Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Tavaszi ízek - friss borsóhüvely és zöldségek

2020.06.24. 07:00 Andrass9

Egy kis mirelit borsót is hozzáadva egy remek zöldborsólevest kapunk, amit nálunk a gyerekek egyszerűen "tavaszi zöldborsós-sárgarépes melegvíznek" hívtak.

69.jpg

Annyira gyorsan elfogyott, hogy még tányérkép se lett róla!

Elkezdett a veteményesben a cukorborsó teremni. Az elején még csak a hüvelyeket növeli, nincs benne szem. Ekkor úgy, ahogy van mindenestül ehető és finom édes. Később, amikor megjeleni benne a borsószem is, a tetejéről és az aljáról a szálakat le kell húzni, de a héj továbbra is ehető: nincs benne az a merev cellulózréteg, mint ami a velőborsóban van.

Ezt az alkalmat használtam ki, hogy szüretelek a kertben kicsit.

  • 25-30 db édes borsóhüvely
  • 20 dkg mirelit borsó (a csodahüttőből)
  • 2 szál gyökér
  • 3 szál sárgarépa
  • 1/2 vereshagyma
  • 2 marék szárított csipetke
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • kis csokor zöldborsó hajtás (az is édes!)
  • 3 kisebb zellerlevél
  • csipetnyi cukor (mert azért csalok is néha)

60.jpg

A gyökérféléket meghámoztam, majd közepes karikákra vágtam. A fazékban felforrósítottam a vajat, és beleszórtam a karikákat. Ekkor tettem bele a csipet cukrot is (ssshhhhh). A vajon megpároltam a zöldséget.

61.jpg 62.jpg 63.jpg 64.jpg

Amikor már kicsit üveges volt a gyökérzöldség, felöntöttem 2 liter vízzel, hozzáadtam a fél hagymát. A petrezselymet összekötöztem, szintúgy a borsóhajtást, amit összekötöttem a zellerlevéllel. Akadt még egy-egy lila virág is benne, az is ehető ám. Ugyanekkor szórtam bele szárított csipetkét, mert annak kell vagy 20 perc, hogy megfőjön. Megsóztam, majd kis lángon forraltam. A letisztult lébe tettem a borsóhüvelyeket, amit már csak egy percig főztem. Végül ment bele a fagyos zöldborsó, amit már nem is kell főzni, a forró levesben pont jó állagot kap.

65.jpg 66.jpg 67.jpg 68.jpg

Már csak tálalni kellett, és mire észbekaptam mind megettük a gyerekekkel!

Remek volt a sokféle édes íz, mindegyik zöldség adott hozzá nélkülem is :) Én azért darátam bele durvára egy kis borsot is, azon nagyon passzolt hozzá.

43 komment

Címkék: hagyma vaj zöldborsó sárgarépa gyökér petrezselyem zöldborsóhajtás zöldborsóhéj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3215903398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.24. 17:41:50

Egyszerűen nincs jobb a zsenge ,idei zöldségekkel főzött borsólevesnél..és a petrezselymes újkrumplinál idei, házi rántott csirkével, uborkasalátával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.24. 17:59:12

@Kumari aki Nilüfer: Sütsz nekem rántott csirkecombot? Készítek neked petrezselymes újkrumplit :)) Az uborka még nem szedhető, mert csak két arasznyival van a föld felett ...

süllőcske 2020.06.24. 18:54:28

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Annyira mítikus, rituális, tökéletes kalendáriumi étel, amihez hozzátenni vétek, elvenni belőle nem lehet, egész, és csucsu.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.24. 18:59:53

@Andrass9:

Nekem napokon belül leszedhető lesz két gömb cukkini. A sok esőben szépen virágzott két tő, a mai megelben meg kucorog. Fene érti ezt.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.24. 19:57:22

@Andrass9: Rántott húsban( főleg a nyeles húsban) jó vagyok:) Az a baj, jóféle falusi rántani való csirkét nagyon nehezen lehet beszerezni.De azért néha sikerül:)

