Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Big Mekk

2020.08.17. 07:00 Waka

A múltkori szállítmányban volt egy szép kecskecomb is. A java húst lefaragtam róla, a csontja pedig ment a pörköltbe. A színhúst lefagyasztottam ínséges időkre. Vagyis hát akkorra, mikor lesz érkezésem a főzéssel is foglalkozni kicsit.
Pénteken megvolt az első modulzáró vizsgám, amit a vírus miatt május óta görgetek magam előtt a maradék nyolc megmérettetéssel egyetemben. Érzésem szerint jól sikerült, gondoltam a hétvégén lazítok kicsit, és készítek valami ünnepi menüt. Főztem hát kecskeburgert.
Voltak kisebb buktatók a projektben, de azt hiszem, sikeresen vettem őket. Az egyik a zsiradék kérdése volt. A marhaburgenél 20 % marhavesefaggyút darál a húshoz, aki igazán jót akar. Enni vagy főzni. Kecskéből ilyen összetevőt beszerezni Mission Impossibile, de a marhából származó hasonló alkatrész hallatán is jót kacagott a hentesem, főleg, hogy húsz deka kellett volna. Így maradt a sózott szalonna, amit bár a sóval együtt daráltam a húshoz, némi sózást még simán elbírt. A másik a zsemle sütése volt a 30 fokos panelban. Vettem egy nagy levegőt, összeszorítottam a fogam - no meg gatyára vetkőztem -, és nekiveselkedtem.

img_20200808_225837.jpg

Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg búzafinomliszt
- 15 dkg rétesliszt
- 1 teáskanál meg 1 evőkanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 evőkanál natúr joghurt
- 2 evőkanál étolaj
- 1 egész tojás (L)
- 2-3 dl tej
- só

A húspogácsához:
- 75 dkg kecskecomb
- 15 dkg sózott szalonna
- só
- 20 dkg olvadós kecskesajt

A tálaláshoz:
- mogyoróhagyma (lila hagyma)
- kígyóuborka
- jégsaláta
- mustár
- ketchup

Elsőként a tésztát állítottam össze, hogy míg kel, tudjak a többi hozzávalóval foglalkozni. A liszteket elkevertem a sóval és a cukorral, beleütöttem a tojást, hozzáadtam a joghurtot és az olajat, és hozzáöntöttem a cukros tejben felfuttatott élesztőt.

img_20200808_085237.jpg

Lágy, ruganyos tésztát gyúrtam belőle, aztán konyharuhával letakarva meleg helyre tettem kelni. Nem kellett keresgélni, a lakásban csak olyan volt.

img_20200808_085912.jpg

A fasírthoz felkockáztam a combot és a szalonnát.

img_20200808_093917.jpg

Az öreg húsdarálóval kétszer átdaráltam. Kellene már egy új kést és rostélyt venni bele, mert igencsak megszenvedtem vele. 15 dekás adagokra osztottam.

img_20200808_101023.jpg

Időközben a tészta is szépen megkelt, hat egyenlő részre osztottam, gömbölyítettem, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Letakartam frissen tartó fóliával, és újabb egy órán keresztül kelesztettem.

img_20200808_101353.jpgimg_20200808_101941.jpg

A megkelt zsemléket cukros tejjel megkentem, és előmelegített sütőben, hármas fokozaton 35 perc alatt megsütöttem.

img_20200808_110021.jpgimg_20200808_113646.jpg

Míg a tészta sült, mostam pár levél salátát, szeleteltem hagymát és uborkát, meg elővettem mindent, ami a hamburgerhez szerintem kell, hogy egy percig se kelljen várni, amikor megsül a hús. Senkit ne tévesszen meg, hogy a képen majonéz van, rossz flakont vettem elő a nagy igyekezetben.

img_20200808_135302.jpg

A fasírtot a tenyeremmel kitapicskoltam, megszórtam egy csipet sóval, és a felhevített, száraz serpenyőbe tettem. A másik felét is gyorsan megsóztam. Nagyjából két percig sütöttem, aztán megfordítottam.

img_20200808_135758.jpgimg_20200808_135826.jpgimg_20200808_140810.jpg

Sütöttem megint kicsit, megszórtam a lereszelt kecskesajttal, majd letakartam egy fedővel.

img_20200808_140956.jpgimg_20200808_141018.jpg

Közben kettévágtam egy zsemlét, és megágyaztam rajta a jégsalátával.

img_20200808_140424.jpg

A salátára került a fasírt, rá pár karika uborka és mogyoróhagyma, egy-egy öntésnyi mustár és ketchup.

img_20200808_141352.jpg

img_20200808_141548.jpgimg_20200808_141702.jpg

Azon melegében befaltam. Jó szaftos, amolyan gitárburger lett. A kecske sajátos íze jobban érezhető volt, mint a pörköltben, de nem volt bántóan erős. A kecskesajt éppen passzolt hozzá. Ragozhatnám még, egyszerűen príma volt. Rátoltam egy negyed dinnyét és simán kibírtam vacsoráig.

95 komment

Címkék: mustár kecskesajt ketchup mogyoróhagyma kecskehús Big Mekk kecskeburger

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7516140416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2020.08.17. 08:26:56

A vesefaggyú valószínűleg a szemétben végezné nálunk, ha nem találja fel valami zseni, hogy "anélkül nem létezik hamburger".
Nem a lófaszt nem. A faggyú kényszermegoldás a száraz húsok mellé, a vesefaggyú íze nem annyira tolakodó ezért egy fokkal jobb ugyan de az olvadáspontja ennek is nagyon alacsony, aki faszén felett akarja sütni a hamburgerbevalót az hamar rájön...

MadMary 2020.08.17. 09:06:28

Aljnövényzetben rejtőző vadkovászként vetném rá magam egy ilyen mekkburgerre! :-D Egyszerű, de remek alapanyagok, érvényesülő originál ízek. A bucireceptet pedig elmentem, néhanapján mi is csinálunk házi hamburgert, legközelebb ezzel készül majd az étek. Becses recept, remek eledel, feljegyzem! Mekk! :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.17. 10:30:24

Jó mesterszakács ez a (mekk)mester.;D

A zsömlékért külön plusz pont jár.

