Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy NAGY kenyér

2020.11.03. 07:00 Andrass9

Gyerekkoromban a 2 kilós félbarna kenyér volt a norma, mindig azt vettük. Előfordult, hogy Dömösön egy szomszéd néni süttetett nekünk általa dagasztott háromkilósal - az elállt egy hétig is, de ez ritka alkalom volt.

39.jpg

Én ismét rendszeresen sütök kenyeret, boltban nem veszek. Alapvetően rozskenyér készül, olyan 1,3 kg-os méretben. Most viszont mindkét gyereknek akartam belőle adni, ezért kipróbáltam, tudok-e kétkilósat sütni.

Alapvetően a Szabó malom lisztjeit használom, ritkán csalom meg őket - akkor is csak a kiváncsiság okán.

Ennek a kenyérnek a hozzávalói:

  • 500g Félfehér Búza kenyérliszt (BL112)
  • 500g Világos rozsliszt (RL90)
  • 400g Teljes kiőrlésű rozslisztből sűrű kovász (RL190)
  • 100g Búzasikér (a rozslisztet segíteni)
  • 12 g élesztő (mert gyorsan akarom elkészíteni)
  • 1 tk cukor
  • 1 g Aszkorbinsav (C vitamin)
  • 36 g só
  • 600g langyos víz

10.jpg

A liszteket kimértem a keverőedénybe. Most lusta voltam átszitálni, de eddig soha nem volt benne idegen anyag (most sem). Végül betettem a mikróba 60 másodpercre felmelegíteni. Kicsit magasabb lett a hőfok, mint számítottam, de sebaj.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Az élesztőt a cukros langyos vízben megindítottam. A lisztet elkezdtem keverni a géppel, majd megnéztem a kovász hőfokát is. Tökéletes, ha ezeket mind összekeverem, egy egészséges hőmérsékletű tésztaalapom lesz! Belezúdítottam a lisztbe a kovászt, és addig kevertem, míg morzsás tészta lett belőle.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Az élesztő is elindult felfelé, hozzákevertem hát a tésztához. Kellett még az az 1 dl plusz víz hozzá, mert nagyon kemény volt a tészta (ez minden alkalommal változik, mert a liszt nem mindig vesz fel ugyanannyi vizet). Hozzáadtam a C vitamint, amitől szép síma lesz a tésztám (lehet, hogy nélküle is, de Szivar tanácsolta - megfogadtam:). Végül a sót is beledolgoztam.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Szép síma tészta lett, amit további 20 percig dagasztottam a robotgéppel. Ekkor picit megolajoztam a tészta körül a keverőtálat, hogy ne ragadjon bele. Megszórtam az egészet vékonyan liszttel, letakartam egy konyharuhával és pihentettem egy órát. A kidagasztott tészta még mindig langyos volt. Ekkorra duplájára dagadt, kiborítottam hát egy meglisztezett szilikonlapra, ahol picit megliszteztem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Jöhetett a hajtogatás: jobbról és balról, majd felülről és alulról összehajtogattam. Alaposan meggyúrtam és egy kerek tésztát alakítottam.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Ekkor belisztezett szakajtóba tettem, ahova alig fért be. Ez még ráadásul kelt is 20 percig - majdnem kinőve a szakajtót. A kenyérsütőkővel érkezett lapát kicsinek tűnt egy ekkora kenyérhez, ezért gyorsan kivágtam valami helyettesítőt rétegelt lemezből. Megszórtam vékonyan grízzel: így könnyen legördül a lapátról a kőre a tészta - nem ragad hozzá. Rápakoltam a megkelt anyagot a szakajtóból (épp csak elfért ezen a lapáton is) és bevagdostam a bevajazott filézőkésemmel.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Ránéztem a kenyérsütő kőre, és elég forrónak itéltem! Nem is tudtam, hogy a sütőm képes ennyire felmelegíteni!!! Rácsúsztattam a lapáttal a tésztát - igencsak kihegyeztem a méretet. Bespricceltem vízzel, és bezártam a sütő ajtaját. 50 percig sült, miközben gyakran spricceltem. Ezután levettem 150C-ra a sütőt, és még hagytam vagy 30 percig sülni. Persze a feleségem nem bírta megállni, hogy ne szegje meg még melegen ...

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Ez a méret már kicsit túl van a kenyérsütő kő paraméterein. Megégett a kenyér széle, meg majdnem le is lógott. Ennek ellenére a gyerekek lelkesen elvítték, és meg is ették néhány nap alatt.

40.jpg

Majd még posztolom a legfinomabbra sikerültet is :)

85 komment

Címkék: víz élesztő cukor aszkorbinsav liszt rozsliszt sikér C vitamin rozskovász

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5516268938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2020.11.03. 16:59:24

De szép!
Épp tegnap sütöttem időtlen idők óta hagyományos kenyeret, már vagy másfél éve van édesem rákattanva a gyökérkenyérre, azóta csak azt sütök. Viszont most a hétvégén nálunk állomásozó ifjúság elfogyasztotta az utolsó morzsát is (pedig a lányom udvarlovának külön sütöttem gl.mentest), és délben jöttem rá, hogy kettő körülre a hurka-kolbász ebédhez kéne friss kenyér :D
Kicsit elfáradtam, mert egyrészt három nap túráztunk, másrészt közben etetni kellett a vega lányomat, a cöliákiás párját, a low carb édesemet meg a keto magamat :D de megoldottam szerencsésen.

