Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy nem rozé kacsamell

2020.09.16. 07:00 Andrass9

Itt a fiam, nyírja a füvet. A feleségem meg kiolvasztott 3 kacsamellet és egy kacsacombot, hogy ezt akkor most azonnal csináljam meg ebédre, különben éhenhal a fiunk.

29.jpg

Viszont a sütő foglalt, mert a kenyerem sül benne. Gondoltam, sebaj, két rácsot is be lehet tolni ...

Gyors túra a fűszeres ágyásba a kiegészítőkért.

  • 3 kacsamell
  • 1 kacsacomb
  • 2 kakukkfü ág
  • 4 majoranna ágacska
  • durva szemű só
  • frissen őrölt feketebors
  • 20 dkg rizs
  • 1 ek olivaolaj
  • 1 leveskocka

10.jpg

Semmi más nem kellett hozzá, csak egy éles kés és a nagy öntöttvas serpenyő. A kakukkfüvet és a majorannát lehúztam a szárukról, majd alaposan felaprítottam. A comb és a mellek bőrös felét bekockáztam, borsot daráltam rá és beledörzsöltem a vágásba kis sót a zöldfűszerekkel. A húsos felükre is került fűszer, de só nem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Egy kis öntöttvas lábasban egy kanálnyi olajon megpirítottam a rizst, amibe egy leveskockát is beledaraboltam. A mikróban felforraltam 4 dl vizet és a kifehéredett forró rizsre öntöttem. Lefedtem, és pici lángon 10 percig forraltam. Ekkorra beszívta a rizs a vizet, lezártam hát a lángot és letakartam az edényt egy konyharuhával: puhuljon a saját hőjében! 20 perc múlva el is készült, csak fel kellett lazítani kicsit egy villával.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Amíg a rizs párolódott, a teraszra vittem az öntöttvas serpenyőt, amit 1500W-on felforrósítottam, és beletettem a húsdarabokat a bőrükkel lefelé. A kacsamellekre rátettem a húsvasalót is. 4 perc múlva levetem a vasat, megsóztam a húsos oldalt, majd megfordítottam mindet. Ekkor be akartam tenni a sütőbe, de a kenyér annyira szépen megemelkedett, hogy a második rácsot nem tudtam betenni! Így azután teljesítményt levettem 650W-ra és lefedtem a serpenyőt, hogy szimuláljam a sütőt. 5 percig szaunázott a hús.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A melleket kitettem egy tányérra és becsavartam alufóliába, a combot viszont tovább sütöttem mindkét oldalán, hogy jól átsüssem a feleségemnek. A pecsenyezsírt feltálaltam, a combot is bedugtam a fólia alá.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Volt egy üde zöldborsóleves előételnek, amíg a hús pihen a fóliában.

27.jpg

Nekem nagyon jól esett a leves - jó ideje vártam már rá.

28.jpg

A fiamnak felajánlottam a tegnapi tejszínes vargányaragut a rizsre (lásd nyitókép). Viszont a felvágást csalódás övezte, mert a hús nem volt rozé ...

30.jpg

Magamnak is tettem a gombából, és pillanatok alatt megettük a nagyon ízes és aromás húst rizsestül-gombástul.

33.jpg

Ez a gomba tökéletesen illett a húshoz, örülök, hogy eszembe jutott!

32.jpg

Legközelebb nem vasalgatom a kacsamellet, akkor biztos pirosabb marad a közepe ...

77 komment

Címkék: rizs bors kacsamell majoranna olivaolaj leveskocka kacsacomb kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5416194674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.16. 10:03:44

Gondolom azért jó íze volt a vasalt húsnak attól, hogy nem volt roze. Én biztosan megenném, ha ide teleportálnád.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.16. 10:05:11

Megjegyzem egy gasztro blogon disznó dolog a Papika TV-t reklámozni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 10:20:51

@látjátok feleim szümtükkel: Ha a cimkefelhőre gondolsz, az a TV paprika a hivatalos magyar neve a tölteni való paprikának :)

Kumari aki Nilüfer 2020.09.16. 12:17:37

Miért baj az, hogy nem volt rozé?? Hálistennek..én nem szeretem a félig nyúzott bakkecskét..izé..a félig sült húst:DD Bocsánat, ízlés dolga, de tényleg.,,nekem a rozé még nyers. Ez meg pont ideális..enném:)

valkür 2020.09.16. 13:30:12

Na jó, meg vagyok győzve, a hétvégén kacsát sütök.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 15:12:54

Az évszázad legjobb töltött paprikája (aka TV paprika :))) készült ma. Még a feleségem is szerette!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 15:15:54

