A hangsúly a krumplin van, mert az extra ropogós lett - ráadásul még mutatós is.
Az étel apropója a karantén alatti csirkecomb vásárlás volt, ami egy kicsit sokra sikerült ...
Feleségem elbukott egy másfél kilós csirkecomb csomagra. Bevállaltam, hogy néhányat megsütök egyszerű majorannás szórással, kis rozmaringgal. Nem sok dolog kellett hozzá:
- 6 csirkealsócomb (kb 65 dkg)
- 1 nagy fej vereshagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 4 kisebb krumpli
- 3 ek kacsazsír
- 1 ek sültkrumpli fűszersó (lehet pocskondiázni)
- 1 mokkáskanál cukor
- só
Feleségem nem kért a krumplimból, neki sóba-vízbe főttet készítettem.
A combokat kicsit megperzseltem, a sárga bőröket a végükről leszedegettem, majd a bőrt kicsit bevagdostam, hogy jobban átjárja a fűszerezés. Jól megszórtam sóval és majorannával, majd visszatettem a tálba, míg a krumplikkal játszom. Elővettem két fakanalat, amiket egymással szemben a vágódeszkára fektettem. Lehámoztam a kisebb krumplikat, majd a fakanalak nyele közé állítva bevagdostam, ezzel biztosítva, hogy ne vágjam át véletlenül.
Egy jénai tetejébe alufóliát fektettem, a krumpli vágatlan részén kicsit lekalapoltam, hogy stabilabban megálljanak és megszórtam a fűszersóval, ami nem más, mint fokhagyma, kömény, bors és sok só keveréke. Kicsi kacsazsírt is tettem mindegyikre és titokban rászórtam a pirinyó cukrot. Ment is a 180C fokos sütőbe mintegy 40 percre. A hagymacsírát felaprítottam, nagyobb darabokra vágtam magát a hagymát, és feldaraboltam a rozmaringágat. A kacsazsírban (ahol volt egy pici máj is) körbepirítottam a combokat, amiket végül kitettem egy tányérba.
A zsírt tovább melegítettem, majd beleszórtam a hagymát és a rozmaringot. Elővettem a barátaink finom borát, hogy azzal adjak egy kis bukét a csirkének. A combokat visszatettem a serpenyőbe a hagyma tetejére, meglocsoltam a borral és lefedve pároltam 15 percig, majd lesütöttem zsírjára.
Ezalatt elkészült sült és a főtt krumpli is, már csak teríteni kellett. A terasz biztonságos és napsütött még a karantén alatt is, ezért ott ebédeltünk.
Én a sültkrumplit ettem a csirkéhez. Remek, ropogós lett, jót tett a picike cukor neki. Szépen szétnyílt lemezeire.
Az egész elkészült 80 perc alatt és bearanyozta a napomat. A csomagban maradt csirkecombokból a feleségem egy pörköltet készített az édeskáposztás székelykáposztához ... szerinte azért sertésből finomabb :)
Update:
Kaptam egy nagyon fontos kérdést egy olvasónktól: Mi van akkor, ha a sütõm nem tud ilyen meleget produkálni? Akkor hogy csináljam meg?
Nos, én javasoltam a mikrót, ahol remekül el lehet készíteni a krumplit, és csak a végén kell sütõbe tenni. Igenám, de nem mindenki használja a mikrót fõzésre ...
Vettem a lapot, és elkészítettem a mikróban is a krumplit, hogy én is nyugodt legyek (nem mondtam butaságot), meg a kérdezõ is el tudja készíteni!
Fogtam 2 héjas újkrumplit és egy kicsi sárgakrumplit. Ez utóbbit meghámoztam, kivéve a talpát, amire lefektettem. Az újkrumpliknak meg csak a talpát vágtam le, hogy stabilan megálljon - én szeretem a héját is.
A krumplikat a stabil alapjukra fektettem, majd egy pár evõpálcika közé tettem (ezek nagyon pici krumplik voltak). A sárgakrumplit meghámoztam, kivéve a talpát, míg az újkrumpliknak csak a talpát vágtam le laposra. Egy jénai edénybe tettem a bevagdosott darabokat mintegy 3 cl vízzel, lefedtem az edény aljával és 3:30 percre betettem a mikróba fõni.
Ennyi idõ teljesen elegendõ volt ennek a 3 kis krumplinak, hogy megfõjön (ez egy 900W-os mikro). Ezután a három áldozatot három fûszerrel ízesítettem kiváncsiságból: a sárgakrumplit egy sós steak fûszerrel szórtam, az egyik újkrumpli kakukkfüves ízesítést kapott, míg a másikat csepp majorannával szórtam meg. Mind a hármat persze kicsi (?) vajjal megtoppoltam, majd betoltam a sütõ maximumára 5 percre.
Nem igazán látszott ropogósnak, ezért azok kedvéért, akiknek grillez a mikrójuk, kipróbáltam a mikróban grillezni. Gondoltam másfél perc elég lesz. Hát ahhoz igen, hogy az egész lakás füstben ússzon!! Amióta megvan ez a mikro, soha nem használtam a grill funkcióját (szerintem ez csak annak kell, akinek nincs hasonló eszköze). Akkora füst lett, hogy alig láttam - nyithattam ablakot és ajtót szellõztetni. Viszont a krumplik ropogósak lettek, és ez a lényeg!
Remélem, ez a kis szösszenet segít majd azoknak, akiknek még az enyémnél is lustább sütõjük van!