Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tejszínes-petrezselymes vargánya ragu reggelire

2020.09.10. 07:00 Andrass9

Feleségem hozott gombát (pedig ő egyáltalán nem eszi ...)!!!  Vargányát és termesztett shiitake gombákat vett, mert jóáron kapta - mintegy 4200 Ft-ot fizetett 1,2 kg gombáért.

26.jpg

Persze rögtön kettéosztottam mindkettőt. A shitakee felét a fiamék kapták, a vargánya felét meg a barátunk, akinek dílere van. A maradék vargányát gyorsan megfőztem reggelire.

Néhány hozzávalóért a kertbe kellet lemennem, és 2 adagra ennyi jött össze:

  • 30 dkg apróbb vargánya
  • 6 dkg vaj
  • 2 dl habtejszín
  • 1/2 vereshagyma
  • 3 girizd fokhagyma
  • 1 Aji Mango csilipaprika
  • 1 szál zsálya
  • 2 szál majoranna
  • 1 szál kakukkfü
  • 5 szál petrezselyemlevél
  • 1 késhegynyi liszt
  • só, bors

10.jpg

A vajat feltettem egy közepes serpenyőben forrósodni, míg összevagdostam a hagymákat. Rá is borítottam izibe a forró vajra. Bár nem illik a gombát mosni, én azért gyors öblítéssel eltávolítottam a homok nagy részét, megtörölgettem és elnegyedeltem. Ahol kukacos volt, azt utóbb kivágtam belőle. A zsályát is megmostam - megszokásból.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A felaprított zsályát is a hagymákhoz adtam, amik közepes lángon pirultak. A kicsi csilit kimagoztam, mert nem akartam nagyon csípős ételt, felvágtam és az is ment a zsálya után. Amikor eleget pirultak, utánuk tettem a gombát.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Felaprítottam a petrezselymet meg a pici majorannát-kakukkfüvet is, majd rájöttem, hogy én szeretem a petrezselyem szárát is, hát felkarikáztam mind. Rá is szórtam a nagylángra feltett gombára - piruljanak együtt. Szép szottyos lett elsőre (hiába no, a gomba 95%-ban víz), de a forró serpenyő elpárologtatta a nagyját, míg a vaj szépen bevonta. Végül, amikor elkészült, hozzáadtam a petrezselymet is, mert azt nem akarom pirítani.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Beleöntöttem a doboz tejszínt.

23.jpg

Összerottyantottam egy mokkáskanálnyi sóval, de hígnak itéltem, ezért egy nagy késhegynyi liszttel besürítettem kicsit.

24.jpg

Azonnal tálaltam is magamnak.

25.jpg

Egy kis saját kenyérrel ettem, mint a nyitóképen látható. Azért a kanálkép el nem maradhat, pláne, hogy csodás idő volt a teraszon ...

27.jpg

Egy kis borsot tekertem a tányéromba, mert az hiányzott az ételből. 40 perc a petrezselyem szedésétől a kanálig elég volt hozzá. A shiitake feldolgozásán még gondolkodom kicsit.

Azért hiába mostam a gombát, így is ropogott a fogam alatt :(

62 komment

Címkék: hagyma tejszín fokhagyma zsálya vargánya bors vaj majoranna liszt petrezselyem csilipaprika kakukkfü Aji Mango

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9416192090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.10. 09:41:16

Hopszla, ez remek! Ámbár én kenyérrel kevésbé tudom ezt elgondolni, jöhetne rizs, bulgur, de még talán kuszkusz is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.10. 10:04:07

@Kumari aki Nilüfer: Ettük ezt rizzsel is másnap egy kis kacsamell mellé :)
Amúgy nekem nagyon izlett kenyérrel. Majdnem gombás tojás lett belőle, de mégse arra fordult a fakanalam ...

kocsmagomba 2020.09.10. 10:55:33

@látjátok feleim szümtükkel: szép és finom. Nagyon jók a gombás képek, majd mindjárt erről is...

@Kumari aki Nilüfer: pedig ehhez kifejezetten jól illik a házi kenyér, főleg, ha nem teljesen fehér. Esetleg picit pirult kenyérszelet, csak úgy egyik oldalát száraz forró serpenyőnek megmutatni, éppen csak átforrósodásig.

