Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Rozskovászos fehérkenyér

2020.06.15. 07:00 Andrass9

Igazából nem lett túl fehér, hisz a kovászom teljeskiõrlésû rozzsal készül, de megkívántam egy olyan igazi kenyeret.

30.jpg

Jön a fiam füvet nyírni, kell valami kalória neki is, hamár sütemény nem készült, az obligát húslevesben meg igencsak kevés van.

A kovászt délfelé megetettem, hogy estére aktív legyen. Este nekiálltam kidagasztani a tésztát, amihez most egy pirinyó élesztõt és aszkorbinsavat is tettem:

  • 500g gyermelyi búzakenyérliszt (BL80)
  • 200g rozskovász
  • 250ml langyos víz
  • 5g friss élesztõ
  • 8g só
  • 0,3g aszkorbinsav
  • 1 csipet cukor

10.jpg

Amúgy is kiváncsi voltam, milyen a gyermelyi liszt, mert a sikértartalma szokatlanul magasnak tûnik. Bele is szitáltam a keverõtálba, majd jó szokásomhoz híven 20 másodpercre a mikroba tettem picit melegíteni. A vízbe tettem egy csipet cukrot és a pirinkó élesztõt, és jól elkevertem. A kovászt a lisztbe borítottam, majd a robotgép gondjaira bíztam. Hozzáadtam az élesztõs vizet is, és simára kevertem. Ekkor jutott eszembe, hogy egy csepp C vitamin csodákat mûvel a tésztával ("állományjavító"), adtam hát abból is picikét. 20 perc dagasztás után kiolajoztam egy tálat, amibe a tésztát átemeltem, mert így jobban elfér a hûtöben, mint a keverõtál. Be is tettem éjszakára a hidegre.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Reggelre kelvén kivettem a duplájára megnõtt tésztát, amit meghajtogattam, és hagytam kicsit regenerálódni a napon.

21.jpg

Egy sütõpapírt összegyûrtem, hogy így jobban bele tudjam igazgatni az ovális edénybe. A sütõt maximumra állítottam és beletettem a fedeles jénai sütõmet. Ez szépen felvitte az üveget 225C-ra, de tovább nem megy. Ha nem, hát nem: ezzel kell élnem. Kivettem a forró edényt a sütõbõl, beleillesztettem a megformázott sütõpapírt, majd beleborítottam a kenyértésztát. A borotvaéles filézõkésemmel bevagdostam, szépen ki is nyílt alatta a tészta. Alaposan megspricceltem vízzel, rá a forró övegtetõt és ment is vissza a sütõbe 40 percre. Ekkor levettem a fedelét, ismét spricceltem, de a sütõ hõmérsékletét 180C fokra visszaállítottam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg

Így sült még 25 percet, amikor késznek itéltem és kiraktam egy rácsra hülni.

18.jpg

A feleségem nem tudta megállni, hogy ne messe meg még melegen, dehát ki tud ellenállni egy meleg, roppanós héjú, puhabélû kenyérnek?

19.jpg

Persze akkor már én is meóztam egy adag vajjal ...

20.jpg

Majdnem tökéletes lett, csupán a sót keveselltük mindketten benne, node majd a következõbe több kerül!

Persze a fiúnak elfelejtettem odaadni a felét, amikor hazament :(

60 komment

Címkék: víz kovász élesztő aszkorbinsav kenyérliszt BL80

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6815754076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.15. 17:14:12

Persze, hogy elfelejtetted. Ha oda adod, akkor mivel meózod a maradék vajat?;D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.15. 22:01:57

Nagyon szép kenyér. Nekem még mindig csak sápadtra sikerül. Bár, egy ideje nincs érkezésem kenyeret sütni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.15. 22:06:49

@Waka: Ki kéne tisztíttatni a sütőd fúvókáit. Gondolom.

MadMary 2020.06.16. 00:48:55

Egyszer sütöttem házi zsemlét a hollandusnak, azóta is nyaggat, hogy süssek kenyeret... :-) A pizzatésztám nagyon jól szokott sikerülni, de az élesztős, kovász indításához meg eddig lusta voltam. De ez a kenyérke, főleg vajjal, ez nagyon csábító...

