Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Denver steak a grillen zöldséges rizzsel

2020.10.31. 07:00 Andrass9

Kedvenc négybetűsöm árult Black Angus Denver steaket, állítólag 30 napig érleltet. A kicsilyány csapott le rá, és hozott nekem is.

35.jpg

Ez a rostélyosnak a szíve az ötödik borda előtti szakaszból. Általában rendesen márványos hús, ideális hirtelen sütve.

Csak hármat kértem, mert a lányok nem rajonganak az angolosan elkészített húsokért. Szerencsére volt a csodahüttőben sirloin tips (karaj csúcs?), ami ideális szószban pácolva jól átsütve is.

Ezek adták ki a hús részét az ételnek.

10.jpg

A szines borsból szórtam 3 evőkanálnyit a fűszer pirító pici teflonomba, majd pirítás után a mozsárba, ahol durvára megtörtem, majd a húsokat ezzel a keverékkel bedörzsöltem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Az apróhúst egy teriyaki-szójaszósz-csiliszósz-worchestershire szósz keverékével marináltam. A steaket csak kicsi Worchestershire szósszal kezeltem, és bedobozoltam egy órára.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Köretnek fél liter jázmin rizst készítettem répával, kukoricával, zöldborsóval, Palermo paprikával és petrezselyemmel.

20.jpg

A répát és a paprikát kis kockára vágtam, a kukoricát kinyitottam. A petrezselyem már felaprítva került a pultra :). A rizst csepp olajjal lepirítottam, amíg a mikróban felforrt a dupla mennyiségű víz (1 liter...). Ekkor felöntöttem vele a rizst, ami persze fortyogott, dehát ez volt a cél. 8 perc alatt közel az összes vizet felszívta.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Ekkor adtam a rizshez a répát és a paprikát, amit a maradék lével kicsit megfőztem (8 perc közepes lángon). Mehetett bele a fagyos zöldborsó és a kukorica: azoknak csak kis melegítés kell (8 perc kis lángon). A végén megszórtam a petrezselyemmel, és kész a köret!

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A faszénparázs fölé tettem egy öntöttvas serpenyőt, amiben már sütöttem csirkét. A felforrósodás után az apróhús került bele. Ezt rendszeres kavargatással/forgatással 10 percig pirítottam, majd kiraktam egy tálra.

30.jpg 31.jpg

A serpenyőt félretettem és a parázs széle fölé helyeztem a három steaket. Itt 4 percig időzött a hús, majd megforgatva a grill közepére a magasabb hőfok fölé téve 3 percig sütöttem. Kanálpróba (a hátuljával megnyomni a húst) kellemes rugalmas állapotot jelzett, mehetett a tálra a többi hús mellé. 5 percre lefedtem alufóliával, hogy a szaftok szépen elrendeződjenek a szeletekben.

32.jpg 33.jpg

Lehetett is teríteni.

34.jpg

A nyitókép tanulsága szerint a szelet húsok tökéletesre sültek!

Az apróhúsok viszont katasztrofálisak lettek: avas volt a serpenyőben visszamaradó zsír, amit nem mostam ki belőle a legutolsó sütés óta. Azt hittem, ghível dolgoztam, ami nem avasodik, de az biz nem ghí volt :( Egy alapos öblítés állítólag ehetővé tette az apróhúst. Minden esetre újból beavattam a serpenyőmet ...

Vigaszdíjnak feleségem leszedte az éppen beérett fügéket:

36.jpg

16 kiló volt összesen!

