Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @szivar: @Boar.: :) (2021.09.24. 17:32) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (39) kakukkfü (95) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Újabb gyors kovászos rozsos kenyér

2020.09.28. 07:00 Andrass9

Amióta felfedeztem, hogy egy másfél kilós kenyérhez 8 gramm élesztőt adva nem kell sokat várni a kelesztésre, így sütöm a kenyereket. Ettől persze még meg kell várni, míg megérik a kovászunk - ezt nem hagyhatjuk el, de azt lehet napra készen tartani, és csak a sütés előtt túletetni...

30.jpg

Most Nagyi titka márkájú rozslisztet és gyermelyi kenyérlisztet használtam, hogy kipróbáljam őket is. Érdemes kisérletezni, mert járhat az ember úgy, hogy éppen nincs a kedvenc malmából liszt a boltban. Így viszont van már tapasztalatunk egy másik liszttel ...

Arra is rájöttem, hogy a jó kovász mellé nem is kell semmi élesztő, de én mindig sietek ...

Semmi faxni, csak pár hozzávaló egy kb 1,4 kg-os kenyérhez:

  • 400g BL80-as búzakenyérliszt
  • 200g RL90-es világos rozsliszt
  • 100g búzasikér
  • 400g teljeskiőrlésű rozskovász (azért a kovász a lényeg!)
  • 420g langyos víz
  • 7 g friss élesztő (eszi-nem eszi, nem kap többet)
  • 1 tk cukor
  • 500 mg aszkorbinsav
  • 28g só
  • 1 ek olaj
  • 1 ek gríz

10.jpg

A liszteket kimérve beleszitáltam a robotgép táljába. A magas rozsliszt tartalom miatt használok ennyi sikért, de ezt meghálálja a tészta a csodás gluténhálójával. A langyos vízbe kevertem a kiskanálnyi cukrot és belemorzsoltam az élesztőt. Felfuttatni nem kell, csak jól feloldani.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A lisztet betettem a mikróba 40 másodpercre. Ezalatt kb 36-37C fokra melegszik fel. A robotgéppel megkevertem, majd beleöntöttem a kovászt. Ment hozzá az élesztős víz is, amivel 10 percig dagasztottam. Ekkor beleszórtam a C vitamint, amitől szépen kisimult a tészta.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Mindjárt utánaszórtam a sót is, és további 15 percig ment a robotgép. Amikor már felcsavarta a tésztát a keverőszár, késznek jelentettem. Egy kanányi étolajat a tál szélén körbecsurgattam, majd egy spatulával bedolgoztam a tészta és a tál közé - így nem ragad a tálhoz. Megszórtam egy kis liszttel és letakartam egy konyharuhával.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Mivel a liszt is meg a víz is langyos volt, a kovászt is megetettem időben, csak 60 percet kellett várni, és bő duplájára kelt. A tálat fejreállítva a lisztes deszkára borítottam a tésztát.

23.jpg

Jött a hajtogatás. A kicsit meglisztezett tésztát tenyérrel ujjnyi vastagra szétterítettem, majd felülről lefelé és alulról felfelé harmadára hajtogattam. Ugyanezt jobbról és balról is megejtettem, végül kicsit összedolgoztam a hajtogatott tésztát. Letakartam a konyharuhával a még mindig langyos masszát és pihentettem 40 percet.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

A péklapátomat megszórtam egy evőkanálnyi grízzel és ráemeltem a kelt tésztát. Egy picit megvajazott éles késsel bevagdostam és megspricceltem vízzel (oldalról is, hátha ki akarna repedni).

28.jpg

A sütőt már előmelegítettem maximumon a kenyérsütő kővel bő 50 perccel ezelőtt, így a tésztát a forró kőre csúsztattam (a grizszemek remekül gördülnek a lapáton). Újabb heves vízspriccelés egy spricnivel, és már sül is a kenyér.

29.jpg

Az elkövetkező 45 percben 5 percenként bespricceltem. Hiába helyezek alu tálcában vizet a sütőben, az nem generál elég gőzt, ezért manuálisan pótolom a szükségeset. Ekkor visszavettem a hőfokot 150C fokra még 20 percre, és kitettem a kész kenyeret egy rácsra hülni.

30.jpg

Vártam vagy két órát, hogy lehüljön, de a feleségem nagyon türelmetlen, és még melegen felvágta.

31.jpg

Pulled pork volt ebédre a kicsilyányéknak, ami előtt egy finom velőscsontos húsleves is készült. A legjobb tesztje a kenyérnek a velő volt :)

32.jpg

Persze azóta már ez a kenyér is elfogyott, de most éppen nem emelgethetem a sütőkövet - pár kenyérmentes napom lesz.

