nehéz elhinni, hátmég a mostani fiataloknak. Fél évszázad, vagy kicsit több, sokat dolgoztunk, sokat láttunk.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.04. 09:44:53

@Waka: Ó, igen, a nálunk nyaraló rokon gyerekek valóban igazi boldog nosztalgiával emlegetik..de nekik kuriózum volt, nekünk meg a mindennapok.De mint mondtam, emberileg nagyon-nagyon sok jó emlékem van abból az időből, de nem szeretnék olyan körülmények közt élni .

@Andrass9: Most fő, első csülök és köröm, a levét szürcsöltam, jó lesz:) ha kész a teleportr, küldd a linket!!:)Estére repül a tál kocsonya!

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.04. 09:59:50

@Kumari aki Nilüfer:

Én azért egy jó berakott sparheltot szívesen látánék a konyhában. Sajnos nincs neki hely.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.04. 10:01:45

Visszatérve az elcseszett életre, a béka segge alól nézve minden óriási, a hegy csúcsáról nézve ugyan az nagyon kicsi. Meg kell keresni a helyes nézőpontot.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.04. 10:22:30

@látjátok feleim szümtükkel: mellesleg én a kerti féleresz alá gondoltam egy csikóspórt, ezen spekulálok, de még nem sikerült a szépembert meggyőznöm:) Szóval kinn még nyáron is el lehet azzal babrálni,őszi-táli kinti sütögetés főzögetés meg akár pompás is lehetne, inkább az életvitelszerű használattól lennék kicsit lelombozva, ámbár jöhet még olyan világ, hogy jó lenne...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.04. 10:53:54

@Kumari aki Nilüfer: Nekem ezt helyettesíti a teraszon az indukciós rezsó (a féleresz alatt), valamint a mozdony grill. Sokat használom, de nem hiszem, hogy mindennapi főzésre elviselném.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.04. 11:09:09

@Andrass9: Azok is szimpatikus megoldások.

Öcsielvtárs 2020.12.04. 16:18:59

Sziasztok, ehhez mennyire kell kimosni a káposztát??

valkür 2020.12.04. 16:32:49

Pont a múlt héten volt nálam. Azon sertéshúsos fogások egyike, amit még csinálok. Igazi téli komfort kaja, minimális munka van vele, a többit elintézi a sütő. Annyi csak a különbség, hogy én vékonyra szeletelt vöröshagymás is keverek a káposztába, és a tepsi aljára teszem, a kolbászt pedig a tetejére ültetem.

Egy spartheltre én is vágyom. Azokra az időkre, amikor a mamák egész élete a tűzhely körül telt, nos, arra nem. Az nagyon jó, hogy múlófélben van.

Öcsielvtárs 2020.12.04. 16:35:15

Spar savanyított káposzta, nem hőkezelt, hűteni kell, ma vettem mert megkívántam a kaját képek alapján... székelykáposztát már csináltam, finom lett, de ilyet még nem.

valkür 2020.12.04. 16:35:19

@Öcsielvtárs: Ízlésed és a káposzta érettsége szerint mossad. Nem lehet rá tanácsot adni.
Kóstold meg a káposztát, ha túl savanyúnak érzed, öblítsd át, akár többször is.
Én szeretem savanyúan, általában nem is mosom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.04. 16:37:01

@Öcsielvtárs: Az a Sparos káposzta elég jó, de egy kicsit öblítsd át. Kb 2 dl víz a 80 dekához.

