Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Rostélyos a grillen zöldspárgával

2020.08.05. 07:00 Andrass9

Meg egyéb zöldségekkel. Még a spárgaszezonban készült az étel, de már a karantén végén, így kicsilyány és lovagja is velünk tudtak enni a teraszon (ott is tudunk kellő távolságot tartani).

34.jpg

A húst a feleségem vette, így elég kevés zsír volt rajta, cserébe megsütöttem egy szép darab oldalast is, de azt a sütőben.

A rostélyost csak egy kis csípős Cajun fűszerkeverékkel és fokhagymával ízesítettem, ezért rövid is a lista.

  • 3 szelet rostélyos
  • 2 tk Cajun fűszerkeverék
  • 1 tk fokhagymapor

10.jpg

A két zsírosabb húst befűszereztem, a harmadikat viszont vékonyabb szeletekre vágtam előbb, hogy a lányoknak jól átsüthessem. Az oldalas darabot is ezzel a fűszerkeverékkel pacsmagoltam körbe.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Azért az oldalashoz kellett két vereshagyma, 2 kanál libazsír és egy doboz sör is.

15.jpg

A pontméretű jénait kizsíroztam, hogy ne égje le benne semmi. Kibéleltem hagymaszeletekkel és beleillesztettem a húst, amit egy kis zsírral láttam el a tetején. Felülről is hagymaburkolat védte a tartalmat.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Majd felöntöttem sörrel, végül alufólia következett. Ment is a sütőbe 180 fokra másfél órára.

20.jpg

A grillre tettem még cukkínit kis majorannával megszórva, valamint hagymákat felezve egy-egy csepp szójaszósszal.

22.jpg

Ezalatt elkészült az oldalas, amit kivettem a sörös szaftból, hogy a grillen kérget adjak neki. Mellé feltettem a 4 fél hagymát becsomagolva, valamint 5 gombácskát egy-egy csepp szósszal. A legnagyobb helyet az öntöttvas grillserpenyő foglalta el. Mire a hagyma elkészült (pár perc csak), a serpenyő elég forró lett a zöldspárgának. Azt követte a cukkíni is, amin szép csíkokat sütött a vas.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A zöldségeket, oldalast levettem és felforrósítottam a húsvasalót is, amit ugyanonnan vettünk, mint a serpenyőt.

27.jpg

Feltettem a két nagyobb rostélyost a vasra, amit ekkor meg is sóztam. Volt rendes sercegés, de az a dolga! A megfordított húson kipróbáltam a vasalót. Sajnos nem elég forró, ezért az indukcióson hevítettem, és úgy vasaltam vele a húst. Ez a vasaló amúgy nem síma talpú, hanem bordázott.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Innentől már csak tálalni kellett. Volt, aki hagymát és spárgát kért köretnek.

32.jpg

A kicsilyány az alaposan átsült húsai mellé gomba és spárga köretet választott.

33.jpg

Én viszont mindenből tettem a tányéromra, mert mohó vagyok (nyitókép). Menet közben pedig mindenki huzogatott a cukkíniből is ...

A szép oldalast elvitték a gyerekek vacsorára a maradék gombával és hagymával (a cukkíni elfogyott).

Viszont a kis jénai széttört ketté, amikor kis sörrel akartam frissíteni a szaftját és rácseppent a hideg sör a peremére Szerencsére nem folyt el a szaftja, és nem került üvegszilánk se az ételbe..

135 komment

Címkék: sör hagyma libazsír oldalas rostélyos fokhagymapor cajun fűszerkeverék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4116042808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süllőcske 2020.08.06. 14:46:04

Képzeljétek, ma a kávé mellé olvasnivaló is került. Levél a Megyeházáról, melyben az elnök közli a határozatát, miszerint Csongrád Megye Alkotói Díját adományozza
Barta András képzőművész tanár
Király Levente színész
Dobák Lászlóné
részére.
Az ünnepélyes díjátadó 20.-án, Ópusztaszeren, stb.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.06. 15:10:44

@MadMary: Á, ez a szükségszerűség, vannak a vegánok, a vegetáriánusok meg a ragadozók..nem lehet megúszni könnyen:DDDD

Kumari aki Nilüfer 2020.08.06. 15:17:59

@süllőcske: :) a sügereket egyszerűen egy részben gyógynövényes fűszerkeverékbe forgattam, majd jön a hasukba valami, citrom, v agy kapor, vagy amit a delikvens éppen óhajt, de szívesen sütnék csukát..gyerekkoromban apukám egy akkora csukát fogott, hogy a régi lemezlocslóban . abban a nagy falusiban háromszor tekeredett körbe...na az kéne most!

