Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Sztrapacskaleves

2020.11.06. 07:00 Waka

Pénteken ebédnél ment az ötletelés, mi legyen a kaja a hétvégén. Igazából nem akartam semmi eget rengetőt, csak valami egyszerű egytálételt vagy gazdagabb levest. Repkedtek a jobbnál jobb ötletek, töltött paprikától a gulyásig, aztán valaki feldobta a tócsit. Ez nem is hangzott rosszul, csak éppen nem illett bele a koncepciómba. Azért szöget ütött a fejembe az ötlet, és mire végeztem az ebéddel, ki is gondoltam, hogyan lesz a tócsiból leves.

img_20200826_210145.jpg

 

Hozzávalók:
- 1 petrezselyem gyökér
- 3 sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 jókora krumpli
- liszt
- 1 egész tojás
- pár zellerlevél szárastul
- 10 centi füstölt kolbász
- 330 g natúr joghurt
- só
- őrölt fekete bors

img_20200826_164353.jpg

A petrezselymet, a sárgarépát és a zellerlevelet felaprítottam és egy tányérban félretettem. Apróra vágtam a vöröshagymát is.

img_20200826_165335.jpg

A felkarikázott kolbászt megpirítottam, majd kiszedtem a lábosból.

img_20200826_165643.jpg

A kolbászzsíron megfonnyasztottam a vöröshagymát.

img_20200826_170110.jpg

Erre jött a többi zöldség, azt is megpirítottam, aztán felöntöttem vízzel. Sóztam, megszórtam kis borssal, és kis lángon elkezdtem főzni.

img_20200826_171305.jpgimg_20200826_171555.jpg

Amíg a leves főtt, lereszeltem a krumplit, belereszeltem a fokhagymát, ráütöttem a tojást, hozzáadtam a lisztet, sóztam, borsoztam.

img_20200826_171004.jpg

Kevertem egy tócsitésztát belőle. Egy kis lisztet még kívánt, hát megkapta.

img_20200826_171519.jpg

A zöldségek igen gyorsan megfőttek, két kanállal beleszaggattam a tócsit a levesbe.

img_20200826_172131.jpgimg_20200826_174747.jpg

Amint a tócsik is megfőttek, némi hőkiegyenlítést követően belekevertem a levesbe a joghurt. Hozzáadtam a megpirult kolbászt, és összeforraltam az egészet.

img_20200826_175404.jpgimg_20200826_175945.jpg

Egy nagy tányérral rögvest be is faltam.

img_20200826_210135.jpg

Egészen jó lett. A tócsi kicsit szétfőtt ugyan, de ez éppen kellett, hogy besűrítse a levest. A kolbásztól kapott egy kis plusz zamatot, no meg legalább volt benne egy kis hús is.

50 komment

Címkék: krumpli joghurt sárgarépa tócsi sztrapacska petrezselyemgyökér füstölt kolbász zellerlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7816269528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.06. 08:09:37

Kicsit meghökkentett, hogy nincs benne az obligát juhtúró, de legalább kis kolbász ellensúlyozza a szénhidrátbombát.
Rokonszenves eledel, megkóstolnám lepcsánkleves néven is :)

kocsmagomba 2020.11.06. 10:07:45

@Andrass9: Jó, hogy a savanyú káposztát nem hiányolod belőle, mert olyan sztrapacska is van (a legjobb mellesleg)
:D

Nos, ez a leves tulajdonképpen a kolbászos krumpligombóc-leves egy változata. Minden stimmel, csak a betét nem főtt és áttört krumplival indul, hanem nyersen reszelt krumplival.
Igen jó kis lé lesz ez így is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.06. 17:14:39

@kocsmagomba: Szerintem is jó ez a lé, csak meglepett! Nálunk soha nem volt gombócleves, nem is ismertem.

