Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Gombás tojás kimcsivel

2020.11.18. 07:00 Andrass9

Gombás tojást mindenki tud csinálni, node kimcsit ritkán eszik az ember hozzá, mert nincs otthon.

19.jpg

Pedig egyszerű megcsinálni: feleségem egy hét alatt elkészült egy 3 literes adaggal. Persze most ennek posztolására nincs lehetőségem, ezért marad csak a felhasználása.

Reggel volt, megéheztem. Már levágtam két szelet kenyeret, de nem tudtam eldönteni, mit egyek vele. Végül felfedeztem, hogy van még két házi tojás a zsomporban:

  • 4 kisebb tojás
  • 3 szép fehér termesztett csiperke
  • 1 kisebb vereshagyma
  • 1 ek kolbászzsír
  • 6 tekerés Lampong feketebors
  • só izlés szerint.
  • 2 kistányér kimcsi

10.jpg

A kis teflon serpenyőbe kanalaztam a zsírt, szépen felforrósodik, mire végzek a többi hozzávalóval. A hagymát öreg szeletekre vágtam: legyen mit harapni rajta, a gombát meg felkockáztam. Alaposan megborsoztam, de sót nem kapott, mert az kiszívná a vizet belőle, és főzné a gombát. A hagymát a forró zsírba helyeztem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Kicsit pirult, de ropogós maradt. Beleforgattam a borsos gombát, és nagy lángon pirítottam. Közben volt idő a tojást is felverni kicsit. Mire igéretes állagot mutatott a gomba, megsóztam és belekevertem a tojást.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ennyi az egész. Megterítettem, kimcsit szedtem egy kistányérba a nagy üvegből (lsd. nyitókép), majd először egy villányit a tojásból ...

20.jpg

Azután vettem a bátorságot, és egy villányi kimcsit is utánaküldtem!

21.jpg

Remek kiegészítő íz, el is fogyott két kistányérról is a savanyú.

100 komment

Címkék: tojás hagyma zsír bors kimcsi kolbászzsír

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9416281384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.18. 07:21:45

Ez a poszt a két tojás titokzatos négyre szaporításáról szól?;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.18. 11:08:01

@látjátok feleim szümtükkel: A két jércetojáshoz két boltit adtam, mert kevés lenne, a jércetojásból meg nem maradt több :(

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.18. 11:48:06

@Andrass9:

Tartani kéne tyúkokat, akkor lenne több.

trux77 2020.11.18. 14:38:37

hát pedig a kimchi izgalmasabbnak hangzik :)

valkür 2020.11.18. 15:12:06

@látjátok feleim szümtükkel: Ráadásul kedvenc ausztrál kertészmackóm szerint a csirketrágya a legjobb tápanyag a konyhakertben.

@trux77: én is éppen pont erre gondoltam. Bár szeretem a gombás tojást, de abban már nem nagyon tudok hova fejlődni.
Kimcsiben viszont még van hova fejlődnöm, az nagyon érdekelne.
Nekem most egy üveg Manci-féle paprika kimcsi van a hűtőben, de már ott figyel egy szép nagy fej kínai kel és egy fél jégcsapretek is. A cserépből is kiszedtem egy jó kitujjnyi darab gyömbért, szinte csorog belőle a dzsúz, annyira zsenge. Szóval pont kimcsit készülök elkövetni, jöhetnek hozzá tippek és tapasztalatok.

valkür 2020.11.18. 15:16:25

Oppá, most, hogy belenagyítottam egy fázisfotóba: jól látom, hogy nem hámozod (vagy nyúzod, vagy valami hasonló) a gombát?
Mosod?

Nekem azt mondták, a gombát soha nem szabad mosni, mert elázik. Ez igaz?

valkür 2020.11.18. 15:30:45

Közérdekű információ. Akit érdekel, mit jelent a tojásokra pecsételt kód: portal.nebih.gov.hu/-/amit-a-tojas-jeloleserol-tudni-kell
Eszerint a képen látható két bolti tojás Lengyelországból, ketreces tartásból származik.
Érdemes szemüveget vinni a piacra.
Meg a fene megeszi, hogy még tojásból is lengyel importra szorulunk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.18. 17:13:38

Temérdek gomba van idén ősszel az erdőkben, én is kaptam egy adag lila tönkű pereszkét, lesz poszt belőle.
@trux77: Engem is a kimcsi érdekelne inkább. Egyszer nekiveselkedtem, de katasztrofális lett.
@valkür: Inkább csak sokáig áztatni nem szabad. Egy öblítés mindenképpen ér. De például, mikor kicsit szikkadtabb szegfűgombát találok, akkor tisztítás után beáztatom, az egészen felújítja. Felénk van Farm tojás bolt, vagy 200 méter ide. Még nem kellett csalódnom a portékában, és az L-es tojást 36-ért adják.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.18. 17:16:14

@Waka: Átok gugli térkép, tud egy hosszabb utat, 850 méter. :)

kocsmagomba 2020.11.18. 17:17:34

@valkür: Errefelé, északon, rendszeresen van lengyel tojás a zöldségesnél. Szerencsére nem szorulok rá. Viszont elmondható, hogy amikor használnom kellett, semmivel sem volt rosszabb a magyar termelő 2-es jelű tojásánál. Sőt.
Értsd: időnként annyi rántani való vargánya, galambgomba, őzláb összeszalad, hogy boltit is használok. Főleg nyáron, mikor a "beszállítóimnál" már nincs és még nincs elég tojás.

Isley 2020.11.18. 17:34:07

Hm, még egy szavazat a kimcsire. :) Még sosem próbáltam, de ha valaki mutatná az utat...

kocsmagomba 2020.11.18. 17:41:40

@valkür: Attól függ, milyen gomba. A képen látható csiperkét jól megvédi a kalapbőre, alul meg még nincs felnyílva. Ilyenkor folyó víz alá lehet tartani, kicsit kézzel lesimogatni, majd gyorsan papírtörlővel szárítani, baja nem lesz. Azután, amit Waka ír, vannak gombák, amik nagyon jól és nagyon gyorsan száradnak, ezek között pedig olyanok, amiket vízbe áztatva lehet utána használni.
Oldalakat lehetne teleírni a témával, különféle fajoknál.
Az őzlábat is nedves kézzel áttörlöm, azután papír. Vargányák érettségtől függenek. Az egészen fiatal nyári vargányákat folyó víz alá lehet tartani, vagy nagyon rövid ideig átforgatni egy tál vízben, azután szétteríteni a napon, meleg helyen, illetve papírtörlő itt is. Nem kell földes gombát enni!
Kis tapasztalattal meg lehet találni a középutat a higiénia és a fogyasztható minőség között.

valkür 2020.11.18. 17:59:26

@Waka: Hehe, a googli adott már nekem biciklis útitervet Újpestről Fótra Vecsésen keresztül :-) A máv is ajánlott már jegyet Pestről Miskolcra Debrecenen és Nyíregyházán keresztül :-) Még szerencse, hogy feltűnt a 10 órán felüli menetidő.

