Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @szivar: @Boar.: :) (2021.09.24. 17:32) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Ecetes jalapeño paprika újra

2020.11.09. 07:00 Andrass9

Ismét november van, továbbra sem kell fürdőnadrágra vetkőzni ... Ez persze a termények betakarítását jelenti, mert azok nem érnek már tovább az éjszakai fagyokban.

25.jpg

Leszedtem hát az összes jalapeno paprikámat, hogy elteszem savanyítva: lesz majd mexikói ételhez savanyúság.

Ez a paprika nem nagyon csípős, viszont szép vastag a húsa, ami remek jelöltje egy nachos-nak.

Én adok még hozzá pár egyéb zöldséget is, meg fűszereket:

  • 60 dkg jalapeño paprika (piros, zöld vegyesen)
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 5 duci girizd fokhagyma
  • 5 dl víz
  • 4 dl fehérborecet (6%-os)
  • 2 ek só
  • 2 ek cukor
  • 1 tk mustármag
  • 1 tk koriandermag
  • 1 tk egészbors
  • 0,5 g Nátrium Benzoát
  • 1 babérlevél
  • 5 savanyúságleszorító

10.jpg

A vizet felforraltam mikróban, majd egy 1,5 literes jénaiba öntöttem. Szintúgy felforraltam az ecetet is. Hozzáadtam a forró léhez a fűszereket, majd lefedve még lassan gyöngyöztettem, míg a paprikával elkészülök.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Az üvegekbe pelepottyantottam egy-egy duci girizd megzúzott fokhagymát és elosztottam a félkarikára szeletelt lilahagymát is. A jalapeno paprikákat felkarikáztam csumástól - attól picit csípősebb lesz. Amikor elfogyott a paprika, elosztottam az üvegek között. A sárgarépát meghámoztam és 2-3 mm-es szeletekkel lefedtem a paprikákat. Mindegyik üvegbe jutott lezárónak.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Már csak a savanyúság leszorítót kellett beleszuszakolni az övegbe, de remekül sikerült. Ekkor átszűrtem a felöntőlevet (kóstolás szerint kicsit sós, de azt már nem tudom kivenni belőle). Az aprófűszert szétosztottam az üvegek között, majd felöntöttem majdnem szinig mindet. Pont 1 dl maradt a felöntőléből!

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Az 5 üveget kupakkal, de nem lezártan beraktam a mikróba, ahol 94C fokig melegítettem. Így már lezárhatom a kupakokat, steril a savanyú. Csak a cimkézés és a fotózás volt hátra.

23.jpg

Hogy milyen lesz, majd kiderül a télen ...

76 komment

Címkék: fokhagyma bors cukor mustármag sárgarépa lilahagyma babérlevél fehérborecet jalapeno koriandermag jalapeño NaBe

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr316277692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.09. 09:49:45

Honnan lehet tudni a mikróban, hogy pont 90 fok?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.09. 13:38:05

@látjátok feleim szümtükkel: Van egy olyan infra hőmérőm, amivel mostanában mindenhol mérnek. Melegítek rajta 5 percet, mérek. Újabb 5 perc, stb. Amikor 90C körül vannak az üvegek, abbahagyom.

süllőcske 2020.11.09. 13:48:37

Becsukódott intézményünk kapuja. Távokítás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.09. 13:50:20

@süllőcske: Érdekes lehet szobrászatot távoktatni ... amikor a vésőkezelést próbálod megmutatni a diák kezében.

süllőcske 2020.11.09. 16:59:12

@Andrass9: Igen. Mivel számítottam erre, az előző két hónapban plasztikai feladatokat adtam, így most rajz-festéssel boldogulni fognak a gyerökök, a tanterv se csorbul ki.