Kumari aki Nilüfer 2020.06.24. 20:00:10

@süllőcske: ez volt gyerekkorom egyik legkedvesebb időszaka, ez a koranyár.amíg volt ilyen zsengeség, addig hetente megvolt...és minden a kertből és az udvarról, A másik a kacsasült, amikor a kacsa mellcsontja még szinte porc, de már kopasztható, Anyu utolérhetetlen a kacsasütésben.Meg sokmindenben:) Hálistennek, még megcsinálja.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.24. 20:15:56

@Kumari aki Nilüfer:

Andrass zöldsége idei, de nem zsenge. Zsenge a ritkítás volt. No azzal a legjobb a zsenge borsóból főtt leves. Persze ez a leves sem eldobni, hanem bedobni való.

MadMary 2020.06.24. 21:07:25

Igen korán ültettem a cukorborsót, sajnos már leérett, de vajban párolva, hús mellé kísérőnek igen jókat falatoztunk belőle. Másodvetést is tervezek, ezt a finomságot mindketten ennénk még jó sokáig.
@látjátok feleim szümtükkel: Nálam a saját vetésű patisszonon vannak már kis ufók, a cukkinimet megették a kártevők, piacon vettem pótpalántát, holnap elültetem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.24. 21:12:07

@MadMary: Én most fedeztem fel, hogy 2012-ben a feleségem virágosában volt egy tő cukkínink :) A veteményem túl kicsi a tökféléknek és a liszteskéknek ...
Lehet, hogy ismét rábeszélem?

MadMary 2020.06.24. 22:27:18

@Andrass9: A cukkini nem mászkálós tökféle, nem növeszt kilométeres indát, a leginkább csemegének számító tököcskék végén még ott fityeg a virág (tehát egy dúsan termő cukkinibokor termését is kézben lehet tartani, nem kell/szabad megvárni, míg tradicionális magyar spárgatök méretre híznak), sőt a sonkával-mozzarellával töltött, majd kirántott cukkinivirág is különleges csemege. Zsenge cukkini fokhagymás vajban, paradicsommal, tejszínes tésztaszószban, rántva, töltve, akármilyen formában, de jöhet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.24. 22:53:34

@MadMary: Enni nagyon szeretem :) Csak a veteménybe ne tegye be többet a gyökerét ...
Amíg nem volt csili, addíg volt cukkíni meg padlizsán meg karaláb (óriás) meg egyéb ilyen gyanús teremtmény, de azóta fizikailag nincs hely. Node tán jövőre! Feleségem már üríti a virágokat a vetemény melletti kis földterületről!!! Az legalább még 30m2 plusz lesz a mostani 40m2-höz :) Akkor már lehet vetésforgót csinálni!

süllőcske 2020.06.24. 23:10:12

@MadMary: Virágot vagdalt fehérhúsú hallal szeretem tölteni, néha garnélarákkal, kis krémsajttal összefogva. Ajjaj, nagyon jó..Idén 37 tökfészket csináltam, jópár fajtát, sütőtökféléket is. Nagyon várom, rendben teremnek-e.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.24. 23:15:28

@MadMary: Valahol a blogon találsz cukkínispagettit is, mert a nagyra nőtt példányokkal is kell valamit kezdeni ...
blogkocsma.blog.hu/2019/08/13/cukkinispagetti_al_arrabbiata
De látom, azt már láttad te is.
Az eredetije is elkészíthető cukkíniből:
blogkocsma.blog.hu/2015/07/01/tokspagetti_husgolyoval_es_folyomanya_tokfozelek_ujragondolva

süllőcske 2020.06.24. 23:34:17

@Kumari aki Nilüfer: Szép ez a folytonosság, igazi, normális élményeken alapulva. Anyud kacsapecsenyéjének színét te is kikevered majd a lerniben.

süllőcske 2020.06.24. 23:38:21

@Andrass9: Jaj, ez nagyon jó volt! Az istengyalulta tök rétesbe való, te is úgy tudod?