@kocsmagomba: Nem is tojás minősége, hanem hogy egyáltalán, ilyen alapvető élelmiszert keresztül kell szálltani fél Európán. Amúgy meg láttam már én fejkendős, sokszoknyás néninél 3-as pecsételésű tojást, pedig mindenre megesküdött, hogy a kertjében kapirgálnak a tyúkjai.

A gombamosós/törölgetős tippeket köszönöm szépen!

valkür 2020.11.18. 18:05:24

@Isley:

angolul, csípős: www.youtube.com/watch?v=0sX_wDCbeuU
angolul, nem csípős: www.youtube.com/watch?v=SXtZz4_7yIw
magyarul: sobors.hu/receptek/koreai-kimcsi-recept/

Én is innen indultam, fokozatosan durvult a rajongásom az autentikus koreai receptig :-)
Kiváló receptek arra, hogy a kínai kelt beillesszük a táplálkozásunkba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.18. 18:08:06

@Isley: Megkérem a feleségemet, hogy adja meg az eljárást!
Nekem izlett!!!

valkür 2020.11.18. 18:11:08

@valkür: @Isley: Kiegészítés. ha nincs otthon rizsliszt, nyugodtan főzz puhára 10 dkg rizst és botmixerrel pürésítsd krémmé. Tökéletesen működik.

valkür 2020.11.18. 18:22:55

@valkür: kiegészítés 2: ha nincs halszósz, szójaszósz is jó. Ha az sincs, tegyél bele egy kanál sóval többet.

kocsmagomba 2020.11.18. 18:46:47

@Waka: @valkür:

Na és! Már fél évezreddel ezelőtt, Kolumbusz tojása(!) ügyében felmerült, hogy valaki Európából nem kelet felé indul Indiába, hanem nyugat felé. Mi ebben az újdonság?
(Kolumbuszé lehetett a gugli maps első verziója)

:)))

trux77 2020.11.18. 19:07:48

@valkür: Én sem hámozom. Puha kefével megtisztítom, és éppen hogy lemosom utána. Inkább úgy írnám, öblítem :)

valkür 2020.11.18. 19:36:00

@trux77: meggyőztetek, holnap van piacnapom és úgyis régen ettem már gombát (múlt hét kedden), úgyhogy veszek, és nem fogom meghámozni.

Viszont egy európai és mexikó konferenciahívás között gyorsan feldarabolam és lesóztam a kínai kelt.
A sárgarépa elfogyott, és a szójaszósz is éppen elég lesz ehhez az adaghoz.
Úgyhogy holnap sárgarépát és szójaszószt is kell vennem.
Sárgarépát és szójaszószt is kell vennem.

meg babérlevelet, mert az meg vasárnap fogyott el.

Sárgarépát, szójaszószt meg babérlevelet kell vennem.

valkür 2020.11.18. 19:38:52

@valkür: + csilipelyhet.

sok ez így nekem :-)

Fenchurch68 2020.11.18. 23:05:58

Épp holnap készülök nekiállni egy adag kimcsinek, ennek mentén:
fermentor.blog.hu/2019/01/12/egyszeru_vegan_kimchi_lepesrol_lepesre
Tegnap bontottam fel egy üveg chilis karfiolt meg egy kisüveg cékla-jégcsapretek-lilahagyma kombót, de már a fele elfogyott, édesem hónapokig nem ette a savanyítmányaimat, de kb. egy hete a káposztával megtört a jég, azóta mindent megkóstol :D
Egy üveg céklával nemrég újradizájnoltam a konyhát, már vagy két hónapja meg se mozdult, óvatlanul feltettem tálca nélkül a polcra, jött egy hideghullám, elkezdtek fűteni mint őrült, a cékla meg szépen beindult és kinyomott még egy kis levet. Legalább megtanultam, hogy minden alá tálka kell.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.19. 06:20:23

@valkür: Notesz( papír, ceruza) a barátpd..nekem lóg egy felmágnesezett lap a hűtőn, arra írom, mi fogyott el, Boltozás előtt leveszem, így legtöbbször mindent megveszek..sőőőőt!:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.19. 10:09:05

@valkür: Ezt a gombát se nem mostam, se nem hámoztam (azt soha nem csinálom amúgy). Tiszta volt, elég egy ecsettel leseperni, ha van valami rajta.
A gomba mosása sokszor elengedhetetlen, hisz lehet sáros is, meg bemegy a föld a lemezei közé. Tényleg megszívná magát, ha áztatod, vagy sokáig öblíted, de szerintem egy gyors zuhany és erőteljes lerázás nem árt meg neki.
"Sárgarépát, szójaszószt, csilipelyhet meg babérlevelet kell venned!'"

valkür 2020.11.19. 10:23:57

@Kumari aki Nilüfer: általában saját csomagolóanyaggal járok vásárolni. Ha valami kifogy, a tárolóját egyből bedobom a szatyorba és abból tudom mit kell venni, hogy milyen doboz vagy üveg van nálam. A tejtermékeknek állandó dobozuk van, a hüvelyeseknél meg az utolsó szemet benne hagyom az üvegben.
Hús kb standard, a zöldség és gyümölcs meg ugye szezonális.