81 komment

Címkék: víz kovász élesztő aszkorbinsav gríz sikér BL80 rozskovász RL90

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1216208088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2020.09.28. 12:04:18

Az utolsó képért megérte ennyi rozsot látni! :)

kocsmagomba 2020.09.28. 12:31:42

Én ezen gondolkodok, ha lesz végre egy kis időm saját magamra is figyelni:
www.kalyhasbolt.hu/spd/ra_40-3030/Samott-lap-400x300x30-mm-Radeburg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.28. 13:07:06

@kocsmagomba: Azt hiszem ezt árulja az igazipizza.hu is, csak sokkal drágábban. Nekem minden esetre egy ilyen kő van a kenyerem alatt ...

kocsmagomba 2020.09.28. 14:06:52

@Andrass9: Hát igen. Nálam van egy cserépkályha, amolyan egyszerű hagyományos, és amikor átépítésre került sor, mert időnként, úgy 30 évente illik átépíteni, ilyen szép samott kövekkel dolgozott a mester. Akkor láttam, hogy ez jó. Még akkor nem gondoltam a kenyérre. Vagy a sütésre, mert buta módon nem építtettem a tűztér fölé egy kis tepsire való sütőhelyet, azóta is nagyon bánom. :(
Drága öreg nagymamám is, aki falusiból városi asszony lett és Salgó Tea tűzhelyet kellett vásárolnia, kibélelte sima vöröstéglával a Tea tűzhely belsejében üresen hagyott helyeket. Persze, hamar tönkrement az egyszerű hengerelt acéllemez a nagy hőtől, de olyankor inkább újat vett, minthogy feladja a cserép melegét.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.28. 18:43:54

@kocsmagomba:

Számolj gyosan harmincig, oszt már lehet ismét átépíttetni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.28. 18:45:21

@Andrass9:

Nem tudom, hogy enni is olyan élvezet volt ezt kenyeret, mint nézni. Nekem nagyon teccik.

valkür 2020.09.28. 20:37:45

@kocsmagomba: Ha valaki látta Bándi Jánossal az Én kis falum-at. Na, abban van egy gyönyörű cserépkályha. Kék mázas, két szintes, van rajta platni és a magasabb részén sütő. Olyan kályháról álmodom, bár manapság valószínűleg már többe kerülne, mint a lakás amiben most lakom.

valkür 2020.09.28. 20:41:16

Hát, a velős pirítós klasszikusan a "ronda, de finom" kategória :-)

Ellentétben a kenyérrel, ami gyönyürű, fotogén, szinte érzem az illatát.

Ha lesz a hentesnél, lehet, veszek egy maréknyi velőt és csinálok én is velős pirítóst. Mondjuk bolti kenyérből, de hát az mindegy lesz annak a velőnek, nem lesz csúnyább.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.28. 20:56:32

@valkür: Az nem ugyanez a velős pirítós lesz! Ezt ugyanis a velőscsontból ütöttem ki, mint Szindbád :)

valkür 2020.09.28. 21:15:50

@Andrass9: Az a szerencséd, hogy nem szólítottál Vendel fiam-nak :-)

Velőscsontot egyszer sütöttem. Valahol belefutottam egy olyan (külföldi) receptbe, ahol hosszában volt fűrészelve a velőscsont és úgy volt befűszerezve és sütőben megsütve.
Nna, látni kellett volna a hentes arcát, amikor megkérdeztem, fűrészel-e hosszában velőscsontot :-)

Vettem hát klasszik, keresztben fűrészelt velőscsontot, mindenféle kiskanalakkal megtámogattam, hogy ne boruljon fel a tepsiben.
Finom volt, de annyit azért nem ért, hogy kiessek miatta a hentes kegyeiből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.28. 22:07:01

@valkür: Jól emlékszem, hogy Vendelin volt a pincér? :)))
Erről a hosszában vágott csontról jut eszembe, hogy egyszer készítettem királyrák lábat grillen. No azt kellett hosszában felhasítani, majd fűszervajjal adjusztálni. Igencsak macerás étel volt, de most már bármikor megcsinálnám, ha itt kapnék királyrákot - annyira finom!