Kumari aki Nilüfer 2020.06.25. 05:37:00

@látjátok feleim szümtükkel: Pontosan erre gondoltam, hiszen a borsó korai, a leveszöldségek ekkor még picikék voltak, és igen az egyelésből kerültek ki.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.25. 05:44:23

@süllőcske: Nagyon szeretném folytatni, megőrizni azokat az ízeket, És a lányaim is továbbviszik, mindhárman kiválóan főznek.Ugyanakkor valahogy az már nem egészen olyan, mint annak idején az anyumé volt.Fene tudja, nyilván mindennek változik az íze, elfogytak a nem túl nemes paradicsomok, a házi, kukoricán nevelt csirkék-kacsák, meg azok az igazi, vegyszermentes, saját kertben nevelt mindenféle zöldségek, (az az igazság, anyukám a 83 évével még konyhakertészkedik, de maga is mondja, hogy nem olyan ízűek a dolgok, Főleg a paradicsomra panaszkodik, de a sárgarépa(murok), és a petrezselyem (Zőccség) se olyan.

süllőcske 2020.06.25. 19:48:49

@Kumari aki Nilüfer: Elsődlegesen az őstalaj változik meg. El is veszik, porlik. Olyanná nem lehet újraalkotni, mint volt, valamilyenné igen. Nálunk is a híres paprikatermelő televény volt, a víz holt lett, a növények felélték a szép összetételt. Valamilyent termesztünk, jó is lehet, néha még jobb is, de nem ugyanolyan, mint amire emlékszünk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.25. 21:50:31

@süllőcske: @Kumari aki Nilüfer: Erről a levesről nekem is a gyermekkorom borsólevese jut eszembe. Borsóhéj - mondjuk - nem volt benne, viszont benne volt a tavaszi frissesség, az ujjnyi répák, a zsenge petrezselyem, a zöld szárú hagyma. A csipetke éppen kimaradt, mert elfelejtettünk vinni hozzávalót a Hegyre. A kemping gáztűzhelyen főtt meg, én meg közben az elcsórt babokat dugdostam a földbe mindenfelé.
@Andrass9: Idén igen gyengén muzsikál a cukkini. Hat bokorba vetettem vegyesen négy fajtát. Hát... Talán lesz valami. Ami kikelt, pár elég nyeszlett, hiába igyekszem, csak vegetál.

süllőcske 2020.06.25. 22:11:59

@Waka: Nem tudom, mi a szösz bajuk van, itt is nyomik. Ami nem kelt, bepótoltam a pluszból, más fészekből, de csak álldogállnak, sápadoznak, a többiek is valamire várnak, amit nem ismerek fel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.25. 22:18:22

@Waka: @süllőcske: Két sor babot is vetett a feleségem 2 hete, de nem kelt ki. Most újravetette. A futóbabja már 35 cm magas.
Az uborkáim csodásan növekszenek, csilit is szedtem már. A paradicsom még zöld. Talán holnap lesz eső, akkor nem kell locsolnom :)
A fokhagyma még nem eléggé száraz, marad a földben még egy hétig.
A majorannáról egy pirinyó csipetet szedett a feleségem, amivel 40 dkg csodás csirkemájat fűszereztem. Remek ebéd volt!
A locsoló rendszerbe beszereltem a műtrágyaadagoló betétet is, így a locsolóvízbe belekeveri a tápot.

MadMary 2020.06.25. 23:03:28

@Andrass9: Ne is emlegesd a babot, megüt vele a guta. Vetettem egyféle zöldbabot, egy holland sárga laposat (mindkettő bokorbab), meg - heccből - fekete ceruzababot, aminek a zacskóján kifejezetten az állt, hogy bokorbab. Hát a fekete bab nem olvasta a saját zacskóján álló feliratot, mert bizony kúszóbab, olyan indái vannak, hogy a hollandus nem győzött támasztóhálót szerkeszteni melléje. De most már ajánlom ennek az álcázott maratoni futónak, hogy olyan finom legyen, mint bab még soha!