Boar. 2020.08.17. 13:16:48

@látjátok feleim szümtükkel: Azért én a zsömléket megpirítottam volna egy kicsit a vágás lapján...

kocsmagomba 2020.08.17. 18:19:26

Zsemle. Laktózmentesen. Kilenc darab 120-130 grammos zsemléhez:
60 dkg finomliszt
2,5 dl Víz(!) + kis evőkanál cukor + 3 dkg élesztő
10 dkg Laktózmentes(!) tejföl (Lidl sajátja biztosra bevált)
4 dkg étolaj
1 tojás
1 tk. só

Nem érdemes kínozni magunkat, mindent összeönteni dagasztógépben (nekem kenyérsütő dagasztó programja) 1 óra múlva formázom, majd 10 perc pihenés, közben sütő maxon, felvert tojással megken, 30 perc múlva kész.

Súlyosan laktózérzékeny családtagjaim tabletta nélkül tudják fogyasztani. Évek óta 2-3 naponta megcsinálom, időjárástól függetlenül. 8Wakán közben volt kisgatya, múlt héten rajtam.... is! :)

Igazából nem érdemeltétek meg, de a laktózosok miatt közreadtam.
(Limara receptjét alakítottam át, ott a zsemle formázásáról video is van, bejött, úgy is néz ki, mint nála a képen, és nem csak laktózérzékenyeknek ízlik.)

kocsmagomba 2020.08.17. 18:39:01

@Boar.: méghozzá a serpenyőben, a hús zsírján akár, vagy csak vele egyszerre mellette, elfért volna. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.17. 19:12:17

Úgy nézem, Waka már megint ázik! Hozzánk most ért ide, és csúnyákat mondanak az időjósok... De legalább a Balatonba jut friss víz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.17. 19:31:04

@Andrass9: Meg jut bőven a garázsunkba is :( 10 percig söpörtem a lefolyóba, mire eltűnt a beltenger ... 18mm fél óra alatt!

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.17. 19:51:11

@Andrass9:

Kárpótlásként elmondom, hogy lehet 10 perc alatt ebédet főzni annak, aki szereti a halkonzervet.

Be kell menni a kamrába, vagy ki kell nyitni a szekrényt, ahol a konzerveket tároljuk, és elő kell venni egy doboz felnyithatós tetejű babot ( vagy csicseri borsót, vagy lencsét ), amit kinyitás után a levével együtt egy lábosba Kell önteni. Egyidejűleg kiveszünk a tároló helyről egy görög, szójaolajban eltett, zöldfűszeres szardiniát ( lidi ), és kinyitjuk. A lábosban a babot, vagy mást felforraljuk, kissé összetörjük, és ha kell megsózzuk, mert ez a hal nem nagyon sós. A halat a dobozában kisebb darbokra szabjuk ( egy késsel ), és levével együtt a lábosba borítjuk, majd jól összeforraljuk. Ez után annyit eszünk belőle, amennyit bírunk.

MadMary 2020.08.17. 20:34:57

@Andrass9: Lyuly... kéne ide is a víz, no de nem ilyen áron (nem mintha választhatnánk), azt azért jó tudni, hogy nagyon nagy kár nem történt nálatok. :-(
@látjátok feleim szümtükkel: Ínséges múltamban hányszor kanalaztam vörösbabot vacsorára a konzervdobozból... és igen, halkonzervvel is jó, emlékeim szerint tonhalfecni-konzerv volt a bab kísérője anno. "De jó, hogy elmúlt" - írnám, de ki tudja, mit hoz a jövő.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.17. 20:44:01

@Boar.: Azér' megoldottam.
@MadMary: @látjátok feleim szümtükkel: Ami a zsemléket illeti, bár nem linkeltem ide, egy régebbi próbálkozásból maradt a recept. Akkor bevált, nem akartam változtatni. Ihol: blogkocsma.blog.hu/2013/11/25/burger_356
@Andrass9: Ami az esőt illeti, idáig megúsztuk. Esett bőven, de csimm-bumm, szél, jég és mindenféle átok nélkül. A tegnap felszedett krumplit kiterítettem a kertben a füvön, gondoltam, vagy leszárad róla a sár, vagy lemossa az eső. Csak ki ne öntsön az árok a kert végében, mert akkor vadászhatom össze a gumókat a kerítés mellől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.17. 22:02:07

@Waka: 37mm 2 óra alatt ... De szerencsés vagy, mert neked lemosta a sarat a krumpliról (remélem a csirkeháló ott van az árok végiben:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.17. 22:29:32

Mostanra sikerül kicsalogatni a bátor macskámat a komód alól, ahova az eső elől menekült. Gondoltam, egy kis nyesedék a csirkemellcsontról elég csábító lesz (az volt!). Lenyomtam a pincébe, ahol általában éjszakázik, és csip kontrol alatt van a ki-be menet (azaz csak ő tud bejönni - neki van beprogramozva a csipje az ajtóba - , de kimenni bárki). Telepítettem egy kamerát, ami a macskaajtót nézi (tudom! GDPR), és láttam, amint az idegen macska próbálkozik, de nem jut be (pár napja kapcsoltam vissza a csip kontrolt, mert az a dög belógott).

