Itt a fiam, nyírja a füvet. A feleségem meg kiolvasztott 3 kacsamellet és egy kacsacombot, hogy ezt akkor most azonnal csináljam meg ebédre, különben éhenhal a fiunk.
Viszont a sütő foglalt, mert a kenyerem sül benne. Gondoltam, sebaj, két rácsot is be lehet tolni ...
Gyors túra a fűszeres ágyásba a kiegészítőkért.
- 3 kacsamell
- 1 kacsacomb
- 2 kakukkfü ág
- 4 majoranna ágacska
- durva szemű só
- frissen őrölt feketebors
- 20 dkg rizs
- 1 ek olivaolaj
- 1 leveskocka
Semmi más nem kellett hozzá, csak egy éles kés és a nagy öntöttvas serpenyő. A kakukkfüvet és a majorannát lehúztam a szárukról, majd alaposan felaprítottam. A comb és a mellek bőrös felét bekockáztam, borsot daráltam rá és beledörzsöltem a vágásba kis sót a zöldfűszerekkel. A húsos felükre is került fűszer, de só nem.
Egy kis öntöttvas lábasban egy kanálnyi olajon megpirítottam a rizst, amibe egy leveskockát is beledaraboltam. A mikróban felforraltam 4 dl vizet és a kifehéredett forró rizsre öntöttem. Lefedtem, és pici lángon 10 percig forraltam. Ekkorra beszívta a rizs a vizet, lezártam hát a lángot és letakartam az edényt egy konyharuhával: puhuljon a saját hőjében! 20 perc múlva el is készült, csak fel kellett lazítani kicsit egy villával.
Amíg a rizs párolódott, a teraszra vittem az öntöttvas serpenyőt, amit 1500W-on felforrósítottam, és beletettem a húsdarabokat a bőrükkel lefelé. A kacsamellekre rátettem a húsvasalót is. 4 perc múlva levetem a vasat, megsóztam a húsos oldalt, majd megfordítottam mindet. Ekkor be akartam tenni a sütőbe, de a kenyér annyira szépen megemelkedett, hogy a második rácsot nem tudtam betenni! Így azután teljesítményt levettem 650W-ra és lefedtem a serpenyőt, hogy szimuláljam a sütőt. 5 percig szaunázott a hús.
A melleket kitettem egy tányérra és becsavartam alufóliába, a combot viszont tovább sütöttem mindkét oldalán, hogy jól átsüssem a feleségemnek. A pecsenyezsírt feltálaltam, a combot is bedugtam a fólia alá.
Volt egy üde zöldborsóleves előételnek, amíg a hús pihen a fóliában.
Nekem nagyon jól esett a leves - jó ideje vártam már rá.
A fiamnak felajánlottam a tegnapi tejszínes vargányaragut a rizsre (lásd nyitókép). Viszont a felvágást csalódás övezte, mert a hús nem volt rozé ...
Magamnak is tettem a gombából, és pillanatok alatt megettük a nagyon ízes és aromás húst rizsestül-gombástul.
Ez a gomba tökéletesen illett a húshoz, örülök, hogy eszembe jutott!
Legközelebb nem vasalgatom a kacsamellet, akkor biztos pirosabb marad a közepe ...