kocsmagomba 2020.11.06. 17:47:28

@Andrass9: Ó! Pedig a gombócleves elég elterjedt, bár igaz, hogy jellemzően alföldi, észak-keleti étel.
Két fő irányvonal van.
Egyik, amikor hússal vagy füstölttel, de akár csontokkal fő egy zöldséges lé, és abba kerül bele a krumpligombóc.
Másik, amikor ugyanez hús nélkül fő, zöldséggel, krumplival, és a végén kerül bele fűszeres húsgombóc. (akár kolbászgombóc)
Ezek általában rántott vagy behabart levesek.
Speciális eset például a kukóleves, amikor hurkatöltelékből van a gombóc.
Aztán ott vannak a tiszta levű, nem habart levesek gombóccal, akár a maceszgombóc. (májgombóc, grízgombóc)
Szép ez a műfaj, de mind egy tőről fakad. Meg kell látni bennük a közöset, az azonosat, és ugyanakkor a teljesen különböző ízhatásokat!

Kumari aki Nilüfer 2020.11.06. 18:36:12

@kocsmagomba: a kukóleves Debrecenben nem más, mint a kifújt, és töltelékkel megtöltött tojáshéj , zöldséges pergeltlevesben megfőzve. (hagymás.paprikás lé. zöldséggel)-Én soha nem bajlódnék vele, de van, aki a kukót pl, húslevesben főzi ki, és ünnepi leves.

kocsmagomba 2020.11.06. 18:46:05

@Kumari aki Nilüfer: így van, beszéltük már régebben is. Én megcsinálom, nagyon megkívántam most, ahogy írtam.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.06. 19:53:50

@Andrass9:

Pedig gombócleves hagyományosan a szegény emberek levese volt. Amikor pl. szilvás gombóc készült, akkor csináltak a krumpli főzőlevéből egy suhitottleves alapot, és abba kicsi apró gombóckákat főztek. Gombócleves a'la szilvásgombóccal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.06. 20:21:50

@Kumari aki Nilüfer: Hogy a csudába tudtátok betölteni a tölteléket a kifújt tojásba???? Azon olyan pici lyuk volt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.06. 20:22:45

@kocsmagomba: Májgombóc, grízgombóc nagy kedvencem! - akkor mégis ettem már gombóclevest :)))

kocsmagomba 2020.11.07. 08:01:30

@Andrass9: Na ugye! :)
A kukó, a hurkatöltelék félével töltött tojáshéj pedig úgy készül, hogy a tyúkokat egy napra összezárjuk a kandisznóval. Azután a tyúkok egy hétig ilyeneket tojnak, nem kell beletölteni. Többet erről nem mondhatok... :)))
A többi konyhatitok.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.07. 08:03:02

@Andrass9: kb egy kiskanálnyi volt az a lyuk..de elég babrás:D

Kumari aki Nilüfer 2020.11.07. 08:06:10

@kocsmagomba: :DD ahogy én a gyerekkorom kandisznójára visszaemlékszem, azokat a tyúkokat, amiket hozzájuk zártunk volna, kopasztani se kellett volna, sőőőt..etetni sem, mert előszeretettel ették meg őket...
Egyszer volt tenyészkanunk, de soha többet, levágni se érte meg, kanszaga volt, úgyhogy eladtuk, utána csak kocáink voltak, meg herélt hízónak való

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.07. 11:41:37

@Andrass9: Éppen lehetett volna tócsileves is, csak hát a tócsit sütik.
@kocsmagomba: Egészen jó idea, amolyan kolbászos korhelyleves, benne a gombóc. Felírom a többi mellé.
Látom, gombócleves terén sikerült kavicsot dobni az állóvízbe. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.07. 11:58:01

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk a lányok régen kifújták a tojást, de azon csak 1mm2 lyukakat csináltak. Vörösödött is a fejük, míg fújták!