Kumari aki Nilüfer 2020.08.18. 08:19:28

@látjátok feleim szümtükkel: Ennyire éhes még nem voltam, de biztos, ami biztos, a hozzávalók be vannak spájzolva( vannak számomra bizarr dolgok, bab hallal ehhez tartozik, az is igaz, soha nem kóstoltam)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 10:46:07

@Kumari aki Nilüfer: Nagyon politikusan fogalmaztál :)
Nálam még halkonzerv sincs, bár már egy babot bespájzoltam.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.18. 10:55:43

@Kumari aki Nilüfer:

Sajnos nekem azonnal enni kell, ha megéhezek, ezért nem mindig jut idő hosszasabb főzésre, és néha megunom azt is, hogy már harmadik napja ugyan azt edébelem. Tegnap meleg ebédre lettem éhes, és ez jött össze. Lényege a zöldfűszeres hal volt, nem kellett még a fűszerért sem mozdulni. Ez a fajta hal a görög napokon szokott lenni, be is spájzolok mindig.
A halkonzerv tésztával, rizzsel, sajttal megszórva is működik, csak az kicsit tovább tart.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.18. 11:03:52

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem Diab II típus van, igaz, hálistennek kordában tartható, nem túl durva, de gyógyszeres..tehát ha enni kell, enni kell..ismerem.Külön-külön bármikor:)A halas tészta is a bizarrság kezdete, rizzsel , krumplival csak-csak, ha sült halról vagy rántottról van szó. Konzerv halat csak kenyérrel...de ez csak szerintem, aki szereti, váljék egészségére, Hiszem, hogy van az éhségnek az a foka, amikor mindez nem számít, csak imádkozok, hogy soha ne kelljen megtapasztalni.Van, amikor az éhező mindent megeszik, Mindent, de soha ne forduljon elö.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.18. 11:06:33

@látjátok feleim szümtükkel: hirtelen meleg ebédre nálam(és most ne utáljatok) forró vízzel felönthető levesek vannak, munkahelyen ezzel szoktam elverni a hirtelen éhemet, de nagyon ritkán, Igyekszem betartani a gyakran keveset, a szénhidrákat sajnos nem mindig mérincsélem, de eddig kiválóan jelzett a szervezetem, ha sok, ha kevés.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.18. 11:10:07

Még annyit, és eldugulok, nehéz kicsit úgy, hogy szénhidrát diéta, laktózérzékenység( vagy a franc tudja, semmi normál tejterméket nem tolerálok, de nem vizsgáltattam ki), és számtalan egyéb dolog is okoz meglepetést, mivel epehólyagom sincs, kövek miatt i kellett lökni. Viszont szorgalmasan főzök, és kísérletezek:)-és néha szívok, mint a torkosborz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 11:48:14

@Kumari aki Nilüfer: Már megörültem, hogy szintén bagós :) Bár én már leszoktam 13 éve, de még hiányzik...
Az epehólyag hiánya nem egyszerűsíti az étkezést! A laktózérzékenység nem valószínű a leírásod szerint. Sajtot tudsz enni?
A zacskós leveseket mi is esszük, pedig mi sokat főzünk! A kedvenc a Smack, de megpróbáltunk pár másikat is. Volt, amelyiket már majdnem ehetőnek deklaráltunk.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.18. 13:01:40

@Andrass9: Nem, én sose bagóztam, ellenben kávézok:) És igen, sajnos sajtot sem ehetek, ha nem akarok erős görcsöket.Laktózmentes cuccokon élünk(mivel én főzök, és a mentes jó a nem érzékenyeknek is) Minden logika nélkül árt vagy nem árt egy-egy étel..fura Ja, és nem, nem fogytam le..ami viszont felháborító!!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 14:04:56

@Kumari aki Nilüfer: Az utolsó az valóban felháborító!!!
Ami viszont a sajtot illeti: az eleve laktózmentes, mert a saj készítése folyamán az íróval távozik a tejcukor, az érés alatt pedig lebomlik a maradék. Persze a mentes termékek biztonságosak, csak az ízük más egy kicsit.
cleaneating.hu/tapanyagok/tejtermekek-laktoz-tartalma-tablazat/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 14:07:01

@Kumari aki Nilüfer: Mint kiderült, én biz bagóztam (sokat!), valamint rengeteget kávéztam is. Ez nagyjából teljesen megszűnt az USA-ban, ahol azt a kávénak csúfolt löttyöt nem tudtam meginni. Itthon már egy gyűszűnyi rendes kávét iszom reggel, mert imádom az ízét.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.18. 14:08:29

No, most bevágtam egy szelet sacher tortát, és minden a helyére került, megszépült a világ. Kivéve a zöldség, gyümölcs árakat. Egy kiló nyári alma 300 ft, amit szerintem úgy szedtek, hogy megrázták a fát. A jobb minőségű pl. a gála már 400 felett van. Emiatti elkeseredésből vettünk két karton görög őszibarack befőttet, 400 ft/darab áron. Én szeretem, mert nekem jó.
Vasárnap a vásárhelyi piacon nyirségiek 300-ért árulták a gála kilóját, csak mire mi mentünk sajnos már elfogyott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 15:26:08

@látjátok feleim szümtükkel: Mondanám, hogy viszek neked, de nagyon szomorúan néznek ki az almafák. Roskadásig vannak gyümölccsel, ami persze már potyog, viszont a mucsu levelei össze vannak penderedva, szárazak. Az ágon nagyon látszik a tűzelhalás, viszont azon van a legtöbb gyümölcs! Elvileg októberben mennénk Gyulára, de a franc tudja mi lesz a koronával akkorra! Ha összejön minden, akkor persze megrakom a csomagtartót mucsuval!

Kumari aki Nilüfer 2020.08.18. 15:37:36

@látjátok feleim szümtükkel: Ha sok alma kell nektek, megérné szedd magad-ban..itt szokott lenni, jó almákat adnak, Dancsi kertészet, szerintem utánfutóval már megéri eljönni.Szeptemberben már kezdik, de írták, hogy az idén kevesebb lesz az alma, Tavaly 100-120/kg volt, ha most 200, akkor is megéri.