62 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9516259548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süllőcske 2020.10.31. 07:58:49

Nagyon jól néz ki a hússzelet.
Lám, ha hagytad volna, hogy belekotyogjak, nyársakon, a szósszal kenegetve, nem kellett vón restaurálni az apraját.;)

süllőcske 2020.10.31. 08:06:31

Mivel gyaníthatóan nem mellfilét :)) süttögettél akár ghín is, a kiolvadó madárzsír is megavulhatott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.31. 09:57:28

@süllőcske: Ennek a tömeges marinált sütésnek a munka minimalizálása is az oka. A csuda fog nyérsokkal bajlódni, ha 15 perc alatt meg kell etetni a gyereksereget ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.31. 09:58:12

@süllőcske:
Legutóbb pünktlich csirkemell filét sütöttem a gyerekeknek :)))

valkür 2020.10.31. 18:22:09

Mi készül a fügéből?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.31. 21:02:14

@valkür: Sokminden, hisz azóta újabb kilók jöttek le. Lett 3 liter fügelekvár, amit majd elhasználunk cukor nélküli lekvárok édesítésére, ahogy vagy 4 kiló belement a szilva-körte cukormentes lekvárokba.
A szomszéd kislány nagyon szereti a fügét! Most ültettek egy bokrot, de annak még sok idő kell. Ezért azután minden szedésből kap egy jó nagy adagnyit!
Kedves barátunk, akinek dílere van szintén fügerajongó.
További szomszédaink is szeretik ...

Szóval elfogy azonnal. Én is ettem belőle vagy tíz szemet már :)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.01. 08:10:36

@Andrass9: Nálunk is ez van, bár a szomszédok is ültettek, de a miénk a veterán, innen kapnak. De írtam már, nekük az idén -bár rengeteg volt- vagy a fán már tönkrement, vagy megette valami, vagy szétcsattant, és elkezdett pillanatok alatt penészedni. Most van még termés, amit leszedünk, most finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.01. 10:33:45

@Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Ez egy elég öreg fügebokor (valamikor a 90-es években ültettük), ami 2017 elején teljesen kifagyott. Akkor levágták tövig, hogy majd kirohad a gyökere. Erre 2018-ban kihajtott :) Persze azévben nem nagyon hozott termést, de már '19-ben is volt számottevő mennyiség rajta.
Most egy 3m átmérőjű gömb és az említett mennyiséget termi!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.01. 12:28:14

Az ilyen zsírokat szinte mindig kikeverem a szafttal és megy a kenyérre, igaz, én nem használok ghit. Mondjuk, kenyeret sem ettem egy ideje. Mostanában szétválasztom a zsírt meg a szaft, az előbbi elkopik főzéshez, a szaftot meg lefagyasztom és más fogásokat ízesítek vele. Egyszer szeretnék én is ilyen fügét mutatni. :D
Tegnap végére értem az ásásnak az új kertben. Ma elültettem 100 gerezd fokhagymát, meg két tő szedret. Lenyiszáltam a diófáról a lelógó ágat. Már csak a gallyégetés van hátra, meg a diólevél összegereblyézése, de az még odébb lesz, nem szokta elkapkodni a fa a levélhullatást.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.01. 13:24:45

@Waka:

Ha gondolod, tavasszal küldök egy olyan fajta gyökres hatásából, ami általában télen lefagy, tavasszal tőből kihajt, és ősszel igen sok, édes füge van rajta. Ez apróbb szemű, és barnásabb színű, a belseje pedig pirosabb, mint amit Andrass9 mutatott. Van olyan is, de az kényesebb, gyorsan romlik, erjed a nagy melegben a belseje.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.01. 17:49:11

@Waka: Nálunk ma fejezte be a dió a levélhullatást - 9 zsák. Mivel elég beteg, ezért Főkefés zsákba ment, nem akarom fertőzni a komposztot - az önkormányzat ad fejenként 5 zsákot ingyen ...
A fügelevelek és egyéb gyümölcsfák levelei fűnyíróval való összedarálás után a komposzton végzik. Ami vacak, az a vadszőlő, mert sokáig potyog.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.01. 17:55:39

@Andrass9:

A szomszéd diófáján még fenn van a levél, annak negyede szokott hozzánk látogatni.
Dió nem volt rajta, de az nem is hullik át.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.01. 17:57:32

@Andrass9:

Ja, most főzőm az utolsó(?) füge lekvárt. Van még apróbb gyümölcs a fán, de az már nagyon időjárás függő. Kedden akarunk menni a messzi kertbe, ott is lesz még füge, ha nem hullott le túlérettként.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.01. 18:45:55

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, nekem is az András-féle van, és igen gyorsan romlik. MIlyen az az apró sötét?Mi a neve?

