Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A csodás gyöngytyúkleves

2020.10.04. 07:00 Andrass9

Íze messze jobb, mint a broiler csirkéé: már-már a fácán ízével vetekszik! Akciós volt a múlt héten egy négybetűsben, de még az akció utáni napon is találtam egyet a hűtőpultban (még akciós áron).

42.jpg

Nem fagyasztott, csak hűtött, a lejárati ideje is még odébb van. Ezt megveszem és meg is főzöm a gyerekeknek egy különleges húsbetéttel.

A húsát alaposan meg kell főzni, de a melle még úgy is száraz marad. Gondoltam, hogy csinálok belőle egy gluténmentes húsgombócot is levesbetétnek.

Amikor a hozzávalókat gyűjtöttem, felmerült, hogy a csirkemájat is nagyon szereti a család a levesben, ezért abból is varázsoltam a konyhapultra. A gyöngyöst feldaraboltam, a zöldségeket és fűszereket előkészítettem.

  • 1,2 kg-os gyöngytyúk
  • 25 dkg csirkemáj (a tyúk már zsigerelt állapotban érkezett a boltba)
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 2 közepes gyökér
  • 1/8 zellergumó
  • 1/8 karaláb
  • 1 arasznyi póréhagyma
  • 1 kisebb vereshagyma
  • 2 kis paradicsom a kertből
  • 3 kelbimbó (mielőtt reklamáltok, próbáljátok ki!)
  • 1 zöldpaprika
  • 2 cm gyömbér
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 kisujjnyi szerecsendióvirág
  • 1 szem kardamom
  • 4 szem borókabogyó
  • 4 szem szegfűbors
  • 1 tk feketebors
  • 4 liter víz

10.jpg

A baromfit még jobban feldaraboltam, fél mellét és két felsőcombjának a húsát külön vettem a gombóchoz. A bőröket leszedtem, de az is ment a levesbe. 3 liter vizet forraltam, majd abáltam a levesbe való húsokat 5 percre. Ekkor leöntöttem a levet a szomszéd kutyának a csontokra, lemostam a kifehéredett húst és bőröket.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Friss hideg vízzel félig töltöttem a 10 literes fazekamat. A zöldséget megtisztítottam (a hámozékból alaplé lett), a fűszerek mellé betettem a teatojásba a fokhagymákat és a gyömbért is, legalább nem kell vadásznom a végén. A gumósak és a húsok mentek a vízbe, míg a gyorsan megfővő zöldségeket egy kis hideg vízbe aprítottam - ott elállnak, mire megfő a hús. Feltettem az indukciós rezsóra 350W teljesítményre, mert volt időm kivárni, mire felforr. Így haboznom se kellett a levest, teljesen tiszta maradt!

15.jpg 16.jpg 17.jpg

Összeszedtem a levesbetét-gombóc összetevőit is:

  • 25 dkg gyöngyöshús (mell, felsőcomb - hogy szaftja is legyen)
  • 12 dkg csirkemáj
  • 1 ek kukoricadara
  • 1 ek kukoricakeményítő (csapott kanál elég)
  • 1 tk majoranna
  • bors

19.jpg

Felkockáztam a húst és a májat. Megfűszereztem és rászórtam a dara és a keményítő felét.

20.jpg 21.jpg 22.jpg

Beletettem az egészet a késes aprítóba, de a darálás után még kérte a massza a dara másik felét, ám csak kevés plusz keményítőt. Ezzel tovább aprítottam, majd félretettem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Bő egy óra múltán a leves épp felforrt, ezért lejjebb vettem 200W-ra, és nem piszkáltam vagy két órán át. Ekkor beleborítottam a többi zöldséget, és adtam még egy órát a levesnek lassan mozogni a rezsón.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Kivettem egy liternyi levest a kis tottyosba, ahol külön felforraltam. Megfőztem a májat benne, és egy kis tálkába kiszedtem. Így nem lesz tejes-zavaros a leves, és majd a készbe beteszem a megfőtt májat.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

A gombóckeverékét kanalanként meggömbölygettem a vizes tenyeremben. Beraktam a májas vízbe főni. Az első néhányon megnéztem, mennyi főzésidő kell a teljes átfőzésig: 7 perc. Most már mehetett a többi is a kislábasba főni.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

A levesnek még kellett 30 perc, hogy a répák megpuhuljanak, de még mindig szép tiszta a leve!

39.jpg

A fazékba tettem a megfőtt májakat és a gombócokat. Tálalásra került a sor, és mindenki kért gombócot is.

41.jpg 43.jpg

Természetesen csomagoltak maguknak sok-sok levest, azt mindig visznek magukkal másnapra!

Feleségem meg felajánlotta a szomszédasszonynak, hogy ő is kap egy kicsit, de bizony nem volt szerencséje, mert gombóc érdekes módon nem maradt a fazékban. A leve viszont kocsonyába merevedett a hűtőben, így nyugodt voltam, hogy azért az ízek benne lesznek neki is.

