Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Zöldspárga krémleves és Spaghetti Bolognese

2020.07.30. 07:00 Andrass9

Két óra alatt! Feleségem azt hiszi, csodákat tudok művelni ...

Ezt a szószt Olaszországban alapvetően szélesmetélttel (tagliatelle) fogyasztják, nem eszik spagettivel. A világon viszont elterjedt a spagettis változat, leginkább a kamrák szűkösebb tésztaválasztéka miatt.

44.jpg

Mondjuk nekem sem volt itthon száraz, széles és hosszú metéltem, ennyi időbe meg nem férne bele a tésztagyúrás.

Spoiler: 2 óra 15 perc lett.

A raguval kell kezdenem, mert annak idő kell, míg jól átfő. Gyorsan a hozzávalók (40 dkg darált marhához)

  • 40 dkg darált marhahús (ez most itthon darált marhanyak volt)
  • 2 nagyobb vereshagyma
  • 2 duci sárgarépa
  • 2 méretesebb gyökér
  • 1 kismarék fokhagyma
  • 1 nagy marék friss oregano
  • 1 dl száraz vörösbor (a raguba)
  • 2 félliteres hámozott paradicsom tavalyról
  • 2 pici paradicsompüré
  • 1 kis marék friss bazsalikom
  • 1 ek morzsolt majoranna
  • 1/2 kiló durum spagetti tészta
  • 1 dl olivaolaj
  • bors

10.jpg

Nem minden van a képen, mert nagyon siettem. Ezokból a hagymát és a fokhagymát beledobáltam a késes aprítóba. A legnagyobb serpenyőben hevítettem az olivát, majd hozzáadtam a felaprított hagymákat. Amíg az pirult (nem dinsztelődött), megdaráltattam a géppel a sárgarépát és a gyökeret is, amit egy tálban félretettem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A megpirult hagymába borítottam a darált húst. Ezt nagy lángon pirítottam és a teflonkanállal szétszedtem a rögöket. Szép pirosbarnára sikerült lesütni, ami a legjobb állag ehhez a szószhoz.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ekkor beletettem a ledarált zöldségeket is, alaposan felkevertem és egy kicsit ezzel is pirítottam. Amikor már kis szaftja is lett, hozzáadtam a hámozott paradicsomokat. Nem éreztem elegendőnek, ezért került bele a két paradicsompüré is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Az oreganoról lemostam a földet, majd felaprítottam. Előkészítettem a bazsalikomot is (az cserépből jött, nem kellett lemosni). Gyorsan megkínáltam a szószt is a vörösborral (ne csak a szakács igya). Végül hozzáadtam az oregano/majoranna párost is. Ekkor már csak jól felforrósítottam és kimertem belőle két 3 decis üvegrevalót, amit kidunsztoltam.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A sós tésztavíz is éppen felforrt, bele is tettem a spagettit. A maradék szószt lassú tűzön melegen tartottam. A tészta főzőlevével még egy kicsit felturbóztam.

27.jpg 28.jpg 29.jpg

Az órám szerint van még 10 percem a spárgakrémlevesre. Gyorsan a hozzávalók:

  • 1/2 kg friss zöldspárga
  • 2 kisebb krumpli
  • 1 kisebb vereshagyma
  • 2 girizd fokhagyma
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 liternyi csont- és csirkealaplé
  • 2 ek ghí
  • feketebors
  • 1 dl tejszín
  • 1 tojás sárgája

30.jpg

A hagymákat most már késsel saraboltam picire és beletettem a forró ghíbe. A spárgák fás részét letördeltem (pont ott törik el, ahonnan már fás a szára). A szárvégeket felkarikáztam, és kisfazékban az alaplevekkel felfőztem: van bennük íz, ki ne dobjam már.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

A krumplikat meghámoztam és felaprítottam. A megmosott spárgát felkarikáztam, de csak a csúcsok kezdetéig, azt félretettem a főzés végére levesbetétnek sok vízben áztatva (mindig tele van homokkal). Végül a krumplival együtt ment a fazékba a hagymák tetejére.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

A kisfazékból is átszűrtem a levet. Puhára főztem a spárgakarikákat, ezalatt a krumpli is megfőtt. Mehetett bele a botmixer, majd a spárgacsúcsok. Sóztam, borsoztam és ekkor szembesültem azzal, hogy nem elég sűrű a lé, ezért előkaptam egy tojást meg egy kis tejszínt, amit összekevertem a sárgájával. Kis hőkiegyenlítés, és ment is a fazékba. Az egészet a felaprított petrezselyemmel koronáztam.