Gratulálok! (gondolom, az egyik te lehetsz:DD)

valkür 2020.08.06. 15:23:28

@MadMary: amikor a város szélén egyre-másra épültek a bevásárlóközpontok, azok körül mindig csináltak kisebb-nagyobb "parkokat". Pár csenevész fa és cserje, de a talajt betakarták erdei fakéreggel. Na, hát azok a mulcsok az első évben annyi, de annyi kucsmagombát termettek, hogy nem győztem hazahordani. A munkahelyem is egy ilyen bádogvárosos üzleti parkban van. Amikor átadták az új üzemünket, abban az évben 3 fagyasztós fiókot raktam tele kucsmagombával. Második évben pár szem volt már csak, aztán soha többet. Érzékeny dolog a gomba, tökéletesen mutatja, ha valami megváltozik a környezetben.

MadMary 2020.08.06. 15:28:34

@süllőcske: Sokszor gratulálok én is, néha-néha megesik ebben az országban, hogy megérdemelt, jó helyre kerül egy-egy kitüntetés! :-)

MadMary 2020.08.06. 15:32:01

@valkür: Fantasztikus ez a gombatörténet! Sajnos ismerős az ilyesféle "park", csak errefelé sose termett gombát (se)... elkucsmáztam volna pedig. :-)

süllőcske 2020.08.06. 15:42:59

@valkür: Átkerültek, s igyekeztek a kis termőtestükkel szaporodni, de sajnos ne jött össze új populáció.

süllőcske 2020.08.06. 15:45:28

@Kumari aki Nilüfer: Illatos sügeretek lesz, az bizonyos! Köszi.

valkür 2020.08.06. 15:50:10

@MadMary: csak az első év tavaszán, amikor a friss darálékot leterítik. Utána már azonnal kipusztítja a gombafonalakat a szennyezett talajból felszivárgó szutyok, a klórozott hálózatos vízzel való locsolás meg a kipufogók mérge. De ha mindez nem lenne, a napsütés maga is elég ahhoz, hogy az árnyas erdőhöz szokott gombák többet ne jöjjenek elő.

Vagy 15-20 éve még az Arany-patak városon kívüli részén volt egy birkalegelő. Hétvégente kutyasétáltatás ürügyén nagy kirándulásokat tettünk, fantasztikus szederbokrok voltak arrafelé, kilószámra szedtük ilyenkortájt. A legelőn meg bőven, hatalmas boszorkánykörökben termett a szegfűgomba. Volt olyan, hogy levettük a pólót, csomót kötüttünk rá és azt teleszedtük szegfűgombával.
Aztán egyszer eltűntek a birkák, és 3-4 éven belül eltünt a szegfűgomba is. Úgy látszik, kellett neki az a legeléssel járó taposás vagy az a pár tonna birkabogyó, vagy a birkapisi Ph-ja, csuda tudja. Azóta sem ettem olyan istenien illatos, szegfűgombával töltött csirkét mint akkoriban.

süllőcske 2020.08.06. 15:51:56

@MadMary: Tudtam a fölterjesztésről, hisz szóltak róla. Mégis, olyan örömöt okozott, hogy a következő fröccsöt töltöttem magamnak: Két deci bor, erre ment egy deci olívaolaj, mire észrevettem, milyen lüke vagyok. (Merthpgy épp egy kis pörköltet készültem főzni a tökfőzelékhez, a pörinek adományoztam az italomat). Pff, ajj

süllőcske 2020.08.06. 16:08:45

@valkür: Szegfűgombával töltött csirke? Nagyon csodálatos. Olvasni is.

valkür 2020.08.06. 16:17:33

@süllőcske: bizonyám!! Sok petrezselyemmel, apróra vágott főtt tojással, kevés áztatott zsöklével, egy marék zöldborsóval. Be a csirke hasába és a mellének, combjának a bőre alá. Ha csak alkatrészek, akkor comb, jól fellazítani a bőrét és annyi gombavagadalékot begyömöszölni, hogy még ne repedjen ki a bőr.
Lassan sütni, hogy az illatoknak legyen ideje átjárni a húst.

Egyszer az utolsó marék fagyasztómaradékot még dagadóba is töltöttem, akkor őszi laskagombával keverve. Nagyon jó volt.

