Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kovászos uborka kovásszal

2020.07.12. 07:00 Andrass9

Indul a kovászosuborka szezon: van már pár szál kapor a kertben és megjelent a boltban az uborka (az enyém még csak palánta nagyságú).

19.jpg

Most egy kicsit másképp kezdtem neki, merthogy van rendesen rozskovászom a ritkán készülõ kenyérhez.

Viszont egy kis extra savanyúságfûszert is hozzákészítettem egy 4l-es üveghez:

  • 2,6 kg kovászolni való uborka
  • 2 ek kovász
  • 10 dkg kovászos kenyér (ha már az is van épp készen)
  • 1 csokor mirelit kapor
  • 3 szál friss kapor a kertbõl
  • 10 girizd (2 fej) új fokhagyma a kertbõl
  • 1 tk koriandermag
  • 1 tk mustármag
  • 1 tk feketebors
  • 5-8 babérlevél
  • 2 l víz
  • 12 dkg só (6%-os sóoldat)

10.jpg

Az uborkát zöldségkefével (az úgy néz ki, mint egy körömkefe, de csak zöldséghez használjuk) megsikáltam, végeit levagdostam. Bevágtam hosszában kétszer, és a kaporral meg a fokhagymával az üvegbe szuszakoltam, amennyit bírtam. Ezalatt a fûszerek picit pirultak a kis teflonban. Meglángoltam a kenyérdarabkát, ami maradt a legutóbbi kenyérsütésbõl.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A vizet, sót és a fûszereket feltettem forrni. Az uborkásüveg tetejére ment a friss kapor, majd a kovász is.

15.jpg 17.jpg 16.jpg 18.jpg

A megpirított kenyeret hálóban tettem az uborka tetejére, és felöntöttem a kicsit meghült sós lével. A tetejére egy felfordított mélytányér került, és ment napozni a teraszra három napra. Nem kell neki napsütés, csak 20-22C fok meleg.

20.jpg

Roppanós, savanyú és tökéletes koviubi lett belõle!

Azőta készült már egy másik is, amibe egyáltalán nem tettem kenyeret, csak a kovászt, viszont adtam hozzá egy evőkanál cukrot. 3 nap a teraszon - tökélletes állag és a megszokottnál savanyúbb uborka és leve, ami a cukor miatt lehetett.

 

51 komment

Címkék: kenyér uborka fokhagyma kovász bors koriander mustármag babér

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7815810576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.07.12. 09:47:04

Nálunk szinte folyamatosan van kovászos uborka, mindenki szereti, akár csak úgy, egyet köröm közt elrágni a forróságban.

Kicsit restellkedve vallom be, ne kerítek neki nagy feneket, uborka megmos, bevág..üveg aljára kapor, fokhagyma, babérlevél, fekete szemes bors, koriander, egy sor uborka beszuszakol, közé fokhagyma, kaporszár, babér, rá kapor, újabb uborkasor, ugyamnúgy közé a cucc, tetejére soook kapor, arra a kenyérszelet(kovészos, de csináltam már egyszerű bolti akármilyen kenyérrel is). Sót feloldani egy pohár forró vízben, teljesen, majd azt felönteni a kellő mennyiséggel,langoyra a csapból uborkára önteni, lefedni, konyhapulton két nap, esetleg kettő és fél. Nem forralom, nem pirítom, nem teszem a napra, Kellően savanyú, ropogós, sós.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.12. 10:48:24

@Kumari aki Nilüfer: Nem tudom már, hogy honnan vettem a pirítást, de annyira belémrögzült, hogy automatikusan csinálom. Tán az idegen élesztőgombákat kergeti el?
Elég meleg lehet a konyhapultod, ha két nap alatt elkészül :)

süllőcske 2020.07.12. 10:52:18

Érdekes, hogy került bele savanyúság keverék. Jó lett, ízre?
Tetszik, hogy kovásszal indítottad meg.
Egy éve csináltam kovásszal először. Csak egy kanál kovászt adtam hozzá, és teljesen szuper lett. Állag, íz minden rendben volt, tisztább, mint kenyérrel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.12. 10:55:19