Kumari aki Nilüfer 2020.09.29. 06:12:09

Én is sütöttem , nagyon finom a kenyér, a velőscsont meg a fagyasztóban..na majd úgy időzítek legközelebb, hogy friss kenyérre üssük ki( ámbár pirítani jobb a szikkadtat)

kocsmagomba 2020.09.29. 10:31:13

@valkür: Bán János volt az. Szegény Menzel. :( Most halt meg ebben a hónapban, ha figyelt rá valaki. Imádtam minden filmjét. Különösen a Hóvirágünnepet.

valkür 2020.09.29. 14:29:00

@kocsmagomba: Nahát, tényleg. Bándi János az egy tenor.
Én is szeretem Menzelt. Pontosabban azt a fajta megbocsátó humorát, amit előad a filmeken. Amikor már meg akartam fojtani a főbérlő nénit, akkor megnéztem az Én kis falumat, és 2-3 hónapig megint bírtam szeretni az öregasszonyokat.
Azt hiszem, ugyanaz a színésznő hurcolta az összepecsételt fenekű lányát rendőrségről bíróságra a Szigorúan ellenőrzött vonatokban is. Imádnivaló figura :-) Bán János Otyekja meg szerintem beírta magát minden idők 100 legjobb alakítása közé.

valkür 2020.09.29. 14:42:09

@Andrass9: Hát ez gyönyörű! Nekem Sydney-ből, az öböl végén lévő vendéglőből vannak feledhetetlen sea-food élményeim. Oda nagyon visszavágyom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.29. 15:27:02

@valkür: Oda nagyon szeretnék még eljutni, de kétlem, hogy sikerül. Viszont a tengeri herkentyűk a kedvenc ételeim. Épp a napokban vidámodtam, hogy nyilt egy szusizó a közelben, és egész szép tonhal és édes rák volt a próbaebéden. A lazacikra nem annyira jön be, de azért nem köpöm ki :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.29. 17:44:08

Öt kiló padlizsán és 3 kiló poblano paprika szaunázik a mozdonyban cseresznyefüstben!

Kumari aki Nilüfer 2020.09.29. 17:57:37

@Andrass9: az unokámnak vezeték nélküli bumszli fejhallgatója van, ha rajta van, azt mondjuk: Samu Otyikol:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.29. 18:25:09

@Andrass9: Adtam hozzá pici bükkfa fűrészport is. 4 padlizsán készre jelentve a 20-ból ...
A csilik is szineződnek, csak az én türelmem fogy :)

valkür 2020.09.29. 18:45:50

A hétvégén othello szőlőből főztem zselét. Ami kimaradt az üvegből, azt egy csészében betettem a hűtőbe és ma megettem pirítóssal, camembert-tel és pár szem dióval.
Annyira, de annyira jó, hogy holnap megyek apiacra csinálok még két adagot. Kipróbálom fehér szőlőből is.
Soha nem főztem még szőlőlekvárt, de az idén minden olyan drága volt, hogy gondoltam, kipróbálom.
Próbáljátok ki Ti is, nagyon finom.

A leszemezett szőlőt felforraltam, krumplinyomóval kicsit abuzáltam és hagytam egy éjszakára, hogy a héjból kioldódjanak a színek és az ízek. Másnap átpasszíroztam, 1 liter léhez kevertem 1 zacskó 3:1 dzsemfix-et. Felforraltam, mentek az üvegek szárazdunsztba.
El sem tudom mondani, hogy milyen színe van, sötét, mély bordó, gyönyörű. És olyan édes, mint a méz, pedig egy gramm cukrot nem tettem bele.
Nem is tudom, miért vártam ezzel ilyen sokáig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.29. 20:30:29

@valkür: A legjobb, az izabella. Nekem. Legalábbis!
Az történt, hogy a gyerekek az USA-ból hazajöttek, és mindenféle gyanús ételeket akartak enni, mint például: grape jellie ...
Hát főztem nekik!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.29. 20:33:25

@valkür: Most olvasva, amit írsz: A legjobb dolog, ami történhet az az izabella szőlő lekvár!

valkür 2020.09.29. 23:29:07

@Andrass9: az egyik árusnál szokott lenni Kozma Pálné szőlő. Nagyon finom, muskotályos illatú, mézédes. Ha holnap lesz a néni, tőle próbálom meg fehérszőlő-lekvárnak.

Nem röhög, tényleg így hívják.
Nagy gavallér lehetett ez a Kozma Pál uram, hogy ilyen önzetlenül, a feleségéről nevezte el a szőlőjét. hu.wikipedia.org/wiki/Kozma_P%C3%A1ln%C3%A9_muskot%C3%A1ly

Néztem pár grape jelly receptet, borzasztóak, 1 liter szőlőléhez adnak 45-50 deka cukrot. Én egy grammot sem tettem az enyémbe, mégis olyan édes, mint a méz. Tényleg.

kocsmagomba 2020.09.30. 10:08:37

@valkür: Szerintem Kozma Pálnénál lehetett a pincekulcs! :D Kozma Pálnak nem volt más választása...

