Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kis adag körömpörkölt kevés oldalassal

2020.08.11. 07:00 Andrass9

Ezt muszáj posztolnom, mert tán a legfinomabb az eddigi összes próbálkozásaim között. Meg amúgy is rég főztem körömpörköltet ...

10.jpg

A madarasbam akadtam rá egy 1,5 kilós kis adag alapanyagra, no és elbuktam egy csodás oldalasra is, amit majd máskor készítek el, de egy kicsit elloptam belőle.

Gyorsan összeszedtem a hozzávalőkat, hogy még az éj beállta előtt elkészüljön.

  • 1,5 kg körömpörkölt csomag (volt egy farok is benne)
  • 25 dkg oldalas darab csontokra vágva
  • 5 dkg füstölt szalonna (most fogyókúrás lesz, nem adok hozzá plusz zsírt)
  • 3 nagy fej vereshagyma
  • 1 zölpaprika
  • 1 girizd fokhagyma
  • 3 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 ek köménymag
  • 1 tk feketebors
  • 1 kisüveg paradicsompüré
  • orosz öntöttvas lábas (Cena 1 rubel 20 kopek - az ár posztonként változik ...)

11.jpg

A szalonnából leszeltem kb 5 dekányit, amit felkockáztam és a lábasba tettem kisütni. A köményt és a borsot a mini teflon serpenyőben füstig hevítettem. A zöldpaprikát is felkockáztam.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A sok hagymát és a fokhagymát is előkészítettem a dinszteléshez.

16.jpg

A fűszereket a megperzselt húsokhoz adtam. A zsírra sült szalonnához adtam a zöldpaprikát, amit szépen lepirítottam.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Ráborítottam a hagymát, amit kis sóval megdinszteltem. A végén hozzáadtam a fokhagymát, de annak elég volt pár perc, majd belekanalaztam a pirospaprikát. Jól összekevertem, és máris belepakoltam az oldalasok kivételével a húsokat. Az oldalasnak két óra főzés elég lesz, míg a körömnek kell az 5 óra szerintem.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Lepirítottam a paprikás zsíros hagymán a sertés alkatrészeket, és hozzáadtam a paradicsompürét is. Felöntöttem vagy 3 deci borral, ne szomjazzunk ... meg kapott annyi vizet, hogy szépen ellepje. Sokáig fog főni, legyen miből párologni. Három óra elteltével beletettem a pörköltbe az oldalas darabokat is, és bő két órára beállítottam az időzítőt, én meg elmentem aludni. Míg el nem felejtem, mindezt a lefedett lábasban főztem!

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Reggelre kelvén csodás szín és íz fogadott. A leve nem kocsonyásodott be - kevés azért ennyi szaftnak a 4 fél köröm - és a hőmérséklet is elég magas volt az éjjel.

29.jpg

Egy tejfeles dobozba kitettem a barátunknak - akinek dílere van - egy nagyobb adagot, egy másikat meg magamnak lefagyasztottam.

30.jpg

Már csak ebédet kellett magamnak tálalni. Leltem két hajában főtt krumplit a hűtőben, így az lett a köret.

31.jpg

A picit lecsós beütés igazán jót tett a szaftnak, ezt máskor is alkalmazni fogom. Mivel nem veresborral készítettem, nem kellett aggódnom, hogy nem puhul meg. Elolvadt a számban a köröm:

32.jpg

Az ebédadagba már nem jutott az oldalasból, de majd, ha a lefagyasztottat eszem, akkor beszámolok arról is, viszont a feleségem lelkesen megette a pirinyó gerincdarabot belőle sok szafttal!

77 komment

Címkék: hagyma paprika fokhagyma bors szalonna köröm köménymag paradicsompüré oldalas zöldpaprika Farkas András

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6716102282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.11. 08:25:53

Kicsit elkéstem a posztolással, de tegnap hosszúnapos munkán voltam Zalakomáron, 4 óra a tűző napon állva az autópálya mellett.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.11. 08:59:18

Körömpörköltet csak otthon, friss puha kenyérrel,kovászos uborkával a könyökünkön csurog a szaftja..:))))Ez pont megfelelne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.11. 09:12:02

@Kumari aki Nilüfer: Másutt még én sem ettem :))) Viszont nekem bevált a köménymagos sóba-vízbe krumpli is, mint köret. Remekül felissza a szaftot!