MadMary 2020.08.18. 19:57:57

@Kumari aki Nilüfer: A tejfehérje (kazein) és a tejcukor (laktóz) iránt megmutatkozó érzékenység nem ugyanaz. Ez egy egész jó cikkecske - a leírtak alapján arra tippelek, hogy a kazeinnel akaszthattál bajszot.
www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/15080/tejallergia

MadMary 2020.08.18. 20:04:34

@Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Zsacskósleves nálunk is van, pont olyan szerepben, mint ahogy írtátok: vésztartalék. Viszont mi fel szoktuk ütni valamivel, én leginkább egy tojással, de lehet belegórni más maradék zöldséget, virslikarikát, úgy már nem annyira rettenetes. :-)
A tonhalas tésztaszósz nagy kedvencem! Olaszéknál nagy hagyománya van a halalapú sugónak, vajh' miért... :-D
András sci-fi jellegű macskaajtóján pedig még mindig hüledezem. :-D :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 20:22:40

@MadMary: Az előző ajtónk még a macska nyakában lógó infravörös jeladóra nyitott, de azt a régi macskánk egy hét múlva a tóba vakarta a nyakáról. Azután a fiam felszerelt egy mágnes érzékelőt, de az meg eléggé bizonytalan volt.
Ez az új macskánk is jó volt sokáig (volt kutya a kertben!), nem jöttek az idegen vadkovászok :)
De idén megbolondultak, és minden környékbeli nőstény úgy döntött, hogy a mienk az biz kandúr. A gond csak az, hogy ő nőstény volt valamikor ... Így nem is értette, mit akarnak tőle a macskák. Kutya hiányában meg nem tudta elzavarni azokat. Persze felfedezték, hogy bejutnak a pincébe. Kénytelen voltam venni egy új ajtót. Hamár lúd, legyen RFIDs, úgyis akarok idővel csipet tenni a macsba. Ezt vettem meg:

petsafe.hu/hu/macskaajto-macskabejaro-cicaajto/643-petsafe-mikrochipes-macskaajto-chipes.html

Még nem csipeltettem a macskát, de feltettem a nyakörvére egy csipet, így most működik az ajtó. Van egy tartalék csip is, ha ez netán a tóba érne véget ...
Az ajtó kifelé mindenkinek nyit, de befelé csak a mienknek. Egy gondja van csak, hogy hangos a zárszerkezet, ami nyitásra kapcsol be, az meg zavarja a csacska állatot, dehát majd megszokja!

MadMary 2020.08.18. 20:36:18

@Andrass9: Ha üresedés lesz nálatok házimacska-poszton, szólj, jó? :-D Igen félelmetesen tudok nyávogni és prüszkölni, a hajam cirmos, a körmeim hosszúak, hatékonyan tudok szembeszállni a vadkovászokkal, szeretem a halat. Mijáú! :-D :-D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.18. 20:51:28

@Andrass9: Megvizitáltam, helyben maradt, de egy öblítés még ráfér. Amúgy szép darabok lettek, a vadháló is simán megfogta volna. :D

Kumari aki Nilüfer 2020.08.18. 20:55:31

@MadMary: Igen, tudom, olvasok mindenfélét..de nem vizsgáltatom, ki, strucc vagyok.Ha egyszer bekap az egészségügy gépszíja, nem ereszt..és mit tudnának csinálni? nekem kell kitapasztalni, mit bír a bélzetem, mit nem, és a fene akarja, hogy csöveket dugdossanak bele alul-fölül...szóval most laktózmentes tejtermék..igen, sajt is, a hosszan érlelt keménysajtra mondják, hogy már kiment belőle a laktóz.De pl, bolti pogácsát baj nélkül eszem, meg péksütit, sőt, sajtos bagettet is..keveset, és néha. Mindegy..ez van, mindig van nálam Imódium:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 21:02:41

@MadMary: Remélem az esőtől és a vihartól nem félsz, mert az kizáró ok (a mostani egy igazi beszari macska lett a sok nőstány felkínálkozása óta). Remélem a tóból nem fogod kilopkodni a halakat ...
Amúgy híres a családom arról, hogy ebben van a legjobb dolga minden macskának!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 21:03:36

@Waka: Hmmm - az már szép méretű gumó! Most vettem négy kilót a boltban, fél kiló volt mindegyik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 21:05:18

@Kumari aki Nilüfer: Imodium egy csodaszer!!! Nálam is mindig van. Tengerentúli repülés előtt is beveszek egy tablettát, akkor nyugton alszom a repülőn, nem kell kimászni az ablak mellől :)

MadMary 2020.08.18. 21:42:17

@Kumari aki Nilüfer: A saját tested jelzéseire való odafigyelés valóban rengeteget segít, s ha tudod, hogy mi a jó és mi az, ami megkínoz, máris nagyon sokat tettél magadért. Amikor őrjöngve kívántam a nyers csirkemájat, pillanatokon belül ráébredtem, hogy brutális vashiányom van, és a labor igazolta, hogy tényleg. Mikor tőlem teljesen szokatlanul elkezdtem csoki után ácsingózni, króm (és más nyomelem-) hiány volt mögötte. Figyejjünk magunkra. :-)
@Andrass9: Vihartól-esőtől nem félek, halászat vonatkozásában viszont nem mernék elköteleződni, cserében rettentő félelmetesen tudok fújni az ismeretlenekre, viszont beszélnünk kellene a karácsonyi bónuszcsirkéről is... :-D :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.18. 21:52:42

@MadMary: Nálunk a bónuszcsirke mindig is az állatoké volt. Ez a mostani macska viszont legfeljebb nyersen enné meg, sütve nem. Kutya meg nincs már, így lehet, hogy nem sütök extrát (kap a macska abból, amit mi is eszünk) ...

süllőcske 2020.08.18. 23:52:15

@MadMary: Szóval, nemcsak a szemed kiváló. (......:)

valkür 2020.08.19. 18:01:57

@MadMary: Spagetti a'lla puttanesca, avagy a kurvák spagettije. halkonzervből, ringliből, konzerv paradicsomból készülő tésztaszósz olaj- és kapribogyóval és bazsalikommal ízesítve. Iszonyat finom. A kurva onnan jön, hogy az olaszok rettenetesen lenézik az olyan háziasszonyt, aki konzervet használ a főzéshez. Én meg az ilyen felfogású olasz pasikat nézem le, szóval kvittek vagyunk, úgyhogy szoktam ilyen szószt csinálni. Azzal súlyosbítva, hogy tészta helyett gyalult tököt vagy lereszelt cukkinit használok. Kicsit lesózom és csepegni hagyom a tökfélét. Nem főzöm, csak ráborítom a szószra és átmelegítem.

