Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Gyökérlepény

2020.08.20. 07:00 süllőcske

 

1.JPG

Vagyis, nem tócsni, hisz az lapos, zsiradékos pirulású. Nem is zöldségfasírt, mert annak jellemzője az összefogó adalékok jelenléte.
Nálunk azért készül, hogy a legtöbbet mutassa meg a gyökérfélék ízéből, textúrájából, illetve kiváltsa az erősen szénhidrátos ételelemeket. Újabb mélységet tárjon fel a csodás gyökérfélék felhasználhatóságából.

2.JPG

Azt tapasztaltam, hogy ehhez az ételhez elsődlegesen a képen látható zeller, paszternák, petrezselyemgyökér, cékla alkalmas. Másodsorban számításba jöhetnek retekfélék, csicsóka, batáta, egyéb répafélék, elsősorban kiegészítésképpen. Ha csak egyféle van, az is megteszi, de kissé egyhangú lehet, a legszebb íz a kompozíciókból lesz.

3.JPG

Reszelt állag a jó, aprítógép mállós állagot hoz létre. Kétfélét reszelek, egy finomabbat, eggyel durvábbat. Ezek a szálak majd összekapaszkodnak, nem igényelnek adalékot. Ha céklát is használok, kicsit sózom a reszelvényt, majd kifacsarom.

4.JPG5.JPG

Letapadásmentes, sütőbe tehető felület kell. Itt tepsi, sütőpapír szerepel, de szilikonlap még jobb. Enyhén ki kell zsírozni, kedvelt zsiradékunkkal, technikailag a kókuszzsír hoz legszebb eredményt, kacsazsír pedig jó ízzel járul. Formázógyűrűvel szeretek vastagabb korongokat készíteni

6.JPG7.JPG

Mehet a lernibe, alsó láng, kétszáz fok. Kezdem érezni az illaton, hogy ebből lesz valami. Ekkor érdemes fakanál élével kicsit mozdítani rajtuk, hogy biztosan ne tapadjanak le. Ezután veszem le a lángot kicsire, célom, hogy lassan süljön, hosszan, mély ízig, karamelles pirultságig. Amikor tartást kapott a lepény, megfordítom. Most jött el az ideje a rátéteknek, mártásnak, sajtnak, sonkafélének. Ezekkel véglegesre készítem, majd hűlni hagyom, hisz langyosan a legjobb ízű, állagú. Nagyon erős, mély illat árad, összefut a nép, miféle hús sülhet itt. Határozottan pirultnak kell lennie, belül izgalmas krémesség.

8.JPG9.JPG

Előfordul, hogy rudakban sütöm, így jó mártogatóshoz, krémleveshez.

10.JPG

Sok mártásfélével illik, paradicsommal, remuláddal, joghurttal, zöldmártással, főzelékkel. Itt halmájas mártás, rásütve is, kovászos uborkás remulád, sajt követi, lánykám bő tányérján, közel a kaotikussághoz.

11.JPG

Mit tegyünk a gyökérhez, milyen fűszert, milyen adalékot? Azt mondom, sót, borsot, kicsit. Semmi értelme fűszerezni, olyan erős íze lesz. Nem kell belé tojás, zsemlye, ilyesmi. Az csak hátráltatná. Ha valaki biztos akar lenni, esetleg kis liszttel megszórhatja, ha túl nedvesnek találná. De az is lehet valamely alternatív örlet. Amit viszont ajánlok hozzátenni, kimozdítja saját bűvköréből, s új fasírtnemzedéket hoz. A hús, a hal, vagdalva, őrölve. Eszméletlen finom lesz így. Ezen a tányéron zeller-cékla-harcsafasírt. Megkenve vörösmusttal készült házi mustárral, csepp csili, alatta zellerpüré. Mellette sült zöldparadicsom, plusz paradicsomsaláta.

12.JPG

No de elég az összetett tányérokból. Itt egy letisztult étel, egy mély ízű gyökérlepényen, érett paradicsommártás, és egy kis nagy gorgonzola. Egy merő umami, letisztult ízbomba. Se hús, se hal, se pékáru, mégis gömbölyű.