Mondjuk, a szegfűgomba pisztráng hasában sem rossz.
Süllőben még nem próbáltam.

bocs.
Elnézést kérek. :-)

süllőcske 2020.08.06. 16:32:39

@valkür: Úgy főzöl, ahogy én is, ha minden összejön.Nagyon tetszik a csodacsirke vázlatod. Telitalálat.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.06. 17:49:47

@süllőcske: Remélem. (És halkan megjegyzem, én Juhász Andor ezüstöt kaptam júl 15-én. )

Kumari aki Nilüfer 2020.08.06. 17:52:02

@valkür: Évek óta nem ettem szegfűgombát, holott azt szeretem a legeslegjobban. Páratlan.Nekem a vargányánál és a többi akárminél is jobban ízlik, pedig szeretem a gombákat.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.06. 17:52:09

@süllőcske:

Király Levente még meg van? Sokszor láttam anno, mert egy ismerős fia az anyjának adott két bérletet, de az már nem szeretett színházba járni, mert idős volt, és néha nekünk adta. Az ifjú Sas Józsit is láttuk ennek keretében a Kovács Zsuzsávalól, Gregor Józsefet és volt valamilyen Marika is, de az ő neve már nem jut eszembe. Csodás III. Rihárdot is láttunk, ő sem jut most eszembe, de nagyszerű színész volt.
Nagy csapat volt akkoriban Szegeden.

Neked pedig szívből gratulálunk.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.06. 17:54:36

@süllőcske:

Nyirfa, fenyő, hárs és egy akác van viszonylag kis területen. Az udvar meg teli minden féle növénnyel.

MadMary 2020.08.06. 17:57:10

@Kumari aki Nilüfer: Mélyen megemelem a kalapomat, kolléganő. :-) :-)

kocsmagomba 2020.08.06. 18:08:15

@süllőcske: gratulálok!

Gombákrúl.
indafoto.hu/kocsmagomba
Mostanában folyamatosan frissítem az elmúlt hetek gombász élményeivel, találataival. A képekhez leírás a netgombász fórumban, recept is ugyanott lesz, ha engedek a kérésnek, de az még nem biztos.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.06. 18:12:48

@MadMary: Azt gondoltam, fedett ügynök maradhatok..de lelepleztem az inkognitómat:DD nem baj, nemsokára nyugger leszek,akkor már bátran felfedem magam:)

süllőcske 2020.08.06. 18:17:19

@Kumari aki Nilüfer: Szeretettel kívánok boldogságot, alkotóerőt! :)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.06. 18:19:02

@süllőcske: Köszönöm, ami az alkotóerőt illeti, véges, várom a nov 24-ét,amikor megkezdem a felmentési időmet..már nem lobog bennem a láng.

süllőcske 2020.08.06. 18:22:01

@kocsmagomba: Engedj, szerintem. De jó, hogy erre is gombászol! Itt szedünk, sütünk.

kocsmagomba 2020.08.06. 18:23:08

Jaj, bocs, nyugi van, csak süllőcskének örültem és érintőlegesen a gombákra reagáltam, már itt sem vagyok, senki ne féljen! Maradjatok magatoknak és nem zavarok.

kocsmagomba 2020.08.06. 18:26:47

@süllőcske: neked köszönöm, és értem, de ne érd be keseregombával, még juhtúróval se, több jár nekünk! :)))

süllőcske 2020.08.06. 19:06:41

@kocsmagomba: Ballagj, ha jó neked, de szaporázd, mert az irongó elgördül melletted az októberi szélben. Amott, a dűnén láthatod a kajla, barna kalapokat, tövén az ördögszekerének. Hűvös a reggel. A zsombékos Legelőn átkelve hatalmas, repedezett sziki csiperkét látsz, az erdő szélén lila a pereszke tönkje. Fejérnyár tövén kékesfekete laskák már növögetnek. Bodzás tövén az árnyakban, fülgomba kárminrőt tekervénye, alatta sereggel tölcsérgomba, találsz hamvasszürke fenyőpereszkét, zöldnarancs rizike mellett.

MadMary 2020.08.06. 19:34:47

@süllőcske: Tényleg nagyon örvendezhettél! Vigasztaljon, hogy jó helyre került a bor így is. :-)
@valkür: Édesanyám csinálta így a töltött csirkét gombaszezonban, csak zöldborsó nélkül. :-) Mostanában annyi errefelé a szegfűgomba, hogy vasvillával lehetne rakodni, én finnyás pedig a könnyebben tisztítható vagy ritkábban előforduló gombácskákat preferáltam eddig, meg lusta is vagyok a szegfű tisztításával vesződni... de lehet, hogy holnap mégis szegfűcskét veszek a piacon, a másik standard felhasználása nálunk a gazdag zöldséges gombaleves volt, belefőzött nokedlivel.
@Kumari aki Nilüfer: Számon lakat, "szakmai ártalom". :-D :-D

kocsmagomba 2020.08.06. 19:40:26

@süllőcske: értelek, de ha a szemedet közben felemeled a látóhatárra, a tájra, megérzed az Időt, feladod a keresést, a lelked elengedi a "szerzést", így a hirtelen támadt csendben egyesül az ég a földdel, és amit nem is kerestél, megtalálod! Majd a testi és lelki gyönyörök a gomba főzésben egyesülnek. Én így élem meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.06. 20:17:49