@Kumari aki Nilüfer: Fura, de a feleségem semmit nem eszik meg, ami jó ... például a rozé kacsamellet sem. Viszont nem értem őt, hogy miért imádja a rozé libamellet???????
Erre varrjatok gombot ...

valkür 2020.09.16. 15:26:54

@Andrass9: :-) viszont kéne valami tipp a körethez. A piacon megjelent az aikido tök, hoztam haza egy szép példányt. Valami rozmaringos fűszerezés jár a fejemben... Meg ha kapnék birsalmát, vastagabb szeletekben, enyhén karamellizálva.... de majd még a hétvégéig kitalálom.
A kacsa szereti az édeskés körítést (kivéve a túlcukrozott párolt káposztát. Vendéglőben már nem is merek azt kérni, mindenhol túlédesítik. Ezt képtelen vagyok megérteni. Én is teszek alá egy kanálka cukrot, de az enyém nem édes! A legtöbb vendéglői párolt káposztát inkább a deszertek között kéne felsorolni.)

valkür 2020.09.16. 15:29:28

@Andrass9: én becsületesen bevallom, hogy ha a baromfisnl nincs ráírva, hog kacsa vagy liba, akkor nem tudom megkülönböztetni. Élve még igen, az egyik hápog, a másik gágog, de alkatrészeiben már nem látom a különbséget.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 15:43:50

@valkür: Ez nem szégyen :) Ha izlik, teljesen lényegtelen!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 15:46:25

@valkür: Ami Hokkaido tököt illeti ... Odakinn Hálaadáskor sütött a háziasszony, és csodás volt. Nem hiszem, hogy szeretnéd, mert mézzel és mazsolával volt megtöltve, mielőtt bekerült a sütőbe. Én imádtam!!!

valkür 2020.09.16. 15:55:10

Aikido tökk!!fejvagyok :-)
Nem kéne nekem negyedév zárás előtt csevegni, amikor 25 perc alatt 3 db 2021-es projectemet húzzák előre fél évvel.

A hokkaidó tököt nagyon szeretem, pont azért, mert kevésbé édes mint a kanadai. Legalábbis annál az árusnál akinél én veszem, inkább hasonlít az íze a gesztenyére. Persze fel lehet pimpelni, fel is szoktam, de akkor már megint inkább deszertnek enném.
Na tényleg, gesztenye!!
Affene, beindult a nyálelválasztásom, szétesett a figyelmem.
megyek, főzök egy kávét inkább.

valkür 2020.09.16. 16:03:13

jah, a tavaly eltett zakuszkából volt még egy utolsó fél üveg a hűtőben. Meg volt egy kis üvegnyi házi csicseri konzerv is. Ez utóbbit összeturmixoltam egy pici fokhagymával, gy kanál tahinnivel (hummus ugyebár) és hozzákevertem a maradék zakuszkát, ezzel babaganush-sá nemestve a kétféle maradékot. Kenyécsipsszel(*), hasábokra vágott sárgarépával és kápiával mártogattam ki.
Ahhoz képest, hogy maradékmentés, elég finom lett.

(*) a kenyércsipsz nálam úgy készül, hogy a fehér ruhában és vesszőkosárban tárolt kenyér amikor megszikkad, hajszálvékony szeletekre vágom. Tényleg hajszálvékonyra, át lehessen rajta látni. Fehér vászonszatyorban felakasztom, és hagyom, hogy zörgősre száradjon. Néha megrázogatom, de nem szokott penészedni. Fontos, hogy a kenyér vagy kifli, zsömle soha ne legyen nejlonban, mert akkor rágós lesz. Ha csak textilbe csomagolva szárad ki, isteni finom, roppanós csipsz lesz belőle. Befőttes üvegben hetekig, hónapokig roppanós marad. Mártogatósokhoz isteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 16:57:00

@valkür: Tahinire gondoltál? Mert az nem a hummus, hanem a pirított-hámozott szezámmagpüré. Azért nincs gond :) Az tény, hogy a hummus és a baba ghanoush és a halva alap összetevője a tahini :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 16:58:17

@valkür: Tkp a kávé a legjobb választás ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 17:01:14

@valkür: Esetleg savankás reszelt almával töltsd?
Nálunk még eláll egy darabig, mire megesszük...