39.jpg 40.jpg 41.jpg 42.jpg

Irány a terasz, és már ebédelhettünk is!

43.jpg

Mondanom sem kell, most is volt pici homok a fazék alján ...

 

45.jpg

Jó volt az első spárga az idén és kiemelkedően jól sikerült a ragu is. Nem kaptam ki a késlekedésért ...

41 komment

Címkék: spagetti tojás krumpli hagyma tejszín fokhagyma spárga bazsalikom vörösbor bors majoranna hámozott paradicsom sárgarépa alaplé darálthús oregano olivaolaj gyökér paradicsompüré petrezselyem zöldspárga ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4415661604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.30. 14:22:58

Ez finom menü lenne nekem is, csak a paradicsom és a hús ne lenne benne.
Na jó, hús egy kicsi lehet.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.30. 18:43:58

@látjátok feleim szümtükkel: Rég volt olyan poszt, amit változtatás nélkül megennél ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.30. 19:38:45

Vajon a vak tyúk talált szemet?;D

2020.07.30. 20:40:43

A bolognai szósz nálunk is nagy kedvenc, a ragut nagyon sokáig szoktam főzni, az "eredeti" gyakorlat szerint. A spárgaleveses fazekat pedig egyszerűen lekaptam volna a tűzhelyről, és elvonultam volna vele a kert valamely távolabbi sarkába. :-)
@látjátok feleim szümtükkel: Mindenmentesnek (vagy majdnem mindenmentesnek) jó szósz a rikotta - rikotta krémesre hígítva pár kanál tejjel vagy tejszínnel, só-bors-szerecsendió, belezutty a kifőtt tészta, összekever, befal. Ha a tejtermékekkel is gondod van, akkor viszont sajnos nem jó ötlet... :-/

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.30. 20:58:00

@MadMary:

Van már laktóz tabletta, és hat is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.30. 21:50:14

@látjátok feleim szümtükkel: Egyelőre olyan, mintha tejjel kenegetnék a szememet. Egy nagy életlen paca minden :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.30. 21:51:58

@MadMary: egy marék spenót (akár ÚjZélandi is lehet), vagy egy kis cukkíni nagyot lendít rajta!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.30. 22:04:00

@Andrass9: Fel a fejjel, szépen rendbe jön majd. Csak türelem, és ne dörzsöld!

2020.07.30. 23:24:09

@Andrass9: Gyors jobbulást, és ha belekotyoghatok, @Waka: bölcs tanácsot adott - nagyon nehéz megállni a szempiszkát, de tán sikerülni fog! :-)
A marék spenót kiváló ötlet, a tökféléket viszont ne is emlegesd... Ültettem az idén patisszont, az első termés szépen növögetett, minden nap fellebbentettem a lapuleveleket, hogy ellenőrizzem a hogylétét, ma kicsit alaposabban is szemrevételeztem (hogy mikor ránthatom már végre), erre kiderült, hogy a szép fehér héj kamu, a belét teljesen üregesre rágta egy csigabanda. Oly alattomosan ügyködtek, hogy észre se vettem. Pontosabban szólva láttam a csigautak nyomát, de úgy voltam vele, hogy biztos elvoltak néhány kisebb levéllel (a csiguszokat magukat egyáltalán nem láttam sehol!), hogy viszont kikezdték és megették a desszertestányér nagyságú tököt... hát ezt még fel kell dolgoznom magamban. ˃˃˃:-(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.31. 08:16:29