Hanem: ez a fajta vastag, tejszínes szósz, egy sima előfőzött, majd megpirított kockakrumplihoz is jól jön, önálló ételt csinál belőle.
Ha pedig valaki nem tudja hús nélkül elképzelni, akkor simán csak zsíron sóval, pici borssal lesütött szűzpecsenyét tálalnék mellé. (érme, csíkok, egyben, ahogy jólesik, ugyanannyi idő alatt kész is, mint a gomba, vagy még hamarabb)

A fűszerezés láthatóan illő és el van találva.
A gombaképek: azért fontosak, mert jól látni, hogy ez a fajta szósz csak ezzel a fiatal állagú gombával működik jól. Másik, hogy a 21.jpg képen, a petrezselyem szórás előtt, látszik az az állapota és színe a vargányának, amit pirításkor el kell érni ennél a főzésnél. Ez nagyon fontos. Remélem azért András látott ebből a színből valamit, mert ez pont így a jó.

Eddig a dicséret, az "éles" kritika a következő hozzászólásban jön. :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.10. 11:13:36

No akkor itt is van.

Én ezt a gombás mártást kétszersültre kanalaznám, sajttal megszórnám és ráolvasztás után betolnám. Mivel ez zsenge gomba, puha húsú, nem is turmixolnám.

Szüleimtől úgy tanultam, hogy ami nem gombapörkölt, azt kenyérrel eszük, mert úgy érezni az ízét. Más anyaggal ( hús ) együtt nehéz az ízeket elkülöníteni. Mápedig a gomba magában a menyország tud lenni. Valaha anyám a csiperkét előbb megabálta ( egy idő után erről leszokott ), majd úgy tette hagymára, és én lopkodtam az abált gombát. Később ettem nyersen is a nagyon fiatal csiperke gombácskát. Persze a nyers evés nem minden gombánál műxik, pl. a téli fülőke nem igazán erre való.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.10. 11:15:07

@kocsmagomba:

Vigyázz, mert éles kések is járnak erre, elvághatják az éles kritikát.;D

kocsmagomba 2020.09.10. 11:20:43

Mielőtt kritizálnék, elmesélem, mi jutott eszembe erről:

" mert jóáron kapta - mintegy 4200 Ft-ot fizetett 1,2 kg gombáért"

Nyilván ez a kereskedőnek volt jó ár. :)

Ám nem ez jutott eszembe.
Sok éve már ennek, egy ismerősöm felhívott, hogy meghív magához egy nagyon drága vacsorára. Na jó, mondom, de mi lesz a menü. Azt mondja egy fél vargánya. Nem fél kiló, hanem fél darab. :) Mint kiderült, elment gombászni, autóval oda-vissza 120 kilométernyi benzinköltséggel. Talált 1 darab gombát. Visszafelé az egyik településen megbüntették gyorshajtásért, akkoriban még helyszíni bírság volt készpénzben. A gomba nyomott nyersen 12 dkg-ot. Én nagylelkűen visszautasítottam a meghívást, mondtam neki, próbálja meg inkább eladni a piacon, hátha visszahoz valamit... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.10. 12:47:34

@kocsmagomba: Hol a kritika? Nekem, gombát nem ismerő, de imádó embernek ez az összeg nagyon barátinak tűnt - különösen a Fény utcai piac áraihoz képest ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.10. 12:48:21

@kocsmagomba: Ja, és a tejszínért elnézést :))))

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.10. 13:27:25

@Andrass9:

El van nézve, azért enném kétszersültre púpozva.:D

kocsmagomba 2020.09.10. 13:31:16

@Andrass9: Ugye, hogy ugye? Szerencséd, hogy kocsmagombának szólítottál, és elnézést kértél a tejszínért! :)
Errefelé nem mernek 3000-nél többet kérni a vargányáért a tesók, de azt is csak akkor, ha nem tömeges. Ha sok van, 1200-re is lemegy kilója. Ez valószínűleg a fogad alatti ropogást is magyarázza, de majd később jövök vele, most dolog...

kocsmagomba 2020.09.10. 13:43:22

@Kumari aki Nilüfer: küldtem privátot, nem tudom olvasod-e azokat, szeretnék magánban beszélni... köszi.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.10. 15:15:21

@kocsmagomba: a privát nem tudom, hova jött, de emailban szívesen...