Öcsielvtárs 2020.12.04. 16:44:03

Köszönöm mindenkinek! Megyek főzni...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.04. 17:10:58

@Öcsielvtárs: Nincs tapasztalatom azzal a fajtával, amit én vettem, nagyon nem bántottam.

kocsmagomba 2020.12.05. 07:16:39

@Öcsielvtárs: Talán már késő, de a Spar káposztája az efféle boltokban kapható legjobb. 10-es skálán eléri az 5-öst. Én legutóbb, mikor még a beszállítómnál nem érett meg a fahordós, akkor székelykáposztát csináltam belőle, 5 percre tettem hideg vízbe, de végül a mosóvíz több mint felét visszaadtam neki főzés közben, magyarul, lehet ki sem kellett volna mosni. Ám én ezekkel óvatos vagyok.

kocsmagomba 2020.12.05. 07:18:09

El ne felejtsek szójaszószt venni, el ne felejtsek szójaszószt venni...
Melyiket keressem? Van érdemi különbség? Nem vagyok gyakorlott szójaszósz vásárló.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.05. 09:29:57

A férjem a Metróból szokott hozni 2 kg-os vödrös savanyúkáposztát. ami már érett, de még kicsit roppan, nem ecetesen, hanem káposztásan savanyú, abból lett a toros, igen finom, szerintem ebből sem fog maradni a fagyasztóba...és a kocsonya is jól sikerült( furcsa ez, mindig ugyanúgy csinálom, de néha az elmegy kategória jön össze, néha prémium.Most az utóbbi)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.05. 10:55:33

@kocsmagomba: Hajaj!! ha én a különbséget zongorázni tudnám, most nem könyvet írnék :)
Eleve többféle célra létezik szójaszósz. Izléstől függően van "light" meg "full taste". A világosban sokkal kevesebb a só, és nem változtatja meg az étel színét, de azért szójaszósz ízt ad hozzá. A sötétben is van nagyon olcsó, átlagos meg extra sötét prémium. Olcsóban akár a tecsó márka is mehet, de prémiumból én Pearl River Bridge márkát veszek (1150Ft fél liter). Nem rossz a TaoTao lengyel sem, 150ml 600Ft - szerintem túlárazott.
A legbiztosabb módszer: megkeresed a legsötétebbeket, és ár/érték arány szerint vásárolsz :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.05. 10:58:48

@Kumari aki Nilüfer: Ez egy jó nap volt :) Szerintem nagyon sok múlik a belevalókon. Én is egyformán készítem, de a legutóbbi mindent vert! Igaz, elég nagy adag lett (vagy 15 tányérnyi).
A Metrós káposztát még nem próbáltam, tavaly teszteltem a Sparost, és elég jó volt ahhoz, hogy idén már ne akarjak magam savanyítani - egyre kevesebbet eszünk, és nem fogyna el.

Öcsielvtárs 2020.12.05. 11:59:27

Na, tegnap megcsináltam, nagyon finom lett, a fiam is bezabált belőle, pedig válogatós... Mára már csak reggelire maradt egy kicsi. Köszönöm!

valkür 2020.12.05. 12:12:52

@kocsmagomba: El ne felejts szójaszószt venni!!
Egy tanácsot tudok csak adni: gyömbérrel-fokhagymával ízesítettet semmiképpen ne vegyél. Én kényszerből hazahoztam egyet, máskor ha nincs a boltban natúr, inkább mást főzök majd, olyat, amibe nem kell szójaszósz.
Ha nincs, halszószt is vehetsz helyette.

valkür 2020.12.05. 12:19:41

@Öcsielvtárs: egészségetekre!
Másik remek savanyúkáposztás komfort kaja még a káposztával töltött dagadó. Lehet a káposztát kicsit előpárolni, meg fűszerezni, laskára vágott póréhagymát keverni hozzá, de nem muszáj.
Ha semmi mást nem csinálsz mint a hentessel felszúratod a dagadót, otthon belegyömöszölöd a savanyúkáposztát, egy fogpiszkálóval összetűzöd a nyilást, beteszed egy sütőzacskóba és lerben megsütöd, már az is finom.
10 perc munkával megvan, és a sütőzacskó még a mosogatást is egyszerűsíti.

valkür 2020.12.05. 12:20:08

@kocsmagomba: El ne felejtsél szójaszószt venni!

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.05. 14:02:51

@kocsmagomba:

El ne felejts szójaszószt venni!