Kumari aki Nilüfer 2020.06.16. 06:13:00

Kovászom van, azzal sütöttem már többször, Nekem túl nehéz marad, ízre jó, héja ropog, a bele rugalmas, de kicsit lapos is, meg túl tömör,és nehéz. Igaz, egy szelet éppen elég, mert tömős is...úgyhogy este bedagasztok egyet plusz élesztővel...hátha.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.16. 09:04:20

@Kumari aki Nilüfer: Ez a pirinyó élesztó, meg a C vitamin is segít a nehéz tésztát kicsit jobban felemelni.
Azt a trükköt ma fogom megpróbálni, hogy a liszt-víz elegyét pihentetem egy ideig, mielőtt belemegy a kovász, legalábbis ezt az ötletet olvastam szivarnál.

Isley 2020.06.16. 09:23:07

Sziasztok, tetszik, hogy dagasztás után teszed hűtőbe pihenni a tésztát. Ki fogom próbálni, mert így praktikusabb lenne számomra.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.16. 15:13:58

@Andrass9: így csináltam..előbb vízzel, utána kovásszal,este bedagasztom, másnap átdagasztom, pihen, kel ezt háromszor. A tészta nagyon jó állagú, de nagyon tömött, súlyos lesz, pedig nem is marad túl lapos. Úgyhogy most jön bele élesztő,C vitamint felzabáltam, most nincs itthon.Nem lefedve sütőm, hanem gőzös sütőben. És nem teszem formába..anyukám kemencében sütött, se gőz, se forma, mégis magas, sűrű, de nem nehéz tésztájú kenyerünk volt-

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.16. 15:35:37

@Kumari aki Nilüfer: C vitamin nem kötelező :) Én néha használom, ha levegősebbre szeretném, de nem szabad sokat beletenni, mert elrontja a kenyér ízét (én max 500 mg-ot teszek a kilós kenyérhez). Nagyon igéretes ez a csiriz először pihentet mődszer, mert nem akar a tészta összeesni, amikor hajtogatom (igaz, a rozs miatt tettem bele 1 dkg sikért is). Most szakajtóban pihen a melegben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.16. 16:38:49

@Andrass9: Az átlagnál sokkal szebben feljött, már a sütőben van. Most hideg sütővel indítok, oszt meglátjuk ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.16. 16:45:38

@Andrass9: Pont időben értem oda: A tészta felnőtt a jénai tetejéig, így levettem a tetőt és beraktam a vizesedényt.

süllőcske 2020.06.16. 17:34:41

Többféleképpen lehet jó kenyeret sütni, mint így is. Lényeg, hogy az anyagok összhangban legyenek a technikával. Kitapasztalás kell hozzá, néhány alapszabály van, azontúl sok lehetőség. Mostanában általában úgy készül itt, hogy rövid, kézi dagasztás után három hajtogatás jön, majd hűtős kelesztés. Hidegen formázás, majd egyből megy a forró öntöttvasba, ami nálunk 280 fok, fedő stb. Kovásszal egyébként sok mást is sütünk, fánkot, lángost, pizzát, kalácsot.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.16. 18:29:17

Addig nézegettem ezt a kenyeret, hogy ráéheztem egy kis olajos halra. Jól be is vacsoráztam belőle, de a kenyér csak egyszerű pékségi fehérkenyér volt.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.16. 18:47:27

@süllőcske: Én forró sütőbe teszem, de tepsire, formázva, és gőz is van, a rendes kenyér formás és magas kell legyen úgy is, a kemencében nem volt sem edény, sem fedő, sem gőz. Ezért ez utóbbin is elgondolkodtam.Bedagasztottam, éjjel kel, holnap átdagasztás, formázás, sütés. Még nem tudom, lesz-e gőz.Jónak kell lennie.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.16. 18:53:22

@Kumari aki Nilüfer: Egy durva trükk:
A reggeli formázás után a tésztát én beteszem a mikroba 40%-ra 40 másodpercre. Ez pont annyira melegíti fel, hogy elindul az élesztő rendesen!
A kenyér kész és fantasztikus (majd lesz poszt). Magas, ropogós héj, jó illat! Megszegni még nem mertem, mert langyos ...