A szőlőzselé jó.

Ha belegondolok, hogy kb. 600 méter hosszú Otelló kordonos szőlőt vágtam ki, mert az apámtól örökölt kert 150 kilométerre volt, és a benne lévő szőlőt már tényleg nem tudtam ekkora távolságból egyedül művelni. Első évben még megpróbáltam, metszés, kötözés, permetezés. De a szüretelés fáradságától megkíméltek a szomszédban lakó "seregélyek". Azután, mikor a seregélyek rászoktak a gyümölcsfákra is, eladtam az egész földet, bagóért. Nagyon hiányzik...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.30. 10:44:33

@valkür: A legjobbak a Concord szőlőből készülnek, ami az Otellóvan közeli rokon fajta. Ezért is mertem Izabellából főzni, a gyerekek jóváhagyták. PBJ kenyeret ma sem tudnám megenni (sós mogyorókrém szőlőzselével), de ők imádják.

kobold63 2020.09.30. 10:54:00

@Andrass9:
Ebbe bele kell születni, a mogyorókrém még csak elmegy időnként eperlekvárral, de sohasem szőlőzselével. Annak a szagát sem bírom, pedig az Otelló és Concord szőlőt csípem.

skylin 2020.09.30. 11:18:41

@Andrass9: Ez érdekes, hogy a kályhásboltnál meg az igazipizzánál más a samott lap ára, mert egy cégről van szó :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.30. 12:09:50

@skylin: Újra megnéztem, és valóban más árak vannak.
Igenám, de mint kiderült, mások a lapok! Az igazipizza olyan lapokat árul, amelynek a két nagyobbik oldala is sima felületű, míg a kályhásboltnál legfeljebb 1 sima oldal van. Kályhába, kemencébe persze elég 1 oldal is, hisz az be van építve.

skylin 2020.09.30. 14:34:17

@Andrass9: Ha nem forgatod, végül is elég az egy oldal :) Bár már én is átfordítottam, mert ráégettem valamit ez egyik oldalra, mostanra viszont a másik még foltosabb lett :D (Én jó pár éve vettem a pizzakövet, akkor még jóval olcsóbb volt, nemrégiben ajándékba akartam venni egy másikat, de az árak láttán elbizonytalanodtam.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.30. 14:44:24

@skylin: Én is régen vettem (16-ban), akkor 6000 Ft volt a 3cm-es. Ehhez képest a mostani ára szabadrablás!
Még csak az egyik oldalát használom, amiről levakarom, ha ráég valami.

skylin 2020.09.30. 15:00:42

@Andrass9: Visszakerestem a leveleim között, ugyanakkor vettem ugyanannyiért :) Négy év alatt 2.5x-es árnövekedés...

valkür 2020.09.30. 15:32:53

@kocsmagomba: :-) Azért én szívesebben kérdezném a nénit, hogy Erzsike szőlő van-e már, vagy jöjjek vissza a jövő héten?

600 méter Otelló az rengeteg csemegeszőlő. Vagy bort attól még lehetett belőle csinálni, csak a fináncnak nem volt szabad megmutatni?

kocsmagomba 2020.09.30. 17:28:13

@valkür: régen nem volt ezzel gond. Új szabály, hogy direkt termőkből, más néven rókaízű szőlőkből nem lehet bort forgalomba hozni. Csinálni lehet, meg is lehet inni. Mindenki saját maga felelősségére. De! A szőlőkkel semmi baj, azt lehet árulni, megenni, zselét csinálni.
Az ok a túl magas metil-alkohol tartalom, ami ezeknél a szőlőknél borkészítéskor befigyel.
Nem mintha a vörös egri borokban, bikavértől, cabernet fajtákig ne lenne nagyon magas a megengedett metil-alkohol tatalom!! Hoppá.
Ezért van, hogy egyes emberek a fehérbor kultúra mellett foglalnak állást, mindenáron. Ha rossz is. Ha savanyú is, ha nem áll el, ha ihatatlan a reduktív technológia, ha a bicska kinyílik zsebben tőle, akkor is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.30. 17:32:08

@skylin: Az enyémen pizza nem készült (azt nem szoktam sütni), viszont biztos, hogy legalább 50 kenyér ott érte el végleges formáját.
Csak ne volna olyan nehéz ...