@süllőcske: Fogadd őszinte gratulációmat, megérdemelten kaptad!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.06. 20:25:32

@MadMary: Abba a nokedlibe keverj valamennyi vajat is - sokkal finomabb lesz!

süllőcske 2020.08.06. 20:40:15

@látjátok feleim szümtükkel: :) Voltak, és lesznek is csapatok Szegeden.Levente mellett megtiszteltetés .

süllőcske 2020.08.06. 20:51:38

@Andrass9: Köszönöm. Azt hiszem, itt az a csuda van kifejtve, ami a május. Akkor jön a szegfű, a borsó, a zsenge zöldek. Csirkét levesbe, zöldek-gyökerek, grízgaluska, borsó, összefüggenek. A töltött csirke ennek mélyítettje, illetve kicsit későbbi valósulata.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.06. 21:08:14

@MadMary:

Nos ami elszállt.
A piros vargánya úgy került az udvarunkba, hogy Erdélyből hoztam egy vadvirágot földdel, és néhány év múlva teli volt a nyírfa alja szép piros gombákkal. Laskának valahonnan jött a spórája, egy öreg nyári orgona törzsén tavasszal, és tél elején nő. A füge elpusztult törzse és töve, meg minden elhalt fa tönkje sok éve téli fülőkét ad. A fenyő alatt egy évben sok őzláb volt, és az is úgy került oda, hogy a mosó vizét kiöntöttem a fa alá. Kertben orgona tövőn a tavaszi esőkkel lila pereszke nőtt.
Udvaron fűben, fenyő alatt régebben gyakran volt csiperke, mostanában nem bújik elő. Eddig a szegfűgombát nem sikerült megtelepíteni, pedig próbálkoztam vele.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.06. 21:13:13

@kocsmagomba:

Próbáltam ezt én is, de csak egy kucsmagombát találtam, az meg kevés a boldogsághoz. Az volt az első és utolsó, amit a termőhelyén láttam. Igaz, akkor még legeltek juhok a gyepen. Fagyasztot vegyesgombában már főztem, és nem volt rossz.

süllőcske 2020.08.06. 21:38:10

@látjátok feleim szümtükkel: A piros nyírfagombád nem véletlenül nyírfa érdestinóru volt?

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.06. 21:42:33

@süllőcske:

Nem, ezek igazi szép piros gombák. Valahol van kép is, ha megtalálom, akkor küldök.

MadMary 2020.08.07. 08:48:12

@látjátok feleim szümtükkel: Csodálatos gyűjtemény, az őzláb miatt különösen esz engem a fene! A gomba tisztítása során használt vizet, meg az ehetetlennek bizonyult darabokat én is évek óta a kertbe, a nyírfa meg a fenyő környékére szórom el, eddig csekély eredménnyel... felüti viszont a fejét teljesen lehetetlen pontokon a lilatönkű pereszke, amit viszont soha nem próbáltam szaporítani, hogy miként settenkedhetett be hozzánk, azt elképzelni se tudom. :-)
Tubarózsát egy évben neveltem, nem tudtam rendesen kiteleltetni, a következő évben nem hajtott ki. :-(
@Andrass9: Pont így terveztem a nokedlit, vajjal - jó blogkocsmai szokás szerint. :-D

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.07. 16:05:57

@MadMary:

Amikor volt őzláb, akkor évekig nem szedtük fel a fenyő alól a lehullott tűlevelket, és sok vérehulló fecskefű is nőtt alatta. Ebben a közegben volt a sok szép gomba, megnézettük a szakértővel, ezért is biztos, hogy őzláb volt. Aztán elkezdtünk felszedni az avart, lenyiszálni a fecskefüvet, és nem nőtt többet.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.07. 18:17:58

@látjátok feleim szümtükkel: Tele vagyunk vérehullóval, tavasszal sárágba borul a kertünk
kiirthatatlan Gomba nődögél, de ne merem szedni, nem ismerem.