Az egyik ismerősöm még kollégista korában feltalálta a sprotnival és konzervlecsóval lerakott krumplit. Iszonyatosan meglepődött, amikor mondtam neki, hogy ez tulajdonképpen egy rácponty.

Vizsgaidőszakban én is főztem már halászlékockából és fagyasztott hekkből szegedies halászlevet. Szegedies, mert tészta nem volt otthon.

Nincs ezekkel a kajákkal semmi gond szerintem. Vizsgaidőszakban meg aztán pláne nincs.

Tonhalkonzervből manapság is készítek valami lepényféleséget: 3 evőkanál kb 15-20 percre beáztatott zabpehely, egy jó arasznyi darab reszelt-lesózott-kicsavart cukkini, kevés reszelt hagyma, zúzott fokhagyma, leszűrt tonhalkonzerv, 1 db tojás. Őrölt bors, petrezselyem. Összekutyulni és vékonyan kiolajozott serpenyőben lepényeket sütni belőle. Paradicsomsalátával isteni. Zabpehely helyett maradék főtt krumplival is működik.

valkür 2020.08.19. 18:32:40

Jah, vissza az eredeti topichoz; ha már hamburgerre rásütött sajt, én biztos beletöltöttem volna a sajtot a burgerba. Juicy Lucy-nek vagy hogy hívják amerikában, amikor két vékonyra lapogatott húspogácsa közé teszik a sajtot, összegyógyítják a széleit, hogy ne folyjon ki a sajt és úgy sütik meg. Jó cucc lehet, pláne ha ketchup helyett valami más van benne. Az az egyetlen alkatrész a burgerekben, amit nem szeretek. De egy kis sültpaprika szósszal vagy ajvárral, ajjaj, azzal már jöhetne nekem is! Nagyon jól néz ki, a buciért meg külön elismerés!

süllőcske 2020.08.19. 18:52:50

Én a ketchup, és a jégsaláta alternatíváját képzelem el. A kecskék nagyon tetszenek ebben a burgerben. És a zsömle is.

szivar 2020.08.19. 19:03:29

"Kellene már egy új kést és rostélyt venni..."

Felújítható, ha minden megvan hozzá, akkor fél óra körül vala a rááldozott idő...

Kumari aki Nilüfer 2020.08.19. 19:05:18

@valkür: Vizsgaidószakban anno friss puha fehér kenyér vastagon sattal, (trappista, arra lehetett a kajajegyet ellenében beváltani a raktárban), tejföllel,és téli szalámival..azt is a beváltott kajajegyre adták, komolyan, megutáltam a végén, vagy májkrém, vagy konzerv kizárólag dobozból, kenyérrel, Zacskós tej, kirágni a sarkát, kiszlopátni..kifli, akármivel,kecskeméti meggybefőtt, bolgár őszibarackkonzerv, NEM főzni..semmit:DD (na, jó ez a hetvenes évek:DDD ) És persze ügyesen summantani a menzán délben, és meleget enni:DDD Nem is értem, hogy nem ment csődbe a menza, olyan sokat és sokat potyáztunk.De mindig jutott kaja..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.19. 19:08:58

@szivar: Azért a rostély kifenni nem kisiskolás feladat. A kés még megy fenőkővel, de az életed elunod, míg a kövön lehúzod a rostélyt ... ráadásul teljesen síknak kell lennie!
Tapasztalatból mondom, magam fenem az életlen szerszámokat (a gyalut is).

szivar 2020.08.19. 19:30:47

@Andrass9: Kelletik hozzá egy teljesen sík felület (ez nálam egy kiszuperált monitor 'üvege', vésőt és gyalukést is ezen élezek), p400-p600-p800 sorozat csiszolópapír szárazon a nagyoláshoz, p1000-p2000 vizesen a valódi élezéshez. Amikor már szárazon is rácuppan a kétezres csiszolás után a kés a rostélyra, akkor már jó. A kés oldalát nem szabad buzerálni, csak a lapját (azt is csak addig, amíg tart az 'éle' az anyagnak)!

Első alkalommal lehet, hogy elrontja az ember - de már az is művészet...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.19. 21:02:32

@Andrass9: :) Nálam vadon terem.
@valkür: Ízlések ugye. Hangsúlyoztam is: "ami a hamburgerhez szerintem kell". A "Juicy Lucy" vagy "Jucy Lucy" háborúba nem is mennék bele. Legkevesebb kétszer annyi hús kellene hozzá.
@szivar: Körbejártam a kérdést, elég macerás. Rostély és kés éppen akad. Viszont a csigatengelyhez való menetes részt is kis kellene cserélni, mivel az elmúlt 50 évben kissé elvásott, a kés nem passzolna pontosan. Olyat viszont nem lelek. Egy ügyes lakatos biztosan tudna esztergálni olyat, egy új daráló áráért.

valkür 2020.08.19. 21:37:38

@Waka: bocs, nem hadüzenetnek szántam. Simán csak leírtam, hogy ha a kezembe kapnék egy ilyen szép darab húst, hogy csinálnám meg én, magamnak.

szivar 2020.08.20. 08:28:00

@Waka: Így már érthető az álláspontod. De azt sajnos nem egy daráló áráért esztergálnák ki...

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.20. 20:56:13

Alig használt húsdaráló igényesnek eladó!;D

valkür 2020.08.21. 17:11:35

@Kumari aki Nilüfer: :-) ez a fajta koleszos vizsgaidőszak nekem sajnos kimaradt. Munka mellett, 40 fölött diplomáztam. Mondjuk, az a előnye megvolt, hogy a saját konyhámban főzhettem az ipari mennyiségű kávét meg a "puttana stílusú", zöldhagymaszárral meg pottyantott tojással turbózott smack leveseket.

Amúgy gyerekkorunkban a tesóm vastag szelt túrista szalámira kent tejfelt, az volt a kedvenc kajája.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.22. 20:25:46

@valkür: Én akkor szoktam rá a nescaféra, akkoriban csak alig lehetett kapni pár helyen, de a koliban az volt a legpraktikusabb. Volt egy seftelős kolistársam, aki hozott Szabadkáról, meg a Marx téren is kaptam olykor:) Azóta is szeretem, sokak őszinte borzadálya ellenére.