kocsmagomba 2020.11.09. 18:13:33

@Andrass9: Csak lassan a testtel! Milyen nehéz lehet a szakácsokat oktatni?! Íz- és szagvesztéssel. Lehet, hogy még a blogkocsma is be fog zárni. Előre kéne dolgozni, mi lesz, ha nem érzitek majd az ízeket? :)
Nagyon kutya. Szomszédban lakó család is elvesztette ebéli képességét. Inkább nem is esznek. :(
Az durva, mikor valaki becsukott szemmel belenyal a citromba, érzi, hogy valami összehúz, de nem tudja megmondani, hogy citrom-e vagy más. Ez történik most a szomszédékkal.

valkür 2020.11.09. 18:15:10

Azt azért ki kell emelnem, hogy ezek a házilag nyomtatott cimkák eszméletlen igényesek.
Irígy is vagyok.
Pontosabban inspirált, azt hiszem, jövőre én is elkezdek hasonlókat gyártani.
Mégsincs az jól, hogy felbontok egy szilvalekvárt, amiről kiderül, hogy fekete ribizli. Vagy egy meggylekvárt, ami négybogyós pirosnak bizonyul. A befőttekkel egyszerűbb, azon mégiscsak látom, hogy micsoda. De a lekvárokat gyakran keverem. Ráadásul azokból sokat csinálok amikor olcsó az alapanyag, igy néha több évig is kitartanak.

valkür 2020.11.09. 18:17:21

@Andrass9: manapság már lehetséges 3D szobrászat is, távirányítással :-)
@süllőcske: Jobb ez néked, örüljünk neki.

kocsmagomba 2020.11.09. 18:51:09

@valkür: teljesen mindegy, ha nincs rajtam a szemüveg, emlékszel múlt héten a sertéslapocka helyett marhalábszárat főztem, pedig elég nagy betűkkel címkéztem meg a fagyasztóba téve. :)))

kocsmagomba 2020.11.09. 18:52:55

@süllőcske: a tanterv se csorbul ki és a véső sem... :)

süllőcske 2020.11.09. 19:27:54

@kocsmagomba: Ma találtam szürke tölcsért, nagy őzlábat, csiperkét, ami földtoló, akáccsiperkét, ami ritka, és csodaillata van, fenyőpereszkét, ami szerintem gyöngéd finomságot képvisel, lilapereszkét, fenyvescsiperkét.

süllőcske 2020.11.09. 19:33:54

@Andrass9: Andris, tényleg patent konzerválásod, címkézésed perfekt, paprikasavanyúd egy tarhonyás húshoz príma lesz.

süllőcske 2020.11.09. 19:45:17

Vannak házi ecetjeink, alma, szilva, cseresznye. Almaecettel ma összetettem tárkonyt, illetve kaprot. Aztán csináltam füstölt paprikakrémet. Holnap zöldparadicsomcsatnit szeretnék eltenni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.09. 20:02:23

Jalapeno minden évben van nálam, de túlzásba nem viszem a fűszerezést. Ecet, cukor, só, koriandermag, kapormag, mustármag, NaBe.
@kocsmagomba: Éppen két poszt van a tarsolyban, igaz, kimunkálatlanul, bár a fotók már közlésre érettek, és egy ötlet, amit holnapután fogok megvalósítani.
@süllőcske: Ez a bölcs előrelátás.
@valkür: photos.google.com/share/AF1QipMyebPqcwGxz9hOwQdm_jjNA6QLiMsbSWjeSp65mpmZAIC-NeFm0_PI1Y8NwysBKA/photo/AF1QipOQpiMn91mtj0UEtkg-rsLiqgxZ2np8VmWcC-Ay?key=S2M5RDM5OEFad1lWVzc5emdCUkFkYVR1NUE3dTNB

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.09. 20:23:17

Akit érdekel, a Lidiben most van grilezett savanyú zöld spárga.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.09. 20:35:51

@Waka: Namost ha holnapután valósítod meg, akkor hogy lehet, hogy megosztasz egy képet a jövőből?????

kocsmagomba 2020.11.09. 20:40:05

@Andrass9: Én mindig mondtam, hogy Waka időben is utazik. Ennyi kertet másképp nem lehet művelni! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.09. 20:42:50