Kumari aki Nilüfer 2020.11.07. 12:27:21

@Andrass9: Az festeni való volt, ezt meg kell tölteni,,kell rajta egy kiskanálnyi lyuk

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.07. 18:00:19

@Kumari aki Nilüfer: Értem én, csak fel nem foghatom :) Soha nem láttam ilyen töltött tojást, de attól még biztos finom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.07. 18:07:35

Úgy tűnik, a trampli vesztett ...

süllőcske 2020.11.07. 18:55:55

@Waka: Ó, ó, ó! Ezt magyarul megfőzted. Oda vagyok a gombóczlevesekért.

valkür 2020.11.08. 11:10:32

@Kumari aki Nilüfer: A töltést még értem is, babrás, de csinálható.
De hogy ették? A szakács kiszedte a levsből és megpucolta, vagy a tányéron pucolta az, aki ette?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.08. 15:21:35

@valkür: Én arra saccolok, hogy a szakács pucolta meg. Persze tévedhetek is :)
A gondom vele csak annyi, hogy a tojás belsejébe se ki, se be nem tud íz áramlani (csak a kanálnyi lyukon át) - így aztán nem értem a koncepciót!

valkür 2020.11.08. 16:19:37

@Andrass9: most esett le :-) hálistennek. Mióta a beavatási szertartásán a vállával lökdöste szerencsétlen ijedt gyerekét a megfelelő irányba, tudtam, hogy nem szabadott volna meg sem választani. Nem is értettem, hova tették a republikánusok az eszüket, hogy beengedték a fehér házba.

valkür 2020.11.08. 16:20:44

@Andrass9: talán csak a szépség. Egy húslevesben baromi jól mutathatnak az egyforma gombócok, teljesen sima felülettel.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.08. 19:28:16

@Andrass9: senki sem érti a koncepciőt:) Én nem főztem, a debreceni ismerőseim ünnepi levese. vagy a ráérős leves, a fene tudja. Szerintem héjastúl főzik, aztán kiveszik a levesből, kiboncolják, és visszateszik. Tudja a csuda, mondom, én nem vetemedtem rá.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.08. 20:33:33

Ma levágtam vagy 5 négyzetméter olasznádat a szomszédnál. Télen méhecskehotel (méh hotel, darázsgarázs, méh garázs) készül belőle a kertbe. Majd tudósítok róla.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.09. 09:04:31

@valkür: Én nem tudom, miért van, hogy Amerikában(sem) találnak egy jó kiállású , középkorú, normális( vagy legalább ránézésre normális) embert jelölni...a jó kiállás , a középkorúság, és normálisság mellett(Nem, Clinton sem felet meg ennek, ő sem volt számomra százas az ovális irodai kalanddal..) nem árt, ha tud beszélni (nem hadar, nem nyafog, nem pöszög, és lehetőleg fejből is vannak önálló, osszefüggó gondolatai-ja. és nem demagóg, és nem mond bugyuta vicceket sem). Nem létezik, hogy nem találnak ilyet....ami meg Bident illeti, a puding próbája az evés...
Vagy én élek szatyorban?????

valkür 2020.11.09. 18:24:48

@Kumari aki Nilüfer: nem, én is így gondolom. Bidennél bízzunk az alelnökében. Remélem, nem lesz túl agresszív, mert a női csúcsvezetők sajnos gyakran azok.
Clintonról egyezik a véleményünk. Nem lehet neki elfelejteni hova süllyesztette a közéletet (értsd: a legfelsőbb bíóság tárgyalja, hogy a szopás szex-nek számít-e. Nahát.)
Al Gore volt annak idején nagy veszteség. Aztán persze, ki tudja.

valkür 2020.11.09. 18:30:18

@Kumari aki Nilüfer: Lépcsőházi gondolat: a puding próbája a demagógia. Ha nem demagóg, nálam már esélyes egy szavazatra. A bugyuta vicc az kétesélyes, akár meg is tudom bocsátani - istenem, hova süllyedtem :-(

valkür 2020.11.09. 18:41:20

@Waka: 5 négyzetméter nádból szerintem nem méh szállodát, de egy egész üdülő falut lehet építeni.
Majd csinálj kérlek képeket is, kifejezetten érdekel.

valkür 2020.11.09. 18:48:40

Én ma májgombóc főzeléket készítettem, karcsúsított töltött libanyakkal.

