Ezt muszáj posztolnom, mert tán a legfinomabb az eddigi összes próbálkozásaim között. Meg amúgy is rég főztem körömpörköltet ...
A madarasbam akadtam rá egy 1,5 kilós kis adag alapanyagra, no és elbuktam egy csodás oldalasra is, amit majd máskor készítek el, de egy kicsit elloptam belőle.
Gyorsan összeszedtem a hozzávalőkat, hogy még az éj beállta előtt elkészüljön.
- 1,5 kg körömpörkölt csomag (volt egy farok is benne)
- 25 dkg oldalas darab csontokra vágva
- 5 dkg füstölt szalonna (most fogyókúrás lesz, nem adok hozzá plusz zsírt)
- 3 nagy fej vereshagyma
- 1 zölpaprika
- 1 girizd fokhagyma
- 3 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- 1 ek köménymag
- 1 tk feketebors
- 1 kisüveg paradicsompüré
- só
- orosz öntöttvas lábas (Cena 1 rubel 20 kopek - az ár posztonként változik ...)
A szalonnából leszeltem kb 5 dekányit, amit felkockáztam és a lábasba tettem kisütni. A köményt és a borsot a mini teflon serpenyőben füstig hevítettem. A zöldpaprikát is felkockáztam.
A sok hagymát és a fokhagymát is előkészítettem a dinszteléshez.
A fűszereket a megperzselt húsokhoz adtam. A zsírra sült szalonnához adtam a zöldpaprikát, amit szépen lepirítottam.
Ráborítottam a hagymát, amit kis sóval megdinszteltem. A végén hozzáadtam a fokhagymát, de annak elég volt pár perc, majd belekanalaztam a pirospaprikát. Jól összekevertem, és máris belepakoltam az oldalasok kivételével a húsokat. Az oldalasnak két óra főzés elég lesz, míg a körömnek kell az 5 óra szerintem.
Lepirítottam a paprikás zsíros hagymán a sertés alkatrészeket, és hozzáadtam a paradicsompürét is. Felöntöttem vagy 3 deci borral, ne szomjazzunk ... meg kapott annyi vizet, hogy szépen ellepje. Sokáig fog főni, legyen miből párologni. Három óra elteltével beletettem a pörköltbe az oldalas darabokat is, és bő két órára beállítottam az időzítőt, én meg elmentem aludni. Míg el nem felejtem, mindezt a lefedett lábasban főztem!
Reggelre kelvén csodás szín és íz fogadott. A leve nem kocsonyásodott be - kevés azért ennyi szaftnak a 4 fél köröm - és a hőmérséklet is elég magas volt az éjjel.
Egy tejfeles dobozba kitettem a barátunknak - akinek dílere van - egy nagyobb adagot, egy másikat meg magamnak lefagyasztottam.
Már csak ebédet kellett magamnak tálalni. Leltem két hajában főtt krumplit a hűtőben, így az lett a köret.
A picit lecsós beütés igazán jót tett a szaftnak, ezt máskor is alkalmazni fogom. Mivel nem veresborral készítettem, nem kellett aggódnom, hogy nem puhul meg. Elolvadt a számban a köröm:
Az ebédadagba már nem jutott az oldalasból, de majd, ha a lefagyasztottat eszem, akkor beszámolok arról is, viszont a feleségem lelkesen megette a pirinyó gerincdarabot belőle sok szafttal!