valkür 2020.09.30. 19:21:03

@kocsmagomba: A savanyú bor manapság nem divat. Mostanában a parfűmös, "csajos" borok mennek. Ittam már olyan irsai olivért, aminek határozott krasznaja moszkva utánérzete volt. Bizisten, mint 30 évvel ezelőtt egy egy vidéki művelődési ház locsoló-bálján. Állítólag speciális élesztőgombákkal érte el a borász, hogy ilyen "illatos" legyen.
De ha ilyesmit szánnak a nőknek, inkább vállalom, hogy közönséges vagyok és nőietlen - már ha van ilyen fogalom egyáltalán :-)

valkür 2020.09.30. 19:25:00

@Andrass9: addig piszkáljátok bennem az alvó valkürt, hogy felébredek oszt veszek egy normális tűzhelyet aminek rendes sütője van, amiben kenyeret is lehet sütni.

(a konyhám mérete miatt csak egy két rózsás salgó gáztűzhelyem van, pirinyó sütővel. 25 centivel keskenyebb, mint a standard, 4 rózsás tűzhelyek.
Vérciki, de szeretem. Nekem az a 25 centi fontos, hogy ne féloldalasan kellessen közlekedni a konyhában.

valkür 2020.09.30. 19:28:52

@kocsmagomba: jah, ha valaha kertem lesz, abban három tőke szőlő lesz - egy Othello, egy Pölöskei Muskotály és valami korai érésű csemege, valószínűleg csabagyöngye.

kocsmagomba 2020.09.30. 19:40:30

@valkür: Csak vigyázz, nehogy a pölöskei helyett poloskai legyen! :D
A Csabagyöngye az meg nem csak szőlő, hanem egy focicsapat! :D
(Sándor Pál: Régi idők focija, film)
A savanyú borról pedig mindig Bujtor István jut eszembe, egyik balatoni filmjében, amikor bort kóstolnak: 'savankás'.
Nem savanyú a jó bor, hanem hordós érlelésű és száraz. :)
Tehát legyél nagyon is közönséges!!! :D

nyisztor 2020.09.30. 20:08:40

Az utólsó képtől pálinkát kellett innom, azonnal. Pedig nem szokásom.
Mármint képtől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.30. 20:31:12

@nyisztor: Hát a csontvelő a pirítóson nem a legszebb látvány - különösen így felnagyítva -, viszont az ízélmény kárpótol :)

valkür 2020.09.30. 20:31:29

hohóó, akik járnak 4-5 betűs multikba, segítsetek kérlek!
Lehet még valahol kisméretű befőttes üvegeket kapni?
Nagy lelkesen beszereztem pár kiló szőlőt a zseléhez, de közben rájöttem, hogy kifogytam a kisméretű 1-3 dl-es üvegekből.
És, a piac környéki boltokban már nincs a polcokon!!!!
Mégsem tehetek el egyszemélyes háztartásban 3 literes uborkás üvegbe lekvárt :-(
Van még olyan multi, ahol polcon van a lekváros üveg?

valkür 2020.09.30. 20:36:23

@kocsmagomba: majd ülteetek kköré büdöskét. Azt álltólag nem szereti a poloska.
Baromi érdekes egyébként, én Fton dolgozo és Újpesten lakom.
Fóton, ha kikötöm a biciklit, estére belepik a poloskák. 10-15 percig verem, kopogtatom, rázogatom a biciklit, hogy valamennyire megszabaduljak tőlük. Egyszer a kosárban felejtettem a kesztyűt, estére minden ujjába beköltözött egy poloska. napokig bűzlöttek az ujjaim.

Újpesten egyetlen darabot nem láttam még az idén.
(lekopogtam, háromszor, bal kéz középső ujjal, alulról felfelé, háromszor)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.30. 20:40:13

@valkür: A büdöske alatt búvik meg a legtöbb ...
Remélem a fejeden kopogtad le, az a leghatásosabb (én legalábbis ott szoktam) :))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.30. 20:46:18

@valkür: Nehezet kérdeztél, mert mostanság nem nagyon nézegetem a kis befőttes üvegeket. Azért megnéztem a guglit, de pimaszul drágán árulják őket!
www.gastrozone.hu/befottes-uvegek/urtartalom-l=max:0.3,min:0.047/
Itt már jobb árakat találtam:
www.argep.hu/trend/BEFO/Befoettes-ueveg.html

Régen a 3 decist én az Auchan-ban vettem, de az már tényleg régebben volt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.30. 20:49:31