@kocsmagomba: Csak tudod, nekem könnyebb lenne, ha tudnám, mikor posztol valamit :) Akkor lenne 3 nap pihenőm!!!

valkür 2020.11.09. 21:10:39

@Waka: ez nem konzerv, ez irodalom :-)

valkür 2020.11.09. 21:19:57

@Andrass9: jahkiskezicsókolom. Ezért hagytam én abba a gasztrobloggerkedést vagy 8-10 éve. A főzés simán belefér, ráadásul azt muszáj, mert nagyon nem bírom a menzakosztot. Az írás is belefér, mert az pihentet és kreatív.

hanem amikor kezdtek divatba jönni a fényképes blogok, pláne a videók, na, azt már nem bírtam. Egy 20 perc alatt össezedobható kaja 3.5-4 órába került. Mert össze kell rendezni. Mert be kell világítani. Mert el kell pakolni körülötte, hisz mégsem lóghat bele egy másik serpenyő nyele vagy a kb 70 éves, kopott kávéscsészém. Mert folyton kezet kell mosni, hisz a fényképezőgépet nem lehet hagymás, pláne nyers húsos kézzel kezelni. Aztán meg a húst megint csak nem fogdoshatom a fényképezőgép után. Meg a háttér. Meg az arányok. Lementeni a képeket, válogatni, nem sikerült, hogy csináljam újra. Levágni róluk az oda nem illő részeket.

nnna, szó ami szó, minden tiszteletem és köszönetem azoké, akik ezt meg tudják csinálni.

kocsmagomba 2020.11.10. 06:34:26

@süllőcske: szép fajgazdagság, sokfelé kóboroltál. Nagy őzláb helyett már csak "igen-karcsú" őzlábak vannak. Viszont még mindig hozzák a friss vargányát! Meg-megindul a gyűrűs tuskógomba. Szerencsésebbek már kései laskát kóstolgatnak. Viszont már hajnalban rendszeresen fagypont alatt mozgunk, bár még kijavulhat az idő. Ezek a fránya csiperkék viszont lusták hegyet mászni, én meg nem megyek le értük. :)

süllőcske 2020.11.10. 09:07:48

@kocsmagomba: Szent Vargánya, mint úrigomba nem ereszkedik Alsóföldéig...
Viszont erre melegebb az éghajlás. Fekete laskát viszont nem leltem még, pedig arra számoltam. Még egy hét, szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.10. 10:46:10

@valkür: Én nem is tudom, miért kezdtem bele (azon túl, hogy PA fel@*** az agyamat:), de nem bántam meg. A gond, hogy kezdek kifogyni a feleségem által is megehető receptekből :)

kocsmagomba 2020.11.10. 12:07:11

@Andrass9: van erről egy vicc, hogy ilyenkor kit kell kicserélni, de nem akarok bántó lenni. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.10. 14:11:29

@kocsmagomba: 47 év után???? Nem bolondultam meg :)

valkür 2020.11.10. 15:23:37

@Andrass9: Egy masszív, szépen faragott tölgyfaágy nem 47, de 470 évig is kitart :-)

Lővenbrau 2020.11.10. 16:28:39

@valkür: Avery címketervező ingyenesen letölthető

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.10. 16:59:40

@valkür: @Lővenbrau: A sablon ingyenes, az izlés már nehezebb dió :)

valkür 2020.11.10. 20:18:38

@Lővenbrau: Nem a sablon a lényeg. Tudok ilyet csinálni word-ben is. Aztán elfelejtem kinyomtatni. Vagy kinyomtatom, de körbe már nem vágom. Vagy körbevágom, de elfelejtem felragasztani.