Kumari aki Nilüfer 2020.09.10. 15:19:19

Valaki! Privát üzenetek hova jönnek, ha jönnek? Én nem lelem.

valkür 2020.09.10. 15:25:06

@kocsmagomba: Hát ezt mondom én is, mindig, mindenkinek, hogy a gomba és a szűzpecsenye nagyon szereti egymást.

Ha egyszer feladom azt az alapelvem, hogy nem főzök olyan receptet amihez háromnál több edény kell, akkor az egy Wellington módra készült szűzpecsenye lesz.

valkür 2020.09.10. 15:29:13

@látjátok feleim szümtükkel: a csiperkét és a portobellót évek óta eszem nyersen. Nem kilószámra, de amikor még szép fehér a lemeze, pici só rá, őrölt bors, és vagy azonmód bekapom, vagy megy a salátába.
A hófehér, zsenge gyapjas tintagomba is finom lenne nyersen, de azt nem szabad. Azt kötelező hőkezelni.
@kocsmagomba: Jól tudom?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.10. 15:48:50

@Kumari aki Nilüfer: Arra az email címedre, amivel a nickedet regisztráltad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.10. 15:52:18

@Kumari aki Nilüfer: Ha nem megy, küldj egy privátot nekem, és megmondom :)
Privátot úgy küldesz, hogy középső klikkelsz az illető nicknevére, erre feljön az adatlapja. Ott a jobb oldalon van egy üzenetküldés menüpont. Itt feljön egy forma, amiben a TE email címed van a tetején. Na oda megy a privát üzenet :)

Kumari aki Nilüfer 2020.09.10. 16:27:42

@Andrass9: Igen, eddig így volt, de most nincs így valamiért. de meglehet, az email cím nem jó már..na, utánajárok:)Köszönöm.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.10. 16:35:58

@Kumari aki Nilüfer:

Írj te ezen az útom kocsmagombának, majd megtalálja.

kocsmagomba 2020.09.10. 17:17:36

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel:

Köszönöm! Megvan a cím. Hamarosan jelentkezem, elnézést mindenkitől.

kocsmagomba 2020.09.10. 17:40:28

@valkür: Ennek a gyapjasnak utána kellene néznem. Hirtelen nem emlékszem hőkezelési kötelezettségre, csak az alkohollal hozták összefüggésbe a mérgező tüneteit, de erről bebizonyosodott, hogy nem igaz. (a ráncos tintagombára igaz, a gyapjasra nem) Bár, ha belegondolunk, hogy rendkívül gyorsan tintává csöpög el a teljes gombakalap húsa, akkor ki a bánat akarná, hogy tintaként eméssze meg a gyomra. A hőkezelés viszont stabilizálja a húst, nem bomlik el. (egyetemista voltam még, mikor kipróbáltam a gyapjast, beletettem egy pohárba, a keletkezett tintával pedig egy kihegyezett lúdtoll segítségével írtam, működik)

A gombák nyers fogyasztása viszont csak akkor támogatható, ha tiszta a gomba, nem érte az elfogyasztható részt földszennyezés, vagy csiga és rovar rágás. (tetanusz, botulizmus, e-coli)
Sok gombafaj kezelhető ilyen tisztán, például a bolti csiperke is, ha zárt kalappal vásároljuk, és lehúzzuk a külső kalapbőrt, és csak a kalapot használjuk, és ha nagyon friss, ehhez viszont kellő háziasszonyi tapasztalat nélkül ne fogjon hozzá senki. Salátába jó lehet. Hasonló ehhez a nagy őzláb is. Ha zárt kalapot találok, ritkán ér haza a gyűrűje! Kellemes dióízű csemege. Hasonlóan nagyon finom (volt) a császárgomba kalapja, zártan felszedve, kalapbőr lehúzva, nyersen, csak ő ma védett gomba már.
Van, amit eleve kóstolgatva gyűjtünk, ha van kedvünk hozzá. Ezek a végtelen színárnyalatú galambgomba fajok. Ha csípős, kidobjuk. Idén egy nap túl sok csípőske volt, másnap megszenvedtem.
A nyersen igazán tilos fajták a tuskógombák és sok színes tinóru faj. Egyébként finomabbak mint főzve, de gyomorhurut+halálfélelem pár napra garantált.