@Andrass9: Ránéztem a madarasra, de azok még pimaszabb árakat kérnek el :(

valkür 2020.09.30. 20:56:03

@Andrass9: kösz, de erre sajnos nincs idő, holnap le kell passzíroznom és zselésíteni a szőlőket. Most forrja az elsőt az othello, a pannónia már hűl.
bolt kell, gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel elérhető távolságban. Van a közelemben Li..., Te..., Sp.. és Pe..., de holnap tele vagyok konferenciahívásokkal, max fél órát tudok lecsípni a beszerzésre, muszáj célirányosnak lennem. Ezek nem bírnak ki egy napnál többet.
Álmomban nem gondoltam volna, hogy szeptemberben egyszerűen leveszik a polcokról a befőttes üveget.

kocsmagomba 2020.09.30. 21:01:11

@valkür: Spart szoktam ilyenkor próbálni, vagy akár a legközelebbi Coop-ot is!

valkür 2020.09.30. 21:08:50

@kocsmagomba: oppsz, coop is van, tényleg, csak nem szeretem, mert koszos. De köszi, most vészhelyzet van, megnézem. Az üvegeket úgyis ki kell főzni. Meg a Spart is útba ejtem. Ez a kettő belefér egy körbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.30. 21:11:17

@valkür: Kicsit közelebb laknék, vinnék neked. Sok van üresen még a polcon, mert én főleg a pirinyó üvegekre utazom. Most 1 decis kellett volna, de csak 2 és 3 deciseket találtam ...

valkür 2020.09.30. 22:00:15

@Andrass9: A helyzet rossz, de nem reménytelen.
Felmértem ugyanis a hűtőm tartalmát, és találtam:

fél üveg medvehagyma pesztót
fél üveg zsálya pesztót
1/3 üveg ecetes fokhagymát, ázsiai levesekhez tettem el
1/4 üveg olajbogyót
mustáros üvegekben cserépben nevelt, szárított, morzsolt mentát, citromfüvet és majorannát.
stb

A citromfüvet átöntöttem egy kegyeletből tartott műanyag mézesmackós üvegbe.
A majorannát átöntöttem egy Lutein vitaminos dobozba. A fél doboz luteint átöntöttem egy frissen felbontott, tartalék luteines dobozba.
A citromfüvet átötöntöttem egy kis műanyag ételes dobozba (úgyis ritkán megyek az irodába, nem kell dobozolni a kaját)
A menta szintén egy ételes dobozban végezte
A fokhagymát .... nos, most éppen göndörtészta levest vacsorázok, sok, nagyon sok fokhagymával.
Az olajbogyót kiöntöttem egy tálkába, holnap görög saláta lesz ebédre sok (nagyon sok) olajbogyóval.
A kétféle pesztót is összeöntöttem egy kis ételesdobozba, a hétvégén pesztós tészta lesz szombaton és vasárnap is. Lehet, hogy még hétfőre is marad.

Lényeg a lényeg, 7 -mondom HÉT!!!- db 1-3 decis üveg szárad a mosogatóban. A szortiment az erőspistástól az olajbogyogyóson át a mustáros üvegig terjed.

Még ha nem is jutok ki holnap a sok megbeszélés miatt, akkor is sínen vagyok.

Könyebb dolgom lenne egyébként, ha szerteném a nagybácsis tésztaszószt, de hát nem szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.30. 22:33:42

@valkür: Klassz!!!!! Gratulálok a problémamegoldásodhoz!!!
(Bár nem tudom, milyen a nagybácsis tésztaszósz, de még nem késő megtanulnom...)

valkür 2020.09.30. 22:40:22

@Andrass9: Uncle Ben. Nagyon jó üvegek, egy kolléganőm egy időben hetente hozott nekem egyet. Sokkal tartósabb a kupakjuk, mint a magyar erőspistának vagy nagymamalekvárnak. 5-6 évesek és még nem rozsdásodnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.01. 09:39:49

@valkür: Most már nem használják az "Uncle" szócskát a név előtt. Tiszta dilinósak ...
Amúgy elég jó márka

valkür 2020.10.01. 16:57:37

@Andrass9: Még jó, hogy tegnap átrendeztem a hűtőt. Nem hogy fél órám nem volt lekváros üveget keresni, de 10 percem se, hogy az ebédemet bedobjam a mikróba. 4 után tudtam csak enni.

nyisztor 2020.10.01. 20:18:25

@Andrass9:

Szép az nagyon is az értő szemnek, ha az értő gyomor fölött pislog. Mondjuk, én törtem volna rá még némi borsot, mert vigyázni kell a koleszterinemre. Ha a friss-forró piritós mögé havas tájat képzelsz, a jéghideg vodka is harmonizál. Ki van próbálva.

kocsmagomba 2020.10.01. 21:35:34

@nyisztor: hát.. nekem is volt már olyan élményem, hogy a szemem közvetlenül a gyomrom fölött pislog, de ahhoz nem egyszerű vodkát kellett innom, hanem erőteljesen keverni mindenféle egyéb alkohollal, reggelig. :) De harmadnap egy ilyen pirítós sok májbajjal megküzd. :)

valkür 2020.10.01. 22:44:54

@nyisztor: vodkán kívül, mi mást képzelnél még el hozzá? Sajna nem szeretem a vodkát, de vasárnap velős pirítóst reggeliznék.
De lehet nem bírok addig várni (meg hát persze a velőnek sem tesz jót az állás) úgyhogy lehet, szombati vacsora lesz belőle.
Sertésvelő, héjában sült fokhagymával krémesre keverve, tarkaborssal és petrezselyemmel meg zöldhagyma zöldjével megszórva.
Pirított rozskenyéren (bóti, annyira lelkes nem vagyok, hogy kenyeret is süssek magamnak)
Hm, mit innál hozzá, aminek 20% alatt van az alkoholtartalma?

valkür 2020.10.01. 22:55:38

@Andrass9: ezt én sem értem. Szerintem akár még tiszteletadásnak is fel lehetne fogni.

Amúgy az egyik mustárosüveg elcsattant. Eddig életem folyamán egyszer sikerült egy olyan kávéspohár készletet vennem, ami körben megrepedt, ahogy beleöntöttem a forró kávét.
De hát egy kávé fél deci, ez meg egy háromdecis üveg volt. Levált a talpa és minden elöntött a forró fehérszőlő-zselé, beleértve a bal combomat is. Azonnal hideg zuhany alá tettem, nem esett jól, de megúsztam a súlyos égést.

Ha valaki most rárepül a szőlő zselére, maradjon az othellónál. A pannónia is finom, de nyomába nem érhet az othelló aromáinak.
Szerelem első kóstolásra.
És csak kipróbált üvegekbe töltse!

nyisztor 2020.10.02. 00:15:21

@valkür: Hát velős piritóshoz - lánykori nevén tószthoz - először is marhacsontvelőt. És nem reggelizik- vacsorázzák, hanem pohárköszöntőt - lánykori nevén tósztot - mondanak hozzá, illetve vele. Meg az itallal, ami szvsz akkor jó, ha gyúlékony-tűzveszélyes. Csillogószemű szépasszonyok kacéran sikkantgathatnak is akár, de higabbat ne igyanak, mert csikarni fog szexis kis hasuk.
Jó étvágyat a disznóagyvelőhöz - bocsi, ha félreértettelek, nekem annak tűnt a reggeli-vacsoránakvalód - biztos finom fogást rittyentesz belőle. Ne égesd oda, mint most én a holnapi zöldbabfőzelékemet. Megettem az odakozmált szemeket, irsai fröccsöt ittam hozzá. A velőhöz is ment volna.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.02. 08:52:26

@valkür: A sertésvelő egy másik történet, pirítósra csakis marha velőscsontból a velő, előételként:) ha nálunk van velőscsont, akkor előétel, kicsi pirítósokon, sok borssal és sőval, falatok..mert a velőscsont a madarasnak hercig kis korongokra van vágva, pont egy ember előétele egy korong..legalábbis a debreceniben.
A sertésvelőt vendéglőben rántott velőrózsaként eszem, ha nem gyúrják valami fura rudakba( újabban két helyen is ilyet hoztak ki, kérdeztem is, miféle rózsa, de aztán nem küldtem vissza, de nem volt igazán jó egyik helyen sem, valamikor Szegeden a Sanyiban..na ott rózsa volt).Veszprémben egy alkalommal hirdettek velős pirítóst, ott is sertésveló volt..de az is csalódás volt.Én maradok a marha velőscsontnál..már amennyi velőt mi eszünk..:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.02. 10:35:09

@Kumari aki Nilüfer: Legjobb velős pirítóst Füreden az ötlépcsősben csinálják sertésvelőből. Szerintem. Nagy, kiadós, ízes és remek borkorcsolya (lévén ez egy borozó: König borház Pizzaház, Kisfaludi utca). Ellentétben a Hatlépcsőssel (Muskátli borozó, Jókai Mór utca), ahol nem tudtam megenni, mert anyira íztelen volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.02. 10:37:05

@Kumari aki Nilüfer: A madaras pici velőscsontjai valóban remek egyszemélyes előételnek pirítóson. Egész életemben úgy tudtam, azt hívják velős pirítósnak, sok borssal és sóval. Csak 8 éve találkoztam Füreden az agyvelős változattal...

valkür 2020.10.02. 16:43:57

nahát, nem kaptam sertésvelőt, ezért kénytelen voltam marha velőscsontot venni. Vettem mellé két libanyakat is, levest tervezek főzni.

