Jó ideje kacérkodom a gondolattal, hogy egy jó panchettát készítek. Vagy legalább valamilyent. Kritikus pont az alapanyag. Malachúst mifelénk elég ritkán kapni, még a kedvenc hentesem is elég borúlátóan nyilatkozott ez ügyben. A szilveszteri felhajtásban szokott lenni, de olyankor piszok drága. Éppen rendelhetnék, de kiszámíthatatlan, hogy a vágóhíd éppen mekkora állatot nevez ki malacnak, húsz-harminc kiló hússal meg nemigen tudnék mit kezdeni. Szóval elég macerás az ügy.
A napokban betértem hazafelé az ábécébe pár apróságért. Elnéztem a húspult felé is, sose lehet tudni. És ott volt a malachús! Ezerér' kilója. Csak éppen szétbarmolva. A derék hentes szétbontotta, ahogy a nagy disznót szokás. Majd szétvetett az ideg. Kérdeztem: nincs több? Nem volt. Azért ott nem hagytam, két heveder oldalast meg egy combot vettem. A comb el is fogyott hétvégén egyben sütve. Az oldalast kicsontoztam, volt egy kis császárvég rajta, az ment a comb mellé, a csontokat meg eltettem levesnek. Az oldalas is ment a fagyasztóba, hiszen a hétvégére már megvolt a menü.
Az augusztusi hosszú hétvégén aztán eljött az én időm. No meg a malacé. Igaz, bitang meleg volt, de begyújtottam a sütőt. Megérte az izzadást.
Hozzávalók:
- 1,5-2 kg malaccsászár
- 1 nagy fej vöröshagyma
- sertészsír
Fűszerek kinek-kinek ízlése szerint, jelen esetben:
- fekete bors
- köménymag
- koriandermag
- szárított rozmaring
- fokhagyma granulátum
- piros paprika
- füstölt csili
- kevés barna cukor
A malacot előző nap kiolvasztottam, a bőrét bevagdostam és megsóztam.
Másnap a fűszereket a barna cukorral együtt mozsárban megtörtem.
A húst kívül vékonyan, belül alaposan megfűszereztem.
Szorosan feltekertem, és kenderzsineggel két helyen összekötöttem.
A római tál aljára tettem a zsírt és a laskára vágott hagymát, erre ültettem a tekercseket. Mivel több napra főztem, egy csülköt is mellékeltem hozzájuk, legyen valami "felnőtt" is a társaságban. No meg persze, hogy biztosan elég legyen.
A tálra a fedőt rátéve két órát sütöttem hármas fokozaton. Kivéve puhának bizonyult.
Immár fedő nélkül visszatettem még egy időre. Mikor megpirult, elzártam a gázt és kivettem.
Hagytam hűlni, aztán felszeltem. Készült mellé egy párolt zöldség krumpliból, zellerből, sárgarépából és céklából, vöröshagymával, fokhagymával és ciprusi burgonyafűszerrel fűszerezve, és egy saláta paradicsomból, mogyoróhagymából, banánuborkából és paprikából, kevés citromlével, sóval és friss bazsalikommal ízesítve.
Elégedett voltam magammal és a főztömmel is. A malac bőre ugyan nem lett roppanós, de ettől eltekintve remek lett. Kivételesen nem kellett egy fél dinnyét lenyomni utána, hogy tele legyen a pocakom.