valkür 2020.09.10. 18:03:39

@kocsmagomba: Ohh, szóval megdőlt az alkoholfogyasztási tilalom a gyapjasál! így már értem, mmiért nem begedett bele a felebarátnőm, amikor úgy sütötte a gyapjas tintagombából a gombás tojást, hogy a pulton a keze ügyében volt egy vizespohár bonbonmeggy :-)
Én szeretem azt a gombát, igaz, sietni kell vele hazafelé, hogy a kosár egy része legalább még fehér legyen. Ha már csak a széle is szürke, kidobom. Pont ezért csak a legegyszerűbb étel, gombás tojás vagy leves készül belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.10. 18:05:04

@valkür: Hmmm - rengeteg portobellót ettem életemben, de fehér lemezzel soha nem találkoztam. Talán nagyon aprót kéne néznem, de a Wiki képei szerint sem fehér még annak sem a lemeze. Ennek ellenére nem kérdőjelezem meg a tapasztalatodat, mert más országban más gombával találkoztál... Csak meglep :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.10. 18:06:10

@Kumari aki Nilüfer: Emlékszem, már akkor is gond volt az email címeddel, amikor Nilüferről Kumarira váltottál :)))

kocsmagomba 2020.09.10. 18:12:30

@Andrass9: én úgy értettem a "fehér" szót, hogy "még nagyon világos", gondolom @valkür: is, nekem nincs ezzel gondom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.10. 18:39:25

@kocsmagomba: Egy színvaknak minden nüansz fontos :)

Kumari aki Nilüfer 2020.09.11. 11:23:49

@Andrass9: Igen, mert chello-s voltam, Az a szolgáltató megszűnt, egy darabig átirányította az oda érkező leveleimet az aktív levelezésre, aztán bekavart a UPCmail, ne is kérdezd, hogy jött a képbe, de ma már csak a gmail aktív.De érdekes módon, néha mégis megjön a régi címról is levél, sokszor meg nem. Furcsa.

Boar. 2020.09.11. 14:41:23

A petrezselyem az egyetlen, amit magam is rászórtam volna. A vargányát nem kell fűszerezni, épp elég a saját zamata, azt sem a kakukkfű, sem a Major Anna nem erősíti legfeljebb elfedi.
Amúgy nyálcsordító.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.09.11. 16:30:51

Köszönök szépen!
Príma étel.
@Boar.: A fűszerezést magam is visszafogtam volna kicsit.
Ma megvolt a központi írásbeli meg a gyakorlati, remélem görbül.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.11. 16:36:33

@Waka: Én egészen biztos vagyok benne!

kocsmagomba 2020.09.11. 18:28:35

@Boar.: Én is ezen gondolkoztam, de a fűszerek tulajdonképpen elférnek benne. Azért mert a végén úgyis nyakonveri tejszínnel, azt pedig meg kell valahogy ízesíteni. Ezek friss fűszer ágacskák, nem annyira durvák, mint szárítva megszórni. Tulajdonképpen két iskolája van ennek. Egyik esetben ez. Másik esetben viszont se hagyma, se fokhagyma, csak zsiradék só és petrezselyem. Utóbbi esetben nem is a pattogósan fiatal varesz jó, hanem már egy picit, de nem nagyon taknyosabb.
Dolgozom egy vargányás krémen, pirítósra, melegszenyának. Szedtem és fagyasztottam ehhez anyagot. Ha a következő hónapjaim békések lesznek, kísérletezek. Abban is lesznek fűszerek. (tejszín nem!)