MadMary 2020.06.25. 23:04:29

A datolyaparadicsomon viszont már elkezdett sárgulni-pirulni az első fürt. :-)

süllőcske 2020.06.26. 07:48:57

@MadMary: Aha, itt is pirul egy fajta, a nevét már rég elfeledtem, közepes, laposabb, zöld cirmos.Fóliában is, kint is ez igyekszik.

süllőcske 2020.06.26. 07:53:39

@Andrass9:Hujj, az finom! El is dőlt, ma máj lesz.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.26. 08:22:44

@MadMary: Fekete babot én is termesztettem valamikor, de az bokorbab volt. Roppant finom, de azonnal elvesztette a fekete színt, amint hőkezeltem. Nekem most főleg Kentucky babjaim vannak, tavaly vettem egy csomót odakinn.
Bokorbabnak viszont a legjobb eddig a sárga hüvelyű volt! Amióta viszont a feleségem átvette a babok feletti rendelkezést, már nincs beleszólásom ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.26. 08:24:49

@süllőcske: A friss majoranna nagy kedvencem. Nem is értem, miért vetettem csak egy cserépnyit ... Olyan kis gyenge növénke, csak egyben lehetett kiültetni.

MadMary 2020.06.26. 14:50:22

@süllőcske: A cirmos ez évben nálam messziről jött vendég, calabriai salátaparadicsom, féléretten-zöldpirosan szokták volt felhasználni friss ropogós salátába, olivaolajjal-balzsamecettel.
@Andrass9: Nálam meg továbbra is nyőlnek a "bokorbabok", a bimbóik olyan mélylilák, hogy majdnem feketék. Vicces módon a babok feletti rendelkezést ebben az évben meg az én hollandusom vette át nálunk (na jó, a döntését behatároltam azzal, hogy én vettem a magokat... :-)), lett vetve klasszikus zöld ceruzabab, sárga laposhüvelyű (ami elvileg úgy működik mint a cukorborsó, tehát nem kell kifejteni, a zsenge babhüvely is ehető), no meg ez az ominózus fekete ceruzabab. Nagyon örülök viszont, hogy finomnak találtad, én is felettébb kíváncsi vagyok a mélylila virágokból fejlődő termésre!

Kumari aki Nilüfer 2020.06.26. 15:32:52

@MadMary: A józsai piacon vettem egyszer méteres babot (így hívta a néni, aki árulta). A zöld hüvely tényleg vagy másfél nagy arasz volt, zsenge, hengeres.Magnak még nyoma sem volt benne.Megpároltam, majd egy kis vajra dobtam, pici fokhagymával, Hihetetlen jó íze volt. Fogalmam sincs, igazából miféle bab volt az.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.26. 15:42:02

@Kumari aki Nilüfer:

Madzag bab, de méteres bab néven árulják a magot. Félméteresre is megnő ( volt 80 centis is ), a napos meleg és védett helyet szereti, május vége, júnus eleje az optimális vetési idő. A locsolást meghálálja, szinte naponta szedhető. Több évig termeltem, a szomszéd kerítésén felfuttatva, az ő földjében, és feleztük, de a végén már elegük volt a sok babból. Fagyasztást jól tűri. Én levesnek szerettem nagyon. Boltba lehet magját kapni. Valahol talán még nekem is van.

MadMary 2020.06.26. 15:55:19

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Van nekem is ilyen babom, vetettem most tavasszal pár fészekbe, nem kelt ki (hideg volt még a föld, túl kapkodó és mohó voltam), aztán életem hollandusa más fajták mellett döntött. Lehet, hogy a hét végén gyorsan mégis elültetek pár magot egy fészekbe, aztán lesz ami lesz...