valkür 2020.09.16. 17:41:53

@Andrass9: ezek csak utánérzések voltak. Először csak sima hummuszt akartam, de aztán eszembe jutott a maradék zakuszka. Nem ideális, mert abban ugye van paradicsom és sült kápia, a babaganushoz meg sima padlizsánpüré kellett volna, citromlével, római köménnyel.
De hát üríteni akartam a hűtőt és az üvegeket, úgyhogy ment minden egybe. Jó volt egyébként.
A csicseri másik fele éppen egy szintén üveg aljából összekapirgált curry-pasztával rotyog, vacsora lesz belőle. Feltétnek főt tojás megy rá, más fehérjeforrás most nincs itthon - már ha el nem felejtem megenni, mert vége a csendespihenőnek. Most kezdenek túlesni a második kávén az óperencián túli kollégáim, munkafronton újabb roham várható :-(

Mármint savankás almával tölteni a hokkaidót? Nem rossz ötlet, még gondolkodom rajta. A hétvégi menüből csak a kacsa és a rozmaring a biztos :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 18:46:59

@valkür: Nem piszkálni akartalak, csak - mivel ezeket ritkán használom - utánaolvastam...
A savanykás alma jól passzol az enyhén gesztenyés ízhez - azt hiszem.

kocsmagomba 2020.09.16. 18:52:25

"Itt a fiam, nyírja a füvet."

Nekem is kellene egy ilyen fiú...

kocsmagomba 2020.09.16. 19:03:06

Nem volt rozé, aha.
Ha a feleségemnek ilyen húst tálalnék, egy falatot sem enne belőle. Ezért: én megcsinálom kb. ilyenre magamnak. Azután a feleségemét felszeletelem, és még a szeletek két oldalára rá kell sütnöm picit. Egyébként ki lennék rúgva... :D

valkür 2020.09.16. 19:06:41

@Andrass9: Ez nem piszkálás :-)
Valóban ez a termékcsalád evoluciója, ahogy leírtad.
Főtt, turmixolt csicseri + tahinni = hummusz.
Hummusz + padlizsánpüré = babaganush.

Közben milliónyi árnyalata a fűszerezésnek és az arányoknak. Bármi ami India és Izrael közötti elég hosszú úton -az én esetemben egy Erdély felé megejtett kerülővel- előfordulhat.

Érdemes felvenni a repertoárba. A csicseriborsó olcsó és nagyon tápláló, magas a fehérjetartalma. A megfőzése időbe kerül, áztatni kell mint a babot és viszonylag hosszan főzni, de munka azzal sincs. Én fél kilót szoktam egyszerre, és ha megfőtt, azon forrón kiadagolom befőttes üvegekbe és száraz dunsztba teszem. Hűtőben hónapokig eláll. A hummusz kb 5 perc alatt kész van belőle, ebben már benne van a mártogatósnak való zöldségek tisztítása és felvagdosása is. A hummusz mellett curry-kbe, chili con carne-ba is használható, salátákba, levesbetétnek, csomó mindenbe.

A tahini már drágább, de kevés kell belőle és hűtőben évekig tárolható. A szezám pedig valóságos csoda, nagyon egészséges olajokat és rengeteg vitamint, nyomelemet ad a szervezetnek.

szivar 2020.09.16. 19:07:25

@Andrass9: Szégyen ide vagy oda, negyven évesen azért megkérdeztem, hogy a TV paprika miért pont egy szórakoztató miskulanciáról kapta a nevét. A választ meghallva égett a pofám, mint a gólyáé, ami hozott (azóta is piros a csőre).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 19:18:15

@szivar: Hosszú ideig rejtély volt a jelentése :) ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 19:20:49

@valkür: Nem hiszem, hogy bekerül a konyhába, de érdekes növény! Én inkább természetes forrásból tolom be a fehérjét - mármint állati eredetből, nem növényi forrásból. Hogy a chili con carnéba hova rakod, az egy kicsit necces nekem... de nézd el légy szíves :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 19:22:09

@kocsmagomba: Akkor azt hiszem érted a gondjaimat :)

kocsmagomba 2020.09.16. 19:22:34

@valkür: Ha köret kell a kacsához (vagy libához) lapozz vissza oda, ahol Még MadMary is itt volt és a cékláról beszélgettünk Kumari is, én is nem nagyon rég. Az én tippem, "édes" savanyú köret, sült cékla+nyers alma keverve. Mindkettő nagyon aktuális most, aktuálisabb a piacon, mint a tök vagy a káposzta. Utóbbiak jöhetnek télen is.

valkür 2020.09.16. 19:27:35

@Andrass9: a bab és a darált hús mellé, hova máshova tenném :-)
Nem mindig, csak ha éppen úgy adja ki a készlet.

