Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • MadMary: @Andrass9: Mindenféle bazsalikomot szoktam vetni, az idén valahogy "lusta" voltam vetésidőben (=a ... (2020.08.09. 14:07) Egy hálás rakott krumpli
  • MadMary: @Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: András, köszönöm az ajánlást! Én is folyamatosan azon dile... (2020.08.09. 14:02) Rostélyos a grillen zöldspárgával
  • látjátok feleim szümtükkel: Ajánlom minden cukkini szerető figyelmébe a gömb alakút, mert sokkal ízesebb, mint a hosszú. A le... (2020.08.09. 12:46) Francia hagymaleves, ahogy az USA-ban készül
  • süllőcske: @látjátok feleim szümtükkel: @Waka: @Andrass9: A régi, alacsony, bokrosat is termesztem, nosztalgi... (2020.08.03. 22:59) Zöldspárga krémleves és Spaghetti Bolognese
  • MadMary: @süllőcske: Bizony, a régi villák kertjeiben nőttek ezek az érdekes fák... Miskolcon pedig még min... (2020.07.31. 20:03) Kovászkák...
  • valkür: Pont a múlt heti hűvösebb napokon főztem hasonlót, csak spenót helyett mángolddal, és paradicsomsz... (2020.07.30. 22:22) Spenótos-ricottás töltött rigatoni

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (274) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (405) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (299) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (81) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (32) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (30) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Tél a nyárban: holland „hachée” almás vöröskáposztával

2020.07.06. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt MadMary "slow cooker"-jéből

 

Már régóta fontolgattuk egy „slow cooker” vásárlását, mégis csak pár napja szántam rá magam a cselekvésre – a végső döntésben pedig sokat segített kedves és tapasztalt kocsmatársaim egybehangzó lelkesedése e különleges főzőeszköz iránt. Kisebb űrtartalmú (3,5 literes) gépet választottam, mivel alapból kétszemélyes a háztartásunk, s egyébként sem vagyunk nagyétkűek.

No de mivel avassuk fel legújabb szerzeményünket? Mivel eddig én csak olvastam róla, életem hollandusa viszont tapasztalt használója a lassúfőző-edénynek, adta magát a döntés: ő készíti el benne az első étket. Klasszikus recept mellett határozott, amit a hagyomány szerint télen fogyasztanak a legtöbb holland háztartásban – nem éppen ideális táplálék egy forró júliusi napon, de szeretem annyira az embert (no meg a „hachée”-t), hogy nem tiltakoztam az ötlet ellen. :-)

11.jpg

A „hachée” franciául „feldarabolt”-at jelent, és – nevéhez illően – darabokra vágott hagymából, valamint húsból áll a

lényege.

Hozzávalók (két kákabélű felnőttnek fejenként legalább két kiadós étkezésre, sportos ifjaknak körülbelül egy-másfél alkalomra):

  • 4 szelet csontos tarja
  • Sok vöröshagyma (a mi esetünkben 5 nagy fej)
  • 30-35 dkg gomba (a mi esetünkben erdei rókagomba)
  • Vaj
  • Olívaolaj
  • Babérlevél (lehetőleg friss, 4-5 darab)
  • Só, bors

12.jpg

A tarjaszeletekről leválasztjuk a csontot, a sózott-borsozott húsdarabokat a csonttal együtt olaj és vaj keverékén állandó forgatás mellett barnára pirítjuk, majd a húst áthelyezzük a slow cooker előmelegített fazekába. A csont kiváló ízt ad az ételnek, viszont az esetleges szilánkok kellemetlen meglepetést okozhatnak számunkra (hacsak nem élvezzük a fogorvosnál tett látogatásokat, amely esetben a csontszilánk egyenesen kívánatos a tányéron), így a pirítás után a serpenyőben maradt húslevet átszűrve öntsük a lassúfőző-edénybe, a csontokat dobjuk ki, vagy adjuk kutyánknak, a szilánkokat törölgessük ki papírtörlővel. Tegyük a húsra a babérleveleket.

13.jpg

A nagyobb kockákra vágott hagymát újabb vaj-olaj keveréken ugyanabban a serpenyőben dinszteljük, mint amiben előzőleg a hús készült. A félig megpuhult hagymához keverjük a megtisztított és nagyobb darabokra vágott gombát, sózzuk-borsozzuk, majd borítsuk a slow cookerben várakozó hús tetejére. Szükség esetén öntsünk alá kevés vizet.