kocsmagomba 2020.09.11. 18:58:02

@Andrass9: nem, dehogy. Dupla és vastag zacskóban van eltéve vargánya a fagyasztóban két hónapja. Mellette volt a karaj, dupla és vastag zacskóban. A karajon sütéskor még érzett a vargánya illata. Ebben van igaza Boarnak. Amit te csinálsz jó, szép és finom, nincs azzal baj, de létezik, hogy valaki tisztán a vargánya ízét szereti. Ehhez kell a serdültebb, idősebb vargánya. A tied apróka, még ízetlenebb, jól jön hozzá a fűszer. El ne mondd senkinek, de van, hogy a frissen szedett vargányát csak zsíron, sóval és már hammmm... kutyára megéhezik rá az ember, mikor kilométereken és órákon át cipeli a kosarában. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.11. 19:26:27

@kocsmagomba: Én nagyon szeretem az ízét és az illatát is. Ennek a picikének remek roppanós volt a húsa, de kevésbé illatos, mint egy nagy nyálkás példány.
Nagyobb gondom, hogy a dílerem nem jött a gombáért - azzal kéne valamit csinálnom. Sajnos szépen kukacosodik, lehet, hogy kuka lesz :(

kocsmagomba 2020.09.11. 19:47:33

@Andrass9: Sajnos sokat nem lehet vele tenni. Én azt szoktam csinálni, hogy amennyire lehet, nagyobb darabokban, de konyhakészre pucolom. Ezután teszem fedetlenül egy tálcán a hűtőszekrénybe, nem baj, ha jó hidegre van állítva a gép. Így eláll akár 3-4 napig is minőségromlás nélkül, esetleg át kell csak nézni, válogatni, de nem szokott már nagy gond lenni. Ha pedig még mindig nem sikerül frissen 4 nap után felhasználni, akkor fagyasztóba irányítom. A lényeg a friss szedés, alapos előkészítés, romló részek eltávolítása, és úgy hűteni. Egy az egyben megvásárolt állapotban nem húzza napokig.

kocsmagomba 2020.09.11. 19:51:57

@Andrass9: illetve folytatom az előzőt, ha romlásra hajlamos az adag, akkor inkább be kell vállalni, hogy lesütni serpenyőben zsíron (vajon) és azután adagokban lefagyasztani, abból még lesz valamilyen étel. Gyalogrépánál olvashattad is ezt a módszert legutóbb. De ha már úgy látod, inkább kuka, ne kockáztass.

kocsmagomba 2020.09.11. 20:41:51

Most jön végre a kritika: liszt.

kocsmagomba 2020.09.12. 07:25:37

@Andrass9: Nem mondhatod, hogy nem hagytam időt felkészülni! :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.12. 08:55:24

Ezek után én meg kiveszem a frigóból a kilónyi fagyasztott vargányát, és főzök belőle egy pörit vasárnapi ebédnek, galuskával. Igaz a saját részem még a paprikázás előtt kiszedem, abból csak párolt gomba lesz.

kocsmagomba 2020.09.12. 09:13:39

@látjátok feleim szümtükkel: én is meg szoktam próbálni, de ez a vargánya még fiatalon nem nevelt spórát. Kényes jószág, közönséges fákra húzgálja a szája szélét, és a talaj kémhatását is gondosan ellenőrzi.

kocsmagomba 2020.09.12. 09:17:15

@látjátok feleim szümtükkel: hát ez az, én is karajt szeleteltem, és egy vargánya mártást csinálok hozzá. Mivel tejszín nem lépheti át a házam küszöbét, ezért tejföllel. Majd, mert előbb 30 mázsa tűzifát behordok, remélem egy óra múlva itt lesz a fa. :D

old forester 2020.09.12. 09:18:19

@Andrass9: A kukacok ellen van megoldás. Be kell áztatni egy tál vízbe a gombát, és egy idő után szépen jönnek fel a víz színére. A gond az, hogy a legtöbb gomba általában nem szereti ha vízben ázik, és nehéz eltalálni hogy meddig kell áztatni hogy minden kukac előjöjjön. Számolni kell a kukacokat, és amikor már nem nő a számuk a víz színén, addig kell áztatni.:-)
Utána még mindig el elehet dönteni hogy fogyasztható-e vagy sem. Én nem szoktam kidobni az így „kezelt” gombát, de csak saját fogyasztásra készítem el. Állítólag hiába űzöd ki a kukacokat, van olyan ami toxinokat termel és az is probléma lehet. Nekem még eddig nem volt.