MadMary 2020.08.07. 20:40:41

Micsoda nap volt a piacon megint... megígértem magamnak, hogy nem leszek mohó, megvettem a tervezett szegfűgombát, aztán egy messzebbi standon mit láttam? Egy idősebb férfi két, szó szerint futball-labda nagyságú pöfeteget árult, az egyiket már feldarabolta, olyan volt a belseje, mint a hófehér krémtúró, fantasztikus látvány volt! Nagyon-nagyon evett a fene utána, komoly önuralom-gyakorlatot jelentett, hogy nem vásároltam belőle, sajnos a mélyhűtő tele van, s nem tudtam volna mit kezdeni azzal a szépséggel. De egyhamar el nem felejtem, az biztos...
Ebédre pedig szegfűgombás harcsapörkölt lett, vajas nokedlivel. :-D :-D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.07. 21:12:15

Túl vagyok az első vizsgán, úgy érzem, jól sikerült. Már csak nyolc van hátra.

süllőcske 2020.08.07. 21:18:56

@MadMary: A pöfik tényleg hihetetlen látványt nyújtanak. Harcsa jóó.

süllőcske 2020.08.07. 21:24:31

@MadMary: Tegnap pöri volt tökfőzeléken. Ma kenyér sült, rukola, és bazsalikom pesztoval, paradicsom szeletekkel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.07. 22:24:58

@MadMary: Azt a harcsát igazán megoszthattad volna velem is :) Különösen, hogy blogkocsmaféle vajas galuskával főzted ...
A pöffeteg érzésed meg ismerős: nekem a barátomék kertjében nőttek akkorák, és kaptam is kettőt (nem tudták mi az)! Az egyik még leszárítva a kamrában les.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.07. 22:25:46

@Waka: Hajrá előre! Még nyolc poszt is befér a blogba :)))
Gratula!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.07. 22:26:53

@süllőcske: Megkövezhetsz, de tegnap a tökfőzelék debrecenivel volt ... Úgy is finom eledel (sok kaporral).

MadMary 2020.08.07. 22:43:41

@Waka: Gratula! One down, eight to go! :-)
@süllőcske: Harcsa nagyonnn jó! :-D Hollandusom pedig benyújtotta kérvényét házi kenyérre, sajnos csak élesztős valamit fogok tudni készíteni neki, de ha ehetőre sikerül, akkor vajjal és bazsalikomos paradicsomsalátával fogjuk enni. Óriási lapikat növesztett a bazsalikom, pesto is lesz belőle vagy vasárnap, vagy a jövő hét elején.
@Andrass9: Beszorult a teleportáló ebben a nagy melegben... :-D Gondoltam egyébként a pöfi szárítására, csak sajnos nincs olyan profi szerkentyűm, mint Neked. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.08. 09:09:17

@MadMary: Ezek szerint salátalevelű bazsalikomot vetettél - annak van óriási levele!
Kerestem az aszalót, amit eredetileg Debrecenben árusítottak, de most nem lelem. A Cseh oldalon www.ezidri.cz 200Euro, 22E szállítással, van extra tálca is, 10E darabja (max 15 tálcát tud szárítani). Nekünk 10 tálcánk van total, ami kb 10 kiló gyümölcsöt tud befogadni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.08. 09:10:42

@Waka:

Mibűl vizsgáztál? Vagy hadiállamtitok?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.08. 09:12:00

@MadMary: Van a mall.hu-n is (valamivel megbízhatóbb, mint az alza.hu, de nem sokkal).
www.mall.hu/aszalo/ezidri-snackmaker-fd-500

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.08. 10:09:12

@Andrass9:

Azért olcsóbbak is akadnak a piacon, bár lehet, hogy ez annyival jobb is, mint amennyivel többe kerül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.08. 10:15:14

@látjátok feleim szümtükkel: Nem véletlen, hogy ennek a márkának adtam meg az elérhetőségét! Az elmúl fél évszázad alatt 13 különböző aszaló fordult meg a konyhánkban, és ez a legjobb.
Én soha nem a legolcsóbb vackot keresem a piacon ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.08. 13:37:37

@Andrass9:

Ez mi miatt jobb az olcsóbbaktól, mit tud?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.08. 15:43:04

@látjátok feleim szümtükkel: Teljesítményfelvételéhez viszonyítva nagy a szárítási terület. A tálcák jó kialakításúak, könnyen levarázsolható róla a száraz gyümölcs. A szárítási hőfok kellően alacsony (kb 40C fok), így a C vitamin nem bomlik le, viszont elég levegőt nyom át, hogy kiszáradjon az aszalvány. Az áramfelvétele 250W, ami igazán barátságos. Általában 24 óra alatt elkészül a 10 tálca is - a 10 kiló, amiből átlag 1 kiló aszalvány lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.09. 10:07:00

@Andrass9:

Kösz, így már jobban érthető a különbség.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.09. 13:41:46

@süllőcske: @Andrass9: @MadMary: Köszönöm!
@látjátok feleim szümtükkel: Logisztika. MRP, beszállítóértékelés, Johnson szabály, etc.