Kumari aki Nilüfer 2020.08.11. 09:33:55

@Andrass9: Persze, a krumpli is jó..ha nincs friss, puha bélű, ropogós héjú jóféle kenyered. /csak kötekszem, mi is főzünk hozzá krumplit is/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.11. 10:08:55

@Kumari aki Nilüfer: Sajnos mi már évek óta nem eszünk friss fehér kenyeret. A rozs meg nem lesz olyan puha bélű ...
Illetőleg nem igaz! Ha jó helyen eszem halászlevet, ott a kenyér is finom hozzá :))))

MadMary 2020.08.11. 10:46:16

@Andrass9: Ez valami telepátia, a legnagyobb augusztusi forróságban pont azon törtem a fejem tegnap, hogy körömpörköltet kéne főzni...! :-D

Kumari aki Nilüfer 2020.08.11. 11:18:23

@MadMary: ragályos lehet, én két kört csaptam a minap a madarasban, aztán erős akarattal NEM vettem egy csomag körmöt csülökkel...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.11. 11:22:08

@Kumari aki Nilüfer: Puhány vagy!!! Azt meg KELL venni - pláne, ha van egy kis elsőcsülök benne :)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.11. 13:55:14

@Andrass9: Hó--de restellem:DD ( a fagyasztó fullon, nem tudtam volna hova suvasztani, ez a színtiszta rögvalóság:D :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.11. 15:07:24

@Kumari aki Nilüfer: Nekem sem volt helyem már a fagyasztóban, ezért is főztem meg úgy frissiben ... A megfőtt adag már nem foglal oly sok helyet.

MadMary 2020.08.11. 19:22:03

Vettem egy kettéhasított pici malackörmöt és egy darabka csülköt... a slow cookerben lesz belőle az éjszaka során körömpörkölt. A Ti hibátok...! :-D :-D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.11. 20:12:50

Örömpörkölt. Az oldalas igazi hedonista hozzávaló. A krumpli remek köret mellé, felszippantja a leveket.
Ma végre esett kis eső. Nem túl heves, kis széllel, csendesen, de hosszan. Tegnap is errefelé vágtatott a fergeteg, aztán olyan elegánsan slisszolt el másfelé, mint a torero a bika mellett.

süllőcske 2020.08.11. 20:15:10

@Andrass9: Atyavilág! Én nem győzök könnyíteni a menün, de te bátor vagy! Baromi jó lehetett..

süllőcske 2020.08.11. 20:16:34

@MadMary: Nagyon jó technikai megoldást választottál!:)

süllőcske 2020.08.11. 20:18:36

@Waka: Ide nem jön, a déli végeken beszorult hőség paradicsomot aszal nálam.

süllőcske 2020.08.11. 20:21:55

Pacal, vagy körömpöri, kenyérrel, idehaza így gondoljuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.11. 22:25:25

@MadMary: Ez jó ötlet!!! Egyszer megpróbálom szuvidálni, hogy az hogy működik.
Slow cookerünk csak az USA-ban van, de ott nincs köröm :(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.11. 22:34:19

@süllőcske: Nálunk a belvárost öntötte el - ide csak 3 csepp jutott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.11. 22:38:53

@süllőcske: Én a régi malackarajt követem: zsírt zsírral! A szénhidrátot veszem vissza inkább. ezért nincs finom lágy kenyér idehaza. Testesebb kenyereket sütök inkább, azt mindketten megesszük, de én kevesebb, mint fél kilót eszem egy hét alatt. Tésztás sem vagyok, a mostani Arrabbiata egy kilengés volt, de aki evett belőle, repetázni akar!
Viszont 3 naponta lejön egy kiló uborka, az jó a reggeli mellé, most meg tán összejün egy újabb Arrabbiata szószra való paradicsom is. Csiliből és fokhagymából nincs hiány!