@süllőcske: Nem tudtam mennyi kell bele, ezért behasaltam a 2 kanállal. A másodikba is ennyi ment, hisz működött az elsőben :)
Én mindig így készítem a fűszerezést és senki nem panaszkodott az ízre ...
Nekem is tisztább, viszont sokkal savanyúbb lett (aminek örültem). Ez viszont lehet, hogy a cukornak köszönhető, amit szeretnek az élesztőgombák.

süllőcske 2020.07.12. 11:16:22

@Andrass9: Igen, biztos nagyon finom. Nálunk valamiért másfelé kanyarodott a fűszerezés. A tiéd inkább az ecetes eltevésekbe szokott kerülni. Két változat szokott nálunk előfordulni: Egyik kapor, bors, fokhagyma, babér, másik kapor, csombor, torma, bors. Azt gondoltuk, ez jobban illik a tejsavas történethez.

süllőcske 2020.07.12. 11:19:32

@Andrass9: Az jó, ha savasabb lett! Lehet levével csorbaleves.

old forester 2020.07.12. 11:32:49

Mindig gondom volt a megfelelő kenyér beszerzése, de néhány éve hallottam egy idős nénitől aki savságot árult a piacon, hogy nem kenyeret raknak a kovászos uborkába, hanem simán csak pár kanál lisztet. Amit árult az normális ízű volt, én is kipróbáltam és nem érzek különbséget. Azóta így csinálom, nem kell aggódni a kenyér minősége miatt. A fűszerezés az ugyanaz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.12. 11:42:47

@süllőcske: Csomborról jut eszembe, leszárítottam 5 csokor csombort, már csak le kell morzsolnom :) Leginkább a fokhagyma között szeret nőni, mert ott nincs talajtakaró. Amikor felszedem a fokhagymát, akkor jön vele a csombor is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.12. 11:44:00

@old forester: Ha csak liszttel csinálod, akkor gondolom legalább egy nappal tovább tart, míg elkészül, nemigaz? Ez nem baj, de a sima lisztben nem sok a gomba :)

Fenchurch68 2020.07.12. 12:01:33

Vessetek a vérmókusok elé, de én az uborkát is fermentálom, tehát uborka, ízlés szerint fűszerek (a most készülőben éppen kapor, fokhagyma, bors, mustármag), és felöntöm 1 l vízhez 1 púpos evőkanál só arányú felforralt és lehűtött oldattal. Semmi kenyér, kovász, liszt, krumpli, más huncutság, pusztán az uborkán, kezemen, konyhapulton meg levegőben található bacikkal erjed. (Édesem meggyanúsított, hogy a kutyaszőr a titkos összetevő.) Konyhapulton sziszeg három napig, ha 20 fok alatt van a hőmérséklet, akkor inkább 5 nap - 1 hét.

süllőcske 2020.07.12. 12:07:04

@Andrass9: Képzeld, éppen a szárított zöldfűszereket morzsolgattam, csináltam egy jó kis keveréket, lett több, mint fél liter.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.12. 12:48:23

@süllőcske: :) Ebben a melegben szépen száradtak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.12. 12:50:17

@Fenchurch68: Persze, hogy beindul úgy is, de akkor nem tudod kontrollálni, hogyan fermentálódik, milyen vadélesztő van túlsúlyban. Ez az egyetlen oka, hogy valami lisztszerűség kerül bele (nomeg sokkal gyorsabb is :)

old forester 2020.07.12. 12:53:19

@Andrass9: Valóban tovább tart, de nem probléma mert úgy csinálom hogy átfedés van a készülő "adagok" között, és a elkészülési időbe beleszámítom a többlet időt. Hogy kevesebb a gomba? Hát ez megérne egy misét, majd belemélyedek a témába és tájékoztatom a blogot az eredményről.:-)

