Amióta nincs kutyánk, állandóan fáj a szívünk a csontok miatt, ezért most eltökélt szándékom volt valahogy felhasználni a tegnapi 6 csirkecomb csontjait.
Mivel mára nem maradt a húsból, gyorsan főztem kis cvekkedlit is ebédre.
Az alapléhez kellett:
- 6 sült csirkecomb csontja (vagy akár egy teljes sült csirke csontjai)
- 1 kis vereshagyma
- 1 girizd fokhagyma
- 1 tk szinesbors
- kis marék aszalt gyökér
- 1 kis sárgarépa
A legfontosabb, hogy a csontokat kettévágtam konyhai ollóval, így a velőjéből is kifő az íze. A zöldségeket feldaraboltam, felöntöttem 1 liter vízzel és minden ment a kislángra 4 órára (ez nem fog habzani, hisz a fehérjék már megsültek korábban). Hamár főzök, feltettem egy kis cukrot karamellizálni, amíg ledaráltam a fél fej káposztát.
A cukor szépen megbarnult, hozzáadtam hát 2 ek kacsazsírt, majd kivittem a teraszra, mert a káposztának elég erős illata van, míg párolódik...
Még 15 perc, és kész a káposzta. Feltettem hát a vizet is a kockatésztához, ami épp elkészült mire a káposzta is megpirult. Rá is halmoztam a tésztára és alaposan összekevertem.
Tálaltam magamnak, ahogy a nyitóképen látszik. Csak egy dolog hiányzott: egy nagy adag frissen darált bors a tetejéről, amit pótoltam is izibe.
Még a villaképre is jutott belőle ...
Mostanra már be is fejeztem az alaplé főzését, amit leszűrtem. Később kisdobozban ment a csodahüttőbe pihenni. Erről már nem készítettem képet.