Úgy történt, hogy a két libanyakbőrön összesen 6 lyuk volt - a két végén lévő alapértelmezett be- és kimeneti nyílásokon felül. Hústűvel tűzögettem valamennyire használhatóvá, de ennek eredményeképpen meglehetősen karcsú töltelékeim lettek. Rengeteg pecsenyemáj és gomba kimaradt, gondoltam, főzök belőle egy gombalevest májgaluskával.
Nem is sikerült volna rosszul, ha nem nyúlik egy megbeszélésem annyira, hogy egy másikről is elkéstem. Jó 4 órán át nem szabadultam, pisiszünet sem volt.
A levesről meg el is feledkeztem, így történt, hogy mire szabadultam, zsirjára sült a májgombóc levesem.

kocsmagomba 2020.11.09. 19:11:05

@valkür: Mivel ejtették el azt a libát? Sörétes fegyverrel? :) Nekem egyszer egy ilyen zsírjára sülő akció után ki kellett festenem a konyhát. :D De legalább egyúttal a feltét is megvolt a főzelékhez.

valkür 2020.11.09. 19:18:39

@kocsmagomba: Nem tudom, de azt hiszem, bőven kimeríthette az állítkínzás fogalmát ami ott történt. Egy vágás, fél centi bőr, még egy vágás, ráadásnak egy hosszú oldalt, HOSSZÁBAN!!!
Most egy időre inkább átállok a szójára, majd főzök Mancitól meg a kedvenc leveses kínai kislánytól.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.09. 19:48:00

@látjátok feleim szümtükkel: Voltaképpen igen. Miért is ne?
@valkür: Egyrészt nem volt olyan sűrű, másrészt nem minden szál alkalmas. Az ajánlás 15 cm hosszú cső, és 3-8 mm vastag, ebből elég kevés akad. Kétfelé osztottam a jókora kévét, igazán vastag, és a többi vékonyabb. Tegnap leleveleztem egy adagot, de elég kis része üti meg ezt a mértéket. Lesz 1,5-2 centis is, akad olyan rovar. amelyik azt szereti. Közé még rakok fenyőfa kockákat különböző vastagságú fúrókkal kifúrva. Így elsőre, szerintem megteszi, aztán majd finomítok rajta.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.10. 06:12:33

@látjátok feleim szümtükkel: Basszus, te ismersz..kis szatyorba tényleg nem férnék bele:DDDDDD

kocsmagomba 2020.11.10. 08:03:07

@Waka: @valkür:

Nálam lopódarázs fészkel. Ennek nem kell Hotel szolgáltatás. Saját lakásra gyűjt! Mármint a sarat, és felragasztja a ház falára. (mint a molnárfecske) Tavaly nem tudtam hónapokig ablakot mosni, mert oda építkezett. Szeretem, mert minden rohadt pókot összeszed, bezárja egy sárkamrába, mellé a petét, ami kirepülésig el van látva. Most lecseréltem egy 10 éve nem használt gázkonvektort. Abból is sárga lopódarázs fészek került elő.
Nézzétek csak ő az, van nálam sárga is barna is. A fészek egész különleges de a barnalábú lopódarázsé inkább már szobrászmunka.
A fűtött falfelületek télen is biztosítottak nekik.

mttmuzeum.blog.hu/2018/07/11/lopodarazsak_hatartalanul

valkür 2020.11.10. 20:20:57

@kocsmagomba: jesszum, micsoda állatok vannak. Ha nem olvastam volna, hogy behurcolták, azt mondanám, szép kis jószág.
Szorgalmas kis jószág lehet, azokkal azpró lábakkal ennyi sarat megtaposni.
Hanem, ha pókok szemszögéből nézem, valóságos szörnyetegek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.10. 20:42:24