Kumari aki Nilüfer 2020.11.01. 18:51:18

@Andrass9: Nálunk még leveles a füge, a diók lehullottak, de a hatalmas szomorúfűz még telezöld, kell egy fagy, hogy ledobja a leveleket. Mi konténert rendelünk..mert ezeken kívül igen sok lombos fa van a telken, több köbméteres komposztáló kellene, nekünk egy köbös van, az csak a nyári zöldre elegendő.Össze van kupacolva, fóliázva, hogy a szél ne hordja, aztán ha mind lenn van, jön a konténer meg Egon segíteni, és elviszi.Az a fura, hogy tavasszal is kell a konténer..metszés, és fene tudja, mi:)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.01. 18:52:56

@látjátok feleim szümtükkel: Jut eszembe, mindenki panaszkodik a diótermésre..na, nálunk rekordtermés van, ennyi tán soha nem volt.

Kedélyes Paraszt 2020.11.01. 18:56:26

fugehez, ha adhatok tippet. belevagsz kessel, de nem vagod at teljesen. kekpeneszes sajtot teszel bele egy szelettel, majd osszecsukod, baconnel korbetekered. sutoben megsutod. akar edessegnek, de koretnek is mukodik husokhoz.
hasonloan lehet hasznalni a mostanaban ero kormos korte fajtakat. felbevagva, kicsumazva mehet bele a kek sajt, majd be a sutobe. isteni csemege.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.01. 18:58:23

@Kumari aki Nilüfer: nekem 5 komposztálóm van, azokat rotálom. Az utca túloldalán hatalmas jegenyék vannak. Persze, hogy ilyentájt a szél átfújja a leveleit a 10m magas hamisciprus sövényünk felett is :( Gyakran telítve az ereszcsatornát is.
A metszés hulladékát össze kell kötözni, úgy elviszi a zöldkuka. Egyszer volt csak rengeteg nyesedék, akkor megrendeltem az elszállítását. Csekély 12000-et kértek érte. A kukások meg leszúrtak, hogy ők azt elvitték volna a feléért is ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.01. 19:01:59

@Kedélyes Paraszt: Már csak kevés lesz, de köszönöm az ötletet! Körtét viszont nagy lelkesedéssel sütök ghí-n vagy vajon egy kis balzsamecettel.
blogkocsma.blog.hu/2012/10/02/korte_vajban_sutve

blogkocsma.blog.hu/2016/09/11/sult_korteszeletek_szolomartassal

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.01. 19:11:45

@látjátok feleim szümtükkel: Ahhoz egy saját kert kell. A Hegyen volt hajdan, de minden évben elfagyott, az a klíma nem neki való. Tulajdonképpen csak álmodozom. :)
@Andrass9: Ez a fa valamiért kivárja a novembert, lehetőleg a közepét, vagy kicsit még később. Négy éve nincs róla érdemi termés, ami nem fagy le, azt a dióburok fúrólégy teszi tönkre. A szomszéd fája amúgy, ami hozzám hull le, az az enyém, de sok öröm nincs benne.
@Kedélyes Paraszt: Ez a devils on horseback egy változata, nem lehetró rossz. blogkocsma.blog.hu/2018/12/27/ordogok_lohaton

Kumari aki Nilüfer 2020.11.01. 19:11:50

@Andrass9: második szomszéd konténeres, igen jutányos ..itt a szomszédok erős barterban vannak, nemcsak süti fronton. (nincs akkora múvelt kertünk, ahova a komposztot felhasználhatnánk, ami van, az pont elegendő.A gallyak egy részét összekötözzük gyújtósnak, de nagyon sok keletkezik..a szomorúfűz kis ágai folyton törnek, azt zölden becsomózzuk, őszre szépen kiszárad, egy csomag egy begyújtás, A lemetszett ágak egy részét is felaprítjuk, de itt elég erdős a kert. sok a nyesedék.Egonnak meg kell az a napszám, így van meg a kiegyensúlyozott pénzáramlás meg a flow:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.01. 19:22:47