MadMary 2020.06.26. 16:03:24

@MadMary: Előkerestem a vetőmagos zacskót, "hivatalosan" keleti ölesbab vagy tehénbab szerepel a csomagoláson. :-D

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.26. 16:28:33

@MadMary:

Ez lenne az, de zsengébben kell szedni, mint a képen van. Régen (10-15 éve ) madzag bab is volt a neve.

www.egzotikusnovenyek.hu/hu/babok/kinai-hosszu-bab-yard-long-bean-25mag-detail

Kumari aki Nilüfer 2020.06.26. 16:40:53

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, ránézésre ez az..bár sötétebb zöld volt, de az a fotón is múlhat:)

Kumari aki Nilüfer 2020.06.26. 16:57:56

Bakker, ahogy kertről írtok, mineg elfog a szégyen, itt egy baromi nagy kert, de sok éve abbahagytuk a művelést. de ősszel csak fel kell ásni egy darabot..:)/derekunk vacak, ráadásul utáltuk, hogy a rabjai voltunk, ez egy lösz, itt nem akkor művelsz földet, mikor ráérsz, hanem mikor az időjárás diktálja/ de mégis..ősszel már lehetne egy kis áttelelő petrezselymet elszórni, meg ilyenek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.26. 17:02:14

@Kumari aki Nilüfer: Meg spenótot, meg rengeteg mindent :)
Látod, az én gondom meg az, hogy túl kicsi a földem: 40m2...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.26. 17:06:20

@MadMary: Valóban, ez a keleti ölesbab (yard long bean). Jó néhány évig termesztettem. Nagyon magasra szeretett mászni, ezért 3m magas támrendszert kapott (hálót), amin azután tényleg yard long lett a bab. Ha tovább fennhagytuk, remek apró fejtett bab is volt! Nagyon szerettük, míg néhány év múlva ráuntunk, mert túl sokat termett - vagy ő ünt ránk, de elkezdett nem teremni, alig virágzott. Így most nincs - van helyette uborka: az is felmegy bármilyen magas fára :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.26. 17:12:20

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem 125 cm volt a rekorder, de átlagban 90 centisek voltak a babok (ami a yard hosszúsága:). Az annál kisebbeket még hagytuk növekedni. Vagy tizensok éve vettem a magot a madarasban, de már akkor is keleti ölesbabnak árulták. A madzagról nem hallottam (találó név).

Kumari aki Nilüfer 2020.06.26. 17:20:09

@Andrass9: Gyere, áskálódj:DD ha itt lennél közel, akkor odaadnánk, és kertészkedhetnél( én spenótot az új-zélandit szeretem, bár annak a magja is áttelel, alig irtődott ki)

MadMary 2020.06.26. 17:45:44

@Kumari aki Nilüfer: ... én meg itt csak irigykedek csendben, papíron elég nagy a kertünk, a gyakorlatban van rajta jó pár hatalmas fa, beárnyékolják más, még hatalmasabb fák a szomszédságból, jó ha a termőterület felét ki tudjuk használni... pedig annyi mindent szerettem volna még vetni-termeszteni a mostani növénykék mellé. Ó ha volnának szép _nagy_ rendezett napsütéses ágyásaim... cukorborsó-orgiákat szerveznék a mostani két alkalomra elég termés helyett, babok mászkálnának lugast képezve, cukkinik dorbézolnának és dísztökök dagadnának lufinagyságúra...
*sóhajt*
Be kell érnünk azzal, ami van. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.26. 17:46:18

@Kumari aki Nilüfer: :)))))
Kösz, de azért a 40m2 se túl kevés már ebben a korban áskálódni! Most meg ráadásul valamikor kapok a feleségemtől további 35-40m2-t!!!!! Yippeeee!!!!
A Matador is remekül áttelelő fajta. Még késő ősszel szedek róla egy kicsit, és márciusban ismét szedhetem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.26. 17:47:24

@MadMary: Vigasztalódj! A borsó rövidnappalos és nem szereti a meleget. Azzal most is jól jársz!