Másnap azért megettem a maradékot:

40.jpg

Finom volt, izlett. Nem volt agyonzöldségelve, fűszerek is csak módjával kerültek a lébe.

92 komment

Címkék: hagyma kelbimbó paradicsom fokhagyma gyöngytyúk póréhagyma csirkemáj bors gyömbér majoranna sárgarépa boróka gyökér kukoricadara petrezselyem kardamom zöldpaprika szegfűbors zellergumó kukoricakeményítő karaláb szerecsendióvirág

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7816223442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.04. 12:15:35

Nincs is jobb másnap, mint egy gazdag leves. Rég ettem már gyöngytyúkot, errefelé valahogy nem látok. Mármint a boltban, mert a Hegyen van a szomszédban, de még ő sem tudja megfogni őket.

valkür 2020.10.04. 14:07:43

Már miért reklamálnék a kelbimbo miatt?
Valami káposztafélét én is szoktam tenni a húslevesbe, általában 1-2 fejes- vagy kelkáposztalevelet. Kelbimbót is akár, ha szezonja van.
Én gyerekkoromból úgy emlékszem, hogy a gyöngyös bőre szürkés. A piacon nagyon ritkán ki van írva, hogy gyöngyös érkezett, de mivel nem szürke, nem hittem nekik.
Rosszul emlékszem, vagy nem minden gyöngytyúk bőre szürke?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.04. 14:42:27

@Waka: :) Amúgy a Lidiben volt akciós másfél hete.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.04. 14:43:55

@valkür: Van valami Benikuty nevű léhűtő, aki reklamált miatta, meg a Fickó is. Gondoltam, megelőzöm - bár hálistennek azóta, hogy elküldtem őket, nem jönnek vissza ...

Kumari aki Nilüfer 2020.10.04. 15:48:10

@valkür: Én is teszek, kel levelet, kelbimbót, de akár normál káposzta levelét is a húslevesbe, sőt, karfiolt, brokkolit, meg mikor mi vergődik a hűtőben, Eddig elfogyott mindig:)

És igen, a gyöngyösnek( a falusi házinak) sötét a bőre is, meg a húsa is)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.04. 15:52:06

@Andrass9: Az Ildi folyton kimarad az életemből.
Tettem fel egy poszt, lesz hamarosan több is.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.04. 17:19:01

@Andrass9: Kedves is merősünk, aki sajnos már meghalt, mesélte, hogy amikor udvarolni járt, a hatvanas évek végén, mindig gyöngyösból főzték a lányos háznál a levest, de ő restellte megmondani, hogy azt a sötét húst ő nem szereti..az igazi tanyasi állat volt, alapbóla tolla fekete alapon fehér pettyes.Annak sötét a bőre is, néha a termelói piacra hoznak külön rendelésre.Biztosan van ennek nemesített világosabb változata, német láncokban inkább olyan lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.04. 17:20:17

@Kumari aki Nilüfer: Csodálkoztam is kicsit, hogy milyen világos a bőre!

süllőcske 2020.10.04. 18:18:32

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Minél ijesztőbben színezett e vadmadárka, annál félelmetesebb az íze. Amúgy, szerintem eléggé belejátszik, hogy vékony a bőre, sovány, s a setét hús áttetszik alóla.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.04. 19:06:52

@Andrass9: Így van a pulykával is,a falusi igai pulyka sötét tollú( nem , nem bronz, feketés tarka) . és a húsa is sötétebb..anyukám ezek miatt soha nem tartott, neki a liba is kicsit sok volt,igaz, mifelénk a tiszta fehér liba is ritka volt, az a régí típusú, kicsit félvad libák voltak, (üldöztek is gyerekkoromban eleget, az utcabeli kossal együtt, azok lesték, mikor jövünk az iskolából, és kergették a pulyákat) a kacsánál megállt:) Libát is alig ettünk, és igazán nem is ízlett..akkor( bezzeg most:DD ) Nyilván ha nagyüzemben tartják, és kényesebb piacra, nemesítik.
Vadat ettünk, apukám barátja volt az erdész-vadász.Meg sok halat, az Ecsedi láp tele volt olyan árkokkal, ahova kimentek hálóval, és hoztak egy kosár halat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.04. 20:23:25

@Kumari aki Nilüfer: Olyan szinten tette tönkre a vizimadár tenyésztést a madárinfluenza, hogy idén szinte nem kapni a boltokban hízott kacsát, libát. Se bőröshájat :(((((

Kumari aki Nilüfer 2020.10.05. 07:26:17

@Andrass9: Most hirdeti a debreceni Kedvenc baromfibolt a hízott kacsaszárnyövet meg a hízott kacsacombot akciósan..utóbbi olyan 1600/kg, a szárnytő valami 5-600 Ft....sajnos full a fagyasztó, pedig vennék, a comb nagyon méltányos ár.