@Waka: Tavaly a kukába ment az egész diótermés. Idén a feleségem felszedte, lehántotta a fekete burkot, én meg majd káromkodhatok télen, amikor töröm ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.01. 19:35:17

@Kumari aki Nilüfer:

Név nélküli. Az eredete még a 30-as évekre nyúlik. A falunkban volt egy báró, annak a kastélyának a kertjébe volt először füge, majd 45 után szanatórium lett a kastélyból, és onnan hordtak ki hajtásokat az emberek. Apró és nagyon piros a belseje, a bokron meg tud aszalodni. Feltéve, ha a hangyák nem eszik le. Itt minden télen elfagy tövig, a messzi kertemben ( Szegedhez közel ) nem mindig, és ott sok is szokott lenni, mert melegebb van mint itthon a kertben. Bár itt is volt már akkora a bokor, hogy kb. 500 db füge jött le.

Dióbelet 3.800-ért láttam a piacon.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.01. 19:37:40

@Andrass9:

Ha van benne rendes bél, akkor megéri káromkodni. Nagyon dárga az idén.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.01. 19:38:37

@Kedélyes Paraszt:

Aki esetleg nem tudja enni a fügét a magja miatt, az helyette tába ztatott datolyával követheti el.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.02. 08:20:12

@Andrass9: Mi elvisszük egy családhoz, ahol felében megtörik..még így is marad annyi, hogy ellátom a nagy családomat a szükséges mennyiséggel.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.02. 08:23:42

@látjátok feleim szümtükkel: Értem..itt valahogy áttelel, vannak elfagyott ágak, de tövig talán egy évben fagyott le az egész, Sokaknak van a kertben meg az utcán is, de ez a fajta, mit András muatott, meg egy másik, ami jégfüge névre hallgat. Egy bokor tulajdonképpen egy családba pont elég, ha nem jár úgy, mint mi az idén..a sokból alig tudtunk szóra érdemes mennyiséget megmenteni. Viszont a rigóktől a hangyákig mindenki részesedett( Miló szindikátusa:DD)

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.02. 08:46:28

@Kumari aki Nilüfer:

Lehet, hogy későn szeded le, mert attól, hogy külsőre nem látszik érettnek, belül már jó cukros. Nekem még most is volt benne olyan, aminek a belseje már kezdett savanyodni, kívülről meg éretlennek látszott.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.02. 10:50:47

@Andrass9: Állítólag, ha időben leszedik a fekete burkot, a belseje még élvezhető. Párat megnéztem, de a belsejük is üres.

kocsmagomba 2020.11.02. 13:17:44

Nekem 3 csenevész diófám van, kint a Mátrában a telken. Egyik csak bozót, kivágtam, de kihajtott a tövéről. Ez utóbbin is volt pár szem zöld dió, de most szeptemberben beugrott érte egy szarvas, és a még zöld héjú diós hajtásokat teljesen megette. A többi a mókusoké. A mogyorófa és a mogyoróbokrok termésével együtt. Cserébe egész évben ott ugrándoznak és légtornáznak körülöttünk a kertben a kis dögök. Rendkívül szórakoztatóak amúgy, kergetőznek egymással a fatörzsek körül, fel-le, mint a bolondok.

kocsmagomba 2020.11.02. 13:25:14

Ma 5000 Ft-ért volt dióbél kilója a piacon. Nem vettem. Szerintetek fagyasztóból 3-4 éves adag jó lehet még?

old forester 2020.11.02. 14:03:01

@kocsmagomba: Szerintem jó. Igaz hogy én eddig max. 2 évig fagyasztottat használtam, de annyira nem lehetett rajta érezni semmi állag- és ízromlást, hogy feltételezem a 3-4 éves is jó. Feltéve, hogy végig fagyasztóban volt és egyszer sem volt felengedve.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.02. 14:18:08