A cetlizés nekem sajnos nem segít, mert pl bevásárlásból jövet simán elmegyek a patika mellett, hiába van felírva a fehér bors meg a szemcsepp :-)
Hálistennek semmiért sem kell messzire mennem, amúgy is kézben viszek haza mindent. Szóval ha mosószer kell, akkor direktben azért megyek, és ha már ott vagyok beteszem mellé a szappant meg a mosogatószert meg az ilyesmit is.
Ha sokat kéne utazni a bevásárlásokért, akkor nyilván rendszerezettebb lennék.

valkür 2020.11.19. 10:28:31

@Andrass9: tényleg :-)
Köszi, hogy szóltál. a fűszerfélévél tényleg mindig gondban vagyok.

old forester 2020.11.19. 11:12:54

@valkür: Meg nádpallót!:-) (Ez egy hasonló témájú vicc poénja, de úgysem írom be ide, akárhogy szeretnétek. Nem akarom hogy emiatt is kilépjen valaki a klubból.)

valkür 2020.11.19. 13:52:41

@valkür: viszont semmit nem felejtettem el. Még a szójaszószt is megvettem, pedig csak ízesített volt. Lehetőleg mindenből natúrt veszek, ebbe is tök fölösleges a gyömbér- meg a fokhagymaíz, azokat úgyis használom frissen. De inkább megvettem, kezdődik a forró leves szezon, egy jó csípős ázsiai leveshez nem kell más, mint egy főtt tojás, göndörtészta, kimcsi, zöldhagyma, szójaszósz.
Bár, amennyit eljárhatok az idén itthonról, lehet nem is lesz rá szükség :-(

valkür 2020.11.19. 14:05:40

Jah, gyönyörű, hófehér csiperkét vettem és egy szép darab csontos karajt, amiben a hentes benne felejtette a szűzpecsenyét.
Ez utóbbit szépen kimetélem, és olyan tejszines-gombás tokányt rittyentek belőle, de olyat!!
És nem fogom megnyúzni a gombát, csak leöblögetem.

A karajt belemerítem valami sós-fűszeres marinádba és majd frissen sült szeletek lesznek belőle, adott napi zöldségkörettel.

A karajcsontból meg valami oroszos ihletésű káposztaleves lesz. Valószínűleg, ezt majd még átgondolom. Babérlevélnek feltétlenül kerülni kell bele - ha már azt is sikerült vennem, akkor használjam is, nem? De. :-)

Meg vagyok elégedve a bevásárlásommal.

kocsmagomba 2020.11.19. 14:37:05

@valkür: Jaj, papírtörlőt vettél?! ;)
Hm. Oroszos káposzta leves. Céklás lesz? Vagy valami más?
Pont van itthon friss karajcsont, én is olyan szűzpecsenyéset vettem, van itthon kiváló savanyú káposzta, de ha kell laposfejű édes is, van itthon cékla, sőt kész céklalé, az egyik adag friss céklasalátáról. Jöhet a recepted!

Figyelsz, Andrass9? A tejszínes gombás szűzpecsenyére én már nem szólok semmit! :D Meg reggel óta a rum se esik jól... :)))
(6-7 éve még ezen vitáztunk, késhegyre menően, most már nem érdekel az önmegvalósítás, és az se, hogy igazam van-e, javasolnám mindenkinek ezt az önmérsékletet)

valkür 2020.11.19. 15:02:01

@kocsmagomba: Oh, mi a gond a tejszines gombás szűzpecsenyével? Már azon túl persze, hogy sokaknak unalmas lehet. Én havonta 1-2 alkalommal veszek sertéshúst, jobbára baromfin élek, Még a toroskáposztát is pulykából csinálom :-/ Szóval nekem a szűzpecsenye vagy pláne a sertéskocsonya ünnepi eledel, nem tudom megunni.

Egyébként, még az internettó korában egyszer belefutottam egy fórumba, ahol a tiszai és a dunai halászléről "beszélgettek" az emberek. Gyakorlatilag 2 nap alatt jutottak el a becsületsértésig és az életveszélyes fenyegetésig.
Kár pedig, mert az ilyen különbségek adoptálása nagyon kellemes változásokat tud hozni az ember életébe. Ráadásul az élet is túl rövid ahhoz, hogy az ételből ne az élvezetet, hanem a gyűlöletet vegyük ki.

Szóval nekem nyugodtan lehet mondani, mi mást csinálhatnék még egy szép szűzpecsenyéből meg fél kiló friss csiperkéből.
Van itthon a 4 világtáj fűszereiből egy csomó, édesburgonya, kolbásztök, padlizsán, paprika-kimcsi, kovászos uborka, veres-, zöld- és lilahagyma, fehér-, lila- és savanyú káposzta. Sárgarépe, zeller. Birsalma, alma, hokkaidó tök. Grapefruit, mandarin, körte, még egy gránátalma is. Befőttek, lekvárok, még egy üveg ecetes vegyes savanyúság is tavalyról, már barnul, el kéne használni (karfiol, répa, zöldparadicsom, almapaprika, gyöngyhagyma van benne).

Tessék, várom az ötleteket. Egy szép szűzpecsenye megér némi frissítést a repertoáromban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.19. 15:17:45

@kocsmagomba: Feltételezem, hogy Covid pozitív vagy, ha már a tejszín sem zavar :)

valkür 2020.11.19. 15:19:03

@kocsmagomba: Háát, az oroszos káposztaleves nálam 1 rész húsból, 1 rész édeskáposztából, 1 rész savanyú káposztából és 1 rész céklából áll. Itt most karajcsontról lévén szó, nyilván megfőzöm, lecsipegetem róla a húst, félreteszem. A céklát héjában kevés kömyénnyel és babérlevéllel (vettem, van itthon :-)) egy kislábasban, enyhén sós vízben puhára főzöm, hagyom kihűlni mielőtt meghámozom és felkockázom.
Kevés olajon hagymát párolok, megy rá a másfél-két centis kockákra vágott édeskáposzta, majd kb 10 perc párolás után a kicsavart savanyú káposzta néhány babérlevéllel, szártott kaporszárral és ízlés szerinti kömménymaggal. A köménymag el is hagyható. A savanyú káposzta levét félreteszem. A párolódó keveréket felöntöm a karajcsont főzőlevével, ízlés szerinti állagúra főzöm. Én szeretem, ha a zöldségek ressek maradnak, aki szétfőve szereti, csinálja úgy. Ha késznek ítélem, kidobom a kapor szárát, beledobom a lecsipegetett húst és a felkockázott céklát. Éppen csak összerottyantom. Azért csinálom így, mert a hosszas főzés alatt a savanyú káposzta kioldja a céklából a festéket és sápadt lesz a leves. Megkóstolom, ha nem elég savanykás, a félretett káposztalével javítok rajta. Sót még ekkor sem teszek bele, nekem a savanyú káposzta ad hozzá elég sósságot. Természetesen nem tilos sózni, de azzal jobb spórolni.

Tálalásnál vagy teszek rá egy kanál tejfölt, vagy nem. Ha van itthon friss kapor, azt ollóval beledarablom, feltétlenül jót tesz neki.