Womb Rаider 2020.06.16. 19:24:29

@süllőcske: Írtad a hűtős kelesztést (valójában az csak a kelesztés utolsó szakasza) Ezzel is nagyon széles skálán lehet a kenyér ízét befolyásolni.
Miként a tésztavezetés hőmérsékleti viszonyaival is. Egyszerűen azért, mert a kovászt (mármint az 'igazi' vadkovászt) alkotó mikroorganizmusok különböző hőmérséklet tartományban különböző tempóban szaporodnak és fejtik ki áldásos tevékenységüket. Tejsav, ecetsav baktériumok, élesztő gombák változékony egyensúlyban dolgoznak és a tészta folyamatos változáson, átalakuláson megy át.
Ha alacsonyabb a hőmérséklet, úgy alapvetően savanykásabb a végtermék, ha magasabb a hőmérséklet (gyúrás, hajtogatás, laminálás alatt) akkor viszont az élesztőgombák veszik át a hatalmat és a hűtőben is ők maradnak sokáig aktívabbak, hatásosabbak.
A kenyérsütős téma blogokat képes megtölteni, komoly kultusza van szerte a világon, és nagyon jól elsajátítható, bombabiztos technikák, receptek vannak.

Sikér helyett én durum lisztet szoktam hozzárakni a lisztkeverékhez, c-vitamint már régóta nem, bár a gyors kelesztésű cuccokhoz jól jöhet, segíti a sikérháló felépülését és stabilizálását.
Valójában liszt-víz-kovász-só.. ennyi kell a tökéletes kenyérhez.
Hazai alapanyagokból is jó kis kenyerek születhetnek. Sokakat leginkább a macera, az idő szokott elriasztani. Pedig megéri. Boltban kevés helyen kapni ilyen ízvilágú kenyereket.

Womb Rаider 2020.06.16. 19:32:53

@Kumari aki Nilüfer: Hidd el, a gőz bár lehet, nem autentikus, de csodákra képes. Hagyományos kemencékben is lehet gőzt generálni, a pékek modern kemencéiben meg alap, hogy bevetés után jókora gőzlöketet kap a kenyér. Még a kézműves pékeknél is..
Csak 15 percig kell, akkorra elnyeri végső alakját a kenyér (bár picit a végére azért zsugorodik..)
És egészen más lesz a végeredmény, ha kövön vagy vaslapon sütsz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.16. 20:43:04

@Andrass9: Megszegtük! Csak szuperlativuszokban tudunk róla beszélni!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.16. 20:44:26

@Womb Rаider: Nem bánnád, ha nem kommentelnél ezzel a nickkel minálunk? Nekem rettenetesen bántó!

süllőcske 2020.06.16. 20:45:42

@Womb Rаider: Persze, mi is jót tapasztaltunk a durumliszttel, jobb lesz a szerkezet. Gőzügyben is egyetértek.

süllőcske 2020.06.16. 20:50:03

@Andrass9: Éjjen!! Örülök az örömnek, megunhatatlan csuda, mikor szép étel kerül a lerből. :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.16. 20:52:34

@süllőcske: Nekem nagyon fontos a jó kenyér, még akkor is, ha nem jutok hozzá a boltokban. Most, hogy van jó malom, meg sok trükköt megtanultam - Sikerül néha tényleg jó kenyeret sütnöm :)))

MadMary 2020.06.16. 21:10:44

@süllőcske: Nekem a ler családi okokból kifolyólag mindörökké becézve csak lerni marad. :-) Tudom, megragadtam a lényeget...