Én lidi nénitől szoktam venni, ott jók, de mindig más gyártmányú ( nemzetiségű ), márkájú van. Nekem a japán teryaki szósz/pác a legjobb, de ez nem azonos a szójaszósszal, bár én nem pácolok, hanem főzök vele. Ha már arra jársz, vegyél halszószt is, az szenzásiósan jó ételízesítő, és nagyon jó még a szezámolaj.

Öcsielvtárs 2020.12.05. 15:26:39

@látjátok feleim szümtükkel: Csak kisit átmostam, de sztem azt sem kellett volna, nekem lehetett volna picit savanyúbb, bár lehet a gyerek akkor nem eszi ilyen lelkesen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.05. 16:04:17

@látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: @valkür: Nehogy eszedbe jusson a szójaszószt halszósszal helyettesíteni!!!! Abszolute más íz, más fűszer! Mintha a pirospaprikát köménnyel helyettesítenéd ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.05. 16:05:25

@Öcsielvtárs: Örülünk, hogy sikerült! Én se szoktam átmosni, de nem mindig csak magamnak főzöm ...
Köszi a riportot!

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.05. 16:09:07

@Andrass9:

Írtam én olyat, hogy helyettesíteni? Csak azt írtam, hogy nagyon jó ízesítő.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.05. 16:13:00

@Öcsielvtárs:

Egy kis trükk. A káposzta levét kicsavarni és félre tenni, ha szükséges, akkor át is lehet a káposztát mosni. Főzés közben úgy is kiderül, hogy elég savanyú-e az étel. Ha nem, akkor a saját levével lehet rajta segíteni.

Az aldinak van hőkezelt tasakos savanyú káposztája, azt én úgy eszem, ahogy van, a levét pedig megiszom.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.05. 16:13:53

@Andrass9:

Fentebb olvastam, hogy majd itt. Mikor lesz itt?

kocsmagomba 2020.12.05. 16:56:05

@Andrass9: He? Mivan? Mire kell figyelni? :)
@látjátok feleim szümtükkel: Várjál... új papír kell a bevásárlólistához, nem fér rá. :)
@valkür: Szerintem a sütőzacskó nem egyszerűsíti a mosogatást, sokkal nehezebb a sütőzacskót elmosni, mint egy tepsit! :)

kocsmagomba 2020.12.05. 17:12:51

@látjátok feleim szümtükkel: nem, én vagyok a senki mindenhol, de mi a kérdés?

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.05. 17:54:09

@kocsmagomba:

Pedig én azt gondoltam, hogy elkiáltja magát feleséged, valaki menjen el a boltba, és vegyen sójszószt.;De

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.05. 17:55:17

@kocsmagomba:

Szójaszószt akartam írni, de mire észrevettem a hibát, már el is küldtem a hsz-t.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.05. 18:03:07

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem még egy hét, mire kikerül a nyomdából ...

valkür 2020.12.05. 18:23:23

@Andrass9: Én Polcz Alaine tanácsát szoktam követni: "Ha nem olyan mint a képen, nevezd át!"
Eddig még bevált :-)

kocsmagomba 2020.12.05. 18:46:34

@látjátok feleim szümtükkel: á, nem kell szólnia, mindig én vásárolok és én is főzök. Cserébe azt eszik, amit kap. :) Ez is egy munkamegosztás, ha belegondolsz.
(egyszerű, a munkája helyhez köti, én pedig mozgásban vagyok többször egy héten, amikor meg nem, akkor itthonról dolgozom, így ez praktikus)
Szerencsére 80 %-ban egyezünk, ha mégis olyat főzök neki, amit csak ő szeret, akkor csak odahajítok valami férfiasabbat a tűzhelyre közben. Egy vastag szelet tarját, zsíros oldalast, vagy fél kiló csirkeszívet, resztelt sertésmájat, és én megvagyok azon. Utóbbiakat ő nem eszi, én meg olyankor élem ki magam. :)
süti beállítások módosítása