Az itt a truváj, hogy valaki tényleg megcsinálja.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.10. 20:55:46

@Andrass9: Igazán egyszerű. A tarsolyban lévő ötlet, és a megosztott kép két különböző dologról szól.
@valkür: Szeretem a magam módján előadni a dolgokat. Ami a blogra szánt képeket illeti, soha nem volt ilyen magasröptű igényem, maradok a magam dilettáns szintjén, és nem is vágyom magasabbra. Ha valaki professzionális képekre vágyik, eredjen máshova.
@Lővenbrau: Dolgoztam vele, de valamiért lepergett a festék a címkéről. Tán a nyomtató a ludas, de nincs alternatíva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.10. 21:09:08

@valkür: @Waka: Én az Avery cimke template-t töltöm le, World-ben szerkesztem. Ha van jó ClipArt kép, azt, ha nincs, akkor saját képből vágva illesztek be. Cimkét szintén Avery-t használok, alapvetően a 6467-est(template 5267), mert azt könnyen le is lehet később húzni az üvegről. Ez 0,5"x1,75" méretű. Nagyobb üvegekre van 1"x3"-es is, amire már litániát írok :)
Magyarországon még nem vettem, de elérhető:

micro-trend.hu/avery-visszaszedheto-cimke
vagy:
www.avery.hu/etikettcimkek/visszaszedheto-etikett-cimkek

kocsmagomba 2020.11.10. 21:19:13

Atyaég, de rég használtam Word-öt vagy Excel-t, több mint 12 éve, ezek léteznek még? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.10. 21:50:55

@kocsmagomba: Egy virtuális XP alatt van Office 2003, mert az Office2010 nem képes rendesen értelmezni az Avery templatet.
A veteményemet pedig Excelben tartom nyilván, és kommentelem minden évben.
Te mit használsz ezek helyett? OfficeLibre-t?

valkür 2020.11.10. 22:26:24

@kocsmagomba: jah, naná!! excel nélkül lehetetlen egy nagyvállalatnál használatban 8-10-50 féle alkalmazásban kelekező adathalmazt összefésülni.
Egyik alkalmazásból jönnek a dolgozók és munkaidő adatai, egy másikból a futó projektek határidői, egy harmadikból a raktárkészlet, egy negyedikből a beszállítók határidői, egy ötödikből a szerződéses kapacitások adatai, egy hatodikból a franc tudja mi minden nem. A riportokat összemásolod egy excel lapjaira, egységesíted a dátumformátumokat, írsz pár tucat keresőfüggvényt mondjuk a cikkszámok összepárosítására, még pár százat minden máshoz, az 50 ezer soros táblából csinálsz 8-10 db ezer soros pivót táblát, beleraksz 40-50 filter, írsz beléjük 80-90 kondicionális formázást, és hoppsz, máris van egy színes szagos 8 dimenziós mátrixod, amiben egyben látod, hogy az adott projecthez mikor ér be az anyag, van-e más munka olyankor a szallagon, ha van, melyik hoz töb hasznot. Akkoriban ráér-e az alvállalkozód és nem lesz-e szabadságon a mérnököd. Igen, hallottam már pletykákat mindenféle integrált vállaltirányítási meg döntéstámogatói rendszerekről, de szerintem azok olyanok, mint Culombo felesége.

Nálunk az egyik kolléga a bérszámfejtésben Kovács János, a beléptető rendszerben Kovacs Janos, az SAP-ban Janos Kovacs, az e-mailben JanosKovacs, a mérnöki rendszerben a kulcsa JanKov123, a munkavédelmi oktatások nyilvántartásában Janos_Kovacs. Mindehhez tartozik ugyan egy 9 számjegyű egyedi azonosító, de hát az alapján igen nehéz egy embert felismerni. Az ember agya mégiscsak analóg, neveket jobban felismer, mint számsorokat. Ha az egyik rendszerben valami miatt keresnem kell valakit aki egy másik rendszerben csinált valamit, excel nélkül szinte lehetetlen feladatnak érzem.

kocsmagomba 2020.11.10. 22:33:56

@Andrass9: igen. Tud megnyitni és tud menteni a hivatalnokoknak megfelelő formátumban, ingyen. Még nem futottam olyan feladatba, amire ne lett volna elég. (tudom, lehetne, de nem...)