A kedvesem minden alkalommal, mikor előkerül a frissen sült házi kenyér (nem nagy kenyérpusztító ő sem, hetente sütök egy félkilóst), azon morfondírozik, hogy ilyet miért nem árulnak a boltban, mikor faék egyszerűségű olyan kenyeret sütni, ami még 5 naposan is ehető...

efe Padilla 2020.11.03. 16:59:35

"Hozzáadtam a C vitamint, amitől szép síma lesz a tésztám"

Igazán az aszkorbinsav vagy ecet abban segít, hogy a késztermék kevésbé morzsálódjon (szvsz)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.03. 17:05:44

@efe Padilla: Köszönöm - ezt nem tudtam. Viszont a gluténhálóm sokkal szebb vele (és ez valóban felelős a morzsálődás csökkentéséért :)

kocsmagomba 2020.11.03. 18:24:34

@Fenchurch68: Hát figyelj, nekem most van egy ötletem. Nyissunk egy gasztro-szanatóriumot valahol. Ahol a páciensek azért jönnének hozzánk, heteket eltöltve szállodai szinten, hogy a beleiket megkíméljük az elmúlt 10 ezer év különféle ártalmaitól, és teljesítsük, jó pénzért, a kívánságaikat. Én bevállalom a laktózérzékeny részt csuklóból. A köszvényes problémákhoz Wakát kérjük fel. Szümtük kímélő ételsorát egyenesen szabadalmaztatjuk.
Kreatív szakértő: süllőcske. Andrást nem kérjük meg semmire, csak a programozásra. Esetleg süthet kenyeret... meg nekünk bármit a mozdonyában, hogy bírjuk a tempót. :)
Pénzt meg szerezhetnénk Kanadából? ;)
De bárki csatlakozhat, akiket most kifelejtettem a kocsmanép közül.
Belgyógyászt én hozok!

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.03. 19:51:21

@kocsmagomba:

Egy gond van. Ugyé nem kell leírnom?:(

Az ötlet nem elvetélt, de ismered a mondást, miszerint nagyot akar a szarka, de...?

Kumari aki Nilüfer 2020.11.03. 19:52:20

@kocsmagomba: szerintem erre lenne fizetőképes kereslet.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.03. 20:06:08

Egyyébként ez a kenyér nagyon jónak látszik. Kár, hogy az a teleportál nem akar elkészülni.

valkür 2020.11.03. 20:49:26

@kocsmagomba: ha kell egy kalória- és makro tápanyag számláló, rám számíthattok. Makro (szénhidrát, zsír, fehérje) szükségletet kitűnően számolok, diétához fokozatos kalóriacsökkenést és hasonlóan fokozatos visszatérést is, saját fejlesztésű excelben.

valkür 2020.11.03. 20:58:20

Szép ez a kenyér! Nem látom, hogy bárhol meg lenne égve. A képen az a sötétebb sáv ott a kenyér alsó szélén pont az a kategória, hogy nem keresztben, hanem hosszában vágnám le róla a serclit :-)

Azon viszont erősen csodálkozom, hogy a gyerekkorodban volt kétkilós félbarna kenyér.
Az én gyerekkoromban (hetvenes évek) csak feér kenyér volt, 1 kilós vekni és 3 kilós vágott kenyér. Azt vettük mindig, ropogósabb volt a héja. Később bejött a zsúrkenyér, ami igazi luxusnak számított. Talán valamikor a nyolcvnas években jelent meg a burgonyás kenyér, nagy truvájnak számított, állítólag tovább maradt friss.
Barna meg fekete kenyérről csak történelem órán hallottam, mint a szegénység egyik mérőfoka.

Lehet, hogy a hetvenes évek fehér kenyere igaziból félbarna volt, csak "felnevezték", hogy nagyobbnak érezzük a jólétet?

Hát, nagyot változott a világ, az biztos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.03. 22:33:34

@valkür: Nem gond az! Csak legalább egy tizessel fiatalabb vagy :)))
Én az ötvenes években voltam gyerek - akkor bizony volt félbarna vagy barna kenyér :) Én a félbarnát szerettem!