kocsmagomba 2020.10.05. 09:13:09

@Andrass9: Előtte vagyunk még a kacsa-liba szezonnak. Vagy úgy jártak, mint a Természettudományi Múzeum. Leköltöztek Pestről Debrecenbe a hízott kacsák! :)

@Kumari aki Nilüfer: Én régebben a kispiacon vettem ezeket, zsákszámra hoztam haza. Az is megmaradt még Kedvencnek?
Nem akarom ismételni magam, de Debrecenbe kéne menni... ;)

@Waka: a légpuska mire való? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.05. 09:21:00

@kocsmagomba: Aztán ólomra harap ...
Állítólag szép csendben leöltek 600.000 kacsát ...

kocsmagomba 2020.10.05. 13:36:15

@Andrass9: Ne viccelődjünk már! 600 ezer kacsa leölése nem mehetett se szépen, se csendben. :D

Egyébként én is igazi lábasjószágot főztem ma ebédre. Pörköltöt egy fél csirkéből és 10 darab csirkelábból. :D

nemecsekerno_007 2020.10.05. 13:45:00

A legjobb fiatal gyöngyösből csinálni, azt nem is kell sokáig főzni. Sírva fakadsz, olyan finom :)

valkür 2020.10.05. 13:58:34

@kocsmagomba: csirkkelábból én kocsonyát szoktam - csak ha szép tisztát látok a baromfisnál, mert pucolgatni azt nem szeretem. Pont mint a sertéskocsonyát, csak köröm helyett csirkelábbal, csülök helyett pedig pulykacombbal. Hazudós kocsonyának hívom :-)
Novemberben szokott lenni pucolt kacsa- vagy libaláb, abból még finomabb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.05. 14:11:27

@kocsmagomba: "a madárinfluenza vírusfertőzésben érintett 226 Bács-Kiskun és Csongrád megyei gazdaságban mintegy 3,5 millió állatot öltek le, ebből preventív céllal mintegy 870 ezret."
www.portfolio.hu/gazdasag/20200427/allatok-kozotti-virus-terjed-magyarorszagon-ujra-itt-a-madarinfluenza-428622
Április 27.-i cikk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.05. 14:14:59

@valkür: A csontra vetített kollagén aránya azért továbbra is a borjúlábban a legjobb, bár a sertésláb is jól teljesít. Szerintem!
Én még nem láttam liba/kacsa lábat, de ritkán járok baromfiboltba, a madaras meg nem árul :)

kocsmagomba 2020.10.05. 15:05:04

@Andrass9: Pedig a lényeg a liba lába! Érti? :D
A videóban 1:40 körül. :)
www.facebook.com/hetediksor.hu/videos/vuk-r%C3%A9szeges-lib%C3%A1k/1634854943227853/

Jól adja az is, kásába.

valkür 2020.10.05. 15:18:27

@valkür: jah, azt nem is mondtam, hogy a szétesősre főtt baromfilábakat lábakat nem teszem bele a kocsonyába. Abba a vékonyra szeletelt főtt pulykacomb és karikázott keménytojás kerül.

A leszűrt lábakat pedig bepácolom egy ázsiai ihletésű fokhagymás-gyömbéres-csilis szójaszószba.
Nah, hát az sem egy kifejezett randikaja és kicsit sem fotogén. Viszont finom és szórakoztató.

@Andrass9: Valószínűleg így igaz. Ki is próbálnám, de hát sajnos én meg borjúlábat nem látok sehol.

kocsmagomba 2020.10.05. 15:32:13

@valkür: Szerintem nagyon is randikaja. Én annak idején anyósommal vívtam vasárnap közelharcot, hogy ki eszi ki előbb a tyúklevesből a lábakat. (amiken aznap hajnalban még gyanútlanul kisétált a jószág az ólból)
A 10-ből már 5 lábat befaltam, mondogatom magamnak, hogy be kell osztani...

@Andrass9: na és a halászlé leve, másnapra megkocsonyásodva? Tüskevár. Na ugye.

valkür 2020.10.05. 19:40:49

@kocsmagomba: Nem a csirkeláb a probléma, hanem az a fél fej fokhagyma, ami az ázsiai pácba kerül :-)

Uhh, vagy halászlét főzök a hétvégén, vagy holnap hosszú ebédszünetet tartok és ellógok a közeli haláscsárdába.

valkür 2020.10.05. 19:43:07

@kocsmagomba: lépcsőházi gondolat: a zsidó konyha halkocsonyáját se említsük? A szakácskönyvem szerint ahhoz se használnak zselatint. Még nem próbáltam, de most hogy az eszembe juttattad.....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.05. 22:06:37

@valkür: A jó halászlé megkocsonyásodik :) Legalábbis szerintem!