MadMary 2020.08.09. 14:02:59

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: András, köszönöm az ajánlást! Én is folyamatosan azon dilemmázok egyébként, mint Szümtükkel kommenttárs - hogyan lehetne a legjobban kiegyensúlyozni az ár-érték arányt. Édesanyám mondása szerint az olcsó az igazán drága, mert az olcsó szerkentyű hamar elromlik, rossz a hatásfoka, stb. stb., 50+ ezer forintot viszont nem adok ki könnyű szívvel egy háztartási kütyüért, bármennyire is hasznos az. Konzultálok a hollandusommal, ő is szereti a szárított izéket, s majd döntünk, remélhetőleg bölcsen. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.09. 15:26:46

@MadMary:

Aszalt almából egyébként nagyon csucsu kompót főzhető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 15:35:42

@MadMary: Nálunk a cseresznyétől a körtéig mindenből lesz aszalt változat (barack az nem működik nekünk). Minden évben keletkezik kb 15 kiló SZÁRÍTOTT gyümölcs, ami aztán remek a reggeli zabkásába (már aki megeszi azt), meg csak úgy magában. Tapasztalatunk szerint a legjobb a körte ilyetén eltevése!
Amennyire visszaemlékszem, az aszalt meggy kilója 5k körül van. 50 kilót megaszalsz, és pénzednél vagy :) Na jó, csak a felénél :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 15:36:40

@látjátok feleim szümtükkel: Meg bármely más aszalt gyümölcsből is! Igazad van!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 15:40:21

@MadMary: Ja, és a házilag aszalt gyümölcs PALEO!!! (Ha ez neked fontos :) - most néztem, de a cukormentes aszalt meggy 1000Ft/10 dkg, vagyis 50 kiló nyers meggy visszahozza az árát megaszalva ...

MadMary 2020.08.09. 16:04:04

@látjátok feleim szümtükkel: A szárított alma nálunk pár másodpercig tart (ha veszek), csipszként elrágcsálva, a kompóttá való átalakítás teljesen esélytelen. :-)
@Andrass9: Höhö... :-D Nem, a paleo egyáltalán nem fontos, valamiféle mediterrán étrendet követünk időnkénti németalföldi beütéssel, egyébként szezontermékeken élünk, nyáron aktuális friss idényzöldség-gyümölcs, elsősorban a kertből, télen káposztafélék, hagymafélék, krumpli, cékla, általam nyáron eltett lecsó és paradicsompüré, nem eszünk karácsonykor chilei cseresznyét és zöldfoki-szigeteki epret. :-D Ez az aszaló nagyon birizgál, csodás dolgokat lehet kihozni az aszalt paradicsomból is pölö, no és az aszalt gombák... meg más aszalt zöldségek is remekek, a céklát is lehet ám aszalni! Beszélek a hollandusommal, nagyon kéne egy aszaló. :-D :-D

Kumari aki Nilüfer 2020.08.09. 17:48:31

@MadMary: Van kovászom..nem esek útba?:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 17:49:48

@MadMary: Mint írtam, próbáltam az óccót is, de nem ajánlom. Persze, ha évente csak pár kilót akarsz aszalni, akkor az is megteszi - legfeljebb óccó íze is lesz :)
Ez az Ezidri ÚjZélandi márka nekem megfelelt, évente átmegy rajta 2-300 kiló gyümölcs, és nem reklamál. Persze nem egy Zepter, de azt soha nem vennék :)))

Kumari aki Nilüfer 2020.08.09. 17:51:00

@MadMary: Nagymamám minden kukacos almát.körtét szépen felvágott kisebb szeletekre, de hajszálvékonyra, és a napon aszalta..karácsonykor ettük, bagolytüdő néven:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 17:52:37

@MadMary: @Kumari aki Nilüfer: Szerintem konzultáljatok! A kovász megéri a randit :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 17:53:57

@Kumari aki Nilüfer: Tetszik a neve!!!!!! Én már aszaltam napon paradicsomot, és látám, hogy jó!

süllőcske 2020.08.09. 18:22:09

@Andrass9: Napon, de csak egy napig. Ha ott hagyom, fekete lesz. Így hát átkerül a cseresznyefa alá. Még egy nap, s meg lehet nézni, jó.