És aki mondjuk 70-től volt szegedi egyetemista, annak ajánlom.bár lehet, hogy már megtettem korábban-Temesi Ferenctől a Por c. szótárregényt.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.23. 11:26:21

@Kumari aki Nilüfer:

Elméletileg 78-ig találkozhattunk, illetve elmehettünk egymás mellett itt-ott-amott. Esetleg a Béke tanszéken, ahol nagyon jó volt a paprikás sertésszelet galuskával. Meg a lófarában is lehetet ilyen eset. A Gödör is számításba jöhet, bár azt nem szerettem, de a két tejivó az nagyon jó volt. Ma egy sincs. Gödör már nem gödör, puccosabb lett, úgyszintén a béke tanszék sem tanszék már.:(

Kumari aki Nilüfer 2020.08.24. 07:24:02

@látjátok feleim szümtükkel: Az az igazság, én nem jártam olyan nagyon sehova( mármint az életem az egyetem-koli.menza háromszögben zajlott), nem voltam sem bulizós, sem ivós, A férjemmel az egyetemen jöttem össze, sokat jártunk Art Kino-ba, meg normál moziba, meg sokat csavarogtunk a környéken hol gyalog, hol kölcsön bringával.Az a kevés étterem és kocsma élményem a csoportbulikból van, meg pár kiruccanás a Sanyiba, a Sárkányba,a Tóth kocsmába,Gyöngybe a Búzába (ott volt a vak harmonikás ember), de pl, a Béke tanszéken tán kétszer voltam, a Hágiban mosogattam, a Gödörből hoztuk a nehéz napokra a konyakot görcsoldónak:D A Gödör előtt volt egy süteményes, olyan Rákóczi túróst azóta sem ettem, mint amit ott lehetett venni..na meg a Nagy cukrászda, az őznyelvvel..olyat se ettem, de nem is láttam azóta. Nekem a III. menza az egyik meghatározó élményem, jó és rossz értelemben is:DD
Ha 78-ig ott voltál törvényszerű, hogy találkoztunk..érdekes:)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.24. 07:27:11

@Kumari aki Nilüfer: A Lófara az én egyetememmel szemben , oda vizsga után mentünk(volt, aki előtte), lecsapatni az ideget:DDD Enni nem ettem ott tán sose.Egy szegre túzte a nőszemély a fröccsblokkot, a haveroknak olykor visszaadta, mehetett még egy kört:)Ja, és a Somogyi tejivő...hogy ott milyen habkönnyű túrógombócot lehetett enni....

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.24. 07:45:21

@Kumari aki Nilüfer:

Röviden lírtál mindent. Talán egyedül a Hungária maradt ki, oda azért eljártak a diákok hétvégeken táncolni.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.24. 07:49:03

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, ott is voltam egyszer, de az nekünk drága volt:)Igazából táncolni nem jártam..tán vagy kétszer az Óriás diszkó, valami futó kaland kapcsán:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.24. 09:21:39

@Kumari aki Nilüfer: Kocsmázni egyáltalán nem jártam, valahogy nem érdekelt. Étterembe is ritkán, főleg Gödör, Hági - elég volt a menza. Már nem emlékszem, de tán a kettes menzára játam (Aradi Vért. terén a Hősök Kapuja mellett)? Viszont főztem. Még az Eötvös koliban is, ott babgulyást a menzáról szerzett nagy fazékban :) A Lófara a jogászoké volt, oda NEM jártunk ... Viszont a Somogyi nagy emlék. Fogadásból megettem ÖTVEN túrós palacsintát, amit 1 liter tejjel nyomattam le (akkor 48 kiló voltam vasággyal).
Viszont találkozni biztos nem találkoztunk, mert én 75-ben végeztem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.24. 09:24:59

@Kumari aki Nilüfer: Ja, és én voltam a JaTe klub építtetője és főmunkatársa, valamint 5 évig aktív néptáncos a Link Márti csapatában.
Életem legszebb 5 éve volt, ráadásul egy jó (de kicsit válogatós) feleséget is szereztem odalenn. Egyszer az albérletben feltettem a kis olajkályhára egy fedeles jénaiban a sóletet, és elmentünk moziba. Kétrészes volt a film, igencsak rohantunk haza, hogy füstöl-e már a kisház:) Tán a legjobb sóletem volt!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.24. 09:29:39

@Andrass9: A Gödör melletti kapun be, és fel a félemeletre. Nem kellett átmenni az udvarom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.24. 09:32:41

@Kumari aki Nilüfer: Táncolni meg a menzabulikon táncoltam - ott jöttem össze a feleségemmel ...

Kumari aki Nilüfer 2020.08.24. 10:03:55

világ kicsi:) A II. menza tényleg a félemelet volt, a hármas hátul a pince:) Fölötte laktam az Irinyiben, több évig.A Lófara igen, az a miénk volt főleg:)Már aki járt,én csak néha, a társaság kedvéért.Nem voltam és nem lettem iszósfajta:)

kocsmagomba 2020.08.25. 15:15:37

@látjátok feleim szümtükkel:

Rájuk se b... (figyelj)!
Feltaláltad a Fagioli e tonno receptjét. Készen konzerv formában is elárasztja a piacot pl. a Rio Mare egész ehető. Azt viszem hosszabb egész napos erdei gombázásokhoz, egy teljes ebédet pótol energiában.
Maga a kombináció létező olasz előétel. Tészta nélkül. De ezeknek itt... áh.