Mifelénk egyáltalán nem volt "divat" marhahúst enni. Arrafelé disznókat tartottak, ezért van, hogy a velőről automatikus az évi két disznótorkor készült velős tojás ugrik be. Másodjára Szinbád, de hogy én is ehetnék olyat, az csak sokadjára :-)
Marhahúst először a napköziben ettem almamártással és főtt krumplival. Borzasztó volt. Sokáig azt hittem, hogy a marhahúst háznál nem is lehet megfőzni, csak valami speciális géppel, gyárban, hogy ne legyen rágós.
Azóta persze tanultam egyet 's mást, de a marhahús valahogy nagyon ritkán jut az eszembe.

Mondjuk, mifelénk birka is rengeteg volt/van. Aztán mégis 40 évesen, Írországban ettem életemben előszőr bárányt. A bárányt azt nem ettük, az eladásra volt. Csak a kiöregedett birkát, ami ugye pecsenyének alkalmatlan, csak pörköltként fogyasztható.
Elég komoly meglepetésként ért, hogy milyen finom tud lenni a báránysült. Pláne az írek vajas, sőt, VAJAS!! krumplipüréjével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.02. 21:00:54

@valkür: Naná!!! Az írek vaja fantasztikus :)
Amúgy én is mostanság keztem el értékelni a bárányt. Régen nem ettem (no meg a feleségem se rajongott érte ... ahogy most sem)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.02. 21:02:39

@valkür: Valahogy úgy olvastam, hogy libanyakbőrt kaptál, és elkezdtem irigykedni, aztán leesett a tantusz. Valahogy mostanság egyre lassabban esik le ...

kocsmagomba 2020.10.03. 09:44:31

@Andrass9: Errefelé a piaci "csirkésnél" azaz piac melletti baromfiboltban rendszeresen van libanyakbőr. Igaz, a vírushelyzet óta nem jártam náluk, de hamarosan benézek, jön a szezonja. Fagyasztva is jó szokott lenni.

A lassan leeső tantuszról pedig az alábbi videó jutott eszembe. Bűvészmutatványok lassítva. Lebuktatja-e a bűvészt a lassítás? A kedvencem. Soma. Világbajnok egyébként. Az eleje reklám, utána jön a lényeg.
www.youtube.com/watch?v=Jw9R6N4LdQc

Kumari aki Nilüfer 2020.10.03. 13:27:32

@valkür: ugyanez, de mi birkát sem..disznó, és baromfi, de pulyka meg gyöngyös nem..ezeket lefnőttként ettem, és a birkát nem is szeretem, a bárányt is csak módjával. Bárányíze van....

Kumari aki Nilüfer 2020.10.03. 13:29:34

@kocsmagomba: ez jó cucc, húsvétra ha csak ketten vagyunk, nem töltök meg egy csirkét, egy-két libanyak bőr elég, de egyszer pulykanyak bórt kaptam..némileg hezitáltam, de utólag láttam, hogy az is jó!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.03. 23:01:08

@Kumari aki Nilüfer: Ha elszánom magam, hogy csak magamnak főzök, akkor ilyen töltött nyakbőrt készítek. Imádom a klasszikus tölteléket!!!

valkür 2020.10.04. 14:19:47

Uhh, villásreggeli lett a pénteken vásárolt velős csontból. Nagyon finom lett. A levesbe héjában tettem bele a fokhagymagerezdeket, azokkal törtem át a kiütött velőket. Só, bors, nem bonyolítottam tovább. Nagyon finom lett.
A levest alig sóztam, azt tervezem, a jövő héten lesz valami Maangchi-féle fűszeres zöldségleves.

@Andrass9: kösz, hogy az eszembe juttattad. Ideje elkezdenem kérdezősködni a baromfisoknál, hogy kapható-e libanyakbőr. Nagyon kevesen keresik, ha nem juttatom az eszükbe, képesek nem rendelni.
süti beállítások módosítása