@kocsmagomba:

Kóstold meg, és kiderül. De szerintem jó, mert nekem két-három éves volt a konyhapult aljában, és felhasználtm, nem volt avas. Mondjuk tégla a konyhapult fala, és nyáron sem melegszik fel.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.02. 16:59:09

@kocsmagomba: szerintem ha fagyasztóban volt, jó, csak egy picit be kell tenni a sütőbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.02. 18:00:46

@Kumari aki Nilüfer: Végre valakinek ugyanaz a véleménye. mint nekem! Évek óta civakodunk ezen a feleségemmel, pedig még a frissen szedett diót is érdemes 60-70C-ra felmelegíteni, hogy kipusztuljanak benne a molyok, valamint tárolási nedvességre száradjanak :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.02. 18:02:06

@Kumari aki Nilüfer:

Az apróbb fügéből most kevés volt, de megfőzve egy kis citromsavval, és cukorral, olyan színe lett, mint a meggynek. Ha gondolod, neked is tudok küldeni tavasszal tövet.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.02. 18:46:20

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm, pillanatnyilag nem tudnám védett, napos helyre ültetni. Nekünk tulajdonképpen elég ez az egy bokor, csak kíváncsi voltam. Láttam Megyeri Szabolcs egy videóját, ő vagy hatféle fügét mutatott be, ami itthon is terem.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.02. 18:48:27

@Andrass9: anyukám mindig felrakja a diót, és más magokat is a cserépkályha tetejére( olyan 160 cm magas a kályha, és a teteje is le van csempézve), mindig így használtuk, nem sül meg, de mégis csörgősre szárad, és sokkal jobb az íze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.02. 20:01:16

@Kumari aki Nilüfer: Valami ilyesmit próbáltam elérni cserépkályha nélkül :)

süllőcske 2020.11.02. 20:04:18

@Kumari aki Nilüfer: Én a szakértelemmel pirított dió ízétől vagyok oda. András nap környékén, evenkába szedett szőlővel, mindegy, hogy Izabella, Muscat black Hamburg, vagy Kecskecsöcsű, ha odaki köd van, annàl inkább, és új pincebor.

süllőcske 2020.11.02. 20:15:06

Ma még, rábírtam magam, hogy kis gombát hazahozzak. Akadtak nagy, vaskos, fiatal őzlábak, csiperkefélék, lila, lilatönkű, szürke tölcsérpereszke, szegfű, fiatal gyapjas tinta.
Tintabuzogányokat hibernáltam, későbbi kirántáshoz, akárcsak az őzlábakat. Szegfűből pöri, dobozolva. A többi, aromás fajtából gombaszósz, vagy ha jobban tetszik, kivonat készült. Sokat járt ma a kiskezem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.02. 20:37:40

@süllőcske: Én is meglátogattam a reumatológust, hogy csináljon valamit a kiskezemmel, mert már egy kést sem tudok megfogni - kiesik :(
Előbb a többi izületi problémámat fogja kezelni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.02. 20:40:23

@süllőcske: Hiába, no! András nap és az Izabella szőlő összetartozik. Van a veteményesben egy tőke Izabella, amiből tavaly már tudtam szőlőzselét készíteni :) Idén több, mint 10 kiló lejött róla! Remek szőlő, már tervben van egy hordó beszerzése hozzá :))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.02. 20:43:28

A csili többé-kevésbé feldolgozva. Most egy posztba fogom süríteni a 107 üveget :)
Több napon át köhögtem, mint egy koronás - annyira csípnek (Carolina Reaper, 4 féle Habanero, Cayenne bors, mini bogyók). Már elmúlt ...

süllőcske 2020.11.02. 21:19:26

@Andrass9: Jobbkezem, nekem is recsegropog.
Áldott csilik! Várjuk a mesterfogásaid.
Iza jó.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.02. 22:15:42