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.16. 21:24:37

@Andrass9:

Nálunk a verebeknek fontos a jó kenyér. Minden reggel a kutya etetésekor kapnak egy szeletkét, amit darabokra tördelve szórunk nekik. Szépen elhordják.

Most sötétedés előtt leültem a gép elé, de nem kapcsoltam lámpást, és nyitva volt az ablak. Egyszer azt vettem észre, hogy valami leszáll a asztal sarkára, hát egy verébgyerek volt. Szépen megfogtam, hagyta is magát, és kitettem a szűrét az ablakon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.16. 21:26:52

@MadMary: Látod, én meg itt tanultam meg a "ler" szót :) Nekem csak "sütő" volt mindég :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.16. 21:28:42

Megvolt az eperszedés. Hát... Egy végletekig kizsarolt eperföld jutott. A tövek a tápanyaghiánytól a sárga mindenféle árnyalatában játszottak, közte temérdek gaz. Ugyan lecsapatták damilos fűnyíróval, ennek köszönhetően húsz centis tarló karmolászta a kezem, némi tüskés aszattal vegyítve. A termés legfeljebb gyűszűnyi volt, félig megérve, a hegye szinte mindnek sápadt vagy éppen fehér. Mire üvegbe kerül, fellendül a magyar cukorgyártás, nekem pedig emléktáblát avatnak Kabán.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.16. 21:32:30

Jaj. A kenyér remekül néz ki, jól jönne egy karéj (3) a vacsora mellé. Sajna, egy ideje nincs időm sütni.
Még egy furcsaság az eperszüret mellé: a mienken kívül nem volt magyar rendszámos autó, csak szlovák. Ebből persze nem vonnék le következtetést, mindenesetre érdekes momentum.

süllőcske 2020.06.17. 08:31:36

@MadMary: Hja, érthető, nagyon is! Pont így lennék, ha az utóbbi húsz évben nem székelyültem volna kicsit vissza..:))

süllőcske 2020.06.17. 08:35:56

@Andrass9: Egyszer én is szívesen megmutatnám a kovászos eseteim.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.17. 09:38:59

@süllőcske: Továbbra is van posztolási jogosultságod :) Nagyon szívesen látnánk a műveket!

Kumari aki Nilüfer 2020.06.17. 09:55:03

@MadMary: Ler, avagy blóder..mindkettő járta nálunk.

Jelentem , kész az élesztős-kovászos, fantasztikus szép(na, jó elég durván kirepedt az oldala, kicsit túlkelt, talán kevesebb élesztő is elég lett volna, de én szemre dolgozom:DD)
Tepsin, 230 fokon, gőzölve, és megtartotta a formáját, magasra "felfogódzkodott", illata pazar. Kicsit hűlnie kell, és nemsokára megkóstoljuk.

MadMary 2020.06.17. 10:19:40

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk a szokványosan nyitva tartott ablakokon acélszövésű szúnyogháló van, és néha megesik, hogy a kert felé néző ablak szúnyoghálójába bizony belerepül egy-egy szárnyát próbálgató kölyökrigó. Szegények lepattannak a hálóról, aztán méltatlankodva csiripelnek... de nagy baja eddig még nem esett egyiknek sem.
@Waka: Évek óta most történt be először, hogy a családtagok-barátok számára nem főztem eperlekvárt. A legolcsóbb helyen is 1200 forint volt kilója, de inkább 1500-1800. Az euróban kifejezve persacc 5 EUR. Szlovákia nagyjából 16 százalékkal drágább, mint Mo. :-(

MadMary 2020.06.17. 10:21:36

@Kumari aki Nilüfer: A blódert még életemben nem hallottam...

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.17. 10:25:28

@MadMary:

Most egy pár perccel előbb a nyitott ablak párkányára ült egy kis zöldike kölyök. Gyorsan meg is ijedt, és elrepült.
Sajnos "divatos", kerek tetejű az ablak, arra nem lehet hálót tenni szerkezeti elkúrás miatt. Amikor építettünk, nem volt még elég tudásunk ilyen apróságokhoz, hogy ablak nyitvatartása, takarítása stb. Sajnos a tervezőnek sem volt, pedig nő tervezte.:(

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.17. 10:27:39

@Andrass9:

Az előbb meg egy zöldike gyerek ült nyitott ablakba, de ő megijed, és gyorsan elrepült.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.17. 10:29:11

@Andrass9:

Egyébként feltételezem, hogy meleg éjszakázó helyet keresett, de az eresz ajla helyett a szobába kötött ki.