Kumari aki Nilüfer 2020.11.04. 07:52:15

@valkür: Mi kb 65-66 körül kezdtünk "péki kenyeret" venni a boltban. Én kizárólag kétkilós fehérre emlékszem, 7, 20 volt...néha vehettem karamellát, 20 fillér/db. de csak néha.
És igen, a zsúrkenyér!! a hatvanas évek vége fele minden bulira szendvics volt, vajas zsúrkenyér, kolbászkarikák, főtt tojás, savanyú uborka, szépen szeletelve, és piros arany..később trappista sajt reszelve, Falun nem volt semmi felvágott a boltban, a sajtot is a városból hoztuk, de csak később, eleinte nem volt. De a koliban 75-80 között a friss puha és vastag!! fehér kenyér szeleteket( van a józsai plázai kenyérboltban böszörményi 3 kilós házi jellegű fehér kenyér, csúúúúcs) zsíroztuk, lila vagy akármilyen hagymakarika, só, őrölt paprika, bátrabbak borsozták is, Elmúlt...ma megpusztulok a nyers hagymától:((((

Kumari aki Nilüfer 2020.11.04. 07:56:48

@Andrass9: Dümös?? Johanna lányom és az unokám kora tavasz óta ott lakik..kilátással a Duna -kanyarra, meg a remetebarlangos hegyoldalra. Szépséges!

kocsmagomba 2020.11.04. 08:17:34

@Kumari aki Nilüfer: kolbász zsíros kenyér, persze kolbász nélkül, savanyú uborkával. Az uborkalé meg jó volt "másnap". :)

De jó lenne, ha most is "háromhatvan" lenne a kiló kenyér! Mármint legalább 360 Ft. :))) Mert csak 438 Ft-ért van valami ehető, de a félehető is 385 Ft. (értsd: nem félbarna, hanem félehető... mindegy már nekem miből van, csak ehető lenne)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.04. 09:47:42

@Kumari aki Nilüfer: Csak nem a "villasoron" laknak? :)))
Onnan volt a legszebb a kilátás a kanyarra meg a szemközti hegyre. Valamikor a 6-as években vettek a szüleim egy parasztházat a Királykuti utcában, patakkal a kert végében. Anyámék átlag az év felét töltötték ott, különösen, miután lett fürdőszoba és nagy konyha is a volt nyárikonyhából. Ez valamikor a 70-es évek elején készült el. 2013-ban adtam el, mert két kertes ház már sok egy háztartásban ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.04. 09:53:58

@Andrass9: Persze a felvégen is van kilátás, az ottani hegyoldalról :) A villasoron báreltünk 2 évig nyaranta egy villát, mielőtt "gyüttmentek" lettünk ...
Bächer Iván is az ottani házunkban gyerekeskedett sok nyáron át.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.04. 09:57:36

@kocsmagomba: A barnakenyér 3Ft volt, a fehéret adták 3,60-ért ... Zsíros deszka hagymával és az uborka is előfordult (később borkorcsolyaként). Manapság a gyári kenyerek nemcsak, hogy drágábbak, de nem olyan jók, mint amire emlékszem. Persze az idő sokmindent megszépít!!!

Kumari aki Nilüfer 2020.11.04. 13:58:41

@Andrass9: Nem tudom, melyik a villasor:) Dobogókői út, a felső végen, a temető mellett.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.04. 14:00:25

@kocsmagomba: Na ha idekerültök, mondom, milyen kenyeret vegyél, és hol:)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.04. 14:03:04

@kocsmagomba: Nekem a sült oldalas zsírja jobban bejött, mint a kolbászos.Zöldpaprikával, vagy kora tavasszal hagymaszárral, majd sózott uborkával a kertből..na azt most is eszem:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.04. 14:50:01

@Kumari aki Nilüfer: Igen, az a felső vég :) A villasor az a Visedrád felőli (alsó) végen van.

kocsmagomba 2020.11.04. 15:58:25

Hát, ma jó főzés volt. Székelykáposztának indult, de tarhonyás marhalábszár lett belőle.
Nem, nem lapoztam 10-et a szakácskönyvben. :)
Véletlenül másik csomagot vettem elő a fagyasztóból.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.04. 16:26:19

@kocsmagomba:

No ez igazi vargakanyar volt.:D

Azért ugyenem ment kárba a tarhonyás hús sem?

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.04. 16:26:58

@Andrass9:

Ott valahol, az átmenő úton volt egy nagyon jó kiskocsma.

nyisztor 2020.11.04. 18:08:50

@Andrass9: Én lennék vaksi, hogy nem találom a kész cipó súlyát a cikkedben, vagy csak a nyersanyagokat mérted le?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.04. 18:22:13

@látjátok feleim szümtükkel: Anyám törzsvendég volt ott. A Zöldék kocsmája anno197x ...

kocsmagomba 2020.11.04. 18:25:17

@nyisztor: "..tudok-e kétkilósat sütni.." ez így van a szövegben, a hozzávalók súlyát tekintve valószínűleg sikerült. +/- néhány százalék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.04. 18:25:27

@nyisztor: Valóban nem szerepel, mert nem dokumentáltam fényképpel. Ha a memóriám még jó, akkor 1980g volt a kenyér, mert megmértem.
Amúgy sütés után nagyon ritkán mérek, mert az az info nem kell a reprodukáláshoz :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.04. 18:25:29

@Andrass9:

Középiskolai kiránduláson ettünk ott, szerintem még nem voltatok odavalósiak.