13.JPG

68 komment

Címkék: paradicsom joghurt zeller gorgonzola cékla gyökér petrezselyemgyökér paszternák remulád

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr616165584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trux77 2020.08.20. 08:28:50

Ezt igy reggel meg ehgyomorra olvasni igazi kihivas....csodas iras egy egyszeru, de annal csodasabb etekrol. Koszonom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.20. 09:15:31

Tetszik! Különösen a lapos korong formázott változat, mert végre nem csak úgy oda van toccsantva <sic> a tepsire/serpenyőre :)

Isley 2020.08.20. 09:39:39

Atyaég! Bámulatos! Csak tátom a számat. /és nem repül bele semmi :)/

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.20. 09:53:48

No, ez most itt egy konyhablog, vagy egy festőműterem?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.20. 10:00:17

@látjátok feleim szümtükkel: Ez egy kocsma, ahol mindenki azt alkot, amit akar :)

MadMary 2020.08.20. 10:02:56

A szeretett mücver unokatestvére!!! S megint tanultam valamit, bevallom eddig odatoccsantottam, nem gondoltam formázásra, és nem koronáztam egyéb dolgokkal, a posz viszont káprázatosan új perspektívákat nyitott, a szemem jóllakott a szépséges képektől... s így örömködve indulok új búzából készült kenyeret venni. :-D :-D

MadMary 2020.08.20. 10:05:08

De előtte a halackás-kaporral koronázott változatot ide nekem izibe', mert nem akarok nyálcsöpp-nyomot hagyni magam után a biciklivel. :-D

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.20. 11:51:57

Olvassátok el az oldaldoboz viccét, oltári jó!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.20. 12:40:23

@MadMary: A lidl-ben akciós a bőrös lazacfilé - egy lehetőség házilag gravlaxot vagy füstölt lazacot készíteni. Valamiért most lusta vagyok vele foglalkozni :(

MadMary 2020.08.20. 13:03:18

@Andrass9: Időtlen idők óta nem voltam Lidlben, köszönöm az ötletet! :-) A gravlax nagyon régi terv, évek óta dédelgetem a készítése ötletét, a recept is megvan, csak neki kéne látni.

MadMary 2020.08.20. 20:48:26

@Andrass9: Előtte egy mücvernek muszáj készülnie, cékla-sárgarépa-réparépa-krumpli-cukkini-zeller, utána halhalhal. Micsoda szeszélyesen bolond konyhaélet. :-) :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.20. 21:05:30

Hogy Boris Vian szavaival éljek, a csucsu erre a helyes kifejezés.
A cékla sózása és kifacsarása számomra új fogás, de okvetlen kipróbálom.
Megérne egy misét, ha az ember gyereke pürét készítene az említett hozzávalókból. Nyilván elég bizarr színű lenne a végeredmény.
Ma igen nagy tervekkel indultam. Megkötöztem a maradék paradicsomot (mármint ami a tegnapi zuhé miatt kimaradt). Leszedtem a maradék paradicsomot (tekintve, hogy tegnap nem fért a kosárba mind). Megkapáltam és kiegyeltem a kései karalábét és a kerekrépát. Szedtem bazsalikom és salátamagot a kedvencekből. Lesikáltam a krumplit, amit vasárnap szedtem fel, és az időjárásra bíztam. Nos, az eső lemosta, a fele sarat, ami aztán meg is állt alatta. Mosni kellett. Szedtem még paprikát és uborkát, szedret és málnát. Fel akartam kapálni a bab helyét, hogy kaprot és salátát vessek a helyére, de a kert azon része még olyan sáros, hogy nem boldogultam vele. Délután visszamentem, két szatyor krumplit felhoztam. Még két forduló lesz. A leszedett paradicsom megfőtt, egy gumó lereszelt zellerrel egyetemben, holnap átpasszírozom, kap némi sót-borsot, aztán mehet az üvegekbe.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.21. 10:41:36

Én nem birom enni a céklát, azt mivel lehetne kiváltani?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.21. 10:45:51

@látjátok feleim szümtükkel: Gondolom, hogy jégcsapretek, édeskrumpli, sárgarépa. Ezek passzolnak a paszternák/gyökér édeskés ízéhez.

süllőcske 2020.08.21. 12:44:45

@látjátok feleim szümtükkel: Mint látod a képeken, csak néha teszek bele céklát, ami egyébként is eléggé szénhidra. Nagyon szeretjük, de pl batáta, reszelt sütőtök is éppúgy színezi az összhatást.
Krumplit sosem teszek hozzá, mert az műfajtörés nekem, hiszen a cél éppen a sok szénhidra kerülése.