Kumari aki Nilüfer 2020.10.06. 07:21:59

@Andrass9: Abszolút!! ha nem kocsonyásodik, akkor az "gyenge".

süllőcske 2020.10.06. 10:07:34

@Kumari aki Nilüfer: Hú, neked is vannak faluélményeid rendesen!:)

süllőcske 2020.10.06. 10:15:34

@Andrass9: Megkocsonyásodik, ha az alkalmas hal megfelelő részei benne vannak. Értendő ez az úszóhólyagra, a félbevágott fejre, is. Egy bizonyos ponton túl viszont el kell dönteni, hogy halászlét, vagy kocsonyát szeretnénk készíteni, mert a kettő más harmóniákat igényel.
Ha igen kemény levet szeretnék, az alaposan megszűrt levet kicsi agaragarral nem tartom szégyennek megerősíteni.

süllőcske 2020.10.06. 10:26:46

@kocsmagomba: A tüskevári früstök rendkívülien életszerű. Soxorosan tanúsítani tudom szépemlékű sátoros horgásztúrák hajnalainak füstaromás pirítósra kent olvadó kocsonya ízét.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.06. 11:32:55

@süllőcske: Nekem nagyon sok:)
Hmm..nem szégyen az agar-agar, de nem ismertük:) A zselatint sem.De ezzel nem szeretnék bántani senkit, mindenki azzal főz, amivel szeretne.

kocsmagomba 2020.10.06. 12:15:20

Ha már früstök, és a tojásról is volt szó nemrég, tükörtojás, én így szeretlek. (ha spárga nincs, akkor hámozott paradicsom)

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26784813-fa672468/user

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.06. 13:35:51

@kocsmagomba:

Én is, de nekem van kis tenyérnyi teflon serpenyőm, és abban sütöm, ezért szép kerek.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.06. 13:44:09

@Kumari aki Nilüfer:

A zselatin állati kötőszövetből kivont anyag, amit meg is szoktunk enni, ha porcos, inas húst főzünk, de pl. a csirkeláb is ettől kocsonyásodik. Az agar-agar pedig tengeri moszatból kivont sűrítő anyag, de minálunk nem nő, ezért almával szoktunk sűríteni olyan gyümölcsleveket, amikben nincs annyi pektin.

süllőcske 2020.10.06. 15:16:42

@látjátok feleim szümtükkel: Aszpikot pedig emberemlékezet óta művel a konyha.

süllőcske 2020.10.06. 15:22:38

@Kumari aki Nilüfer: Teljes mértékben átjön a mondanivalód. :)

Kumari aki Nilüfer 2020.10.06. 16:49:13

@látjátok feleim szümtükkel: Tudom:)

@süllőcske: Tudom:) én nagyon falunk nőttem, nem vettünk boltban effélét, csak ezt akartam mondani. Csirkeláb, köröm,inak, c sontok, cupák, mócsing..értitek:DDDD

kocsmagomba 2020.10.06. 17:11:32

@Kumari aki Nilüfer: Voltam ma reggel barom és baromfi boltban. Vettem jó mócsingos lábszárat, meg találtam hízott kacsacombokat, olyan kacsákét, akik túlélhették a mészárlást, amit András beszél. 2360 Ft volt kilója, a mócsingé is kb. annyi.
Ezt már mégse bírtam otthagyni:
indafoto.hu/kocsmagomba/image/26785969-4aecaf38/user

Ja, és halmokban állt a kacsaláb. Szinte azon forgott a bolt, vagy talán a tulajdonos háza forog kacsalábon, ahogy az árakat néztem. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.06. 17:18:22

@kocsmagomba: Gusztusos kövérek!!!
Van itt Solymáron is baromfibolt, de nem tudom, hol lehet parkolni hozzá, mert főúton kereszteződésben van a bolt. Már meg kéne néznem, hogy milyen az áruja ...

valkür 2020.10.06. 17:18:34

@kocsmagomba: kettőt kérek, ugyanígy. Csak én jobb szeretem zöldpaprikával. De ezen nyilván nem veszünk össze :-)

kocsmagomba 2020.10.06. 17:21:26

@látjátok feleim szümtükkel: Örököltem valahonnan egy nagyon régi tarkedli sütőt. Abban is nagyon formásat lehet sütni, és akkor sincs baj, ha valaki átfordítva kéri, akkor se mászik szét.
Én is egy kis serpenyőben szoktam inkább sütni, picit bővebben olajozva alá, és kanállal locsolgatom rá a forró olajat. Így alakul ki a képen látható állag, szép kívül, de még a fehérje is lágy belül.

kocsmagomba 2020.10.06. 17:25:51

@valkür: zöldpaprikát magadnak kell hoznod! :)

valkür 2020.10.06. 17:55:58

@kocsmagomba: zöldpaprikát? pihhh

ZöldpaprikÁKAT!!
zöld csöves, narancssárgára érett csöves, sötétpiros kápia, paradicsompaprika, sárga TV, pirosra érett TV és sötétzöld balatoni csípős van itthon éppen.

Ezekből mindből szoktam 2-3-4-5-6 karikával köríteni a reggeli tojást - még amig lehet, mert sajnos hamarosan véget ér a szezon.