@Waka: @MadMary: Nem dörzsölöm! Rá van ragasztva egy fél átlátszó kindertojás, amin még szellőzőnyílások is vannak!
Fájdalom vagy rossz érzés semmi sincs ...
Mindjárt megyek kontrolra:)

2020.07.31. 12:59:37

@Andrass9: Ugye nem fogsz kiátkozni, ha most bevallom, hogy nagyon nevetek...? András a Légyember... a lényeg azonban az, hogy jól vagy, s érzékelhetően minden halad a gyógyulás felé. :-D :-D

süllőcske 2020.07.31. 15:04:00

@Andrass9: Jobbulj, Andorásom!
Ezen étkednek pedig nekilátok, behamizni. :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.31. 16:01:38

@Andrass9:

Mit mondtam?;D

Nem Marynek szólt, ki is töröltem, de hülye a gépem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.31. 16:54:18

@MadMary: @süllőcske: Ti jól látók kiátkoznátok az ój lencsémet, ahogy lehet, hogy én is így járok. Azért várok a másik cserére is. A régi szemem szép, meleg tónusban látja a világot, az új viszont hideg kékes színt ad :(

Köszönöm a drukkolásokat!

2020.07.31. 20:13:49

@látjátok feleim szümtükkel: Mit mondtál? :-D :-D Nah, értem, Andrásnak szólt, továbbítottam. :-)
@Andrass9: Szemüveg/kontaktlencse nélkül olyan vagyok, mint a denevér, viszont érdekes módon a két szemem közötti majdnem három dioptriás különbséget az agyam remekül kiegyensúlyozza, az egyik szememre elvileg -5 kellene, de mindkét lencsém -3,15-ös, és kellemesen látom a világot velük. Az agy tényleg csodákra képes, a színkavalkádot is helyrerakja majd! Ugyanakkor nagyon meghökkentő lehet az újraszínezett világ... csacska kérdés, de a vörös színekkel hogy fogsz állni a beavatkozások végén? Mert ha látni tudod majd a szép piros paradicsomokat...

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.31. 21:33:13

@Andrass9:

Elküldés előtt töröltem, de csak maradt Mary. Valami nem jó a rendszerben, telefonnal is baj van napok óta.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.31. 21:35:04

@MadMary:

Na ez a kérdés nagyon jó, engem is érdekel.

2020.07.31. 21:46:56

@látjátok feleim szümtükkel: Csak remélni tudom, hogy az összes kommunikációs csatorna szépen kiigazodik mielőbb. :-( :-/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.01. 00:25:54

@Andrass9: Színt látsz, ez már haladás. Meleget vagy hideg kéket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.01. 08:30:22

@MadMary: @Waka: Sajnos a vörösvakságot nem tudják még gyógyítani :( A színeket majd megszokom, vagy veszek napszemüveget :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.01. 10:30:06

@Andrass9:

Most ebben az erős UV sugárzásban mindenképpen kell napszemüveg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.01. 12:35:00

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm! Hordok napszemüveget, meg UV sötétedő üveget is, bár már nem kell szemüveg az utcára (a bal szememre) :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.01. 12:37:48

Leszedtem az uborkát kovászolni (és a gatyámat fizettem a kaporra, mert nálam nagyon kevés van). Lejött 3 kiló csodaszép uborka. Ezen kívül naponta 3-4 mindig van enni is. Tényleg sikernövény a kertben. Most kapott egy lugasernyőt is, mert túlnőtt a 2m magas hálón - el is indult oldalvást. Ott még lesz neki 2 méternyi hely (a komposzt felett).

Kumari aki Nilüfer 2020.08.01. 15:39:37

Nálunk rekord sok füge van, de nem akaródzik neki érni..szép nagy szemek, de még nem érnek, ami eléggé érthetetlen, ilyenkorra az első hullám rég le szokott érni.

süllőcske 2020.08.01. 16:08:05

@Andrass9: Az épp egy ötliteres üvegre elég. Irigylem a szép uborkafádat, idén nem vetettem, majd jövőre. A paradicsomra koncentráltam, mert az egy kis univerzum. Lemértem az egyik cherola parit, három méter nyolcvan centit tett meg eddig. A nagy méretű paradicsomjaim most rekordtömegűek, olyan gyönyörűek, hogy csak sétálgatok köztük, és bámuldozom. Mostanában mindig tök, padlizsán, paprika, paradicsom készül, nagyon jól érezzük magunkat ezen az étrenden. A husi, hal a kiegészítés. A minap azért volt egy nyúlpaprikás is, de az is könnyed. Ma vettem én is uborkát, szedtem tormát, csombort, mindjárt rakom az üvegbe.