süllőcske 2020.08.21. 12:46:50

@Andrass9: Sárgarépa is jól tartja magát a második vonalban.

süllőcske 2020.08.21. 12:56:18

@MadMary:Gravlax egy nagyon egyszerű, kevés munkát igénylő, rizikómentes hami. De az eredeti receptet csak az kövesse, akinek valódi skandináv ízlése van, vagyis oda van az édeskés ízért.
Nálam a só-cukor 2:1- re módosul.
Rettentő sok kaporral érdemes, az biztos.

süllőcske 2020.08.21. 15:25:14

@Waka: Nekem tetszenek a mélyebb színtónusok, pürében is. Egyébként, lassú főzőben puhára, majd tejbevajba pürítve, csoda az.
Vagy alufóliában csinálva is csucsu.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.21. 16:06:57

Én a gyökerekkel nem vacakolok sokat, egyenletesen darabolom, aztán olivában átforgatom., ha a helyzet úgy kívánja, mehet rá zóldfűszer , de szárított állapotban, és NEM sózom, aztán be a sütőbe, takarás nélkül( takarva főtt cucc lesz, az meg nem gyerebe..) Sül, karamellizálódik, kívül lesz egy kis kérge, belül krémes..evés előtt nagyszemű só, bors. Minimalista lusta asszony változat, esszük kétpofára. Mindenfélét sütök együtt, színes, és mindenkinek van kedvence. mM csak kelbimbó sült a kenyér után a maradék hó kihasználása végett,( meg egy kakukkfüves-fokhagymás rókagomba, mert kaptam a Lildben a kelbimbóval együtt, , nem bírtam otthagyni egyiket sem) de valami pazar a mézes balzsamecetes cékla, vagy a balzsamecetes lilahagyma ugyanígy.Ma volt egy pár csirke felsócomb, csak úgy lazán sütve, és ezekkel a sültekkel..hirtelen felindulásból

Viszont ma egy olyan gyönyörű kenyeret sütöttem, hogy odavagyok, Váratlanul fogyott el az előző, ezt kora reggel konstatáltam, így bedagasztottam egy kovászost, mondván, ha nem alszik egyet a hútőben, tán akkor is jó lesz..kb 3 Órát kelt, háromszor visszadagasztva, a harmadik a formázás után a tepsiben volt..hát, ilyen szépségest eddig nem sikerült, öröm nézni:)

valkür 2020.08.21. 16:53:28

Ez gyönyörű, mihelyst vége a kánikulának, megcsinálom!

Az a kapros lazacos csoda, azon az a fehér a hal alatt az tejföl, vagy krémsajt, vagy majonéz? Eszement jól néz ki!
Meg a márványsajtos, jahhajj, az van is a hűtőben egy kis darab. Kék-zöld levest akartam belőle, de inkább megvárom hozzá a gyökérlepényt.

MadMary 2020.08.21. 17:27:15

@süllőcske: Skandináv az ízlésünk. :-) Hal hallal, továbbá kapor kaporral. :-) Most már csak rá kéne szánnom magam arra, hogy elkerekezzek a piszok messze lévő Lidlbe... de gravlaxot, azt muszáj lesz csinálni mielőbb! A magam mücverébe-gyökérlepényébe nagyritkán dobtam krumplit, de batátával fogom pótolni, remek az ötleted, s a sütőtök sem megvetendő. :-)
@Kumari aki Nilüfer: Céklát megmosva-tisztítva egészben, kevés olivaolajjal és balzsamecettel, valamint mézzel-sóval begórok egy sütőzsacskóba, sül-sül, majd ízorgia. Kelbimbó ugyanígy sütőzsacskó, csak méz helyett kevés barnacukrot hajítok mellé. A kakukkfüves rókica jaaaaaaj de finom... a kenyered előtt pedig mélyen meghajlok! Jómagam tejes zsemlécskéket sütöttem, életem hollandusának nagy örömére.. de lesz kenyérke is, mihelyt befogok egy bokor alján morgolódó vadkovászt. :-D :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.21. 17:32:05

@MadMary: Az enyém most szaladt ki az üvegből! Nem hozzád ment????