Savanyú káposztás ételről lévén szó másnap vagy harmadnap még finomabb, összeérnek az ízek. A savanyúságát még akkor is lehet javítani a félretett káposztalével. Sőt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.19. 15:19:22

@valkür: Szép munka, csak a papírtörlőt felejtetted el ... :)

valkür 2020.11.19. 15:33:48

@valkür: Jah, ha nagyon szép szálas a savanyú káposzta, azt tönkreteszem, mert a kanalazhatóság miatt összevagdosom, hogy a szálak ne lógjanak le a kanálról. Különben előfordul, hogy a káosztaszálról lecsepeg a piros lé, az meg elég nehezen jön kia blúzokból.
Ami az állagot illeti, én egytálételnek eszem, tehát sűrűre főzöm. Aki másodikat is eszik utána, az lazábbra veheti. Dunsztom sincs az oroszok hogy csinálják, ez csak egy "ihletettségű" étel, amit jelentősen a saját főzési stilusomhoz és a szervezetem tápanyag igényéhez igazítottam.

Igen, a tápanyag igényemhez is igazítom a recepteket. Nálam alap, hogy minden nap megegyek 35-40 deka zöldséget. Ezt kb biztosítja az 1 rész hús 3 rész zöldség arány.
Egy évi erzsébet utalványba mernék fogadni, hogy az eredeti recept megalkotói ilyen szempontot nem vettek figyelembe :-)

valkür 2020.11.19. 15:35:41

@Andrass9: nem, mert papírtörlőt nem használok. Amit egy csepegtető tálcával vagy egy mosható konyharuhával meg lehet oldani, ahhoz nem használok egyszer használatos papírt.

kocsmagomba 2020.11.19. 15:47:38

@valkür: Eszembe sem jutott, hogy kérdőre vonjam a kreativitásodat a konyhában! ;) Csak Andrass9-nek ment egy oldalvágás, köztünk ez természetes azóta, ha figyeled, néha még a posztba is finoman beleírja, a viszonyomat a tejszínhez. :) Meg ugye a mostani vihar kapcsán is eszembe jutott, hány vitán vagyunk már túl remélhetőleg örökre.

@Andrass9:
Csak te ne fesd az ördögöt a falra.

kocsmagomba 2020.11.19. 15:48:42

@valkür: Akkor a gombához javaslom öblítés után a hajszárítót. Az van? :)))

kocsmagomba 2020.11.19. 15:57:18

@valkür:

"Egy évi erzsébet utalványba mernék fogadni,..."

Pont Erzsébet nap van ma. Ilyenkor gondolok nagymamámra, aki az első nyomokat hagyta főzési szokásaimon.
Jó lenne most egy ilyen utalvánnyal igénybe venni bármelyik ételét! Modernül, házhoz szállítással. :)

valkür 2020.11.19. 16:01:18

@kocsmagomba: :-) Van.

Szóval Te nem szereted a tejszint? az íze miatt, vagy mert egy időben tényleg túlhasználták a receptkönyvek?
Mondjuk főzőtejszint én se veszek soha, csak habtejszint. Vagy ha jó friss a tejfel, akkor inkább azt használom.

Van egyébként egy fonnyadásnak indult citromom is, lehet, hogy káposztaleves helyett inkább egy tárknyos-citromos ragulevest kéne főzni a karajcsontból? Még erre alszom egyet.

valkür 2020.11.19. 16:02:34

@kocsmagomba: Egy jó nagymama örökké él.
és örökké szükség is van rá. Bár nekem lett volna, legalább egy a háromból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.19. 16:06:15

@valkür: @kocsmagomba: Én nem mernék abban fogadni, mert akkor szegény postás és kukás nem kapna kariajit ... eddig mindig azokhoz vándorolt :)

kocsmagomba 2020.11.19. 16:11:38

@valkür: hahó, el ne alaudj! :) Ne főzz belőle tárkonyos, citromos levest, szerintem nem illik!

valkür 2020.11.19. 16:53:07

@kocsmagomba: Jó. Akkor a húsos csontból marad a káposztaleves, a citromból meg lesz citromos-túrós joghurt, kis zselatinnal remegősre beállítva, mellé valamilyen piros lekvár. Nulla erőfeszítés, tupírozva. :-)

valkür 2020.11.19. 17:02:35

@kocsmagomba: jah, bocs, a túró és a joghurt is tartalmaz laktózt, még jó, hogy az eszembe jutott.
Akkor a citromból egy natúr karajszelethez és a mellé párolt kolbásztökhöz csinálok egy hollandi mártás utánérzést csak tojással és némi vízzel meg a citrom levével, gőz fölött sűrűre főzve. Fűszernek só, fehér bors, frissen őrölt szerecsendió megy bele. Mert ma azt is vettem ám :-)
Átkozom is magam, van egy tündéri mini üvegcsém, 2 db szerecsendió fér bele. Ebben a zacskóban meg 3 db van, keresnem kell hozzá egy másik üveget.

valkür 2020.11.19. 17:34:39

@Andrass9: Nna, kis késéssel, de leesett a tantusz :-).
A tejszínes gombás tokány egy őszinte étel, benne van a nevében, hogy tej van benne. Nem holmi sunyi virslinek becézett system error, aminek a csomagolására 3 pixelen van ráírva, hogy tejport tartalmaz. Nem is egy szolcialista nagykonyhás időkből ittfelejtett mártás, amit tejszín helyett tojás sárgájával is be lehetne sűríteni, ha lenne rá szándék és jóérzés.

A tejszínes gombás tokány őszinte, nagyító nélkül is látszik rajta, hogy nem mindenkinek való, így aztán nem okoz sem csalódást, sem hascsikarást.
Már persze feltéve, hogy friss.

kocsmagomba 2020.11.19. 17:56:07

@valkür: Nem az volt az elsődleges bajom, hogy nem szeretem. A receptkönyvben is ki tudom kerülni, kettőt lapozok, vagy többet. A magyar vendéglátóhelyek verték ki végleg a biztosítékot, hogy mindenbe tejszín. Egyen tejszín. Ez a mai napig tart nálam, a vendéglátóhelyek kétségtelen fejlődése ellenére! Bár most csak elvitelre önthetnek nyakon mindent az íztemető tejszínjükkel.
Na igen. Egy jó gombaízű szósz, ha tényleg gombaízű, talán kibírja a tejszínt. (kételkedem, de...)

