Ismét november van, továbbra sem kell fürdőnadrágra vetkőzni ... Ez persze a termények betakarítását jelenti, mert azok nem érnek már tovább az éjszakai fagyokban.
Leszedtem hát az összes jalapeno paprikámat, hogy elteszem savanyítva: lesz majd mexikói ételhez savanyúság.
Ez a paprika nem nagyon csípős, viszont szép vastag a húsa, ami remek jelöltje egy nachos-nak.
Én adok még hozzá pár egyéb zöldséget is, meg fűszereket:
- 60 dkg jalapeño paprika (piros, zöld vegyesen)
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 1 szál sárgarépa
- 5 duci girizd fokhagyma
- 5 dl víz
- 4 dl fehérborecet (6%-os)
- 2 ek só
- 2 ek cukor
- 1 tk mustármag
- 1 tk koriandermag
- 1 tk egészbors
- 0,5 g Nátrium Benzoát
- 1 babérlevél
- 5 savanyúságleszorító
A vizet felforraltam mikróban, majd egy 1,5 literes jénaiba öntöttem. Szintúgy felforraltam az ecetet is. Hozzáadtam a forró léhez a fűszereket, majd lefedve még lassan gyöngyöztettem, míg a paprikával elkészülök.
Az üvegekbe pelepottyantottam egy-egy duci girizd megzúzott fokhagymát és elosztottam a félkarikára szeletelt lilahagymát is. A jalapeno paprikákat felkarikáztam csumástól - attól picit csípősebb lesz. Amikor elfogyott a paprika, elosztottam az üvegek között. A sárgarépát meghámoztam és 2-3 mm-es szeletekkel lefedtem a paprikákat. Mindegyik üvegbe jutott lezárónak.
Már csak a savanyúság leszorítót kellett beleszuszakolni az övegbe, de remekül sikerült. Ekkor átszűrtem a felöntőlevet (kóstolás szerint kicsit sós, de azt már nem tudom kivenni belőle). Az aprófűszert szétosztottam az üvegek között, majd felöntöttem majdnem szinig mindet. Pont 1 dl maradt a felöntőléből!
Az 5 üveget kupakkal, de nem lezártan beraktam a mikróba, ahol 94C fokig melegítettem. Így már lezárhatom a kupakokat, steril a savanyú. Csak a cimkézés és a fotózás volt hátra.
Hogy milyen lesz, majd kiderül a télen ...