@kocsmagomba: @old forester: @látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Nálam van három éves a fagyasztóban, meg ugyanolyan a hűtőben is. Meglátjuk.

old forester 2020.11.03. 08:32:25

@Andrass9: Szerintem fölösleges siettetni a kiszáradást, az szoba hőmérsékleten is megtörténik. Vagy meg kell tisztítani és mélyhűtőbe tenni a dióbelet és ott minden elpusztul ami nem odavaló. Ha ettél már csontszáraz dióbelet, egyetértesz. Persze a karácsony előtti hangulatos, forralt boros diótörés így elmarad.
@Kumari aki Nilüfer: Nem szükséges sütőben melegíteni, a mélyhűtőből kivett dióbél egy tányérba kiöntve 5-10 perc alatt akár nyersen is fogyasztható.
@Waka: Ha kiveszem a mélyhűtőből, utána egy zárható dobozban tárolom a normál hűtőben. Szinte korlátlan ideig eláll így, nem avasodik. Csak sajnos ezt sem tudom "klinikai" tesztekkel bizonyítani, mert 2-3 havi mennyiséget tartok a normál hűtőben, ami el is fogy azalatt. Olyan volt már hogy elfeledkeztem egy dobozról, kb. egy év után sem volt semmi mellékíze. De az a dió is előtte a mélyhűtőben volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.03. 12:25:02

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm, de örököltünk anyóstól egy 10 literest :)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.03. 15:02:45

@old forester: Nem szükséges, csak szerintem finomabb úgy:)

kocsmagomba 2020.11.03. 17:48:10

@süllőcske: Déltájban ismét másfél órám volt magamra. Pont a múltkori ízletes vargányák közelében voltam. Felkerestem tehát az egy héttel ezelőtti helyet. Nagy örömömre az öreg spóragyárak, amiket pont ezért hagytam ott, érintetlenül megvoltak! Beteljesítették küldetésüket! Közben max. 2 napos friss ízletes vargányákat termett az a pár négyzetméter! Ezt már lelkiismeret furdalás nélkül elhoztam. Közben némi karcsúcska őzláb, sötét trombitagomba, csak a válogatott példányok.
Nyilván nem a somogyi erdőket járom, vagy a Börzsöny, Cserhát szélét, ahol tömegével van most minden, hanem olyan helyen vagyok, ahol az őszi esők kevesebbek voltak, és ritkább, de annál megbecsültebb a termés.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.04. 07:42:48

@kocsmagomba: Francba már, meg kell tanulnom a gombákat, nem járja, hogy csak csorog itt a nyálam..láttam gombászókat a minap ar Erdőspusztán az erdőben, de mit ér, ha én nem ismerem a gombákat..

kocsmagomba 2020.11.04. 10:27:25

@Kumari aki Nilüfer: Na és az őszi vargányázás egyik legnagyobb előnyéről még nem is beszéltem. Ahogy a légyölő galóca megjelenik az erdőkben, eltűnnek a legyek, szúnyogok és egyéb gombakárosító rovarok. Hiszen éppen ezért nevezi a népnyelv ezt a piroskalapú, fehérpettyes mesekönyvgombát "légyölőnek"!
Innentől kukacmentes a vargánya.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.04. 11:30:40

@kocsmagomba: na jól van...és most honnan vegyek pár vargányát(frissen, vajon, egy leheletnyi fokhagymával, nagyszemű sóval) ?? ne kínozz?D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.08. 17:18:10

@valkür: Nem tudom, hogy egy 20m magas 15 éves diófát hogy tudsz permetezni ... Drónnal kb 150000 Ft alkalmanként!

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.08. 19:15:28

@Andrass9:

A szembe szomszédunk a kb. 40 éves platánjait permeteztetik. Autón hoznak egy tartályt és abból felnyomatják a fa tetejéig. Nem tudom mennyiért csinálják, mert még nem kérdeztem meg.
süti beállítások módosítása