De már a heti adag megvolt belőle, most inkább a kacsára koncentrálok.

valkür 2020.09.16. 19:30:32

@kocsmagomba: nna ez tetszik. A cékla ilyenkor a legfinomabb, télen már más az íze. A tök meg télen finomabb. Így szép az élet, mindennek megvan a maga csúcsformája.

valkür 2020.09.16. 19:34:30

jah, én még arról a mellékesen megemlített borsólevesről is szívesen megtudnék többet is, mint hogy csak volt.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.16. 19:37:27

A kacsa mellé nekem a legfinomabb a vörösborban párolt cseresznye.
Amikor még 80-90 kacsánk is volt egy-egy évben, akkor hétvégeken kettesével vágtuk, és a kicsontozott, fűszerezett mellet serpenyőben egészben sütöttem, néha vörösborral locsolgatva. Szezonban a cseresznyét egészben használtam, de télen is előfordult, hogy magozatlanul volt a frigóban, és onnan vettem elő. Kevés cukrot pirítottam, arra rátettem a cseresznyét, és saját levében, esetenként vörösborral megöntve ( amikor a kacsamell bor nélkül sült ) megpároltam ( fedő nélkül ).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 19:39:39

@valkür: A feleségem főzte, így nincs róla további információ :) A lényeg, hogy felhoztam neki 25dkg mirelit borsót, neki meg volt sok zöldsége ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.16. 19:43:39

@szivar:

Akkor nagyon fiatal és tapasztalatlan lehettél amikor megkérdezted.;D

kocsmagomba 2020.09.16. 19:44:03

@látjátok feleim szümtükkel: nagyon jó! Kb. 16 kiló magozatlan nagy édes feketeszemű, de keményhúsú május végi cseresznyém van a fagyasztóban. Én vadhús mellé pakolom, de a kacsa-liba ugyanaz. Azért van ennyi, mert minden reggel (hajnalban) megeszünk belőle 20 dekát, csak kávé mellé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 20:28:22

@kocsmagomba: Mi megaszaltuk - úgy kisebb helyet foglal :)
A fiam reggelizi minden nap a müzlijébe(?) és nagyon boldog vele. Az persze magozott ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.09.16. 20:51:47

@Andrass9: Válogatott probléma. Ez a hús éppen jó, ahogy van. @Kumari aki Nilüfer: Egy szép szelet sztéknél el tudom képzelni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.16. 20:55:06

@Andrass9:

Attól még nagyon fiatal, és tapasztalatlan is lehet. Ez csak viszonyítás kérdése. Ja meg szmájlié is.

valkür 2020.09.16. 22:55:24

@Andrass9: Ha netán meggondolnád magad csicseriborsó ügyileg, ezzel kezd: youtu.be/-tdQYallErY?t=72 borzasztó idegesítően viháncol a szakácsnő, de a roasted chickpea receptje jó. Érdemes kipróbálnod. Bocs a csajért, már túl fáradt vagyok ahhoz, hogy valami kevésbé fárasztót keressek.

kocsmagomba 2020.09.17. 10:22:32

@Andrass9: "...áll!!!"

Jól mondod, ebben a témában ennek szónak nagy jelentősége lehet! :)
De most tényleg, mit mondjak a fiamra? Füvet nem nyír a mocsok. Ellenben mikor itthon volt legutóbb, és kihallatszott némi hang a WC-ből, azt mondta, hogy ez nem mehet így tovább, és amikor meglátogatom legközelebb Debrecenben, akkor teljes urológiai kivizsgálást csinál nekem a klinikán, ultrahang, rákszűrés, miegymás. Hogy szerinte ide a tökmagolaj már kevés. És hogy legközelebb jön, és helyi érzéstelenítésben leveszi azt az anyajegyet a lábamról, ami szúrja a szemét, és ő maga viszi a mintát szövettani vizsgálatra, ha nem vagyok hajlandó itt helyben elintézni máshogy. Mit mondjak neki? Hogy nyírjon inkább füvet??? :D Csakhogy mégis kellene, aki lenyírja. Három telken...
Nem baj, majd csinálok egy fazék töltöttkáposztát a fiúnak, attól meg szokott nyugodni. :)

Fenchurch68 2020.09.17. 14:42:59

@Andrass9: Lehet, hogy a feleségednél a rozé kacsamell iránti averzió még ifjúkorunkból származik, mikor is állandóan a kacsatojás és szalmonella szoros összefüggéséről lehetett hallani, libáról meg nem. Édesem se eszi a rozé kacsamellet, neki két perccel tovább sütöm :)

@valkür: Lehet, hogy nem teljesen autentikus, de a tahinit is s.k. szoktam csinálni, szezám szárazon megpirít, kávédarálón ledarál, só és olíva hozzákever. Én viszont csicseri-ügyben vagyok megúszós, konzervet veszek a hummuszhoz :)