14.jpg

Kapcsoljuk erősebb (2.) fokozatra a főzőedényt, majd árgus szemmel figyeljük az első kis buborékok felbukkanását a szaftban. Ha ez megtörtént, kapcsoljuk a gépet 1. (lassú főzés) fokozatra…

15.jpg

... és várakozzunk. Várakozzunk, majd még egy kicsit várakozzunk, ideális esetben legalább 4-5 órát, de akár többet is. Eközben gyönyörködhetünk a fazéktetőn lecsapódó páracseppekben, majd beszívhatjuk a szépen-lassan megjelenő fűszeres illatot.

Ha pedig már végképp nem tudunk mit kezdeni magunkkal, készítsük el a „hachée” klasszikus kísérőjét, a „rode kool met appeltjes”-t, azaz almás vöröskáposztát.

Hozzávalók:

  • Egy kis fej vöröskáposzta (mi a képen látható fej felét használtuk fel)
  • 2-3 savanykás alma (Idared)
  • Kb. egy evőkanálnyi vaj
  • Kb. két-három evőkanálnyi borecet
  • Só, bors, cukor
  • Egész szegfűszeg (kb. 6-8 darab)

16.jpg

A csíkokra vágott vöröskáposztát kevés vízzel, egy darabka vajjal, sóval-borssal-cukorral-ecettel-szegfűszeggel ízlés szerint fűszerezve megpároljuk.

17.jpg

Az elsőként nyomtatásban fennmaradt receptek közül az egyik négyórányi főzést ír elő. Vagy az 1800-as évek káposztái lehettek kőkemények, vagy a derék hollandok rágószervei hiányosak és gyengék, merthogy ennyi idő alatt leginkább káposztakrém készülhetett a németalföldi fazekakban… Mi inkább ne tegyünk ilyet, hagyjuk a káposztát kicsit roppanósan (kb. 30-35 perc), majd adjuk hozzá a feldarabolt almát, és pároljuk további 10-15 percig. Akkor kész, ha az almadarabok megpuhultak és szép rózsaszínűvé váltak a káposzta levétől.

18.jpg

A slow cooker fazekában ekkorra már bekövetkezett a húsdarabok, párolt hagyma és gomba átlényegülése illatozó, sűrű szaftos „hachée”-vá. Vannak, akik liszttel vagy keményítővel tovább sűrítik a szaftot, ha hígnak találják – ha viszont takarékosan bántunk a vízzel, minderre nincs szükség.

19.jpg

A klasszikus tálalás főtt burgonyával történik, de haraphatunk mellé friss kenyeret is. Nálunk héjában főtt, hámozott krumplicska volt a kísérő.

20.jpg

A lakoma végén két sóhajtás között egyrészt fogadkozzunk, hogy nyár közepén ilyen őrültséget soha többé nem fogunk művelni, maradunk a hideg uborkalevesnél és vízben párolt két falat csirkemellnél, másrészt fél szemmel kezdjük el méregetni a maradékot, hogy vajon holnap ebédre elegendő lesz-e még az, ami a fazékban lapul, sőt ínséges időkre talán még le is fagyaszthatnánk egy porciót?

„Eet smakelijk”, jó étvágyat a holland konyha ezen alappilléréhez az elkövetkezendő őszi-téli esték valamelyikén! :-)

36 komment

Címkék: alma hagyma gomba bors vaj cukor tarja rókagomba olivaolaj babérlevél vöröskáposzta borecet szegfüszeg

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9115982612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.06. 10:52:43

Ezt a hús nélkül én is megenném. Nem azért, mert nem szeretem a húst, csak nekem a disznóhús sok, csirkével viszont nem olyan az íze.
Káposztát disznóval főzöm, de csak a káposztát eszem, az hús nélkül is jó.

MadMary 2020.07.06. 11:02:00

@Andrass9: KÖSZÖNÖM! :-D Átadom a bókot a főszakácsnak, izibe'. :-)
@látjátok feleim szümtükkel: Marhahúsból is készülhet ám hachée! :-)

MadMary 2020.07.06. 11:15:22

@látjátok feleim szümtükkel: Szóval így hangzik mókusul a "nyam-nyam"... nagyon nevetek... :-)

süllőcske 2020.07.06. 12:19:02

Igazán ütős étel ez a holland darabolt. Az eszköz bevetése pont jó a stílus, az állag eléréséhez. Lehet ugyan marhából, de a káposzta sokkal jobb disznóval, így ebben az összeállításban csucsu. Jó, régies, eredeti.