MadMary 2020.08.09. 18:24:16

@Kumari aki Nilüfer: Persacc 110 kilométerre vagyunk egymástól... és sajnos egyhamar nem tervezek utat a Nagy Magyar Lapos Földdarab irányába. Egy vírusmentesebb életben vonatra-buszra pattantam volna mindenféle - cserealapot képző - kamrai remekséggel a hátizsákomban, így csak a távolból sóvárgás és integetés marad... :-/

MadMary 2020.08.09. 18:29:19

@Andrass9: Leültünk a hollandussal, meghánytuk-vetettük az ügyet, majd a protestáns-németalföldi józanság és az "imádunkenni" attitűd körbejárásával és minden szempontok mérlegelésével oda lyukadtunk ki, hogy csodahüttőt veszünk, nem szárítót. :-D :-D Tán közrejátszott ebben az is, hogy életem értelme imádja a halat és a fagylaltot, azt meg ölég nehéz szárítani (jó, a halat tán nem annyira, de a fagyit...). Szóval mélyhűtő ládát fogunk venni a közeljövőben, ha minden jól megy. :-)

MadMary 2020.08.09. 18:31:02

@süllőcske: Délolasz ismerősök fehér gézzel takarták le a kimagvalt és megfelezett, majd sóval igen óvatosan megszórt San Marzano-feleket, sose lett fekete a termés, maradt szépséges mélypiros.

süllőcske 2020.08.09. 18:31:29

@MadMary: Kovászt hoztak hozzánk, mind elpusztultak. De lehet, hogy szeretet és valamely azonosság miatt, épp ezt a szép gesztust elfogadhatnád.:)

MadMary 2020.08.09. 18:33:21

@süllőcske: Nagyon-nagyon csábít és belülről birizgál ez a kedves felkínálás... szép gesztus, ahogy mondod. Makacs fejemmel még gondolkodom rajta egy kicsit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 18:36:33

@MadMary: Ha tanácsolhatnék:
Ne vegyetek ládát, mert nem gazdaságos a pakolása, nem is látod, mi hol van. Én már a második fiókosat veszem, amibe tényleg könnyű pakolni, nem beszélve arról, hogy van gyorsfagyaszto rekesze kettő is, ami kritikus. Nekünk két fagyasztónk van, egyik a feleségemé, ahova én a kezemet se teszem be, a másik az enyém. Nekem szigorú szabályaim vannak: mindenre kerül cédula! Amin nincs cédula, az kuka. Ami 1 éves, az azonnali felhasználás, Ha netán öregebb, azt eddig a kutya kapta - most nincs kutya. A feleségem sokkal liberálisabb: halvány segéd f..ogalma sincs mi van a hűtőjében :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 18:38:55

@MadMary: Volt itt egy csata egy kommentelővel, aki nem értette, hogy gézzel le KELL takarni az aszalmányt, nehogy a legyek beköpjék. Szerinte nincsenek is legyek ... Azóta nem láttam a blogon. Lehet, hogy megették a legyek????

MadMary 2020.08.09. 18:58:37

@Andrass9: Megírnád, hogy Neked milyen modelled van? Bár mélységesen szolidáris vagyok nőtársaimmal, ebben az esetben inkább szeretném a fiókos, átlátható, címkézős rendet. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 19:35:14

@MadMary: Megírtam! :)
Ezt én is fontosabbnak tartom az aszalónál!

süllőcske 2020.08.10. 08:25:07

@Andrass9: @MadMary: Világos. Úgy aszalok, hogy kettő darab keretre feszített szúnyoghálót az aszalvány alatt-fölött összeillesztek. Nekem jól beválik. Megkeresem a legkedvezőbb légáramlatú helyet. Pl a kerti ház padlásablakai között.
Halat is szárítottam már, sőt, rekonstruáltam a régi, szegedi sózott-szárított halat, a legkisebb részletekig.
Gombánál figyelni érdemes, melyek az alkalmas fajták. A pöfeteg pl nem.

kobold63 2020.08.10. 11:47:01

@Kumari aki Nilüfer:

Úgy örültem, senki mástól még nem hallottam ezt a nevet, nekünk gyerekkorunk óta ezt hozta Édesapám, de csak a sárgabarackot neveztük így. Errefelé nagyon finomakat lehet kapni török, iráni keresksdőktöl. A multiknál a kaliforniai dívik, nekem az szappan ízű. Az unokámnak le is forditottam a nevet, visszük tovább a trdiciót.