nyisztor 2020.11.04. 19:02:30

@Andrass9: Kösz a választ.
A reprodukáláshoz valóban nem kell, a módszer kiértékeléséhez, különböző nyersanyagok-módszerek összehasonlitásához viszont igen.
Gőzerővel fejlesztem a vekni térfogata mérési módszerét. Igaz, eszköz- és anyagigényes, főleg igy, labor helyett a konyhában, ráadásul mindenki bolondnak néz. Pedig ez a paraméter jellemzi a kelesztés hatékonyságát.
Ez mind a virus, a karantén miatt van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.04. 20:12:48

Aszkorbinsav helyett frissen facsart citromlét szoktam használni. Nem tudom, mennyire helyettesíti.
@kocsmagomba: Neked is fáj? Mert nekem mostanában annyira nem. :D
@Kumari aki Nilüfer: Vaj, parizer,reszelt trappista, csemege uborka és piros arany. Minden puli alapkelléke.
@Andrass9: Eduardóról nem is beszélve. Iván írásait nagyon kedvelem, jó pár könyve pihen a polcon. A kenyér remekül néz ki, biztosan finom volt. Nálam két hónapja a Korpovit muzsikál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.04. 21:54:10

@nyisztor: A térfogat méréshez szerintem használj nagy műanyag zacskót, amiben víz alá nyomod a kenyeret. Ez eléggé jól befoglalja a veknit, ha vékony a zacskó(, vagy elég meleg a víz, hogy hajlékonyabbá váljon a műanyag). Szuvidálásnál minden esetre elég jól működik :) A kiszorított vízmennyiséget meg könnyű megmérni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.04. 21:55:00

@Waka: Eduardó akkor még Bolíviában élt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.04. 22:14:51

@Waka: A Korpovit miatt részvétem ... Orvosi javallat?

kocsmagomba 2020.11.04. 22:21:55

@Andrass9: @nyisztor:

Vagy. Vegyen egy ismert térfogatú edényt, amibe a kenyér bőven belefér. Tegye bele, borítsa tele liszttel. Vegye ki a kenyeret, mérje meg a maradék liszt térfogatát mérőedénnyel. Végezze el a szükséges matematikai műveletet. (nehogy vizes legyen a kenyér véletlenül...)
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.04. 22:24:43

@kocsmagomba: Súly méréssel egyszerűbb, mint térfogattal. A teli edény súlya után a kenyérrel töltött edényben maradó liszt súlya.

nyisztor 2020.11.04. 22:35:27

@Andrass9: @kocsmagomba: Jól gondolkodtok, csak nem vizbe vagy lisztbe meritem a veknit, hanem vmilyen szemesterménybe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.04. 22:36:55

@nyisztor: Legalább nem fog meghízni a kenyér, ha elfújod az anyagot :)

kocsmagomba 2020.11.04. 22:45:15

@Andrass9: nem egyszerűbb! Térfogatot szeretnénk mérni. Súly mérésből tömeget, abból térfogatot számolni kell. Viszont a sűrűség adat bizonytalan! Nem lesz pontos a számítás.

kocsmagomba 2020.11.04. 22:51:23

@nyisztor: a szemes termény is jó. Mivel bátran feltételezhetjük, hogy a szemestermény-levegő keverék arány ugyanaz a kenyér körül, mint kenyér nélkül. HA ez igaz, akkor jó a termény is. De minél apróbb szemű (inkább rizs, mint bab) annál pontosabb a mérés. :)

kocsmagomba 2020.11.04. 23:05:10

@nyisztor: sőt: mákszemek, az a legjobb, bár megdrágítja. :)

kocsmagomba 2020.11.04. 23:27:00

@Andrass9: @nyisztor: Azt nyilván tudjátok, hogy ilyen alaktalan térfogat mérésére legjobb a felhajtóerő mérése lenne, ha pontosan ismerjük a folyadék (esetleg gáz) sűrűségét. Erre több tippem is lenne. Lényeg egy erőmérés, abból közvetlenül számolható a bemerülő test térfogata. A'la Arkhimédész.

De közelíthetjük a kenyér alakját egy kétváltozós függvénnyel, és integrálhatjuk mindkét változó szerint egymás után. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.05. 09:42:16

@kocsmagomba: Az utolsó módszered lenne az első, amit bevetnék, de ahhoz egy 3D-s scannert kellene összerakni, ami nem egyszerű. Ilyen kis mérethez tán ultrahang még mérhető visszaverődési időt adna, fénnyel nem próbálkoznék.
Én a teherautók tengelysúlyát mérem menet közben, ahol 3 változós függvények non-lineáris illeszésével határozom meg a pontos értéket (a mérődetektor szerinti tengelysúly, a sebesség és a hőmérséklet a változók), amivel 7%-os statisztikai hibahatáron belül tudom megadni a jármű tényleges súlyát (utálnak is érte a teherautó sofőrök rendesen).