Kumari aki Nilüfer 2020.08.21. 17:42:54

@Andrass9: Nálam van kovász, bé vagyon börtönözve,két tömlöcbe. Az egyik már igencsak feszegeti a fedŐt, a másikat erősen megvámoltam ma reggel..éppen felhízlaló kúrán tartom:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.21. 17:59:04

@Kumari aki Nilüfer: Én holnap reggel vámolom meg - vendégek jönnek, sütök egy kenyeret :)

MadMary 2020.08.21. 18:01:10

@Andrass9: Kiállok a pesti útra látcsővel, s ha vadat észlelek, befogom!

süllőcske 2020.08.21. 20:04:10

@MadMary: Igazán gondolhattam volna, hogy nordikum is belefér..:)
Meg se lepődnék már, ha a karibit is szeretnéd.
Akkor hát, meg is fordítható a só és cukor aránya. Pláne, ha jó minőségűek. Ijesztően sok kaporkával.
Odafenn szeretnek édes mustármártást készíteni hozzá, magam a tormát kedvelem hozzá.

MadMary 2020.08.21. 20:35:50

@süllőcske: Ijesztő kaporka s egyéb furcsa dolgok jöhetnek, megkóstoljuk, mérlegeljük, és általában kebelünkre öleljük. :-D Édes-savanyú nagy kedvenc, a karibi dolgok meg... cajun fűszerőrület tipegjen szép csendesen a fazekunkba, csirkealkatrészekkel kísérve. Édesem édes mustármártással él, én tormát kanalazok, majd rútul könnyezve szentségelek, ő nevet a könnyeimen, én nevetve cicafiúnak hívom, majd összeborulunk a Nagy Magyar Lecsó felett.
www.youtube.com/watch?v=09dQmeB_NgU

süllőcske 2020.08.21. 20:49:44

@valkür: Joghurtot készítettem házi tejből, lecsöpögtettem. Jó kemény lett, s ehhez adtam hozzá reszelt tormát, apróra vágott kapros savanyú uborkát . Mikor megsült a lepényke, langyos állapotában tettem rá az erősen behűtött joghurtot, s a nagyon hidegen felvágott saját készítésű hidegen füstölt lazacot. Nagyon finom.

süllőcske 2020.08.21. 21:03:34

@MadMary: Remélem, kicsi, vad kovászcicus is tüsszent a tormától hamarossan..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.21. 22:48:48

@süllőcske: A lazac egyetlen formája, ahogy meg tudom enni, a sok kapros cukros/sós pácolás 2 hétig és 3 nap hidegfüstön. Más formában valahogy nem izlik :(

valkür 2020.08.21. 23:26:46

@süllőcske: csurog a nyálam. Elég komoly bűncselekményekre lennék képes egy szelet frissen füstölt lazacért. Soha nem ettem még, csak fóliázottat. Úgy is imádom, a frissért meg..... hajjaj!!

kobold63 2020.08.22. 10:53:04

@Andrass9:

Hát még ha jól elkészittet ettél volna és nem a legszennyezettebb halból ( Csíki Séndor szerint), a norvég farm lazacból. Az európai kereskedelemben forgalmazott lazac mind onnan való.
Friss, vadon fogott lazac a nyugati parton van, ez egy más faj, Alaszkától Californiáig ferjed. Én ezt dolgozom fel és élvezzük.

süllőcske 2020.08.22. 13:56:28

@kobold63: Örülök, hogy te igazán élvezheted a téma alapvetését.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.22. 17:52:42

Nem a témához..a múltkor valaki csodálkozott, hogy császárfát ültettünk, és hogy vízigényes..hát, ma a Nyírségben jártunk, hagy homokbuckás területek vannak beültetve, ezerszám császárfával, garantáltan nem öntözik, de a fák csuda erőteljesek, zöldek( idei telepítés, olyanok, mint a mieink). Szóval megél ez a fa bárhol:)

A Baktalórántháza melletti Fenyves csárdában ettünk..a konfitált malaccsászár párolt vöröskáposztával és szték krumplival nagyon csucsu, aki szereti rezgőjét, annak különösen:) A férjecsem szerint a pacal gyenge.Mondjuk megette....