MadMary 2020.07.12. 13:18:13

Hát én meg csak pironkodom itt a magam mezítlábas kovászosával, kapor-ubor-fokhagyma, pirított buci laza szövésű konyharuhában a tetejére, langyos sós vízzel leönt, az erjedés megindulását követően kenyérke ki, nem nagyon meleg helyen lassan erjesztem 3-4 napig, roppanós marad így, utána a fokhagymadarabkákkal együtt bedobozolom, rászűröm a levet, megy a hűtőbe.
A lisztes savanyítás olvastán csak pislogtam, bár végülis logikus, keményítőforrás az is. Tán itt olvastam azt korábban, hogy nyers krumpliszelettel is beindul az erjedés... gyáva nyúlként eddig még nem próbáltam egyiket se. :-)
A mustármag-koriander-ecet-bors-cukor-só kombinációt én is a télre eltett zöldségekhez használom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.12. 13:28:22

@old forester: Persze, ha nem lenne benne gomba, akkor sokkal nehezebben kovászolódna - igazad van :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.12. 13:30:43

@MadMary: A mezitlábas a klasszikus! Én tán akkor szoktam rá az ecet és cukor nélküli kovászolásra, amikor az utolsó adagot készítem, hogy elálljon legalább karácsonyig a hűtőbeen. Most a cukorral is fogok kicsit játszani, mert savanyúbb lett, ami jó (nekünk).

Kumari aki Nilüfer 2020.07.12. 18:52:25

@Andrass9: Nem, úgy 22 fok lehet, de az egyenletes. És ez kell neki, az nem jó, ha éjjel visszahül.Ha kinn kánikula van, akkor esetleg 24 fok..

@MadMary: Ecet, cukor, na az nem, csak szemes feketebors

Fenchurch68 2020.07.12. 19:37:01

@Andrass9: Nekem most ebben a jó kis kánikulában (na jó, ma kellemes idő volt) három nap. Már rég csináltam kenyerest, de az is van annyi emlékeim szerint.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.12. 20:13:38

@Kumari aki Nilüfer: @Fenchurch68: Ez is olyan, mint a lecsó! Mindenkinek más a módszere (és az eredménye is)! Én például esküszöm az éjjeli lehülésre :)

süllőcske 2020.07.12. 20:20:36

Úgy gondolom, hogy az a lényeg, stabilizálódjon, ne menjen tovább. Gyanítom, akkor működik, ha szelídebben fermentálódik, kisebb az esély az erős reakciókra. Én a joghurtos kovásznál ideálisnak néztem a folyamatot s a beállást. Amúgy, amii hatalmas retkeket kimcsiztem, még most is nagyon jók, ropogósak.

süllőcske 2020.07.12. 20:28:40

@Andrass9: Hja, lecsót úgy, hogy mindent parázson, héjában megsütök, majd darabolva, leveket begyűjtve, összerakok. Az roppant finom!

trux77 2020.07.12. 20:51:24

Én a hétvégére csináltam közel 6 kg uborkából a nagy szülinapi dzsemborira, jelentem mind elfogyott, volt aki süti helyett is ezt ette. Finom lett, pedig én is csak só, fokhagyma, kapor és pirított kovászos kenyérrel készítem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.12. 20:57:16

Nálam valami nem kóser. Tavaly készítettem négyszer, de nem volt az igazi. Mire igazán jó ízű lett, már olyan puha volt, hogy szinte folyt. Idén még nem is mertem kísérletezni vele. Nem értem, mi lehet a hiba, két éve még semmi baj nem volt vele. A hagyományos változatot készítettem, kapor, só, víz, uborka, egy szelet kenyér.

süllőcske 2020.07.12. 21:20:38

@Waka: Kiskutyafüle tudja, tán melege volt. De négyszer csak nem.

valkür 2020.07.12. 22:08:51

Ha adhatok egy tippet: az uborka közé érdemes hasábokra vágott sárgarépát és pár marék zöldbabot dugdosni. Egy házinénim csinált kovászos paszulyt, a viláháborúból maradt válság-recept alapján. Csak tiszteletből kóstoltam meg, de igaza volt az öreglánynak, finom nagyon. Mióta meg kiderült, hogy a tesóm epéje nem bírja az uborkát, azóta pláne rendszeresen így kovászolok. A sárga- és a zöldhüvelyű bab is jó hozzá, a lényeg, hogy zsenge legyen. A sárgarépát pedig vékonyra, zödbab méretűre szeletelem. Finom, roppanós savanyúság lesz belőlük.

valkür 2020.07.12. 22:11:21

Jah, én is fűszeresen, sok kaporral, babérral, fokhagymával, szemes borssal, mustármaggal szeretem a kovászost.