Érdekes, nekem nem vált be a talkedli (nagyanyám L-lel mondta, R.I.P.) sütő a tükortojáshoz. Meg egyáltalán, semmihez. Lehet, mert túl kicsi a tűzhelyem rózsája, és csak a középső sült. És mivel engem idegesít ha valamit nem használok, egyszer elajándékoztam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.06. 18:15:10

@valkür: Hogy nem álltam akkor ott az ajtódnál ...
Valahol lehet, hogy van még a pincében egy ilyesmi szerszám, csak fel kéne kutatni :)

Kedélyes Paraszt 2020.10.06. 18:16:55

Kedves Posztoló,

látszok, hogy nem vidéken nevelkedtél. Kis kiegészitéseket tennék, ha elfogadod. Egyrészt. Gyakorlatilag semmi különbség nincs a fácán és a gyöngyös között.
Másrészt, én a következő összeteváket biztos, hogy kihagytam volna egy klasszikus tanyasi levesből, de lehet, hogy Te nem ezt főzted (naugye:)):
kardamom(hun???), gyömbér(!!!! WTF), boróka(?????), póré, szegfűbors, kelbimbó.
Ezek életidegenek egy fácán, gyöngyös vonulattól szerintem. Ha megkérdeznéd nagymamádat, ők életükben ilyen izébigyókat nem tettek levesbe.
én mindig tartok ilyen szárnyas _vadakat_ a fagyóban a gomba mellett. jellemzően fácán, gyöngyös fürj. Aztán amit még tudok szerezni.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.06. 18:27:48

@kocsmagomba: Pont ilyen és ennyi van a fagyasztóban, sajnos, az akciósból nem tudok spájzolni, nem fér el egy darab sem...pedig nagyon megérné

valkür 2020.10.06. 18:30:34

@Kedélyes Paraszt: nagyanyáink nem használtak gyömbért, de a szépanyáink, meg az őket megelőző generációk bizony nagyon is!
A paprika elterjedése előtt a gyömbér és a sáfrány voltak a magyaros konyha legfőbb fűszerei - nyiván, a felsőbb társadalmi osztályokban. Nagyanyáink a bazsalikomot meg a majorannát sem ismerték (legalábbis mifelénk). Pedig azok is ősi fűszerek, csak a XX. században elfelejtődtek. De az előző generácók ismerték és használták is mindet, amit itt András felsorolt.
www.buvosszakacs.com/2008/02/23/gyomber/

Mióta könnyen hozzáférhető, én is teszek egy darabka gyömbért a húslevesbe - sőt, a kocsonyába is.
A többi bogyót sem tartom túlzásnak, a gyöngyös tényleg átmenet a vad és a baromfi között. Vadhoz meg simán adnak mindből.

A kelbimbóról fentebb már nyilatkoztam. Egyetlen baj vele, hogy túl puhára fő a húslevesben. De az íz amit hozzáad, teljesen rendben van.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.06. 18:31:32

@kocsmagomba:
Régen amikor többet kellett sütni, én is nagyobb serpenyőt használtam, de már elég egy-két tojás. A tarkedli sütőt meg kiraktam a lomtalanításkor, hogy már úgy sem kell. Maradt egy régi piros zománcos serpenyő.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.06. 18:34:33

@Kedélyes Paraszt: Hol írta, hogy klasszikus tanyasi levest fózött???

Másrészt ha a gyöngyös fácán lenne(amennyiben semmi különbség nincs), nem lenne külön neve.

De a te levesed is biztosan finom-

Bocsi, Kedves Posztoló, de nem állhattam meg szó nélkül.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.06. 18:35:52

@Kedélyes Paraszt:

No az nem igaz, hogy nincs különbség a fácán, és a gyöngyös közt.
Én sok éve tartok göngyöst, és sok fácánt is főztem már. Teljesen más az ízük.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.06. 18:38:20

@valkür: Én is örököltem az anyósomtól egy tarkedlisütöt,soha nem használtam, mert attól féltem, nem sül át a belseje. Ellenben porosodik a pincében, de nem dobom ki, van agy száz éves. Valamire majd jó lesz...

Kumari aki Nilüfer 2020.10.06. 18:42:34

@látjátok feleim szümtükkel: Én az olajban sütésre, de rántott húshoz is egy régi vastag falú, békebeli zománcos lábast használok, sok edényt kipróbáltam, nekem ez a legjobb.Illetve vettem mége yg jó nagy paella sütő serpenyőt, bazi nagy vendégségnél abban sütök , csak abba rengeteg olaj kell, kettőnknek (négyőnknek, hatunknak, vagyis családi méretben) marad a zománcos lábas.