MadMary 2020.08.11. 22:47:36

@süllőcske: @Andrass9: A körmöcskék immár a slow cookerben pöszögnek, hagymát, paradicsomot, zöldpaprikát, sót és pirospaprikát adtam a malacjárművekhez, némi vízzel s száraz fehérborral. Holnap beszámolok az eredményről!
Amúgy meg fűszeres fokhagyma-befőttről töprengek, egy fazéknyi körte is várakozik fűszeres szirupban, bekészítettünk egy ötliteres körtelikőrt, körtetortát és körtebefőttet tervezek... a calabriai óriásparadicsomok most indultak be, terem a zöldbab, integet a mángold... Nagyon szeretek kertészkedni, említettem-é már? :-D :-D

MadMary 2020.08.11. 22:55:27

Ó, és a rengeteg jalapeno-paprikát is el kellene kezdeni szüretelni! Egy életem-egy halálom, jalapeno popperst kéne készíteni, a többi paprikácska pedig mehetne fűszeres páclében befőttesüvegbe télire!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.11. 23:00:02

@MadMary: Megyek reggelizni hozzád holnap!!!! :)
Jól hangzik az összetétel. A körte még nem érett a körmünkre, ezért nem kapkodunk. Zöldbabból megvolt ma az első leves (a lilából), mángold nem annyira jön be, füge naponta fél kiló érik, de most lement az első fázis. Mivel most el vagyok tiltva minden nehéz munkától, feleségem gazolja a veteményest. Alig bírtam leállítani, hogy nem tehet paradicsomot a bazsalikomok köze a fűszerágyásba :)

MadMary 2020.08.11. 23:17:29

@Andrass9: Élesíts a teleportot, hozzá' pár szelet testesebb kenyérkét, s hazafelé menet vihetnél pár hatalmas húsparadicsomot! :-D
Silliness apart, hogy mit nem adnék egy való életben működő teleportálásért...

MadMary 2020.08.11. 23:51:17

Tényleg, picit alaposabban belegondolva, mit nem adék azért, ha a kocsmatársak hipp-hopp teleportálva feltűnhetnének nálam a konyhában... mennyi konyhai ötlet, újdonság, pillanatnyi veszekedés, csodás étek... de hát ha az a fenemegette teleport még mindig nem akar működni, dammit!!! :-) :-(

Kumari aki Nilüfer 2020.08.12. 07:40:42

@MadMary: Az én életemben annyi fantasztikum megvalósult, hogy a tárgyak teleportálása sem lehet már messze:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.12. 08:31:53

@MadMary: @Kumari aki Nilüfer: Nagyon sok fantasztikus dolog megvalósult az életem alat. Néhányhoz aktívan is hozzájárultam. A 3D nyomtatás megjelenése már bizonyos tárgyakat "teleportálni" tud :)
A valódi teleportot viszont az istennek se tudom megjavítani :(((

Topy 2020.08.12. 09:04:30

@Andrass9: ehhez képest most tanult meg a világ rendesen kezet mosni :)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.12. 13:32:11

@Andrass9: Mindent lehet, csak akarni kell:DDDDD

süllőcske 2020.08.12. 19:04:30

@Andrass9: Látszik a képen, hogy pompás a fűszerpaprika. Druszánk érti sokgenerációs mesterségét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.12. 20:20:12

@süllőcske: 6 éve már csak tőle vásárolom az éves paprikaadagomat. Szép a színe, remek az aromája. Most már a csípőset is meóztam, és remek csirkeszárny lett!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.12. 20:22:00

Megéheztem és elbuktam: csináltam egy tócsnit a V Gyulával julienre vágva. Eszméletlen jó lett, fogom posztolni is :)
Fokhagymás yoghurttal lazítottam.

süllőcske 2020.08.12. 23:00:37

@Andrass9: Az jó! Itt megint tökfőzelék, joghurtosan, hidegen. De most pirosra sült, csípős harcsaszelettel.

kobold63 2020.08.13. 04:40:07

@Andrass9: valami közös azért van bennünk, én évek óta a mandolinnal julienezett zukkinit és krumplit használom, jó keto felfogás miatt csicseriborsó liszttel és oat fiber-ral kötöm össze.
Disznó köröm mindenütt van, ahol távolkeleti emberek élnek, így az US-ban is, csak meg kell találni. A nyugati parton sokkal többen élnek, így sokkal könnyebben elérhető üzleteik vannak, a legfrissebb áruval.

@süllőcske: nálam is tökfőzelék, görögjoghurtosan, cigánypecsenyével.