2020.08.01. 18:14:59

@Andrass9: Ezt megmutatom a hollandusnak, nálunk is kúszik-mászik az uborka, a kerítés mentén próbálom vízszintesen vezetni, de ez a sátoros megoldás sokkal jobb!
@süllőcske: A paradicsomok nálunk is kinőttek az Isten markából, bár a majdnem négy méteres távolságot még nem futották be. Te hogy kezeled ezt az elképesztő növényt? Úgy értem, hogy függőlegesen növekszik felfelé, vagy hajlítva terelgeted? Valamit nekem is ki kell találnom jövőre, mert az átlagos paradicsomtöveim két és fél méter körüliek, s még nőnek, lassan már a hollandusom se éri el a tetejüket, bár ő (is) szép magasra nőtt. :-)

2020.08.01. 18:18:48

@süllőcske: Kíváncsiságból meggugliztam a Cherrola paradicsomot, a hivatalos leírás szerint "középerős" növekedésű... Biztos nem jártak a szerzők a kertedben! :-D

süllőcske 2020.08.01. 20:54:34

@MadMary: Ha a helyzete olyan, hogy az első emeleteit megteremte, lejjebbb engedem a zsinórral, amire tekergettem, a szárát oldalt fektetem. Ha nem olyan szabályosan terem, akkor odafent vezetem oldalra, a vezérhuzal mentén. A fóliában a félkör mentén vezetem, az olyan lugasfosolyosót képez így.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.01. 21:50:52

@süllőcske: Nálam csak szabadföldi van, a szentjánosbogár, a datolya paradicsom és a tápiószelei olyan magas, mint én, de a többi is igyekszik.

2020.08.01. 21:56:32

@süllőcske: Köszönöm, erre emlékezni fogok! :-D

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.02. 08:47:38

Valamikor volt törpe szárú paradicsom, ami korán ért, de a maiak égbe törők, vagy futnak, mint a folyófű. Fóliában emeletre engedig, mint a paprikát és a dinnyét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.02. 09:56:45

@látjátok feleim szümtükkel: Ma is van "nem magas" paradicsom. Ezek a determinált fajták, mint pl. a SanMarzano vagy a Roma, stb.
Itt van 24 féle:
profivetomag.hu/vetomag/kategoria/paradicsom/determinalt
A nem determináltak nőnek az égig.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.02. 21:15:52

@látjátok feleim szümtükkel: Akár a datolyaparadicsom, amit tőled kaptam.
@Andrass9: Én az utóbbiakat kedvelem. Pár tő San Marzano is van, de csak a változatosság végett.

süllőcske 2020.08.03. 22:59:20

@látjátok feleim szümtükkel: @Waka: @Andrass9: A régi, alacsony, bokrosat is termesztem, nosztalgikus az íze, illata. De olyan ki pici szára van, még apróbb növésű, mint 30-40 éve volt. A csigák hamar megtalálják, amúgy jó paradicsom, elsősorban lének.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.15. 15:06:51

@süllőcske:

Ez kicsit más, de neten nem találtam rá adatot, Bede Istvánt ismerted?

valkür 2021.04.18. 12:33:03

No 2 kedvenc ausztrál kertészem spárga termesztéséhez ad tanácsokat www.youtube.com/watch?v=-dbF5EtZTUc
Most vetettem el néhány magot, remélhetőleg 3 év múlva malterosvödörből fogok néhány szál spárgát aratni :-)
Alig várom a spárgaszezont.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.18. 20:52:42

@valkür: Nekem még van a csodahüttőben két adagra való ...
süti beállítások módosítása