valkür 2020.10.06. 19:02:31

@Kumari aki Nilüfer: Legutóbb a takoyaki-ról jutott az eszembe a talkedli sütő. De hát ehhez meg túl nagyok a mélyedések. Egyéként is alig eszem lisztes vagy bő olajban süttött dolgokat, szóval nem rohantam talkedli sütőt venni.
Mondjuk, Japánba szívesen utaznék, hogy megkóstolhassam :-)

www.youtube.com/watch?v=ZirRov5fqOc

Amúgy a piacon lehet kapni talkedli sütőt. Lemez, szürke-fehér márványos zománcozású. Serpenyőm van ilyen, azt szeretem. Ha valakinek éppen talkedli vagy tarkedli a szíve vágya, szívesen küldök egyet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.06. 19:49:47

Kedves @Kedélyes Paraszt: !
Valóban nem vidéken nevelkedtem.
Nagyon érdekes volt olvasni egy olyan hozzáértő szakács kritikáját, aki szerint nincs különbség a gyöngyös és a fácán között.
Én úgy főzök, ahogy nekem és a vendégeimnek izlik, te meg úgy, ahogy te szereted. Ebben nincs közöttünk vita. Nem kell az én receptem reprodukálnod. Csak meg kellene egyszer kóstolnod, hátha mégis jók azok a fránya fűszerek az ételben. Szerintem.
Már csak az utolsó bekezdést nem értem. Mi köze van te fagyasztód tartalmának az én levesemhez?

kocsmagomba 2020.10.06. 20:06:37

@Andrass9: jaj, ne legyetek már ilyen morcosak!
Igen. Semmi baj azzal, ha valaki rácsodálkozik erre a fűszerezésre, pedig ez egy létező fűszerezés, máshol is olvasni(!) és esetleg nem tud vele mit kezdeni hirtelen. Tényleg szokatlan, abban az értelemben, hogy eltér a többségi magyar ugarba ragadt konyhától, ezt be kell vallani. Nem kell kicsit sem visszaszólni, semmilyen formában. Vélemény és kész. Vagy formálódik utána, vagy nem.
Én idézzem a lényeget?
"Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, ... Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz."
Vagy nem, de akkor is mi van?
Bocs, András, hogy beleszólok.
Ha kéred, nem teszem többet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.06. 20:08:20

@kocsmagomba: Nem érzem, hogy morcos lettem volna. Ha igen, akkor inkább moderálom a saját kommentemet, mivel nem volt szándékomban morogni.

kocsmagomba 2020.10.06. 20:12:22

Ma ilyen toleráns kedvemben vagyok... máskor bezzeg más voltam... de pont ezért szeretem ezt a helyet és benneteket!

kocsmagomba 2020.10.06. 20:13:12

@Andrass9: nem csak neked írtam, nem elsősorban neked ;)

kocsmagomba 2020.10.06. 20:33:28

@valkür: emlegetett nagyanyáinkról inkább dédanyáink jutottak eszembe:
Idézek Herman Ottó: A magyar halászat könyve című írásából, 1887-ből.
"A készítés módjai között legtöbb olyan, hogy a mai konyha bátran befogadhatná s némely szekfűves, olajos, gyömbéres és sáfrányos dolgok kivételével a többi azt bizonyítja, hogy a régi magyarság ízlése egészséges volt, a mennyiben a halak készítésénél a só, a tiszta bors és az eczet, továbbá a torma, vöröshagyma és fokhagyma, végre a káposzta a legfőbb járúlékok közzé tartoznak."

Hát igen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.06. 20:47:42

@kocsmagomba: Nincs neki, de szerintem azt a két csüngőhasú malacot is csak dísznek tartja, emberfia abból nem eszik.
@Andrass9: Csak beesett egy megmondóember.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.06. 21:04:46

@Kedélyes Paraszt: A Magyar étneknec főzése Thököli Sebestyén Uram ő Nagysága Szakácha Szent Benedeki Mihály által 1601 Augusti Késmárkon a legrégebbi magyar szakácskönyv citálja az említett fűszereket.

old forester 2020.10.06. 21:08:31

@Andrass9:
Ahogy már egyszer régebben itt kifejtettem (nem azért mintha Szentírás lenne), mennyire értelmetlen dolog azon vitatkozni, milyen az igazi ….(itt egy tetszőlegesen behelyettesíthető étel neve kellene hogy legyen), mert bármilyen kis ország is vagyunk, még egy egyszerű rántottát is 100 féleképpen lehet csinálni. A vadételeknek is bizonyos határok között többféle fűszerezése van klf szakácskönyvekben. A Tolnai-féle vadszakácskönyvben pl. 8 féle elkészítési módja van a fácánlevesnek. Ezért értelmetlen a „paraszt úr” okoskodása. 100 évvel ezelőtt amikor még kb. 5 szakácskönyv jelent meg akkor még talán volt értelme (akkor sem), de most amikor bármilyen ételre, alapanyagra rákeresel több 100 találat jelenik meg, már végképp semmi. Sajnos egy ideig még tudomásul kell venni, hogy vannak akik nem tudják használni az internetet, és az igazi a nagymama készítette étel. Ez nem is baj, nekem is az, de már régóta tudom, hogy van más is, ami majdnem olyan ízletes lehet. További lelkierőt kívánok a trollok elviseléséhez!