Ma nálunk is kacsa, csak épp leves farhátból, májgombóccal.
Céklaügyben nálam két ász van, amiket kb. mindenhez eszünk az őszi-téli szezonban, az egyik: sült cékla durvára reszelve egy kis majonézzel (az úgynevezett Barbie-saláta), illetve nyers cékla, zeller, fekete retek mézes-házi almaecetes öntettel. Ez utóbbiból jó sokat készítek egyszerre, minél tovább áll, annál jobb.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.17. 16:02:25

@Fenchurch68:

Régen láttunk, hol jártál, amikor az ég dörgött?:D

valkür 2020.09.17. 17:07:34

@Fenchurch68: Hehhe, a Te barbie-salátádat én orosz salátának ismerem azon egyszerű oknál fogva, hogy egy kollégám orosz számazású feleségétől tanultam, mint ottani specialitást. És azért is, mert a magyaros unileveres cukros majonézzel nekem nem annyira jön be. Ha nagyritkán orosz majonézhez jutok, azt nem édesítik annyira, azzal imádom. Amúgy meg inkább tejföllel vagy görög joghurttal csinálom.

A fekete retkes cuccot jegyeztem. Mióta nem nagyon eszem kenyeret, azóta nem eszem fekete retket sem, pedig télen érdemes beiktatni a zöldségek közé.

A házi tahinnival én is be fogok próbálkozni, ha kifogy a jelenlegi üveg. Nemrégiben vettem egy kávédarálót, amivel apró magokat is lehet darálni, úgyhogy ha kiürül a meglévő üveg, nekiállok.

kocsmagomba 2020.09.17. 20:41:43

Bocsánat. Nem tévedtem el, ezt ide szántam.

"A párt szeretné kiharcolni az ötszázalékos áfát az élelmiszereknek."

Helyesen, magyarul:
A párt az élelmiszerek öt százalékos áfáját szeretné kiharcolni.

Az embernek az olvasástól is elmegy a kedve, ekkora mértékű nyelvrontás miatt. Angol vagy német szórend szláv ragozással. Ez megjelenhet a magyar sajtóban. Nekem fizikai fájdalmaim vannak, amikor ilyeneket olvasok.
Már mindenkiből lehet újságíró?
Én Mészöly Miklós prózáját tudom olvasni, kevesen vagyunk, tudom, Eszterházy szövege nem rémiszt meg, Nádas Péter mondatai a belsőmig hatolnak. Mindannyian magyarul. Érthetően. Szépen nem, de érthetően.
Vonatkozik ez a fordítókra is, akik Arany János nyelvén képesek szöveget magyarítani, hogy az értelme ne vesszen el! Elképesztő szép és értékes munka az övék.

De ez a mondat, magyar újságírótól magyar portálon magyar nyelven megírva fáj, zavaró és érthetetlen!
Csoda, hogy van olyan ismerősöm, aki azt hangoztatja: ami 3 sornál hosszabb azt el sem olvassa... :(((
A nyelv halálával az emberiség hal ki.
(bocsánat a kocsmatöltelékektől, ennyi, még egyszer bocs és anyamedve)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.17. 22:30:13

@kocsmagomba: Teljesen egyertértek! Olyan mértékben teszik tönkre a magyar nyelvet, hogy a hideg ráz!!!
Én még azt tanultam anyámtól, hogy a nyelvünket tisztelni és szeretni kell. Én remélem, megfelelek az igényeinek - rég nincs köztünk, hogy kijavítson ...

Fenchurch68 2020.09.17. 23:49:25

@valkür: A lányaim nevezték el Barbie-salátának, mert hát szép élénk rózsaszín :)
A majonézt is s.k. csinálom, egy egész tojáshoz egy dl olaj vagy kókuszzsír, só, pici mustár, ez bele egy magas pohárba, az aljáig ledugom a botmixert, bekapcsolom, és lassan húzom felfelé. Mire felér a tetejéig, kész a majonéz :) lehet persze csak tojássárgából is.