old forester 2020.09.12. 09:32:38

@kocsmagomba: Ahogy írod így valóban eláll a gomba, csak az lehet a probléma hogy ha csak egy kukac van benne, az 3-4 nap alatt bejárja az egészet. Jártam már így, nagyon alaposan megnéztem, kukacmentesnek látszott, de nem tudtam azonnal megcsinálni, két nap múlva tele volt járattal. Megoldás, mint fent. Na ennyit a kukacokról.

kocsmagomba 2020.09.12. 09:41:59

@old forester: A kukac a hideg hűtőben nagyon óvatos sebességgel mozog. :) Ő is belassul, mint én, ez a tapasztalatom. Hibernált kukac. :D

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.12. 12:18:34

@kocsmagomba:

No, de akkor mi lesz a fa behordásával, ha lelassulsz?

kocsmagomba 2020.09.12. 12:49:10

@látjátok feleim szümtükkel:

Ne is mondd, még csak most borította le az emelt platós IFA a terhet, reggelig helyére kell tennem, ha ki akarok állni a kocsival. Lelassulásról szó sincs, napon 40 fok biztos van. Ez nem lelassít, legfeljebb agyonvág. Kértem egy hideg italt a fahalomhoz, nem sikerül, mert mire a hűtőtől kiérnek vele, az ital megmelegszik. Nekem kellett érte bejönnöm... :D

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.12. 15:35:55

@kocsmagomba:

Vigyázz, mert a hideg italtól megfájdul a torkod, és mehetsz a karanténba.

kocsmagomba 2020.09.12. 19:15:50

@látjátok feleim szümtükkel: na, én nem "fázok" tovább. 82 talicska (alias: furik) tűzifa a helyén. Hogy főzni van-e kedvem még az kérdés.
A karantén meg túl közel van hozzám, nem vicc a fene vinné el... :(

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.12. 19:50:10

@kocsmagomba:

Nálunk is volt már az utcában kettő, most van a harmadik, de szerencsére senki nem volt fertőzött. Külföldről jöttek haza, a tavasziak, a mostani messzebb van, és azt nem tudjuk, feltehetően az is ilyen okból. Viszont az iskolában egy osztályt bekaranténoztak és lehet, hogy itt lakik egy gyerek közülük.

kocsmagomba 2020.09.12. 20:55:55

@látjátok feleim szümtükkel: a családom és én élesben toljuk. Ők orvosok, én háziorvosi adminisztrációban besegítek, bejelentés, mintavétel, visszajövő eredmények rajtam mennek át. Ha lehet, ne menj sehová, és tarts be minden létező szabályt, meg ami még eszedbe jut azt is. Különösen te.
Mi nem bújhatunk el, de nagyon szeretnénk b+!!! Mások elbújhatnának, de mozognak mindenfelé feleslegesen, mert a seggük viszket. Vagy meg nem mondom mijük.
A fiam is olyan beteget látott el július végén, életmentő beavatkozás, hogy a beteg miatt egy vidéki klinikát és egy másik vidéki kórházat is lezártak. A fiamat szabiról rángatta vissza a klinika tesztelni, szerencsére nem kapta el betegellátás közben, de volt pár nehéz napom. És lesz még nagyon sok.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.13. 09:04:42

@kocsmagomba:

Látod még is csak most jut eszébe a kormánynak, hogy a boltban nem elég az ha a vevő állán lóg a maszk, de az eladóknak sem ártana felhúzni. Most olvastam, hogy tervbe véve, ha egy üzletben háromszor találnak maszk szabálytalanságot, akár az üzletet is bezárhatják.
Az sem rossz, hogy a tömegközlekedésben is kötelező, és aki nem szabályosan viseli, azt kitessékelik.

Én egyébként ősszel, tavasszal, meg poros, szeles időben már sok éve még a saját udvarunkot is maszkot használok allergia okán. És látám, hogy használ, mondá a kocsmáros.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.13. 09:11:52

@kocsmagomba: Unokatestvérem első tesztje pozitív, most várja a másodikat, 250 km-re lakik, de ettől még izgulok..gyógytornász egy fóvárosi kórházban.Tünete nincs. A Családját, dacára a pozitív eredménynek, nem tesztelték, Na, ezt sem értem kristálytisztán,
süti beállítások módosítása