Pénteken ebédnél ment az ötletelés, mi legyen a kaja a hétvégén. Igazából nem akartam semmi eget rengetőt, csak valami egyszerű egytálételt vagy gazdagabb levest. Repkedtek a jobbnál jobb ötletek, töltött paprikától a gulyásig, aztán valaki feldobta a tócsit. Ez nem is hangzott rosszul, csak éppen nem illett bele a koncepciómba. Azért szöget ütött a fejembe az ötlet, és mire végeztem az ebéddel, ki is gondoltam, hogyan lesz a tócsiból leves.
Hozzávalók:
- 1 petrezselyem gyökér
- 3 sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 jókora krumpli
- liszt
- 1 egész tojás
- pár zellerlevél szárastul
- 10 centi füstölt kolbász
- 330 g natúr joghurt
- só
- őrölt fekete bors
A petrezselymet, a sárgarépát és a zellerlevelet felaprítottam és egy tányérban félretettem. Apróra vágtam a vöröshagymát is.
A felkarikázott kolbászt megpirítottam, majd kiszedtem a lábosból.
A kolbászzsíron megfonnyasztottam a vöröshagymát.
Erre jött a többi zöldség, azt is megpirítottam, aztán felöntöttem vízzel. Sóztam, megszórtam kis borssal, és kis lángon elkezdtem főzni.
Amíg a leves főtt, lereszeltem a krumplit, belereszeltem a fokhagymát, ráütöttem a tojást, hozzáadtam a lisztet, sóztam, borsoztam.
Kevertem egy tócsitésztát belőle. Egy kis lisztet még kívánt, hát megkapta.
A zöldségek igen gyorsan megfőttek, két kanállal beleszaggattam a tócsit a levesbe.
Amint a tócsik is megfőttek, némi hőkiegyenlítést követően belekevertem a levesbe a joghurt. Hozzáadtam a megpirult kolbászt, és összeforraltam az egészet.
Egy nagy tányérral rögvest be is faltam.
Egészen jó lett. A tócsi kicsit szétfőtt ugyan, de ez éppen kellett, hogy besűrítse a levest. A kolbásztól kapott egy kis plusz zamatot, no meg legalább volt benne egy kis hús is.