@látjátok feleim szümtükkel: Sok volt a meló, pártunk és kormányunk, valamint az általa bölcsen és átgondoltan a vírushelyzetre való tekintettel megfelelően előkészítve bevezetett munkaügyi és egyéb gazdaságélénkítési jogszabályok áldásos hatására.

valkür 2020.09.18. 01:10:05

@Fenchurch68: Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta.
mek.oszk.hu/01200/01268/01268.htm
:-)

valkür 2020.09.18. 01:32:37

@kocsmagomba: Én már harminc éve is olvastam olyanokat, hogy "feltápászkodott a lováRA", meg hogy "eldörrent a gyilkos golyó". Regényekben, amiket állítólag profik fordítanak és lektorálnak. Filmben is hallottam már olyat, "Miért sírsz mert kiömlött a tej?". Ami ugyebár angol eredetiben valami olyasmi élethelyzetekben szokott elhangzani, mint a magyarban az "Eső után köpönyeg."
Aztán mégiscsak vannak jó íróink meg szépen beszélők az új nemzedékben is.
Erős vár a mi nyelvünk, nem kell félteni csak mert előfordul némi slendriánság.

kocsmagomba 2020.09.18. 09:46:20

@valkür: itt dögöljek meg, ha nem ugyanezek a sorok jutottak rögtön eszembe. :)
Valóban, eszembe juttattad Ráth-Végh István nagyigényű összefoglaló munkáját az emberi butaság történetéről. Abban külön fejezetet szentel az írói és újságíró butaságnak, katalogizálva a hülyeséget típusok szerint. Természetesen saját maga egyik régi írását is besorolja közéjük, mert önkritika nélkül ne írjon senki kritikát. :)

@Fenchurch68: Áldassék az ő nevük... :) Végül is, ezek szerint, a te munkádat sikerült megvédeniük! :D

old forester 2020.09.18. 10:12:41

@Andrass9: Egyébként a mai napi viccel kapcsolatban protestálni szeretnék.
„ Igen, bár valószínűleg az is közrejátszott, hogy közben 130-al mentünk az autópályán.”
Azért ha így kilöknek valakit az autóból abba bele is lehet halni, nem? Az én viccemnek, ami felháborodást keltett, azért közel sem volt ilyen durva a poénja. :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.09.18. 11:12:02

@old forester: mert mindig arra ugrunk, ami éppen nekünk aktuális...itt mi nők ugrottunk, mert lásuk be, az pénz számolva, asszony verve jó eléggé beépült a köztudatban, nem vicc szinten,ugyanakkor én már ezt a metoo mozgalmat kicsit túltoltnak érzem..na de erről ennyit, Mad Maryt rettentően hiányolom, remélem, ő is minket, és visszatér...és igen, tulajdonképpen erre a viccre is lehetne ugrani, DE!! a különbség, hogy én pl, a viccsávot nemigen olvasom, leköt a kocsma, az az ominózus meg itt jelent meg, amit az ember akkor is elolvas, ha egyébként nem akart viccet olvasni.

Kacsa nem készült,(pedig van most alma és körte is itthon, mozgatja a gondolataimat erősen) de a fagyasztó ürítés folyik,azt fózök, ami onnan kikerül. Liba szárnytőből leves, (és egy tyúk színhús darabjai, pörköltnek se lett volna rossz, de én alig fél kilónyi hússal nem fogok órákig tyúkpörköltet hegeszteni, a főtt húst meg igen szeretjük)grízgaluska betéttel, és találtam három derék hekket,gyógynövényes pác után fűszeres paprikás lisztbe forgatva sülve fogjuk eszegetni.Férjecsem krumplievő, így főtt-sütött krumpli lesz mellé, és neki csemegeuborka, én lusta vagyok, nekem majonéz.( nem állok neki egy főre sem tartárnak, sem bármi másnak) Nyilván maradni fog hal, de mi hidegen is szeretjük.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.18. 11:13:32

Basszus, LÁSSUK!! annyira figyelek, de elütök, kihagyok, mert nem ellenőrzöm az írást, csak nyomom az entert eszetlenül:D

old forester 2020.09.18. 12:00:08

@Kumari aki Nilüfer: Ezt a „pénz számolva…..” mondást már gyerekkoromban hallottam, akkor is idős paraszt bácsik jópofaságának tartottam nem komoly nevelési programnak. Később is azt tapasztaltam, hogy aki ezt, meg hasonlókat esetleg komolyan gondolja, az nem dicsekszik vele. Ha visszagondolok, mindig olyan emberek poénkodtak ilyesmivel, akikről meg nem fordult volna a fejemben, hogy megteszik. És jól gondoltam.
Volt egy ismerősöm, aki sörözés közben gyakran hencegett, (ha szóba került, hogy mit szól az asszony ha hazaér), hogy majd ő helyre teszi az asszonyt ha szólni mer. Aztán egyszer találkoztunk a piacon. Elöl az asszony, mögötte két lépéssel a férj, mint egy pincsi kutya, két hatalmas cekkert cipelve, és vadul kacsingatott mikor köszönni akartam, hogy nem ismerjük egymást. Nem akarta hogy megtudja az asszony, hogy egyáltalán sörözni jár. Na ennyit a macsókról, meg hogy ki hordja a nadrágot sok családban.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.18. 12:11:52

@old forester: Ilyen is van..de minden mondásnak van valami alapja, . de ezt a szelecét ne nyissuk ki újból.