Csak a hőmérséklet nem közös, errefelé hűvöses a nyarunk, 22-24 C.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.13. 06:13:07

Nálunk tegnap a szépember rittyentett egy bográcsnyi lecsót(fene tudja, olyan öt liter??), ma még esszük, a maradék megy a fagyasztóba, A szomszéd ellátva, de akkor is ketten vagyunk rá...lesz vésztartalék szűkebb napokra. Kicsit csípős, nagyon finom.
Holnap már főznöm kell valamit, ma csak kenyeret sütök, jó friss kenyér az enyhén csípős lecsóval..hmmmm..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.13. 08:52:40

@Kumari aki Nilüfer: Ez irígylésre méltó! El is tűnődtem, hogy nem kéne-e nekem is egy bográcsnyit (35 literesben?) főzni, amit azután üvegekben raknék el (a csodahüttő ehhez kicsi lenne).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.13. 08:56:39

@kobold63: Sajna a családban csak én eszem (most már a kicsilyány lovagja is bejelentkezett rá) körmöt, régebben meg nem is szerettem, ezért nem kerestem. Csak az átlag boltokban nem láttam. A krumpli azért nem annyira keto - tele van keményítővel! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.13. 08:58:25

@süllőcske: Tökfőzelék bármilyen formában jöhet: hidegen-melegen egyaránt szeretem, de legyen benne rendesen kapor! A kovászos uborka leve pedig megadja a savasságot és a sót is neki.
Sült harcsával is megenném :)

kobold63 2020.08.13. 09:34:17

@Andrass9: a keto-t követők jobban ismerik az élelmiszerek tápanyag tartalmát mint a legtöbb ember. Számon tartják nem csak a carb, de a fehérje és zsír tartalmat is.

100 gr lisztben van 71 gr carb
100 gr csicseriborsó lisztben van 47 gr carb
100 gr krumpliban van 15 gr carb.

Felhasználtam egy (124 gr) krumplit, ez kb 19 gr carb a két nagy zukkinihez, az egy e.kanál csicseriborsóval bőven eloszlott 4 felé, jóval alatta van a megengedett 20 gr/nap a szigorúan ketogenic metabolizmusban lévőknek.

A köröm tekintetében én is családoddal tartok, számomra túl disznó és túl enyv íze van. Igaz, nem lehet füstölt szalonna vagy eper ízű. Mindenben a marhahúst részesítem előnyben, pörköltben meg kizárólagosan.

kobold63 2020.08.13. 09:50:21

@Andrass9:
Az igazat megvallva, amikor ránézek a fenti képre, kívánom, hogy bárcsak szeretném.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.13. 10:35:33

@kobold63: Érdekes, hogy csak ilyen kevés van benne, mert a cukrosoknak eléggé nemjavallot a fogyasztása - ebből következtettem (hibásan), hogy ketoban nem lehetne. Köszi a helyreigazítást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.13. 10:36:12

@kobold63: Legközelebb főzök neked eperaromával ízesítve :)))

MadMary 2020.08.13. 11:07:33

@Andrass9: Én napok óta lecsót főzök be, n+1 hétdecis üvegnél tartok, a hollandus örvendezik, elélne lecsón meg sült oldalason hónapokig. :-) Ma körtekompót-nap lesz, meg lejött egy újabb kazal zöldbab.
... a körömpörkölt pedig konyhai költemény lett a slow cookerben! Raktam bele egy darabka csülköt is, abból a színhúst megkapta életem értelme, mert elég kételkedve nézte a ragacsos cupákokat - miután pedig elköltött egy púpozott tányérnyit a ragadós szaftos husikából, ma már ő követelte, hogy a maradék cupákot ma együk meg, ne fagyasszam le. :-D Ijesztően magyarosodik az ízlése... :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.13. 11:15:07

@MadMary: Az évek múltával az ember izlése is javul :) Én még nem bánom, ha van benne kis színhús is ...
A slow cooker pedig egy zseniális találmány! Én pl. paradicsomos húsgombócot főztem benne SOK emberre.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.13. 18:15:02

@MadMary:

Az nem baj, ha csak az ízlése magyarosodik, és nem a derékbősége.

süllőcske 2020.08.13. 19:12:56

@Andrass9: Természetesen tettem bele uborkalevet, és a kapor is bőven mérettetett. Három méretezést választottam, a botmixereset. a csíkozottat, és a késsel kockára daraboltat, persze megfelelő lépcsőkben.
A harcsa pedig kápiatestű csilikrémben pirult.

süllőcske 2020.08.13. 19:15:09

@MadMary: Lassúfőző jó, s látni, hogy örülsz neki. Valamit hiányolsz az eszköz tudományából?