MadMary 2020.07.06. 13:15:14

@süllőcske: Őszintén örülök hogy tetszik, sokat jelent a véleményed, továbbítom ezt is a főszakácsnak! :-) Számomra is óriási felfedezést jelentettek-jelentenek a régi ételek, a különböző országokban kialakult "parasztkonyha" receptjei, amik gyakran olcsó alapanyagból, maradékból kreálnak ízletes ennivalót fantáziával, erdőn-mezőn termett ízesítőkkel. Miután ma reggel megláttam "nyomtatásban" az első posztomat, kedvem támadt tovább dokumentálni a konyhai dolgainkat, így ha újabb holland recept vagy a délolasz "szegénykonyha" valamelyik klasszikusa kerül sorra, azt is igyekszem majd megfelelően dokumentálni. :-)

süllőcske 2020.07.06. 20:49:26

@MadMary: Köszönjük élményed átadását, és olasz, vagy egyéb újakat is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.06. 21:36:40

Príma. Az a sertés igazán puha és szaftos lehetett. A káposzta is tetszik, főleg, hogy ilyen rusztikus darabokban van.

MadMary 2020.07.06. 21:45:39

@Waka: :-) Igazán omlós lett a disznócska, a káposzta pedig puha volt, de nem plöttyedt - bevallom, félredobtam minden asztali etikettet és evőkanállal toltam a káposztát, sós-édes-savanyú-pikáns, kicsit roppanós, de az almadarabkáktól krémes is... holnap tényleg sovány joghurt lesz a menü, némi csökkentett kalóriatartalmú vízzel. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.07. 12:28:52

Gömbölyödik egy rozsos kenyérke a szakajtóban! (Elfogyott a bolti kenyerem :)
Holnap Tata - halászlé ozsonna!

süllőcske 2020.07.07. 12:31:26

@MadMary: Festettél már képet? De komolyan, nem ijesztésül kérdezem.

MadMary 2020.07.07. 13:29:32

@süllőcske: Gyerekkoromban tehetséges rajzolónak-festőnek tartottak, jártam is festőművész által tartott kurzusra… de az igazán átütő, valódi tehetség hiányzik belőlem. Vizuális típus vagyok, a fejemben állandóan „megy a mozi”, ha olvasok vagy mások történeteit hallgatom, de ahhoz már kevés a talentumom, hogy a fejemben megjelenő képeket egy az egyben vigyem át papírra vagy vászonra. Fényképezni szoktam leginkább, tájat-épületet-növényeket, meg néha papírmaséval-textillel babrálok, bizarr bábukat készítek, játékokat varrok, hímzek.

süllőcske 2020.07.07. 14:27:37

@MadMary: Festőszemmel készült fényképeket láttam itt, azért merészeltem kérdezni. :)

MadMary 2020.07.07. 15:10:56

@süllőcske: Sejtettem... :-D Mert hogy hencegjek is kicsit, nem Te vagy az első profi, aki ezt mondja a látásmódomról. Bárcsak a kezem is tudná követni a szememet...

süllőcske 2020.07.07. 19:46:16

@MadMary: Az csak technológia, s kis gyakorlat. Mint a főzés esetében.

MadMary 2020.07.07. 20:38:12

@süllőcske: S látod, más hivatásos is mondta már ezt nekem... lehet, hogy el kellene kezdenem gondolkodni a kishitűségen és az önbizalom kérdésén?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.07. 20:42:23

@MadMary: Ebben nem tudok tanácsot adni, de az biztos, hogy ez egy nagyon szépen megcsinált poszt lett!
Vörösvak lévén a képek színkompozícióját nem tudom értékelni, de a szépen elrendezett környezet, a tálalás, az eszközök - mind nagy figyelemre utalnak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.07. 21:21:42

@MadMary: A villa pazarol! :) A sós-édes-savanyú-pikáns mellé talán még egy kis csípős elfért volna. Hazabeszélek természetesen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.07. 21:26:04

Közben ismét médiasztár lettem: www.veszpremtv.hu/tv-musor/a-katonai-hivatast-valasztottak/
8:42-től és 9:46-tól, a zöld maszkban.

MadMary 2020.07.07. 21:55:19

@Andrass9: Nagyon köszönöm Neked is a biztatást, lesz folytatás, ígérem!
@Waka: A "csípős"-et a bors képviselte szerényen; lehet, hogy egy pöttynyi csilit is elviselt volna a káp. Legközelebb kipróbálom. :-) A médiasztársághoz pedig gratula! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.07. 22:18:08

@Waka: Csini ruci :))) (Asterix és Obelix: A Cleopatra küldetés)

süllőcske 2020.07.08. 20:02:33

@Waka: Vitéz uram, és a harcosok érendje?

süllőcske 2020.07.08. 20:16:27

Jaj. Sokat melózom, van egy dombormű, Gizella királyné. Pályázatra is adtam be, szénrajz triennálé. Őrületes technikát eszeltem ki: Bükkfa lapot konyhasárkánnyal égettem, rajzolva, tónusozva vele, sa a kirajzolódó erezetek Daphné alakot-fát adnak ki. A bükkfának barna a korma, így a technika a reneszánsz bükkfakoromból készült barna szén, a biszter újragondolása. Mondom én, hogy a konyha, és a műterem összefügg, itt biztosan, anyag, technika, állag, mondanivaló, hagyomány és innováció.

süllőcske 2020.07.08. 20:26:41

@Andrass9: Olyan szépen érnek a parik.. Akkora ökörszívek vannak, hogy szinte ijesztő. A fürtösek pedig, mint a függöny. Hogyishíjják azt, ami olyan bomba formájú, fürtös? Az is csodaszép.