Ma is megkérdeztem magamtól: mi legyen a friss, gyönyörű sertés comb szeletekkel, amire tegnap bukkantam a húsüzletben? Dobjak rá vargányát? Tejezzem össze? Végül nem. Paradicsom, hagyma, fokhagyma, zöldpaprika adta a szószt, a kiválóan puha, omlós sertéscomb mellé. Rizzsel. Céklasalátával. Én magamnak azért dobtam két szelet tarját is, biztos, ami biztos, de nagyon jó lett a comb is, szaftos.
Mármint a szeleteket úgy kell érteni, hogy a hentesnél megláttam egy 3 kilós comb darabot egyben... ebből szedtem ki az erre valót.

valkür 2020.11.19. 18:11:27

@kocsmagomba: Én a tartármártással vagyok így.
Ez egyébként nem a tejszin hibája, hanem a gagyi vendéglátásé, meg az ócsósítással elbaszott tömegízlésé.
Önmagát erősítő lefelé tartó spirál.
A tejsznes mártás meg a rántott sajt tartármártással jó. Népszerű, csináljuk.
Legyen kicsit olcsóbb, kihagyunk belőle ezt-azt, szépen összetapasztjuk a nyesedéket, ennyiért jó lesz ez azokank úgy is.
És mivel más nincs a kínálatban, enni meg kell, tényleg megveszik a népek azt is. Akkor legyen még olcsóbb mert spórolni akarunk, a vendéglátó meg kielégíti az igényeket. Nem is tejszint használ, hanem visszahígitott tejport meg pálmazsírt. Van benne ez-az, ami némi ízt ad.
Aztán manapság már ott tartunk, hogy a vendéglátósok nem is tudnak mást, mint elővenni a fagyasztott cordon bleu-t és beledobni a fritőzbe. Aztán kinyomják a tubusból a majonézt és hozzákeverik a növényi alapú tejszint.

Anyukám imádta a tejszines tárkonyos ragulevest, ha elmentünk valahova, mindig azt ette. Én rá sem bírtam nézni, akárhol voltunk, mindenhol ugyanaz a lottyadt, gyorsfagyasztott zöldségkeverék volt benne a szétmállott sárgarépakockákkal.
Én ha főzök egy tákonyos ragulevest, ahhoz akkor pucolom a sárgarépát, abban friss gomba van, legfeljebb a zöldborsó meg a zöldbab kerül bele a fagyasztóból, az is csak télen.

Szóval nem a tejszín a hibás, hidd el nekem, hanem hogy a nagykonyhák lusták főzni, meg előkészteni a friss nyersanyagot. Leszoktak róla sajnos.

valkür 2020.11.19. 18:18:33

@valkür: Annyra tipikus jelenet, amikor a Millió dolláros bébiben Clint Eastwood citromos pitéről ábrándozik, Hillary Swank meg mondja, hogy az étteremben, ahol pincérkedik, van citromos pite.
Eastwood rákérdez, hogy
- Házi?
- Persze, ilyen nagy 5 literes vödörben van krém, rá van írva, hogy "HÁZI".

kocsmagomba 2020.11.19. 18:24:46

@valkür: úgy nézem ugyanabba a moziba járunk... :)))

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.19. 18:48:03

Gombászok! Beindult az udvaron a téli fülőke, lehet keresni az erdőkben is.

valkür 2020.11.19. 18:49:11

@kocsmagomba: :-)
Van még egy példám.
pár éve ősszel nyaraltam egy nagy vidéki városban, elegáns főutcával. Színház után bementem egy étterembe vacsorázni, kocsonyával hirdették magukat, gondoltam, itt a soha vissza nem térő alkalom.
Isteni kocsonyájuk volt, kicsit lazább, mint ahogy én csinálom, de finoman volt fűszerezve, tetszett nagyon. Volt az étlapon Szinbád menüje, úgyhogy másnap visszamentem, fácánt akartam ebédelni gesztenyével.
hozták is, iszonyat rossz fagyasztó íze volt, és nem száraz volt, hanem aszalt. Mármint a fácán combnak volt szárított sonka állaga.
Ebből arra következtetek, hogy abban az étteremben évek óta senki nem rendelt fácánt gesztenyével. Ők próbálkoznak, de a vendégek frissen sültet akarnak, rántott húst rizzsel meg tartármártással, csirkemellet hasábburgonyával és tejszines gombamártással. Csak amit megszoktak.

Pedig az egész étterem Szinbádról szól, ha a helyiek nem is, de a főutcán megforduló turisták már csak poénból is fogyaszthatnák a fagyasztó tartalmát, hogy legalább évente néhány adag Szinbád menü elfogyjon és ne három évig aszalódjon a fácán a fagyasztóban.
Másnap egy kockásabroszosban - szintén a központban- próbálkoztam valami natúr sülttel és talán kreol(?) sültkrumplival. A egzotikus nevű köret sima fagyasztott mekdonaldszos krumpli volt, vastagon megszórva valami sós fűszerkeverékkel. Annyira vastagon, hogy a só csípte a számat.
Egyébként a hátralévő két napban a helyi nagy török étteremben ettem, mert ott legalább friss volt a girosz és a töltött padlizsán paradicsomszósszal.
Hát, így kurvítja egymást az igénytelen vendég és a lusta vendéglátós. Szerintem ahogy én megettem az utolsó fácáncombot, azonnal le is vették az étlapról, és maradnak a fatálasnál meg a tejszínes gombaszósznál.

valkür 2020.11.19. 18:51:33

@látjátok feleim szümtükkel: bizony, akatrtam is szólni, ma én is láttam. Sajnos az utcában, egy kirohadt, talajszintre fűészelt fatuskón jött elő. Pont a városban legdivaosabb pincsiszerű kutyusuk cspoőmagasságában termett egy szép nagy csokorral.
Álmomban nem hittem volna, hogy a téli fülőke bírja a kutyapisit.

kocsmagomba 2020.11.19. 19:10:32

@valkür: ezért nem szedek én gombát erdei parkolóhelyek környékén...

