Gombás tojást mindenki tud csinálni, node kimcsit ritkán eszik az ember hozzá, mert nincs otthon.
Pedig egyszerű megcsinálni: feleségem egy hét alatt elkészült egy 3 literes adaggal. Persze most ennek posztolására nincs lehetőségem, ezért marad csak a felhasználása.
Reggel volt, megéheztem. Már levágtam két szelet kenyeret, de nem tudtam eldönteni, mit egyek vele. Végül felfedeztem, hogy van még két házi tojás a zsomporban:
- 4 kisebb tojás
- 3 szép fehér termesztett csiperke
- 1 kisebb vereshagyma
- 1 ek kolbászzsír
- 6 tekerés Lampong feketebors
- só izlés szerint.
- 2 kistányér kimcsi
A kis teflon serpenyőbe kanalaztam a zsírt, szépen felforrósodik, mire végzek a többi hozzávalóval. A hagymát öreg szeletekre vágtam: legyen mit harapni rajta, a gombát meg felkockáztam. Alaposan megborsoztam, de sót nem kapott, mert az kiszívná a vizet belőle, és főzné a gombát. A hagymát a forró zsírba helyeztem.
Kicsit pirult, de ropogós maradt. Beleforgattam a borsos gombát, és nagy lángon pirítottam. Közben volt idő a tojást is felverni kicsit. Mire igéretes állagot mutatott a gomba, megsóztam és belekevertem a tojást.
Ennyi az egész. Megterítettem, kimcsit szedtem egy kistányérba a nagy üvegből (lsd. nyitókép), majd először egy villányit a tojásból ...
Azután vettem a bátorságot, és egy villányi kimcsit is utánaküldtem!
Remek kiegészítő íz, el is fogyott két kistányérról is a savanyú.