Batul almát vettünk.Bio, 400/kg.Mit mondjak..régi fajta, ízletes, nedvdús, de nekem savanyú, Vássa a fogamat. Kár.De majd süteménybe rakom.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.18. 12:32:58

Vicc nélkül, engem ma öröm ért. Június végén, vagy július elején ( nem emlékszem pontosan ) vettünk olyan kiló hússz deka körüli csirkét, 12 tyúk jelöltet, és 3 kakaskát. Egyik kakaska ide érkezésük után néhány héten elül megtanult kukorékolni, és ma reggelre 6 apró - gyöngyös tojás nagyságú - tojáska vol az ólban a ládában. Pedig csak októberre vártam, hogy tojni fognak. Mondjuk addig még nőnek, és nagyobb lesz a tojás is.

kocsmagomba 2020.09.18. 14:40:50

@Kumari aki Nilüfer: én már nem tartom túlzottnak a metoo mozgalmat, pár hete kicsit jobban belegondoltam a kiszolgáltatott emberek személyes szférája ellen elkövetett cselekmények borzalmas lelki torzulásokat okozó következményeibe. Mindegy milyen nemű az áldozat és milyen nemű az elkövető.
Aki kurva a munkahelyén is, az legyen kurva, semmi közöm hozzá. De aki nincs benne önként, azt ne bántsa senki, sőt ne szenvedjen emiatt hátrányos megkülönböztetést!

Én fordítva ismerem ezt a mondást: asszony számolva, pénz (el)verve jó.

(tudom, ez se eléggé PC, csak ökörködöm, mint mindig, hiszen érintett vagyok, nézzétek el nekem, ezzel ütöm el az élét)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.18. 15:08:14

@old forester: @Kumari aki Nilüfer: Mivel semmi beleszólásom sincs a viccek válogatásába, annyit tudok tenni, hogy egyszerűen kikapcsolom. Ebből nem jön pénz (meg másból sem), így csak azok vesztenek vele, akik szívesen olvasták.
Csak szóljatok, mi legyen!!!

kocsmagomba 2020.09.18. 16:05:56

@Kumari aki Nilüfer: Én is pucolom a fagyasztót. A tavaszi veszélyhelyzet örömére töltöttem nagy csomó kolbászt, mintegy 17 kilót, amit frissen fagyasztottam le. Szépen fogy, de még van belőle. Most abból készült rakott krumpli. Mivel a hús nyers, ezért a krumpli is nyersen került a jénaiba, csak a rend kedvéért főtt tojással rétegezve és fél liter vizezett tejföllel belocsolva. Kell a vizezés, máshonnan nem kap nedvességet a krumpli. A kolbászhús igen jó ízű, fűszeres, ezért csak kevés sót igényel a dolog. Másfél órára 180 fokon, lassan összesütve.

old forester 2020.09.18. 16:08:16

@Andrass9: Nekem semmi problémám az itteni viccekkel(meg úgy általában sem), a fenti kommentem végén szmájli volt. De ha már így elárultad hogy nem te válogatod, azért annyi megjegyzést tennék, hogy kb. 20 %-uk olyan ami ütős, a többi futottak még kategória. Hagyd meg azért, én minden alkalommal amikor belépek ide, előtte tippelek, hogy a napi vicc melyik halmazban lesz.:-)

valkür 2020.09.18. 16:49:01

@old forester: azt hiszem, ez az egyik oka annak, hogy nem olvasom a vicc-boxot. Ez a mai is elrontotta a szám ízét.

valkür 2020.09.18. 16:50:48

@kocsmagomba: legalább egy KÉPET kérek róla, MOST! - ha már kóstolni nincs esélyem.

kocsmagomba 2020.09.18. 17:18:12

@valkür: nagyon éhes lehetsz, mert nem gondolnám, hogy egy rakott krumpli méltó fotóalany lenne, de a kedvedért:

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26773691-489166a3/user

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26773689-6bbe416a/user

Máskor egy kis kemény sajttal (parmezán) megszórom a tetejét, most nem volt itthon.