kocsmagomba 2020.10.06. 21:24:37

@old forester:
"További lelkierőt kívánok a trollok elviseléséhez! "
Vagyunk itt páran... :)))

www.youtube.com/watch?v=J6Yit2xb2-c

:)

kocsmagomba 2020.10.06. 21:29:17

@Andrass9: Nagy úr! Mármint nem te, hanem a megszokás! :DDD

süllőcske 2020.10.06. 21:38:54

Egy adott helyen az étel keletkezhet, oda érkezhet, átalakulhat, elfelejtődhet, újraelevenülhet. Ami jó, finom, hadd legyen már.
Egyébként, ennek a levesnek a fűszerszámozását nagyon csucsunak tartom, én is szoktam így.

süllőcske 2020.10.06. 21:43:12

@Waka: Hja, én inkább bele se kezdek a konyhatörténet idézgetésébe. Kissé soká tartana..:)))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.06. 21:52:58

@süllőcske: Elfogyott a savó a churutról. Még csak 19 napja érik, de nagyon savanyú. Hét végén Gyulán leszünk, talán vasárnap a piacon lesz petrezselyem, mert az nekem nagyon kevés terem.

süllőcske 2020.10.06. 23:01:54

@Andrass9: Szuper! Nálam is érik a tej.
A halkocsonyáról jutott eszembe, hogy a régi könyvek az akkor még elérhető vizahólyagot ajánlják belé főzni, egy lat mennyiségben.
Az pedig a szenzációs halenyv alapanyaga, az íjkészítéstől az ikonfestészetig használt rugalmas szuperragasztó.
Az lehetett az igazi halkocsonya... Bitó Jani bátyánk leírja, hogy egy 167 kilós viza fejéből öt teljes órán keresztül főzött paprikást, amiből a császárt megkínálta. Ferenc József főkonyhamesterének félretett egy tállal kocsonyának, akit teljesen lenyűgözte az étel, úgy nyilatkozott, hogy ilyen jót sosem evett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.07. 08:25:06

@süllőcske: Nem sok halászlét főztem életemben, mert a család nem eszi, de egyszer begurultam, és főztem egy bográccsal az utcának. Akkor vettem rengeteg mindenféle halfejet (lazacot is!), mert kishal nem volt a boltban. Olyan kocsonya lett, hogy tényleg megállt!
Más!
Már lehet venni friss őrölt paprikát Farkas Andráséktól. Mi csak azt használunk, amióta felfedeztük.
+36 (62) 427-756

kocsmagomba 2020.10.07. 10:16:01

@Andrass9: Én meg B. néni őrölt paprikáját használom, mióta felfedeztem. Gyalog sincs messze, pár utcányira. Sajnos nincs neki sok és nagy a család, ők az első, de én a második. Elképesztő gondossággal van válogatva és őrölve. Úgy keveri, ahogy kérem. Édes, enyhén csípős, amit még elbír a gyomrom, középerős, méregerős. Jól tárolva évekig elvan minőségromlás nélkül. Ezt más blogon nem szokták nekem elhinni, de sebaj, én tudom.
Sajnos idős már. Ha nem lesz, akkor ráfanyalodom arra a Farkas András félére. :)

süllőcske 2020.10.07. 14:09:49

@kocsmagomba: Én láttam, hogy készül az a gyálaréti paprika. Egy sereg mama ül sorban, András paprikája a falu büszkesége. Ez egy sokgenerációs családi hőstett, aranyemberkék.

kocsmagomba 2020.10.07. 14:41:24

@süllőcske: semmi gondom ezzel :) Szívem örül, ha ilyet látok. Csak mondom, hogy itt helybéli asszonnyal nagyon pozitív minden. Azután majd nem lesz ilyen pozitív, mert hamarosan lelépünk még a környékről is, ha minden terv szerint megy. Akkor majd jöhet az a másik paprika!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.07. 20:34:43

@kocsmagomba: Szerintem nagyon fontos, hogy számodra megbízható forrásból érkezzék a paprika! Ez bizalmi kérdés!!!
Nekem nincs B. nénim, de süllőcske mutatta az utat Farkasékhoz (ha jól emlékszem). Idestova vagy 7 éve csak tőlük veszek paprikát. Így október tájt már tudom az előző év (és Vörösbor) éves igényét, amit gyorsan lefoglalok náluk telefonon. Egy ideje személyesen veszem át a kolbászfesztiválon, de most az elmarad, ezért dolgozik a posta.

Ha megszorulsz, a közölt telefonszám működik. Van persze tavalyi is, ha hirtelen kell ...

Nagyon rendes fémzárolt csomagolás - két évig szépen eláll. Én a fél kilós csomagolást részesítem előnyben, mert azért nem tiz kilót eszünk meg egy évben.