Elnézést mindenkitől a csúnya kifejezésekért :)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.05. 10:26:00

Hát, emberek, én meg ránézek, és azt mondom, : apám, jó nagy kenyér!:DDDD Éppen most dagasztottam egyet, az egy közepes kenyér..

kobold63 2020.11.05. 11:00:07

@kocsmagomba:

re: gasztró-szanatórium. Hát szervezni, azt tudsz! A keto életmód szakértőségét is elvállalom :)

Fenchurch68 2020.11.05. 15:20:15

@kocsmagomba: Benne vagyok :D vállalom a sima vega, vegán, makrobiotikus, és gluténmentes menüt :D A ketoban még új vagyok, de arra Kobold jelentkezett.

@valkür: Nálunk is volt mindig is (mondjuk '71-től állíthatom tutira) félbarna, hogy két kilós volt-e, azt nem tudom, de kilós volt, mert nagymamáméknál mindig azon ment a balhé, hogy ő félbarnát vett, a nagypapa meg a fehéret szerette :D (Buda)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.05. 16:10:41

@Fenchurch68: Nekem úgy rémlik, a félbarna az két kilós volt. Olyan NAGY karéjt vágtak belőle zsírosdeszkának a borozóban a Dékán utcában a 49-es végállomásával szemben :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.05. 16:34:23

@Andrass9:

Jól rémlik, mert mi csak egy kilót vettünk belőle, és mire hazaértem a boltból, mindig körbe rágtam a héját.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.05. 19:37:30

@Andrass9: Igazából nem. Egy augusztusi reggelen a mellékhelyiségben tett látogatás után a mérleg 99+ kilót mutatott. Ki voltam békülve a súlyommal, de ezt már kicsit soknak éreztem. Szóval, szépen lassan leépítettem a kenyérféléket. Nem ment könnyen, de igyekeztem. Párszor - persze - befigyelt pár szendvics, de az egész napos kerti melóhoz kellett valami vinni való, ami készen van, el lehet majszolni két barázda közt, azt meg máshogy nehéz kivitelezni. A munkahelyen sokkal egyszerűbb a dolog, amolyan munkareggeli zajlik nálunk, ott prímán elmegy a keksz valami hozzávalóval. A Korpovit kekszet egyébként szeretem, nyolc belőle éppen elég egy evésre. Kell hozzá bő 3 deci víz, annyival pont megtelik a hasam. Jelenleg 93 kiló vagyok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.05. 20:08:24

@Waka: Kicsit azért lassíts, mert havi 3 kg az soknak hangzik. Én csak 0,5-1 kg havi átlaggal fogyok, igaz az is, hogy nem vagy hidra függő (bár most ez a sok kenyér ...)

valkür 2020.11.05. 20:22:21

@Fenchurch68: lehet, hogy kenyérgyár-függő volt a dolog? Vagy boltfüggő? Nálunk a "kisbótba" nem volt, csak a 3,60-as fehér kenyér, 1 és 3 kilós. Kifli, zsömle, 'kakós csiga". Nagyon picike bolt volt, egyetlen mérlegen mérték a parizert is, a kenyeret is meg a krumplit is. Hát, nincs bennem nosztalgia.
Emlékszem, elszédültem, amikor először bementem a főtéri "nagyábácébe". Olyan erős világítás volt benne, hogy káprázott a szemem.

Ha jól számolom, az ötvenes évektől majd' 30 évig kitarott a 3.60-as kenyér. Nem is csoda, hogy összeomlott a rendszer.

kocsmagomba 2020.11.05. 20:38:21

@Waka: Én az idén, gombászás közben szoktam rá a Rio Mare tonhal salátákra. Lényegében szénhidra mentes. Viszont komplex fogás. A gombászás olyan, mint a kerti munka. Kilométereket mászkálok hegyről le, hegyre fel, ráadásul olyan korán indulok, hogy nincs a gyomromnak semmi kedve befogadni semmit. Délelőtt 10 körül az erdőben, több óra menetelés után, jó esetben már örömteli gombazsákmány mellett elköltök egy ilyen halat. Kenyér nélkül. Délutánig, hazáig kitart, kalóriadús, de nem hizlal. Tudom, nem a legolcsóbb, de megéri az árát. Talán kertbe is. Néha még finom is tud lenni. Nem lehet mindig érlelt szalonnát falatozni fehér kenyérrel és friss zöldekkel. Vagy mégis inkább? ;) A fene vinné el...

kobold63 2020.11.05. 22:34:07

Kb. másfél éve foglalkozom intenzíven a keto étrenddel, főzéssel, receptekkel családom tagjainak támogatására. A csökkentett szénhidrát/carb/hidra étrenddel viszont már mondhatnám évtizedek óta. Atkins, Bernstein, stb.

@Waka: mindig aggódtam a carb függőséged miatt, gratula, ez nagy eredmény.

@Andrass9: nem fog ez ilyen ütemben menni Wakánál, az elején sokkal nagyobb a fogyás, késöbb beáll a fenntartás. Ha te ennyi kenyér, krumpli, rizs, tészta evése mellett havi 0,5-1 kg-t fogysz, annak más oka lehet, szerintem.

