Indul a kovászosuborka szezon: van már pár szál kapor a kertben és megjelent a boltban az uborka (az enyém még csak palánta nagyságú).
Most egy kicsit másképp kezdtem neki, merthogy van rendesen rozskovászom a ritkán készülõ kenyérhez.
Viszont egy kis extra savanyúságfûszert is hozzákészítettem egy 4l-es üveghez:
- 2,6 kg kovászolni való uborka
- 2 ek kovász
- 10 dkg kovászos kenyér (ha már az is van épp készen)
- 1 csokor mirelit kapor
- 3 szál friss kapor a kertbõl
- 10 girizd (2 fej) új fokhagyma a kertbõl
- 1 tk koriandermag
- 1 tk mustármag
- 1 tk feketebors
- 5-8 babérlevél
- 2 l víz
- 12 dkg só (6%-os sóoldat)
Az uborkát zöldségkefével (az úgy néz ki, mint egy körömkefe, de csak zöldséghez használjuk) megsikáltam, végeit levagdostam. Bevágtam hosszában kétszer, és a kaporral meg a fokhagymával az üvegbe szuszakoltam, amennyit bírtam. Ezalatt a fûszerek picit pirultak a kis teflonban. Meglángoltam a kenyérdarabkát, ami maradt a legutóbbi kenyérsütésbõl.
A vizet, sót és a fûszereket feltettem forrni. Az uborkásüveg tetejére ment a friss kapor, majd a kovász is.
A megpirított kenyeret hálóban tettem az uborka tetejére, és felöntöttem a kicsit meghült sós lével. A tetejére egy felfordított mélytányér került, és ment napozni a teraszra három napra. Nem kell neki napsütés, csak 20-22C fok meleg.
Roppanós, savanyú és tökéletes koviubi lett belõle!
Azőta készült már egy másik is, amibe egyáltalán nem tettem kenyeret, csak a kovászt, viszont adtam hozzá egy evőkanál cukrot. 3 nap a teraszon - tökélletes állag és a megszokottnál savanyúbb uborka és leve, ami a cukor miatt lehetett.