MadMary 2020.06.17. 10:41:38

@süllőcske: Én is kíváncsi volnék a kovászos tapasztalataidra!

MadMary 2020.06.17. 10:51:50

@Waka: Az egészből csak azt akartam kihozni, hogy a szlovákoknak olcsóbb itt epret venni nagy tételben, még ha kicsi és sárga is. Mifelénk is igen sűrűn hallani szlovák szót a hétvégi nagybevásárlásoknál, a majd' 350 forintos euróval zsebre tesznek minket.

MadMary 2020.06.17. 11:06:47

@látjátok feleim szümtükkel: Van egy angol (?) mondás, miszerint az első házadat az ellenségednek építed, a másodikat a barátodnak, a harmadikat saját magadnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.17. 11:44:00

@Kumari aki Nilüfer: Gratulálok!
Nincs is szebb dolog, mint egy csodás frissen sült kenyér illata!
Ja, de van: ebből a kenyérből egy karéj, friss vajjal vagy tejfellel :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.17. 14:46:25

@MadMary:

Ez a mi esetünkben nem egészen helytálló, mert elégedettek vagyunk, csak két ablak okoz gondot. De csak a karbantartás terén, mert magasban lévők és a tervező nem gondolt rá, hogy meg is kell néha takarítani. Régen nem volt gond, de sajnos egyre rövidebb a létra.:)

Tanácsként viszont tudom ajánlani, hogy olyan házat kell építeni, aminek a karbantartásához nem kell alpinista, meg kötéltáncos és efféle trükk.

Cosmo 2020.06.17. 15:13:12

@Kumari aki Nilüfer: szerintem ha már van kovászod, akkor élvezd és ne használj élesztőt mellette. Két okból lehet olyan amit írsz:
1. gyenge a kovászod, javaslom trenírozni úgy, hogy etetésnél a többszöröse mennyiségű lisztet és vizet adod hozzá, mondjuk 1:3:3 arányban kovász:liszt:víz
2. Nem kel meg eléggé. Nekem meleg konyhában dagasztás után kb. 4-5 órát tartózkodik, formázás után megy a hűtőbe 16-30 órára attól függően, hogy az össz mennyiséghez mennyi volt a kovász aránya.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.17. 17:44:53

Nem panaszkodunk az aszályra! Tegnap 22mm, ma eddig 17mm esett. Be van locsolva a kert rendesen. A paradicsomok, mintha húznák őket!

Kumari aki Nilüfer 2020.06.17. 20:29:18

@Cosmo: Biztos, hogy megkelt:) már a bedagasztás után nagyon, de aztán átdagasztottam, és ment 12 órára a hűtőbe (de lehet, töbre, mint többször utaltam rá, mérleget, órát nem nagyon használok, abból kiindulva, hogy anyukám sem tette, mégis fantasztikus kenyeret sütött, úgyhogy vagy ráérzek, vagy nem, szerencsére kiváló kenyérboltok vannak a környéken), ahonnan szintén fantasztikusan megkelve vettem ki, Utána újra átgyúrás, rózsa hajtogatás, tepsin kelesztés, a kelesztésben hiba nem volt.Hát, a kovászt én nem méregetem, eddig is megkelt, a kenyér állaga volt nekünk túl sűrű. A kovászt inkább sűrűbbre hagyom, a túl vizes pikkpakk savanyú.(legalábbis nálam, de ezt is szemre-érzésre csinálom. Gyerekkoromban morzsonkával készült a kenyér, soha nem mérte senki, ki kell ezt tapasztalni).Ez a kenyér nagyon remek állagú lett, elég tömör, de nem nehéz, ízre pompázatos, a só is elegendő, ha kirepedt, hát. nagyobb baja ne legyen:) Még van kedvem sütögetni, ha elmúlik, nem fogok majd.. addig kísérlezetek, Eddig megettük,amit sütöttem, mondjuk a kezem már nem a régi, vennem kéne egy dagasztógépet, most kézzel dolgozom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.17. 21:57:01