Isley 2020.08.23. 08:48:08

@Kumari aki Nilüfer: Nem értek hozzá, de úgy tűnik a szakértők nem fogadják kitörő örömmel: 24.hu/tudomany/2020/08/20/csaszarfa-csodafa-klimavaltozas-erdo/

Kumari aki Nilüfer 2020.08.23. 09:35:53

@Isley: Igen, tudom.De pár év alatt vágásérett, nagy zöld lombja van, rengeteg széndioxidot megköt, és ha ültetvényekben van, nem fogja kiszorítani a honos fákat(nem mellesleg a honos fák helyett lehet vágni..)

kocsmagomba 2020.08.25. 16:17:49

Szép és nagyon érthető étel.

@MadMary: az ugyanígy készült céklát darabokra vágom, kihűtöm és pár kocka nyers savankás almával összeforgatva tálalom. A cékla sütőlevével együtt persze. Egytál saláta ez, vagy köret egy hirtelen sült mellé. Édes-savanyúan.

MadMary 2020.08.25. 17:43:36

@kocsmagomba: A cékla és az alma csodás együtt, telente én is csinálok ilyesmit, pici kanál mézzel, ha épp kehes vagyok. Rendszerint az a vége, hogy evőkanállal lapátolom befelé a keveréket, igazi úriasszony módjára. :-D

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.25. 18:17:08

@MadMary:

Az igazi a zsenge nyers cékla és az alma összereszelve, ízesítve. Sajnos nekem már nyersen nem megy egyik sem, a cékla még főve sem.

MadMary 2020.08.25. 18:26:16

@látjátok feleim szümtükkel: Barátnőm készített ilyen módon salátát, szintén "evőkanállal-azonnal-mindet!" módszerrel tüntettem el. Sajnálom, hogy már nem élvezheted, különösen a céklát. :-((

Kumari aki Nilüfer 2020.08.25. 19:12:25

@kocsmagomba: @MadMary: Nekem narancsos cékla recipém van, nyers..fejből nem tudom, de valami brutál finom.

MadMary 2020.08.25. 20:45:37

@Kumari aki Nilüfer: A cékla csodás nyersanyag, édesapám egyik kedvence volt tormásan-köménymagosan savanyúságnak, édesanyám pedig utálta az elkészítését (anno a gumikesztyű még nem volt mindennapos, a cékla meg _fest_), én felnőttként jöttem rá, mennyire jó dolog! Telente sütőzsacskóban balzsamecettel, olivaolajjal, barnacukorral, sóval megsütve, tormával-köménymaggal édes-sós-savanyú salátalében, nyersen almával-naranccsal, simán megsütött céklakockák joghurtos öntettel, franciasaláta megbolondítva sült céklakockákkal... sorolhatnám. :-) Oszt tessék, ismét megindult a nyálelválasztásom. :-D

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.26. 09:32:15

@MadMary:

Nagyon finom a korai szedésű dió nagaságú - még a zsenge levélnyél is rajta maradhat - fűszeres tejszínnel leöntve sütőnben megsütve.

kocsmagomba 2020.08.26. 18:17:46

@MadMary: Kövezzetek meg, éppen most hagyományos menzás céklasalátát csinálok. Rizses hús mellé. Ilyet is szoktam, de nem ezért írok, hanem a szín és gumikesztyű miatt.
Nos én anyósomtól tanultam, hogy bizony a céklát, ha így csinálom, csak simán vízben főzöm, és saláta levet pakolok rá, akkor bizony meghámozom előtte, meg én! Nyersen nem festi a kezemet. Most még fő, a sós vízben, 10 perc múlva fogom elzárni, és undorító szutyok világos a cékla is a leve is, nem is emlékeztet ehető dologra. Ki kéne dobni. Lófütyit. Hagyni fogom kihűlni a főzőlevében. Mire meghűl, teljesen visszanyeri a mély cékla színét, ízét, nem is beszélve a savas, cukros, köménymagos felöntő léről, ami majd tovább mélyíti.

A gumikesztyűt tartogassátok koronavírus ellen! Most pont tízszer annyiba kerül darabja, mint januárban volt, ha lehet kapni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.26. 20:00:31

Engem sosem zavart, ha valamilyen gyülölcstől, zöldségtől barna lett a kezem, körmöm alja. Lgfeljebb azt gondolták, nem szokott kezet mosni.:D

Egyébként a munka után azonnal citromlével átdörzsölve elmegy minden zöldség-gyümölcs színe a kézről. Ha nincs citrom ( meg drága is ), a citromsav is megteszi.