MadMary 2020.08.13. 19:36:37

@látjátok feleim szümtükkel: 185 centi magas, és hozzá nagyjából 75-78 kiló (nincs itthon mérlegünk), szíjas és szikár, évtizedekig vízilabdázott, pocak egy szál se, s emellé eszik, mint a sáska, de sokat dolgozik is a ház körül... Ugyanakkor sok a zöldség és a sovány hús a menünkben, de néha süt magának vajon tükörtojást, a vajas házi kenyér is a kedvence, meg a házi pizzám, meg a mogyorós csoki, de pukkaggyonmeg, nem hízik! :-D Mondjuk csendesen büszke is az alakjára... s az idén fogja tölteni a 70-et. :-D
@süllőcske: De jó olvasni a kápiáról, én szerb módra egyben szoktam sütni optimális esetben faszénparázson, egyébként sütőben, míg a héja fel nem hólyagzik s szenesedik, utána hámozva fokhagymával, kiváló olivaolajjal "saláta" csemege, olaj nélkül télire szoktam elrakni, pirítós kenyérrel csoda vacsora. Kedves kérdésedre válaszolva - igen, a slow cooker örömforrás, egyelőre bébilépteimmel jól haladok, tradicionálisak az ötleteim (hosszasan főzendő hús éjszakai pöszögtetése), de ha radikalizálódnék, előtte kérdezni fogok! Életem értelme azt állítja, kenyeret is lehet sütni a slow cookerben, lehet hogy ez lesz a radikális lépés? :-)

MadMary 2020.08.13. 19:38:33

@Andrass9: Hogyeznekem mérnemjutotteszmbe korábban...! Múlt héten töltött paprika készült fazékban, legközelebb a lassúfőzőbe rakom, kedvenc nálunk a paradicsomszósz (pláne ha a kertben termett paradicsomból készül), húsgömbivel. :-)

süllőcske 2020.08.13. 19:52:27

@MadMary: Szódás kenyeret nagyon jól lehet benne sütni, az alacsony hőn is kiválóan készíthető.

MadMary 2020.08.13. 20:12:04

@süllőcske: A szódás kenyeres sose próbáltam, ambivalensek a vélemények, de ha kapok Tőled recipét, istenbizony nekiállnék!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.13. 20:14:33

@süllőcske: @MadMary: Szerintem azt egye az, aki kitalálta ... Legalábbis számomra ehetetlen lisztcsomó :(

MadMary 2020.08.13. 21:03:39

@Andrass9: Emlékeztem a (többek között) Tőled jövő negatív véleményekre, más helyeken dicsérték, pont emiatt volnék kíváncsi a slowcookeres recipére. Azt a pár deka lisztet hajlandó vagyok beáldozni a todományos kísérletezés érdekében. :-)

MadMary 2020.08.13. 21:22:53

@Topy: Most találtam meg - tudósok régen és most. :-( :-)
habkeinbock.tumblr.com/post/625995116590612480

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.13. 21:39:52

Annyi mindenki, annyi mindent kommentel, hogy nem is tudom, mihez szóljak.
@Andrass9: Utána mehet rántani. Magába szívja a zamatokat, és kap egy ropogós kérget.
@süllőcske: A koronát feltetted. :)
@Kumari aki Nilüfer: Lecsó, az jöhet, csak legyen mellé szénhidrák.
@MadMary: :) és még egy :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.13. 21:55:43

@Waka: Úgy már többször is készítettem borjúlábat - az is köröm, nem? :)

süllőcske 2020.08.13. 23:12:59

@MadMary: Talán úgy, hogy félkilónyi lisztnek fele is lehet teljes örlet. Só, szódabikarbonát, mehet rá bögre író. Ha nincs író, ugyanennyi joghurt, és nagy kanál vaj. Öt ujjal kevered, míg összeáll. Belehuppantod, vagy öntöd a készülékbe, száz fokon sütöd, jó sokáig.
Láttam, hogy Izlandon a gejzírbe tették, elmentek, visszatértek, kész volt. Az edényből ki lehet borítani.

élhetetlen 2020.08.14. 01:06:13

@Andrass9: „Úgy már többször is készítettem borjúlábat - az is köröm, nem? :). Nem. A borjúköröm az a pata, amit levágnak az alsó lábszárról, és kutyacsemit csinálnak belőle. Senki nem főzi meg vacsorára, akkor sem, ha valaki a borjú alsó lábszárat körömnek nevezi. Ennyi, és már itt sem vagyok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.14. 07:54:34

@élhetetlen: Ha nem, hát nem. A sertéslábból sem eszem meg a körmöket, pedig azok sokkal kisebbek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.14. 12:23:58

@élhetetlen: Apropos kutyacsemi. Felvilágosítanál, hogy ez mit jelent, ugyanis a magyar értelmező szótárban ilyen szó nincs. Ennyi, és már itt sem vagyok!