Sajnos manapság is belefutok olyan álláshirdetésekbe, hogy "MS Office ismerete" a feltétel. (Microsoft Office)
Szerintem meg valaki akkor tud autót vezetni, ha bármelyik típusba ül, vezeti. Így van ez a szövegszerkesztéssel, táblázatkezeléssel, ... stb. Olyan, mintha a B kategóriás jogosítvány helyett Suzuki autó vezetése lenne a feltétel.

valkür 2020.11.10. 22:36:02

De nem azért jöttem, hogy az excelt dícsérjem. Igaziból útálom, mint a szart.
Hanem inkább, itt van ez a cuki okostojás szomszédsrác, aki tök komolyan kinyomozta a rántott parizer töténetét. Egészen az ókori Rómáig ment vissza és hosszan időzik előbb a középkori Olaszországban, majd a korai és a késői Szovjetúnióban. Sőt, a videó második felében megcsinálja a rántott parizert, házilag, friss alapanyagokból. Mondom parizert, házilag.
Jó szórakozást!
www.youtube.com/watch?v=AcxQBkdughc

valkür 2020.11.10. 22:39:32

@valkür: ez a kedvenc hírem, amikor a kiskotsog excel megadásra kényszeríti a genetikusokat: hvg.hu/tudomany/20200806_microsoft_excel_tablazatkezelo_genek

kocsmagomba 2020.11.11. 17:08:30

@süllőcske:

Sétáltam egyet ma. Egy rövidet. Mert mások friss vargányát hoznak, gondoltam hozok én is. Megnéztem két helyemet, mindkét helyen volt egy-egy darab. Némi őzláb. Kétféle őzláb, ezt már minden kocsmalakó megismeri. Ha van kedvetek játszani: melyik a képen, az egy különböző őzláb? :)
Két kép, egyiken félbevágtam a vargányát, hogy lássuk mennyire hibátlan ilyenkor késő ősszel.

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26803707-c3239485/user
indafoto.hu/kocsmagomba/image/26803705-435a194b/user

Ha így marad az idő, úgy járok, mint a rénszarvas, csak nem zuzmót fogok kapirgálni a hó alól, hanem vargányát! :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.11. 17:24:44

Befejeztem az ez évi befőzést. Tegnap 8X3 dl datolyaszilva+alma lekvár, 4X3dl füge. Ma 9X3 dl szilv+körte NC jelzéssel. A körte rendkívülien édes. Téli fajta, és ennyi még soha nem volt a fán, igaz most sem hibátlan, mert az átok poloska szipornya meglátszik belül is. Lett egy fél fólia zsákkal, és legalább ennyi megrothadt a fa alatt. Valamikor régen erre a fajtára mondták, hogy árpában vagy búzában érő, mert a padláson berakták a gabonába, és ott szépen lassan megért.

A datolyaszilva átvert, mert zölden nagyon keveset láttam a fán, most meg kb. 100 db jött le. Volt elég sok, ami megért puhára még a fán, és el is kezdett romlani ( volt ami savanyú lett, mint az ecet ), abból lett a lekvár, a többi hideg helyen tárolva fog beérni. Idén nem nőtt annyi pöcsös-tökös, mint korábbi években, és mindössze egy lett hibátlan, a többi részben megromlott.

süllőcske 2020.11.11. 17:53:12

@kocsmagomba: Szép metszés. Ugyan nem pirosult, de világos színéről felismerem a rokont.

kobold63 2020.11.11. 18:09:26

@látjátok feleim szümtükkel:
Szép munka! Én már nem főzök be, itt nem megy a lekvár, nem sütök, még 8-10 éves lekváraim is vannak.
Viszont a téli koviubi nagyon jól sikerült, most már hűtőben pihennek.
A savanyúkáposzta is elkészült @kocsmagomba: receptje alapján, ez az én fő savanyuságom. 18 kg-ból kszült, 2 fej is benne. Most fogom a második eresztést csinálni.
No meg előkészitettük a füstölőt, de csak januárban kerül sorra, lélekben készítem magam.