Többeknek: mifelénk a piacon a köszörűs kiválóan összeélezi a daráló rostélyt és a kést. Amíg szétnézek a piacon, kész is. Általában 2-3 évig darálok vele kézzel, nem gépi erővel, féldisznókat utána, úgy vág mint a lézer, nem moncsol semmit, pedig csak egy szláv vacak, lötyögős csavarral. Igaz, ő is megkéri az árát, de megéri.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.25. 18:12:39

@kocsmagomba:

Nem talátam én fel semmit, csak nagyon éhes voltam, és sajnos válogatni kell, hogy mi az ami nem árt. Ez a hal nem nehéz, nincs vele gondom, meg a babbal sem, és gondoltam ketten együtt, illetve hárman többre megyünk.
De nem válaszoltál egy kérdésemre.:D

kocsmagomba 2020.08.25. 18:34:02

@látjátok feleim szümtükkel: Jól van! :D Neked válaszolok! Kint kánikula. A házon semmi hőszigetelés nincs. Klíma berendezés nincs. Előttem egy gáztűzhely, ahol egész héten sampion őszibarackot főztem be, főleg lekvárnak. Minden nap. Minden másnap ehhez 240 fokon döngettem a sütőt is a zsemléhez, miközben ott álltam mellette. Szerinted milyen öltözékben csináltam mindezt, ha Wakán az volt, amit bevallott? :D (vigyázz magadra kedves szümtük!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.25. 19:35:37

Brékin news! Van egy kis champion őszibarackfám, amit egy Pizzaszeletvágó nevű olvasónk hatására ültettem 2015-ben (legalábbis a cimke a fán ezt mondja). Ez a fa most pontosan 75 cm magas, a törzse 2 cm átmérőjű és érik rajta 7 szem barack! Már csak az ízére vagyok kiváncsi :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.25. 20:00:08

@kocsmagomba:

Nekünk sincs klimánk, de vannak a ház körül szép nagy árnyékot adó fák.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.25. 20:03:18

@Andrass9:

Háromszor rendeltem sárga húsú, későn érő őszibarack fát. Első kettő eljutt odáig, hogy volt rajta néhány szem ( mellesleg nem nőttek egy kicsit sem ), a harmadik addig sem jutott el, idén kiszáradt. Többet nem ültetek, veszek a tescoba befőttet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.25. 20:16:39

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem azért szerencsére van egy korán érő fajta, amiről idén is lejött 60 kiló. Ez a fa hálásan terem kb 20 éve. Általában korábban leszedve kompót/befőtt lesz belőle, de idén rengeteg szörpöt csináltam, mert még van a kamrában befőtt!

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.26. 06:33:23

@Andrass9:

Ez a korai fajta ízetlen lett, és többsége lerohadt a sok eső hatására. Pont a júniusi eső idején kezdett érni.

Viszont még egy rendes, ehető körte nem jött le a Vilmosokról, pedig elég szép mennyiség lett rajtuk. Göcsörtös, formátlan, én még ilyet nem is láttam. A két fa közt van egy fiatal fa, az szép formás termést nevelt,és íze is van. Ha jól emlékszem hardenpont fajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.26. 09:15:24

@látjátok feleim szümtükkel: Azt nem tudom, miért ízetlen a barackod. Lehet, hogy íztelen volt?
A mienk nagyon erősen barack ízű! Nem véletlen, hogy rengeteg szörp is lett belőle.
Nem tudom a körténk fajtáját, de elég korai - augusztus végére egyszerre leérik... Sajnos nem lehet eltartani :(

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.26. 09:28:54

@Andrass9:

Most permeteztem meg káliszappannal egy őszibarckfát, aminek lila a barackja, de még nem érik, eléggé kicsik rajta a barackok. Viszont a kabóca és a poloska fiókástól ellepte. A permettől viszont úgy ugrottak le a fáról, mint a szöcske. Tegnap a lugasomat permeteztem ugyan ilyen permettel, és akkor meg a darazsak potyogtak, és el is tüntek, ma még egyet sem láttam a környékén. Csak jó szer ez.
Azt is észrevettem, hogy akkor a leghatékonyabb a szőlőn, ha nem csak a levél felső részére, hanem a levél alsó felére is fújom a levet, ide a többet. Kis gyenge eső sem mossa le, és elég sokáig védi a szőlőt. Bízok a beígért néhány nap melegben, mert nagyon kellene érnie a lugasnak, ami egyébként nagyon szép.

MadMary 2020.08.26. 18:06:12

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Korábban töprengtünk már a káliszappanról, én is nagyon örülök, hogy bevált! Elsápadva láttam a poloskabébiket a paradicsomon, de tán megússzuk permet nélkül.
Ami meg a Vilmost illeti, a mi százéves körtefánk elvileg Vilmos, de pont olyan göcsörtös gyümölcsöt terem (némi körteforma körtével együtt), mint amit Szümtükkel kommenttárs említett. Lehet, hogy a szabályos "körteforma" körte az elmúlt pár évtized nemesítésének az eredménye...? Mert ugyanakkor a mi összevissza formájú, mai szemmel nézve "ronda" körtéink olyan dús zamatúak, amitől mindenki meghökken.

kocsmagomba 2020.08.26. 19:24:06

@Andrass9: nem tudom, mit etetett meg veled ez a Pizzaszeletvágó, de barackot nem az biztos!

Lehet, láttad már ezeket a képeket, sampion termőág leritkítás előtt, leszedett apró sampion barackok a kukázásra várva, micsoda mennyiség egyetlen fáról, sampion barackok érés előtt és végül másik büszkeségem az Aranycsillag idei termése, kicsit olyan, mint a sampion, de ez július 3. hetében érik.

Több oka lehet, hogy nyúlárnyék lett a barackfa helyett, kapásból ötöt tudnék sorolni, de én már kidobtam volna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.26. 22:21:51

@kocsmagomba: No látod! Én meg hittem a Pizzaszeletvágónak, oszt megtartottam!!!
Csinálhatok róla képet holnap, ha érdekel ...