@látjátok feleim szümtükkel: rajta vagyunk, bár kevés gomba van feltöltve fagyállóval, holnaputánra meg -5 lesz a kedvenc helyeimen. Ha kijavul az idő utána, értsd, a föld nem fagy át, akkor még lesz valami, de tavaly egy -9 több napon át, elintézte a maradék évadot. Az Alföld biztosan más. Itt furcsák a fagyok is. Egyik hegyoldal kifagy, szembe a másik nem. Jövünk, megyünk, sétálunk és örülünk, ha van valami. Ez a nagy titok.

kocsmagomba 2020.11.19. 19:22:36

@valkür: Ja, ez a fácán gesztenyével. Én egyszer tényleg megpróbáltam, hááát. Nem fogom többet.
Persze, értem, amit mondasz.
Igen.
A vendéglősdit manapság nagyon nehéz csupa friss ételre bazírozni. Pont ezért találták ki a szuvidolást, vagy mifenét.
Ezért fut a friss büfékaja. Ha ugyan friss, az is egy kármentő tud lenni.

Hanem. Örömhír. Ma repült be két fácán, igaz nyúzva és vákumozva, fagyasztva. Én magam fosztani szoktam, majd zsigerelni a friss fácánt, de ez most ilyen. Nem nézem a fogát. :) Alig két hete lett vákumozva. Mi is legyen ezzel? Kérdezem.
Azt, hogy a fagyasztott vákumozott fácán hogy repül, azt meg ti ne kérdezzétek, megvan annak a magyarázata.

valkür 2020.11.19. 20:02:14

@kocsmagomba: Gyerekkoromban egyetlen egyszer ettem fácánt, az kolbászhússal volt töltve. Nem volt jó, vagy csak azt nem szerettem, aki főzte? Már nem tudom eldönteni, régen volt.
A második próbálkozásom a fent említett fácán gesztenyével, szintén kudarc. Krúdy pedig tudott valamit, szerintem van fantázia Szinbád ebédjében. Ha végeztem Mexikóval, előveszem a Katóka szakácskönyvét, az még abban az időben íródott amikor még ettek ilyesmit az emberek.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.19. 20:03:03

@kocsmagomba:

Szerintem nem az a gond, hogy sík, vagy dombos a vidék, hanem a fafajták. Nem biztos, hogy az arra lévő fákon is szeret. Itt akác, udvarban a füge, most egy hibiszkusz töve, régebben kivágott fegyő tönkje, őszibarack töve, még réggebben kosárfűz ültetvényen arra Szeged felé ( egy nagy kosárral szedtünk, a piacon azonnal elkelt ), gömbakác, ezen és a kerti szilvafán szeret a gévagomba is. A laska meg a nyári orgona törzsén növöget. Egyébként nagyon jól bírja a hideget, és a havat is.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.19. 20:04:42

@valkür:

Belevered a csúfot a fácánba, pedig én most főztem egészben egy madárból levest. Holnap a hús valami szaftot kap, és megy a sütőbe. Így nem lesz száraz a hús.

kobold63 2020.11.19. 20:13:34

@kocsmagomba: Nekem csak egy fácán került, viszont kaptam ott az olasz hentesnél szintén vácumozott hízott kacsamájat. Nem is került többe mint a szokásos évi repülőjegy, hogy az otthonit élvezzem.

valkür 2020.11.19. 20:17:00

@látjátok feleim szümtükkel: Nem a fácánt bántom, hanem aki elrontja :-)

talán valami ehhez hasonló: mesterszakacs.hu/recept/gesztenyevel-toltott-facan-475
Bár, nálam a kömény a szerecsendióval VAGY kapcsolatban van. Itt a szerecsendiót választanám.
A hasába pedig nem csak petrezselymet tennék, hanem egy birsalmát is, pár szem szegfűszeggel és borókabogyóval. Csak 1-2 szemet mindegyikből, kicsit megroppantva. Loccsantanék bele pár korty vörösbort, hogy az is nedvesítse belülről a madárkát. Időnként belenyúlnék egy ecsettel, és a belső nedvességgel kenegetném kivülről.
Nna, már csak szereznem kell egy fácánt :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.19. 22:16:45

@valkür: Jól hangzik, és szerintem jó a fűszerezés elképzelésed is!

kocsmagomba 2020.11.20. 08:53:37

@valkür: @látjátok feleim szümtükkel: @kobold63:

Jaj, de nem figyelnek! :)
Bőre nélkül van a fácánom, írtam, hogy megnyúzták lusta módon.
Ezt hogyan töltsem bőre alá, és hogyan főzzek levest, ahová kell a bőrből kifővő anyag. Na? Ez volt a kérdés, mit kezdjek én nyúzott fácánnal, sőt ilyet még nem is láttam. :(

Egyébként a mesterszakács receptre is reagálnék: pont úgy készítettem egyszer, frissen főtt gesztenyével töltöttem és körítettem, sőt adtam mellé aszalt szőlőszemeket.
Nyilván ez régen volt, amikor még nagyon tapasztalatlan voltam, és bizony csúnyán kiszárítottam a húst.

Szóval mi legyen bőre nélküli fagyos fácánnal?

kocsmagomba 2020.11.20. 08:55:59

@kocsmagomba: opsz, pástétom??? erdei gombásan??? Hmmm. (jól elvagyok magamban, az üres kocsmában, legalább nem szól be senki... :DDD )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.20. 09:13:18

@kocsmagomba: szerintem egy gombás terrine jó lenne. Zsírt lopj valami másik szárnyastól hozzá.

süllőcske 2020.11.20. 09:36:41

@kocsmagomba: Pástétom. Birssel, kökénnyel, vagy csipkével. Esetleg portói zselével?

kocsmagomba 2020.11.20. 09:50:38

@Andrass9: most sül a kacsazsír, bőrösből. Lesz 2 liter biztosan.

@süllőcske: tokaji aszúból csináltam már zselét, valami körte desszerthez. Jó lesz felelevenítenem, hogy is volt, de nem bánom, ha segítesz. A zselé jó gondolat. Csakhogy én gombamániás vagyok...

süllőcske 2020.11.20. 10:09:54

@kocsmagomba: Lehet olyat, hogy terrin készül. A madarat hosszan főzzük. A húst lefosztjuk, a levesben főzzük a gombaszelteket. A gombával kibéleljük a formát, rá a husit, rá a lé, lehet zselatinozni, vagy nem, kidermesztjük.
De ha kacsacsírod van, csinálhatsz rilettet, a gombával zselét. Ez esetben lehet boros a zselé, vörösboros.

valkür 2020.11.20. 11:46:55

@süllőcske: +1 szavazat a rilette-re. Jó sok kacsa- vagy libazsírral. Madár, madár, a pirítóson nem fognak összeveszni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.20. 12:14:20

@kocsmagomba:

Eccer a tv-eb két angol banya fácát készített. A nyers madár mellet kicsontozták, és a húst apróbb csíkokra szeletelték, majd befűszerezték. Egy hosszúkás sütőformát kibéleltek bacon szeletekkel, abba berétegezték a fácán húsát, letarakták a tetejét a szalonna szeletekkel, és sütőben megsütötték. Szerintem valami hasonlót lehet úgy is készíteni, hogy a húst apróra vágva, esetleg ledarálva, befűszerezve, minden szeretett kiegészítővel megsegíteni ( némi konyakkal dúsítani ), és betölteni, majd megsütni. Ez melegen és hidegen is jó étel.

kocsmagomba 2020.11.20. 13:18:55

@látjátok feleim szümtükkel: valami ilyesmire gyúrok, meg a süllőcske féle megoldásra, szerencsére az idő nem sürget, fagyasztott a cucc, kicsit már kibír.
Konyak: én ha régi, értsd:nem minőségi konyakízre vágyom, akkor az 5 csillagos Metaxát vállalom fel, ebből készítek konyakos meggyet, aztán ügyelek, hogy maradjon az üveg alján is valami. A franciák se rosszak, de nem költök rá. Üvegenként 15-20 ezer Ft alatt nem érdemes. Annyi meg nincs rá.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.20. 14:11:46

@kocsmagomba:

Én a franciűt preferáltam, de ma már az egy nyeletért nem veszek Metaxa meg vagy 15 éve felbontatlanul vár sorsára.

kocsmagomba 2020.11.20. 14:25:13

@látjátok feleim szümtükkel: eggyel több ok, hogy bemásszak abba a spájzba az ablakon.... már, ha ott van. :)

valkür 2020.11.20. 15:26:59

@látjátok feleim szümtükkel: Amilyen szar hetem van, semmi másra nem vágyom, mint egy pohár konyakra és fél óra Gerschwinre, egy szál zongorán.
Nem ittam konyakot vagy 15 éve, tán több is. De hogy gy az eszembe juttattátok....
francba.

megyek, főzök egy teát.

kocsmagomba 2020.11.20. 15:28:09

Tegnapelőtt óta nem ment a képfeltöltés, akkor akartam hozzájárulni egy aznapi képpel a gombás tojáshoz, most itt van:

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26807199-82342977/user

kocsmagomba 2020.11.20. 15:46:02

@valkür:

Akkor bevezetésnek engedd meg, hogy ezt ajánljam!
www.youtube.com/watch?v=SIqbq_-He_Y

Hórukk! A zene segít, szeresd a zongorát!
Hórukk! Lökdösi a szívem ritmusát.
Hórukk! Felmelegít, igazi jó barát.

:D

Kumari aki Nilüfer 2020.11.20. 16:54:03

@kocsmagomba: Én a fácánt csak levesnek, a főtt hús esetleg egy salátába,,bár mi szeretjük a levesben főtt húst, valami mártással.

süllőcske 2020.11.20. 17:10:37

Nem feltétlenül kell levesben főzni, miután ott az aranyos kácsazsír, lehet abban lassan abálni, főleg, ha rilette a célpötty. Másnap ki lehet csenni a pecsenyekocsit , összedolgozni a húzott madárral.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.20. 18:00:14

@kocsmagomba:

Az pont nem ott, hanem a tetőtéri gardróbban van. Ott nincs ablak. Pech.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.20. 18:02:09

@Kumari aki Nilüfer:

No én jól bevacsoráztam a levesben főtt, majd saját zsírján megsütött fácánból. Köret tepsiben, fólia alatt párolt édesburgonya és birsalama.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.20. 18:14:07

@látjátok feleim szümtükkel: ezt továbbadom a lányomnak, neki ugyan egy gyöngyije van, de egy kutya.valamennyi zsírja csak van annak is.

Nekem is van itt pár birs, kacsával tervezem valahogy összehozni a hétvégén,ha úgy alakul.

valkür 2020.11.20. 19:05:35

@kocsmagomba: :-) Köszi! vacsora után megnézem.

Attól félek, nem most lesz. Most ebédeltem meg, a vacsora majd csak 10 felé következk.
Viszont mit ebédeltem, na mit??

Na vajoon mit??

Hát sült csirkecombot friss kimcsivel.
A friss azt jelenti, hogy tegnap készült, tehát még inkább csak sós, a fermentált íz még nem nagyon van benne, de egy-egy buborékot már el lehet csípni ha az ember nagyon figyel.

A ropogós kínai kel, a közepes csípősség, a nagyon ázsiai fokhagyma-gyömbér aroma, imitt-amott egy-egy szeletke édeskés sárgarépa vagy jégcsapretek, nyammi, finom nagyon.
2-3 hét múlva, mire megérik .... ahhh ..... nagyon jó lesz.

valkür 2020.11.20. 19:06:25

@látjátok feleim szümtükkel: ez nagyon finom lehetett. Vacsorára teleportálhatnál egy adagot.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.20. 20:06:14

@Kumari aki Nilüfer:

A bírs nagyon jó kacsaparólék levesbe főzve, és kissé behabarva.
A levesbe főtt húst vagy sósabb és kevesebb lébe főzzük ( majd később lehet kissé hígítani ), vagy a sütés előtt még sózzuk, fűszerezzük, és kevés levest alá téve alúfólia alatt sütjük, végén fólia nélkül. Én most végig a fólia alatt tartottam, így nem száradt ki, és szép pirosra is sült. Gyöngyöshöz ha nem elég zsíros, tyúk zsírt lehet tenni a sütéskor.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.20. 20:32:52

@valkür: Mifelénk is az egyik utcában nyírták tövig pár éve érthetetlen módon az amúgy is agyonkinzott akácokat, a tönkjükön rengeteg fülőke nőtt. Kicsit nyálkás, de amúgy jóízű gomba.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.20. 20:34:43

@kocsmagomba: Egy fátyolzsír borítás esetleg? Alá némi bacon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.20. 20:51:21

@valkür: Ha nem spóroltad ki belőle a csilit, akkor 3 hét, és remek savanyúd lesz!

valkür 2020.11.20. 21:48:41

@kocsmagomba: Úristen, ez de jó volt, köszönöm szépen!
Amikor ez a lemez megjelent, olyan csóró voltam és annyit költöztem albérletből albérletbe, hogy még egy Sokol rádióra sem tellett, semmit sem tudok azoknak az éveknek a zenéjéről. Fel is íratkoztam rögtön, köszi a linket.