MadMary 2020.08.26. 20:53:18

@látjátok feleim szümtükkel: A bébicékla csodás!
@kocsmagomba: valamint Szümtükkel kommenttárs - a gyomlálás-gyümölcspucolás-zöldségpucolás-befőzés során a kezeim elképesztően rút és fájdalmas állapotba kerülnek. A lényeg a "fájdalom", a berepedezett, kiszáradt, gyulladásos bőr, ami ellen sajnos csak gumikesztyűvel tudok védekezni. Istenem, a szupermarketben randán néznek rám a barna-fekete-vörös ujjaim, körömágyaim miatt, na und was, sagen Sie mal? Ami igazán érint, az a fájdalom és a funkcióvesztés (=nem tudom hajlítani az ujjaimat). :-(

kocsmagomba 2020.08.26. 21:06:52

@MadMary: ezt aláírom, hiszen én is, egészen eddig sok kerti vagy konyhai munkához egyszer használatos eü. vizsgálókesztyűt húztam, na pont a céklához nem. Most 6-szor meggondolom, mert az csak egy dolog, hogy fél évig kapni sem lehetett, csak kizárólag nekem pult alól, de most valóban 10-szeres áron van, ma voltam éppen beszerezni orvosi rendelőnek szükséges dolgokat.
Egyébként sajnos sokszor maga a kesztyű is fokozza az ilyen tüneteket, meglenni pedig nem lehet nélküle, nehéz ügy. Átok. Megoldás: szakácsnő, kertész és bejárónő! :D

MadMary 2020.08.26. 22:29:26

@kocsmagomba: Szakácsnőnk sose volt, kertésze a dédinek, bejárónőm nekem ugyan volt, de sajnos megöregedett és felmondott. :-(( A gumikesztyű népszerűsége elsöprővé vált, tényleg fél év alatt sehol se volt kapható, a döbbenetes árdrágulást a maszkoknál tapasztaltam karikázó szemekkel először, mellé lépett sebesen a gumikesztyű árazása, ahogy mondod... szerencsére a gumira nem vagyok algériás, így felhúzom a "marigold" színű gumikesztyt (de sajnos a készleteim kifogyóban vannak), utána kézmosás, krémezés... egek, mikor lesz már végre ennek vége??

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.26. 23:09:56

@MadMary:

Én földtúrás után este jól bedörzsölöm citromlével a kezem, és két-három ilyen kezelés után rendbe jön a bőröm. De ehhez csak valódi citromlé jó.

MadMary 2020.08.26. 23:33:00

@látjátok feleim szümtükkel: A kulcs a valódi citromlé lehet. :-( Emellett a bőröm elképesztően száradékonnyá lett, két szappanos mos-mos, majd a kezem hidratáló zsiradékért könyörög... krémkrém, a magad tempója szerint, kreeeeerem.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.27. 07:36:37

@kocsmagomba: Márt kéne kő a hagyományos céklasaláta miatt?? Kiváló!! Az pl sokszor van, és én ugyan héjában főzöm, de gumikesztyűt nem veszek fel..na, jó, mióta valami van a dióval, és burokban hullik őszel, akkor igen, az nagyon durván megfogja a kezemet..mást képtelen vagyok gumikesztyűben csinálni.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.27. 07:41:16

@látjátok feleim szümtükkel: IMÁDOM!!!(nyersen is..bármi bébi zöldség)Először valami üveges változatot vettem, bébicékla, a másik a bébi patiszon volt, még zsenge egyetemista koromban..azóta rajongója vagyok:) Míg kertészkedtem, a ritkítások során ezek a bébicuccok( cékla, répa,borsóhüvely zöldbab, utóbbiak csak úgy lelopva :DD stb) voltak az első tavaszi köretek, egyszerűen egy kis vajban átpárolva-sütve. Valami brutál egyszerű és finom.

valkür 2020.08.27. 13:26:39

@kocsmagomba: @MadMary: Háztartási gumikesztyű alá mosható pamutkesztyű? Nekem nagyon bevált akkoriban, amikor ipari mosogató voltam.
Jó vastagon kézkrém vagy olívaolaj és citromlé (bőven volt mind a kettő, olaszokra mosogattam). Pamutkesztyű, gumikesztyű, 60-80 ember után mosogattam kézzel. Utána a pamutkesztyűt kimosni, megszárítani, másnap kezdődött előlröl. Kifejezetten szép és puha volt a kezemen a bőr - nem csoda, másfél-két órát dunsztolódott a krémben. Jobb volt mint egy pakolás.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.27. 19:10:26