valkür 2020.11.11. 18:41:10

@látjátok feleim szümtükkel: a datolyaszilva az mi? Én a hurmát ismerem datolyaszilvának, van másfajta is? hu.wikipedia.org/wiki/Datolyaszilva
Hm, ez megterem Magyarországon is, eddig nem tudtam.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.11. 18:56:36

@valkür:

Ha a keresőbe a képet válaszod, akkor láthatod, hogy több fajtája van, ami a termés alakjában i megnyilvánul. Nekem két féle van, egyik nagy gömbülyű, a másik lapított, és négyesen ívelt, mint amikor egy gömb négy részre befűződik. A nagy a finomabb, de a kisebb fajta is jó.
Már nagy fák. A kisebb termésű gyakrabban elfagy, de tőből mindig kifakadt. Szép a fa amikor virágzik, szép amikor ősszel pirosodik a levele, de szép, amikor lehullik a levél és a fa teli van szép,sárga gömböcökkel.
Nekem nagyon jó hatást gyakorol az emésztésemre az érett gyümölcs. A kemény, még világos színű fanyar, összehúzza a nyálkahártyát. Az igazán finom az sötét narancs színű, és puha, mint a lekvár, kanállal a héjából szépen kiszedhető.

kocsmagomba 2020.11.11. 19:16:40

@látjátok feleim szümtükkel: nagyon szép lehet! Mekkora a spájz ablaka? Beszorulnék? Ha benéznék "gyűjtögetni"? Vagy úgy járnék, mint Micimackó Malackánál, befelé befért, kifelé nem. :)

@kobold63: Örülök, hogy sikeresek az átadott tapasztalataim.

valkür 2020.11.11. 19:17:19

@látjátok feleim szümtükkel: nahát, köszönöm! Én ezt eddig teljesen egzotikus gyümölcsnek gondoltam, eszembe sem jutott, hogy akár fel is vehetem a bakancslistámra Én is nagyon szeretem a gyümölcsét, rendszeresen eszem. De holnap többet veszek, és csinálok én is hurma lekvárt.
Hogy tettél szert a fára? Tudtad, hogy kétlaki lesz?
Nahát, annyira szezonális gyümölcs, tökre azt hittem, valami trópusi dolog, eszembe sem jutott rákeresni.

süllőcske 2020.11.11. 19:52:11

@látjátok feleim szümtükkel: Tán megpróbálhatjuk szalmán, vagy gabonán. Szeintem eredményezik.

süllőcske 2020.11.11. 19:59:24

Csirkemájterrint csinàltam, zölddiólikőrrel, alma, cékla , hagy

süllőcske 2020.11.11. 20:01:44

@süllőcske: ma volt még benne, rukolasali, zsázsaszórás.

süllőcske 2020.11.11. 20:16:07

És vsimáltam olajoshalat, most busából. Igen jó az lett.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.11. 20:50:47

@valkür:

Kertészetből rendeltem két-két fát.
Ha lekvárt akarsz belőle főzni, akkor olyat vegyél, ami már erősen sárga, és lehet egy néhány napot még otthon érlelgetni, de nem muszáj megvárni, hogy puhára érjen. A héját kb. úgy kell levágni, mint ahogy a burgonyát hámozzuk. Célszerű almát főzni bele, mert teltebb és finomabb lesz az íze. Én a megpuhult gyümölcsöket turmixoltam, felfőztem kevés citromsavval, majd cukrot tettem bele. Lehet fűszereket is tenni hozzá, ki mit szeret. Ki kell próbálni egy kis adagot milyen ízt ad. Ne csinálj elsőre nagy adagot, mert ha nem ízlik, akkor ki lehet dobni. Ha ízlik, tudsz máskor ís készíteni, elég sokáig lehet kapni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.11. 20:53:51