@Andrass9: én, sporólni, a csilivel? :-) látszik, hogy nem ismersz. Soha, soha, SOHAA!!
Hanem most először tettem a kimcsibe zöldhagyma zöldjét, Maangchi csinálta úgy valamelyik videójában. Így frissen nagyon finom, remélem, nem lottyad meg a fermentáció alatt.
Én egyébként jobbára nem savanyúságnak használom, hanem mindenféle csirkeragukat "ázsiasítok" vele és az elsősegély kajának használt göndörtészta leveseket javítom fel. Ez utóbbit úgy magában az egészség elleni merényletnek tartom, de egy főtt tojás, egy marék kimcsi meg egy kis zöldhagyma hozzáadásával lenyugtatom a lelkiismeretem és fogyaszthatónak nyilvánítom.

Tegnapelőtt bontottam az ősszel készített paprika kimcsit is. Jó lett volna, ha jó lett volna a paprika. Egy néninek dőltem be, teljesen jó kinézetű zöldpaprikája volt. Esküdött rá, hogy kétszer csíps. Amikor felvágtam, már sejtettem, hogy átejtett, de akkor már mindegy volt, készen volt a gyömbéres-sörretkes-fokhagymás töltelék. Kemény bőrű, vékony húsú volt a néni paprikája, de azért betöltöttem, mit tudtam volna csinálni. Nos, a fermentálás alatt a paprika húsa szinte teljesen eltűnt, csak a meglehetősen kemény celofános bőre maradt. És hát nem csípős, egyáltalán nem csípős. Az illata és az íze kellemes, jó fermentált illat, de az állaga, hát, fene tudja. Vékony laskára vágva, levesbe talán el tudom majd használni. Ha mást nem, a levét meg a tölteléket belőle. Akkor még nem lehetett jégcsap retket kapni, így gondoltam, teszek bele sörretket. Jól vizsgázott, feszes maradt, ízében meg nagyon hasonló, mint a jégcsapretek - ami ugye szintén egy helyettesítő cucc, mert a koreai daikon után sokat kéne menni, amire az idén ugye.... hagyjuk.

Szóval a kimcsi jó, a kimcsi finom, a kimcsi egészséges, tessenek vele bátran próbálkozni.

valkür 2020.11.20. 21:51:22

@Waka: én le szoktam volt forrázni, akkor leoldódik róla a nyálka. Bár jobbára mindenféle zöldséglevesekbe dobáltam egy-egy marékkal amit kirándulás közben találtam, ott akár nyálkás is lehetett, csak sűrűbb lett tőle a leves.

valkür 2020.11.20. 22:00:18

@kocsmagomba: Nahát, ha már mindenki a zsírt hiányolja és le is van szegény madár meztelenítve.
Milyen lenne mondjuk új ruhába öltöztetni azt a fácánt? Kifélézni, a csontos dolgokból készülhet egy leves. A húst meg fel lehet csíkozni, jó sok mindenféle gombával összekeverni, befűszerezni sóval, borssal, kakukkfűvel, majorannával, és libanyakbőrbe töltve megsütni?
Ha nem kapsz külön libanyakbőrt (vagy úgy jársz mint én a legutóbbi agyonvagdosott szerencsétlen állatok bőrével) akkor is töltheted mondjuk egész libába.
Vagy pulykába tölteni a gombával gazdagtott fácánhúst, egy angolszász stílusú karácsonyi vacsorához?

valkür 2020.11.20. 22:57:03

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt tanúsíthatom. Pár hete amikor megemlítetted, azonnal vettem egy libafarhátat meg pár libanyakat, és főztem belőle egy jó erős libalevest. A leveszöldségek mellett került bele egy ujjnyi gyömbér, és avégén egy kisebb felszeletelt birsalma. Isteni lett, köszi a tippet, felvettem a repertoárba.

Egyetlen hibát követtem el: amikor a hentes rákérdezett, hogy feldarabolja-e, igent mondtam. Nem lett volna szabad, szilánkosra törte a nyakakat is, a farhátat is. Élvezhetetlen lett, teljesen elrontotta azokat az egyébként nagyon finom, csont melletti húsokat. Soha többet nem engedek ilyet, hogy bárddal csapkodják a libaaprólékot.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.21. 09:15:56

@látjátok feleim szümtükkel: Ha én a húslevest behabarom, az válóok..a szépember húslevesfüggő. Sült lesz az a birs..vagy kompót.Édeskrumpli, cékla, birs tepsiben..ez most nem túnik rossznak. Vagy a kacsa szárnytő mellett sülve..fene tudja, ma csak ötletelek, van maradék, és amíg van valami addig nem főzök újat..áttértünk a hadi hiánygazdálkodásra, akkor sem dobunk ki ételt, ha vannak itt kóbor macskák meg vadmadarak..illetve..adunk nekik, de nem kidobásként.

kocsmagomba 2020.11.21. 11:48:02

@valkür: Én mindig mondom, de nem sokan hallgatnak rám. Vegyetek egy ilyen ollót a mezőgazdasági boltban. Tegyétek a konyhafiókba. Használjátok egészséggel.
Egész szárnyast hosszában elvág gerincén! Nem mellette, hanem pontosan félbe. Élő hal feldolgozásnál is használom. Gyengébb disznó gerincet megroppantja.
mindenféle daraboláshoz, ahol csont van útban és pontosan, szilánkmentesen kellene vágni.
Nyakat keresztben? Gyerekjáték vele.
Odacsíp. ahová kell és elég erős, hogy roppantson.
Nem kell konyhai olló, ez kell.

innomanagement.hu/analog/webshop_pics_db/3503_1450.jpg

Tisztább, szárazabb érzés.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.21. 11:53:49

@kocsmagomba:

Ez is jó, de én nagyon régen kb. 80 kacsát pucoltam meg 2 nap alatt ( szomszédok segítségével ), és akkor közönségees metszőollót használtunk.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.21. 11:55:53

@valkür:

Nekem van konyhai csontfűrészem, már ezer éves, de még mindig az eredeti fűrészlappal megy. Disznócont kivételével mindent fűrészelek, ami késsel men megy. Tescoban meg a sertést fűrészelik.

valkür 2020.11.21. 19:10:08

@látjátok feleim szümtükkel: nekem egy olyan késem van, aminek az egyik éle kenyérvágó, a másik meg fűrész. A én igényeimhez tökéletesen elég.
Egyszerűen csak hülye voltam, hogy igen mondtam a hentesnek.
süti beállítások módosítása