Egy éve még itt a kocsmában sok kételkedő, értetlen hang volt a keto étrenddel kapcsolatban, örülök, hogy ez megváltozott, sokak számára ez életmentő felismerés.

kocsmagomba 2020.11.05. 22:51:20

@kobold63: a kételyek megvannak. Az lenne a furcsa, ha nem kételkednénk. Nyilvánvaló előnyök dacára több bizonyíték hosszú távon jót tesz ennek az elképzelésnek is. Sajnos én látok itt magam körül "ketózó" családokat, akik vagy a nyilvánvaló étrendi bűnözésüket akarják ezzel gyorsan jóvátenni, lásd: pálinkázás. Vagy nem igazán tudják tartani ezt a diétát, aztán hormonális vagy cukorgyógyszerekkel igyekeznek kompenzálni. Biztos lehet ezt jól csinálni, de ez biztos nem az én utam. De virágozzék minden virág, csak ne a belgyógyászon meg a háziorvoson kérjék aztán számon a sikertelenséget, mert ez konkrétan megtörtént már.

kocsmagomba 2020.11.05. 22:54:57

Mátrai előkertem díszei a képen, ma. Kissé elhanyagolt a terület, ásót 15 éve nem látott a föld, de éppen ezért van itt ez a képen:

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26801127-022f9608/user

Nekem így jó. :)

Fenchurch68 2020.11.06. 00:08:15

@kocsmagomba: Itt is az van, mint általában minden életmódszerű diétával: minél egyszerűbb, annál jobb. Ha valaki úgy kezd ketózni, hogy azt lesi, mit mivel pótolhat, sütögeti az útifűmaghéjas-mandulalisztes kenyérkéket, sütikéket, konjactésztát eszik rendszeresen stb., az tapasztalat szerint hamar feladja, mert persze az "nem olyan". Mi meg szépen elvagyunk hússal, hallal, belsőségekkel, zöldségekkel, mondjuk mi eszünk némi tejterméket is, de ha panaszokat okozna, simán el tudnám hagyni. Idén eddig kétszer sütöttem tojás és darált lenmag zsömlét, mert a pecsenyezsírt nem vagyok még képes paprikával meg uborkával tunkolni, mint a körözöttet vagy a májkrémet :) Anno vega is úgy voltam, hogy eszembe se jutott, hogy szójavirslit meg szejtánpárizsit egyek.

kobold63 2020.11.06. 09:08:51

@kocsmagomba: igazad van: mint minden, amit fél tudással és akarattal csinálnak aztán a kudarcért az eszmét okolják. A keto életmód más, mint az alacsony szénhidrát bevitel, elég nehéz elérni és fenntartani a keto anyagcserét, csak nagyon eltökélt, fanatikus egyéneknek sikerül. Ettől fügetlenül, ahogy @Fenchurch68: is írja, az eszme megértésével és követésével jó életmód változtatást lehet bevezetni.

kobold63 2020.11.06. 09:22:29

@Fenchurch68: Én a fiatalabb családtagoknak segítettem az átállásban, főzésben. Ők testépítést is csináltak mellette. Ahogy te leírod, az a megvalósítható út, az érettebb, idősebb korosztálynak is ajánlott. Sok ételnél teljesen átvettem ezt a készítést, de azért finom kenyereket is sütök, liszttel-kovásszal. Gyümölcsöt is eszünk. A cukornál húzom meg a határt, az csak az unoka tortájába kerül, azért van még valamennyi a házban.

kocsmagomba 2020.11.06. 09:28:34

@kobold63: ezt elfogadom. Azt viszont fontosnak tartom, hogy legyen minden hasonló módszer mögött egy állandó, független tudományos módszerekkel végzett kontroll.

@Fenchurch68: világos, ez így teljesen rendben van.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.06. 09:54:06

@kocsmagomba: Ez a mi kertünk is lehetne,,mi a vadregény hívei vagyunk:)

kobold63 2020.11.06. 10:08:49

@kocsmagomba: pl. Jacob Wilson: The Ketogenic Bible. Authoritative Quide to Ketosis.

Nem népfelvilágosító szint!

Fenchurch68 2020.11.06. 21:21:33

@kobold63: Ez teljesen jó vonal, én anno vega/vegán koromban is meg most ket(y)ósan is rendkívül utáltam/om, ha valaki vallást csinál az étkezési módjából... Benne vagyok egy keto receptes csoportban, az átlag tök normális, segítőkész, nem sértődékeny, de még itt is előfordul, hogy valakinek majd átharapják a torkát, mert mondjuk hagymát tesz a pörköltbe vagy nincsenek meg egy feltett kajánál a szent makrók :) (nem bírom megállni, és ilyenkor mindig odatrollkodom, hogy a posztoló nem mondta, hogy OMAD-ozik, szóval lehet, hogy a zöldségtúlsúlyú feltett ebédje után bever fél kiló tepertőt vacsorára, csak azt nem posztolja ki, mert minek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.06. 22:15:05

@Fenchurch68: Szeretem, amikor a keto priest egy kenyér poszt alatt hinti az igét ... :)

kobold63 2020.11.06. 22:35:43

@Andrass9: a "hitetleneket" kell megtéríteni. :)))

kocsmagomba 2020.11.07. 07:26:25

@Andrass9: Mi csak gyaur kenyérzabáló kutyák vagyunk! :) Csak ne térítsen senki. Csak akkor működik egyébként is az egész, ha megvan a belső késztetés, és ez találkozik a külső lehetőséggel. Téríteni nem kell, nem kéne.

kocsmagomba 2020.11.07. 07:39:40

Bár tőlem sajnos az összes pékség bezárhatna, éhenhalás okán. Feleségem kenyerét én sütöm, nekem pedig bőven elég 1 kg kenyér 2 hétre. Se péksütemény, se más. Nem kívánjuk. Se sósat, se édeset.