@MadMary: Közben kialakult az üzemanyag költség is, így már 980 környékén jött ki egy kiló. Kicsit utána számoltam, ha négyen megyünk, van eper bőven, és fejenként legalább 10,5 kilót szedünk, akkor olyan 680 forintra jön ki. Ezt eltoltuk rendesen. 2016-ban négyen indultunk neki. Cca. 60 kilométerrel közelebb, dúsan termő földön, 4 óra alatt fejenként 20+ kiló epret szedtünk. Mindennel együtt olyan 480-500 forintra jött ki kilója. A sor szélén ledobott hátizsákomnál nem jutottam tíz méterrel távolabb a szedésnél, pedig akkora föld volt, hogy kitikkadtunk, mire kicipeltük az epret.
@Andrass9: Vasárnap uszkve 30 mm, ma reggel az Időkép szerint 42. Mikor készen lett a lekvár, leszaladtam körülnézni. A kert végében kiöntött az árok, olyan 30-40 centi magasan árasztotta el a kert alját, a sorok közé nem folyt be. Hétvégére lesz bőven tennivaló.

MadMary 2020.06.17. 22:14:00

@Waka: Zöldre válva irigykedek... de hát ez van, majd bepótolom meggyel, a pereputty meggylekvárt meg kompótot kap majd az idén. :-)

süllőcske 2020.06.17. 23:52:48

@Kumari aki Nilüfer: Ha nincs jól megvágva, az egyébként nagyerejű kenyér kireped, nem hiba az, erődemonstráció a kenyérkétől.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.18. 17:50:38

@süllőcske: Megvágtam:) lehet, hogy mélyebben kellett volna? mindenesetre eddig a legjobb ízű kenyér, ezzel megyek tovább, az irány jónak látszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.18. 21:37:29

@MadMary: Ami a meggyet illeti:_
A mikro fán termett 65 deka meggy, amit most leszedtem. Csináltam belőle runos meggyet (kb 5 dl 60%-os rummal), hogy ősszel a gyerekek készíthetnek bonbont! A rum nagyon finom volt!!!

MadMary 2020.06.19. 10:57:55

@Andrass9: Bonsaimeggy. :-) :-) Én is elfogadnék egy olyat - addig is rendeltem 10 kiló meggyet, életem értelme reklamálta a meggylikőrt, hát csinálok neki, 5 literes uborkásüvegben. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.19. 12:15:50

@MadMary: 8 éve ekkora és ez a második év, amikor 6 dl-t tudtam belőle befőzni :)

MadMary 2020.06.19. 17:23:40

@Andrass9: Ez úgy hangzik, mintha egy erdei törpe beszámolóját olvasnám. :-) Mikor az egész család degeszre eszi magát egy szem eperből. :-)
www.flickr.com/photos/diadsie/5910176243/in/photostream/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.19. 22:06:14

@MadMary: Örököltem két 10 literes befőttes üveget. Most használtam először, amikor bodzaszörp készült ipari mennyiségben ... Ezek még kézzel fújt üvegek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.19. 22:08:00

@MadMary: Az a törpebácsi tiszta Kásler!!!
Reménykedtem, hogy a néni meg Cili nagyanyó lesz, de nem ...

MadMary 2020.06.19. 22:33:30

@Andrass9: Nekem is van egy formába fújt, igaz csak 3 liter körüli... de olyan szép kecses nyaka van, az évtizedek/századok során valamelyik ősöm picit kicsorbította a peremét, de nem dobom ki! Törpebácsit meg megint megnéztem, _nagyon_ nevetek... :-D :-D