@kocsmagomba:

Szerintem beszorulnál, de ha megtaszítanálak beesnél.:D
Egyébként be is lehet menni, elég nagy ajtó van rajta.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.11. 21:03:11

@valkür:

Ja, azt nem is írtam, hogy én tartósítószer nélkül készítek befőttet, még a lekvárt is dunsztolom. Melegen üvegbe merem, lezárom, tepsibe teszem, kevés melegvizet öntök az üvegek alá, és bedugom a felmelegített sütőbe. 5-8 percig kis fokozaton hagyom, majd elzárom, és ott hül ki. Vagy üvegbe teszem a gyümölcsöt ( akár hideg, akár előfőzött ), cukor, citromsav és víz van csak rajta. A lezárt üvegeket lábosba teszem, feltöltöm hideg vízzel az üvegek nyakáig, és fedő alatt a legkisebb lángon addig melegítem, míg el nem kezdi a fedő sütni a kezem ( ekkor már gyöngyözik a víz az üvegekben is, de nem forr ), és ekkor elzárom a gázt. Az üvegek a vízben hülnek ki.

Most a szilva-körte kombó cukor nélkül készült, nagyon jó is lett.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.11. 21:04:16

@süllőcske:

Ez a csirkemáj igen csak jó lehet. Posztolhatnád.

kocsmagomba 2020.11.11. 21:24:54

@süllőcske: Nem unatkozol, állandóan alkotni kell :)

Almát, céklát hogyan egyesítetted a májjal?

Olajos hal receptjeid bővebben is érdekelnek, főleg a máshol nem elérhető tapasztalatok, vagy volt már leírva? Alapanyag gondom van, a jó hal hiánya, de próbálkoznék. Technológiailag hogy puhítsuk ehetőre az ipszilonokat?
Melyik fajjal kísérletezzen a kezdő? Megannyi kérdés.

@látjátok feleim szümtükkel: érdekes, az ajtó eszembe sem jutott :)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.12. 09:44:51

@látjátok feleim szümtükkel: Gyerekkoromban mindig így tettük el a befőttet, Anyu kibélelt egy nagy lábast(olyan igazi nagyot, belepte a sparheltet( kibélelte ujságpapírral, belerakta a lekötözött üvegeket, aztán öntött alá vizet, és addig forralta, míg az üvegekben is gyöngyözött a lé. Utána kiszedte . és egy plédekkel kibélelt teknőbe rakta, ott volt , amíg ki nem hült.Soha nem romlott meg semmi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.12. 10:39:15

@Kumari aki Nilüfer: Még mindig megvan az óriási mosófazék, amiben dunsztoltunk (meg pelenkát főztünk). Most már csak a helyet foglalja a pincében ...

valkür 2020.11.12. 12:26:24

@Andrass9: Én most is így dunsztolok. És vagy 20 éve vettem egy mosófazék méretű lábast, 7 db üveg fér el benne egyszerre. Az év nagyobb részében persze mindenféle ritkán használt passzrozókat me darálokat tartok benne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.12. 13:20:49

@valkür: Mi a mikróban dunsztolunk, ott is 7 üveg fér be egyszerre :)

valkür 2020.11.12. 17:00:16

@Andrass9: Mit csinál a mikróban a kupak?

Az eddig hallott legjobb dunsztolási módszer egyébként a mosogatógép. Egy ismerős házaspár csinálja, hogy mindenféle gyümölcsöt beraknak az üvegbe, felöntik vízzel-cukorral, rácsavarják a kupakot és berakják a mosogatógépbe. Mosogatószer nélkül elindítanak rá egy hosszú programot, és nem nyitják ki csak másnap, hagyják magától kihülni a gépben. Soha nem romlik a befőttjük.
Ha egyszer lesz mosogatógépem, tutira ki fogom próbálni.