MadMary 2020.07.08. 20:38:12

@süllőcske: Gyönyörűség még olvasni is. :-) Csodálatosak voltak a reneszánsz mesterek, az új anyagok keresésével, a kísérletezéssel (bár szegény Leonardo itt-ott megjárta az innovációval...), időtállóak az alkotásaik, hogy igencsak közhelyesen szóljak.
A paradicsom nálunk is érik, a pionírokat egyelőre úgy esszük, mint a gyümölcsöt, később már lesz lecsónak, levesnek való is. Ma gombát savanyítottam télire, csodálatos vargányákat találtam a piacon szinte ingyen, rengeteg a vadgomba, tobzódok, már tettem el pár üveg rókagombát, de lehet, hogy holnap még visszamegyek újabb adagért.
S a vitéz urat én is kérdezném a menü felől. :-D

süllőcske 2020.07.08. 21:08:55

@MadMary: Minden kor az, ha azzá tesszük. Olasz reneszánsz az időgépem első dátuma. Ott esett pl hogy Michelangelo a Szent Család tondóját festette, amely kép nászajándéknak készült Doni menyasszonyának. Michi elküldte a képet, kérve a kialkudott hetven dukátot. Angelo Doni megijedt a festmény formabontó merészségén, és elkövette azt a hibát, hogy megmutatta Leonardo tanítványainak, akik természetszerűleg lehúzták. Leonardo erről mit sem tudott, persze.Doni szolgájával harmincöt dukátot küldött, ezért a"förmedvényért". Azonban Michelangelo a világ legnagyobb koponyái közt nőtt fel, s őt se a gólya költötte. Visszaküldte a zsozsóval az inast, és száznegyven dukátot kért, vagy a képet. Firenze odavolt a csatáért, és a menyasszony bevallotta, hogy a képet mennyire szeretné. Így hát Doni boldogan fizetett, mert egész Firenze rajta nevetett, de az nem fordult meg a fejében, hogy milyen olcsón jutott egy korszakot meghatározó műhöz, csak annyit vett le, hogy a művészféle nem is annyira élhetetlen.

MadMary 2020.07.08. 21:32:16

@süllőcske: Michelangelo elképesztő karakter lehetett, szívesen lettem volna légy a falon, mikor Gyula pápával veszekedtek, vagy mikor a márvánnyal harcolt... a Doni-tondo meg kisgyerekkorom óta kísér, dédanyám egy könyvében volt színes illusztráció, aztán sokat álldogáltam előtte Firenzében. Életem egyik legnagyobb ajándéka, hogy élőben láthattam a mester lényegében mindegyik megmaradt alkotását.

süllőcske 2020.07.08. 22:04:42

@MadMary: De jó.. És az Opera del Duomoban észrevetted, hogy a Pietan, a Krisztusnak egy lába van?

MadMary 2020.07.08. 22:24:26

@süllőcske: A Bandini-pietà... akárhányszor elé keveredtem, mindig Nikodémusz arcát néztem hosszú percekig, meg arra emlékeztem, mennyire elátkozott volt a márvány, tele kovakő-keménységű zárványokkal, a végén az öreg mester kalapáccsal esett neki a félig kész műnek... és bizony Krisztusnak hiányzik az egyik lába, ez is a márvány átkának volt köszönhető.

MadMary 2020.07.08. 22:33:29

@süllőcske: Na tessék... szintén gyerekkori filmélményem az "Agónia és eksztázis", hát nem elővetetted velem, újbóli nézésre? :-) :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.08. 22:57:30

@MadMary: THX!
@látjátok feleim szümtükkel: Gone with the wind :D Sok amúgy sem volt már, így legalább egyforma.
@Andrass9: Egy lemez csarnokban ment végbe a művelet, alkalomhoz öltöztem, nem volt hideg.
@süllőcske: Arról bizony nem én gondoskodtam, reggelire, vacsorára hideget kaptak, ebédre, meg azt, amit mindenki. Nem panaszkodtak. Nem is mertek, meg volt szeppenve mind. Azért, többnyire jól főznek nálunk, be-becsúszik néha egy malőr, de elmegy.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.08. 23:05:53

@süllőcske: Homo Experimentator. :) És ez igen jó!