Ellenben tegnapelőtt szedtem rizikét a Mátrában. Tegnap este a kalapokat jénaiba fektettem, zsírra, sóztam, borsoztam. Minden kalapra morzsoltam egy kis juhtúrót, és tettem egy csipet reszelt fokhagymát. 10 percre forró sütőbe tettem, amíg levet engedett majd zsírjára sült, ekkor 2 percre felső sütéssel rápirítottam. Ez volt a vacsora.
Kenyeret nem ettem hozzá!
Ez se elég ketyós, ugye? :D

Rizike zsákmány:
indafoto.hu/kocsmagomba/image/26801069-dc21bada/user
Vigyázat. Van a képen egy darab nem rizike és nem ehető gomba, rejtvénynek adtam fel más fórumon, azért ez a kép. Itt is megfejtheti, aki szeretné. :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.07. 07:54:37

@kocsmagomba:

Kettő gyanús, a bal alsó sarokban a nagy lapos, és alól középen egy kicsi, kalappal lefelé, ennek más a kalap széle, lefelé fordul.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.07. 07:59:36

@kocsmagomba: Én úgy tudtam, a nem ehetőket TILOS az ehetők közé tenni..a gombavizsgáló az egészet kidobja, ha vegyítve van...
Különben meg én egyiket sem merném enni, mert az ehetőt sem ismerem:DDD

Kumari aki Nilüfer 2020.11.07. 08:00:45

@látjátok feleim szümtükkel: Én is ezeket szúrtam ki, de Isten bocsássa meg, ezek a rizikék is csúnyák:D

kocsmagomba 2020.11.07. 08:22:38

@Kumari aki Nilüfer: Tisztelt bíróság! Kizárólag oktatási céllal történt. A kép címe is egyértelmű: "Rizike kakukktojással." Felmentésemet kérem. :)

Egyébként a rizike a ronda de k* finom kategória a gombák között. Látnád a kezemet utána, vagy a kést, amivel levágom. Tiszta narancssárga tejszerű ragadós nedv. Pfej. Aztán aki megkóstolja, örökre hívő lesz, téríteni sem kell. :D

@látjátok feleim szümtükkel: sajnos nem, még nézegessétek, utána elárulom a megfejtést. Egyébként eleve kétféle rizike! Plusz egy kakukktojás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.07. 09:51:15

@kocsmagomba: Nekem egy lóg ki a sorból: a kép alján középen, amelyiknek csak a lemezei és a tönkje látszik. Ennek ugyanis visszakerekedik a kalapja, míg a többinek elvékonyodva fogy el.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.07. 10:32:53

@kocsmagomba:

Még középen balról a harmadik gyanús, mert annak felfelé áll a kalapja ( kicsit tölcséres ),de mivel még rizikét élőben sosem láttam, nem lehet a kép alapján biztonsággal kiválasztani. A jobb oldali felső sarokban a szalvétán lévő gombák pl. nem is látszanak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.07. 11:55:17

@Andrass9: Nem jó :( most ránéztem az én rizike posztomra, és abban több példánynak is visszapöndörödött a kalapja...
blogkocsma.blog.hu/2014/10/30/izletes_rizike_rizotto

süllőcske 2020.11.07. 18:45:47

@kocsmagomba: Amik közéjük keveredő, nem fincsi rokonok, a fakó, a szalmasárga, meg a rőt.
Egyet látok, ami nem vörösödő, s nem is zöldülő. Nem rőt, színben a szalmasárga, de más formajegyeket erre a fajra jellemzően nem mutat, legyen fakóbolyhos. Most nahyon hülyének érzem magam.

kocsmagomba 2020.11.07. 19:17:04

@látjátok feleim szümtükkel: Igen. Ön nyert. Középső sor, balról a harmadik. Kicsit eltérő színű a kalap, ugyanolyan körkörös mintával. Ez az utóbbi a megtévesztő, különösen terepen.
Az egy "sárgulótejű tejelőgomba". Meghalni nem illik tőle, de nem finom és bajt okoz. A rizikék teje narancsvörös, ennek sárgászöld.