MadMary 2020.08.10. 13:39:17

@Andrass9: Nagyon köszönöm, sokat segítettél, töprengünk-mérlegelünk! :-D :-D

MadMary 2020.08.10. 13:53:21

@süllőcske: Nem kioktatásként írtam, amit írtam, inkább keserédes nosztalgiaként... aki olyan mélyen ismeri az Anyatermészetet, mint tenmagad, az nem szorul nyilvánvaló ötletekre és figyelmeztetésekre. :-) Ahogy azonban augusztusban változnak a fények, s egyre közelebb kerülünk az őszhöz, úgy tolul fel bennem az, hogy mennyire hiányzik Itália. A cikádák zaja az olajfa-ligetben, a száradó paradicsom, a nápolyi óváros házainak színe a napsütésben, a tenger változó színei reggeltől alkonyatig.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.10. 16:23:19

@Andrass9: Anyukám nemrég pakolta ki a ládát, és kivonta a forgalomból, mert öt-hat éves cuccok is voltak a mélyén. Az álló, fiókos praktikusabb, de néha abban is vannak kuriózumok..a teknősünk tenger gyümölcseit eszik, találtam egy két éve lejárt csomagot a fagyasztó mélyén,. tehát figyelni ke@MadMary: ll nAGYon:D

Kumari aki Nilüfer 2020.08.10. 16:25:34

@MadMary: Az elóbbi posztba hogy kerültél, nem tudom:DD Szóval a kovászt én is kaptam, azóta itt növöget, egy ízben kezdett savanyodni.Úgy döntöttem, lesz, ami lesz, többé nem mérem, szemre és érzésre etetem.Azóta-hogy el ne kiabáljam- már igencsak szépen használtam, és növesztettem:)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.10. 16:59:43

Virágzik az édesburgonya, ő a jövő magyar veteménye? Szép tölcséres, lila virágja van.

@Kumari aki Nilüfer:

A mi teknősünk nyers csirkehúst, és szárított rákot eszik, meg ha van hal, akkor abból kap. Már 2 és fél kilós, lány, már volt tojása is, csak fiúja nincs.

süllőcske 2020.08.10. 18:33:26

@MadMary: Az után valóban lehet sóvárogni. Olyan erős kép, mint egy Csontváry.:):)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.10. 18:43:58

@látjátok feleim szümtükkel: A mi teknősünk vörösfülü. 27 éves, idén még nem tojt, de volt olyan nyár, hogy 19 tojást produkált.Szereti a nedves macskaeledelt, a pici halat, a tenger gyümölcseit,a szárított rákot , na azt nem..a szívmixet,azt megeszi(liofilizált) meg a nyers húst, de a legjobban a macskakaja jött be, etetem, falatonként kapja..cuki, ó szabadon él a lakásban, ha éhes, kaparja a fagyasztót, vagy követ, és a lábam fejére ül..néha tévézik. Ha odafigyelünk abszolut szobatiszta, ugyanis ha izgágán jön-megy, vízbe kell rakni, és ott történik a dolog, ja, és enni is csak vízben tud. Csuda egy jószág:) nem mértem meg soha, olyan süteményes tányérnyi.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.10. 20:05:00

@Kumari aki Nilüfer:

Akkor kb akkora, mint a mienk, de nekünk sárga a fülünk, és kb. 20 éves. A piros elpusztult két éve.

MadMary 2020.08.10. 20:31:10

@Kumari aki Nilüfer: Jó helyen vagyok ott a kovászkával. :-) :-)
@süllőcske: Csontváry nagyon a szívem, mint Gulácsy is, mikor először jutottam el Taorminába, addig ültem a színházban, míg Őetnasága körül meg nem jelent egy olyan felhő, mint a festményen. :-) Castellammarét is az ő szemein keresztül láttam s látom. :-)
en.mng.hu/artworks/ruins-of-the-ancient-greek-theatre-at-taormina/

MadMary 2020.08.10. 20:32:49

@Kumari aki Nilüfer: Olyan jó olvasni a leírást, megelevenedett a tekimozi a fejemben, majdnem 30 év! Két kutyaöltőnyi idő, és még mindig csak suhanc. :-)

süllőcske 2020.08.10. 21:45:24

@Kumari aki Nilüfer: Bátyám Gerzsonjának az apróhal a kedvence.

süllőcske 2020.08.10. 21:51:33

@MadMary: Egy az egybe, amikor felérsz a Nemzeti Galerybe, felnő a szemed előtt a Taormina, az hatalmas

MadMary 2020.08.13. 19:48:44

@süllőcske: Igen, az! Ha Pécsett járok, kötelező a Csontváry-múzeum, nem is számolom, hányszor voltam már ott. Taormina pedig felséges a Galériában... csak ne fájna időnként a valódi szcenárió hiánya annyira.