valkür 2020.11.12. 17:02:35

@süllőcske: Receptet, lécci-lécci receptet. Sokkal több halat kéne ennem, és szeretem is a halat, csak a szag miatt csinálom ritkán. Ha egyszerre nagyobb mennyiséggel sok evésre valót tudnék csinálni, az jó lenne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.12. 17:43:04

@valkür: A mosogatógépem max 65C-ig melegít, az nem elég az üdvösséghez.
Sokszor leírtam már, hogy a kupak és a mikró jól megvannak együtt. Miután egybefüggő lemez, nincs hurok és nincs hegyes drót se, vagyis se rövidrezárt tekercs nincs, ami túlterhelné a magnetront, se szikra nem keletkezik, amitől tűz lenne. Még nem ment tönkre egy mikrónk sem a dunsztolással. Amire vigyázni kell, hogy tartsunk 15-20 perc szünetet egy-egy adag között, mert ezek nem ipari felhasználásra készült berendezések, le kell hülniük.

valkür 2020.11.13. 16:16:39

@kocsmagomba: Köszönöm szépen! :-) Én már tegnap felvettem a hurmát a kerti álmaim közé, ez segít kiválasztani a fajtát.
Ahogy elnézem, ez a gyümölcs is olyan mint a sárgabarack, hogy 2-3 évente roskadásig terem, következő évben meg alig.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.13. 17:09:33

@kocsmagomba:

Nálam a BP környéki, ismert kertészetből rendelt fák 3 év után teremtek. Tavalyig minden évben volt rajtuk rendesen gümölcs, a tavalyi és idei időjárás viszont itthon betett nekik. A messzi kertben tavaly az egyik fa elfagyott, most már szép nagy, ha most nem fagy el, akkor jövőre elméletileg jól fog teremni. A másik fán volt a sok termés.
Most az itthoni két fán csak 18 gyümölc termett, de 474 g a legnagyobb, és általában 30-350 gramosak. Most a 18-ból 5 megért puhára a fán, azokat sürősen meg kell enni.:D

Egyébként hideg helyen szépen érik, nem kell melegen tárolni, mert ott egyrészt romlik, másrészt összefonnyad, és az nem jó.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.13. 17:13:46

Elfelejtettem írni, hogy a Dunántúlon van nagy ültetvény is.

morzsafarm.hu/szedd-magad-zala-megyei-ultetvenyen-terem-a-kaki/

Ilyen formájú nálam az egyik fajta, csak az én fáim nagyobbak.

süllőcske 2020.11.13. 20:43:57

@látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: A csirkemájat elfeleztem. Egyik felét aprítóba tettem, diólikörrel, sóval, fűszerrel, csirkezsírral, az alma, a cékla felével. Homogén masszát csináltam. A hagymát csirkezsíron, kevés vízzel, megdinszteltem, hozzáadtam a finom kockákra vágott céklát, lefedve kicsit pároltam. A kockácskákra nyesett almát, a máj kockázott másik felét és a többit elkevertem, beöntöttem egy edénybe, amit én csináltam. A terrineket szokás vízfürdőn készíteni. Ennek az az oka, hogy akkor lesz jó, ha lassan melegszik fel, s nem sül oda. Az edényem magastüzű kerámia, és extra vastag, majd három centis. Így hát ebben tettem be, száznegyven fok körülre, lefedve, háromnegyedórára, majd nyitottan még húsz percre. A terrin négyöt centi vastag lett. Préselni szoktam, hűtve. Aztán lehet szelni, szuper.

süllőcske 2020.11.13. 20:48:22

@valkür: @kocsmagomba: Az olajoshal igen sok szöveget igénylő téma, és meg is írom, poszt formában. Kicsike türelmet kérek, nem tart soká.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.14. 13:48:31

@süllőcske: Egyszer már követtem el olyat, kíváncsi vagyok a te verziódra. blogkocsma.blog.hu/2019/03/16/olajos_hal_149

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.14. 14:20:39

@süllőcske:

Nem csak szuper ez a csirkemáj, egyenesen csucsu.:D
süti beállítások módosítása