DE!!! 1-2 hasáb torma sem árt neki. Sőt!!

MadMary 2020.07.12. 23:59:10

@Waka: Ha idősebb az uborka, a magvakat tartalmazó belső része az uborka össztömegéhez képest nagyobb lesz, és sokkal puhább - ez könnyebben töttyed, mint a szinte magtalan bébiubor. Ezen túl én is csak arra tudok gondolni, hogy túl meleg volt a lé, és túl hosszú ideig tartottad a meleg lében az uborkát. Ahogy írtam, én meleg vízzel indítom a kovászolást, utána meleg-félárnyékos helyre teszem kb. egy napra az üveget, ügyelve arra, hogy ne legyen kézmelegnél forróbb a lé, ha pedig megindul az erjedés (rendszerint az első nap végére), kiveszem a kenyeret és árnyékban tartom az üveget 3-4 napig.

Isley 2020.07.13. 07:37:18

Én ugyanúgy csinálom mint MadMary, de legelőször is az uborkákat jeges vízbe merítem 1-2 órára. Ettől vagy nem ettől, de ropogós mindig.

szivar 2020.07.13. 20:09:33

Azt hittem, hogy már csak én vagyok olyan elvetemült, hogy nem rak a kovászos ubira kenyeret... Mivel én alapvetően lusta vagyok, így ennek az elkészítését is leegyszerűsítettem.

Öt literes üvegbe annyi uborka, amennyi csak belefér. Közé pár gerezd fokhagyma. A tetejére három búboz evőkanál só. Csapból hideg vízzel üveget csurig, rá a kapor, egy fedő, meg az üveg alá egy tányér, hogy ne folyjon össze&vissza a leve. Szobahőmérsékleten négy nap múlva kóstolható. Hűtőbe rakva kettő hét múlva is ehető, finom ropogós.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.13. 20:21:04

@süllőcske: @MadMary: Mondjuk, ott lehet a kutya elásva.
@valkür: Kistesó kisebbik kislányának volt egy bonyhádi pasija, ő hozott egyszer kovászolt ceruzababot, náluk nagyüzemben ment. Egyszer kovászolt paradicsomot készítettem érett datolyaparadicsomból. Az is finom volt. blogkocsma.blog.hu/2015/08/26/kovaszolt_paradicsom
Kinyiffant a pendrive-om három poszt megformázott képeit vitte magával a sírba. Kezdhetem elölről letöltögetni, átméretezni. B+!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.13. 22:04:16

@szivar: Végülis megforr az kenyér nélkül is, pláne a te környezetedben, ahol van kovász a levegőben is :))
Nekem az utolsó őszi készítés, aminek ki kell tartania karácsonyig a hűtőben, és ki is tart! Azt néha a 10 literes üvegben csinálom...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.13. 22:05:20

@Waka: Tudod mit, inkább nem írom le a kommentemet ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.14. 00:19:08

@Andrass9: Letöltöttem ismét, épp 47 kép.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.14. 08:51:10

@Waka:

Nem tudom az én kutyám hol és mikor lett elásva, de nekem sosem sikerül a koviubi. Első nap még ehető, aztán akár hová teszem, lóhalálában lepuhul. Nem is szoktam csinálni, van barátnőnk, akitől néha szoktunk kapni. Az eláll a hűtőben egy fél évig is.:(

kobold63 2020.07.14. 10:53:50

@látjátok feleim szümtükkel:
@Waka:

Minimalista vagyok, mint Waka, vagy lusta, mint szivar, de fokhagyma nélkül. Többször megpuhult nálam is, érzékeny az uborka erderére (farmról, friss, az a legjobb), a só töménységére és a hőmérsékletre. Itt túl hűvös, nálatok esetleg túl meleg.