A földalattiban láttam nagggyon gusztán csomagolt)kis pocakos üvegekben, zsinórral lekötött papírral ellátva) bébicéklát, bébi pepperónit..erős akarattal nem vettem, mert csak a csomagolása tetszett( a benne lévőket meghegesztem a magunk szája íze szerint pikkpakk)

kocsmagomba 2020.08.27. 19:33:16

@Kumari aki Nilüfer: helyesen cselekedtél, tele a világ felesleges termékekkel

MadMary 2020.08.27. 19:54:53

@valkür: A tepsi kikenése után a maradék vajat be szoktam dörzsölni a bőrömbe (bár ez nem mindennap van), ugyanígy az olivaolajat is, a kettős kesztyűzésre még nem gondoltam, de az biztos, hogy a krémezést fokoznom kell. :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.27. 20:04:38

@kocsmagomba: De annyira jól nézett ki..sóvárgok az üveg után:DDDD

valkür 2020.08.27. 20:13:17

@MadMary: pamutkesztyű feltétlenül kell, mert felszívja a nedvességet és nem rohad be a bőr a gumi alá. Ha 5-10 percnél tovább tart a kesztyűs munka, már megéri installálni a kompozíciót, lesz ideje a krémnek beszívódni és hatni.
Olívaolajhoz pár csepp citromlé, mert az helyreállítja a bőr savköpenyét, amit sajnos a lúgos kémhatású szappanozással leszedünk. Ugyanígy jó kevés joghurt is az olívával, de az inkább pakolásra való, ráérős úrinőknek. Legjobb a mosogatással meg a takarítással megoldani a pakolást, a gumikesztyű alatt :-)

valkür 2020.08.27. 20:15:54

@Kumari aki Nilüfer: nézd meg, hogy ki gyártja. Lehet, hogy valami isten háta mögötti szegény kis falu közössége próbál kézműves befőttekkel némi normális munkához és bevételhez jutni. Akkor én megvenném.

valkür 2020.08.27. 20:24:48

@MadMary: Jah, ha a szappanos kézmosás szárítja a bőröd, érdemes lehet a patikában kapható Sába intimszappant megpróbálnod. Az egy tejsavas folyékony szappan, arra találták ki, hogy az érzékeny felületeken karbantartsa a bőr Ph értékét az enyhén savas felé. Én az illatmenteset használom már vagy 20 éve.
Meg hát fokozott bőrszárazság esetén érdemes megnézni, iszol-e elég vizet - minden 10 testsúly kiló után minimum 4 decit. Tehát 60 kilós testhez minimum 2,4 liter víz dukál. Nyáron lehet sokkal több is, de kevesebb semmiképp.
Ha az alsó lábszáradon végighúzod a körmöd és fehéres csíkot húz, mintha lisztet szórtál volna rá, akkor kevés vizet iszol és dehitratált vagy.

MadMary 2020.08.27. 23:20:00

@valkür: Köszönöm a tippeket, a Sába eszembe nem jutott volna... a bőrszárazságnak meg sajnos más oka van, igyekszem hidratálni, de a mögöttes ok komplexebb. Muszáj több figyelmet fordítanom az ügyre, ez a kesztyűs javaslat jó, megpróbálom good practice-szé fejleszteni. :-)
@Kumari aki Nilüfer: Van egy észak-magyarországi alapítvány, ami "handicapped" emberek foglalkoztatásával készít dolgokat, zseniális lekvároktól kezdve kulcstartókig és fonott kosarakig sok mindent. Valkür észrevétele juttatta mindezt az eszembe, tényleg érdemes megnézni, hogy ki készíti a cuccot. Az "én" kedvenc alapítványom hatszögletű üvegekben, szenzációs rajzokkal ékesített címkével árulja a jobbnál jobb lekvárokat, ugyanilyen zseniális karikatúrás címkével a jobbnál jobb sajtokat - örömmel veszem a dolgaikat, mert szépek, használhatóak és finomak.