Van édes, méregerős és remek bükkfafüstölésű is.

(X) Fizetett hirdetésünket olvasták ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.09. 19:34:42

@Waka: Hétfőn lehet, hogy nem tudom újabb posztot feltenni, mert este érek haza hulla fáradtan Gyuláról (nem az igazi Börner).

valkür 2020.10.09. 19:37:59

@Andrass9: Ha már ott jársz, ennél helyettem egy mogyoró-szeletet a százévesben? Ha netán nem lenne, krémest kérek.
Előre is köszi!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.09. 19:41:43

@valkür: Krémesre benevezek, de ha van szép oroszkrémtortájuk, inkább azzal hódolok :) Feleségem biztos vevő lesz a krémesre!

valkür 2020.10.09. 19:55:57

@Andrass9: pedig a mogyorós szeletüket valaki pár éve (szerintem) lekoppintotta és meg is nyerte vele az augusztus 20-i ország tortája versenyt. Legalábbis nekem nagyon feltűnő volt a hasonlóság. Ízben és rétegezettségben tökéletesen megfelelt a két süti, csak a forma és a dekoráció volt más.
Nna, mindegy, Gyulán sem sikerült annyi időt eltölteni, hogy mindent megkóstolhassak :-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.09. 20:55:54

@valkür: Életemben kb. ötvenszer járhattam cukrászdában, így ilyen nüanszok fel sem tűnnek :)
Nem vagyok édesszájú: pár sütit szeretek, de remekül elvagyok nélkülük!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.12. 21:21:15

@Andrass9: @valkür: Mogyorós szelet nem volt... a krémes nekem túl édesnek bizonyult (a feleségemnek is ...). Ettem valami meggyes-habosat, de annak semmilyen íze nem volt.
Összességében nagy csalódás.
Szerencsére volt a közelben egy mexikói foodtruck - ott ettem a legjobb Chili con carne-s Chimichangát!!!

Kumari aki Nilüfer 2020.10.13. 10:02:22

@Andrass9: Nem nagyon mertem megszólalni, mert 40 év alatt kétszer jártam a Százévesben, de a józsai Vanília jobb..(volt, mert a cukrász sajnos elhunyt, és bezárt.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 10:06:51

@Kumari aki Nilüfer: Nekem is a második látogatásom volt, de nem hiszem, hogy túl gyakran fogok oda járni :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 10:58:15

@valkür: Mindenkinek más az izlése! Én félig teljesítettem a kérésedet :)
A bonbonjaik viszont szépek, vettünk is fél kilót a gyerekeknek...

Kumari aki Nilüfer 2020.10.13. 10:59:26

@valkür: semmi baj, szerintem nem a megfelelő sütit kóstoltam:D

valkür 2020.10.13. 11:32:42

@Kumari aki Nilüfer: Nem Téged sajnállak, hanem magamat :-) kifejezetten tetszett, hogy nem VOLT túlcukrozva a krémesük. Ezek szerint ez már a múlté :-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 17:02:57

@valkür: Evett a feleségem egy olyat is, amin sötétbarna lap volt alul-felül. Erre kb 3 evőkanálnyi porcukrot szórtak ...

kocsmagomba 2020.10.13. 20:37:06

@Andrass9: Hogy ebbe a témába is beleszóljak: volt itt a faluban egy néni, aki isteni finom tésztájú, diós töltelékű, porhanyós, omlós, szinte rétes állagú kis kifliket tudott sütni. Ő a végén egy félkiló porcukrot rászitált egy tepsi tésztára. Kisebb közelharc árán elértük, hogy ha már nekünk csinálja, minden karácsonyra, akkor felezze meg a töltelékben a cukrot, ÉS ne szórja rá a porcukrot. Eszméletlen finom lett úgy. Valami hihetetlen csoda volt az a tészta. A néni ezek után csak úgy hívta a diós kifliket, hogy "befejezetlen kifli". :) De örömmel csinálta úgy is, kis megvetéssel a szája sarkában. Nagyon szerettük. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 22:17:13

@kocsmagomba: :))) Tényleg úgy a finom. Én semmilyen sütin sem szeretem a cukorszórást.

valkür 2020.10.13. 22:25:02

@kocsmagomba: nekem az egyik kollégám anyukája vagy anyósa csinál valami isteni bejglit. Új év után a kolléga be szokta hozni a maradékot, és még akkor is valami isteni, omlós a tésztája. Az sincs túlédesítve, engedi a mákot és a diót érvényesíteni. meg hát az az omlós, puha tészta, AhhhHH!! Aszondja, hogy vízben keleszti, de a receptet nem hajlnadó ideadni :-(
Nem szoktam süteményeket sütni, de azt a bejglit, azt megtanulnám!!
Annyira jó! Csak gyanítom, hogy valahogy a bejgli és a vízen kullogó receptjét gyúrta egybe, de tán soha nem fogom megtudni :-(
süti beállítások módosítása