MadMary 2020.08.26. 22:43:37

A tavasszal ültetett pogácsabarack-minifánkról majd előbb-utóbb töltenék fel képeket, igen sajátosan nőnek az ágai, de olyan aranyos... metszésben-formázásban rátok szorulok, tisztelt Kocsmatársak.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.27. 07:57:02

Nekünk egy kölyök őszibarackfánk van, magról kelt a kerítésen kívül, vagy tán pont a drót alatt, de magunkénak tekintjük:) Az a vad fajta, amin apró, zöld, és kesernyés barackok nőnek.Igénytelen, mint a tibeti jak, és én szeretem a kesernyés ízét. marad. Nálunk a fák állva halnak meg..ami kinő, hacsak le nem fűnyírózzuk észrevétlen korukban, addig élnek, ameddig adatik nekik:)

kocsmagomba 2020.08.27. 09:33:17

@Andrass9: @MadMary: @Kumari aki Nilüfer:

Csak egy mind közül! :) Ezt a könyvet kell felhajtani, megszerezni akármi áron:
www.antikvarium.hu/konyv/mohacsy-matyas-maliga-pal-az-oszibarack-51473
Igaz, hogy 1963-as kiadás, és akkor már a második volt! :)
A fenti linken viszont elérhető a tartalomjegyzéke is. Ami sokat ígér. De még annál is többet ad!!! :)))
Nyilván a fajták az elmúlt 60 évben változtak, de ami nem, a Champion, a Ford, az Elberta, már ebben is leírásra kerül. Mindhárom fajta azóta is a hozzáértő háziasszonyok kedvence.
Persze, hogy ránéztem pár antikváriumra a neten, nem kapható... Ezt örökölni kell. :)))

Kumari: hozzáértő ember átszemezheti azt a barackot, és akkor mondjuk egyik ágán terem valami nemeset is. Ha már van egy erős alany, nem olyan, mint Andrásé, akkor érdemes. Én nem vállalkozom szemzésre, de Debrecenben biztos van rá ember.

Mary: a "pogácsbarack-minifánkról" nekem más jut eszembe. Naná, hogy valami mini fánkféleség, vagy éppen nagymamám, aki mindig pogácsával együtt kínálta a kuktában, a fáskamrában főzött őszibarack pálinkáját. :)

kobold63 2020.08.27. 11:41:21

Valamikor az egyetemi évek alatt ajánlott volt nyári munkatáborba menni. Sikerült az "elit" balatonaligai-ba bejutni. Itt külföldi, no nem nyugati, csak NDK és hasonló országokból is voltak diákok. Persze, nem a mostanában sokat emlegetett kormányüdülő környékén, de a Balaton partján volt a tábor, teherautóval vittek ki a gyümölcsösbe vagy állitólag vadszölőt nyesni. Délig dolgoztunk, utána balcsizás.
Azt mondták, hogy exportra megy a barack, Sampion fajta volt. Bekötöttük a munkanadrág szárát, teleraktuk barackkal azoknak, akik más munkán voltak. Meg persze holtra ettük magunkat.

Olyan finom barackot sem elötte, sem azóta nem ettem.

valkür 2020.08.27. 13:31:07

@Kumari aki Nilüfer: pont kedden vettem az egyik néninél ilyet. Kifejezetten keresem a piacon ezt a fajta apró szemű, fehér húsú, enyhén kesernyés barackot. Nagyon szeretem az ízét. Lekvárt is főztem már belőle. Borzasztó érdekes, hogy tavaszra valahogy megváltozik az illata. Beérik, vagy mi a szösz, és egészen erős barackillata lesz. Olyan erős, mint a "100%§-os baracklének, de valahogy mégis más. Nagyon szeretem ezt a kis vad parasztparackot.

valkür 2020.08.27. 13:36:21

@kobold63: Építőtábor volt az Te, nem munkatábor :-)

Én is voltam, Siófokon. 10 nap alatt 15 kilót fogytam, annyit ment a hasam a rengeteg baracktól. De nem bírtam abbahagyni az evést. Volt pedig kertünk, de a barackot eladtuk, csak mutatóba ehettem egy-egy szemet néha.
Na, a siófoki barackosban pótoltam, amire az addigi életem 17 éve alatt nem volt lehetőségem :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.27. 19:01:05

@valkür: Nagymamámnál is volt egy ilyen, gyerekkoromban:) Nem is volt nemes, én a dínókkal együtt gyerekesedtem, falun csak parasztgyúmölcsök voltak.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.27. 19:07:02

@kocsmagomba: Tudom, a szemzésban apukám nagyon otthon volt, elméletben én is tudom( harminc éve a gyakorlatban is tudtam, azóta nem került rá sor.)Ez a fa valójában a kerítésen kívülre nötte magát, és mivel ezt a vadat is szeretjük, marad így-Amennyi őszibarack itt fogy, annyit kapunk a szomszédtól, de annyit meg is bírunk venni, egyelőre legalábbis.(idén biztosan nem ettünk fejenként három szemnél többet..van nekünk itthon ez-az, valahogy ahogy idősödünk, egyre kevésbé kap el bennünket a láz. Egyetemista koromban pl, annyi dinnyét ettünk,. hogy hihetetlen, gyerekkoromban meg..bármiből bármennyit)

MadMary 2020.08.27. 19:35:20

@kocsmagomba: Eszembe nem jutott volna, hogy a "pogácsabarack-minifánk"-ot másképp is lehet olvasni... most nagyon-nagyon nevetek! :-D
@valkür: Néha belebotlok, de egyre ritkábban... én is pont azt a lehelletnyi kesernyésséget szerettem, ami ellensúlyozta a gyümölcshús mézédességét.

valkür 2020.09.05. 20:25:58

nna, hát ma rászántam a időt és kipróbáltam a juicy lucy burgert.
Azt kell mondanom, hogy sikerült egy egész finom, sajtmártásban párolt vagdaltat összehoznom. Máskor azért nem mókolok ennyit a sajt becsomagolásával - megsütöm a húst és csinálok mellé sajtmártást. Jóval kevesebb munka és mosogatnivaló.
De hát ezt is ki kellett próbálni, annyit hallottam már róla.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.06. 09:49:14

@valkür: Egy darabig tűnődtem a sajtmártáson - még gugliztam is ...
Aztán leesett :)

valkür 2020.09.06. 14:29:32

@Andrass9: :-D Majdnem úgy nézett ki a burger a serpenyőben, mint a Te cukkinid. Nem is értem, hol folyt ki a sajt, nem voltak a vagdalton repedések.