@kocsmagomba: Tévhitben éltem eddig, azt hittem erre a fajtára, hogy kürtősdarázs, most meg kiderült, hogy lopódarázs. Mindig tanul az emberfia. Kicsit utánanéztem.
@valkür: Gyakori lopódarázs, Magyarországon egyike a két őshonos lopódarázs-fajnak (a másik a feketetorú lopódarázs (S. spirifex). Szóval, hurcolni nem nagyon kellett.

kocsmagomba 2020.11.11. 17:41:47

@Waka: Ha már darazsak. Nyáron elkaptam egy képet. Nagyon esős hét volt mifelénk, a kertben a háborítatlan gyepben találtam egy lukat, ami körül felhőben repdestek. Nem tudom, milyen állaté lehetett a luk. Node a darazsak. Mit csinálnak a képen?
Jól megnézve látszik.

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26803713-96fbaf86/user

valkür 2020.11.11. 18:38:03

@kocsmagomba: szerintem ott laknak. A kutyám egyszer beleásott egy ilyen fészekbe, alig tudtunk megmenekülni. A kutya úgy nézett ki, mint akit söréttel megsoroztak. Rövid, fekete szőre volt, csak az egyik oldalán 68 db puklit számoltam meg.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.11. 21:08:29

@kocsmagomba:

Olyan, mintha fészket építenének, de ez a fajta nem ilyet épít, és nem a földön, viszont ha elpusztult valami állat a lyukban, azt megzabálhatták. Persze az evolució megjelenhetett köztük, és megtanulhattak földi lakást építeni.

kocsmagomba 2020.11.12. 19:56:07

@valkür: @látjátok feleim szümtükkel: na mindegy lezárom. Először én is azt gondoltam a darazsak tevékenységéről, amit ti: lakás vagy zsákmány. Hát, egyik se. Sarat gyűjtenek és viszik építkezni!
Van ott egy darázs a képen, amire pont ráfókuszált a gép, nagy odafigyeléssel látszik, hogy egy saját súlyának legalább megfelelő, vagy nagyobb darab sarat emel a rágói közt. Az összes darázs ugyanezzel foglalkozik. Leharap a sárból, felgörgeti a ragadós anyagot és viszi. Oké, nem mozgókép.
Ugyanis. Nekik kell ez az anyag. Viszont ez erdőben nincs sár! A mezőn se. Ez ott tényleg egy olyan terület, ahol erdő van és avar, vagy zöld ősgyep. Feltöretlenül. Nem férnek hozzá a sárhoz eső után se. De találtak egy lukat, amit nem ők fúrtak. Hogy milyen állat, az rejtély nekem is. A luk faláról hordják el az anyagot, hatalmas rajokban. Ja, ha kutyus megzavarja őket, biztos marnak. A kutya meg tudhatja milyen állat fúrta a lukat. Nem kérdeznénk meg tőle? :)))

Megj.: legutóbb Gyalogrépa kollégával vitatkoztam kicsit, ő azt állította, hogy nem megy a sáros erdőbe gombászni. Mire én mondtam neki, hogy az általam ismert erdőkben nincs sár, mert sár az a szántóföldön van. Az erdőben avar, a mezőn gyep honos. Nem értettünk egyet, de ez a kép is alátámasztja az én véleményemet. :)

valkür 2020.11.12. 21:03:40

@kocsmagomba: És tényleg, bele kell nagyítani
ha már darazsak: telex.hu/kulfold/2020/11/12/azsiai-lodarazs-amerika-200-kiralyno
Asszem, jövőre én is csinálok valami méhecske hotel félét. Muszáj védenünk azokat a bűbájos, hasznos állatokat, mielőtt végleg ellepnek bennünket az ilyen szörnyetegek.

kocsmagomba 2020.11.12. 21:39:12

@valkür: legalább 45 képet nyomtam, pár perc alatt, mire sikerült valamennyire megfogni a pillanatot :)
süti beállítások módosítása