kocsmagomba 2020.09.18. 17:22:29

@valkür: igazából az illatát kell érezni, a tényleges munkát nem most végeztem, hanem tavasszal, amikor a kolbászhús készült. Az alap só-bors-paprikán túl jól eltalált fokhagymával és leheletnyi őrölt köménnyel. Vigyázz, ne nyúlj a képhez, még meleg! :)

valkür 2020.09.18. 17:29:34

@kocsmagomba: Fújom, szívom az illatát, fújom, hogy hűljön :-)
Gyerekkori szerelem nálam a rakott krumpli.
A napköziben vékonyra szeletelt, negyedelt túrista szalámival csinálták. Akkoriban még az is jó volt, ma már lehet, rá se néznék.
Otthon pedig a téli disznótorban lesütött, bödön zsírban elrakott házikolbászból. Mi is köményesen csináltuk a kolbászt, iszonyú jó volt.
Gyakorlatilag a rakott krumpli az, ami miatt az első lakásomba sütős tűzhelyet vettem, és nem elégedtem meg egy sima rezsóval.
Mondjuk, ezzel hónapokra ki is merítettem a költségvetést annyira, hogy nem futotta se kolbászra, se tejfelre :-)
manapság meg már jobbára csak álmodozom róla, nagyon nem diéta-kompatibilis.

valkür 2020.09.18. 17:30:32

@valkür: kösz a látványkóstolót! nagyon guszta. :)

Kumari aki Nilüfer 2020.09.18. 18:54:44

@Andrass9: miattam ne kapcsold ki, tényleg:) ha úgy jön, elolvasom, ha nem, nem..és ha nem tetszik, akkor úgy jártam, tudodm, hogy nem te válogatod

Kumari aki Nilüfer 2020.09.18. 18:56:34

@kocsmagomba: Én értem, és persze, csak néha az az érzésem, visszaélésszerúen gyakorolják, fóleg külföldi eseteknél van ilyen érzésem.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.18. 19:00:02

@kocsmagomba: Akkor ez sütnivaló nyers kobász? Érdekes, de miért is ne. Egyébként nagyon régen eleve nyers krumplival csinálta, de aztán túl sok volt az idő, és néha száraz marad, ezért tértem át több évtizede a főtt krumlira.

kocsmagomba 2020.09.18. 19:32:04

@Kumari aki Nilüfer: lényegre tapintottál, mint mindig.

Ha minden hozzávaló eleve kész van, főtt tojás, füstölt száraz kolbász, akkor a krumplit is előfőzi az alkotó, ha kedve tartja hajában, majd összeállítja, tejfölözi és néhány perc sütés után előáll a mű, finoman.

Ellenben ha nyersanyag van hozzá, a szó szerinti értelemben nyers sütnivaló kolbászhús, akkor bizony ehhez idő kell. Pont annyi idő, amíg a nyers krumpli is készre változik. A tojás az, amit nem lehet főzés nélkül beletenni, de most ettől tekintsünk el.
Itt jön a technológia lényege.
A krumplinak valamennyi víz kell, különben száraz lesz, ahogy mondod. Ezért a tejfölt fellazítom vízzel, és mintegy belocsolom a rakott anyagot. A képen látsz maradék vizet???? Ugye nem, ki van ez kísérletezve nálam, a sütőben először ellepi az anyagot a nedvesség, látszik a jénai fotón, meddig ért, ez összeoldja az ízeket, megpuhítja a krumplit, majd lassan a víz elfő, az ízek tejföllel együtt visszaszívódnak az egészbe, kicsit hagyom meg is pirulni. A vége: nem szétesős püré, de jó harapású krumpli, a kolbász ízesítése mindent átjárt, puha is, roppanós is, picit pirult is, de legfőképpen nem száraz. Én szeretem ezt. Na. Alig van már belőle, hazajött a feleségem... :)))

Isley 2020.09.18. 19:46:44

András! Köszi a sütőkő tippet, a mai kenyerem kiváló lett. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.18. 20:26:02

@Isley: Nagyon örülök, hogy neked is bevált! Sütöttem fedeles üvegtepsiben, öntöttvas tepsiben, pizzakövön, de a legjobb nekem ez a kenyérsütő kő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.18. 22:08:09

@kocsmagomba: Érdekes koncepció! Meg is próbálnám, ha lenne nyers kolbászom, de nincs. Mondjuk bél van itthon, húst meg vehetnék, de egyszer töltöttem csak kolbászt, az is fiaskó volt ...

kocsmagomba 2020.09.19. 08:30:50

@Andrass9: Na, most ismerted be, hogy 'nincs sütnivalód'! :DDD
Boltiból tényleg nem érdemes.
Csinálok én kolbászt, oszt majd meglátjuk, hátha jól sikerül és nem kell szégyenkeznem miatta. 'Majd ha fagy'! :) Ha élünk még a télen, akkor egy disznó emiatt meghal. Csak most mindenképpen tarnaörsi disznót szeretnék, jászárokszállási bélbe tölteni, kis utána járást igényelni fog. :)