Kumari aki Nilüfer 2020.08.14. 14:21:19

@Waka: Olyan szénhidrákat sütók, hogy ihaj! (Egyre jobbak a kovászos kenyereim)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.14. 15:26:28

@Kumari aki Nilüfer: Hogy bírsz ebben a hőségben kenyeret sütni?????

MadMary 2020.08.14. 16:10:52

@Andrass9: A koviubi-pari vonalon elindulva, plusz a kontextust is figyelembe véve, kutyacsemege lesz az... blökicsemi. :-)

élhetetlen 2020.08.14. 16:11:48

@Andrass9: Bocs, hogy beleszóltam, nem kellett volna. Nem eszed meg a körmöt (gondolom, a csontot sem), de általában belefőzik a körömpörköltbe, és általában úgy is árulják a sertéslábat, hogy rajta van a köröm. A borjú patát nem szokták ételbe főzni, és a lábat is pata nélkül árulják. A „kutyacsemi”. Igen, a pipihusi sincs benn az értelmező szótárban, ettől függetlenül használják a kifejezést, és a gyerekek is értik.

MadMary 2020.08.14. 16:14:19

@Kumari aki Nilüfer: Ezt még meg kell tanulnom, haaddigélekis. :-) Már csak azért is, mert a "vadkovász" szó mindig nevetésre ingerel, elképzelem a bozótban lopakodó, halkan hörgő vadkovászokat, amolyan macska nagyságú, zsemleszín bundás kisragadozók lehetnek, nagy szemfoggal... :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.14. 16:54:33

@MadMary: Szerintem az illető piszkálódni akart (figyeld a nickjét :), csak nem tud magyarul.
Szerencsére ilyenkor leginkább sajnálni tudom - szomorú élete lehet.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.14. 18:13:32

@Andrass9: a sütő süti:DD Én csak dagasztom, kézzel:DD Ja, van egy körtős baromi erős huzatú elszívónk, a szomszédok pontosan tudják, mikor sütök:)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.14. 18:16:00

@MadMary: Vadkovász, az harap! Nekem olyan jó nevelgetett, etetett kovászom van, és összekevergetek mindenféle liszteket, a szépember igen szereti a kenyeremet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.14. 18:22:35

@Kumari aki Nilüfer: A vadkovász bizony harap!
@MadMary: Macska méretű, de inkább rozsszínű és igencsak veszekedős fajta ...

MadMary 2020.08.14. 19:07:46

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: :-D És pontatlan voltam a leírással (David Attenborough összevonná a szemöldökét...), a fiatal példányok zsemleszínűek, a kifejlett veszekedős vadkovász valóban rozsszínű! :-D

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.14. 19:44:16

Na, jön egy kis front, oszt rögtön nyelvtanóra nyílik a kocsmában. Pedig inkább inni kéne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.14. 20:16:48

@látjátok feleim szümtükkel: Épp most próbálkozom egy kis Cabernet Sauvignon-nal, hogy levezessem a nyelvtanleckét :)

süllőcske 2020.08.16. 14:24:18

@Kumari aki Nilüfer: A színéből nem nézni ki, milyen agresszív fajjal van dolgunk. Régen mondták a sápatag betegre, hogy olyan a színe, kovásznak is elmehetne.
Kovászkánk rejtőszíne látszat csupán, mohó kis lisztfaló, hangosan csámcsogva les az új prédára, dühös erejével világnyi liszthegyeket képes megmozgatni.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.16. 15:31:17

@süllőcske: Az én kovászom sápadt, fehér búzalisztből van, már két hétdecis üveggel, és igen, zabálnak és zabálnak:DDD

MadMary 2020.08.16. 15:48:50

@süllőcske: S ne felejtkezz el a dallamos, bár nagyon riasztó morgásról! Az aljnövényzetben rejtőző vadkovász nem hangos állat, mormogására viszont oda kell figyelni, mert ilyenkor küszöbön áll a támadás - aminek része az, hogy a rozsszín bundájú macskaforma ragadozó kétszeresre fújja fel magát, miközben támadó hangokat hallat, s karmocskáit mutogatja!! :-D :-D