Édesanyám azt mondta, egy marék só egy liter vízhez. Na de a női marék és egy férfi marék más, ugyancsak a régi, darabos, összeálló szürkés kősó (de jó volt) meg a mostani apró szemű. gurulós, ami kifolyik a marokból.

Néha viszont történnek csodák, mint a napokban: az "alagsorban" lévő hötőt ritkán nyitogatjuk, a hosszútávra tárolt dolgok pihennek ott, kibontott szószok, ritkán használt fűszerek, a vacuumozott füstöltáru, stb. Ezek mögött elbújva lapult két 3-3 literes dobozban koviubi, amit közel egy éve tettem el. Tökéletes volt akkor, tökéletes most is. Kemény, tömör, roppanós.

@szivar: Elismerés a blogodon "A kelesztésről" irt postért.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.14. 19:39:21

@látjátok feleim szümtükkel: Az én barátnőim nem bírják olyan sokáig a hűtőben. :D
@kobold63: Parajdi sót használok évek óta, igazi szürkés, és egészen másképp ízesít.
Kaptam új pendrájvot, remekül szuperál, neki is látok posztolni.

MadMary 2020.07.14. 20:10:40

@Waka: Ment már gajra 4 terabájtos, gyakorlatilag teljesen megtöltött külső meghajtóm... átérzem a pendrive felett érzett fájdalmadat, és örülök, hogy visszajöttek a képek. Hurrá posz! :-)

MadMary 2020.07.14. 20:12:12

@Waka: Nézegetem egy ideje a parajdi sót a helyi őstermelői vásáron, volt bennem némi gyanakvás, de ha ráütötted az "Oké" pecsétet, én is kipróbálom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.14. 20:20:31

@MadMary: A felhőből le tudtam tölteni, csak éppen újra kellett válogatni, formázni (mivel a blogon szabott méretű képet lehet használni). Parajdi sót megbízható forrásból szerzek, a tábori lelkészünk sógora Erdélyben él. Szívességből hozza, egy kis csilikrémmel, zöld fűszerrel, ezzel-azzal törlesztek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.14. 22:06:24

@Waka: Mert nem bújsz be melléjük!!!!
Még látok kicsit, nem kell annyira sietni :) Holnap megyek egy másik szemsebészetre érdeklődni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.14. 22:11:09

@MadMary: Feltételezem forgó vas volt ... azoknak véges az élettartamuk!
Soha! Soha ne tarts adatot egyetlen hordozón (még a felhő sem biztonságos). Ma már olyan olcsók, hogy nyugodtan lehet mindenből két példány. Én ebből lettem sikeres tervező az USA-ban: Redundáns diszk tömböket terveztem és szabadalmaztattam - aka RAID.
A legegyszerűbb tükrözést minden OS tudja, amivel a diszk hiba kivédhető.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.14. 23:54:27

@Andrass9: Most tudtam rá időt szakítani - durva nehezen -, szeretem megoldani, míg van rá mód. Remélem jóval biztatnak.

Kumari aki Nilüfer 2020.07.18. 15:53:30

@Waka: A parajdi só jó, de más adagolás kell, én sóváltáskor mindig elrontom kissé. Most a wieliczkait használom, igaz, az jódozott..és a tengeri sókat, de a parajdit is. Egyedül la himalájait nem vagyok hajlandó...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.18. 17:15:47

@Kumari aki Nilüfer: Valahogy nekem mindegy, melyiket használom ... Parajdi, Himalája, akármi - csak sós legyen!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.20. 22:34:36

@Andrass9: Mit mondhatnék. Kalappal? Próbálom tartani a front.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.20. 22:44:00

@Waka: Aug 5.-ig jók vagyunk, akkorra meg már egy szemmel látnom kell:)