A rizike tökélyre fejlesztette a specializációt. Rizike csak és kizárólag fenyők gyökerén él. Sőt, minden fenyőfaj gyökerén másféle rizike él. Kis túlzással. A képen is kétféle rizike faj van. Bal oldalon az ízletes rizike kalapjai. Ő kéttűs (hosszú tűs) fenyőfajok tövében található. Jobb oldalon a lucfenyő rizike kalapjai. Értelemszerűen csak lucfenyő alatt nő. De van még több fenyőfaj és hozzá több rizikefaj, amik inkább az északi erdőkben fordulnak elő, itthon nem jellemző.
A kakukktojás viszont tölgyesből kerül elő. Egy tálcányi gombán ugye, hogy be lehet nézni! Csakhogy tudni kell milyen fafaj alatt szedtük. Aha, ilyen egyszerű, de mit kezdünk egy vegyes, kevert fajú erdőben! Ahol a fenyőket itt-ott tölgyek zavarják be? És a gombák fejlődése is időben egybe esik. Ezért született ez az oktató kép.

@Andrass9:
Így van. A begöngyöltség nem számít. Az egy időbeli, negyedik dimenziós tényező. Ezek a fajok fiatalon mind begöngyöltek, idősebb korban, egy nap múlva, már tölcséresednek. A rizike és a kakukktojás is ilyen, ez nem különíti el.

Ezek után annyit már le kell írnom, hogy az ízletes rizike sokkal jobb ízében és állagában, mint a lucfenyő rizike. Akár 2-szeres árkülönbséget is megér, ha piacon nézzük.
Ízében az ízletes lecsengése inkább édes, a lucfenyőé inkább karcos, néha maradék csípősséggel. Finom, de más.
A kép alapján a kettőt már el tudjátok különíteni a piacon:
1. Az ízletes rizike felülnézetből nem zöldes árnyalatú, de alulról, több napos törésfelületen, nyomásnak kitett helyeken lehet azért zöldes. Tönkjén figyeljétek meg, hogy nem sima, bal felső sarokban, hanem finoman bemaródott foltos. Ha semmi zöldet nem látunk benne, akkor nagyon friss, 24 órán belüli szedés, nagyon megéri!
2. Lucfenyő rizike fiatalon is szürkés zöldes árnyalatokat hordoz a kalap felületén, és a tönkje bemaródás nélkül sima. Az ízleteshez képest vékonyabb húsú lehet. Nagyon finom, de árban felét éri meg.

Uff. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.07. 19:50:41

@kocsmagomba: Az már biztos, hogy nem megyek gombát szedni!
Egyrészt a derekam nem szeretné, másrészt a színekkel nagyon bajban vagyok... Pedig gombarajongónak teremtett a teremtő :)
Most vacsoráztam egy szimpla gombás tojást hófehér csiperkéből (bolti!).

kocsmagomba 2020.11.07. 20:37:01

@süllőcske: még csak az kéne, hogy pont te érezd magad hlyének, szó sincs róla. Jól láttad szerintem.

@Andrass9: világos, nem is arról volt szó, hogy gombászni menjen, aki olvassa, csak egy recept volt, meg némi ismeret, mert hitem szerint bármilyen megalapozott tudás vagy tapasztalat közkincsé tétele előbbre viszi ezt a világot, soha nem szabad bent tartani, ami ki akar jönni :)

süllőcske 2020.11.07. 21:25:22

Én szépnek látom a rizikét, és, ami legfontosabb, a jellegzetes állaga, elkészítve izgi, harapható, húsos. Az ízletes rizike ízszomfónia, gyümölcsökre emlékezik. @kocsmagomba: Kenyér tejelőt, amúgy, szoktál lelni?

kocsmagomba 2020.11.07. 21:31:10

@süllőcske: igen, nyár közepén szokott lenni az is, néhány darab. Nem vadászom rá kifejezetten. Jó receptet elfogadok. :)

süllőcske 2020.11.08. 09:34:41

@kocsmagomba: Carpacciot csináltam belőle, ecetolaj öntettel, illetve fokhagyma, petrezselyem, mustár, ecet, olaj kenettel. Japán késsel nagyon vékony szeleteket vágtam belőle, s szépen kiraktam egy nagy lapostálat, hogy egy dorban legyenek. Öntet, só, bors. Lehet zsázsát, snidlinget, vagy hasonlót a tetejére hinteni.
Aztán csináltam "kenyeret", vagy inkább egybefasírtot, őzgerincben, tojássorral, petrezselymesen.
És volt még egy olyan, amikor még aggódtam, hogy halíze lesz, blansíroztam, és olyan ruszlisan, hagymával csináltam meg.
Jók voltak.
(Hozzá szeretném fűzni, hogy sárgulótejűt még sosem találtam, de a fotódon egy másodperc alatt megláttam, hogy belőle nem lesz vacsorád.)

kocsmagomba 2020.11.08. 17:15:16

@süllőcske:

Hohó, valóban. A kenyérgomba valóban az egyik nyersen is gond nélkül ehető gomba. Carpaccionak tökéletes lehet.
De szerintem svájci késsel is jó vékony szeletek vághatók. Császárgalócából kipróbálva. :D Tudom, tudom, elvileg más az élszög. ;)
Ruszlinak kicsit meredek, annak már jobb a hal a maga valóságában. A magas fehérje tartalom miatt tényleg befigyelhet a halíz is. :)
Jó ötletek, köszönöm.
süti beállítások módosítása