Feleségem hozott gombát (pedig ő egyáltalán nem eszi ...)!!! Vargányát és termesztett shiitake gombákat vett, mert jóáron kapta - mintegy 4200 Ft-ot fizetett 1,2 kg gombáért.
Persze rögtön kettéosztottam mindkettőt. A shitakee felét a fiamék kapták, a vargánya felét meg a barátunk, akinek dílere van. A maradék vargányát gyorsan megfőztem reggelire.
Néhány hozzávalóért a kertbe kellet lemennem, és 2 adagra ennyi jött össze:
- 30 dkg apróbb vargánya
- 6 dkg vaj
- 2 dl habtejszín
- 1/2 vereshagyma
- 3 girizd fokhagyma
- 1 Aji Mango csilipaprika
- 1 szál zsálya
- 2 szál majoranna
- 1 szál kakukkfü
- 5 szál petrezselyemlevél
- 1 késhegynyi liszt
- só, bors
A vajat feltettem egy közepes serpenyőben forrósodni, míg összevagdostam a hagymákat. Rá is borítottam izibe a forró vajra. Bár nem illik a gombát mosni, én azért gyors öblítéssel eltávolítottam a homok nagy részét, megtörölgettem és elnegyedeltem. Ahol kukacos volt, azt utóbb kivágtam belőle. A zsályát is megmostam - megszokásból.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A felaprított zsályát is a hagymákhoz adtam, amik közepes lángon pirultak. A kicsi csilit kimagoztam, mert nem akartam nagyon csípős ételt, felvágtam és az is ment a zsálya után. Amikor eleget pirultak, utánuk tettem a gombát.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Felaprítottam a petrezselymet meg a pici majorannát-kakukkfüvet is, majd rájöttem, hogy én szeretem a petrezselyem szárát is, hát felkarikáztam mind. Rá is szórtam a nagylángra feltett gombára - piruljanak együtt. Szép szottyos lett elsőre (hiába no, a gomba 95%-ban víz), de a forró serpenyő elpárologtatta a nagyját, míg a vaj szépen bevonta. Végül, amikor elkészült, hozzáadtam a petrezselymet is, mert azt nem akarom pirítani.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Beleöntöttem a doboz tejszínt.
Összerottyantottam egy mokkáskanálnyi sóval, de hígnak itéltem, ezért egy nagy késhegynyi liszttel besürítettem kicsit.
Azonnal tálaltam is magamnak.
Egy kis saját kenyérrel ettem, mint a nyitóképen látható. Azért a kanálkép el nem maradhat, pláne, hogy csodás idő volt a teraszon ...
Egy kis borsot tekertem a tányéromba, mert az hiányzott az ételből. 40 perc a petrezselyem szedésétől a kanálig elég volt hozzá. A shiitake feldolgozásán még gondolkodom kicsit.
Azért hiába mostam a gombát, így is ropogott a fogam alatt :(