Egy kis mirelit borsót is hozzáadva egy remek zöldborsólevest kapunk, amit nálunk a gyerekek egyszerűen "tavaszi zöldborsós-sárgarépes melegvíznek" hívtak.
Annyira gyorsan elfogyott, hogy még tányérkép se lett róla!
Elkezdett a veteményesben a cukorborsó teremni. Az elején még csak a hüvelyeket növeli, nincs benne szem. Ekkor úgy, ahogy van mindenestül ehető és finom édes. Később, amikor megjeleni benne a borsószem is, a tetejéről és az aljáról a szálakat le kell húzni, de a héj továbbra is ehető: nincs benne az a merev cellulózréteg, mint ami a velőborsóban van.
Ezt az alkalmat használtam ki, hogy szüretelek a kertben kicsit.
- 25-30 db édes borsóhüvely
- 20 dkg mirelit borsó (a csodahüttőből)
- 2 szál gyökér
- 3 szál sárgarépa
- 1/2 vereshagyma
- 2 marék szárított csipetke
- 1 evőkanál vaj
- 1 csokor petrezselyem
- kis csokor zöldborsó hajtás (az is édes!)
- 3 kisebb zellerlevél
- só
- csipetnyi cukor (mert azért csalok is néha)
A gyökérféléket meghámoztam, majd közepes karikákra vágtam. A fazékban felforrósítottam a vajat, és beleszórtam a karikákat. Ekkor tettem bele a csipet cukrot is (ssshhhhh). A vajon megpároltam a zöldséget.
Amikor már kicsit üveges volt a gyökérzöldség, felöntöttem 2 liter vízzel, hozzáadtam a fél hagymát. A petrezselymet összekötöztem, szintúgy a borsóhajtást, amit összekötöttem a zellerlevéllel. Akadt még egy-egy lila virág is benne, az is ehető ám. Ugyanekkor szórtam bele szárított csipetkét, mert annak kell vagy 20 perc, hogy megfőjön. Megsóztam, majd kis lángon forraltam. A letisztult lébe tettem a borsóhüvelyeket, amit már csak egy percig főztem. Végül ment bele a fagyos zöldborsó, amit már nem is kell főzni, a forró levesben pont jó állagot kap.
Már csak tálalni kellett, és mire észbekaptam mind megettük a gyerekekkel!
Remek volt a sokféle édes íz, mindegyik zöldség adott hozzá nélkülem is :) Én azért darátam bele durvára egy kis borsot is, azon nagyon passzolt hozzá.